У нас в гостях был эконом московского Донского монастыря иеромонах Фома (Демчук).
Мы говорили об истории Всемирного потопа, о Ное и его вере, а также о том, могут ли монастыри нести роль спасительных ковчегов в житейском море.
______________________________________
В. Емельянов
— Здравствуйте, это программа «Светлый вечер». В студии Владимир Емельянов и Алла Митрофанова...
А. Митрофанова
— Добрый светлый вечер!
В. Емельянов
— Нашу сегодняшнюю программу хочется начать с того, что послезавтра, 1 апреля, в Донской монастырь прибывают мощи святителя Крымского Луки — Луки Войно-Ясенецкого
А. Митрофанова
— Того самого гениального хирурга, чья книга «Очерки гнойной хирургии» — фактически, настольная книга любого уважающего себя врача в этой области.
В. Емельянов
— Совершенно верно. Человек очень непростой судьбы, более чем непростой. Ну, впрочем, Вы можете с его биографией ознакомиться в Интернете, почитать книги. Ну, вот послезатвра, 1 апреля, мощи будут в Донском монастыре, поэтому если у Вас есть желание поклониться мощам святителя Луки, то адрес Донского монастыря, одного из старейших монастырей Москвы, я думаю, наверное, все знают.
В связи с этим мы пригласили к нам сегодня в качестве гостя эконома Донского монастыря отца Фому. Здравствуйте, отец Фома!
Иеромонах Ф. Демчук
— Здравствуйте.
В. Емельянов
— Вот эконом монастыря — это что значит? Это Вы главный экономист монастыря, или что это?
Иеромонах Ф. Демчук
— Нет, финансовой составляющей в монастыре — в любом монастыре — занимается казначей монастыря, и все, что касается финансов, все вопросы решает он. А эконом занимается непосредственно реставрационно-х
В. Емельянов
— А, то есть это административно-
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, ну, можно сказать, так.
В. Емельянов
— И Вы — так сказать, директор этой службы?
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, совершенно верно.
В. Емельянов
— Начальник, наверное, да? Директоров нет в монастырях.
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, у нас есть наместник монастыря. Поэтому можно сказать, что эконом является помощником или заместителем наместника монастыря в реставрационно-х
В. Емельянов
— Ну, все, значит, разобрались, кто такой эконом в монастыре. Итак, просим любить и жаловать — отец Фома, эконом Донского монастыря.
К теме прибытия мощей святителя Луки мы вернемся чуть позже, а сейчас поговорим вот о чем. Отец Фома, на этой неделе читается библейский сюжет о Ное и о Всемирном Потопе. Вот давайте немножко остановимся на этом. Очень это все давно, цифры какие-то запредельные — 600 лет было Ною, когда этот Потоп случился, после этого Потопа он еще 350 лет прожил. То есть он преставился, когда ему было 950 лет — вообще какая-то история совершенно невообразимая. И дети его жили там тоже лет 300-500. Сейчас, казалось бы, спросишь, там: «А Вам, простите, сколько лет?» — (шепелявит) «А мне восемьдесят». И, в общем, человек уже понимает, что ну вот уже... не то, что «с ярмарки», а уже, фактически, мы приехали. А тут — 900 лет.
Вот у меня, знаете, еще в то время, когда я был совсем молодым человеком и, пожалуй, узнавал Святое Писание ну, просто интересуясь, без... Зверей-то за что?
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, как сказано в Священном Писании и у святых отцов есть толкования по этому вопросу, звери жили вместе с людьми, поэтому люди, получается, впадали в тяжкие грехи. Поэтому в этой атмосфере жили и эти же звери. Поэтому, по произволению Божьему, по желанию Божьему все были уничтожены.
А. Митрофанова
— То есть вот зайчики, белочки, мышонки...
В. Емельянов
— Ну, ежики! И хомяки! Хомяки-то вот как раз при чем здесь?
А. Митрофанова
— Мы же понимаем, есть за что. То есть — ладно даже звери! Дети, понимаете? Это же... Ну, любой родитель понимает, что дети — сейчас мы это понимаем — не отвечают за те преступления, которые совершили их родители. Вместе с тем, детей тоже смывает Потопом. Если мы берем эту историю как данность, если мы к ней относимся не критически, не пытаемся ее как-то осмыслить с позиций того, что «было — не было», а принимаем это как факт... А если отнестись к этому еще, так скажем, с вопросами, то здесь совсем уже другая история начинается. Я не знаю, стоит ли нам сегодня в эту сторону идти, говорить о том, какие есть доказательства того, что Потоп действительно имел место, есть ли они. Но если он имел место, то почему такая жестокость к людям, которые — образ и подобие Божие, к каждому из которых Господь относится как к своему собственному ребенку?
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, действительно, существует очень много спорных моментов, касающихся Всемирного Потопа. Прежде всего, рационалистическ
А. Митрофанова
— Ежики, белочки...
В. Емельянов
— ...и хомяки.
Иеромонах Ф. Демчук
— Да. Господь не просто взял — всех уничтожил, Он дал возможность, ну, скажем так, грубо говоря, начать жизнь сначала, с нового листа.
В. Емельянов
— Вольготнее всего, я так понимаю, было рыбам, потому что им-то не нужно было никуда деваться, ни в какой Ковчег — они себе плавали...
А. Митрофанова
— Они себя чувствовали, как рыба в воде.
В. Емельянов
— ...как рыба в воде, да, буквально.
Иеромонах Ф. Демчук
— Конечно, всех деталей мы не можем рассматривать, и, по большому счету, не имеем права рассматривать, потому что все в руках Божьих. Но, опять же, если вернуться к Всемирному Потопу и к Библии, конкретно к Книге Бытия (это 6-я и 7-я главы повествуют об этом событии), то мы знаем, что Ной созидал Ковчег в течение 100 лет. Это была самая настоящая и самая конкретная проповедь. Он одновременно призывал людей к покаянию, исправлению и свои слова подтверждал конкретным делом — занимался строительством Ковчега. Господь специально растягивает это время — 100 лет, целый век, дает возможность человеку раскаяться, измениться.
Ну, а что люди? Люди не принимают этой проповеди Ноя, они не приносят покаяния, они не приносят исправления. А даже сам момент, когда, опять же. по свидетельству Священного Писания, Ветхого Завета, дождь лился на землю сорок дней и сорок ночей... То есть это постепенное повышение уровня воды, и даже сам этот факт давал возможность человеку даже на последнем вздохе принести покаяние, покаяться в содеянных делах, в неправильной жизни, и потом, в будущем, когда Гопводь наш Иисус Христос воскрес уже в Новом Завете, эти бы праведники, которые принесли бы тогда покаяние, были бы выведены Христом из ада. Потому что все мы знаем, что в Ветхом Завете даже самые праведные люди после смерти попадали в ад. Это было проклятье, общее проклятье рода человеческого. И Господь Иисус Христос своим Воскресением... Еще есть икона, называется не «Воскресение Христово», а «Сошествие во ад», когда Господь из ада выводит прародителей — Адама и Еву и всех праведников, всех покаявшихся людей, которые находились в аду. И вот Господь даже в этом деле, что потихонечку увеличивается уровень воды, человек может принести покаяние и в будущем жить с Богом в Раю. Это великий промысел Божий, поэтому вдаваться в какие-то мелкие подробности, которые, по сути, для нашего спасения не имеют никакой роли, не следует.
А. Митрофанова
— То есть Вы призываете сейчас абстрагироваться от вопросов, имел ли место Потоп, почему Ной жил 900 лет, как он мог 100 лет строить этот корабль, и как постепенно умирали люди, которые, как сказано, в общем-то, вполне себе развитыми были людьми.
Иеромонах Ф. Демчук
— Конечно.
А. Митрофанова
— То есть их цивилизацию вполне можно...
В. Емельянов
— А мне интересно все-таки.
Иеромонах Ф. Демчук
— Конечно. Всемирным Потопом заканчивается целая хпоха, целая история человечества.
А. Митрофанова
— Никаких доказательств нет. Мы можем только поверить на слово либо не поверить.
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, многие геологи, исследователи, научные сотрудники, скажем так, деятели науки — они признаются в том, что действительно имел место некий такой природный катаклизм. Но, опять же, даже в этом есть споры. Некоторые утверждают, что это действительно был потоп, некоторые утверждают, что это было некое ледниковое объединение, ледниковый период.
В. Емельянов
— Вы знаете, как бы то ни было, но, в общем-то, в северных широтах были обнаружены какие-то скелеты кенгуру и носорога. Тут, в общем, и скептик может призадуматься — а чего это такое было-то вообще? Где-то там в северных горах каких-то. Так что...
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, и даже то, что, действительно, доказано существование Ковчега в горах Арарата, который находится на высоте 5 тысяч метров...
А. Митрофанова
— Это касается Ковчега. Это не касается людей, которые жили во времена Ноя.
Иеромонах Ф. Демчук
— Но мы должны...
А. Митрофанова
— Поэтому я и говорю, что есть некоторая доля условности. Мы сейчас с Вами исходим из того, что мы эту историю, описанную в Священном Писании, рассматриваем, скорее, как модель наших взаимоотношений с Богом — что есть некая... Это может восприниматься как метафора, это может восприниматься кем-то как история с буквальным прочтением — пожалуйста. В задачи нашей сегодняшней программы не входит разобраться досконально во всех исторических перипетиях и в археологических изысканиях и так далее. Наша с вами задача — посмотреть на это как на некую модель взаимоотношений между человеком и Богом.
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, совершенно верно. И даже если подходить к этому вопросу с точки зрения христианского учения, христианская апологетика, прежде всего, устремлена, направлена на другое. Мы, опять же, не впадаем во все эти научные изыскания, исследования. Да, они нам интересны, мы как бы прислушиваемся, но дело в другом. Для нас, православных христиан, действительно, как Вы сказали, дело отношений человека и Бога.
А. Митрофанова
— Это не отменяет научных изысканий. И христиане, между прочим, сами первыми этим занимаются. (Смеется.)
Иеромонах Ф. Демчук
— Мы не отнимаем и не отрицаем никаких научных изысканий и исследований. Мы их признаем, мы прислушиваемся, нам они тоже интересны. Но все вот это учение о Всемирном потопе, прежде всего, должно быть направлено на проблемы, существующие в то время, и, прежде всего, на духовно-нравстве
А. Митрофанова
— О котором мы, практически, ничего не знаем.
Иеромонах Ф. Демчук
— Да. О причине — почему Господь, по сути, вот как Вы начали сегодняшнюю беседу, погубил и младенцев, и, по сути, многих невинных людей, с нашей точки зрения. Почему Господь это сделал? Какая причина? Причина нам известна — это грех. Грех стал средостением между человеком и Богом, стал огромной стеной и отдалил человека от Бога. И человек впал... всеобщее такое человечество впало во всеобщее моральное разложение, где царила нечистота, разврат и все, что с этим связано.
А. Митрофанова
— Такая стопроцентная получается... стопроцентная апокалипсическая картина.
В. Емельянов
— А вот, ты знаешь, пытаюсь думать вот над чем: он же в течение 100 лет проповедовал, говорил, и они видели, чем он был занят. То есть, соответственно, он валил лес, там, я не знаю, как он их строгал, рубил, там, эти доски строил, этот корабль, этот ковчег, попутно проповедуя. И тоже пытался всех останавливать, говорил: «Слушайте, остановитесь! Вот понимаете, чем вообще все кончится?» Вот они его воспринимали, как какого-то...
Иеромонах Ф. Демчук
— ...ненормального человека. По большому счету, даже если в наше время, так разобраться, ну, вроде, живем нормальной жизнью, полноценной. И тут ни с того ни с сего какой-то чудак, по большому счету, начинает строить корабль. Как мы к этому отнесемяс? Большая часть людей, я думаю, отнесется с подозрением — а все ли у него в порядке с головой, правильно? Так и в этой ситуации: когда Ной призвал к покаянию и, более того, строил Ковчег сто дней и сто лет...
В. Емельянов
— ...и они это видели!
Иеромонах Ф. Демчук
— ...и они это видели, то есть он у них на глазах строил, это все воспринималось насмешкой, издевательством. Это вот как раз таки причина греха — окаменелое сердце человека. Оно уже не в состоянии было какую-то проповедь или призыв к покаянию. Все это воспринималось негативно и отрицательно. И вот последствие вот такого негатива, последствия разложения, морального разложения, безнравственност
А. Митрофанова
— Иеромонах Фома Демчук, эконом Донского ставропигиальног
В. Емельянов
— А может быть, нас смыть просто?
А. Митрофанова
— А может быть, нас просто смыть, действительно? А как же тогда Божия любовь? А как же тогда те отношения, которые мы пытаемся с Богом выстраивать как-то? Я не знаю, ну... И как же, в конце концов, тогда радость, о которой говорит Господь и о которой говорит христианство? Как же тогда? Понимаете, вот это постоянное угнетение — то, что нам нужно молиться, каяться и биться головой об стену, потому что мы хуже всех, — оно напрочь вымывает из нашей жизни ощущение радости, которое может дать только христианство.
Иеромонах Ф. Демчук
— Вообще, состояние уныния — это самое страшное состояние для человека. Поэтому это не совсем правильно, что люди считают, особенно верующие (вот про верующих так считают), что они хуже всех. Это неправильное состояние.
А. Митрофанова
— Ну, а как же тогда, если мы все безнравственные, если мы все гибнем, если мы все уже погибли и так и все у нас плохо?
Иеромонах Ф. Демчук
— И это тоже неправильное понятие, что мы уже все погибли. Господь дает возможность каждому человеку быть с ним вечно в раю, радоваться здесь, на земле, и там Жизни Вечной. И Господь дает нам заповеди. Это, можно сказать, небольшие правила чисто морального характера, направление. И говорит: «Если Вы это будете исполнять, будете со мной вечно. Если нет — значит, нет». Ведь Господь никого не насилует.
В. Емельянов
— Ну да, свобода выбора есть все-таки.
