У нас в гостях был руководитель сектора приходского просвещения Синодального отдела религиозного образования и катехизации иеромонах Геннадий (Войтишко).
Мы говорили о том, что такое церковные традиции, как они возникали, могут ли меняться и чем отличаются от привычек.
Ведущие: Алексей Пичугин, Марина Борисова
А.Пичугин:
— Дорогие слушатели, здравствуйте!
«Светлый вечер» на светлом радио.
Здесь, в этой студии, приветствуем вас мы — я, Алексей Пичугин...
М.Борисова:
— ... и Марина Борисова.
А.Пичугин:
— С удовольствием представляем нашего гостя. Ближайший час, эту часть «Светлого вечера», здесь, в этой студии, вместе с вами и вместе с нами — иеромонах Геннадий Войтишко, руководитель сектора приходского просвещения Синодального отдела религиозного образования и катехизации.
Здравствуйте!
О.Геннадий:
— Добрый вечер!
М.Борисова:
— Отец Геннадий — вот, вопрос, как к знатному просветителю... ( Смеются ) Ну... из песни слова не выкинешь!
Есть вечный антагонизм, что ли, внутри каждого из нас. Мы, с одной стороны, все приверженцы сохранения церковных традиций, а, с другой стороны, мы не очень понимаем, что это такое. И, с третьей стороны, мы понимаем, что жизнь не стоит на месте, она как-то движется, и, если посмотреть на церковную историю, то и традиции, периодически, претерпевают какую-то эволюцию. И, вот, в этом во всём мы разобраться сами, без помощи Вашей, навряд ли сможем.
Итак... а что же такое церковная традиция, до какой степени и где её необходимо соблюдать, и где уже просится эта самая эволюция, и как бы, с этой эволюцией, не нарушить, вообще, сам строй церковной жизни?
О.Геннадий:
— Наверное, всё-таки... конечно, надо было начинать плясать от печки, и, всё-таки, договориться нам о терминах. Потому, что для кого-то, традиция — это какая-то, такая, замшелость, которая: «Да, Бог ты мой... зачем это всё тащить сейчас? Мы — современные люди, а традиция — это, такой, чемоданчик, у некоторых и без ручки, который совесть не позволяет бросить, но и нести невозможно...»
М.Борисова:
— Этнографический музей.
О.Геннадий:
— Да... хорошо, если это ещё воспринимается, как музейная ценность!
Вот, например, скажем... когда бываешь в каких-то музеях интересных... вот, я помню Фонтенбло, это под Парижем... есть такой замечательный музей — резиденция Жозефины и Наполеона. И там выставлены были ночные вазы этого дворца. Ну, замечательно красивые... и даже, наверное, они на аукционах стоят каких-то денег... то есть, в общем, ценность. В том числе, музейная ценность. Но, когда сейчас мы имеем водопровод и все удобства, что называется, в одной, даже малометражной, квартире, то, в общем, возникает вопрос — зачем нам ночная ваза, пусть и такая замечательная, и даже из Фонтенбло?
И, для многих, действительно... в лучшем случае, для многих людей, не очень, наверное, понимающих суть и предназначение традиций... это, действительно, в лучшем случае — про музейную ценность. Которую... ну... хорошо на полочку поставить, посмотреть, водить экскурсии. А мы — современные люди... и, как бы, до свидания!
А для кого-то это, вообще, то, что надо выкинуть, и вынести, как Ленина из мавзолея, выбросить или закопать где-нибудь. Но... тут опять, ведь... от непонимания того, что есть традиция.
Традиция — это даже не артефакт, который хранится где-то, и мы на него смотрим. Традиция — это способ. Это способ передачи ценностей — того, что для человека, для семьи, для народа, для, в целом, человечества, важно, и что необходимо бережно передавать из поколения в поколение.
Второй момент... конечно же, возникает вопрос: а что мы передаём, и каково содержание того, что мы передаём? И это может быть, действительно, по меткой метафоре, «угасший пепел», который из поколения в поколение передаётся, а может быть огонь, возжжённый единожды, передающийся от первоисточника... пока сейчас так, завуалировано скажу... через людей к следующим поколениям.
Возвращаясь к вопросу о церковной традиции. Безусловно, для нас важно всё то, что дал нам Господь — вот, тот самый главный Первоисточник. Он есть начало всей нашей жизни, Он есть первоисточник не только нашего существования, но и понимания того, что, на самом деле, ценно и важно, и что важно для жизни здесь и сейчас, и будет важно в будущем, и что будет не ограничено, вообще, временными какими-то рамками.
Ну, об этом, наверное, чуть позже и подробнее.
М.Борисова:
— Но... если мы не будем углубляться в теорию, а посмотрим на практику...
Вот, из года в год, постепенно... даже в церковном обиходе... очень многое меняется.
О.Геннадий:
— Да.
М.Борисова:
— Но приходят новые люди, и они воспринимают это... вот... как церковную традицию — «так в Церкви принято».
О.Геннадий:
— Да.
М.Борисова:
— Но, вот... скажу по собственному опыту... то, что было принято в Церкви 40 лет назад, сильно отличается от того, что принято в Церкви сейчас.
О.Геннадий:
— Во многом есть отличие, да.
М.Борисова:
— Я имею в виду какие-то самые простые вещи. И они... не носят какого-то глубинного смысла, а это, просто — некие привычки.
А.Пичугин:
— Маркеры, что ли... маркеры времени... А это... более того... это не только во времени, ведь, происходит. Если вы приедете... я не знаю, там... в Воронежскую область, придёте в храм, и потом приедете в Архангельскую область и придёте в храм, вы увидите совершенно разные традиции... которые люди в Воронежской области считают чем-то незыблемым, и люди в Архангельской — тоже.
М.Борисова:
— Ну, вот, в качестве примера. У меня — подруга, ходит в храм недалеко от Серпухова. И там есть такая традиция: человек, приходя на исповедь, идёт со свечкой и на аналое, рядом со священником, оставляет свечку.
О.Геннадий:
— Хорошо, если свечку! В одном месте, мне рассказывали, как кладут под Евангелие деньги — я был в ужасе от этой истории!
А.Пичугин:
— А, Вы что... подождите, отец Геннадий... это же — старая традиция! Я даже помню...
О.Геннадий:
— Какая пошлятина эта традиция!
А.Пичугин:
— ... да... заплатить батюшке за исповедь! Это хорошо описано в книге про Павла Груздева... вернее, вот, где его воспоминания, где он говорит, что он в ссылке в Казахстане, и очень хочется пойти в храм, но его останавливает то, что у него нет денег, а хочется батюшке за исповедь — дать.
О.Геннадий:
— Вот, у меня мама так рассказывала, что она... Ну, мы с ней созванивались, и я её спросил: «А как ты... ты когда была в храме — причащалась и исповедовалась?» Она, вроде церковный человек, говорит: «Ты знаешь, сейчас денег нет». Я: «Что?.. Почему?.. Объясни, пожалуйста». Она: «Ну... есть такая традиция — приносить деньги...» — и это для меня был шок, на самом деле... Я был в курсе этой «как бы» традиции.
М.Борисова:
— Но, понимаете... это не «как бы» традиция. Если чуть-чуть заглянуть в наше не столь далёкое прошлое, окажется, что объяснение-то — самое реальное, жизненное. Это — 1958 год, когда советская власть решила уже окончательно закрыть церковный вопрос. И, там, одномоментно, был в 70 раз повышен налог на свечи...
О.Геннадий:
— Да-да-да...
М.Борисова:
— ... и люди, которые ходили в храмы, оказались перед выбором: либо храм закроют — просто, как банкрот, — либо надо что-то делать. И традиция приносить свечку — она оттуда. Потому, что, просто, люди стали покупать, или добывать, или сами держали ульи — брать воск и делать, кустарным образом, свечи, и приносить в храм, чтобы обойти, вот, эту, вот... чудовищные условия.
И оттуда же, вот, это, вот, желание поддержать. Но, поскольку, если ты кладёшь, в те времена, в общую кружку, то общую кружку вскрывает староста.
О.Геннадий:
— Да... а он, нередко, был «под колпаком у Мюллера», то есть, у уполномоченного... иначе — у КГБ...
М.Борисова:
— Да, и, в таком случае, до священника ничего не доходит.
А.Пичугин:
— Ну, подождите... опять же... здесь же... мы про какое время говорим? В 1961 году было принято новое законодательство, которое не предполагало, вообще, участия священника в каком-либо финансовом...
О.Геннадий:
— Ну, да, да... Хрущёв делал всё, чтобы, вообще, уничтожить Церковь, и, собственно говоря, прихожане пытались выкручиваться, как могли из той ситуации, которая была...
М.Борисова:
— Поэтому, эта традиция имеет смысл только...
О.Геннадий:
— Да, имеет. Но сейчас она звучит в другом контексте.
М.Борисова:
— Вот, о чём я и хотела Вас расспросить! Потому, что таких, вот, традиций — и в кавычках, и без кавычек — достаточное количество в нашей церковной жизни.
А сейчас, чем больше новых людей приходит в Церковь, тем больше у них первый посыл внутренний — разобраться в смыслах.
О.Геннадий:
— Правильно.
М.Борисова:
— Но эти смыслы... как-то... очень быстро схлопываются. Потому, что, если посмотреть... вот... даже в центральном московском храме, как себя народ ведёт на Воскресной Литургии...
Вот, начинается Евхаристический канон. Казалось бы, чего проще? Ты знаешь, что это — от «Верую» до «Отче наш». Но...
А.Пичугин:
— Ну, чуть подальше...
О.Геннадий:
— Ну, плюс-минус, да... ну, уж не будем цепляться к деталям...
А.Пичугин:
— Но считается — до «Отче наш», кстати говоря, почему-то...
О.Геннадий:
— Ох, ты ж... ё-моё!..
А.Пичугин:
— Не-не-нет... нет...
М.Борисова:
— Вот, пожалуйста, вам! Традиции...
О.Геннадий:
— Ну, хорошо, хорошо...
А.Пичугин:
— А... ну, сам канон-то нет... сам канон-то, понятно...
М.Борисова:
— Но, при этом, когда ты видишь реакцию людей — на возгласы, на какие-то песнопения — она не совпадает с ощущением того, что происходит, в данный момент, в алтаре! По крайней мере, внешние проявления религиозного чувства — они иногда просто обескураживают именно в этом месте. Они, может быть, были бы очень уместны в любом другом... но здесь они какие-то странные.
О.Геннадий:
— Согласен. И, более того, я вам скажу, что... хорошо, что Вы этот именно пример привели... не очень правильно смотреть на идеалы Церкви и учение Церкви, исходя из реальности жизни верующих, и декларирующих этот идеал.
Ну, правда... сказать, что, вот, верующие ошибаются и грешат, и, поэтому, заповедь такая-сякая, против которой прегрешают эти люди, неуместна — это абсурд. Заповедь — есть заповедь, правило — есть правило, идеал — есть идеал. А, вот, не получается...
Более того, про центральный храм, про который Вы сказали — наверняка там зевак больше половины... ну, во всяком случае, экскурсантов... наверное. Я не берусь уж судить до конца, но у меня есть такая... интуиция, на этот счёт.
Я думаю, что первое, с чего надо начинать — это задать себе вопрос: а, вот, то, о чём мы говорим, то явление, которое имеет место быть — оно Богом установлено, или это — искажение того, что Богом установлено?
Ну, пример приведу. До революции, и долгое время... вот, эти тридцать лет, о которых вы говорите, нормой, или даже традицией, можно сказать, было Причастие единожды в год. Не то, чтобы нормой, но это — факт, и это — традиция. И, поэтому... ну, так сложилось... что это Причастие, предшествовавшее этому говение, совершалось в течение Великого поста. Пост прошёл — аминь, и побежали по своим делам дальше. Ну, и как-то это ещё отмечалось в исповедных ведомостях — для того, чтобы фиксировать, что человек, действительно, православный. Ну, раз в год Причастился — и аминь.
Можно ли признать это нормой? Нет, нельзя. Потому, что Господь совершенно другой императив дал своим апостолам. Апостолы — именно об этом проповедовали? Вот, про такое Причастие, про такую Литургию, или — как-то иначе? Нет. Опыт первых христиан — он соответствует этой традиции Причащаться раз в год? Нет, абсолютно. Ну, и какие-то дальнейшие поколения. Когда мы читаем святых отцов — соответствует ли, вот, эта традиция единожды в год Причащаться, или не соответствует? Нет, не соответствует. Это — искажение. Но, поскольку оно уже вошло в обиход, то, давайте, применим, по отношению к нему, не просто слово «традиция» — оно здесь, мне кажется, неуместно... «привычка»!
Вот, «привычка» и «традиция» — эти два слова, два понятия нам позволят разграничить всё, что ненормально, всё, что не соответствует изначальному Божьему посылу и, вот, тому источнику, от которого мы черпаем всю нашу жизнь — и личную, и в Церкви. И то, что исказилось и стало уже как бы абсолютной реальностью нашего бытия.
Вот, пример про частое Причастие... или Причастие раз в год. Скажем так.
А.Пичугин:
— Друзья, мы напомним, что в гостях у светлого радио сегодня иеромонах Геннадий Войтишко, руководитель сектора приходского просвещения Синодального отдела религиозного образования и катехизации.
М.Борисова:
— Но, смотрите... Мы же не можем полностью вернуться к первоисточнику. И это было бы, наверное, странно, если рассматривать... всё-таки, христианство...
О.Геннадий:
— Мы и к Богу не можем вернуться?
М.Борисова:
— К Богу... хотелось бы!
О.Геннадий:
— Вот, Он и есть Первоисточник. И, в этом смысле, нам не надо никуда возвращаться. Потому, что Он — здесь и сейчас. И, если Он сказал тогда: «Приидите, примите и ешьте, и пейте от Чаши сей...» — то эти слова актуальны и сейчас. И, поэтому, не надо никуда бежать — в античную лавку, в раритетный музей или какой-нибудь древний архив. Потому, что это — здесь и сейчас. Это актуально здесь и сейчас.
Но... хорошо. Апостолы жили когда-то давно...
М.Борисова:
— Но мы же не знаем, как происходила Евхаристия в Апостольские времена!
А.Пичугин:
— Ну, у нас есть определённые свидетельства на этот счёт...
О.Геннадий:
— Кое-что знаем...
М.Борисова:
— Но это же, в любом случае, некая реконструкция.
О.Геннадий:
— Ну... смотрите... у нас есть... давайте, так... хорошо. Норматив. Причастие раз в год — это не норматив. А норматив — какой? Мы открываем постановления Соборов — в том числе, и Вселенских — канонические правила Церкви зафиксированы на бумаге, тут не надо нам фантазировать, — где написано: «Кто находится на Евхаристии, будучи верным ( то есть, христианином ), и не Причащается, отклоняясь от установленного порядка...» — и можно здесь добавить: по какой-либо умозрительной причине, — «то, как творящий бесчиние, должен быть, если он клирик, извергнут из сана, а, если он мирянин, должен быть отлучён от церковного общения, доколе не покается».
А.Пичугин:
— Но, тут, знаете, есть такая история...
О.Геннадий:
— Прописано! История... так...
А.Пичугин:
— ... будут говорить, что я опять... вот... всё... сюда свожу...
Хочет человек Причаститься... ну, прям, хочет... а ему священник говорит: «Не, не... я тебя отстранил».
Хотя, если уж мы посмотрим те же правила, то отстранить человека от Причастия священник может не больше, чем на одну службу. А дальше уже он должен идти к епископу...
О.Геннадий:
— Конечно...
А.Пичугин:
— ... и епископ, как глава епархии, фактически, глава малой Церкви, должен разбирать эту ситуацию сам.
Но у нас же так никто не делает, и, в итоге, у нас огромное количество людей — верных — про разным причинам, не Причащаются. Это могут быть какие-то серьёзные причины.
О.Геннадий:
— Могут быть.
А.Пичугин:
— Это могут быть причины — в голове у священника...
О.Геннадий:
— Могут быть...
А.Пичугин:
— ... потому, что он, вот, так трактует какие-то правила. Это может быть совсем что-то элементарное, на которое в других приходах и внимания не обратят, но, вот... для кого-то — важно, и он человека отстранит. И, в итоге... и я с этим сталкивался... достаточно много людей, которые хотели бы Причаститься, но не могут этого сделать, поскольку...
О.Геннадий:
— Да, согласен, увы! Факт есть факт.
А.Пичугин:
— Есть уже проблема...
О.Геннадий:
— Есть.
М.Борисова:
— Но... мне кажется, есть ещё тут проблема в том, что вступают в противоречие те самые исторически сложившиеся привычки...
О.Геннадий:
— Та-ак...
М.Борисова:
— ... которые принимаются за незыблемую традицию.
А.Пичугин:
— Во-от!
М.Борисова:
— Скажем, понятно, что, при условии, что человек Причащается раз... ну, пускай, четыре раза в год — большими постами... понятно, что перед Причастием ему требуется сугубая подготовка и исповедь. Поскольку, это бывает достаточно редко, и, за эти промежутки, у него накопилось... там... много чего...
О.Геннадий:
— Ну, очевидно, будет... там... набор...
М.Борисова:
— Если он Причащаться хочет за каждой Литургией, если он... ну, пусть, он посещает Литургию раз в неделю по Воскресеньям... он хочет Причащаться. Ну, нечего ему исповедовать каждую неделю!
О.Геннадий:
— Вот, и не надо высасывать грехи из пальца! Потому, что Исповедь — это не билет к Причастию.
А.Пичугин:
— Да.
М.Борисова:
— Но... опять... почему я говорю, что здесь — зазор... вот, эта, вот, исторически сложившаяся привычка — она, ведь, не только у паствы, она — и у священников...
О.Геннадий:
— Она и у нас в голове. У священников.
А.Пичугин:
— Но, ведь, это ещё часто и невозможно переломить. Потому, что... сам знаю такие случаи.
Служил в городе священник, которого, действительно... ну, там... на протяжение десятилетий, все считали... и, возможно, что это так и есть... очень духоносным, очень правильным, старцем. Вот, его нет, много лет уже, а у людей в голове, всё равно, это сидит: «Вот, отец такой-то так заповедал, и мы, всё равно, будем ходить... и ходить... и вы тут, батюшки новые и молодые, служите мало, недолго, опыта у вас нет никакого — вы нас не убедите обратном!» — это та ситуация, с которой, вот, я, например, сталкивался... я видел её... и, вот, так люди...
О.Геннадий:
— Да, так есть. Так, к сожалению, было... и... я думаю, что так будет.
Но, во-первых, мне кажется, не надо никого ломать и... прям, «ломать»... это мне не близкое, вообще, слово. А, уж, тем более, никого об колено не надо ломать. В том числе, и...
А.Пичугин:
— Но «ломать», «переломить» и «ломать об колено» — это разное. «Переломить ситуацию»...
О.Геннадий:
— Да я ж нагнетаю! Я ж нагнетаю... понятное ведь дело... но, смотрите, какая вещь. Есть такой очень хороший... то ли история, то ли анекдот... когда в сеемое готовили сосиски, и варили их подрезая по краям. Ну, и, проходит какое-то время, кто-то из молодых задал вопрос: «А почему мы это делаем? Что, сосиски от этого вкуснее будут?» — «Но так моя бабушка делала!»
Поехали к бабушке — задавать эти вопросы, зачем нужно подрезать сосиски по краям. «Ой, а что же вы, деточки, всё той же маленькой кастрюлькой пользуетесь?» — «В смысле?» — «Ну, просто, по-другому эти сосиски туда бы не поместились!»
Ну, вот, знаете, про такие милые случаи... вот, смотрите. Это какая, там... бобровая или медвежья шапка на голове у почётного караула в Великобритании? Ну, вообще — она про что? Она ни про что! Она — неудобная, эти солдатики падают в обморок от этой дикой жары, смотрится это, с нашей колокольни, сейчас, ну, мягко говоря, нелепо... чеканный шаг с поднятием под странный этот градус ноги... но... всё равно, это — мило, для кого-то это — некий аттракцион, и вряд ли, я думаю, британцы, в ближайшее время, откажутся и от этих шапок, и от этих способов построения в почётный караул. Точно так же — мы берём наших солдат... ну, зачем так ногу поднимать высоко для того, чтобы чеканить идти... наверное, это красиво, но это не функционально! Эти аксельбанты, которые висят... ну, красиво... ну, а про что они?...
А.Пичугин:
— Камилавка тоже — не функциональна, но...
О.Геннадий:
— Ой... на больное наступил!
А.Пичугин:
— Почему? Нет... ну, это же...
О.Геннадий:
— Но камилавка — в Русской Церкви. Это... есть большая разница... потому, что камилавка...
А.Пичугин:
— В Греческой Церкви таблетка — это другое совсем...
О.Геннадий:
— ... и, более того, те же скуфейки... вопрос там — функционала.
И, вот... это интересный момент, когда происходит потеря смысла и содержания, зачем это было нужно, в конкретный момент, и переносится туда, где уже этот функционал — вот, предназначение, смысл, зачем это всё создавалось — теряется. Как так получилось? Стоит ли за это держаться?
Ну, если это милая какая-то история, никому не причиняющая вреда — когда мы созерцаем эту, вот, разводку почётного караула, и она по своей традиции выстроена...
А.Пичугин:
— Ну, она красивая...
О.Геннадий:
— Симпатичная...
А.Пичугин:
— Так же, и облачения в Церкви — они, что, очень функциональные? Они, что — очень удобные? Ну, по-разному бывает... но, просто, это такая традиция, которая не несёт никаких — ни положительных, ни отрицательных...
О.Геннадий:
— Она просто есть.
А.Пичугин:
— Есть и есть. Она — красивая. Я считаю, что это — красиво.
О.Геннадий:
— А барьер к Причастию — это уже проблема. Это — проблема.