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, каждый человек сотворен свободным. И каждый человек вправе выбирать свой жизненный путь.
А. Митрофанова
— Иными словами...
Иеромонах Ф. Демчук
— Налево пойти — значит, соответствующая награда будет. Направо пойти — соответствующая награда. Из-под палки мил не будешь.
Смотрите: благоразумный разбойник в последний момент, можно сказать, на последнем жизненном издыхании принес покаяние. Всю жизнь совершал разбои, кражи, может быть, убивал людей. Но благодать Божия в последний момент, когда он уже на кресте был распят, коснулась его сердца, и он из глубины души принес свое покаяние. И какой мы слышим ответ?
А. Митрофанова
— «Ныне же будешь со Мной в Раю». Единственный человек, про которого мы точно знаем, что он там, из всего Священного Писания.
Скажите, пожалуйста, отец Фома, почему, в таком случае, тем людям, которые были современниками Ноя, не был дан шанс, как этому разбойнику, в последний момент быть спасенными?
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, как же, как же? Сто лет для Вас — это не шанс? Это не время? Благое время, которое Господь давал. Господь призывал, явно, открыто Господь призывал людей к покаянию. Надо полагать, что если бы даже в критической ситуации, если бы грешные люди принесли всеобщее покаяние, Господь остановил бы Потоп, остановил бы дождь.
А. Митрофанова
— Иными словами, все было совсем плохо с теми людьми?
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, если бы было все хорошо, Потопа бы не было.
А. Митрофанова
— Отец Фома, давайте тогда сейчас попробуем какую-то проекцию сделать на наше время. У нас тоже развитая цивилизация, и нас тоже периодически называют теми словами, которые Вы употребили применительно к тому поколению, которое было вокруг Ноя. Перспективы безрадостные, но надежды есть — мы помним о разбойнике, который висел по правую руку от Христа на Кресте, и есть и другие примеры, может быть, менее радикальные. Есть люди, которые от рождения выбирали для себя этот путь. Мы таких людей называем святыми, и среди святых вообще много очень разных людей. Мария Египетская, покаяние которой — это высочайший пример такой.
Но, вместе с тем, вот смотрите, у нас... То есть святые в процентном отношении ко всему человечеству, это очень небольшое число людей. Для всех остальных, получается, вопрос подвешен. Нас точно так же может «смыть». Где тогда Божия любовь по отношению к нам?
Иеромонах Ф. Демчук
— Я здесь немножечко с Вами не согласен. Во-первых, почему? Потому что святых, которые, скажем так, официально, реально причислены к лику святхы, может быть, и не так много. Но мы не знаем, сколько праведников, которые не прославлены в лике святых, а своей тихой, скромной жизнью угодили Богу.
В. Емельянов
— Может быть, даже среди нас живущих.
Иеромонах Ф. Демчук
— Конечно! Мы почему-то об этом не хотим говорить.
А. Митрофанова
— Да мы не то, что не хотим — просто не решаемся.
Иеромонах Ф. Демчук
— Когда Господь уничтожал Содом и Гоморру — два города, где просто процветали...
В. Емельянов
— Блуд и разврат.
Иеромонах Ф. Демчук
— ...да, блуд и разврат, то какое-то такое там было: «Если десять праведников найду в городе, не погублю этого города», Господь говорит. Но и десяти праведников в этих городах не нашлось. Слава Богу, в наше время есть праведники. Мы о них не знаем.
В. Емельянов
— Ну вот я с Вами соглашусь вот в каком плане — что когда мы говорим о святых, это такой дидактичный материал, он очень наглядный. О них написаны книги, мы видим в храмах иконы, которые, там, и так далее...
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, да, совершенно верно. Совершенно.
В. Емельянов
— А о праведниках мы ничего не знаем. Вот живем мы в одном доме, предположим, и вдруг какая-то женщина или какой-то один мужчина, может быть, уже в возрасте — вот он ходит каждый день, мы с ним «здрассте-здрасс
А. Митрофанова
— Может быть.
Иеромонах Ф. Демчук
— Но, опять же, «совершенно праведной жизнью» — что понимать? Ведь мы привыкли рассуждать по-человечески. Тут даже, знаете, есть такой...
В. Емельянов
— Ну, вот с нашей точки зрения, не-праведников, он живет праведной жизнью.
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, это хорошо, что Вы его приписываете к праведной жизни. Но у Бога свой Суд.
В. Емельянов
— Безусловно.
Иеромонах Ф. Демчук
— Он может за малейшее доброе дело, которое совершил человек на протяжении своей жизни, оправдать человека.
А. Митрофанова
— А может не оправдать того, кто совершил много добрых дел, но при этом совершил еще что-то?..
Иеромонах Ф. Демчук
— Конечно, если дела совершаются с гордостью и для того, чтобы себя прославить... Есть очень хорошее выражение: «Не думай о себе в деле, а думай о деле». То есть мы, когда совершаем что-то, не должны думать о том, что нам за это будет, а должны трудиться, не жалея себя, не жалея своих сил. И Господь, видя наши труды, особым образом это возносит и освящает.
А. Митрофанова
— Отец Фома, Вы живете в монастыре. Монастыри сегодня тоже часто называют «ковчегами спасения». Я не знаю, могу ли я Вам этот вопрос задать — такой довольно личный... Но это был Ваш осознанный шаг, потому что Вам хотелось туда, в «Ноев ковчег», попасть, или почему? Что, как вот?..
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, призыв такой был у меня с десятилетнего возраста — желание уйти в монастырь. Если честно, я не знаю, откуда это желание появилось. Может быть, по молитвам моих близких родственников, потому что совсем недавно я узнал, что у нас, в нашем роду, монашествующие были. Может быть, по их молитвам Господь меня призвал к этому служению. Но в братию монастыря я уже вступил в 25-летнем возрасте, в Свято-Троицкую Сергиеву лавру, там же заканчивал семинарию, Академию. В Донском монастыре уже четвертый год как несу свое послушание. И действительно, для нас, монашествующих, прежде всего, но и для всех мирян, для всех православных христиан монастыри, храмы — это, своего рода, «ковчеги», «Ноевы ковчеги».
В. Емельянов
— Храмы, в общем, напоминают даже где-то формой корабль.
Иеромонах Ф. Демчук
— Да. Церковь ведь так и называют...
А. Митрофанова
— ...»корабль спасения».
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, «корабль спасения», «Ноев ковчег». И ели человек стремится жить церковными таинствами, стремится жить церковной жизнью, то всегда Господь присутствует в его сердце, и этому человеку всегда легко и хорошо везде.
А. Митрофанова
— Вы знаете, к сожалению, не всегда, и не везде, и не всем, и гарантии это тоже никакой не дает. Я совсем недавно имела разговор на эту тему с близким мне человеком, который говорил: «Вот посмотри, у этой женщины сын — алкоголик. Она его водит в храм, она исповедуется, причащается, она молится за своего сына, она старается его вымолить — и все бесполезно, он по-прежнему алкоголик». Он даже...
Иеромонах Ф. Демчук
— Мы привыкли, к сожалению, к великому сожалению, чтобы все, что мы просим, совершалось ежесекундно, в тот же момент, как мы попросили. Но это неправильный подход к ситуации. Нужно проявлять усилия. В Священном Писании конкретно сказано: «Царство Небесное силой берется». И только те, которые трудятся, восхищают его. А какой труд? Молитва, сугубая молитва. Не так, что мы сегодня готовы от благочестия лоб расшибить, а завтра перекреститься нам тяжело.
А. Митрофанова
— Вы знаете, я вот вспоминаю одну притчу про человека, который был великий постник — в день съедал по одной просфоре и по одному человеку. Понимаете, ведь тоже человек и в храм ходил, и исповедовался, и причащался. Как-то, видимо, сам не замечал, что с ним что-то не так. Получается, что то, что человек ходит в храм, не дает ему тоже гарантии никакой к спасению?
Иеромонах Ф. Демчук
— Самое главное — чтобы в сердце горела вера, вера в Бога. Ведь что такое вера? Это не просто знать, что Бог есть. Бесы тоже знают, что Бог есть, но им это ничего не дает. Верить — значит, Богу доверять. И вот если человек — не важно, священник он, рядовой гражданин, мирянин, если он Богу доверяет все свои проблемы, все свои радости, все свои переживания, всю свою жизнь в целом, Господь такого человека особым образом ведет по жизненному пути. А если человек — опять же, не важно, какого он статуса, социального положения — надеется на свои силы, на свою образованность, на свои знания, то вспоминается хорошее выражение: «Хочешь рассмешить Бога — расскажи Ему о своих планах».
В. Емельянов
— Да.
Иеромонах Ф. Демчук
— Вот и здесь то же самое. Даже если священник. Мы никого не осуждаем, но нужно Богу доверять. Доверять всю свою жизнь, все свои действия.
В. Емельянов
— Да, вот здесь принципиальная..
Иеромонах Ф. Демчук
— Конечно, конечно.
В. Емельянов
— Вот это вот...
Иеромонах Ф. Демчук
— Да. Верить Богу — значит, Богу доверять.
Это вспоминается тоже одна история. Летел самолет из Бари, от святых мощей святителя Николая, и попал в зону особой турбулентности. И стюардесса выходит и говорит: «Братья и сестры, прошу Вас помолиться, иначе мы в любой момент можем оказаться в Раю». Встал батюшка, перекрестился и сказал: «Не дай Бог!».
(Смеются.)
Иеромонах Ф. Демчук
— Поэтому доверять Богу надо и ничего не бояться.
А. Митрофанова
— Они приземлились, все в порядке было?
Иеромонах Ф. Демчук
— Конечно, все приземлились, слава Богу. (Смеется.)
В. Емельянов
— Ну, и для того, чтобы три все-таки притчи прозвучало, еще есть же хорошая притча по поводу того, как путник споткнулся и полетел под откос. Не за что зацепиться, и он руками, ногтями за какой-то грунт, за какие-то камни цепляется — и все равно валится, летит вниз. И вдруг цепляется за какой-то пруток и держится — «ф-фу, удержался!», хотя и непонятно — внизу пропасть, наверх далеко, непонятно, как... И уже он не знает, что сказать. Он говорит: «Господи, верую в Тебя!» — «Отпусти руки!» — раздался Глас с небес.
Иеромонах Ф. Демчук
— (Смеется.) Да...
А. Митрофанова
— Иеромонах Фома Демчук, эконом Донского ставропигиальног
В. Емельянов
— Это программа «Светлый вечер». Здравствуйте еще раз! В студии Владимир Емельянов и Алла Митрофанова. Наш сегодняшний гость — эконом Донского монастыря отец Фома.
Очень красиво мы сравнили некоторое время назад с тем, что Церковь часто уподобляется Ковчегу Спасения, и многие храмы построены по образу корабля. И монастыри уподобляются тоже вот этому как бы образу ковчега, в них человек находит спасение от каких-то житейских бурь, может быть, от каких-то своих собственных неудач — ну, в такой вот привычной нашей жизни. Вот как Вы считаете, отец Фома, значит ли это, что нам каждому нужно успеть влезть вот в этот Ковчег, в этот корабль?..
А. Митрофанова
— ...и там спрятаться?
Иеромонах Ф. Демчук
— Не «спрятаться».
В. Емельянов
— Да, в этом монастыре. Забраться, спрятаться, укрыться — и вот дальше плыть уже.
Иеромонах Ф. Демчук
— Не совсем правильно, не «спрятаться». Мы можем быть в Церкви, можем посещать храмы, можем посещать богослужения, монастыри, но не быть, вот как мы ранее говорили, верующим человеком, не доверять Богу, а быть околоцерковным человеком. И действительно, такая околоцерковность нас не спасет.
В. Емельянов
— А может быть, наоборот, кому-то этого и достаточно?
Иеромонах Ф. Демчук
— Может быть, этого и достаточно на каком-то жизненном периоде, но благодать Божия в любой момент может человека коснуться, сердце может тронуться этой благодатью...
В. Емельянов
— ...и он пойдет дальше.
Иеромонах Ф. Демчук
— Да. И человек начнет расти.
В. Емельянов
— А так он хотя бы будет около, рядом.
Иеромонах Ф. Демчук
— Но под лежачий камень вода не течет. Господь сотворил нас без нас, но спасти нас без нас не может — опять же, потому что человек сотворен свободным и сам вправе выбирать свой жизненный путь. Но все мы должны проявлять максимум усилий в деле спасения. Взыщите, прежде всего, Царствия Небесного. Стучите — и обрящете.
А. Митрофанова
— Здесь, Вы знаете, как часто приходится слышать: «Ну что, Вы там приватизировали Бога и считаете, что Вы во всем абсолютно правы?» Это упреки, которые звучат по отношению к христианам именно за то, что со стороны христиан выражается такая уверенность в том, что Церковь — это Корабль Спасения. «А Вы считаете, что без этого спастись никак нельзя? Ну, конечно, среди христиан все такие святые, все такие праведные! А чего же тогда между Вами бывают такие распри и разборки, что, знаете, какой-нибудь атеист еще и в сторону отойдет и скажет: «Нет, я не хочу с ними иметь ничего общего!»
Иеромонах Ф. Демчук
— Вы знаете, когда человек становится на путь исправления, на путь покаяния, когда старается регулярно приходить в храм, регулярно исповедоваться, причащаться, у такого человека усугубляется борьба — внутренняя борьба. Великий апологет Христианской церкви Тертуллиан говорил: «Душа человека — это ринг, на котором постоянно борются добро и зло».
А. Митрофанова
— А потом Достоевский по-другому сформулировал эту же самую мысль.
Иеромонах Ф. Демчук
— Да. Поэтому борьба — у всех. Мы все, христиане, православные — мы все воины. А человек, который становится на путь исправления, покаяния, воцерковления, на путь своего обожествления, у такого человека усугубляется борьба. Поэтому нередко мы встречаем вот этот негатив, человеческий фактор. Ссоримся с кем-то, раздражаемся, пакости друг другу делаем или еще чего похуже. Но это как раз таки показатель того, что идет постоянная борьба.