И, вот, мне кажется, вот, здесь надо, всё-таки, голову включать и понимать, что есть важно, а что — второстепенно, с чем можно согласиться в качестве или привычки, или традиции, но — не терять из фокуса внимания смысл... смысл, главное! А, ведь, главное — это Евангельский императив, Евангельская позиция. Это то, что сказал Христос. То, чем жили апостолы. То, чем жили святые. Разные святые — поэтому, у нас есть разный опыт, и разные традиции, в этом смысле. Есть традиция исихазма, есть традиция нестяжателей, есть традиция — одних, других, третьих... и эта широкая палитра, из которой мы можем выбирать. Беда начинается тогда, когда всех, как в прокрустово ложе, начинают загонять в несущественные вещи, возвышая их на самый высокий уровень.
И... почему так происходит? Потому, что, к сожалению, эти годы атеизма и, в принципе, разрухи в головах... я сейчас — не только про период СССР... в том числе, и дореволюционную разруху в головах я имею в виду сейчас... у нас исказился... или даже, может быть, потерялся... если, таким, умным языком говорить... богословский метод.
Что я имею в виду? У нас исказилось понимание, что есть первичное, главное, второстепенное, третьестепенное и, вообще, никакое не степенное. Мы каноны — правила — выставляем, нередко, в качестве догматов...
А.Пичугин:
— Тут я бы попросил Вас разъяснить разницу — поскольку, для многих она неочевидна.
О.Геннадий:
— Догмат — это некое понимание всего того, что связано с Богом, и это является истиной веры. Если уж с таким, вот... это сложно прозвучало, или... понятно?
А.Пичугин:
— Нет, нет... это уже понятно.
О.Геннадий:
— Это самое главное, что мы знаем о Боге — вот, так скажем. Самое главное, и что не может быть изменено — потому, что мы не можем влиять на свойства Бога. Вот, Бог — Он таков. Христос — Он, вот, таков...
А.Пичугин:
— Простите... Бог — таков, насколько... как это в догматах прописано... насколько Он Сам нам это открывает.
О.Геннадий:
— Конечно. Бог Сам говорит о Себе нам, открывает Себя человеку — для того, чтобы мы строили отношения в Богообщении, в Богопознании.
Второй момент — это всё, что связано с порядком и возможностями существования Церкви, и... можно даже сказать: в какой-то конкретный период времени.
Вот, пример классический. Про Евхаристию, между прочим, коль уж мы затронули эту тему. Сейчас — какое правило? Мы Причащаемся после Евхаристического поста — ничего не вкушая и не испивая никакой воды. Обычно, утром. Если мы говорим про Воскресную Литургию.
Но, для ранних христиан, Евхаристия — Таинство Благодарения — это про вечер, во-первых, про трапезу сначала — ужин, и, по трапезе — совершается Благодарение: преломление хлеба и Причастие Тела и Крови Христа.
Спустя время, возникли какие-то нестроения, которые потребовали реакции церковного сообщества. И было принято решение, что важно теперь нам совершать Евхаристию, Причастие — без всяких ужинов, трапез и прочая, прочая.
А.Пичугин:
— Это, вот, тоже проблема. Потому, что приходят люди, особенно пожилые, которые говорят, что они выпили таблетку, и — не хотят... не могут...
О.Геннадий:
— ... и им дают отлуп.
А.Пичугин:
— Такое тоже бывает.
О.Геннадий:
— Да, безусловно, бывает. И тут не надо нам удивляться, что, иногда мы впадаем в тех самых фарисеев, законников, о которых мы читаем в Евангелии, и как громко мы на эту тему возмущаемся: «Боже мой! Они — не веруют, и не считают необходимым, чтобы исцеление этого сухорукого произошло в субботу... или чтобы прокажённый был очищен Христом! Ой, ужас, какие негодяи! Никакого милосердия!» Но... часто происходит в нашей реальной жизни: «Что, ты выпила таблетку? Какой кошмар! Ужас!!!» — что тут на этот счёт сказать?...
Но мы — люди, как люди. И нет ничего прекрасного, нет ничего замечательного, что бы мы, люди, носители испорченной природы после грехопадения, сами бы не испортили! К сожалению, это факт.
А.Пичугин:
— Мы продолжим беседу с отцом Геннадием Войтишко, иеромонахом, руководителем сектора приходского просвещения Синодального отдела религиозного образования и катехизации, буквально, через минуту.
Марина Борисова и я, Алексей Пичугин, также здесь.
А.Пичугин:
— Возвращаемся в студию светлого радио, друзья!
Напомню, что в гостях у нас сегодня иеромонах Геннадий Войтишко — руководитель сектора приходского просвещения Синодального отдела религиозного образования и катехизации РПЦ.
Марина Борисова и я, Алексей Пичугин, здесь.
М.Борисова:
— Вот, отец Геннадий, коснёмся теперь сочетания традиции и смысла. Богослужение тут — очень хороший пример.
О.Геннадий:
— Да.
М.Борисова:
— Если мы возьмём Всенощную... ну, начнём с того, что...
О.Геннадий:
— Того, что называется сейчас, в современной российской традиции, Всенощной...
М.Борисова:
— Да. Я просто хочу оставить за скобками бесконечные разговоры о том, что Всенощная — это то, что ночью... заутреня — это то, что рано утром...
А.Пичугин:
— Да, нет... это, просто, для... там... Имперской Церкви Синодальной дореволюционной было нормой: вечером — вечерня, утром — утреня...
М.Борисова:
— Я уже не говорю о том, что, если открыть Следованную Псалтирь, увидишь там такие экзотические вещи, как «междучасие»...
О.Геннадий:
— Да, да...
М.Борисова:
— ... и никто не может объяснить, куда его вставлять.
Но... всё это замечательно — для очень небольшого числа людей, одарённых вкусом к Богослужению, которые готовы 24 часа в сутки, действительно, с пользой для себя, проводить в церкви за Богослужением.
О.Геннадий:
— Да, да...
М.Борисова:
— Если взять повседневную реальность нашей жизни, вот, мы, грешные прихожане, вечером в субботу приходим на службу... и дальше — опять: стремление, с одной стороны, современного прихожанина осмысленно стоять на службе, а, с другой стороны, традиция, почерпнутая в очень глубокой древности, требует достаточно длительных Богослужений, которые мы не в состоянии физически вынести.
Поэтому, естественно, на протяжение истории, эти Богослужения — сокращаются, сокращаются и сокращаются, за счёт очень разных приёмов. Где-то что-то отрезается... где-то что-то переходит в скороговорку...
О.Геннадий:
— «Господи, помилуй, Господи, помилуй, Господи, помилуй...»
М.Борисова:
— ... и, вот, честно сказать, меня это немножко обескураживает. Потому, что я не понимаю — зачем? Лучше отрежь ты там половину тропарей, или половину стихир, оставь две, но произнеси ты их так, чтоб понятно было, о чём они.
О.Геннадий:
— Я согласен.
М.Борисова:
— Но, когда ты стараешься вместить... вот... в ужавшееся время огромный объём — в результате, человек стоит на службе и не понимает ничего.
О.Геннадий:
— Я вам скажу, человек, который — и в храме стоит, и в алтаре стоит — не понимает ничего. Потому, что эта скороговорка... просто... ну, с моей колокольни... безумие. Тут — нечего возражать... факт!
М.Борисова:
— Но, в то же время, как трансформировать службу, не задевая смысловую часть?
О.Геннадий:
— Для это должно быть: а) рассуждение, и б) понимание последствий. Ну, и, изначально, конечно — понимание того, ради чего мы это делаем.
Если мы это делаем ради конъюнктуры, угоды нашим страстям-похотям — это одна история. Это, конечно, нетерпимая мотивация, и она, вообще, даже не может быть взята в расчёт.
Я специально сейчас уйду в сторону для того, чтобы пояснить, как в угоду человеческим страстям и похотям что-то пытаются менять на глобальном уровне.
Ну, скажем... вся эта гендерная повестка мировая — она есть продолжение страстей и похотей повреждённого человечества. И, для того, чтобы легитимизировать это — что бы это ни было — начинают покушаться... или не начинают, а давно уже покусились, и давно уже пытаются это всё изнасиловать... на незыблемые вещи, Богом данные. В том числе, на понимание природы человека, отношения полов, понятие семьи, и так далее, и так далее. И, соответственно, весь «церковный» ( в кавычках, потому, что тут уже о церковности с трудом можно, наверное, говорить ) строй подгоняется под страсти и похоти — ну, это беда. Это — караул, катастрофа. Там, наверное, уже, действительно, о Церкви говорить вряд ли возможно. И некие религиозные сообщества, в том числе и претендующие на именование себя христианскими, наверное... сейчас берусь рассуждать об этом аккуратно... наверное, вряд ли можно признать таковыми. То есть, христианскими.
Если мы вернёмся к нашей действительности. Я полагаю, что трансформации возможны только при паре условий.
Первое. Незыблемыми остаются вероучительные смыслы, которые передаются из поколения в поколение, и которые в нас поддерживаются Духом Святым. Потому, что Дух Святой, живущий в Церкви, наставляет на каждый день, на каждый миг нас на всякую истину и правду. Это — первое.
Второе. Важно понимать мотив — зачем мы хотим это всё менять? Если речь идёт о том, мы читаем: «Исполним нашу утреннюю молитву...» — а у нас 18.00 вечера... ну... как-то... тут, наверное, есть смысл подумать: а почему бы нам не поставить, всё-таки, утреню — утром? Или, каким-то образом, трансформировать...
А.Пичугин:
— Или, хотя бы, опустить некоторые вещи, которые, конкретно, к утру нас отправляют.
Я знаю священников, которые, например, читают, вот, те самые, утренние, молитвы, которые во время Шестопсалмия читаются... ну, просто, потому, что там...
О.Геннадий:
— Да... вот... это — широкое поле для рассуждений. И здесь, первое, что важно — рассуждение, спокойствие, без всякого... знаете... ажиотажа. Без компанейщины... без того, что об этом сказал тот или иной важный богослов, проповедник или кто-то... вот, компанейщина здесь будет мешать всему доброму.
И — третье. Вы знаете... люди, которые входят в понимание, почему так в Церкви произошло... в какой-то момент, для них это несоответствие «исполним утреннюю нашу молитву...» уходит на 33-й план. Оно становится настолько незначимым... А значимым — что остаётся? Да предстояние пред Богом! И я — вздохну перед Богом молчаливо... либо я Ему так скажу... или так — наверное, это будет уже вопрос 33-го порядка. Главное — что мы перед Богом, главное — что мы здесь, и что мы собрались... Наверное, было бы, конечно, неплохо это привести в какой-то адекватный порядок, и, поэтому, нормально, когда в Церкви собираются мужи церковные, архиереи, миряне, которые образованы и богословски подкованы, и хороший имеют... как это... модное слово такое... «бэкграунд»... то есть... подготовку, назовём так... и опыт — и рассуждают на эти темы, и выносят какие-то решения. Нормально... это всё возможно.
Но, мне кажется... Церковь — живой организм, который может меняться. Но тут есть ещё одна очень-очень печальная оговорка. Дело в том, что в Церкви есть и печальный опыт трансформаций, — в том числе, и политически обусловленных трансформаций, — которые вызывали... или причиняли телу Церкви раны, и некоторые из этих ран не уврачёваны до сих пор.
М.Борисова:
— Знаете, мне тут довелось услышать такую формулировку — тоже из уст священника, — что наша Церковь была настолько сильно ушиблена расколом, что, с тех пор, любые изменения — это просто героический подвиг.
О.Геннадий:
— Я с этим полностью согласен. И неуврачёванность раны русского раскола, во многом, мне кажется до сих пор кровоточащей раной. До сих пор отзывается у нас серьёзными болями. И я думаю, что одна из важнейших задач наших — и в молитве, и в практических действиях — в том числе, уврачевание этого раскола. Это — крайне необходимая вещь.
Но... действительно, когда государь, царь Алексей Михайлович и патриарх Никон предприняли реформы, наворотив делов... действительно, расколов всё общество... они, действительно, сделали то, что... таким... гулким эхом отзывается до сих пор. И, поэтому, всякий раз, любое прикосновение к теме перемен каких-то... ну, вот... адекватности потребностям Церкви сейчас, будет вызывать некое... не знаю... слово-то подобрать... такое... приличное... некую оторопь. Вот, так.
А.Пичугин:
— Хорошая мысль. Я, например, вот, в таком контексте никогда не думал. Что, вот, эта болезненность ощущения перемен — она корнями уходит... что можно найти, куда она уходит корнями. И, во многом, она, наверное, действительно, и вправду, уходит, именно, в раскол XVII века...
О.Геннадий:
— Многие наши современники — русские люди... вот... простые миряне... или даже священники — на самом деле, вообще, даже не представляют, насколько это страшная рана — русского раскола. И насколько она — проблема до сих пор.
Поэтому... ну, кстати... вы знаете, интересно... про традиции и перемены, и как эти перемены сохраняются до сих пор.
Вот, мы говорили о Евхаристии, об участии верных в Евхаристии... есть определённая разница... разность... этой традиции в Русской Церкви... скажем... и 30-летней нашей давности... сейчас мы... немножко, так... меняемся тоже... и, например, Греческих Церквей. Но, вот, ещё одна и прекрасная особенность. В современных Русских церквах традиция стала — все девушки покрывают — неважно, маленькие, большие, взрослые... неважно, замужем, незамужем — покрывают голову платком...
А.Пичугин:
— ... и все ходят, умиляются... трёхлеточка, такая, ходит...
О.Геннадий:
— ... наверное, это интересно и прекрасно.
Понятно, что речь идёт о покрове платка, или какого-то головного убора, как знака покрова мужа... ну... у нас сейчас, вот, немножко другая ситуация. А в греческой традиции — женщина, входящая в церковь, снимает платок, снимает головной убор. Почему? Потому, что это был ответ на исламское, османское завоевание Константинополя, Византийской Империи. И всякая женщина, носившая платок — это, в общем, скорее всего... ну, во-первых, это требования исламские — потому, что это хиджаб... и для того, чтобы было понятно, что в церковь, в церковное собрание входит не мусульманка в хиджабе, этот платок необходимо было снимать.
И так происходит до сих пор. И, наверное, это — милая, трогательная традиция, которая подчёркивает, что — нет, мы сохранили христианство даже в этом исламском мире!
Ну, надо сказать... бывшая Византия — это не только нынешняя Эллада, или Греция. Это — Турция, во многом, и это, фактически, исламский, хоть и... такой... европиезированный мир. И в этом европиезированном исламском мире, всё равно, важно сохранять свою христианскую идентичность. И эти женщины её подчёркивают, и, входя в храм, снимают головной убор, снимают платок.
Как это всё меняется! Вот, предложи сейчас это в Русской Церкви — это будет воспринято просто в штыки. А почему? И, вот, здесь очень важно иметь в виду ещё один параметр — контекст.
В каком-то контексте, этот платок снятый, будет очень уместен и крайне необходим. А в другом контексте — это будет фронда, это будет... знаете, такое... протестующий феминизм... и ещё какая-нибудь дурь.
И, вот, этот контекст важно учитывать. Важно учитывать звучание, отражение твоих стремлений к переменам или ещё к чему бы то ни было. В резонансах с другими людьми, с тем обществом, в котором ты живёшь.
Вот, у нас русское общество — оно такое сейчас. А греческое общество — оно, вот, такое. И к этому надо бережно относиться, и иметь в виду.
А.Пичугин:
— Друзья, напомним, что в гостях у светлого радио сегодня иеромонах Геннадий Войтишко — руководитель сектора приходского просвещения Синодального отдела религиозного образования и катехизации Русской Церкви.
Мы продолжаем говорить о традициях в Церкви — насколько они живы, насколько они позволяют Церкви быть живой...
М.Борисова:
— Но у нас, очень часто, за скобки попадает очень важный элемент Богослужения. Собственно, если идти от Предания, то послов князя Владимира, потрясло в святой Софии в Константинополе именно то, что они — были поражены красотой. И, вот, эта самая красота — она, последнее время, периодически, вступает в противоречие с поисками смысла.
О.Геннадий:
— Поясните.
М.Борисова:
— Да, поясню, что я имею в виду.
Вот, Первая неделя поста. Идёт вечером чтение канона преподобного Андрея Критского. И, так уж повелось, что... ну... я просто помню, когда я пришла в Церковь, так было везде... эта служба — при приглушённом свете, и все прихожане стоят с горящими свечами в руках.
Что происходит теперь? Вот... опыт этого года.
Прихожу на службу, покупаю свечку...
О.Геннадий:
— ... и Вы — одна, посреди храма, со свечой?
М.Борисова:
— Да...
А.Пичугин:
— А остальные — со смартфонами!
М.Борисова:
— Остальные — с телефонами! Причём, я могу понять, когда это — молодые люди, может быть, недавно начавшие ходить в храм. Но с этими телефонами теперь стоят и бабушки! И, вот, это зрелище настолько потрясло настоятеля нашего храма, что он даже в проповеди, в первый день, сказал об этом. Потому, что... поиск смысла, конечно — замечательно, но что тебе, такому ищущему существу, мешает заняться этим поиском дома, перед тем, как ты придёшь на службу? А на службу прийти — не как в библиотеку, а, именно, как на службу — то есть, участвовать в ней, а не следить за текстом!
А.Пичугин:
— И я знаю священников, которые выходят на амвон и говорят... пример я, да, слышал: «Как же хорошо! Раньше все стояли со свечками, а теперь все стоят с телефонами — и слава Богу! Потому, что люди начинают... мы читаем на церковно-славянском, или в каком-то адаптированном виде, а люди следят — во всех переводах, в каких им удобно, и погружаются в пространство смысла», — это тоже мнение.
М.Борисова:
— Ты знаешь, я просто по своему опыту могу тебе сказать, что, когда я погружалась в пространство смысла, я раздобыла такую брошюру, где параллельный текст — на церковно-славянском и на русском — с комментариями. То есть, когда идёт какая-то символика, взятая непосредственно из Писания, там просто вставлены куски — из Ветхого Завета, из Нового Завета, на которые ссылается в своём образном ряду автор.
А.Пичугин:
— Ну, тут, за Богослужением... конечно, не изучить...
М.Борисова:
— И я сидела... каждый раз, перед тем, как пойти в храм, я просто открывала дома эту брошюру, и, вот, на сегодняшний день, я прочитывала этот текст, и я шла в храм, спокойно покупала свечку, и мне уже ничего не нужно было.
О.Геннадий:
— Знаете, тут, вот... опять же... вот, это, всё мне напоминает уже музей. Потому, что... ну, конечно, можно созерцать «Ночной дозор» — да, это замечательное полотно голландского художника... может быть, одно из самых дорогих в мире сейчас — красиво, интересно, техника замечательная, светотени... всё чудесно... и масштаб...
Но, для того, чтобы увидеть и понять, что там изображено, нужно, конечно, перед этим, проточить тонну литературы. Ну, не тонну... это я загнул... но — какой-то объём.
И, если мы приходим на Богослужение, и, действительно, чтобы войти в молитвенный труд Богослужения, нам требуется перелопатить тонну литературы, то что-то здесь, мне кажется, не очень хорошо, всё-таки.
А.Пичугин:
— А, почему? Ведь, если следовать этой логике, мы, приходя на любое Богослужение... там, на Всенощное бдение... чтобы понимать, о чём канон читают, должны тоже перелопатить достаточно много...
О.Геннадий:
— Это, с моей точки зрения, требует от нас, всё-таки, размышления — а так ли это оправдано? Размышления... рассуждения какого-то.
Безусловно, вопрос, конечно же, в понимании того, что звучит. И это — чисто технический, с одной стороны, вопрос — потому, что может читаться так всё, что... караул!.. что называется, «всех святых выноси». А может и язык быть непонятным.
Вот, я знаком с опытом чтения канона преподобного Андрея Критского в переводе митрополита Никодима Ротова. И, кстати, если я правильно помню, Святейший владыка когда-то и сам читал...
А.Пичугин:
— Да, читал в этом переводе... не знаю, как уж сейчас...
О.Геннадий:
— Ну... сейчас... в главном храме страны и Церкви... всё-таки, какие-то, очень традиционные, наверное, сигналы должны звучать, и, поэтому, читается это на церковно-славянском языке. Но опыт чтения канона в переводе владыки Никодима Ротова — он оказался очень интересным. Не буду говорить такие слова, как «удачно» или «неудачно», но люди, подходя по прочтении канона, в том числе, к священникам, которые его читали, выражали благодарность за то, что они начинают это воспринимать на слух, в том числе.
У мирян не было раньше возможности воспринимать текст глазами — потому, что, во-первых, книг не было, всё — на слух. И сейчас они на слух не воспринимают церковно-славянский язык. Это факт. Мы ничего с этим уже поделать не можем, как мне думается. Кто-то лучше погрузится в церковно-славянский, кто-то хуже, и это тоже важное наше сокровище, к которому бережно должны относиться, но на слух — многим трудно. Я бы даже сказал — большинству, и духовенства, в том числе. Поэтому, вот, это чтение с листа, параллельно стоя и слушая, и видя, что на бумаге — оно вполне себе оправдано.
Другой вопрос... ну, скажем, насколько непривыкшему видеть любой гаджет, планшет, с которого читается этот текст в храме, человеку, это не будет создавать внутренний когнитивный диссонанс? Ну, это другой разговор...
Когда батюшка выходит на проповедь — вот, о котором Вы сказали сейчас... у меня сразу возникает вопрос: а в чём суть претензии? Ну, необычно, да... необычно... но они же не в какой-то социальной сети сейчас находятся, или в чатике каком-то...
М.Борисова:
— Я позволю себе такую аналогию... может быть, несколько вольную. Вы же ,когда приходите в театр, скажем, на пьесу Шекспира...
О.Геннадий:
— Ох, есть, чем Вам ответить...
М.Борисова:
— ... Вы же не будете сидеть с текстом...
О.Геннадий:
— Вы давно были в Большом театре?
М.Борисова:
— Я не пойду в Большой театр, даже если...
О.Геннадий:
— Вам не нравятся эти пластмассовые золотые... штучки?
М.Борисова:
— если... не с меня потребуют много-много денег, а если даже мне дадут много-много денег, я туда не пойду, простите! Но...
О.Геннадий:
— А либретто — видели, как выводится? Над сценой бегущей строкой!
А.Пичугин:
— Правда, что ли?
О.Геннадий:
— Ну... во всяком случае, во многих театрах сейчас... я не знаю, оставили в Большом, или нет... но над сценой... что это называется... рампа?...
М.Борисова:
— Нет, рампа — это внизу.
О.Геннадий:
— А, внизу, да... Вверху — некое такое поле, на котором, цифровым образом, выводится текст.
М.Борисова:
— А раньше в программку включалось либретто, нет? Сейчас уже нет?
О.Геннадий:
— Ну, вот, смотрите... вот, какая разница — ты сидишь с программкой, или ты...
Другое дело, что... смотрите... тут нюансик... свет гаджета может мешать во время театральной постановки. Если...
М.Борисова:
— А во время Богослужения он не мешает?
О.Геннадий:
— Ну, смотря, как светить... и кому светить...
Если вы читаете с экрана, и... собственно говоря, какая разница?.. вы все держите свечи... и... бумажки держите...
М.Борисова:
— Речь ведь тут не о том, что кто-то пользуется такой подсказкой, а кто-то — нет. Речь идёт о том, что это становится новой традицией. Поскольку, я больше, чем уверена, что старушки с айфонами — не видят в них ничего.
О.Геннадий:
— Это — как буквы настроить, подождите...
М.Борисова:
— Да как бы их ни настроил... в течение всей службы, в полумраке, приткнувшись носом в этот самый... ну, я просто по себе сужу...
О.Геннадий:
— Да... понимаю...
М.Борисова:
— ... я могу свидетельствовать, что очень трудно в определённом возрасте, когда проблемы со зрением возникают, и не знаешь — то ли снять очки, то ли, наоборот, надеть очки...
О.Геннадий:
— Да, да, да...
М.Борисова:
— ... и... я думаю, что вряд ли это приносит им пользу. И, может быть, если бы они стояли со свечой и просто молились бы, они больше бы поняли на слух.
О.Геннадий:
— Возможно.
М.Борисова:
— А это начинается: «Вот, так все делают — значит, и я тоже должен так делать».
О.Геннадий:
— Не уверен. Не уверено, что именно такой мотив. И, мне кажется... опять же... я исхожу из добропорядочности человека и этого праведного желания разобраться и быть слушающим, быть внимательным. И, поэтому, наверное, кому-то кажется, что открыть текст и следить по бумаге — так лучше.
Мне, например, не лучше. Ни по бумаге следить, ни, тем более, с экрана читать. Почему? Потому, что... я — это я, опять же... это мой пример, это — для меня. Мне проще напрячься и вслушиваться. Но это — моё. А у кого-то — по-другому. И, в этом смысле... я бы не был столь ригористичным.
Другой вопрос... знаете... вот, на Евхаристическом каноне с гаджетом — будет ли это удобно... или уместно... не знаю. Всё так тонко... каждый человек крайне индивидуален. И...
А.Пичугин:
— И приход — тоже.
О.Геннадий:
— ... и где-то это может показаться допустимым, а где-то это будет — неуместным... наверное. Опять же, контекст важен тоже...
А.Пичугин:
— Вы понимаете... что касается Евхаристического канона, здесь ведь есть ещё один тонкий момент. Есть храмы, где это — громко, вслух, в микрофон...
О.Геннадий:
— Да...
А.Пичугин:
— ... а молитвы Евхаристического канона — они очень понятны и без всякого перевода...
О.Геннадий:
— Ну, да... это правда.
А.Пичугин:
— ... и, если ты их слышишь, ты их — понимаешь.
А есть храмы, где всё... про себя... и, вот, тогда возникает вопрос для многих людей — что тут такого-то, в этом моменте происходит? Ну, хор поёт... он и до этого пел... а почему здесь нельзя тогда выйти, зайти, свечку передать... там... ещё что-то сделать... вот, всё, что люди привыкли делать? И, вот, это таинство момента самого — оно пропадает, и тогда... или текст нужно смотреть... или...
О.Геннадий:
— Ну, вот... именно в этом моменте, мне кажется, необходимо, всё-таки, заранее понять какие-то ключевые смысловые якоря нашего Богослужения, и, в том числе, Литургии. Вот, как раз таки, накануне, единожды ознакомившись с тем, какова структура, в том числе, Литургии или Евхаристического канона. Это не займёт вообще много времени и какой-то титанической подготовки, но...
Молитва — это же не текст... много раз мы об этом говорили. Молитва в человеке, или человеком, совершается не только, или даже не столько тогда, когда он пропускает через свой интеллект, свой ум некие слова, и они становятся ему понятными. Это — вознесение ума и сердца к Богу, во внимании и благоговении. И, вот, эти четыре условия — вознесение ума и сердца к Богу во внимании и благоговении — если эти четыре условия соблюдаются, молитва совершается. Я думаю, что люди, находящиеся в храме, и не слышащие слов Евхаристического канона, будучи во внимании и благоговении к Богу, вознеся к Нему сердце ( ведь, там же призыв перед этим идёт: «Горе ( то есть, вверх ), вознесём наши сердца...» ), они будут молиться евхаристической молитвой, соучаствовать в Евхаристическом каноне.
Поэтому, тут тоже... такая... знаете, ведь... что замечательно в христианстве? Что замечательно в Православной Церкви? Что нет этих шаблонов, что нет этих железобетонных, таких, знаете... вот... схем: либо так, либо этак. Главные смыслы сохраняются, а, вот, эта вариативность, которая присутствует, даже в тех обстоятельствах, которые мы имеем, в том числе, обстоятельства повреждённости и человеческой, и общества, и людей в Церкви... вот, эта вариативность — она сохраняется. И она, всё равно, какая-то живая, при этом...
Да, есть свои трудности, свои какие-то, вообще... недоработки... свои какие-то странности... но в целом-то — Дух Святой управляет Церковью. И Он, когда нужно, подсказывает, что поменять... а есть — и Сам он... так... аккуратненько нас поворачивает...
Вот, посмотрите... 30 лет назад — представить, что за каждой Литургией Воскресного дня мы будем Причащаться — ну... разве это можно было? Ну, только какие-то ультрасвятые люди так могли. А сейчас это кажется нормой. Вот, как-то Господь поворачивает... это же Его Церковь! Мы тут только... знаете... что-то как-то суетимся перед Его лицом... а Он — управляет.
А.Пичугин:
— Спасибо большое за этот разговор!
Мы напомним, друзья, что в гостях у светлого радио сегодня был иеромонах Геннадий Войтишко, руководитель сектора приходского просвещения Синодального отдела религиозного образования и катехизации.
Так же, мы, ваши ведущие — Алексей Пичугин...
М.Борисова:
— ... Марина Борисова...
А.Пичугин:
— ... прощаемся. До свидания!
М.Борисова:
— До свидания!
О.Геннадий:
— Всего доброго!
Все выпуски программы Светлый вечер
- «Бутовский реквием». Игорь Гарькавый, монахиня Амвросия (Хромова)
- Светлый вечер с Владимиром Легойдой
- «Бутовские новомученики». Игорь Гарькавый
Проект реализуется при поддержке Фонда президентских грантов
Элис Мейнелл «Письмо в будущее» — «Деятельное преображение»

Фото: PxHere
Поэтессе девятнадцатого века Элис Мэйнелл принадлежит стихотворение под названием: «Письмо от юной девушки, адресованное самой себе в старости». Героиня стихотворения, обращаясь к старушке, которой она когда-то станет, то есть к самой себе в старости, говорит:
«Только одна дана нам юность.
Утро жизни брезжит лишь однажды.
И наступает наполненная сожалениями старость».
Стихотворение Мэйнелл грустно, оно пронизано осознанием: ничего уже не исправить. В дневниках Мэйнелл есть упоминание о другом стихотворении — «Письме от старой женщины, отправленном себе самой в юность». Правда, оно так и осталось ненаписанным.
Но всё же задумаемся: какая между этими письмами разница? Колоссальная. Письмо от юности, адресованное старости, ничего изменить не может. Старушка откроет пожелтевший листок, вздохнёт о том, как быстро промелькнула жизнь, и ничего не изменится.
Со вторым письмом всё иначе. Представим, что проснулись мы утром, а на подушке лежит письмо, которое мы, в глубокой-глубокой старости, отправили себе самим, сегодняшним. Чтобы мы, сегодняшние, вот прямо сейчас смогли что-то исправить в своей жизни, изменить, преобразить то, что в нас бледно, узко, бедно, недостойно того, к чему призвал нас Бог.
Это деятельное преображение и есть покаяние. Даже если нам кажется, что у нас ничего нет, у нас есть то, чего точно когда-то не будет. Время. А значит, всё возможно.
Автор: Анастасия Андреева
Все выпуски программы: ПроЧтение
Синклер Льюис «Котёнок и звёзды» — «Цепочка грехов»

Фото: Piqsels
Каждый поступок имеет ряд последствий, которые, выстраиваясь в цепочку, могут прямо или косвенно влиять на развитие событий, порой весьма значимых. Рассказ американского писателя Синклера Льюиса «Котёнок и звёзды» посвящён как раз такой цепочке.
Всё начинается с того, что маленький мальчик, выпрашивая у матери коржиков, с притворной лаской гладит котёнка. Залюбовавшись обоими, соседка опаздывает на трамвай. Кондуктор ради неё задерживает рейс. Парикмахер, впустую прождав трамвай на остановке, отправляется в пивную. На следующий день спьяну налысо остригает кандидата на пост управляющего крупнейшей корпорацией. Кандидат теряет уверенность в себе, корпорация, так и не найдя достойного управляющего, через полгода разваливается, что влечёт за собой крушение режима далёкого государства. В финале бывший монарх вздыхает: «Меня утешает одно. Мои беды, я уверен, пали на меня под влиянием могучего рока и были предначертаны звёздами».
Казалось бы, Льюис построил рассказ на противопоставлении рока и котёнка, но что, если приглядеться к сюжету повнимательнее? Цепочку роковых последствий запускает и подпитывает не что иное, как грех. Мальчик гладит котёнка, лицемеря. Соседка в погоне за трамваем притворно задыхается и хватается за сердце. Парикмахер же вообще рад опозданию трамвая — его тянет выпить. Ну а пьянство, как известно, вообще паровоз греховного состава. Так, незначительный, казалось бы, грех (лицемерие ребёнка) ведёт к впечатляющим событиям — крушению политического режима.
Святитель Игнатий (Брянчанинов), выдающийся духовный писатель девятнадцатого столетия, говорит, что душа человека подобна сосуду, в который вливается драгоценная жидкость. Но что будет, если в сосуде окажутся трещины, даже самые незначительные? Жидкость вытечет. Трещинами святитель называет те самые мелочи, повседневные недобрые привычки, грехи, на которые мы привыкли либо закрывать глаза, либо снисходительно отмахиваться: «Подумаешь!».
А мелочей-то, оказывается, и не бывает, грустно улыбается писатель Синклер Льюис.
Автор: Анастасия Андреева
Все выпуски программы: ПроЧтение
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Всенощное Бдение. 2 ноября (вечер 1 ноября) 2025г.
Вечер 01.11.25
Неде́ля 21-я по Пятидеся́тнице.
Вмч. Арте́мия.
Глас 4.
ВСЕНО́ЩНОЕ БДЕ́НИЕ
Диакон: Воста́ните!
Хор: Благослови́.
Иерей: Сла́ва Святе́й и Единосу́щней и Животворя́щей и Неразде́льней Тро́ице всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Священнослужители в алтаре:
Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́ Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Ему́.
Псало́м 103, предначина́тельный:
Хор: Благослови́, душе́ моя́, Го́спода./ Благослове́н еси́, Го́споди./ Го́споди, Бо́же мой, возвели́чился еси́ зело́./ Благослове́н еси́, Го́споди./ ... / Вся прему́дростию сотвори́л еси́./ Сла́ва Ти, Го́споди, сотвори́вшему вся.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Блаже́н муж:
Хор: Блаже́н муж, и́же не и́де на сове́т нечести́вых.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Я́ко весть Госпо́дь путь пра́ведных, и путь нечести́вых поги́бнет.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Рабо́тайте Го́сподеви со стра́хом и ра́дуйтеся Ему́ с тре́петом.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Блаже́ни вси наде́ющиися Нань.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва, и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Го́споди, воззва́х, глас 4:
Хор: Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Го́споди./ Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя:/ вонми́ гла́су моле́ния моего́,/ внегда́ воззва́ти ми к Тебе́.// Услы́ши мя, Го́споди.
Да испра́вится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобо́ю,/ воздея́ние руку́ мое́ю/ — же́ртва вече́рняя.// Услы́ши мя, Го́споди.
Стихиры воскресные, глас 4:
На 10. Стих: Изведи́ из темни́цы ду́шу мою́,// испове́датися и́мени Твоему́.
Стихира: Животворя́щему Твоему́ Кресту́,/ непреста́нно кла́няющеся, Христе́ Бо́же,/ тридне́вное Воскресе́ние Твое́ сла́вим:/ тем бо обнови́л еси́ истле́вшее челове́ческое естество́, Всеси́льне,/ и и́же на Небеса́ восхо́д обнови́л еси́ нам,// я́ко Еди́н Благ и Человеколю́бец.
Стих: Мене́ ждут пра́ведницы,// до́ндеже возда́си мне.
Стихира: Дре́ва преслуша́ния запреще́ние/ разреши́л еси́, Спа́се,/ на дре́ве кре́стнем во́лею пригвозди́вся,/ и во ад соше́д, Си́льне,/ сме́ртныя у́зы, я́ко Бог, растерза́л еси́./ Те́мже кла́няемся е́же из ме́ртвых Твоему́ Воскресе́нию,/ ра́достию вопию́ще:// Всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 8. Стих: Из глубины́ воззва́х к Тебе́, Го́споди,// Го́споди, услы́ши глас мой.
Стихира: Врата́ а́дова сокруши́л еси́, Го́споди,/ и Твое́ю сме́ртию сме́ртное ца́рство разруши́л еси́:/ род же челове́ческий от истле́ния свободи́л еси́,/ живо́т и нетле́ние ми́ру дарова́в,// и ве́лию ми́лость.
Стих: Да бу́дут у́ши Твои́// вне́млюще гла́су моле́ния моего́.
Стихира: Прииди́те, воспои́м лю́дие,/ Спа́сово тридне́вное воста́ние,/ и́мже изба́вихомся а́довых нереши́мых уз;/ и нетле́ние и жизнь вси восприя́хом зову́ще:/ Распны́йся, и Погребы́йся, и Воскресы́й,/ спаси́ ны Воскресе́нием Твои́м,// Еди́не Человеколю́бче.
На 6. Стих: А́ще беззако́ния на́зриши, Го́споди, Го́споди, кто постои́т?// Я́ко у Тебе́ очище́ние есть.
Стихира: А́нгели и челове́цы, Спа́се,/ Твое́ пою́т тридне́вное Воста́ние,/ и́мже озари́шася вселе́нныя концы́,/ и рабо́ты вра́жия вси изба́вихомся, зову́ще:/ Животво́рче Всеси́льне Спа́се,/ спаси́ ны Воскресе́нием Твои́м,// Еди́не Человеколю́бче.
Стих: И́мене ра́ди Твоего́ потерпе́х Тя, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́ в сло́во Твое́,// упова́ душа́ моя́ на Го́спода.
Стихира: Врата́ ме́дная стерл еси́,/ и вереи́ сокруши́л еси́, Христе́ Бо́же,/ и род челове́ческий па́дший воскреси́л еси́./ Сего́ ра́ди согла́сно вопие́м:// Воскресы́й из ме́ртвых, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Стихиры вмч. Артемия, глас 4, подобен: «Я́ко до́бля...»:
На 4. Стих: От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния,// да упова́ет Изра́иль на Го́спода.
Стихира: Многообра́зными му́ками лю́тых ран,/ преда́в казни́ти многострада́льное и терпели́вейшее те́ло твое́, Богому́дре Арте́мие,/ не отве́рглся еси́ Христа́, ни куми́ром поже́рл еси́,/ но терпе́л еси́, я́коже ино́му стра́ждущу,/ ожида́я бу́дущих воздая́ний// и безсме́ртнаго благосла́вия.
Стих: Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у Него́ избавле́ние,// и Той изба́вит Изра́иля от всех беззако́ний его́.
Стихира: Многообра́зными му́ками лю́тых ран,/ преда́в казни́ти многострада́льное и терпели́вейшее те́ло твое́, Богому́дре Арте́мие,/ не отве́рглся еси́ Христа́, ни куми́ром поже́рл еси́,/ но терпе́л еси́, я́коже ино́му стра́ждущу,/ ожида́я бу́дущих воздая́ний// и безсме́ртнаго благосла́вия.
На 2. Стих: Хвали́те Го́спода вси язы́цы,// похвали́те Его́ вси лю́дие.
Стихира: Пове́шен, стру́жемь и ка́мением сдробля́емь,/ и желе́зом отвсю́ду изнуря́емь, и мече́м усека́емь,/ непоколеби́м пребы́л еси́,/ на ка́мени мы́сленнем водрузи́в души́ твоея́ стопы́, сла́вне./ Сея́ ра́ди побе́ды А́нгелом и му́чеником сочета́лся еси́,// Све́та неизрече́ннаго исполня́емь.
Стих: Я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на нас,// и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во век.
Стихира: Исцеле́ний благода́ти лю́бящим тя/ всегда́ источа́ют, сла́вне, твоя́ мо́щи,/ и потопля́ют стра́сти и неду́ги, Арте́мие,/ и прого́нят лука́вых де́монов полки́, напая́ют же ве́рных сердца́,/ прозяба́ющая доброде́телей плоды́ Боже́ственныя// и благоче́стия зна́ние.
Стихира вмч. Артемия, глас 2:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Разу́мнаго свети́льника ве́ры, Арте́мия почти́м,/ я́ко обличи́ царя́ ме́рзскаго,/ и кро́вию муче́ния его́ Це́рковь Бог обагри́./ Тем и прия́т исцеле́ний благода́ть незави́стную// исцеля́ти неду́ги ве́рно приходя́щих к ра́це моще́й его́.
Догматик, глас 4:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Догматик: И́же Тебе́ ра́ди, богооте́ц проро́к Дави́д,/ пе́сненно о Тебе́ провозгласи́,/ вели́чия Тебе́ сотво́ршему:/ предста́ Цари́ца одесну́ю Тебе́./ Тя бо Ма́терь, хода́таицу живота́ показа́,/ без Отца́ из Тебе́ вочелове́читися благоволи́вый Бог:/ да Свой па́ки обнови́т о́браз, истле́вший страстьми́,/ и заблу́ждшее горохи́щное обре́т овча́,/ на ра́мо восприи́м, ко Отцу́ принесе́т,/ и Своему́ хоте́нию, с небе́сными совокупи́т си́лами,/ и спасе́т Богоро́дице мир,// Христо́с име́яй ве́лию и бога́тую ми́лость.
Вход с кади́лом:
Диакон: Прему́дрость, про́сти.
Све́те Ти́хий:
Хор: Све́те Ти́хий святы́я сла́вы Безсме́ртнаго Отца́ Небе́снаго, Свята́го, Блаже́ннаго, Иису́се Христе́! Прише́дше на за́пад со́лнца, ви́девше свет вече́рний, пое́м Отца́, Сы́на и Свята́го Ду́ха, Бо́га. Досто́ин еси́ во вся времена́ пет бы́ти гла́сы преподо́бными, Сы́не Бо́жий, живо́т дая́й; те́мже мир Тя сла́вит.
Диакон: Во́нмем.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Проки́мен воскре́сный, глас 6:
Диакон: Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас шесты́й: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся.
Хор: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся. (На каждый стих)
Диакон: Облече́ся Госпо́дь в си́лу, и препоя́сася.
Стих 2: И́бо утверди́ вселе́нную, я́же не подви́жится.
Стих 3: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня, Го́споди, в долготу́ дний.
Диакон: Госпо́дь воцари́ся.
Хор: В ле́поту облече́ся.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Рцем вси от всея́ души́, и от всего́ помышле́ния на́шего рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Го́споди Вседержи́телю, Бо́же оте́ц на́ших, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Сподо́би, Го́споди:
Хор: Сподо́би, Го́споди, в ве́чер сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено и́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя. Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Влады́ко, вразуми́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Святы́й, просвети́ мя оправда́нии Твои́ми.
Го́споди, ми́лость Твоя́ во век, дел руку́ Твое́ю не пре́зри. Тебе́ подоба́ет хвала́, Тебе́ подоба́ет пе́ние, Тебе́ сла́ва подоба́ет. Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним вече́рнюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Ве́чера всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Бу́ди держа́ва Ца́рствия Твоего́ благослове́на и препросла́влена. Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Лития́: (В практике некоторых приходов может опускаться)
Поется стихира храма [1] , затем:
Богородичные стихиры Павла Аморрейского, глас 8, подобен: «О, пресла́внаго чудесе́!»:
Стихира: Тебе́ ве́рным покро́в показа́,/ и́же вся́ческих Бо́г, вопло́щься от крове́й Твои́х, Богоро́дице Всечи́стая,/ и предста́тельницу и побо́рницу су́щим в ну́ждах и обстоя́ниих,/ и в бу́ри приста́нище благоути́шное:/ Ты́ у́бо спаси́ от вся́кия ско́рби и туги́,// все́х притека́ющих к Боже́ственному покро́ву Твоему́.