А. Митрофанова
— А может быть, тогда не надо вступать на этот ринг? Может быть, тогда мы более мирно свою жизнь проживаем, не причинив боли...
В. Емельянов
— А то получается. что мы воины сами с собой.
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, естественно, мы — воины сами с собой...
А. Митрофанова
— И со своими близкими, с самыми близкими людьми, которые больше всего страдают.
Иеромонах Ф. Демчук
— ...со своим самолюбием, со своей гордостью. Прежде всего, вот эта битва направлена не на окружающий мир, не на наших близких, а на нас самих. На нас самих. Мы должны работать над собой. Преподобный Серафим Саровский говорил: «Стяжай дух мирен — и тысячи вокруг спасутся». А это не просто так — стяжать дух мирен.
А. Митрофанова
— Это высший пилотаж?
В. Емельянов
— А может быть, это вообще не каждому дано?
Иеромонах Ф. Демчук
— Что значит «дано» или «не дано»?
В. Емельянов
— Ну вот...
Иеромонах Ф. Демчук
— Господь же пострадал не для избранных людей, не для кого-то Он был распят на кресте, а для кого-то не распят. Он пострадал, пролил Свою пречистую кровь ради всех нас, ради нашего спасения, ради того, чтобы освободить нас от греха, от проклятья рода человеческого — то, что я говорил: В Ветхом Завете даже самые праведники после смерти попадали в ад. Господь освобождает людей от этого проклятья и дает возможность каждому человеку быть в Раю, с Ним. Но, опять же говорю, как сказано в Священном Писании, «Царство Небесное силой берется, и только те, которые трудятся, восхищают Его».
А. Митрофанова
— Тут понимаете в чем парадокс... По идее, да, очень нужно каждому из нас прийти в «Ноев ковчег», в этот Корабль Спасения, где Церковь и так далее. Но если мы туда приходим, мы о чем узнаем? Мы, во-первых, узнаем о том, что мы прокляты; во-вторых, мы узнаем о том, что у нас падшая природа; в-третьих, мы узнаем о том, что мы все прозябаем в грехе, и так далее. Мы узнаем о себе так много нового и интересного, что иногда думаешь: а стоит ли вообще все это узнавать? Вряд ли случайно...
Иеромонах Ф. Демчук
— Слава Богу, что мы узнаем. И слава Богу, что это все открывается и Господь призывает нас. И через покаяние, через причастие, через другие церковные таинства он, можно сказать, возрождает человека.
В. Емельянов
— Человек слаб, он может просто не выдержать такой нагрузки — понимания всего того, о чем только что сказала Алла. Просто ну не выдержит психика у человека.
Иеромонах Ф. Демчук
— Если человек поистине доверяет Богу, он все выдержит. И бремя вот это, которое человек несет, оно для него будет легким, потому что с Божьей помощью Господь это бремя облегчает для человека.
В. Емельянов
— Ну, он же так сам и говорит, да, что «бремя Мое легко»...
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, «бремя Мое легко есть». Все.
А. Митрофанова
— Для этого нужно сделать осознанный выбор, сделать свой шаг. (Смеется.)
Иеромонах Ф. Демчук
— Мы сами себя и накручиваем.
В. Емельянов
— Мне тоже кажется, что мы много умничаем по этому поводу.
Иеромонах Ф. Демчук
— Мы сами себе накручиваем, сами создаем проблемы, потом от этих проблем начинаем страдать. Поэтому надо попроще относиться. Не возноситься своей красотой, своим знанием, своим умом, а думать о себе, о внутреннем своем состоянии, заботиться о красивом, одухотворенном внутреннем состоянии.
Ведь даже сейчас мы переживаем великие спасительные дни Поста — время особой молитвы, особого покаяния. И вот как раз Господь дает вот эти минуты, вот эти дни спасительные, чтобы человек вернулся в обожествленное состояние и приблизился к Нему. открыл свое сердце для Него. И чтобы Господь постоянно находился, пребывал в этом сердце, пребывал в человеке. Ведь мы, даже когда молимся, прочитываем слова молитвы «Отче Наш»: «Да будет воля Твоя!» То есть мы, по сути, лукавим перед Богом — тут молитву читаем и молим, чтобы была воля Его, а тут же этой воле сопротивляемся. И потом сами же от этого и страдаем, и пытаемся в чем угодно, где угодно найти оправдание. «Все плохие», «церковь — это свод запретов, строгих запретов, да». «Лучше вообще тогда в Церковь не ходить, лучше вообще туда не заходить, лучше свечки не ставить, молитвы не читать».
В. Емельянов
— Ну да, «Пост — ограничения в еде, тоже впроголодь сидеть охота была!»
Иеромонах Ф. Демчук
— Да. Жить такой вот спокойной жизнью. Пришла смерть — и все. Вся наша жизнь — это промежуток...
В. Емельянов
— Нет, ну так тоже скучно! (Смеется.) Вот пришла смерть — и все! (Смеется.)
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну в в том-то и вопрос: а смерть — это что? Это начало новой жизни.
В. Емельянов
— Ну, мне тоже так кажется, да. Рождение.
Иеромонах Ф. Демчук
— Духовной жизни. Но как пройдем мы этот жизненный период, этот путь здесь, на земле, так мы его продолжим там. Ведь у Бога нет мертвых, у Бога все живы. И смерть — это не конец жизни, это начало новой духовной жизни. Это другое измерение, и человек попадает в другое измерение.
А. Митрофанова
— Это очень важный момент, спасибо, что Вы об этом сказали. Потому что когда начинаешь разбираться, что такое христианство и какова вообще ответственность человека, который вступает на этот путь, понимаешь, что все очень серьезно. Все серьезно, и ты действительно много нового о себе узнаешь. И у тебя действительно возникают такие, может быть, вопросы, которых при другом раскладе не возникло бы. И всегда очень важно понимать, ради чего ты это делаешь. А ответ... Вот мне кажется, что как раз вопрос о смерти, который, как бы мы ни крутили, мы за скобки все равно вынести не можем... Это надо быть совершенно человеком, который ни разу в жизни не задумывался о себе и о том, какая перспектива ему предстоит... Так вот, этот ответ на вопрос «а что же будет со мной после того, как?..» чаще всего, мне кажется, и сподвигает к тому, чтобы люди начинали поиск. И то, что Вы говорите про то, что как мы проходим путь здесь, так же мы продолжим его проходить и там, тогда становится понятно, ради чего вся эта работа. Потому что иначе мы туда с собой, по ту сторону жизни, забираем все те «погремушки» и «тараканов» всех, которые в нас живут, и с ними там дальше только уже в вечности существуем, и шансов измениться нет.
Иеромонах Ф. Демчук
— Священное Писание по этому поводу говорит: «Где сокровище Ваше, там и сердце Ваше». О чем мы радеем, о чем мы болеем, то мы и имеем. Привязываемся мы вот к этим временным удовольствиям жизненным, эти временные удовольствия нас поглощают. И в этих временных удовольствиях мы забываем и о Боге. И как раз таки повторяется тот сценарий, который случился... закончился Всемирным потопом.
Ведь даже, опять же, возвращаясь ко Всемирному потопу, история во этого потопа — это история нашего времени, нашего периода. Слышим ли мы предупреждения Священного Писания, прислушиваемся ли мы к проповеди, которая произносится с церковного амвона, живем ли мы таинствами церковными, исполняем ли мы главную заповедь, которую дал нам Господь, — любовь? «Возлюби Господа Бога Твоего всем сердцем и ближнего своего как самого себя».
В. Емельянов
— Да мы и себя-то часто не любим!
А. Митрофанова
— Ну, или иначе понимаем это слово. Много трактовок есть того, что же это за понятие. Цена вопроса становится понятна. Вот тогда понятно, для чего вся эта адская работа по переделыванию себя. Потому что, мне кажется, нет более сложной работы, чем переделывать себя, пытаться. (Смеется.)
Иеромонах Ф. Демчук
— И здесь тогда и ответ на Ваш вопрос, почему Господь погубил маленьких детей, невинных, по сути, людей. Чтобы дать возможность человеку даже в последнем вздохе покаяться — и потом вечно жить с Богом.
А. Митрофанова
— То есть те маленькие несчастные, которые гибли в Потопе, Вы хотите сказать, что они...
Иеромонах Ф. Демчук
— Они были заражены вот этим духом негатива, негативным духом, вот этим соблазном, грязью.
В. Емельянов
— На генном уровне, мы бы сейчас так, наверное, могли сказать.
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, можно сказать, на генном уровне они были заражены вот этим всем.
А. Митрофанова
— Но Господь же попустил...
Иеромонах Ф. Демчук
— Ведь даже Рождество Господа Иисуса Христа: Господь избирает чистейший сосуд — Пресвятую Богородицу, и из нее рождается Господь и Спаситель, Мессия. Поэтому на духовном, на очень тонком уровне все люди были заражены вот этой проказой, духовной проказой, грехом. Поэтому Господь истребляет всех.
А. Митрофанова
— Не давая шансов...
В. Емельянов
— С другой стороны...
Иеромонах Ф. Демчук
— Почему? Он дал шанс. Он сохранил Ноя и все его семейство. Он сохранил животных — каждое по паре.
В. Емельянов
— И потом Он сказал уже: «Ну, что, да, я посмотрел, я видел, как это все...»
Иеромонах Ф. Демчук
— И заключается Новый Завет, союз, по сути...
В. Емельянов
— «И больше Я не буду вот так вот смывать никого, уничтожать».
Иеромонах Ф. Демчук
— И в знак вот этих слов Господь посылает радугу на небе — в подтверждение.
А. Митрофанова
— Это понятно. Но с теми-то людьми, с теми сотнями, тысячами, которые погибли в воде, с ними-то как? Что же ж это получается? Даже дети...
Иеромонах Ф. Демчук
— Все в руках Божиих.
А. Митрофанова
— То есть Вы хотите сказать, что мы не знаем, что с ними случилось в конце концов? Может быть, у них вполне тоже все неплохо?
Иеромонах Ф. Демчук
— Господь... Я Вам говорил сегодня: почему Господь сорок дней и сорок ночей посылает дождь на землю и потихонечку уровень воды увеличивается? Господь дает возможность, опять же, повторяюсь, на последнем вздохе принести покаяние и с очищенным сердцем уйти в вечность, чтобы потом, когда воскресший Господь Иисус Христос выводил праведников, и они получили вот это блаженное, вечное состояние. Здесь великий промысел Божий, поэтому нам порой лучше не рассуждать так глубоко...
В. Емельянов
— А просто прочитать и знать об этом, да?
Иеромонах Ф. Демчук
— Знать, молиться, чтобы Господь нас укреплял, вразумлял. И придет время, когда Господь и эти моменты для нас раскроет.
В. Емельянов
— Отец Фома, эконом Донского монастыря, у нас сегодня в гостях в программе «Светлый вечер».
Ну, а теперь давайте, коллеги, вернемся к тому, с чего мы начинали — именно к тому, что 1 апреля, послезавтра, в Донской монастырь в Москве прибывают мощи святителя Луки Крымского — Войно-Ясенецкого
Итак, послезавтра, 1 апреля, мощи будут в Донском монастыре. Расскажите, пожалуйста... Ну, во-первых, вопрос — почему именно сейчас? Ну, и все то, что связано с организацией этого всего — как это будет организовано, как люди могут прийти? Потому что понятно, что будет паломничество, конечно, огромное.
А. Митрофанова
— Очередь.
В. Емельянов
— Очередь, и...
А. Митрофанова
— ...в три кольца вокруг монастыря — все, как мы любим.
Иеромонах Ф. Демчук
— Да. Ну, начнем: почему именно сейчас? По просьбе митрополита Патерского (это Греция, Хризостома), при непосредственном участии Фонда Апостола Андрея Первозванного и по благословению Святейшего патриарха Московского и всея Руси Кирилла, организовано перенесение чудотворных мощей великого угодника Божия, святителя Крымского Луки. По пути следования святые мощи прибудут в наш Донской ставропигиальный мужской монастырь. Ожидаемая встреча святых мощей в монастыре произойдет 1 апреля, ориентировочно в 13:30-14:00 часов.
А. Митрофанова
— Отец Фома, я прошу прощения сразу... Вы сказали про перенесение мощей... В моем сознании это словосочетание..
Иеромонах Ф. Демчук
— Принесение.
А. Митрофанова
— А, принесение? Спасибо, да. Наверное, есть какая-то разница. Потому что перенесение мощей — это когда их переносят из одного места в другое насовсем.
Иеромонах Ф. Демчук
— Совершенно верно. Принесение.
В. Емельянов
— Это какой-то длинный путь, или это из Симферополя в Москву и обратно?
Иеромонах Ф. Демчук
— Нет, они летят из Симферополя в Москву, здесь мощи у нас сутки находятся в Донском монастыре...
А. Митрофанова
— Пересадка.
В. Емельянов
— Так?
Иеромонах Ф. Демчук
— 2 апреля в 12 часов мы их провожаем из монастыря, они уезжают обратно в аэропорт и улетают в Грецию, в город Патра.
А. Митрофанова
— Не насовсем?
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, этот вопрос уточняется, поэтому пока мы...
А. Митрофанова
— А, то есть, принесение все-таки может стать перенесением?
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, надо понимать, что переносятся не все мощи, не большой ковчег, а небольшая частица.
А. Митрофанова
— А, хорошо.
Иеромонах Ф. Демчук
— То есть небольшая частица святых мощей.
А. Митрофанова
— Это радует. То есть мы свою святыню вот так вот просто, целиком и полностью, окончательно не отдаем нашим друзьям и братьям грекам?
Иеромонах Ф. Демчук
— Надо понимать, что в Греции очень сильно почитают святителя Луку.
А. Митрофанова
— У нас тоже.
Иеромонах Ф. Демчук
— И в настоящее время более 40 построенных православных храмов посвящены именно святителю Луке.
А. Митрофанова
— А почему, кстати?
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, скажем так, первые, для кого раскрылся святитель Лука, если можно так сказать, это были греки. И первые такие серьезные чудеса... У нас еще он даже прославлен не был в лике святых — первые такие чудеса совершались именно там, в Греции, по молитвам святителя Луки. И именно там стали собирать материалы, готовили к прославлению святителя. Поэтому греки его очень чтят. У них память святителя Луки — 11 июня — празднуется как вторая Пасха.
А. Митрофанова
— Ничего себе!
Иеромонах Ф. Демчук
— Это оживленные празднества по улицам городов по всей Греции.
А. Митрофанова
— Удивительное дело — то же самое с Иоанном Русским, святым Иоанном Русским, мощи которого находятся на одном из греческих островов. Про которого у нас здесь знают существенно меньше, значительно меньше. А там он такой же популярный святой, как у нас, наверное, святитель Николай.
Иеромонах Ф. Демчук
— Да, но здесь со святым Иоанном Русским немного иная история — он жил там.
А. Митрофанова
— Безусловно! Но он был нашим соотечественнико
Иеромонах Ф. Демчук
— Он просто попал плен при очередной Русско-турецкой войне и удивил хозяина своей благочестивой, праведной жизнью. И совершалось по его молитвам много-много чудес среди мусульман, и из-за этого такое почитание.
Здесь немного другая ситуация — святитель Лука почил в Крыму, последние годы своего служения провел в Крыму, да и родился он в Керчи, поэтому ну вот такое почитание Господь раскрыл, прежде всего, там, в Греции.
А. Митрофанова
— Отец Фома, смотрите, к Вам приедет святитель Лука. Естественно, отовсюду будут приходить люди. Но это же вторжение в жизнь монастыря. Это на сутки. Причем, я так понимаю, что ночью Вы не будете закрывать ворота монастыря...
Иеромонах Ф. Демчук
— Но люди же не вторгаются в наши кельи, правильно?
А. Митрофанова
— То есть это нормально — то, что будут люди, будет шум, гам?
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, Вы знаете, монастыри, прежде всего, монастыри — они всегда были такими, скажем, духовными оазисами в истории России. Поэтому даже если взять историю Троице-Сергиевой лавры, преподобный Сергий уходит в леса, создается небольшая монашеская община, отдаленная от жизни мирской, но что мы видим потом? Мы видим потом, что вокруг вот этой монашеской общины появляется поселение. И сейчас целый город — Сергиев Посад.
Таких историй очень много — когда монахи уходили в лесные глуши для уединенной молитвы, для особого подвига, а потом эти кельи превращались в серьезные гордоа, большие города. Поэтому, в принципе, для нас, монашестсвующих.
А. Митрофанова
— Очень важно это понимать.
Иеромонах Ф. Демчук
— Поэтому мы являемся неразрывной частью, и мы не имеем права, по большому счету, отделяться от людей. Мы призваны служить людям, и через вот это служение как раз таки и исполняется заповедь Христова: «Возлюби ближнего своего как самого себя». Понятное дело, что длинные богослужения, да, порой хочется после службы прийти в келью и немножко отдохнуть, а здесь люди — с проблемами. И мы радуемся, что есть возможность, что Господь дает эту возможность нам...
В. Емельянов
— Вот, я ждал этого слова — радость.
Иеромонах Ф. Демчук
— ...служить людям и помогать людям.
В. Емельянов
— Что пусть это сопряжено с какими-то временными неудобствами людей, которые находятся в монастыре постоянно, но все-таки радость от того, что такое количество страждущих людей придут и смогут удовлетворить свои духовные запросы...
Иеромонах Ф. Демчук
— Это когда, то же самое, можно привести в пример беседу Спасителя с самарянкой, когда у колодца праотца Якова они беседовали, когда Господь рассказал самарянке о всей ее жизни, о том, что у нее много мужей законных было, а последний — незаконный муж. Она побежала в селение, сообщила жителям о Мессии — о том человеке, который ей все рассказал. И вот эти люди, по сути, весь город, вышли на встречу Христа. И когда ученики Христа пришли и принесли Ему еду, Он сказал, что Он насытился. А насытился чем? Насытился как раз таки вот этим трудом своим, плодами своего труда. Так и мы — мы призваны трудиться, и через это служение людям, через этот труд мы получаем, если можно так сказать, духовное удовлетворение, удовольствие. Поэтому...
А. Митрофанова
— Это не самый простой труд, я должна сказать.
Иеромонах Ф. Демчук
— Даже то, что у нас обитель будет открыта сутки в любое время, и любой желающий москвич сможет прийти и приложиться, помолиться. Мы готовы в любое время и молебны послужить по желанию наших прихожан, желающих людей. Это наш долг.
В. Емельянов
— Я хотел бы нашим слушателям сказать, которые имеют желание 1 апреля быть в Донском монастыре — поскольку я Ваш сосед, я хочу сразу предупредить: Вы приезжайте городским транспортом, потому что машину там оставить негде, просто реально негде. Ну, там есть какая-то маленькая, крохотная площадка, машин на 20-30, но естественно, что... Ну, и поскольку там будут, как обычно в такие дни у Вас, дежурить сотрудники ГИБДД, Вы понимаете, что нигде, ни в одном дворе Вы машину оставить не сможете.
Добраться до Донского монастыря очень легко — это станция метро «Шаболовская», немножко наверх туда, ближе к Ленинскому проспекту — прогуляться. Или выйти из станции метро «Ленинский проспект» и либо по Ленинскому проспекту прогуляться, либо по параллельной улице. В общем, все это в шаговой доступности — буквально 10, ну, прогулочным шагом — 15 минут не торопясь. Просто дойти в свое удовольствие. Дай Бог, будет хорошая погода 1 апреля.
А. Митрофанова
— А что вот делать нашим слушателям в других городах? В Екатеринбурге, в Иркутске, в Братске, я не знаю, которые нас сейчас слушают...
В. Емельянов
— В Красноярске, где тоже был святитель Лука, и в Ташкенте, между прочим! Нас, конечно, сейчас в Ташкенте, наверное, не слушают — может быть, какие-нибудь радиопираты, которые фанаты прямо радиодела...
А. Митрофанова
— (Смеется.) В онлайне сидят.
В. Емельянов
— Ну да.
Иеромонах Ф. Демчук
— Ну, понятное дело, что, в принципе, у нас есть телефон дежурного священника на нашем официальном сайте. Поэтому даже желающие могут позвонить, попросить молитв. Указать имена.
А. Митрофанова
— Правда? О!
Иеромонах Ф. Демчук
— При желании, если человек действительно пожелает как-то...
А. Митрофанова
— ...поучаствовать
Иеромонах Ф. Демчук
— ...да, передать какую-то... попросить молитву, это все в наше время возможно. Это один момент. Второй момент — я думаю, расстояние для молитвы не играет никакой роли. Просто усугубить молитву, особо усугубить молитву в эти дни святителю Луке. И, опять же, повторю, мы переживаем спасительный миг Великого Поста, поэтому все призваны особо, сугубо духовно трудиться в эти дни.
Поэтому всегда надо поминать, молиться и по-простому, по-детски в своих молитвах излагать Богу и Его святым угодникам свои проблемы, свои переживания. И ву этом-то как раз и проявляются наше доверие, наша любовь, наше единство. Единство.
В. Емельянов
— Отец Фома, спасибо Вам большое за столь содержательный разговор. Мы сегодня о многом успели поговорить. Мы поговорили и о людях, которые жили в допотопные времена — вообще что с ними происходило, и попытались какие-то аналогии с нами сегодняшними повести, поговорили о Ное, поговорили и о монастырях, и о храмах. И вообще у нас сегодня такая содержательная, большая беседа получилась — многотемная, я бы сказал. Тем не менее, она была очень интересная. Спасибо, что нашли время.
Напомню, что у нас в гостях сегодня был иеромонах Фома Демчук, эконом Донского монастыря. Программу для Вас провели Владимир Емельянов и Алла Митрофанова.
А. Митрофанова
— Спасибо, до свидания!
Иеромонах Ф. Демчук
— Спасибо Вам!
В. Емельянов
— До свидания!
Иеромонах Ф. Демчук
— До свидания!
«Прикровенные святыни Крыма». Священник Дмитрий и Ника Кузьмичевы

Состями программы «Семейный час» были настоятель храма Воскресения Христова в Толстопальцево священник Дмитрий Кузьмичёв и его супруга Ника.
Мы говорили о том, как совместные путешествия объединяют семью, а также наши гости рассказали, какие удивительные, но при этом не широко известные, святыни и необыкновенные достопримечательности они посещали в Крыму, а также в других регионах России.
Все выпуски программы Семейный час
«Роль наставника в образовании». Ольга Мачехина

Гостьей программы была доктор педагогических наук, профессор дирекции образовательных программ Московского городского педагогического университета, руководитель международного проекта «Страна Читалия», научный руководитель Единой независимой ассоциации педагогов города Москвы Ольга Мачехина.
Мы говорили о том, как влияет на разные сферы образования и воспитания личность наставника и педагога, как находить личный подход к каждому ученику, а также разговор шел о том, как помочь детям полюбить чтение.
Все выпуски программы Пайдейя
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Всенощное Бдение. 7 сентября (вечер 6 сентября) 2025г.

Вечер 06.09.25
Неде́ля 13-я по Пятидеся́тнице.
Апо́стола Варфоломе́я.
Апо́стола от 70-ти Ти́та, епи́скопа Кри́тского.
Глас 4.
ВСЕНО́ЩНОЕ БДЕ́НИЕ
Диакон: Воста́ните!
Хор: Благослови́.
Иерей: Сла́ва Святе́й и Единосу́щней и Животворя́щей и Неразде́льней Тро́ице всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Священнослужители в алтаре:
Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́ Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Ему́.
Псало́м 103, предначина́тельный:
Хор: Благослови́, душе́ моя́, Го́спода./ Благослове́н еси́, Го́споди./ Го́споди, Бо́же мой, возвели́чился еси́ зело́./ Благослове́н еси́, Го́споди./ ... / Вся прему́дростию сотвори́л еси́./ Сла́ва Ти, Го́споди, сотвори́вшему вся.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Блаже́н муж:
Хор: Блаже́н муж, и́же не и́де на сове́т нечести́вых.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Я́ко весть Госпо́дь путь пра́ведных, и путь нечести́вых поги́бнет.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Рабо́тайте Го́сподеви со стра́хом и ра́дуйтеся Ему́ с тре́петом.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Блаже́ни вси наде́ющиися Нань.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва, и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Го́споди, воззва́х, глас 4:
Хор: Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Го́споди./ Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя:/ вонми́ гла́су моле́ния моего́,/ внегда́ воззва́ти ми к Тебе́.// Услы́ши мя, Го́споди.
Да испра́вится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобо́ю,/ воздея́ние руку́ мое́ю/ — же́ртва вече́рняя.// Услы́ши мя, Го́споди.
Стихиры воскресные, глас 4:
На 10. Стих: Изведи́ из темни́цы ду́шу мою́,// испове́датися и́мени Твоему́.
Стихира: Животворя́щему Твоему́ Кресту́,/ непреста́нно кла́няющеся, Христе́ Бо́же,/ тридне́вное Воскресе́ние Твое́ сла́вим:/ тем бо обнови́л еси́ истле́вшее челове́ческое естество́, Всеси́льне,/ и и́же на Небеса́ восхо́д обнови́л еси́ нам,// я́ко Еди́н Благ и Человеколю́бец.
Стих: Мене́ ждут пра́ведницы,// до́ндеже возда́си мне.
Стихира: Дре́ва преслуша́ния запреще́ние/ разреши́л еси́, Спа́се,/ на дре́ве кре́стнем во́лею пригвозди́вся,/ и во ад соше́д, Си́льне,/ сме́ртныя у́зы, я́ко Бог, растерза́л еси́./ Те́мже кла́няемся е́же из ме́ртвых Твоему́ Воскресе́нию,/ ра́достию вопию́ще:// Всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 8. Стих: Из глубины́ воззва́х к Тебе́, Го́споди,// Го́споди, услы́ши глас мой.
Стихира: Врата́ а́дова сокруши́л еси́, Го́споди,/ и Твое́ю сме́ртию сме́ртное ца́рство разруши́л еси́:/ род же челове́ческий от истле́ния свободи́л еси́,/ живо́т и нетле́ние ми́ру дарова́в,// и ве́лию ми́лость.
Стих: Да бу́дут у́ши Твои́// вне́млюще гла́су моле́ния моего́.
Стихира: Прииди́те, воспои́м лю́дие,/ Спа́сово тридне́вное воста́ние,/ и́мже изба́вихомся а́довых нереши́мых уз;/ и нетле́ние и жизнь вси восприя́хом зову́ще:/ Распны́йся, и Погребы́йся, и Воскресы́й,/ спаси́ ны Воскресе́нием Твои́м,// Еди́не Человеколю́бче.
Стихиры ап. Варфоломея, глас 4, подобен: «Я́ко до́бля...»:
На 6. Стих: А́ще беззако́ния на́зриши, Го́споди, Го́споди, кто постои́т?// Я́ко у Тебе́ очище́ние есть.
Стихира: Многосве́тлаго Со́лнца звезду́ незаходи́мую,/ не́бо одушевле́нное,/ пове́дающее сла́ву Бо́жию спаси́тельную,/ Боже́ственнаго пропове́дника,/ свети́льника язы́ков,/ реку́, пролива́ющу струю́ ра́зума/ и напоя́ющу ве́рных сердца́,// ублажи́м приле́жно Варфоломе́я сла́внаго.
Стих: И́мене ра́ди Твоего́ потерпе́х Тя, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́ в сло́во Твое́,// упова́ душа́ моя́ на Го́спода.