Стихира: Да прославля́ю и почита́ю,/ да чту́ и пою́,/ да воспева́ю всегда́ Твое́ Боже́ственное и́мя,/ Преблаже́нная Влады́чице,/ да мя́ не оста́виши враго́м ра́дование бы́ти,/ покро́ву Твоему́ притека́ющаго:/ но крилы́ честны́х моли́тв Твои́х// всегда́ це́ла мя́ сохрани́ от все́х искуше́ний.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Стихира: Ра́дуйся, Богома́ти Пречи́стая./ Ра́дуйся, ве́рным наде́жда./ Ра́дуйся, ми́ру очище́ние./ Ра́дуйся, избавля́ющая вся́ких скорбе́й рабы́ Твоя́,/ я́же сме́рти разруши́тельница./ Ра́дуйся, животоно́сная./ Ра́дуйся, уте́шительнице./ Ра́дуйся, засту́пнице.// Ра́дуйся, прибе́жище.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о господи́не на́шем высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к и о всем во Христе́ бра́тстве на́шем, и о вся́кой души́ христиа́нстей, скорбя́щей же и озло́бленней, ми́лости Бо́жия и по́мощи тре́бующей; о покрове́нии гра́да сего́, и живу́щих в нем, о ми́ре, и состоя́нии всего́ ми́ра; о благостоя́нии святы́х Бо́жиих церкве́й; о спасе́нии и по́мощи со тща́нием и стра́хом Бо́жиим тружда́ющихся и служа́щих оте́ц и бра́тий на́ших; о оста́вльшихся и во отше́ствии су́щих; о исцеле́нии в не́мощех лежа́щих; о успе́нии, осла́бе, блаже́нней па́мяти и о оставле́нии грехо́в всех преждеотше́дших оте́ц и бра́тий на́ших, зде лежа́щих и повсю́ду правосла́вных; о избавле́нии плене́нных, и о бра́тиях на́ших во слу́жбах су́щих, и о всех служа́щих и служи́вших во святе́м хра́ме сем рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй. (50 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о е́же сохрани́тися гра́ду сему́, и свято́му хра́му сему́, и вся́кому гра́ду и стране́, от гла́да, губи́тельства, тру́са, пото́па, огня́, меча́, наше́ствия иноплеме́нников и междоусо́бныя бра́ни; о е́же ми́лостиву и благоуве́тливу бы́ти благо́му и человеколюби́вому Бо́гу на́шему, отврати́ти вся́кий гнев на ны дви́жимый, и изба́вити ны от належа́щаго и пра́веднаго Своего́ преще́ния и поми́ловати ны.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Еще́ мо́лимся и о е́же услы́шати Го́споду Бо́гу глас моле́ния нас, гре́шных, и поми́ловати нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Иерей: Услы́ши ны, Бо́же, Спаси́телю наш, упова́ние всех конце́в земли́ и су́щих в мо́ри дале́че, и ми́лостив, ми́лостив бу́ди, Влады́ко, о гресе́х на́ших, и поми́луй ны. Ми́лостив бо и человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Влады́ко многоми́лостиве, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день) и всех святы́х. благоприя́тну сотвори́ моли́тву на́шу, да́руй нам оставле́ние прегреше́ний на́ших, покры́й нас кро́вом крилу́ Твое́ю, отжени́ от нас вся́каго врага́ и супоста́та, умири́ на́шу жизнь. Го́споди, поми́луй нас и мир Твой, и спаси́ ду́ши на́ша, я́ко благ и человеколю́бец.
Хор: Ами́нь.
Стихи́ры на стихо́вне:
Стихиры воскресные, глас 4:
Стихира: Го́споди, восше́д на Крест,/ пра́деднюю на́шу кля́тву потреби́л еси́,/ и соше́д во ад,/ ве́чныя у́зники свободи́л еси́,/ нетле́ние да́руя челове́ческому ро́ду,/ сего́ ра́ди пою́ще сла́вим// Животворя́щее и Спаси́тельное Твое́ Воста́ние.
Стих: Госпо́дь воцари́ся,// в ле́поту облече́ся.
Стихира: Пове́шен на дре́ве, Еди́не Си́льне,/ всю тварь поколеба́л еси́:/ положе́н же во гро́бе,/ живу́щия во гробе́х воскреси́л еси́,/ нетле́ние и жизнь да́руя челове́ческому ро́ду./ Те́мже пою́ще, сла́вим// тридне́вное Твое́ Воста́ние.
Стих: И́бо утверди́ вселе́нную,// я́же не подви́жится.
Стихира: Лю́дие беззако́ннии, Христе́,/ Тебе́, преда́вше Пила́ту, распя́ти осуди́ша,/ неблагода́рнии о Благоде́теле яви́вшеся./ Но во́лею претерпе́л еси́ погребе́ние:/ самовла́стно воскре́сл еси́ тридне́вно, я́ко Бог,// да́руя нам безконе́чный живо́т, и ве́лию ми́лость.
Стих: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня,// Го́споди, в долготу́ дний.
Стихира: Со слеза́ми жены́ доше́дша гро́ба, Тебе́ иска́ху,/ не обре́тша же, рыда́юща с пла́чем вопию́ща глаго́лаху:/ увы́ нам, Спа́се наш Царю́ всех,/ ка́ко укра́ден был еси́;/ ко́е же ме́сто держи́т Живоно́сное Те́ло Твое́?/ А́нгел же к ним отвещава́ше, не пла́чите, глаго́лет,/ но ше́дша пропове́дите, я́ко воскре́се Госпо́дь,// подая́ нам ра́дость, я́ко Еди́н Благоутро́бен.
Стихира вмч. Артемия, глас 6:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: За Христа́ зако́нно пострада́в, Арте́мие,/ и с чу́вственным царе́м у́мнаго низложи́в врага́,/ досто́йно прия́л еси́ от Страстополо́жника Спа́са вене́ц/ и ны́не на Небесе́х со А́нгельскими ра́дуешися чи́ны,/ Вы́шняго светоли́тия наслажда́яся я́сно/ и Триипоста́сному и Пе́рвому Све́ту причаща́яся оби́льно./ Те́мже и мы, благове́рнии лю́дие и любому́ченицы,/ пе́сньми вопие́м ти:/ ра́дуйся, адама́нте непобеди́мый душе́ю и кре́пкий ору́жниче Христо́в;/ ра́дуйся, ле́сти и́дольския потреби́телю/ и и́стины побо́рниче све́тлый./ Но моли́ся Го́споду/ и нам житие́м Боголюби́вым/ с тобо́ю получи́ти стоя́ние// при Престо́ле Вели́чествия Его́.
Богородичен воскресный, глас 6:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Творе́ц и Изба́витель мой, Пречи́стая,/ Христо́с Госпо́дь из Твои́х ложе́сн проше́д,/ в мя оболки́йся,/ пе́рвыя кля́твы Ада́ма свободи́./ Те́мже Ти, Всечи́стая,/ я́ко Бо́жии Ма́тери же и Де́ве, вои́стинну/ вопие́м немо́лчно:/ ра́дуйся а́нгельски, ра́дуйся, Влады́чице,/ предста́тельство и покро́ве,// и спасе́ние душ на́ших.
Моли́тва свято́го Симео́на Богоприи́мца:
Хор: Ны́не отпуща́еши раба́ Твоего́, Влады́ко,/ по глаго́лу Твоему́, с ми́ром;/ я́ко ви́деста о́чи мои́ спасе́ние Твое́,/ е́же еси́ угото́вал пред лице́м всех люде́й,/ свет во открове́ние язы́ков,// и сла́ву люде́й Твои́х Изра́иля.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Тропа́рь, глас 4:
Хор: Богоро́дице Де́во, ра́дуйся,/ Благода́тная Мари́е, Госпо́дь с Тобо́ю:/ благослове́на Ты в жена́х/ и благослове́н Плод чре́ва Твоего́,// я́ко Спа́са родила́ еси́ душ на́ших. (Трижды)
Благослове́ние хле́бов:
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же наш, благослови́вый пять хле́бов и пять ты́сящ насы́тивый, Сам благослови́ и хле́бы сия́, пшени́цу, вино́ и еле́й; и умно́жи сия́ во гра́де сем и во всем ми́ре Твое́м; и вкуша́ющия от них ве́рныя освяти́. Я́ко Ты еси́ благословля́яй и освяща́яй вся́ческая, Христе́ Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, со Безнача́льным Твои́м Отце́м, и Всесвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Бу́ди И́мя Госпо́дне благослове́но от ны́не и до ве́ка. (Трижды)
Псало́м 33:
Хор: Благословлю́ Го́спода на вся́кое вре́мя,/ вы́ну хвала́ Его́ во усте́х мои́х./ О Го́споде похва́лится душа́ моя́,/ да услы́шат кро́тции, и возвеселя́тся./ Возвели́чите Го́спода со мно́ю,/ и вознесе́м И́мя Его́ вку́пе./ Взыска́х Го́спода, и услы́ша мя,/ и от всех скорбе́й мои́х изба́ви мя./ Приступи́те к Нему́, и просвети́теся,/ и ли́ца ва́ша не постыдя́тся./ Сей ни́щий воззва́, и Госпо́дь услы́ша и,/ и от всех скорбе́й его́ спасе́ и./ Ополчи́тся А́нгел Госпо́день о́крест боя́щихся Его́,/ и изба́вит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпо́дь:/ блаже́н муж, и́же упова́ет Нань./ Бо́йтеся Го́спода, вси святи́и Его́,/ я́ко несть лише́ния боя́щимся Его́./ Бога́тии обнища́ша и взалка́ша:/ взыска́ющии же Го́спода// не лиша́тся вся́каго бла́га.
Иерей: Благослове́ние Госпо́дне на вас, Того́ благода́тию и человеколю́бием, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Шестопса́лмие:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. (Трижды)
Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. (Дважды)
Псало́м 3:
Чтец: Го́споди, что ся умно́жиша стужа́ющии ми? Мно́зи востаю́т на мя, мно́зи глаго́лют души́ мое́й: несть спасе́ния ему́ в Бо́зе его́. Ты же, Го́споди, Засту́пник мой еси́, сла́ва моя́ и вознося́й главу́ мою́. Гла́сом мои́м ко Го́споду воззва́х, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя. Не убою́ся от тем люде́й, о́крест напа́дающих на мя. Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой, я́ко Ты порази́л еси́ вся вражду́ющия ми всу́е: зу́бы гре́шников сокруши́л еси́. Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя.
Псало́м 37:
Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́. Я́ко стре́лы Твоя́ унзо́ша во мне, и утверди́л еси́ на мне ру́ку Твою́. Несть исцеле́ния в пло́ти мое́й от лица́ гне́ва Твоего́, несть ми́ра в косте́х мои́х от лица́ грех мои́х. Я́ко беззако́ния моя́ превзыдо́ша главу́ мою́, я́ко бре́мя тя́жкое отяготе́ша на мне. Возсмерде́ша и согни́ша ра́ны моя́ от лица́ безу́мия моего́. Пострада́х и сляко́хся до конца́, весь день се́туя хожда́х. Я́ко ля́двия моя́ напо́лнишася поруга́ний, и несть исцеле́ния в пло́ти мое́й. Озло́блен бых и смири́хся до зела́, рыка́х от воздыха́ния се́рдца моего́. Го́споди, пред Тобо́ю все жела́ние мое́ и воздыха́ние мое́ от Тебе́ не утаи́ся. Се́рдце мое́ смяте́ся, оста́ви мя си́ла моя́, и свет о́чию мое́ю, и той несть со мно́ю. Дру́зи мои́ и и́скреннии мои́ пря́мо мне прибли́жишася и ста́ша, и бли́жнии мои́ отдале́че мене́ ста́ша и нужда́хуся и́щущии ду́шу мою́, и и́щущии зла́я мне глаго́лаху су́етная и льсти́вным весь день поуча́хуся. Аз же я́ко глух не слы́шах и я́ко нем не отверза́яй уст свои́х. И бых я́ко челове́к не слы́шай и не имы́й во усте́х свои́х обличе́ния. Я́ко на Тя, Го́споди, упова́х, Ты услы́шиши, Го́споди Бо́же мой. Я́ко рех: да не когда́ пора́дуют ми ся врази́ мои́: и внегда́ подвижа́тися нога́м мои́м, на мя велере́чеваша. Я́ко аз на ра́ны гото́в, и боле́знь моя́ предо мно́ю есть вы́ну. Я́ко беззако́ние мое́ аз возвещу́ и попеку́ся о гресе́ мое́м. Врази́ же мои́ живу́т и укрепи́шася па́че мене́, и умно́жишася ненави́дящии мя без пра́вды. Воздаю́щии ми зла́я возблага́я оболга́ху мя, зане́ гоня́х благосты́ню. Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Псало́м 62:
Бо́же, Бо́же мой, к Тебе́ у́тренюю, возжада́ Тебе́ душа́ моя́, коль мно́жицею Тебе́ плоть моя́, в земли́ пу́сте и непрохо́дне, и безво́дне. Та́ко во святе́м яви́хся Тебе́, ви́дети си́лу Твою́ и сла́ву Твою́. Я́ко лу́чши ми́лость Твоя́ па́че живо́т, устне́ мои́ похвали́те Тя. Та́ко благословлю́ Тя в животе́ мое́м, о и́мени Твое́м воздежу́ ру́це мои́. Я́ко от ту́ка и ма́сти да испо́лнится душа́ моя́, и устна́ма ра́дости восхва́лят Тя уста́ моя́. А́ще помина́х Тя на посте́ли мое́й, на у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́. Ти́и же всу́е иска́ша ду́шу мою́, вни́дут в преиспо́дняя земли́, предадя́тся в ру́ки ору́жия, ча́сти ли́совом бу́дут. Царь же возвесели́тся о Бо́зе, похва́лится всяк клены́йся Им, я́ко загради́шася уста́ глаго́лющих непра́ведная.
На у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 87:
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́, я́ко испо́лнися зол душа́ моя́, и живо́т мой а́ду прибли́жися. Привмене́н бых с низходя́щими в ров, бых я́ко челове́к без по́мощи, в ме́ртвых свобо́дь, я́ко я́звеннии спя́щии во гро́бе, и́хже не помяну́л еси́ ктому́, и ти́и от руки́ Твоея́ отринове́ни бы́ша. Положи́ша мя в ро́ве преиспо́днем, в те́мных и се́ни сме́ртней. На мне утверди́ся я́рость Твоя́, и вся во́лны Твоя́ наве́л еси́ на мя. Уда́лил еси́ зна́емых мои́х от мене́, положи́ша мя ме́рзость себе́: пре́дан бых и не исхожда́х. О́чи мои́ изнемого́сте от нищеты́, воззва́х к Тебе́, Го́споди, весь день, возде́х к Тебе́ ру́це мои́. Еда́ ме́ртвыми твори́ши чудеса́? Или́ вра́чеве воскреся́т, и испове́дятся Тебе́? Еда́ пове́сть кто во гро́бе ми́лость Твою́, и и́стину Твою́ в поги́бели? Еда́ позна́на бу́дут во тьме чудеса́ Твоя́, и пра́вда Твоя́ в земли́ забве́нней? И аз к Тебе́, Го́споди, воззва́х и у́тро моли́тва моя́ предвари́т Тя. Вску́ю, Го́споди, отре́еши ду́шу мою́, отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Нищ есмь аз, и в труде́х от ю́ности моея́; возне́с же ся, смири́хся, и изнемого́х. На мне преидо́ша гне́ви Твои́, устраше́ния Твоя́ возмути́ша мя, обыдо́ша мя я́ко вода́, весь день одержа́ша мя вку́пе. Уда́лил еси́ от мене́ дру́га и и́скренняго, и зна́емых мои́х от страсте́й.
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́.
Псало́м 102:
Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и вся вну́тренняя моя́ и́мя свя́тое Его́. Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и не забыва́й всех воздая́ний Его́, очища́ющаго вся беззако́ния твоя́, исцеля́ющаго вся неду́ги твоя́, избавля́ющаго от истле́ния живо́т твой, венча́ющаго тя ми́лостию и щедро́тами, исполня́ющаго во благи́х жела́ние твое́: обнови́тся я́ко о́рля ю́ность твоя́. Творя́й ми́лостыни Госпо́дь, и судьбу́ всем оби́димым. Сказа́ пути́ Своя́ Моисе́ови, сыново́м Изра́илевым хоте́ния Своя́: Щедр и Ми́лостив Госпо́дь, Долготерпели́в и Многоми́лостив. Не до конца́ прогне́вается, ниже́ в век вражду́ет, не по беззако́нием на́шим сотвори́л есть нам, ниже́ по грехо́м на́шим возда́л есть нам. Я́ко по высоте́ небе́сней от земли́, утверди́л есть Госпо́дь ми́лость Свою́ на боя́щихся Его́. Ели́ко отстоя́т восто́цы от за́пад, уда́лил есть от нас беззако́ния на́ша. Я́коже ще́дрит оте́ц сы́ны, уще́дри Госпо́дь боя́щихся Его́. Я́ко Той позна́ созда́ние на́ше, помяну́, я́ко персть есмы́. Челове́к, я́ко трава́ дни́е его́, я́ко цвет се́льный, та́ко оцвете́т, я́ко дух про́йде в нем, и не бу́дет, и не позна́ет ктому́ ме́ста своего́. Ми́лость же Госпо́дня от ве́ка и до ве́ка на боя́щихся Его́, и пра́вда Его́ на сыне́х сыно́в, храня́щих заве́т Его́, и по́мнящих за́поведи Его́ твори́ти я́. Госпо́дь на Небеси́ угото́ва Престо́л Свой, и Ца́рство Его́ все́ми облада́ет. Благослови́те Го́спода вси А́нгели Его́, си́льнии кре́постию, творя́щии сло́во Его́, услы́шати глас слове́с Его́. Благослови́те Го́спода вся Си́лы Его́, слуги́ Его́, творя́щии во́лю Его́. Благослови́те Го́спода вся дела́ Его́, на вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
На вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
Псало́м 142:
Го́споди, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ моле́ние мое́ во и́стине Твое́й, услы́ши мя в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м, я́ко не оправди́тся пред Тобо́ю всяк живы́й. Я́ко погна́ враг ду́шу мою́, смири́л есть в зе́млю живо́т мой, посади́л мя есть в те́мных, я́ко ме́ртвыя ве́ка. И уны́ во мне дух мой, во мне смяте́ся се́рдце мое́. Помяну́х дни дре́вния, поучи́хся во всех де́лех Твои́х, в творе́ниих руку́ Твое́ю поуча́хся. Возде́х к Тебе́ ру́це мои́, душа́ моя́, я́ко земля́ безво́дная Тебе́. Ско́ро услы́ши мя, Го́споди, исчезе́ дух мой, не отврати́ лица́ Твоего́ от мене́, и уподо́блюся низходя́щим в ров. Слы́шану сотвори́ мне зау́тра ми́лость Твою́, я́ко на Тя упова́х. Скажи́ мне, Го́споди, путь во́ньже пойду́, я́ко к Тебе́ взях ду́шу мою́. Изми́ мя от враг мои́х, Го́споди, к Тебе́ прибего́х. Научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой. Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву. И́мене Твоего́ ра́ди, Го́споди, живи́ши мя, пра́вдою Твое́ю изведе́ши от печа́ли ду́шу мою́. И ми́лостию Твое́ю потреби́ши враги́ моя́ и погуби́ши вся стужа́ющия души́ мое́й, я́ко аз раб Твой есмь.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
После Шестопсалмия
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Бог Госпо́дь, глас 4:
Диакон: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
Стих 1: Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Хор: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
(И далее на каждый стих)
Стих 2: Обыше́дше обыдо́ша мя, и И́менем Госпо́дним противля́хся им.
Стих 3: Не умру́, но жив бу́ду, и пове́м дела́ Госпо́дня.
Стих 4: Ка́мень, Его́же небрего́ша зи́ждущии, Сей бысть во главу́ у́гла, от Го́спода бысть Сей, и есть ди́вен во очесе́х на́ших.
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Хор: Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь вмч. Арте́мия, глас 4:
Му́ченик Твой, Го́споди, Арте́мий/ во страда́нии свое́м вене́ц прия́т нетле́нный от Тебе́, Бо́га на́шего,/ име́яй бо кре́пость Твою́,/ мучи́телей низложи́,/ сокруши́ и де́монов немощны́я де́рзости./ Того́ моли́твами// спаси́ ду́ши на́ша.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дичен воскре́сный, глас 4:
Е́же от ве́ка утае́ное/ и а́нгелом несве́домое та́инство,/ Тобо́ю, Богоро́дице, су́щим на земли́ яви́ся Бог,/ в несли́тном соедине́нии воплоща́емь,/ и Крест во́лею нас ра́ди восприи́м,/ и́мже воскреси́в первозда́ннаго,// спасе́ от сме́рти ду́ши на́ша.