Стихира: Ше́ствия твоя́ яви́шася в мо́ри, апо́столе,/ па́че ума́ челове́ческа явля́ема:/ вве́ржен бо быв с ковче́гом,/ к за́паду текл еси́,/ от восто́ка благосла́вным/ после́дующим му́чеником тебе́ отобою́ду/ и честь творя́щим,/ манове́ньми Влады́ки вся́ческих,// Варфоломе́е всеизря́дне.
На 4. Стих: От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния,// да упова́ет Изра́иль на Го́спода.
Стихира: Во́ду восхожде́ньми чу́дными освяти́л еси́/ и ко о́строву дости́гл еси́ Липа́рскому,/ ми́ро источа́я, сла́вне,/ и стра́сти неисце́льныя исцеля́я,/ и спас су́щим та́мо быв, и прибе́жище,/ и предста́тель, и изба́витель/ ко всех Царю́ и Спа́су,// Варфоломе́е апо́столе.
Стихиры ап. Тита, глас 4, подобен: «Дал еси́ зна́мение...»:
Стих: Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у Него́ избавле́ние,// и Той изба́вит Изра́иля от всех беззако́ний его́.
Стихира: Еди́но Триипоста́сное пропове́дуя Божество́,/ многобо́жное мо́ре язы́к возмути́л еси́/ и к ти́хим, блаже́нне, приста́нищем/ погружа́емый глубино́ю безбо́жия ты возве́л еси́./ Те́мже Небе́сное возме́здие восприя́л еси́,// моля́ Человеколю́бца о воспева́ющих тя.
На 2. Стих: Хвали́те Го́спода вси язы́цы,// похвали́те Его́ вси лю́дие.
Стихира: Боже́ственными сия́ньми озари́в твой ум,/ я́коже луча́ ше́ствовав с со́лнцем,/ просвеща́ющи омраче́нныя/ с Па́влом, Боже́ственный Ти́те,/ и с ним всю зе́млю от глубо́кия но́щи изба́вил еси́./ Те́мже тя ублажа́ем, я́ко святи́теля богоприя́тна,/ я́ко апо́стола боже́ственна,// я́ко моли́твенника те́пла.
Стих: Я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на нас,// и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во век.
Стихира: От Кри́та устреми́вся/ и в него́ возвраща́емь,/ я́ко незы́блемо основа́ние,/ на не́мже утверди́ся пра́вая ве́ра,/ зда́нием назда́ ве́рныя,/ Небе́сною Боже́ственною си́лою,/ Тит блаже́нный, оте́честву первопресто́льник,// Па́влу спу́тник, и ве́рным утеше́ние.
Стихира ап. Варфоломея, глас 2:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Оста́вив земна́я,/ после́довал еси́ Христу́/ и, зна́менався дохнове́нием Свята́го Ду́ха,/ по́слан быв от Него́ в язы́ки поги́бшия,/ обраща́ти челове́ки в свет богоразу́мия,/ апо́столе Варфоломе́е,/ и, сконча́в по́двиги Боже́ственныя твоея́ стра́сти и мук разли́чных,/ ду́шу твою́ Христу́ пре́дал еси́./ Того́ моли́, всеблаже́нне,// дарова́ти нам ве́лию ми́лость.
Догматик, глас 4:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Догматик: И́же Тебе́ ра́ди, богооте́ц проро́к Дави́д,/ пе́сненно о Тебе́ провозгласи́,/ вели́чия Тебе́ сотво́ршему:/ предста́ Цари́ца одесну́ю Тебе́./ Тя бо Ма́терь, хода́таицу живота́ показа́,/ без Отца́ из Тебе́ вочелове́читися благоволи́вый Бог:/ да Свой па́ки обнови́т о́браз, истле́вший страстьми́,/ и заблу́ждшее горохи́щное обре́т овча́,/ на ра́мо восприи́м, ко Отцу́ принесе́т,/ и Своему́ хоте́нию, с небе́сными совокупи́т си́лами,/ и спасе́т Богоро́дице мир,// Христо́с име́яй ве́лию и бога́тую ми́лость.
Вход с кади́лом:
Диакон: Прему́дрость, про́сти.
Све́те Ти́хий:
Хор: Све́те Ти́хий святы́я сла́вы Безсме́ртнаго Отца́ Небе́снаго, Свята́го, Блаже́ннаго, Иису́се Христе́! Прише́дше на за́пад со́лнца, ви́девше свет вече́рний, пое́м Отца́, Сы́на и Свята́го Ду́ха, Бо́га. Досто́ин еси́ во вся времена́ пет бы́ти гла́сы преподо́бными, Сы́не Бо́жий, живо́т дая́й; те́мже мир Тя сла́вит.
Диакон: Во́нмем.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Проки́мен воскре́сный, глас 6:
Диакон: Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас шесты́й: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся.
Хор: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся. (На каждый стих)
Диакон: Облече́ся Госпо́дь в си́лу, и препоя́сася.
Стих 2: И́бо утверди́ вселе́нную, я́же не подви́жится.
Стих 3: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня, Го́споди, в долготу́ дний.
Диакон: Госпо́дь воцари́ся.
Хор: В ле́поту облече́ся.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Рцем вси от всея́ души́, и от всего́ помышле́ния на́шего рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Го́споди Вседержи́телю, Бо́же оте́ц на́ших, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Сподо́би, Го́споди:
Хор: Сподо́би, Го́споди, в ве́чер сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено и́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя. Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Влады́ко, вразуми́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Святы́й, просвети́ мя оправда́нии Твои́ми.
Го́споди, ми́лость Твоя́ во век, дел руку́ Твое́ю не пре́зри. Тебе́ подоба́ет хвала́, Тебе́ подоба́ет пе́ние, Тебе́ сла́ва подоба́ет. Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним вече́рнюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Ве́чера всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Бу́ди держа́ва Ца́рствия Твоего́ благослове́на и препросла́влена. Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Лития́: (В приходской практике может опускаться)
Поется стихира храма [1] , затем:
Богородичные стихиры Павла Аморрейского, глас 8, подобен: «О, пресла́внаго чудесе́!»:
Стихира: Тебе́ ве́рным покро́в показа́,/ и́же вся́ческих Бо́г, вопло́щься от крове́й Твои́х, Богоро́дице Всечи́стая,/ и предста́тельницу и побо́рницу су́щим в ну́ждах и обстоя́ниих,/ и в бу́ри приста́нище благоути́шное:/ Ты́ у́бо спаси́ от вся́кия ско́рби и туги́,// все́х притека́ющих к Боже́ственному покро́ву Твоему́.
Стихира: Да прославля́ю и почита́ю,/ да чту́ и пою́,/ да воспева́ю всегда́ Твое́ Боже́ственное и́мя,/ Преблаже́нная Влады́чице,/ да мя́ не оста́виши враго́м ра́дование бы́ти,/ покро́ву Твоему́ притека́ющаго:/ но крилы́ честны́х моли́тв Твои́х// всегда́ це́ла мя́ сохрани́ от все́х искуше́ний.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Стихира: Ра́дуйся, Богома́ти Пречи́стая./ Ра́дуйся, ве́рным наде́жда./ Ра́дуйся, ми́ру очище́ние./ Ра́дуйся, избавля́ющая вся́ких скорбе́й рабы́ Твоя́,/ я́же сме́рти разруши́тельница./ Ра́дуйся, животоно́сная./ Ра́дуйся, уте́шительнице./ Ра́дуйся, засту́пнице.// Ра́дуйся, прибе́жище.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о господи́не на́шем высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к и о всем во Христе́ бра́тстве на́шем, и о вся́кой души́ христиа́нстей, скорбя́щей же и озло́бленней, ми́лости Бо́жия и по́мощи тре́бующей; о покрове́нии гра́да сего́, и живу́щих в нем, о ми́ре, и состоя́нии всего́ ми́ра; о благостоя́нии святы́х Бо́жиих церкве́й; о спасе́нии и по́мощи со тща́нием и стра́хом Бо́жиим тружда́ющихся и служа́щих оте́ц и бра́тий на́ших; о оста́вльшихся и во отше́ствии су́щих; о исцеле́нии в не́мощех лежа́щих; о успе́нии, осла́бе, блаже́нней па́мяти и о оставле́нии грехо́в всех преждеотше́дших оте́ц и бра́тий на́ших, зде лежа́щих и повсю́ду правосла́вных; о избавле́нии плене́нных, и о бра́тиях на́ших во слу́жбах су́щих, и о всех служа́щих и служи́вших во святе́м хра́ме сем рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй. (50 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о е́же сохрани́тися гра́ду сему́, и свято́му хра́му сему́, и вся́кому гра́ду и стране́, от гла́да, губи́тельства, тру́са, пото́па, огня́, меча́, наше́ствия иноплеме́нников и междоусо́бныя бра́ни; о е́же ми́лостиву и благоуве́тливу бы́ти благо́му и человеколюби́вому Бо́гу на́шему, отврати́ти вся́кий гнев на ны дви́жимый, и изба́вити ны от належа́щаго и пра́веднаго Своего́ преще́ния и поми́ловати ны.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Еще́ мо́лимся и о е́же услы́шати Го́споду Бо́гу глас моле́ния нас, гре́шных, и поми́ловати нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Иерей: Услы́ши ны, Бо́же, Спаси́телю наш, упова́ние всех конце́в земли́ и су́щих в мо́ри дале́че, и ми́лостив, ми́лостив бу́ди, Влады́ко, о гресе́х на́ших, и поми́луй ны. Ми́лостив бо и человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Влады́ко многоми́лостиве, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день) и всех святы́х. благоприя́тну сотвори́ моли́тву на́шу, да́руй нам оставле́ние прегреше́ний на́ших, покры́й нас кро́вом крилу́ Твое́ю, отжени́ от нас вся́каго врага́ и супоста́та, умири́ на́шу жизнь. Го́споди, поми́луй нас и мир Твой, и спаси́ ду́ши на́ша, я́ко благ и человеколю́бец.
Хор: Ами́нь.
Стихи́ры на стихо́вне:
Стихиры воскресные, глас 4:
Стихира: Го́споди, восше́д на Крест,/ пра́деднюю на́шу кля́тву потреби́л еси́,/ и соше́д во ад,/ ве́чныя у́зники свободи́л еси́,/ нетле́ние да́руя челове́ческому ро́ду,/ сего́ ра́ди пою́ще сла́вим// Животворя́щее и Спаси́тельное Твое́ Воста́ние.
Стих: Госпо́дь воцари́ся,// в ле́поту облече́ся.
Стихира: Пове́шен на дре́ве, Еди́не Си́льне,/ всю тварь поколеба́л еси́:/ положе́н же во гро́бе,/ живу́щия во гробе́х воскреси́л еси́,/ нетле́ние и жизнь да́руя челове́ческому ро́ду./ Те́мже пою́ще, сла́вим// тридне́вное Твое́ Воста́ние.
Стих: И́бо утверди́ вселе́нную,// я́же не подви́жится.
Стихира: Лю́дие беззако́ннии, Христе́,/ Тебе́, преда́вше Пила́ту, распя́ти осуди́ша,/ неблагода́рнии о Благоде́теле яви́вшеся./ Но во́лею претерпе́л еси́ погребе́ние:/ самовла́стно воскре́сл еси́ тридне́вно, я́ко Бог,// да́руя нам безконе́чный живо́т, и ве́лию ми́лость.
Стих: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня,// Го́споди, в долготу́ дний.
Стихира: Со слеза́ми жены́ доше́дша гро́ба, Тебе́ иска́ху,/ не обре́тша же, рыда́юща с пла́чем вопию́ща глаго́лаху:/ увы́ нам, Спа́се наш Царю́ всех,/ ка́ко укра́ден был еси́;/ ко́е же ме́сто держи́т Живоно́сное Те́ло Твое́?/ А́нгел же к ним отвещава́ше, не пла́чите, глаго́лет,/ но ше́дша пропове́дите, я́ко воскре́се Госпо́дь,// подая́ нам ра́дость, я́ко Еди́н Благоутро́бен.
Богородичен воскресный, глас 4:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: При́зри на моле́ния Твои́х раб, Всенепоро́чная,/ утоля́ющи лю́тая на ны воста́ния,/ вся́кия ско́рби нас изменя́ющи./ Тя бо, Еди́ну, тве́рдое и изве́стное Утвержде́ние и́мамы,/ и Твое́ предста́тельство стяжа́хом./ Да не постыди́мся, Влады́чице, Тя призыва́ющии,/ потщи́ся на умоле́ние, Тебе́ ве́рно вопию́щих:/ ра́дуйся, Влады́чице, всех По́моще,// Ра́досте и Покро́ве, и Спасе́ние душ на́ших.
Моли́тва свято́го Симео́на Богоприи́мца:
Хор: Ны́не отпуща́еши раба́ Твоего́, Влады́ко,/ по глаго́лу Твоему́, с ми́ром;/ я́ко ви́деста о́чи мои́ спасе́ние Твое́,/ е́же еси́ угото́вал пред лице́м всех люде́й,/ свет во открове́ние язы́ков,// и сла́ву люде́й Твои́х Изра́иля.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Тропа́рь, глас 4:
Хор: Богоро́дице Де́во, ра́дуйся,/ Благода́тная Мари́е, Госпо́дь с Тобо́ю:/ благослове́на Ты в жена́х/ и благослове́н Плод чре́ва Твоего́,// я́ко Спа́са родила́ еси́ душ на́ших. (Трижды)
Благослове́ние хле́бов:
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же наш, благослови́вый пять хле́бов и пять ты́сящ насы́тивый, Сам благослови́ и хле́бы сия́, пшени́цу, вино́ и еле́й; и умно́жи сия́ во гра́де сем и во всем ми́ре Твое́м; и вкуша́ющия от них ве́рныя освяти́. Я́ко Ты еси́ благословля́яй и освяща́яй вся́ческая, Христе́ Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, со Безнача́льным Твои́м Отце́м, и Всесвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Бу́ди И́мя Госпо́дне благослове́но от ны́не и до ве́ка. (Трижды)
Псало́м 33:
Хор: Благословлю́ Го́спода на вся́кое вре́мя,/ вы́ну хвала́ Его́ во усте́х мои́х./ О Го́споде похва́лится душа́ моя́,/ да услы́шат кро́тции, и возвеселя́тся./ Возвели́чите Го́спода со мно́ю,/ и вознесе́м И́мя Его́ вку́пе./ Взыска́х Го́спода, и услы́ша мя,/ и от всех скорбе́й мои́х изба́ви мя./ Приступи́те к Нему́, и просвети́теся,/ и ли́ца ва́ша не постыдя́тся./ Сей ни́щий воззва́, и Госпо́дь услы́ша и,/ и от всех скорбе́й его́ спасе́ и./ Ополчи́тся А́нгел Госпо́день о́крест боя́щихся Его́,/ и изба́вит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпо́дь:/ блаже́н муж, и́же упова́ет Нань./ Бо́йтеся Го́спода, вси святи́и Его́,/ я́ко несть лише́ния боя́щимся Его́./ Бога́тии обнища́ша и взалка́ша:/ взыска́ющии же Го́спода// не лиша́тся вся́каго бла́га.
Иерей: Благослове́ние Госпо́дне на вас, Того́ благода́тию и человеколю́бием, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Шестопса́лмие:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. (Трижды)
Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. (Дважды)
Псало́м 3:
Чтец: Го́споди, что ся умно́жиша стужа́ющии ми? Мно́зи востаю́т на мя, мно́зи глаго́лют души́ мое́й: несть спасе́ния ему́ в Бо́зе его́. Ты же, Го́споди, Засту́пник мой еси́, сла́ва моя́ и вознося́й главу́ мою́. Гла́сом мои́м ко Го́споду воззва́х, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя. Не убою́ся от тем люде́й, о́крест напа́дающих на мя. Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой, я́ко Ты порази́л еси́ вся вражду́ющия ми всу́е: зу́бы гре́шников сокруши́л еси́. Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя.
Псало́м 37:
Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́. Я́ко стре́лы Твоя́ унзо́ша во мне, и утверди́л еси́ на мне ру́ку Твою́. Несть исцеле́ния в пло́ти мое́й от лица́ гне́ва Твоего́, несть ми́ра в косте́х мои́х от лица́ грех мои́х. Я́ко беззако́ния моя́ превзыдо́ша главу́ мою́, я́ко бре́мя тя́жкое отяготе́ша на мне. Возсмерде́ша и согни́ша ра́ны моя́ от лица́ безу́мия моего́. Пострада́х и сляко́хся до конца́, весь день се́туя хожда́х. Я́ко ля́двия моя́ напо́лнишася поруга́ний, и несть исцеле́ния в пло́ти мое́й. Озло́блен бых и смири́хся до зела́, рыка́х от воздыха́ния се́рдца моего́. Го́споди, пред Тобо́ю все жела́ние мое́ и воздыха́ние мое́ от Тебе́ не утаи́ся. Се́рдце мое́ смяте́ся, оста́ви мя си́ла моя́, и свет о́чию мое́ю, и той несть со мно́ю. Дру́зи мои́ и и́скреннии мои́ пря́мо мне прибли́жишася и ста́ша, и бли́жнии мои́ отдале́че мене́ ста́ша и нужда́хуся и́щущии ду́шу мою́, и и́щущии зла́я мне глаго́лаху су́етная и льсти́вным весь день поуча́хуся. Аз же я́ко глух не слы́шах и я́ко нем не отверза́яй уст свои́х. И бых я́ко челове́к не слы́шай и не имы́й во усте́х свои́х обличе́ния. Я́ко на Тя, Го́споди, упова́х, Ты услы́шиши, Го́споди Бо́же мой. Я́ко рех: да не когда́ пора́дуют ми ся врази́ мои́: и внегда́ подвижа́тися нога́м мои́м, на мя велере́чеваша. Я́ко аз на ра́ны гото́в, и боле́знь моя́ предо мно́ю есть вы́ну. Я́ко беззако́ние мое́ аз возвещу́ и попеку́ся о гресе́ мое́м. Врази́ же мои́ живу́т и укрепи́шася па́че мене́, и умно́жишася ненави́дящии мя без пра́вды. Воздаю́щии ми зла́я возблага́я оболга́ху мя, зане́ гоня́х благосты́ню. Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Псало́м 62:
Бо́же, Бо́же мой, к Тебе́ у́тренюю, возжада́ Тебе́ душа́ моя́, коль мно́жицею Тебе́ плоть моя́, в земли́ пу́сте и непрохо́дне, и безво́дне. Та́ко во святе́м яви́хся Тебе́, ви́дети си́лу Твою́ и сла́ву Твою́. Я́ко лу́чши ми́лость Твоя́ па́че живо́т, устне́ мои́ похвали́те Тя. Та́ко благословлю́ Тя в животе́ мое́м, о и́мени Твое́м воздежу́ ру́це мои́. Я́ко от ту́ка и ма́сти да испо́лнится душа́ моя́, и устна́ма ра́дости восхва́лят Тя уста́ моя́. А́ще помина́х Тя на посте́ли мое́й, на у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́. Ти́и же всу́е иска́ша ду́шу мою́, вни́дут в преиспо́дняя земли́, предадя́тся в ру́ки ору́жия, ча́сти ли́совом бу́дут. Царь же возвесели́тся о Бо́зе, похва́лится всяк клены́йся Им, я́ко загради́шася уста́ глаго́лющих непра́ведная.
На у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 87:
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́, я́ко испо́лнися зол душа́ моя́, и живо́т мой а́ду прибли́жися. Привмене́н бых с низходя́щими в ров, бых я́ко челове́к без по́мощи, в ме́ртвых свобо́дь, я́ко я́звеннии спя́щии во гро́бе, и́хже не помяну́л еси́ ктому́, и ти́и от руки́ Твоея́ отринове́ни бы́ша. Положи́ша мя в ро́ве преиспо́днем, в те́мных и се́ни сме́ртней. На мне утверди́ся я́рость Твоя́, и вся во́лны Твоя́ наве́л еси́ на мя. Уда́лил еси́ зна́емых мои́х от мене́, положи́ша мя ме́рзость себе́: пре́дан бых и не исхожда́х. О́чи мои́ изнемого́сте от нищеты́, воззва́х к Тебе́, Го́споди, весь день, возде́х к Тебе́ ру́це мои́. Еда́ ме́ртвыми твори́ши чудеса́? Или́ вра́чеве воскреся́т, и испове́дятся Тебе́? Еда́ пове́сть кто во гро́бе ми́лость Твою́, и и́стину Твою́ в поги́бели? Еда́ позна́на бу́дут во тьме чудеса́ Твоя́, и пра́вда Твоя́ в земли́ забве́нней? И аз к Тебе́, Го́споди, воззва́х и у́тро моли́тва моя́ предвари́т Тя. Вску́ю, Го́споди, отре́еши ду́шу мою́, отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Нищ есмь аз, и в труде́х от ю́ности моея́; возне́с же ся, смири́хся, и изнемого́х. На мне преидо́ша гне́ви Твои́, устраше́ния Твоя́ возмути́ша мя, обыдо́ша мя я́ко вода́, весь день одержа́ша мя вку́пе. Уда́лил еси́ от мене́ дру́га и и́скренняго, и зна́емых мои́х от страсте́й.
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́.
Псало́м 102:
Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и вся вну́тренняя моя́ и́мя свя́тое Его́. Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и не забыва́й всех воздая́ний Его́, очища́ющаго вся беззако́ния твоя́, исцеля́ющаго вся неду́ги твоя́, избавля́ющаго от истле́ния живо́т твой, венча́ющаго тя ми́лостию и щедро́тами, исполня́ющаго во благи́х жела́ние твое́: обнови́тся я́ко о́рля ю́ность твоя́. Творя́й ми́лостыни Госпо́дь, и судьбу́ всем оби́димым. Сказа́ пути́ Своя́ Моисе́ови, сыново́м Изра́илевым хоте́ния Своя́: Щедр и Ми́лостив Госпо́дь, Долготерпели́в и Многоми́лостив. Не до конца́ прогне́вается, ниже́ в век вражду́ет, не по беззако́нием на́шим сотвори́л есть нам, ниже́ по грехо́м на́шим возда́л есть нам. Я́ко по высоте́ небе́сней от земли́, утверди́л есть Госпо́дь ми́лость Свою́ на боя́щихся Его́. Ели́ко отстоя́т восто́цы от за́пад, уда́лил есть от нас беззако́ния на́ша. Я́коже ще́дрит оте́ц сы́ны, уще́дри Госпо́дь боя́щихся Его́. Я́ко Той позна́ созда́ние на́ше, помяну́, я́ко персть есмы́. Челове́к, я́ко трава́ дни́е его́, я́ко цвет се́льный, та́ко оцвете́т, я́ко дух про́йде в нем, и не бу́дет, и не позна́ет ктому́ ме́ста своего́. Ми́лость же Госпо́дня от ве́ка и до ве́ка на боя́щихся Его́, и пра́вда Его́ на сыне́х сыно́в, храня́щих заве́т Его́, и по́мнящих за́поведи Его́ твори́ти я́. Госпо́дь на Небеси́ угото́ва Престо́л Свой, и Ца́рство Его́ все́ми облада́ет. Благослови́те Го́спода вси А́нгели Его́, си́льнии кре́постию, творя́щии сло́во Его́, услы́шати глас слове́с Его́. Благослови́те Го́спода вся Си́лы Его́, слуги́ Его́, творя́щии во́лю Его́. Благослови́те Го́спода вся дела́ Его́, на вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
На вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
Псало́м 142:
Го́споди, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ моле́ние мое́ во и́стине Твое́й, услы́ши мя в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м, я́ко не оправди́тся пред Тобо́ю всяк живы́й. Я́ко погна́ враг ду́шу мою́, смири́л есть в зе́млю живо́т мой, посади́л мя есть в те́мных, я́ко ме́ртвыя ве́ка. И уны́ во мне дух мой, во мне смяте́ся се́рдце мое́. Помяну́х дни дре́вния, поучи́хся во всех де́лех Твои́х, в творе́ниих руку́ Твое́ю поуча́хся. Возде́х к Тебе́ ру́це мои́, душа́ моя́, я́ко земля́ безво́дная Тебе́. Ско́ро услы́ши мя, Го́споди, исчезе́ дух мой, не отврати́ лица́ Твоего́ от мене́, и уподо́блюся низходя́щим в ров. Слы́шану сотвори́ мне зау́тра ми́лость Твою́, я́ко на Тя упова́х. Скажи́ мне, Го́споди, путь во́ньже пойду́, я́ко к Тебе́ взях ду́шу мою́. Изми́ мя от враг мои́х, Го́споди, к Тебе́ прибего́х. Научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой. Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву. И́мене Твоего́ ра́ди, Го́споди, живи́ши мя, пра́вдою Твое́ю изведе́ши от печа́ли ду́шу мою́. И ми́лостию Твое́ю потреби́ши враги́ моя́ и погуби́ши вся стужа́ющия души́ мое́й, я́ко аз раб Твой есмь.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
После Шестопсалмия
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Бог Госпо́дь, глас 4:
Диакон: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
Стих 1: Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Хор: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
(И далее на каждый стих)
Стих 2: Обыше́дше обыдо́ша мя, и И́менем Госпо́дним противля́хся им.
Стих 3: Не умру́, но жив бу́ду, и пове́м дела́ Госпо́дня.
Стих 4: Ка́мень, Его́же небрего́ша зи́ждущии, Сей бысть во главу́ у́гла, от Го́спода бысть Сей, и есть ди́вен во очесе́х на́ших.
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Хор: Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь апо́столов, глас 3:
Апо́столи святи́и,/ моли́те Ми́лостиваго Бо́га,/ да прегреше́ний оставле́ние// пода́ст душа́м на́шим.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дичен воскре́сный, глас 3:
Тя хода́тайствовавшую Спасе́ние ро́да на́шего,/ воспева́ем, Богоро́дице Де́во;/ пло́тию бо от Тебе́ восприя́тою Сын Твой и Бог наш,/ Кресто́м восприи́м страсть,// изба́ви нас от тли, я́ко Человеколю́бец.