Кафи́змы: (В практике некоторых приходов сокращаются, или опускаются)
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма втора́я:
Псало́м 9:
Испове́мся Тебе́, Го́споди, всем се́рдцем мои́м, пове́м вся чудеса́ Твоя́. Возвеселю́ся и возра́дуюся о Тебе́, пою́ и́мени Твоему́, Вы́шний. Внегда́ возврати́тися врагу́ моему́ вспять, изнемо́гут и поги́бнут от лица́ Твоего́. Я́ко сотвори́л еси́ суд мой и прю мою́, сел еси́ на Престо́ле, судя́й пра́вду. Запрети́л еси́ язы́ком, и поги́бе нечести́вый, и́мя его́ потреби́л еси́ в век и в век ве́ка. Врагу́ оскуде́ша ору́жия в коне́ц, и гра́ды разруши́л еси́, поги́бе па́мять его́ с шу́мом. И Госпо́дь во век пребыва́ет, угото́ва на суд Престо́л Свой, и Той суди́ти и́мать вселе́нней в пра́вду, суди́ти и́мать лю́дем в правоте́. И бысть Госпо́дь прибе́жище убо́гому, помо́щник во благовре́мениих, в ско́рбех. И да упова́ют на Тя зна́ющии и́мя Твое́, я́ко не оста́вил еси́ взыска́ющих Тя, Го́споди. По́йте Го́сподеви, живу́щему в Сио́не, возвести́те во язы́цех начина́ния Его́, я́ко взыска́яй кро́ви их помяну́, не забы́ зва́ния убо́гих. Поми́луй мя, Го́споди, виждь смире́ние мое́ от враг мои́х, вознося́й мя от врат сме́ртных, Я́ко да возвещу́ вся хвалы́ Твоя́ во врате́х дще́ре Сио́ни, возра́дуемся о спасе́нии Твое́м. Углебо́ша язы́цы в па́губе, ю́же сотвори́ша, в се́ти сей, ю́же скры́ша, увязе́ нога́ их. Зна́емь есть Госпо́дь судьбы́ творя́й, в де́лех руку́ свое́ю увязе́ гре́шник. Да возвратя́тся гре́шницы во ад, вси язы́цы забыва́ющии Бо́га. Я́ко не до конца́ забве́н бу́дет ни́щий, терпе́ние убо́гих не поги́бнет до конца́. Воскресни́, Го́споди, да не крепи́тся челове́к, да су́дятся язы́цы пред Тобо́ю. Поста́ви, Го́споди, законоположи́теля над ни́ми, да разуме́ют язы́цы, я́ко челове́цы суть. Вску́ю, Го́споди, отстоя́ дале́че, презира́еши во благовре́мениих, в ско́рбех? Внегда́ горди́тися нечести́вому, возгара́ется ни́щий, увяза́ют в сове́тех, я́же помышля́ют. Я́ко хвали́мь есть гре́шный в по́хотех души́ своея́, и оби́дяй благослови́мь есть. Раздражи́ Го́спода гре́шный, по мно́жеству гне́ва своего́ не взы́щет, несть Бо́га пред ним. Оскверня́ются путие́ его́ на вся́ко вре́мя, отъе́млются судьбы́ Твоя́ от лица́ его́, все́ми враги́ свои́ми облада́ет. Рече́ бо в се́рдце свое́м, не подви́жуся от ро́да в род без зла, его́же кля́твы уста́ его́ по́лна суть, и го́рести и льсти, под язы́ком его́ труд и боле́знь. Приседи́т в лови́тельстве с бога́тыми в та́йных, е́же уби́ти непови́ннаго, о́чи его́ на ни́щаго призира́ете. Лови́т в та́йне я́ко лев во огра́де свое́й, лови́т е́же восхи́тити ни́щаго, восхи́тити ни́щаго, внегда́ привлещи́ и́ в се́ти свое́й. Смири́т его́, преклони́тся и паде́т, внегда́ ему́ облада́ти убо́гими. Рече́ бо в се́рдце свое́м: забы́ Бог, отврати́ лице́ Свое́, да не ви́дит до конца́. Воскресни́, Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́, не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́. Чесо́ ра́ди прогне́ва нечести́вый Бо́га? Рече́ бо в се́рдце свое́м: не взы́щет. Ви́диши, я́ко Ты боле́знь и я́рость смотря́еши, да пре́дан бу́дет в ру́це Твои́, Тебе́ оста́влен есть ни́щий, си́ру Ты бу́ди помо́щник. Сокруши́ мы́шцу гре́шному и лука́вому, взы́щется грех его́ и не обря́щется. Госпо́дь Царь во век и в век ве́ка, поги́бнете, язы́цы, от земли́ Его́. Жела́ние убо́гих услы́шал еси́, Го́споди, угото́ванию се́рдца их внят у́хо Твое́. Суди́ си́ру и смире́ну, да не приложи́т ктому́ велича́тися челове́к на земли́.
Псало́м 10:
На Го́спода упова́х, ка́ко рече́те души́ мое́й: превита́й по гора́м, я́ко пти́ца? Я́ко се, гре́шницы наляко́ша лук, угото́ваша стре́лы в ту́ле, состреля́ти во мра́це пра́выя се́рдцем. Зане́ я́же Ты соверши́л еси́, они́ разруши́ша, пра́ведник же что сотвори́? Госпо́дь во хра́ме святе́м Свое́м. Госпо́дь, на Небеси́ Престо́л Его́, о́чи Его́ на ни́щаго призира́ете, ве́жди Его́ испыта́ете сы́ны челове́ческия. Госпо́дь испыта́ет пра́веднаго и нечести́ваго, любя́й же непра́вду ненави́дит свою́ ду́шу. Одожди́т на гре́шники се́ти, огнь и жу́пел, и дух бу́рен часть ча́ши их. Я́ко пра́веден Госпо́дь, и пра́вды возлюби́, правоты́ ви́де лице́ Его́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 11:
Спаси́ мя, Го́споди, я́ко оскуде́ преподо́бный, я́ко ума́лишася и́стины от сыно́в челове́ческих. Су́етная глаго́ла ки́йждо ко и́скреннему своему́, устне́ льсти́выя в се́рдце, и в се́рдце глаго́лаша зла́я. Потреби́т Госпо́дь вся устны́ льсти́выя, язы́к велере́чивый, ре́кшия: язы́к наш возвели́чим, устны́ на́ша при нас суть, кто нам Госпо́дь есть? Стра́сти ра́ди ни́щих и воздыха́ния убо́гих ны́не воскресну́, глаго́лет Госпо́дь, положу́ся во спасе́ние, не обиню́ся о нем. Словеса́ Госпо́дня словеса́ чи́ста, сребро́ разжже́но, искуше́но земли́, очище́но седмери́цею. Ты, Го́споди, сохрани́ши ны и соблюде́ши ны от ро́да сего́ и во век. О́крест нечести́вии хо́дят, по высоте́ Твое́й умно́жил еси́ сы́ны челове́ческия.
Псало́м 12:
Доко́ле, Го́споди, забу́деши мя до конца́? Доко́ле отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Доко́ле положу́ сове́ты в души́ мое́й, боле́зни в се́рдце мое́м день и нощь? Доко́ле вознесе́тся враг мой на мя? При́зри, услы́ши мя, Го́споди Бо́же мой, просвети́ о́чи мои́, да не когда́ усну́ в смерть, да не когда́ рече́т враг мой, укрепи́хся на него́. Стужа́ющии ми возра́дуются, а́ще подви́жуся. Аз же на ми́лость Твою́ упова́х, возра́дуется се́рдце мое́ о спасе́нии Твое́м, воспою́ Го́сподеви благоде́явшему мне и пою́ и́мени Го́спода Вы́шняго.
Псало́м 13:
Рече́ безу́мен в се́рдце свое́м: несть Бог. Растле́ша и омерзи́шася в начина́ниих, несть творя́й благосты́ню. Госпо́дь с Небесе́ прини́че на сы́ны челове́ческия, ви́дети, а́ще есть разумева́яй или́ взыска́яй Бо́га. Вси уклони́шася, вку́пе неключи́ми бы́ша: несть творя́й благосты́ню, несть до еди́наго. Ни ли́ уразуме́ют вси де́лающии беззако́ние, снеда́ющии лю́ди моя́ в снедь хле́ба? Го́спода не призва́ша. Та́мо убоя́шася стра́ха, иде́же не бе страх, я́ко Госпо́дь в ро́де пра́ведных. Сове́т ни́щаго посрами́сте, Госпо́дь же упова́ние его́ есть. Кто даст от Сио́на спасе́ние Изра́илево? Внегда́ возврати́т Госпо́дь плене́ние люде́й Свои́х, возра́дуется Иа́ков, и возвесели́тся Изра́иль.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 14:
Го́споди, кто обита́ет в жили́щи Твое́м? Или́ кто всели́тся во святу́ю го́ру Твою́? Ходя́й непоро́чен и де́лаяй пра́вду, глаго́ляй и́стину в се́рдце свое́м. И́же не ульсти́ язы́ком свои́м и не сотвори́ и́скреннему своему́ зла, и поноше́ния не прия́т на бли́жния своя́. Уничиже́н есть пред ним лука́внуяй, боя́щия же ся Го́спода сла́вит, клены́йся и́скреннему своему́ и не отмета́яся. Сребра́ своего́ не даде́ в ли́хву и мзды на непови́нных не прия́т. Творя́й сия́ не подви́жится во век.
Псало́м 15:
Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко на Тя упова́х. Рех Го́сподеви: Госпо́дь мой еси́ Ты, я́ко благи́х мои́х не тре́буеши. Святы́м, и́же суть на земли́ Его́, удиви́ Госпо́дь вся хоте́ния Своя́ в них. Умно́жишася не́мощи их, по сих ускори́ша: не соберу́ собо́ры их от крове́й, ни помяну́ же име́н их устна́ма мои́ма. Госпо́дь часть достоя́ния моего́ и ча́ши моея́, Ты еси́ устроя́яй достоя́ние мое́ мне. У́жя нападо́ша ми в держа́вных мои́х, и́бо достоя́ние мое́ держа́вно есть мне. Благословлю́ Го́спода, вразуми́вшаго мя, еще́ же и до но́щи наказа́ша мя утро́бы моя́. Предзре́х Го́спода предо мно́ю вы́ну, я́ко одесну́ю мене́ есть, да не подви́жуся. Сего́ ра́ди возвесели́ся се́рдце мое́, и возра́довася язы́к мой, еще́ же и плоть моя́ всели́тся на упова́нии. Я́ко не оста́виши ду́шу мою́ во а́де, ниже́ да́си преподо́бному Твоему́ ви́дети истле́ния. Сказа́л ми еси́ пути́ живота́, испо́лниши мя весе́лия с лице́м Твои́м, красота́ в десни́це Твое́й в коне́ц.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́, Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 4:
Воззре́вша на гро́бный вход,/ и пла́мене а́нгельскаго не терпя́ща мироно́сицы,/ с тре́петом дивля́хуся, глаго́люща:/ егда́ укра́деся отве́рзый разбо́йнику рай?/ Еда́ ли воста́, И́же и пре́жде стра́сти пропове́давый воста́ние?/ Вои́стинну воскре́се Христо́с,// су́щим во а́де подая́ живо́т, и воскресе́ние.
Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Во́льным Твои́м сове́том Крест претерпе́л еси́, Спа́се:/ и во гро́бе но́ве челове́цы положи́ша Тя сме́ртнии,/ сло́вом концы́ соста́вльшаго./ Те́мже свя́зан бысть чу́ждий:/ смерть лю́то пленя́шеся,/ и су́щии во а́де вси взыва́ху живоно́сному воста́нию Твоему́:// Христо́с воскре́се, Жизнода́вец пребыва́яй во ве́ки.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Удиви́ся Ио́сиф, е́же па́че естества́ зря,/ и внима́ше мы́слию и́же на руно́ дождь,/ в безсе́меннем зача́тии Твое́м, Богоро́дице,/ купину́ огне́м неопали́мую, жезл Ааро́нов прозя́бший,/ и свиде́тельствуя обру́чник Твой и храни́тель, свяще́нником взыва́ше:// Де́ва ражда́ет, и по рождестве́ па́ки Де́ва пребыва́ет.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма тре́тья:
Псало́м 17:
Возлюблю́ Тя, Го́споди, кре́посте моя́. Госпо́дь утвержде́ние мое́, и прибе́жище мое́, и Изба́витель Мой, Бог мой, Помо́щник мой, и упова́ю на Него́, Защи́титель мой, и рог спасе́ния моего́, и Засту́пник мой. Хваля́ призову́ Го́спода и от враг мои́х спасу́ся. Одержа́ша мя боле́зни сме́ртныя, и пото́цы беззако́ния смято́ша мя, боле́зни а́довы обыдо́ша мя, предвари́ша мя се́ти сме́ртныя. И внегда́ скорбе́ти ми, призва́х Го́спода, и к Бо́гу моему́ воззва́х, услы́ша от хра́ма Свята́го Своего́ глас мой, и вопль мой пред Ним вни́дет во у́ши Его́. И подви́жеся, и тре́петна бысть земля́, и основа́ния гор смято́шася и подвиго́шася, я́ко прогне́вася на ня Бог. Взы́де дым гне́вом Его́, и огнь от лица́ Его́ воспла́менится, у́глие возгоре́ся от Него́. И приклони́ небеса́, и сни́де, и мрак под нога́ма Его́. И взы́де на Херуви́мы, и лете́, лете́ на крилу́ ве́треню. И положи́ тму закро́в Свой, о́крест Его́ селе́ние Его́, темна́ вода́ во о́блацех возду́шных. От облиста́ния пред Ним о́блацы проидо́ша, град и у́глие о́гненное. И возгреме́ с Небесе́ Госпо́дь и Вы́шний даде́ глас Свой. Низпосла́ стре́лы и разгна́ я́, и мо́лнии умно́жи и смяте́ я́. И яви́шася исто́чницы водни́и, и откры́шася основа́ния вселе́нныя, от запреще́ния Твоего́, Го́споди, от дохнове́ния ду́ха гне́ва Твоего́. Низпосла́ с высоты́, и прия́т мя, восприя́т мя от вод мно́гих. Изба́вит мя от враго́в мои́х си́льных и от ненави́дящих мя, я́ко утверди́шася па́че мене́. Предвари́ша мя в день озлобле́ния моего́, и бысть Госпо́дь утверже́ние мое́. И изведе́ мя на широту́, изба́вит мя, я́ко восхоте́ мя. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю возда́ст ми. Я́ко сохрани́х пути́ Госпо́дни и не нече́ствовах от Бо́га моего́. Я́ко вся судьбы́ Его́ предо мно́ю и оправда́ния Его́ не отступи́ша от мене́. И бу́ду непоро́чен с Ним, и сохраню́ся от беззако́ния моего́. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю пред очи́ма Его́. С преподо́бным преподо́бен бу́деши, и с му́жем непови́нным непови́нен бу́деши, и со избра́нным избра́н бу́деши, и со стропти́вым разврати́шися. Я́ко Ты лю́ди смире́нныя спасе́ши и о́чи го́рдых смири́ши. Я́ко Ты просвети́ши свети́льник мой, Го́споди, Бо́же мой, просвети́ши тму мою́. Я́ко Тобо́ю изба́влюся от искуше́ния и Бо́гом мои́м прейду́ сте́ну. Бог мой, непоро́чен путь Его́, словеса́ Госпо́дня разжже́на, Защи́титель есть всех упова́ющих на Него́. Я́ко кто бог, ра́зве Го́спода? или́ кто бог, ра́зве Бо́га на́шего? Бог препоясу́яй мя си́лою, и положи́ непоро́чен путь мой. Соверша́яй но́зе мои́, я́ко еле́ни, и на высо́ких поставля́яй мя. Науча́яй ру́це мои́ на брань, и положи́л еси́ лук ме́дян мы́шца моя́. И дал ми еси́ защище́ние спасе́ния, и десни́ца Твоя́ восприя́т мя, и наказа́ние Твое́ испра́вит мя в коне́ц, и наказа́ние Твое́ то мя научи́т. Ушири́л еси́ стопы́ моя́ подо мно́ю, и не изнемого́сте плесне́ мои́. Пожену́ враги́ моя́, и пости́гну я́, и не возвращу́ся, до́ндеже сконча́ются. Оскорблю́ их, и не возмо́гут ста́ти, паду́т под нога́ма мои́ма. И препоя́сал мя еси́ си́лою на брань, спял еси́ вся востаю́щия на мя под мя. И враго́в мои́х дал ми еси́ хребе́т, и ненави́дящия мя потреби́л еси́. Воззва́ша, и не бе спаса́яй: ко Го́споду, и не услы́ша их. И истню́ я́ я́ко прах пред лице́м ве́тра, я́ко бре́ние путе́й погла́жду я́. Изба́виши мя от пререка́ния люде́й, поста́виши мя во главу́ язы́ков. Лю́дие, и́хже не ве́дех, рабо́таша ми. В слух у́ха послу́шаша мя. Сы́нове чужди́и солга́ша ми. Сы́нове чужди́и обетша́ша и охромо́ша от стезь свои́х. Жив Госпо́дь, и благослове́н Бог, и да вознесе́тся Бог спасе́ния моего́. Бог дая́й отмще́ние мне и покори́вый лю́ди под мя. Изба́витель мой от враг мои́х гневли́вых, от востаю́щих на мя вознесе́ши мя, от му́жа непра́ведна изба́виши мя. Сего́ ра́ди испове́мся Тебе́ во язы́цех, Го́споди, и и́мени Твоему́ пою́: велича́яй спасе́ния царе́ва, и творя́й ми́лость христу́ Своему́ Дави́ду, и се́мени его́ до ве́ка.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 18:
Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию, творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет твердь. День дни отрыга́ет глаго́л, и нощь но́щи возвеща́ет ра́зум. Не суть ре́чи, ниже́ словеса́, и́хже не слы́шатся гла́си их. Во всю зе́млю изы́де веща́ние их и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их. В со́лнце положи́ селе́ние Свое́, и Той, я́ко Жени́х исходя́й от черто́га Своего́, возра́дуется, я́ко Исполи́н тещи́ путь. От кра́я небесе́ исхо́д Его́, и сре́тение Его́ до кра́я небесе́, и несть и́же укры́ется теплоты́ Его́. Зако́н Госпо́день непоро́чен, обраща́яй ду́ши, свиде́тельство Госпо́дне ве́рно, умудря́ющее младе́нцы. Оправда́ния Госпо́дня пра́ва, веселя́щая се́рдце, за́поведь Госпо́дня светла́, просвеща́ющая о́чи. Страх Госпо́день чист, пребыва́яй в век ве́ка: судьбы́ Госпо́дни и́стинны, оправда́ны вку́пе, вожделе́нны па́че зла́та и ка́мене че́стна мно́га, и сла́ждша па́че ме́да и со́та. И́бо раб Твой храни́т я́, внегда́ сохрани́ти я́, воздая́ние мно́го. Грехопаде́ния кто разуме́ет? От та́йных мои́х очи́сти мя, и от чужди́х пощади́ раба́ Твоего́, а́ще не облада́ют мно́ю, тогда́ непоро́чен бу́ду и очи́щуся от греха́ вели́ка. И бу́дут во благоволе́ние словеса́ уст мои́х, и поуче́ние се́рдца моего́ пред Тобо́ю вы́ну, Го́споди, Помо́щниче мой и Изба́вителю мой.
Псало́м 19:
Услы́шит тя Госпо́дь в день печа́ли, защи́тит тя и́мя Бо́га Иа́ковля. По́слет ти по́мощь от Свята́го и от Сио́на засту́пит тя. Помяне́т вся́ку же́ртву твою́, и всесожже́ние твое́ ту́чно бу́ди. Даст ти Госпо́дь по се́рдцу твоему́ и весь сове́т твой испо́лнит. Возра́дуемся о спасе́нии твое́м и во и́мя Го́спода Бо́га на́шего возвели́чимся. Испо́лнит Госпо́дь вся проше́ния твоя́. Ны́не позна́х, я́ко спасе́ Госпо́дь христа́ Своего́, услы́шит его́ с Небесе́ Свята́го Своего́, в си́лах спасе́ние десни́цы Его́. Си́и на колесни́цах, и си́и на ко́нех, мы же во и́мя Го́спода Бо́га на́шего призове́м. Ти́и спя́ти бы́ша и падо́ша, мы же воста́хом и испра́вихомся. Го́споди, спаси́ царя́ и услы́ши ны, во́ньже а́ще день призове́м Тя.
Псало́м 20:
Го́споди, си́лою Твое́ю возвесели́тся царь и о спасе́нии Твое́м возра́дуется зело́. Жела́ние се́рдца его́ дал еси́ ему́, и хоте́ния устну́ его́ не́си лиши́л его́. Я́ко предвари́л еси́ его́ благослове́нием благосты́нным, положи́л еси́ на главе́ его́ вене́ц от ка́мене че́стна. Живота́ проси́л есть у Тебе́, и дал еси́ ему́ долготу́ дний во век ве́ка. Ве́лия сла́ва его́ спасе́нием Твои́м, сла́ву и велеле́пие возложи́ши на него́. Я́ко да́си ему́ благослове́ние во век ве́ка, возвесели́ши его́ ра́достию с лице́м Твои́м. Я́ко царь упова́ет на Го́спода, и ми́лостию Вы́шняго не подви́жится. Да обря́щется рука́ Твоя́ всем враго́м Твои́м, десни́ца Твоя́ да обря́щет вся ненави́дящия Тебе́. Я́ко положи́ши их я́ко пещь о́гненную во вре́мя лица́ Твоего́, Госпо́дь гне́вом Свои́м смяте́т я́, и снесть их огнь. Плод их от земли́ погуби́ши, и се́мя их от сыно́в челове́ческих. Я́ко уклони́ша на Тя зла́я, помы́слиша сове́ты, и́хже не возмо́гут соста́вити. Я́ко положи́ши я́ хребе́т, во избы́тцех Твои́х угото́виши лице́ их. Вознеси́ся, Го́споди, си́лою Твое́ю, воспое́м и пое́м си́лы Твоя́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 21:
Бо́же, Бо́же мой, вонми́ ми, вску́ю оста́вил мя еси́? Дале́че от спасе́ния моего́ словеса́ грехопаде́ний мои́х. Бо́же мой, воззову́ во дни, и не услы́шиши, и в нощи́, и не в безу́мие мне. Ты же во Святе́м живе́ши, хвало́ Изра́илева. На Тя упова́ша отцы́ на́ши, упова́ша и изба́вил еси́ я́. К Тебе́ воззва́ша, и спасо́шася, на Тя упова́ша, и не постыде́шася. Аз же есмь червь, а не челове́к, поноше́ние челове́ков и уничиже́ние люде́й. Вси ви́дящии мя поруга́ша ми ся, глаго́лаша устна́ми, покива́ша главо́ю: упова́ на Го́спода, да изба́вит его́, да спасе́т его́, я́ко хо́щет его́. Я́ко Ты еси́ исто́ргий мя из чре́ва, упова́ние мое́ от сосцу́ ма́тере моея́. К Тебе́ приве́ржен есмь от ложе́сн, от чре́ва ма́тере моея́ Бог мой еси́ Ты. Да не отсту́пиши от мене́, я́ко скорбь близ, я́ко несть помога́яй ми. Обыдо́ша мя тельцы́ мно́зи, юнцы́ ту́чнии одержа́ша мя. Отверзо́ша на мя уста́ своя́, я́ко лев восхища́яй и рыка́яй. Я́ко вода́ излия́хся, и разсы́пашася вся ко́сти моя́, бысть се́рдце мое́ я́ко воск, та́яй посреде́ чре́ва моего́. И́зсше я́ко скуде́ль кре́пость моя́, и язы́к мой прильпе́ горта́ни моему́, и в персть сме́рти свел мя еси́. Я́ко обыдо́ша мя пси мно́зи, сонм лука́вых одержа́ша мя, ископа́ша ру́це мои́ и но́зе мои́. Исчето́ша вся ко́сти моя́, ти́и же смотри́ша и презре́ша мя. Раздели́ша ри́зы моя́ себе́, и о оде́жди мое́й мета́ша жре́бий. Ты же, Го́споди, не удали́ по́мощь Твою́ от мене́, на заступле́ние мое́ вонми́. Изба́ви от ору́жия ду́шу мою́, и из руки́ пе́сии единоро́дную мою́. Спаси́ мя от уст льво́вых и от рог единоро́жь смире́ние мое́. Пове́м и́мя Твое́ бра́тии мое́й, посреде́ це́ркве воспою́ Тя. Боя́щиися Го́спода, восхвали́те Его́, все се́мя Иа́ковле, просла́вите Его́, да убои́тся же от Него́ все се́мя Изра́илево. Я́ко не уничижи́, ниже́ негодова́ моли́твы ни́щаго, ниже́ отврати́ лице́ Свое́ от мене́, и егда́ воззва́х к Нему́, услы́ша мя. От Тебе́ похвала́ моя́, в це́ркви вели́цей испове́мся Тебе́, моли́твы моя́ возда́м пред боя́щимися Его́. Ядя́т убо́зии и насы́тятся, и восхва́лят Го́спода взыска́ющии Его́, жива́ бу́дут сердца́ их в век ве́ка. Помяну́тся и обратя́тся ко Го́споду вси концы́ земли́, и покло́нятся пред Ним вся оте́чествия язы́к. Я́ко Госпо́дне есть ца́рствие, и Той облада́ет язы́ки. Ядо́ша и поклони́шася вси ту́чнии земли́, пред Ним припаду́т вси низходя́щии в зе́млю, и душа́ моя́ Тому́ живе́т. И се́мя мое́ порабо́тает Ему́, возвести́т Го́сподеви род гряду́щий. И возвестя́т пра́вду Его́ лю́дем ро́ждшимся, я́же сотвори́ Госпо́дь.