Кафи́змы: (В приходской практике могут сокращаться или опускаться)
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма втора́я:
Псало́м 9:
Испове́мся Тебе́, Го́споди, всем се́рдцем мои́м, пове́м вся чудеса́ Твоя́. Возвеселю́ся и возра́дуюся о Тебе́, пою́ и́мени Твоему́, Вы́шний. Внегда́ возврати́тися врагу́ моему́ вспять, изнемо́гут и поги́бнут от лица́ Твоего́. Я́ко сотвори́л еси́ суд мой и прю мою́, сел еси́ на Престо́ле, судя́й пра́вду. Запрети́л еси́ язы́ком, и поги́бе нечести́вый, и́мя его́ потреби́л еси́ в век и в век ве́ка. Врагу́ оскуде́ша ору́жия в коне́ц, и гра́ды разруши́л еси́, поги́бе па́мять его́ с шу́мом. И Госпо́дь во век пребыва́ет, угото́ва на суд Престо́л Свой, и Той суди́ти и́мать вселе́нней в пра́вду, суди́ти и́мать лю́дем в правоте́. И бысть Госпо́дь прибе́жище убо́гому, помо́щник во благовре́мениих, в ско́рбех. И да упова́ют на Тя зна́ющии и́мя Твое́, я́ко не оста́вил еси́ взыска́ющих Тя, Го́споди. По́йте Го́сподеви, живу́щему в Сио́не, возвести́те во язы́цех начина́ния Его́, я́ко взыска́яй кро́ви их помяну́, не забы́ зва́ния убо́гих. Поми́луй мя, Го́споди, виждь смире́ние мое́ от враг мои́х, вознося́й мя от врат сме́ртных, Я́ко да возвещу́ вся хвалы́ Твоя́ во врате́х дще́ре Сио́ни, возра́дуемся о спасе́нии Твое́м. Углебо́ша язы́цы в па́губе, ю́же сотвори́ша, в се́ти сей, ю́же скры́ша, увязе́ нога́ их. Зна́емь есть Госпо́дь судьбы́ творя́й, в де́лех руку́ свое́ю увязе́ гре́шник. Да возвратя́тся гре́шницы во ад, вси язы́цы забыва́ющии Бо́га. Я́ко не до конца́ забве́н бу́дет ни́щий, терпе́ние убо́гих не поги́бнет до конца́. Воскресни́, Го́споди, да не крепи́тся челове́к, да су́дятся язы́цы пред Тобо́ю. Поста́ви, Го́споди, законоположи́теля над ни́ми, да разуме́ют язы́цы, я́ко челове́цы суть. Вску́ю, Го́споди, отстоя́ дале́че, презира́еши во благовре́мениих, в ско́рбех? Внегда́ горди́тися нечести́вому, возгара́ется ни́щий, увяза́ют в сове́тех, я́же помышля́ют. Я́ко хвали́мь есть гре́шный в по́хотех души́ своея́, и оби́дяй благослови́мь есть. Раздражи́ Го́спода гре́шный, по мно́жеству гне́ва своего́ не взы́щет, несть Бо́га пред ним. Оскверня́ются путие́ его́ на вся́ко вре́мя, отъе́млются судьбы́ Твоя́ от лица́ его́, все́ми враги́ свои́ми облада́ет. Рече́ бо в се́рдце свое́м, не подви́жуся от ро́да в род без зла, его́же кля́твы уста́ его́ по́лна суть, и го́рести и льсти, под язы́ком его́ труд и боле́знь. Приседи́т в лови́тельстве с бога́тыми в та́йных, е́же уби́ти непови́ннаго, о́чи его́ на ни́щаго призира́ете. Лови́т в та́йне я́ко лев во огра́де свое́й, лови́т е́же восхи́тити ни́щаго, восхи́тити ни́щаго, внегда́ привлещи́ и́ в се́ти свое́й. Смири́т его́, преклони́тся и паде́т, внегда́ ему́ облада́ти убо́гими. Рече́ бо в се́рдце свое́м: забы́ Бог, отврати́ лице́ Свое́, да не ви́дит до конца́. Воскресни́, Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́, не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́. Чесо́ ра́ди прогне́ва нечести́вый Бо́га? Рече́ бо в се́рдце свое́м: не взы́щет. Ви́диши, я́ко Ты боле́знь и я́рость смотря́еши, да пре́дан бу́дет в ру́це Твои́, Тебе́ оста́влен есть ни́щий, си́ру Ты бу́ди помо́щник. Сокруши́ мы́шцу гре́шному и лука́вому, взы́щется грех его́ и не обря́щется. Госпо́дь Царь во век и в век ве́ка, поги́бнете, язы́цы, от земли́ Его́. Жела́ние убо́гих услы́шал еси́, Го́споди, угото́ванию се́рдца их внят у́хо Твое́. Суди́ си́ру и смире́ну, да не приложи́т ктому́ велича́тися челове́к на земли́.
Псало́м 10:
На Го́спода упова́х, ка́ко рече́те души́ мое́й: превита́й по гора́м, я́ко пти́ца? Я́ко се, гре́шницы наляко́ша лук, угото́ваша стре́лы в ту́ле, состреля́ти во мра́це пра́выя се́рдцем. Зане́ я́же Ты соверши́л еси́, они́ разруши́ша, пра́ведник же что сотвори́? Госпо́дь во хра́ме святе́м Свое́м. Госпо́дь, на Небеси́ Престо́л Его́, о́чи Его́ на ни́щаго призира́ете, ве́жди Его́ испыта́ете сы́ны челове́ческия. Госпо́дь испыта́ет пра́веднаго и нечести́ваго, любя́й же непра́вду ненави́дит свою́ ду́шу. Одожди́т на гре́шники се́ти, огнь и жу́пел, и дух бу́рен часть ча́ши их. Я́ко пра́веден Госпо́дь, и пра́вды возлюби́, правоты́ ви́де лице́ Его́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 11:
Спаси́ мя, Го́споди, я́ко оскуде́ преподо́бный, я́ко ума́лишася и́стины от сыно́в челове́ческих. Су́етная глаго́ла ки́йждо ко и́скреннему своему́, устне́ льсти́выя в се́рдце, и в се́рдце глаго́лаша зла́я. Потреби́т Госпо́дь вся устны́ льсти́выя, язы́к велере́чивый, ре́кшия: язы́к наш возвели́чим, устны́ на́ша при нас суть, кто нам Госпо́дь есть? Стра́сти ра́ди ни́щих и воздыха́ния убо́гих ны́не воскресну́, глаго́лет Госпо́дь, положу́ся во спасе́ние, не обиню́ся о нем. Словеса́ Госпо́дня словеса́ чи́ста, сребро́ разжже́но, искуше́но земли́, очище́но седмери́цею. Ты, Го́споди, сохрани́ши ны и соблюде́ши ны от ро́да сего́ и во век. О́крест нечести́вии хо́дят, по высоте́ Твое́й умно́жил еси́ сы́ны челове́ческия.
Псало́м 12:
Доко́ле, Го́споди, забу́деши мя до конца́? Доко́ле отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Доко́ле положу́ сове́ты в души́ мое́й, боле́зни в се́рдце мое́м день и нощь? Доко́ле вознесе́тся враг мой на мя? При́зри, услы́ши мя, Го́споди Бо́же мой, просвети́ о́чи мои́, да не когда́ усну́ в смерть, да не когда́ рече́т враг мой, укрепи́хся на него́. Стужа́ющии ми возра́дуются, а́ще подви́жуся. Аз же на ми́лость Твою́ упова́х, возра́дуется се́рдце мое́ о спасе́нии Твое́м, воспою́ Го́сподеви благоде́явшему мне и пою́ и́мени Го́спода Вы́шняго.
Псало́м 13:
Рече́ безу́мен в се́рдце свое́м: несть Бог. Растле́ша и омерзи́шася в начина́ниих, несть творя́й благосты́ню. Госпо́дь с Небесе́ прини́че на сы́ны челове́ческия, ви́дети, а́ще есть разумева́яй или́ взыска́яй Бо́га. Вси уклони́шася, вку́пе неключи́ми бы́ша: несть творя́й благосты́ню, несть до еди́наго. Ни ли́ уразуме́ют вси де́лающии беззако́ние, снеда́ющии лю́ди моя́ в снедь хле́ба? Го́спода не призва́ша. Та́мо убоя́шася стра́ха, иде́же не бе страх, я́ко Госпо́дь в ро́де пра́ведных. Сове́т ни́щаго посрами́сте, Госпо́дь же упова́ние его́ есть. Кто даст от Сио́на спасе́ние Изра́илево? Внегда́ возврати́т Госпо́дь плене́ние люде́й Свои́х, возра́дуется Иа́ков, и возвесели́тся Изра́иль.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 14:
Го́споди, кто обита́ет в жили́щи Твое́м? Или́ кто всели́тся во святу́ю го́ру Твою́? Ходя́й непоро́чен и де́лаяй пра́вду, глаго́ляй и́стину в се́рдце свое́м. И́же не ульсти́ язы́ком свои́м и не сотвори́ и́скреннему своему́ зла, и поноше́ния не прия́т на бли́жния своя́. Уничиже́н есть пред ним лука́внуяй, боя́щия же ся Го́спода сла́вит, клены́йся и́скреннему своему́ и не отмета́яся. Сребра́ своего́ не даде́ в ли́хву и мзды на непови́нных не прия́т. Творя́й сия́ не подви́жится во век.
Псало́м 15:
Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко на Тя упова́х. Рех Го́сподеви: Госпо́дь мой еси́ Ты, я́ко благи́х мои́х не тре́буеши. Святы́м, и́же суть на земли́ Его́, удиви́ Госпо́дь вся хоте́ния Своя́ в них. Умно́жишася не́мощи их, по сих ускори́ша: не соберу́ собо́ры их от крове́й, ни помяну́ же име́н их устна́ма мои́ма. Госпо́дь часть достоя́ния моего́ и ча́ши моея́, Ты еси́ устроя́яй достоя́ние мое́ мне. У́жя нападо́ша ми в держа́вных мои́х, и́бо достоя́ние мое́ держа́вно есть мне. Благословлю́ Го́спода, вразуми́вшаго мя, еще́ же и до но́щи наказа́ша мя утро́бы моя́. Предзре́х Го́спода предо мно́ю вы́ну, я́ко одесну́ю мене́ есть, да не подви́жуся. Сего́ ра́ди возвесели́ся се́рдце мое́, и возра́довася язы́к мой, еще́ же и плоть моя́ всели́тся на упова́нии. Я́ко не оста́виши ду́шу мою́ во а́де, ниже́ да́си преподо́бному Твоему́ ви́дети истле́ния. Сказа́л ми еси́ пути́ живота́, испо́лниши мя весе́лия с лице́м Твои́м, красота́ в десни́це Твое́й в коне́ц.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́, Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 4:
Воззре́вша на гро́бный вход,/ и пла́мене а́нгельскаго не терпя́ща мироно́сицы,/ с тре́петом дивля́хуся, глаго́люща:/ егда́ укра́деся отве́рзый разбо́йнику рай?/ Еда́ ли воста́, И́же и пре́жде стра́сти пропове́давый воста́ние?/ Вои́стинну воскре́се Христо́с,// су́щим во а́де подая́ живо́т, и воскресе́ние.
Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Во́льным Твои́м сове́том Крест претерпе́л еси́, Спа́се:/ и во гро́бе но́ве челове́цы положи́ша Тя сме́ртнии,/ сло́вом концы́ соста́вльшаго./ Те́мже свя́зан бысть чу́ждий:/ смерть лю́то пленя́шеся,/ и су́щии во а́де вси взыва́ху живоно́сному воста́нию Твоему́:// Христо́с воскре́се, Жизнода́вец пребыва́яй во ве́ки.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Е́же от ве́ка утае́ное/ и а́нгелом несве́домое та́инство,/ Тобо́ю, Богоро́дице, су́щим на земли́ яви́ся Бог,/ в несли́тном соедине́нии воплоща́емь,/ и Крест во́лею нас ра́ди восприи́м,/ и́мже воскреси́в первозда́ннаго,// спасе́ от сме́рти ду́ши на́ша.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма тре́тья:
Псало́м 17:
Возлюблю́ Тя, Го́споди, кре́посте моя́. Госпо́дь утвержде́ние мое́, и прибе́жище мое́, и Изба́витель Мой, Бог мой, Помо́щник мой, и упова́ю на Него́, Защи́титель мой, и рог спасе́ния моего́, и Засту́пник мой. Хваля́ призову́ Го́спода и от враг мои́х спасу́ся. Одержа́ша мя боле́зни сме́ртныя, и пото́цы беззако́ния смято́ша мя, боле́зни а́довы обыдо́ша мя, предвари́ша мя се́ти сме́ртныя. И внегда́ скорбе́ти ми, призва́х Го́спода, и к Бо́гу моему́ воззва́х, услы́ша от хра́ма Свята́го Своего́ глас мой, и вопль мой пред Ним вни́дет во у́ши Его́. И подви́жеся, и тре́петна бысть земля́, и основа́ния гор смято́шася и подвиго́шася, я́ко прогне́вася на ня Бог. Взы́де дым гне́вом Его́, и огнь от лица́ Его́ воспла́менится, у́глие возгоре́ся от Него́. И приклони́ небеса́, и сни́де, и мрак под нога́ма Его́. И взы́де на Херуви́мы, и лете́, лете́ на крилу́ ве́треню. И положи́ тму закро́в Свой, о́крест Его́ селе́ние Его́, темна́ вода́ во о́блацех возду́шных. От облиста́ния пред Ним о́блацы проидо́ша, град и у́глие о́гненное. И возгреме́ с Небесе́ Госпо́дь и Вы́шний даде́ глас Свой. Низпосла́ стре́лы и разгна́ я́, и мо́лнии умно́жи и смяте́ я́. И яви́шася исто́чницы водни́и, и откры́шася основа́ния вселе́нныя, от запреще́ния Твоего́, Го́споди, от дохнове́ния ду́ха гне́ва Твоего́. Низпосла́ с высоты́, и прия́т мя, восприя́т мя от вод мно́гих. Изба́вит мя от враго́в мои́х си́льных и от ненави́дящих мя, я́ко утверди́шася па́че мене́. Предвари́ша мя в день озлобле́ния моего́, и бысть Госпо́дь утверже́ние мое́. И изведе́ мя на широту́, изба́вит мя, я́ко восхоте́ мя. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю возда́ст ми. Я́ко сохрани́х пути́ Госпо́дни и не нече́ствовах от Бо́га моего́. Я́ко вся судьбы́ Его́ предо мно́ю и оправда́ния Его́ не отступи́ша от мене́. И бу́ду непоро́чен с Ним, и сохраню́ся от беззако́ния моего́. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю пред очи́ма Его́. С преподо́бным преподо́бен бу́деши, и с му́жем непови́нным непови́нен бу́деши, и со избра́нным избра́н бу́деши, и со стропти́вым разврати́шися. Я́ко Ты лю́ди смире́нныя спасе́ши и о́чи го́рдых смири́ши. Я́ко Ты просвети́ши свети́льник мой, Го́споди, Бо́же мой, просвети́ши тму мою́. Я́ко Тобо́ю изба́влюся от искуше́ния и Бо́гом мои́м прейду́ сте́ну. Бог мой, непоро́чен путь Его́, словеса́ Госпо́дня разжже́на, Защи́титель есть всех упова́ющих на Него́. Я́ко кто бог, ра́зве Го́спода? или́ кто бог, ра́зве Бо́га на́шего? Бог препоясу́яй мя си́лою, и положи́ непоро́чен путь мой. Соверша́яй но́зе мои́, я́ко еле́ни, и на высо́ких поставля́яй мя. Науча́яй ру́це мои́ на брань, и положи́л еси́ лук ме́дян мы́шца моя́. И дал ми еси́ защище́ние спасе́ния, и десни́ца Твоя́ восприя́т мя, и наказа́ние Твое́ испра́вит мя в коне́ц, и наказа́ние Твое́ то мя научи́т. Ушири́л еси́ стопы́ моя́ подо мно́ю, и не изнемого́сте плесне́ мои́. Пожену́ враги́ моя́, и пости́гну я́, и не возвращу́ся, до́ндеже сконча́ются. Оскорблю́ их, и не возмо́гут ста́ти, паду́т под нога́ма мои́ма. И препоя́сал мя еси́ си́лою на брань, спял еси́ вся востаю́щия на мя под мя. И враго́в мои́х дал ми еси́ хребе́т, и ненави́дящия мя потреби́л еси́. Воззва́ша, и не бе спаса́яй: ко Го́споду, и не услы́ша их. И истню́ я́ я́ко прах пред лице́м ве́тра, я́ко бре́ние путе́й погла́жду я́. Изба́виши мя от пререка́ния люде́й, поста́виши мя во главу́ язы́ков. Лю́дие, и́хже не ве́дех, рабо́таша ми. В слух у́ха послу́шаша мя. Сы́нове чужди́и солга́ша ми. Сы́нове чужди́и обетша́ша и охромо́ша от стезь свои́х. Жив Госпо́дь, и благослове́н Бог, и да вознесе́тся Бог спасе́ния моего́. Бог дая́й отмще́ние мне и покори́вый лю́ди под мя. Изба́витель мой от враг мои́х гневли́вых, от востаю́щих на мя вознесе́ши мя, от му́жа непра́ведна изба́виши мя. Сего́ ра́ди испове́мся Тебе́ во язы́цех, Го́споди, и и́мени Твоему́ пою́: велича́яй спасе́ния царе́ва, и творя́й ми́лость христу́ Своему́ Дави́ду, и се́мени его́ до ве́ка.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 18:
Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию, творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет твердь. День дни отрыга́ет глаго́л, и нощь но́щи возвеща́ет ра́зум. Не суть ре́чи, ниже́ словеса́, и́хже не слы́шатся гла́си их. Во всю зе́млю изы́де веща́ние их и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их. В со́лнце положи́ селе́ние Свое́, и Той, я́ко Жени́х исходя́й от черто́га Своего́, возра́дуется, я́ко Исполи́н тещи́ путь. От кра́я небесе́ исхо́д Его́, и сре́тение Его́ до кра́я небесе́, и несть и́же укры́ется теплоты́ Его́. Зако́н Госпо́день непоро́чен, обраща́яй ду́ши, свиде́тельство Госпо́дне ве́рно, умудря́ющее младе́нцы. Оправда́ния Госпо́дня пра́ва, веселя́щая се́рдце, за́поведь Госпо́дня светла́, просвеща́ющая о́чи. Страх Госпо́день чист, пребыва́яй в век ве́ка: судьбы́ Госпо́дни и́стинны, оправда́ны вку́пе, вожделе́нны па́че зла́та и ка́мене че́стна мно́га, и сла́ждша па́че ме́да и со́та. И́бо раб Твой храни́т я́, внегда́ сохрани́ти я́, воздая́ние мно́го. Грехопаде́ния кто разуме́ет? От та́йных мои́х очи́сти мя, и от чужди́х пощади́ раба́ Твоего́, а́ще не облада́ют мно́ю, тогда́ непоро́чен бу́ду и очи́щуся от греха́ вели́ка. И бу́дут во благоволе́ние словеса́ уст мои́х, и поуче́ние се́рдца моего́ пред Тобо́ю вы́ну, Го́споди, Помо́щниче мой и Изба́вителю мой.