Псало́м 22:
Госпо́дь пасе́т мя, и ничто́же мя лиши́т. На ме́сте зла́чне, та́мо всели́ мя, на воде́ поко́йне воспита́ мя. Ду́шу мою́ обрати́, наста́ви мя на стези́ пра́вды, и́мене ра́ди Своего́. А́ще бо и пойду́ посреде́ се́ни сме́ртныя, не убою́ся зла, я́ко Ты со мно́ю еси́, жезл Твой и па́лица Твоя́, та мя уте́шиста. Угото́вал еси́ предо мно́ю трапе́зу сопроти́в стужа́ющим мне, ума́стил еси́ еле́ом главу́ мою́, и ча́ша Твоя́ упоява́ющи мя, я́ко держа́вна. И ми́лость Твоя́ пожене́т мя вся дни живота́ моего́, и е́же всели́ти ми ся в дом Госпо́день, в долготу́ дний.
Псало́м 23:
Госпо́дня земля́, и исполне́ние ея́, вселе́нная и вси живу́щии на ней. Той на моря́х основа́л ю есть, и на река́х угото́вал ю есть. Кто взы́дет на го́ру Госпо́дню? или́ кто ста́нет на ме́сте святе́м Его́? Непови́нен рука́ма и чист се́рдцем, и́же не прия́т всу́е ду́шу свою́, и не кля́тся ле́стию и́скреннему своему́. Сей прии́мет благослове́ние от Го́спода, и ми́лостыню от Бо́га, Спа́са своего́. Сей род и́щущих Го́спода, и́щущих лице́ Бо́га Иа́ковля. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь кре́пок и си́лен, Госпо́дь си́лен в бра́ни. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь сил, Той есть Царь сла́вы.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 4, подо́бен: «Ско́ро предвари́...»:
Воскре́сл еси́ я́ко Безсме́ртный от гро́ба, Спа́се,/ совоздви́гл еси́ мир Твой си́лою Твое́ю, Христе́ Бо́же наш,/ сокруши́л еси́ в кре́пости сме́рти держа́ву,/ показа́л еси́, Ми́лостиве, воскресе́ние всем:// те́мже Тя и сла́вим, Еди́не Человеколю́бче.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,/ пове́м вся чудеса́ Твоя́.
С го́рних высо́т соше́д Гаврии́л,/ и к ка́меню присту́пль, иде́же Ка́мень жи́зни,/ белонося́й взыва́ше ко пла́чущим:/ преста́ните вы от рыда́ния во́пля, име́ющия и ны́не ми́лостивное:/ Его́же бо и́щете пла́чуща, дерза́йте, я́ко вои́стинну воста́л есть./ Те́мже возопи́йте апо́столом: я́ко воскре́се Госпо́дь,/ Воста́вшему поклони́теся ра́дость прие́мша.// Дерза́йте у́бо, да дерза́ет у́бо и Е́ва.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Удиви́шася Чи́стая, вси а́нгелов ли́цы та́инству Твоего́ рожде́ния стра́шному:/ ка́ко И́же вся содержа́й ма́нием еди́нем,/ объя́тии Твои́ми я́ко челове́к содержава́ется,/ и прие́млет нача́ло Преве́чный и млеко́м пита́ется,/ И́же вся́кое дыха́ние пита́яй неизрече́нною бла́гостию;// и Тя, я́ко вои́стинну Бо́жию Ма́терь хва́ляще, сла́вят.
После кафизм:
Полиеле́й:
Хор: Хвали́те И́мя Госпо́дне, хвали́те, раби́ Го́спода.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Благослове́н Госпо́дь от Сио́на, живы́й во Иерусали́ме.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко Благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Бо́гу Небе́сному, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Тропари́ воскре́сные, глас 5:
Хор: Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
А́нгельский собо́р удиви́ся,/ зря́ Тебе́ в ме́ртвых вмени́вшася,/ сме́ртную же, Спа́се, кре́пость разори́вша,/ и с Собо́ю Ада́ма воздви́гша,// и от а́да вся свобо́ждша.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Почто́ ми́ра с ми́лостивными слеза́ми,/ о учени́цы растворя́ете?/ Блиста́яйся во гро́бе а́нгел/ мироно́сицам веща́ше:/ ви́дите вы гро́б и уразуме́йте,// Спас бо воскре́се от гро́ба.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Зело́ ра́но мироно́сицы теча́ху/ ко гро́бу Твоему́ рыда́ющия,/ но предста́ к ним а́нгел, и рече́:/ рыда́ния вре́мя преста́, не пла́чите,// воскресе́ние же апо́столом рцы́те.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Мироно́сицы жены́, с ми́ры прише́дша/ ко гро́бу Твоему́, Спа́се, рыда́ху,/ а́нгел же к ним рече́, глаго́ля:/ что с ме́ртвыми Жива́го помышля́ете?// Я́ко Бог бо воскре́се от гро́ба.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху/
Поклони́мся Отцу́,/ и Его́ Сы́нови, и Свято́му Ду́ху,/ Святе́й Тро́ице во еди́ном существе́, с серафи́мы зову́ще:/ Свят, Свят, Свят еси́, Го́споди.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./
Жизнода́вца ро́ждши,/ греха́, Де́во, Ада́ма изба́вила еси́,/ ра́дость же Е́ве в печа́ли ме́сто подала́ еси́;/ па́дшия же от жи́зни/ к сей напра́ви,// из Тебе́ воплоти́выйся Бог и Челове́к.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа,// сла́ва Тебе́, Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благослови́ся И́мя Твое́ и просла́вися Ца́рство Твое́, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ипакои́, глас 4:
Я́же Твоего́ пресла́внаго воста́ния, предте́кша мироно́сицы,/ апо́столом пропове́даху Христе́,/ я́ко воскре́сл еси́ я́ко Бог,// подая́ ми́рови ве́лию ми́лость.
Степе́нна, глас 4:
1 антифо́н:
Хор: От ю́ности моея́/ мно́зи бо́рют мя стра́сти,/ но Сам мя заступи́,// и спаси́, Спа́се мой. (Дважды)
Ненави́дящии Сио́на,/ посрами́теся от Го́спода,/ я́ко трава́ бо огне́м// бу́дете изсо́хше. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ вся́ка душа́ живи́тся,/ и чистото́ю возвыша́ется,// светле́ется Тро́йческим еди́нством священнота́йне.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ вся́ка душа́ живи́тся,/ и чистото́ю возвыша́ется,// светле́ется Тро́йческим еди́нством священнота́йне.
2 антифо́н:
Воззва́х Тебе́ Го́споди те́пле,/ из глубины́ души́ моея́,/ и мне да бу́дут на послуша́ние// Боже́ственная Твоя́ ушеса́. (Дважды)
На Го́спода наде́жду всяк кто стяжа́в,// вы́шший есть всех скорбя́щих. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ то́чатся благода́тныя струи́,/ напая́юща вся́ку тварь// ко оживле́нию.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ то́чатся благода́тныя струи́,/ напая́юща вся́ку тварь// ко оживле́нию.
3 антифо́н:
Се́рдце мое́/ к Тебе́, Сло́ве, да возвы́сится,/ и да ничто́же услади́т мя// от мирски́х красо́т на сла́бость. (Дважды)
К ма́тери свое́й/ я́коже и́мать кто любо́вь,/ ко Го́споду те́пльше// любле́нием до́лжни есмы́. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ богове́дения бога́тство,/ зре́ния, и прему́дрости:// вся бо в сем оте́ческая веле́ния сло́во открыва́ет.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ богове́дения бога́тство,/ зре́ния, и прему́дрости:// вся бо в сем оте́ческая веле́ния сло́во открыва́ет.
Проки́мен и чте́ние Ева́нгелия:
Диакон: Во́нмем. Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас четве́ртый: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Хор: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Бо́же, уши́ма на́шима услы́шахом, и отцы́ на́ши возвести́ша нам.
Хор: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/
Хор: И изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Я́ко Свят еси́ Бо́же наш и во святы́х почива́еши и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́, хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Вся́кое дыха́ние.
Хор: Да хва́лит Го́спода.
Диакон: И о сподо́битися нам слы́шанию Свята́го Ева́нгелия, Го́спода Бо́га мо́лим.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Прему́дрость, про́сти, услы́шим Свята́го Ева́нгелия.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Иерей: От Иоа́нна Свята́го Ева́нгелия чте́ние.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Диакон: Во́нмем.
Ева́нгелие у́треннее воскре́сное 10-е (Ин., зач.66: гл.21, стт.1-14):
Иерей: Во вре́мя о́но, яви́ся Иису́с ученико́м Свои́м, воста́в от ме́ртвых, на мо́ри Тивериа́дстем. яви́ся же си́це. Бя́ху вку́пе Си́мон Петр, и Фома́ нарица́емый Близне́ц, и Нафана́ил, и́же бе от Ка́ны Галиле́йския, и сы́на Зеведе́ова, и и́на от учени́к Его́ два. Глаго́ла им Си́мон Петр: иду́ ры́бы лови́ти. Глаго́лаша ему́: и́дем и мы с тобо́ю. Изыдо́ша же и вседо́ша а́бие в кора́бль, и в ту нощь не я́ша ничесо́же. У́тру же бы́вшу, ста Иису́с при бре́зе: не позна́ша же ученицы́, я́ко Иису́с есть. Глаго́ла же им Иису́с: де́ти, еда́ что сне́дно и́мате? Отвеща́ша Ему́: ни. Он же рече́ им: вве́рзите мре́жу о десну́ю страну́ корабля́ и обря́щете. Вверго́ша же, и ктому́ не можа́ху привлещи́ ея́ от мно́жества рыб. Глаго́ла же учени́к той, его́же любля́ше Иису́с, Петро́ви: Госпо́дь есть. Си́мон же Петр слы́шав, я́ко Госпо́дь есть, епенди́том препоя́сася, бе бо наг, и вве́ржеся в мо́ре. А друзи́и ученицы́ кораблеце́м приидо́ша, [не бе́ша бо дале́че от земли́, но я́ко две сте лакте́й,] влеку́ще мре́жу рыб. Я́коже излезо́ша на зе́млю, ви́деша огнь лежа́щь, и ры́бу на нем лежа́щу и хлеб. И глаго́ла им Иису́с: принеси́те от рыб, я́же я́сте ны́не. Влез же Си́мон Петр, извлече́ мре́жу на зе́млю, по́лну вели́ких рыб, сто и пятьдеся́т, и три: и толи́ко су́щим, не прото́ржеся мре́жа. Глаго́ла им Иису́с: прииди́те, обе́дуйте. Ни еди́н же сме́яше от учени́к истяза́ти Его́, Ты кто еси́; ве́дяще, я́ко Госпо́дь есть. Прии́де же Иису́с, и прия́т хлеб, и даде́ им, и ры́бу та́кожде. Се уже́ тре́тие яви́ся Иису́с ученико́м Свои́м, воста́в от ме́ртвых.
После того опять явился Иисус ученикам Своим при море Тивериадском. Явился же так:
были вместе Симон Петр, и Фома, называемый Близнец, и Нафанаил из Каны Галилейской, и сыновья Зеведеевы, и двое других из учеников Его.
Симон Петр говорит им: иду ловить рыбу. Говорят ему: идем и мы с тобою. Пошли и тотчас вошли в лодку, и не поймали в ту ночь ничего.
А когда уже настало утро, Иисус стоял на берегу; но ученики не узнали, что это Иисус.
Иисус говорит им: дети! есть ли у вас какая пища? Они отвечали Ему: нет.
Он же сказал им: закиньте сеть по правую сторону лодки, и поймаете. Они закинули, и уже не могли вытащить сети от множества рыбы.
Тогда ученик, которого любил Иисус, говорит Петру: это Господь. Симон же Петр, услышав, что это Господь, опоясался одеждою, — ибо он был наг, — и бросился в море.
А другие ученики приплыли в лодке, — ибо недалеко были от земли, локтей около двухсот, — таща сеть с рыбою.
Когда же вышли на землю, видят разложенный огонь и на нем лежащую рыбу и хлеб.
Иисус говорит им: принесите рыбы, которую вы теперь поймали.
Симон Петр пошел и вытащил на землю сеть, наполненную большими рыбами, которых было сто пятьдесят три; и при таком множестве не прорвалась сеть.
Иисус говорит им: придите, обедайте. Из учеников же никто не смел спросить Его: кто Ты? зная, что это Господь.
Иисус приходит, берет хлеб и дает им, также и рыбу.
Это уже в третий раз явился Иисус ученикам Своим по воскресении Своем из мертвых.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
После Евангелия:
Воскре́сная песнь по Ева́нгелии, глас 6:
Хор: Воскресе́ние Христо́во ви́девше,/ поклони́мся Свято́му Го́споду Иису́су,/ еди́ному безгре́шному,/ Кресту́ Твоему́ покланя́емся, Христе́,/ и свято́е Воскресе́ние Твое́ пое́м и сла́вим:/ Ты бо еси́ Бог наш,/ ра́зве Тебе́ ино́го не зна́ем,/ и́мя Твое́ имену́ем./ Прииди́те вси ве́рнии,/ поклони́мся Свято́му Христо́ву Воскресе́нию:/ се бо прии́де Кресто́м ра́дость всему́ ми́ру./ Всегда́ благословя́ще Го́спода,/ пое́м Воскресе́ние Его́:/ распя́тие бо претерпе́в,// сме́ртию смерть разруши́.
Псало́м 50:
Чтец: Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя. Я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х, и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х и победи́ши, внегда́ суди́ти Ти. Се бо в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо и́стину возлюби́л еси́, безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся, омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие, возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х, и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́, и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́, и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́, возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо, всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н, се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския, тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая: тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
После 50 псалма:
Глас 6:
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху./ Моли́твами апо́столов,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./ Моли́твами Богоро́дицы,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
Поми́луй мя, Бо́же,/ по вели́цей ми́лости Твое́й,/ и по мно́жеству щедро́т Твои́х// очи́сти беззако́ние мое́.
Стихира воскресная, глас 6:
Стихира: Воскре́с Иису́с от гро́ба,/ я́коже прорече́,/ даде́ нам живо́т ве́чный// и ве́лию ми́лость.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день) и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Иерей: Ми́лостию и щедро́тами и человеколю́бием единоро́днаго Твоего́ Сы́на, с Ни́мже благослове́н еси́, со Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Кано́н: (На практике читается с сокращениями)
Песнь 1:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Мо́ря чермну́ю пучи́ну/ невла́жными стопа́ми/ дре́вний пешеше́ствовав Изра́иль,/ крестообра́зныма Моисе́овыма рука́ма// Амали́кову си́лу в пусты́ни победи́л есть.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Возне́слся еси́ на пречи́стем дре́ве кре́стнем,/ на́ше отпаде́ние исправля́я,/ е́же на дре́ве исцеля́я всегуби́тельство, Влады́ко,// я́ко Благ и Всеси́лен.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Во гро́бе пло́тски, во а́де же с душе́ю, я́ко Бог:/ в раи́ же с разбо́йником, и на Престо́ле был еси́, Христе́, со Отце́м и Ду́хом,// вся исполня́я Неопи́санный.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Без се́мене О́тчею во́лею/ от Боже́ственнаго Ду́ха Бо́жия зачала́ еси́ Сы́на,/ и пло́тию родила́ еси́:/ И́же из Отца́ без ма́тере,// нас же ра́ди, из Тебе́ без отца́.
Кано́н Крестовоскре́сный, глас 4:
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Исцели́л еси́ сокруше́ние челове́чества, Го́споди,/ Боже́ственною Твое́ю Кро́вию обнови́вый то:/ и сокруши́л еси́ си́льнаго в кре́пости,// и́же дре́вле сокруши́вшаго Твое́ созда́ние.
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Ме́ртвых воста́ние, умерщвле́нием был еси́:/ кре́пость бо отъя́тся умерщвле́ния, бра́вшися с Жи́знию ве́чною,// И́же все́ми влады́чествующу воплоще́нному Бо́гу.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Сотрясо́шася лю́дие, смято́шася язы́цы,/ ца́рствия же держа́вная уклони́шася, Чи́стая, от стра́ха рождества́ Твоего́:/ прии́де бо Царь мой, и низложи́ мучи́теля,// и мир от тли изба́ви.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Жили́ще Свое́, живы́й в вы́шних,/ к челове́ком соше́д, освяти́ Христе́, и непоколеби́мо яви́:/ Еди́на бо по рождестве́ де́вства сокро́вище,// Зижди́теля ро́ждши пребыла́ еси́.
Кано́н вмч. Арте́мия, глас 2:
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: По́двигом, му́чениче, до́брым я́ко подвиза́вся и све́тлыя венцы́ прии́м,/ Све́ту предстои́ши, просвеща́емь по прича́стию Невеще́ственному,// тем мо́лим тя: просвети́ нас моли́твами твои́ми. (Дважды)
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Све́тлый твой, му́чениче, пра́здник/ вся созва́ ра́достно на трапе́зу днесь,/ предложи́в страда́ния твои́х боре́ния, му́жество и противле́ние,// и́миже насы́щшеся, ве́рою тя и любо́вию ублажа́ем. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Умерщвле́на на Кресте́, преблаже́нне,/ Недомы́сленнаго пло́тию поразуме́л еси́ Го́спода, Жи́зни Вино́вника,/ во́льную возлюби́л еси́ ме́ртвость, ю́же от страда́ний:// тем безсме́ртную сла́ву получи́л еси́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Воплоти́вся из Тебе́ боголе́пно Сло́во Безпло́тное/ премно́жеством человеколю́бия, Пречи́стая,/ к страсте́м прибли́жися и безстра́стие челове́ком источи́/ Препросла́вленный Госпо́дь,// сла́вно бо просла́вися.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Отве́рзу уста́ моя́,/ и напо́лнятся Ду́ха,/ и сло́во отры́гну Цари́це Ма́тери,/ и явлю́ся, све́тло торжеству́я,// и воспою́, ра́дуяся, Тоя́ чудеса́.
Песнь 3:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Весели́тся о Тебе́ Це́рковь Твоя́, Христе́, зову́щи:/ Ты моя́ кре́пость, Го́споди,// и прибе́жище, и утвержде́ние.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Дре́во живо́тное, мы́сленный и́стинный виногра́д,// на Кресте́ ви́сит, всем источа́я нетле́ние.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Я́ко вели́к, я́ко стра́шен, я́ко а́дово низло́жь шата́ние,// и я́ко Бог нетле́нен, ны́не пло́тски воскре́се.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Ты еди́на су́щим на земли́,/ я́же па́че естества́ благи́х Хода́таица,/ Ма́ти Бо́жия была́ еси́:// те́мже Ти, ра́дуйся, прино́сим.
Кано́н Крестовоскре́сный, глас 4:
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Я́дом испо́лнены в мя змий зу́бы вонзе́, Спа́се,/ я́же, Вседержи́телю Влады́ко, гвоздьми́ рук Твои́х сокруши́л еси́:// я́ко несть свят во святы́х, па́че Тебе́, Человеколю́бче.
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Ви́ден был еси́, Человеколю́бче, во́лею во гро́бе мертв, Животво́рче,/ и врата́ разве́ргл еси́ а́дова, я́же от веко́в душа́м:// я́ко несть свят во святы́х ра́зве Тебе́, Человеколю́бче.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Очища́ется челове́ков существо́,/ Тобо́ю присовоку́пльшееся нестерпи́мому Боже́ственному Огню́:/ я́ко сокрове́нный, Пречи́стая Де́во, в Тебе́ Хлеб испе́кшееся,// И́же и Тебе́ неврежде́нну сохра́ншему.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Ка́я сия́ я́же вои́стинну близ Бо́га;/ я́ко превозше́дши вся а́нгельския чи́ны,/ еди́на добро́тою де́вства,// я́ко Ма́ти сия́ющи Вседержи́теля.
Кано́н вмч. Арте́мия, глас 2:
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Му́ченическими украси́тися венцы́, сла́вне, жела́я,/ я́звы поне́сл еси́ и растерза́ния го́рьких боле́зней,// Боже́ственною благода́тию. (Дважды)
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Не потрясе́ столпа́ твоего́ се́рдца, всему́дре,/ люте́йшее приложе́ние мук,// утверди́ся бо на Разу́мнем Ка́мени неподви́жнем. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: На дре́ве пове́шен и ча́стыми отвсю́ду терза́нии окружа́емь,// твои́ми очесы́ к Могу́щему спасти́ взира́л еси́, достосла́вне.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Вопло́щся хоте́нием от крове́й, Влады́чице, Твои́х пречи́стых, Госпо́дь// спаса́ет челове́чество и мно́жества му́чеников собра́.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Твоя́ песносло́вцы, Богоро́дице,/ живы́й и незави́стный исто́чниче,/ лик Себе́ совоку́пльшия, духо́вно утверди́,/ в Боже́ственней Твое́й сла́ве// венце́в сла́вы сподо́би.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Ты еси́ Бог наш и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к вмч. Арте́мия, глас 2, подо́бен: «Тве́рдыя...»:
Благочести́ваго и венцено́снаго му́ченика,/ на враги́ побе́ды взе́мшаго одоле́ние,/ соше́дшеся, досто́йно пе́сньми восхва́лим Арте́мия,/ превели́каго в му́ченицех,/ чуде́с же да́теля пребога́таго,// мо́лится бо Го́споду о всех нас.
И́кос:
Кто по́двиги твоя́ довле́ет изглаго́лати, страстоте́рпче,/ или боле́зни твоя́, я́же му́жески претерпе́л еси́ за ве́ру Госпо́дню,/ и дарова́ния, и́хже сподо́бился еси́,/ не довле́ют уста́ челове́ческая пове́дати,/ му́дростию бо укра́шен и му́жеством,/ бога́тство возненави́дев и досто́инство привре́менное,/ во́ин яви́лся еси́ и́скреннейший,// моля́ся у́бо Го́споду о всех нас.
Седа́лен вмч. Арте́мия, глас 8, подо́бен: «Прему́дрости...»:
Царю́ веко́в угожда́я,/ царя́ беззако́ннаго вся́кий сове́т отрази́л еси́, сла́вне,/ и истука́нным не поже́рл,/ того́ ра́ди же́ртву тебе́ сама́го прине́сл еси́ пожре́нному Сло́ву,/ пострада́в кре́пко./ Тем и чуде́с источа́еши струи́,/ стра́сти исцеля́я ве́рно приходя́щих к тебе́,/ страстоте́рпче Арте́мие,/ моли́ Христа́ Бо́га грехо́в оставле́ние пода́ти// чту́щим любо́вию святу́ю па́мять твою́. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дичен из Мине́и, глас 8:
Со́лнца о́блаче у́мнаго,/ Боже́ственнаго Све́та свети́льниче златокова́нный,/ Нескве́рная, Небла́зная, Всенепоро́чная Влады́чице,/ омраче́нную ду́шу мою́ ослепле́нием страсте́й,/ безстра́стия заре́ю просвети́, молю́ся,/ и оскверне́нное мое́ се́рдце омы́й пото́ки умиле́ния,/ покая́ния же слеза́ми, и от тиме́ния мя очи́сти дел мои́х,/ да любо́вию зову́ Ти:/ Богоро́дице Присноде́во,/ моли́ Христа́ Бо́га прегреше́ний оставле́ние пода́ти ми,// Тебе́ бо име́ю наде́жду, раб Твой.
Песнь 4:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Вознесе́на Тя ви́девши Це́рковь на Кресте́,/ Со́лнце Пра́ведное,/ ста в чи́не свое́м,/ досто́йно взыва́ющи:// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Возше́л еси́, стра́сти моя́ исцеля́я, на Крест/ стра́стию Пречи́стыя пло́ти Твоея́,/ в ню́же во́лею обле́клся еси́./ Те́мже Ти взыва́ем:// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Безгре́шнаго смерть вкуси́вши,/ Животворя́щаго Те́ла Твоего́,/ досто́йно, Влады́ко, умертви́ся:/ мы же вопие́м Ти,// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Неискусобра́чно родила́ еси́, Де́во,/ и по рождестве́ яви́лася еси́ де́вствующи па́ки:/ те́мже немо́лчными гла́сы,/ е́же ра́дуйся, Тебе́, Влады́чице,// ве́рою несумне́нною взыва́ем.
Кано́н Крестовоскре́сный, глас 4:
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Взако́нен сый Изра́иль,/ Тебе́, Христе́, взако́нившаго Бо́га не позна́:/ но я́ко беззако́нника, законопреступа́я, на Кресте́ пригвозди́,// и́же законоположе́нию недосто́йный.
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Обоже́на Твоя́, Спа́се, Душа́,/ а́дова сокро́вища плени́вши,/ я́же от ве́ка совоскреси́ ду́ши:// живоно́сное же Те́ло всем нетле́ние источи́.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Поживе́ с челове́ки, ви́димь быв Неви́димый,/ во зра́це сый Непостижи́маго Божества́,/ и вообра́жься из Тебе́, Отрокови́це, в чужде́е,// ве́дущих Тя, Чи́стую Богома́терь, спаса́ет.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Прия́т в веще́ственне Де́ва Невеще́ственнаго, в прича́стии вещества́,/ Младе́нца от Нея́ бы́вша./ Те́мже во дву существу́, Еди́н познава́ется// плотоно́сец Бог, и Челове́к Пресу́щественный.
Кано́н вмч. Арте́мия, глас 2:
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Уподо́бився Распя́тому,/ на дре́ве во́лею возвы́сился еси́,/ протяза́емь и суро́вейше стру́жемь,// совлача́яся ко́жных риз умерщвле́ния. (Дважды)
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Боле́зни твоя́ плотски́я и лю́тых просте́ртие/ неболе́зненный поко́й, му́чениче, я́ве тебе́ исхода́таиша,// егóже ны́не насыща́йся, вся́ку боле́знь облегча́еши от душ на́ших.
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Равноа́нгельну бы́вшу тебе́ страда́ний све́тлостьми,/ руко́ю А́нгеловою посыла́ет тебе́ пи́щу, Небе́сный Хлеб,// Жизнь на́ша, укрепля́ющую тя, му́чениче достосла́вне.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Бога́тыми тя украси́ благода́ть Ду́ха дарова́нии, всему́дре,/ тем вся́ческия неду́ги, му́чениче всече́стне, отго́ниши,// ве́рою прибега́ющих ти.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Де́ву Тя по рождестве́, Нескве́рная, Нетле́нну Христо́с соблюде́,/ благоволи́вый во утро́бе Твое́й всего́ мя челове́ка восприя́ти// кра́йнею бла́гостию.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Седя́й в сла́ве/ на Престо́ле Божества́/ во о́блаце ле́гце,/ прии́де Иису́с Пребоже́ственный,/ нетле́нною дла́нию/ и спасе́ зову́щия:// сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й.
Песнь 5:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Ты, Го́споди мой,/ Свет в мир прише́л еси́,/ Свет Святы́й, обраща́яй из мра́чна неве́дения// ве́рою воспева́ющия Тя.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Ты, Го́споди, к земли́ ми́лостивно соше́л еси́:// Ты возне́сл еси́ па́дшее челове́ческое существо́, на дре́ве воздвиза́емь.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Ты взял ми еси́, Христе́, прегреше́ний осужде́ние:// Ты разруши́л еси́ боле́зни сме́ртныя, Ще́дре, Боже́ственным воскресе́нием Твои́м.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Тя ору́жие непобеди́мое на враги́ предлага́ем,// Тя утвержде́ние, и наде́жду на́шего спасе́ния, Богоневе́сто, стяжа́хом.
Кано́н Крестовоскре́сный, глас 4:
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Прия́т Тя всего́ усты́ ад безу́мный:/ на Кресте́ бо пригвожде́на Тя ви́дев,/ копие́м прободе́на, бездыха́нна,/ Жива́го Бо́га про́ста вменя́ше челове́ка.// Разуме́ же искуси́вый кре́пость Твоего́ Божества́.
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Разруше́ный, Человеколю́бче, Храм Твоего́ Телесе́,/ гроб раздели́вый и ад нево́лею о́ба суда́ истязу́еми суть:/ ов у́бо святы́х Твои́х ду́ши,// телеса́ же други́й соотсыла́юще, Безсме́ртне.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Дом Тя сла́вы, Го́ру Бо́жию Святу́ю, Чи́стая,/ Неве́сту, Черто́г, Храм освяще́ния,/ Сын Бо́жий, в Тя всели́вся,// и рай сла́дости присносу́щныя нам соде́ла.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Плоть от кро́ве Де́вственныя прия́л еси́, Христе́,/ Безсе́менну, Пречи́сту, Ипоста́сну,/ и слове́сну и у́мну, одушевле́нну,/ де́йственну, хоте́тельну,// Самовлады́чну и Самовла́стну.
Кано́н вмч. Арте́мия, глас 2:
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Свеща́ светоза́рная ви́ден был еси́ Ду́хом, Арте́мие,/ ве́рныя просвеща́ющи и лука́вствия разгоня́щи// мра́чных и тьмы испо́лненных духо́в. (Дважды)
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: На Ка́мени Живо́тнем душе́вныя стопы́ водрузи́в,/ ка́мением сгнета́емь и боле́зньми окружа́емь,// и́стинный страстоте́рпец непрекло́нен пребы́л еси́. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Ты честны́ми вооруже́н Ду́ха си́лами,/ трезу́бцев остроты́, му́чениче доблему́дренне, небре́гл еси́,// в ни́хже спопра́в жа́ла вра́жия.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Крест и погребе́ние, из Тебе́ во́лею нас ра́ди Рожде́йся претерпе́в, Влады́чице,/ свиде́теля крепча́йша Арте́мия Свои́х страда́ний,// я́ко Кре́пкий, соде́лал есть.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Ужасо́шася вся́ческая/ о Боже́ственней сла́ве Твое́й:/ Ты бо, Неискусобра́чная Де́во,/ име́ла еси́ во утро́бе над все́ми Бо́га/ и родила́ еси́ Безле́тнаго Сы́на,/ всем воспева́ющим Тя// мир подава́ющая.
Песнь 6:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Пожру́ Ти со гла́сом хвале́ния, Го́споди,/ Це́рковь вопие́т Ти,/ от бесо́вския кро́ве очи́щшися/ ра́ди ми́лости от ребр Твои́х// исте́кшею Кро́вию.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Возше́л еси́ на Крест, си́лою препоя́сався,/ и сопле́тся с мучи́телем, я́ко Бог, с высоты́ свергл еси́,// Ада́ма же непобеди́мою си́лою воскреси́л еси́.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Воскре́сл еси́ блиста́яйся кра́сный из гро́ба, Христе́,/ и разгна́л еси́ вся враги́ Боже́ственною си́лою Твое́ю,// и вся, я́ко Бог, весе́лия испо́лнил еси́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: О чу́до всех чуде́с нове́йшее!/ Я́ко Де́ва во утро́бе, вся́ческая обдержа́щаго// неискусому́жно заче́нши, не тесновмести́.
Кано́н Крестовоскре́сный, глас 4:
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Отве́рзе горта́нь свой ад, и пожре́ мя,/ и ду́шу разшири́ безу́мный:// но Христо́с соше́д, возведе́ жизнь мою́, я́ко Человеколю́бец.
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Поги́бе сме́ртию смерть,/ уме́рый бо воскре́се, нетле́ние мне да́руя:// я́влься же жена́м провеща́ ра́дость Безсме́ртный.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Дре́вле у́бо прельсти́ мя змий, и умори́ мя,/ прама́терию мое́ю Е́вою:// ны́не же, Чи́стая, Тобо́ю созда́вый мя из истле́ния воззва́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Бе́здна Тя бе́здну неизрече́нно,/ благоутро́бия Отрокови́це, избра́нную показа́ чуде́с:/ и́бо из Тебе́ мо́лниею Божества́,// би́сер Христо́с возсия́.
Кано́н вмч. Арте́мия, глас 2:
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: А́гнец и заколе́ние всеце́лое,/ му́чениче, прине́слся еси́, Арте́мие,// во́льное распя́тие в на́ше Прии́мшему воззва́ние. (Дважды)
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Неосла́бными я́звами сокруша́емо/ те́ло твое́, Арте́мие, терпели́вейшее,/ душе́вное благоро́дие соблю́л еси́,// ве́рою неврежде́нное. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Неду́гов нас изба́ви, му́чениче,/ искуше́ний страсте́й же, и скорбе́й,/ к тебе́ притека́ющия,// подража́телю Спа́сов, Арте́мие.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Обурева́емаго в пучи́не скорбе́й/ и потопля́ема наше́ствиями треволне́ний,// спаси́, Богоро́дице Де́во, раба́ Твоего́.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Боже́ственное сие́ и всечестно́е/ соверша́юще пра́зднество,/ Богому́дрии, Богома́тере,/ прииди́те, рука́ми воспле́щим,// от Нея́ ро́ждшагося Бо́га сла́вим.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Ты бо еси́ Царь ми́ра и Спас душ на́ших и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к воскре́сный, глас 4, подо́бен: «Яви́лся еси́ днесь...»:
Спас и Изба́витель мой/ из гро́ба, я́ко Бог, воскреси́ от уз земноро́дныя,/ и врата́ а́дова сокруши́,/ и я́ко Влады́ка// воскре́се тридне́вен.
И́кос:
Воскре́сшаго из ме́ртвых Христа́ Жизнода́вца тридне́вна из гро́ба,/ и врата́ сме́ртная днесь сокру́шшаго си́лою Свое́ю,/ и а́да умертви́вшаго, и жа́ло сме́ртное сте́ршаго,/ и Ада́ма со Е́вою свободи́вшаго,/ воспои́м вси земноро́днии, вопию́ще хвалу́ приле́жно:// Той бо я́ко Еди́н Кре́пкий, Бог и Влады́ка, воскре́се тридне́вен.
Песнь 7:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: В пещи́ Авраа́мстии о́троцы перси́дстей,/ любо́вию благоче́стия па́че,/ не́жели пла́менем, опаля́еми, взыва́ху:// благослове́н еси́ в хра́ме сла́вы Твоея́, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: К нетле́нию челове́чество призва́ся,/ Боже́ственною измове́но Кро́вию Христо́вою, благода́рно воспева́ющее:// благослове́н еси́ в хра́ме Сла́вы Твоея́, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Я́ко Живоно́сец, я́ко рая́ красне́йший/ вои́стинну, и черто́га вся́каго ца́рскаго показа́ся светле́йший, Христе́, гроб Твой,// исто́чник на́шего воскресе́ния.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Вы́шняго освяще́нное Боже́ственное селе́ние, ра́дуйся,/ Тобо́ю бо даде́ся ра́дость, Богоро́дице, зову́щим:// благослове́на Ты в жена́х еси́, Всенепоро́чная Влады́чице.
Кано́н Крестовоскре́сный, глас 4:
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Смири́л еси́ на дре́во воздвиза́емь, о́ко высо́кое,/ и превознесе́нную бровь на зе́млю низложи́л еси́, спасы́й челове́ка:// Препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Си́лою Твое́ю рог наш возвы́си служа́щих Ти, воскресы́й из ме́ртвых,/ и а́дово истощи́вый пре́жде многочелове́чное бога́тство, Влады́ко:// Препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Привлачи́т мя к пе́нию любо́вь де́вственная огнь,/ и́же в се́рдцы, вопи́ти Ма́тери и Де́ве:// Благослове́нная, Госпо́дь си́лам с Тобо́ю.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Превы́шши тва́ри яви́лася еси́,/ я́ко Творца́ ро́ждши и Го́спода./ Те́мже Ти вопию́, Богоро́дице:// Благослове́нная, Госпо́дь си́лам с Тобо́ю.
Кано́н вмч. Арте́мия, глас 2:
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Непобеди́мь смысл неруши́мою души́ тве́рдостию, Арте́мие, стяжа́в,/ вра́жия кова́рства, му́чениче, упраздни́л еси́,/ поя́ изря́днейше:// Сый благослове́н и препросла́влен. (Дважды)
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Струя́ми крове́й твои́х/ возвы́шенный мук огнь угаси́л еси́, блаже́нне,/ и росо́ю Ду́ха облия́емь, ра́дуяся взыва́л еси́:// Сый благослове́н и препросла́влен. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Исцеле́ний дарова́ния источа́я,/ страсте́й разжже́ния угаша́еши Боже́ственною благода́тию,/ отгоня́еши же ду́хи присеще́нием твои́м,/ воспева́я, присносло́вый:// Сый благослове́н и препросла́влен.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Ме́ртвым Источи́вшаго безсме́ртие,/ Де́во Всенепоро́чная, Боголе́пно родила́ еси́./ Того́ у́бо моли́ умертви́ти на́ша стра́сти теле́сныя, Чи́стая,// и ве́чныя сподо́битися жи́зни.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Не послужи́ша тва́ри Богому́дрии/ па́че Созда́вшаго,/ но, о́гненное преще́ние му́жески попра́вше,/ ра́довахуся, пою́ще:// препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.
Песнь 8:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Ру́це распросте́р Дании́л,/ львов зия́ния в ро́ве затче́,/ о́гненную же си́лу угаси́ша,/ доброде́телию препоя́савшеся,/ благоче́стия рачи́тели, о́троцы, взыва́юще:// благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Ру́це распросте́р на Кресте́, язы́ки вся собра́л еси́,/ и еди́ну яви́л еси́, Влады́ко/ Це́рковь воспева́ющую Тя, земну́ю и небе́сную, согла́сно пою́щим:/ благослови́те вся дела́ Госпо́дня, Го́спода,// по́йте и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Белообра́зен яви́ся жена́м,/ непристу́пным све́том воскресе́ния блиста́яйся А́нгел,/ что Жива́го во гро́бе, вопия́, и́щете я́ко ме́ртва;/ вои́стинну воста́ Христо́с, Ему́же вопие́м:/ вся дела́ по́йте Го́спода,// и превозноси́те во вся ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Ты Еди́на во всех ро́дех, Де́во Пречи́стая,/ Ма́ти яви́лася еси́ Бо́жия:/ Ты Божества́ была́ еси́ жили́ще, Всенепоро́чная,/ не опа́льшися огне́м Непристу́пнаго Све́та.// Те́мже вси Тя благослови́м, Мари́е Богоневе́сто.
Кано́н Крестовоскре́сный, глас 4:
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Непра́ведное ви́дящи заколе́ние Твое́ тварь, омрача́ющися рыда́ше:/ земли́ бо смуща́ющейся, во мрак, я́ко в ри́зу че́рну со́лнце облече́ся:/ мы же Тя непреста́нно пое́м,// и превозно́сим, Христе́, во ве́ки.
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Сше́дый ко мне да́же до а́да,/ и всем путесотвори́вый воскресе́ние, па́ки возше́л еси́,/ взем мя на ра́му Твое́ю, и Отцу́ приве́л еси́./ Те́мже зову́ Ти: Го́спода по́йте дела́,// и превозноси́те во вся ве́ки.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: От ребра́ Ада́мова созда́вый Тя,/ от Твоего́ де́вства воплоти́ся, И́же всех Госпо́дь,/ Его́же пою́ще, вопие́м:/ вся дела́ благослови́те, по́йте Го́спода,// и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: В се́ни Авраа́м узре́, е́же в Тебе́, Богоро́дице, та́инство,/ Сы́на бо Твоего́ Безпло́тнаго прия́т, поя́:/ вся дела́ благослови́те, по́йте Го́спода,// и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Кано́н вмч. Арте́мия, глас 2:
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Я́звами лю́тыми те́ло твое́, трезу́бцы же изнуря́емо, претерпе́л еси́,/ взира́яй на воздая́ние бу́дущее,/ е́же подае́т тебе́ зову́щу, сла́вне,// вся́ческих Бог, Влады́ка же и Госпо́дь. (Дважды)
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Кровьми́ твои́ми земля́ освяти́ся,/ и врачевство́ яви́ся те́ло твое́ многострада́льное,/ вся́кий неду́г, вся́ко озлобле́ние и вся́кий де́монский всегда́ вред отгоня́// от ве́рно прибега́ющих к тебе́. (Дважды)
Благослови́м Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, Го́спода.
Тропарь: Украше́ние страда́льцев яви́лся еси́,/ я́же в ми́ре благочестному́дренно отри́нув/ и па́че преми́рная худе́йшим искупу́я/ честно́ю же, прехва́льне, кро́вию, воспева́я:// благослови́те вся дела́ Госпо́дня Го́спода.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Исте́кшия ны го́рьким дре́ва вкуше́нием/ и па́дшия поползнове́нием возста́вила еси́, Пречи́стая,/ Соде́теля ро́ждши Сло́во Ипоста́сное, Чи́стая./ Ему́же вопие́м:// благослови́те вся дела́ Госпо́дня Го́спода.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Го́сподеви, пою́ще и превознося́ще во вся ве́ки.
О́троки благочести́выя в пещи́/ Рождество́ Богоро́дичо спасло́ есть;/ тогда́ у́бо образу́емое,/ ны́не же де́йствуемое,/ вселе́нную всю воздвиза́ет пе́ти Тебе́:/ Го́спода по́йте, дела́,// и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.
Диакон: Богоро́дицу и Ма́терь Све́та в пе́снех возвели́чим.
Песнь Пресвято́й Богоро́дицы:
Хор: Вели́чит душа́ Моя́ Го́спода,/ и возра́довася дух Мой о Бо́зе Спа́се Мое́м.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Я́ко призре́ на смире́ние рабы́ Своея́,/ се бо от ны́не ублажа́т Мя вси ро́ди.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Я́ко сотвори́ Мне вели́чие Си́льный,/ и свя́то И́мя Его́, и ми́лость Его́ в ро́ды родо́в боя́щимся Его́.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Сотвори́ держа́ву мы́шцею Свое́ю,/ расточи́ го́рдыя мы́слию се́рдца их.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Низложи́ си́льныя со престо́л, и вознесе́ смире́нныя;/ а́лчущия испо́лни благ, и богатя́щияся отпусти́ тщи.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Восприя́т Изра́иля о́трока Своего́, помяну́ти ми́лости,/ я́коже глаго́ла ко отце́м на́шим, Авраа́му и се́мени его́, да́же до ве́ка.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Песнь 9:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Ка́мень нерукосе́чный/ от несеко́мыя горы́ Тебе́, Де́во,/ краеуго́льный отсече́ся,/ Христо́с, совокупи́вый разстоя́щаяся естества́.// Тем веселя́щеся Тя, Богоро́дице, велича́ем.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Всего́ мя восприя́л еси́ весь в совокупле́нии несли́тно,/ всему́ ми дая́, Бо́же мой, Спасе́ние стра́стию Твое́ю,/ ю́же на Кресте́ претерпе́л еси́ теле́сне,// благоутро́бия ра́ди мно́гаго.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Твои́ ученицы́ зря́ще отве́рзен гроб Твой,/ и богоно́сныя плащани́цы испражне́ны воскресе́нием Твои́м,// с а́нгелом глаго́лаху: вои́стинну воста́ Госпо́дь.
Припев: Пресвята́я Тро́ице, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Троичен: Еди́нице у́бо Боже́ственнаго Существа́, но Ипоста́сьми Тро́ице,/ вси ве́рнии покланя́ющеся,/ в неслия́нных Ипоста́сех Равноси́льную Единоче́стную// ны́не благочту́ще велича́ем.
Кано́н Крестовоскре́сный, глас 4:
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Льсти́вно попо́лз змий, из Еде́ма поя́т мя, плене́на:/ на кра́ниевем же тве́рдем ка́мени/ разби́ сего́ Вседержи́тель Госпо́дь, я́коже младе́нца:// и сла́дости па́ки мне вход дре́вом кре́стным отве́рзе.
Припев: Сла́ва, Го́споди, Кресту́ Твоему́ Честно́му и Воскресе́нию.
Тропарь: Положи́л еси́ кре́пкия вра́жия тверды́ни ны́не в запусте́ние:/ всеси́льнейшею же руко́ю/ бога́тство Его́ расхи́тил еси́ из истоща́ний а́довых/ совоскреси́вый мя, Христе́,/ и дре́вле безме́рно хва́лящагося// я́ко смех руга́ема яви́л еси́.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Зрим я́ко крин Тя, ри́зою обагре́ною укра́шену, Пречи́стая, Боже́ственнаго Ду́ха,/ посреде́ те́рния сия́ющу, и благоуха́ния исполня́ющу,// и́же Тебе́ и́скренно велича́ющих.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Тле́нное прии́м челове́ческое естество́ из Твоего́, Всенепоро́чная, чре́ва Нетле́нный,/ в Себе́ показа́ нетле́нно, за благоутро́бие:// те́мже Тя, я́ко Богоро́дицу, велича́ем.
Кано́н вмч. Арте́мия, глас 2:
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Ви́дети восхоте́в добро́ты Небе́сныя,/ ви́димыя добро́ты ми́ра прете́кл еси́,/ и, добротворе́ньми страда́льцев украси́вся, му́чениче доблему́дренне,// до́брых кра́йнейшее, веселя́ся, восприя́л еси́. (Дважды)
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Я́ко у́тро, я́ко со́лнце,/ па́мять твоя́, просвеща́ющи ве́рных сердца́, блаже́нне, возсия́,/ ты бо и Све́та и Дне светови́дный яви́лся еси́ насле́дник,// разоря́яй, Арте́мие, мглу душ на́ших.
Припев: Святы́й великому́чениче Арте́мие, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Взыгра́им, челове́цы, духо́вно ликовству́юще,/ Арте́мия па́мять, Боже́ственнаго му́ченика,/ пое́м Бо́гу с похвало́ю,/ Чу́дному су́щу во святы́х// и освяща́ющу ве́рою Того́ честву́ющия.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Ра́ка твоя́, точа́щи непреста́нно исцеле́ния,/ ве́рныя созыва́ет любо́вию почерпа́ти/ на теле́сное здра́вие и душе́вное и́стинно спасе́ние,/ всеблаже́нне Арте́мие,// моли́твенниче о благохва́лящих тя.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Све́том мя просвети́ лица́ Твоего́, Го́споди,/ уны́ния тьмо́ю покрове́ннаго,/ име́я моля́щую Тя, Сло́ве,/ И́стинную Чи́стую Ма́терь Твою́,// и А́нгельския си́лы, и пресла́внаго Арте́мия.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Всяк земноро́дный/ да взыгра́ется, Ду́хом просвеща́емь,/ да торжеству́ет же Безпло́тных умо́в естество́,/ почита́ющее свяще́нное торжество́ Богома́тере,/ и да вопие́т:/ ра́дуйся, Всеблаже́нная,// Богоро́дице, Чи́стая Присноде́во.
После канона:
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Тя хва́лят вся си́лы небе́сныя и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Я́ко Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Над все́ми людьми́ Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Ексапостила́рий воскре́сный деся́тый:
Тивериа́дское мо́ре с детьми́ Зеведе́евыми,/ Нафана́ила с Петро́м же и со други́ма двема́ дре́вле,/ и Фому́ имя́ше на ло́ве,/ и́же Христо́вым повеле́нием одесну́ю вве́ргше,/ мно́жество извлеко́ша рыб:/ Его́же Петр позна́в, к Нему́ бродя́ше,/ и́мже тре́тие явле́йся,// и хлеб показа́, и ры́бу на у́глех.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свети́лен вмч. Арте́мия, подо́бен: «Све́те неизме́нный...»:
Свет в се́рдцы твое́м возсия́в, Арте́мие страстоте́рпче,/ горча́йшия му́ки претерпе́вшу му́жественно;/ и исцеле́ний благода́ть прия́л еси́ свы́ше,// немощны́я исцеля́ти всегда́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дичен воскре́сного ексапостила́рия:
Воскре́сшаго Го́спода тридне́вна от гро́ба, Де́во,/ моли́ о воспева́ющих Тя, и любо́вию блажа́щих:/ Тебе́ бо и́мамы вси прибе́жище спаси́тельное, и хода́таицу к Нему́:/ насле́дие бо Твое́, и раби́ есмы́, Богоро́дице,// и к Твоему́ заступле́нию вси взира́ем.
Хвали́тны псалмы́, глас 4:
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода./ Хвали́те Го́спода с небе́с,/ хвали́те Его́ в вы́шних.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Хвали́те Его́ вси а́нгели Его́,/ хвали́те Его́ вся си́лы Его́.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Стихиры воскресные, глас 4:
На 8. Стих: Сотвори́ти в них суд напи́сан,// сла́ва сия́ бу́дет всем преподо́бным Его́.
Стихира: Крест претерпе́вый и смерть,/ и воскресы́й из ме́ртвых, Всеси́льне Го́споди,// сла́вим Твое́ Воскресе́ние.
Стих: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́,// хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Стихира: Кресто́м Твои́м, Христе́,/ от дре́вния кля́твы свободи́л еси́ нас,/ и сме́ртию Твое́ю/ естество́ на́ше му́чащаго диа́вола упраздни́л еси́:/ воста́нием же Твои́м ра́дости вся испо́лнил еси́./ Те́мже вопие́м Ти:// воскресы́й из ме́ртвых, Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 6. Стих: Хвали́те Его́ на си́лах Его́,// хвали́те Его́ по мно́жеству вели́чествия Его́.
Стихира: Твои́м Кресто́м, Христе́ Спа́се,/ наста́ви нас на и́стину Твою́,/ и изба́ви нас от се́тей вра́жиих,/ воскресы́й из ме́ртвых,/ возста́ви ны па́дшияся грехо́м,/ просте́р ру́ку Твою́, Человеколю́бче Го́споди,// моли́твами святы́х Твои́х.
Стих: Хвали́те Его́ во гла́се тру́бнем,// хвали́те Его́ во псалти́ри и гу́слех.
Стихира: Оте́ческих Твои́х недр не разлучи́вся,/ Единоро́дный Сло́ве Бо́жий,/ прише́л еси́ на зе́млю за человеколю́бие,/ Челове́к быв непрело́жен,/ и крест и смерть претерпе́л еси́ пло́тию,/ безстра́стный Божество́м:/ воскре́с же из ме́ртвых,/ безсме́ртие по́дал еси́ ро́ду челове́ческому,// я́ко Еди́н Всеси́лен.
На 4. Стих: Хвали́те Его́ в тимпа́не и ли́це,// хвали́те Его́ во стру́нах и орга́не.
Стихира: Смерть прия́л еси́ пло́тию,/ нам безсме́ртие хода́тайствуя, Спа́се,/ и во гроб всели́лся еси́,/ да нас от а́да свободи́ши, воскреси́в с Собо́ю:/ пострада́ у́бо я́ко челове́к,/ но воскре́с, я́ко Бог./ Сего́ ра́ди вопие́м:/ сла́ва Тебе́, Жизнода́вче Го́споди,// Еди́не Человеколю́бче.
Стих: Хвали́те Его́ в кимва́лех доброгла́сных, хвали́те Его́ в кимва́лех восклица́ния.// Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Стихира: Ка́мение распада́шеся, Спа́се,/ егда́ на ло́бнем Крест Твой водрузи́ся,/ устраши́шася а́довы вра́тницы,/ егда́ во гро́бе я́ко мертв положе́н был еси́:/ и́бо сме́ртную упраздни́вый кре́пость,/ уме́ршим всем нетле́ние по́дал еси́ воскресе́нием Твои́м, Спа́се,// Жизнода́вче Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 2. Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Стихира: Возжеле́ша жены́ ви́дети/ Твое́ воскресе́ние, Христе́ Бо́же,/ прии́де предва́рши Мари́я Магдали́на,/ обре́те ка́мень отвале́н от гро́ба,/ и а́нгела седя́ща, и глаго́люща:/ что и́щете жива́го с ме́ртвыми?/ Воскре́се, я́ко Бог,// да спасе́т вся́ческая.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,// пове́м вся чудеса́ Твоя́.
Стихира: Где есть Иису́с, Его́же вмени́сте стрещи́,/ рцы́те иуде́и?/ Где есть, Его́же положи́сте во гро́бе, ка́мень запечатле́вше?/ Дади́те ме́ртва, и́же живота́ отве́ргшиися:/ дади́те погребе́ннаго, или́ ве́руйте воскре́сшему./ А́ще и вы умолчите́ Госпо́дне воста́ние,/ ка́мение возопие́т,/ па́че же отвале́нный от гро́ба./ Вели́кая Твоя́ ми́лость,/ ве́лие та́инство смотре́ния Твоего́,// Спа́се наш, сла́ва Тебе́.
Стихира утренняя евангельская воскресная десятая, глас 6:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: По е́же во ад соше́ствии,/ и е́же из ме́ртвых воскресе́нии,/ скорбя́ще я́коже досто́яше,/ о разлуче́нии Твое́м, Христе́,/ ученицы́ на де́лание обрати́шася,/ и па́ки корабли́ и мре́жи, и ло́ва нигде́же./ Но Ты, Спа́се, яви́вся я́ко Влады́ка всех,/ одесну́ю мре́жи повелева́еши воврещи́,/ и бысть сло́во де́ло вско́ре,/ и мно́жество рыб мно́гое,/ и ве́черя стра́нная гото́ва на земли́:/ ея́же причасти́вшимся тогда́ Твои́м ученико́м,/ и нас ны́не мы́сленно сподо́би наслади́тися,// Человеколю́бче Го́споди.
Богородичен, глас 2:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Преблагослове́нна еси́, Богоро́дице Де́во,/ Вопло́щшим бо ся из Тебе́ ад плени́ся,/ Ада́м воззва́ся,/ кля́тва потреби́ся,/ Е́ва свободи́ся,/ сме́рть умертви́ся, и мы ожи́хом./ Тем воспева́юще вопие́м:/ благослове́н Христо́с Бог,// благоволи́вый та́ко, сла́ва Тебе́.
Иерей: Сла́ва Тебе́, показа́вшему нам свет.
Славосло́вие вели́кое:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. Хва́лим Тя, благослови́м Тя, кла́няем Ти ся, славосло́вим Тя, благодари́м Тя, вели́кия ра́ди сла́вы Твоея́. Го́споди Царю́ Небе́сный, Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди, Сы́не Единоро́дный, Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше. Го́споди Бо́же, А́гнче Бо́жий, Сы́не Оте́чь, взе́мляй грех ми́ра, поми́луй нас; взе́мляй грехи́ ми́ра, приими́ моли́тву на́шу; седя́й одесну́ю Отца́, поми́луй нас. Я́ко Ты еси́ еди́н Свят, Ты еси́ еди́н Госпо́дь, Иису́с Христо́с, в сла́ву Бо́га Отца́. Ами́нь.
На всяк день благословлю́ Тя, и восхвалю́ И́мя Твое́ во ве́ки, и в век ве́ка.
Сподо́би, Го́споди, в день сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено И́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя.
Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. (Трижды)
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Аз рех: Го́споди, поми́луй мя, исцели́ ду́шу мою́, я́ко согреши́х Тебе́. Го́споди, к Тебе́ прибего́х, научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой: я́ко у Тебе́ исто́чник живота́, во све́те Твое́м у́зрим свет. Проба́ви ми́лость Твою́ ве́дущим Тя.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Тропа́рь воскре́сный, глас 2:
Хор: Воскре́с из гро́ба и у́зы растерза́л еси́ а́да,/ разруши́л еси́ осужде́ние сме́рти, Го́споди,/ вся от сете́й врага́ изба́вивый;/ яви́вый же Себе́ апо́столом Твои́м,/ посла́л еси́ я на про́поведь,/ и те́ми мир Твой по́дал еси́ вселе́нней,// Еди́не Многоми́лостиве.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним у́тренюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Дне всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Бог ми́лости и щедро́т и человеколю́бия еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Твое́ бо есть, е́же ми́ловати и спаса́ти ны, Бо́же наш и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Прему́дрость.
Хор: Благослови́.
Иерей: Сый благослове́н Христо́с Бог наш, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Утверди́, Бо́же, святу́ю правосла́вную ве́ру, правосла́вных христиа́н во век ве́ка.
Иерей: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Хор: Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, Упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых Христо́с, И́стинный Бог наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере...
Многоле́тие:
Хор: Вели́каго Господи́на и Отца́ на́шего Кири́лла,/ Святе́йшаго Патриа́рха Моско́вскаго и всея́ Руси́,/ и Господи́на на́шего Преосвяще́ннейшаго (или: Высокопреосвяще́ннейшего) имяре́к,/ епи́скопа (или: митрополи́та, или: архиепи́скопа) титул его,/ богохрани́мую страну́ на́шу Росси́йскую,/ настоя́теля, бра́тию и прихо́жан свята́го хра́ма сего́/ и вся правосла́вныя христиа́ны,// Го́споди, сохрани́ их на мно́гая ле́та.
Чтец: Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Псало́м 5:
Глаго́лы моя́ внуши́, Го́споди, разуме́й зва́ние мое́. Вонми́ гла́су моле́ния моего́, Царю́ мой и Бо́же мой, я́ко к Тебе́ помолю́ся, Го́споди. Зау́тра услы́ши глас мой, зау́тра предста́ну Ти, и у́зриши мя. Я́ко Бог не хотя́й беззако́ния, Ты еси́: не присели́тся к Тебе́ лука́внуяй, ниже́ пребу́дут беззако́нницы пред очи́ма Твои́ма: возненави́дел еси́ вся де́лающия беззако́ние. Погуби́ши вся глаго́лющия лжу: му́жа крове́й и льсти́ва гнуша́ется Госпо́дь. Аз же мно́жеством ми́лости Твоея́, вни́ду в дом Твой, поклоню́ся ко хра́му свято́му Твоему́, в стра́се Твое́м. Го́споди, наста́ви мя пра́вдою Твое́ю, враг мои́х ра́ди испра́ви пред Тобо́ю путь мой. Я́ко несть во усте́х их и́стины, се́рдце их су́етно, гроб отве́рст горта́нь их: язы́ки свои́ми льща́ху. Суди́ им, Бо́же, да отпаду́т от мы́слей свои́х, по мно́жеству нече́стия их изри́ни я́, я́ко преогорчи́ша Тя, Го́споди. И да возвеселя́тся вси упова́ющии на Тя, во век возра́дуются, и всели́шися в них, и похва́лятся о Тебе́ лю́бящии и́мя Твое́. Я́ко Ты благослови́ши пра́ведника, Го́споди: я́ко ору́жием благоволе́ния венча́л еси́ нас.
Псало́м 89:
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Пре́жде да́же гора́м не бы́ти и созда́тися земли́ и вселе́нней, и от ве́ка и до ве́ка Ты еси́. Не отврати́ челове́ка во смире́ние, и рекл еси́: обрати́теся, сы́нове челове́честии. Я́ко ты́сяща лет пред очи́ма Твои́ма, Го́споди, я́ко день вчера́шний, и́же мимои́де, и стра́жа нощна́я. Уничиже́ния их ле́та бу́дут. У́тро я́ко трава́ мимои́дет, у́тро процвете́т и пре́йдет: на ве́чер отпаде́т ожесте́ет и и́зсхнет. Я́ко исчезо́хом гне́вом Твои́м, и я́ростию Твое́ю смути́хомся. Положи́л еси́ беззако́ния на́ша пред Тобо́ю: век наш в просвеще́ние лица́ Твоего́. Я́ко вси дни́е на́ши оскуде́ша, и гне́вом Твои́м исчезо́хом, ле́та на́ша я́ко паучи́на поуча́хуся. Дни́е лет на́ших, в ни́хже се́дмьдесят лет, а́ще же в си́лах, о́смьдесят лет, и мно́жае их труд и боле́знь: я́ко прии́де кро́тость на ны, и нака́жемся. Кто весть держа́ву гне́ва Твоего́, и от стра́ха Твоего́, я́рость Твою́ исчести́? Десни́цу Твою́ та́ко скажи́ ми, и окова́нныя се́рдцем в му́дрости. Обрати́ся, Го́споди, доко́ле? И умоле́н бу́ди на рабы́ Твоя́. Испо́лнихомся зау́тра ми́лости Твоея́, Го́споди, и возра́довахомся, и возвесели́хомся, во вся дни на́ша возвесели́хомся, за дни в ня́же смири́л ны еси́, ле́та в ня́же ви́дехом зла́я. И при́зри на рабы́ Твоя́, и на дела́ Твоя́, и наста́ви сы́ны их. И бу́ди све́тлость Го́спода Бо́га на́шего на нас, и дела́ рук на́ших испра́ви на нас, и де́ло рук на́ших испра́ви.
Псало́м 100:
Ми́лость и суд воспою́ Тебе́, Го́споди. Пою́ и разуме́ю в пути́ непоро́чне, когда́ прии́деши ко мне? Прехожда́х в незло́бии се́рдца моего́ посреде́ до́му моего́. Не предлага́х пред очи́ма мои́ма вещь законопресту́пную: творя́щия преступле́ние возненави́дех. Не прильпе́ мне се́рдце стропти́во, уклоня́ющагося от мене́ лука́ваго не позна́х. Оклевета́ющаго тай и́скренняго своего́, сего́ изгоня́х: го́рдым о́ком, и несы́тым се́рдцем, с сим не ядя́х. О́чи мои́ на ве́рныя земли́, посажда́ти я́ со мно́ю: ходя́й по пути́ непоро́чну, сей ми служа́ше. Не живя́ше посреде́ до́му моего́ творя́й горды́ню, глаго́ляй непра́ведная, не исправля́ше пред очи́ма мои́ма. Во у́трия избива́х вся гре́шныя земли́, е́же потреби́ти от гра́да Госпо́дня вся де́лающия беззако́ние.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь вмч. Арте́мия, глас 4:
Му́ченик Твой, Го́споди, Арте́мий/ во страда́нии свое́м вене́ц прия́т нетле́нный от Тебе́, Бо́га на́шего,/ име́яй бо кре́пость Твою́,/ мучи́телей низложи́,/ сокруши́ и де́монов немощны́я де́рзости./ Того́ моли́твами// спаси́ ду́ши на́ша.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Что Тя нарече́м, о Благода́тная? Не́бо, я́ко возсия́ла еси́ Со́лнце Пра́вды. Рай, я́ко прозябла́ еси́ цвет нетле́ния Де́ву, я́ко пребыла́ еси́ нетле́нна. Чи́стую Ма́терь, я́ко име́ла еси́ на святы́х Твои́х объя́тиях Сы́на, всех Бо́га. Того́ моли́ спасти́ся душа́м на́шим.
Стопы́ моя́ напра́ви по словеси́ Твоему́ и да не облада́ет мно́ю вся́кое беззако́ние. Изба́ви мя от клеветы́ челове́ческия, и сохраню́ за́поведи Твоя́. Лице́ Твое́ просвети́ на раба́ Твоего́ и научи́ мя оправда́нием Твои́м.
Да испо́лнятся уста́ моя́ хвале́ния Твоего́, Го́споди, я́ко да воспою́ сла́ву Твою́, весь день великоле́пие Твое́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к воскре́сный, глас 4, подо́бен: «Яви́лся еси́ днесь...»:
Спас и Изба́витель мой/ из гро́ба, я́ко Бог, воскреси́ от уз земноро́дныя,/ и врата́ а́дова сокруши́,/ и я́ко Влады́ка// воскре́се тридне́вен.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Бо́же, уще́дри ны и благослови́ ны, просвети́ лице́ Твое́ на ны и поми́луй ны.
Чтец: Ами́нь.
Иерей: Христе́, Све́те И́стинный, просвеща́яй и освяща́яй вся́каго челове́ка, гряду́щаго в мир, да зна́менается на нас свет лица́ Твоего́, да в нем у́зрим Свет Непристу́пный: и испра́ви стопы́ на́ша к де́ланию за́поведей Твои́х, моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере, и всех Твои́х святы́х, ами́нь.
Конда́к, глас 8:
Хор: Взбра́нной Воево́де победи́тельная,/ я́ко изба́вльшеся от злы́х,/ благода́рственная воспису́ем Ти́ раби́ Твои́, Богоро́дице;/ но я́ко иму́щая держа́ву непобеди́мую,/ от вся́ких на́с бе́д свободи́, да зове́м Ти́:// ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых, Христо́с, и́стинный Бог наш, моли́твами пречи́стыя Своея́ Ма́тере, преподо́бных и Богоно́сных оте́ц на́ших и всех святы́х, поми́лует и спасе́т нас, я́ко Благ и Человеколю́бец.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
[1] Одна из стихир по указанию настоятеля — из числа вечерних литийных стихир храмового святого (как правило, первая), либо та, которая поется по 50-м псалме на полиелейной утрене. В том случае, если храмовый святой не имеет указанных песнопений (например, шестеричная служба), может быть пропета стихира с «Господи, воззвах» или из другого цикла стихир.