Псало́м 19:
Услы́шит тя Госпо́дь в день печа́ли, защи́тит тя и́мя Бо́га Иа́ковля. По́слет ти по́мощь от Свята́го и от Сио́на засту́пит тя. Помяне́т вся́ку же́ртву твою́, и всесожже́ние твое́ ту́чно бу́ди. Даст ти Госпо́дь по се́рдцу твоему́ и весь сове́т твой испо́лнит. Возра́дуемся о спасе́нии твое́м и во и́мя Го́спода Бо́га на́шего возвели́чимся. Испо́лнит Госпо́дь вся проше́ния твоя́. Ны́не позна́х, я́ко спасе́ Госпо́дь христа́ Своего́, услы́шит его́ с Небесе́ Свята́го Своего́, в си́лах спасе́ние десни́цы Его́. Си́и на колесни́цах, и си́и на ко́нех, мы же во и́мя Го́спода Бо́га на́шего призове́м. Ти́и спя́ти бы́ша и падо́ша, мы же воста́хом и испра́вихомся. Го́споди, спаси́ царя́ и услы́ши ны, во́ньже а́ще день призове́м Тя.
Псало́м 20:
Го́споди, си́лою Твое́ю возвесели́тся царь и о спасе́нии Твое́м возра́дуется зело́. Жела́ние се́рдца его́ дал еси́ ему́, и хоте́ния устну́ его́ не́си лиши́л его́. Я́ко предвари́л еси́ его́ благослове́нием благосты́нным, положи́л еси́ на главе́ его́ вене́ц от ка́мене че́стна. Живота́ проси́л есть у Тебе́, и дал еси́ ему́ долготу́ дний во век ве́ка. Ве́лия сла́ва его́ спасе́нием Твои́м, сла́ву и велеле́пие возложи́ши на него́. Я́ко да́си ему́ благослове́ние во век ве́ка, возвесели́ши его́ ра́достию с лице́м Твои́м. Я́ко царь упова́ет на Го́спода, и ми́лостию Вы́шняго не подви́жится. Да обря́щется рука́ Твоя́ всем враго́м Твои́м, десни́ца Твоя́ да обря́щет вся ненави́дящия Тебе́. Я́ко положи́ши их я́ко пещь о́гненную во вре́мя лица́ Твоего́, Госпо́дь гне́вом Свои́м смяте́т я́, и снесть их огнь. Плод их от земли́ погуби́ши, и се́мя их от сыно́в челове́ческих. Я́ко уклони́ша на Тя зла́я, помы́слиша сове́ты, и́хже не возмо́гут соста́вити. Я́ко положи́ши я́ хребе́т, во избы́тцех Твои́х угото́виши лице́ их. Вознеси́ся, Го́споди, си́лою Твое́ю, воспое́м и пое́м си́лы Твоя́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 21:
Бо́же, Бо́же мой, вонми́ ми, вску́ю оста́вил мя еси́? Дале́че от спасе́ния моего́ словеса́ грехопаде́ний мои́х. Бо́же мой, воззову́ во дни, и не услы́шиши, и в нощи́, и не в безу́мие мне. Ты же во Святе́м живе́ши, хвало́ Изра́илева. На Тя упова́ша отцы́ на́ши, упова́ша и изба́вил еси́ я́. К Тебе́ воззва́ша, и спасо́шася, на Тя упова́ша, и не постыде́шася. Аз же есмь червь, а не челове́к, поноше́ние челове́ков и уничиже́ние люде́й. Вси ви́дящии мя поруга́ша ми ся, глаго́лаша устна́ми, покива́ша главо́ю: упова́ на Го́спода, да изба́вит его́, да спасе́т его́, я́ко хо́щет его́. Я́ко Ты еси́ исто́ргий мя из чре́ва, упова́ние мое́ от сосцу́ ма́тере моея́. К Тебе́ приве́ржен есмь от ложе́сн, от чре́ва ма́тере моея́ Бог мой еси́ Ты. Да не отсту́пиши от мене́, я́ко скорбь близ, я́ко несть помога́яй ми. Обыдо́ша мя тельцы́ мно́зи, юнцы́ ту́чнии одержа́ша мя. Отверзо́ша на мя уста́ своя́, я́ко лев восхища́яй и рыка́яй. Я́ко вода́ излия́хся, и разсы́пашася вся ко́сти моя́, бысть се́рдце мое́ я́ко воск, та́яй посреде́ чре́ва моего́. И́зсше я́ко скуде́ль кре́пость моя́, и язы́к мой прильпе́ горта́ни моему́, и в персть сме́рти свел мя еси́. Я́ко обыдо́ша мя пси мно́зи, сонм лука́вых одержа́ша мя, ископа́ша ру́це мои́ и но́зе мои́. Исчето́ша вся ко́сти моя́, ти́и же смотри́ша и презре́ша мя. Раздели́ша ри́зы моя́ себе́, и о оде́жди мое́й мета́ша жре́бий. Ты же, Го́споди, не удали́ по́мощь Твою́ от мене́, на заступле́ние мое́ вонми́. Изба́ви от ору́жия ду́шу мою́, и из руки́ пе́сии единоро́дную мою́. Спаси́ мя от уст льво́вых и от рог единоро́жь смире́ние мое́. Пове́м и́мя Твое́ бра́тии мое́й, посреде́ це́ркве воспою́ Тя. Боя́щиися Го́спода, восхвали́те Его́, все се́мя Иа́ковле, просла́вите Его́, да убои́тся же от Него́ все се́мя Изра́илево. Я́ко не уничижи́, ниже́ негодова́ моли́твы ни́щаго, ниже́ отврати́ лице́ Свое́ от мене́, и егда́ воззва́х к Нему́, услы́ша мя. От Тебе́ похвала́ моя́, в це́ркви вели́цей испове́мся Тебе́, моли́твы моя́ возда́м пред боя́щимися Его́. Ядя́т убо́зии и насы́тятся, и восхва́лят Го́спода взыска́ющии Его́, жива́ бу́дут сердца́ их в век ве́ка. Помяну́тся и обратя́тся ко Го́споду вси концы́ земли́, и покло́нятся пред Ним вся оте́чествия язы́к. Я́ко Госпо́дне есть ца́рствие, и Той облада́ет язы́ки. Ядо́ша и поклони́шася вси ту́чнии земли́, пред Ним припаду́т вси низходя́щии в зе́млю, и душа́ моя́ Тому́ живе́т. И се́мя мое́ порабо́тает Ему́, возвести́т Го́сподеви род гряду́щий. И возвестя́т пра́вду Его́ лю́дем ро́ждшимся, я́же сотвори́ Госпо́дь.
Псало́м 22:
Госпо́дь пасе́т мя, и ничто́же мя лиши́т. На ме́сте зла́чне, та́мо всели́ мя, на воде́ поко́йне воспита́ мя. Ду́шу мою́ обрати́, наста́ви мя на стези́ пра́вды, и́мене ра́ди Своего́. А́ще бо и пойду́ посреде́ се́ни сме́ртныя, не убою́ся зла, я́ко Ты со мно́ю еси́, жезл Твой и па́лица Твоя́, та мя уте́шиста. Угото́вал еси́ предо мно́ю трапе́зу сопроти́в стужа́ющим мне, ума́стил еси́ еле́ом главу́ мою́, и ча́ша Твоя́ упоява́ющи мя, я́ко держа́вна. И ми́лость Твоя́ пожене́т мя вся дни живота́ моего́, и е́же всели́ти ми ся в дом Госпо́день, в долготу́ дний.
Псало́м 23:
Госпо́дня земля́, и исполне́ние ея́, вселе́нная и вси живу́щии на ней. Той на моря́х основа́л ю есть, и на река́х угото́вал ю есть. Кто взы́дет на го́ру Госпо́дню? или́ кто ста́нет на ме́сте святе́м Его́? Непови́нен рука́ма и чист се́рдцем, и́же не прия́т всу́е ду́шу свою́, и не кля́тся ле́стию и́скреннему своему́. Сей прии́мет благослове́ние от Го́спода, и ми́лостыню от Бо́га, Спа́са своего́. Сей род и́щущих Го́спода, и́щущих лице́ Бо́га Иа́ковля. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь кре́пок и си́лен, Госпо́дь си́лен в бра́ни. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь сил, Той есть Царь сла́вы.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 4, подо́бен: «Ско́ро предвари́...»:
Воскре́сл еси́ я́ко Безсме́ртный от гро́ба, Спа́се,/ совоздви́гл еси́ мир Твой си́лою Твое́ю, Христе́ Бо́же наш,/ сокруши́л еси́ в кре́пости сме́рти держа́ву,/ показа́л еси́, Ми́лостиве, воскресе́ние всем:// те́мже Тя и сла́вим, Еди́не Человеколю́бче.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,/ пове́м вся чудеса́ Твоя́.
С го́рних высо́т соше́д Гаврии́л,/ и к ка́меню присту́пль, иде́же Ка́мень жи́зни,/ белонося́й взыва́ше ко пла́чущим:/ преста́ните вы от рыда́ния во́пля, име́ющия и ны́не ми́лостивное:/ Его́же бо и́щете пла́чуща, дерза́йте, я́ко вои́стинну воста́л есть./ Те́мже возопи́йте апо́столом: я́ко воскре́се Госпо́дь,/ Воста́вшему поклони́теся ра́дость прие́мша.// Дерза́йте у́бо, да дерза́ет у́бо и Е́ва.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Удиви́шася Чи́стая, вси а́нгелов ли́цы та́инству Твоего́ рожде́ния стра́шному:/ ка́ко И́же вся содержа́й ма́нием еди́нем,/ объя́тии Твои́ми я́ко челове́к содержава́ется,/ и прие́млет нача́ло Преве́чный и млеко́м пита́ется,/ И́же вся́кое дыха́ние пита́яй неизрече́нною бла́гостию;// и Тя, я́ко вои́стинну Бо́жию Ма́терь хва́ляще, сла́вят.
После кафизм:
Полиеле́й: [2]
Хор: Хвали́те И́мя Госпо́дне, хвали́те, раби́ Го́спода.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Благослове́н Госпо́дь от Сио́на, живы́й во Иерусали́ме.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко Благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Бо́гу Небе́сному, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Тропари́ воскре́сные, глас 5:
Хор: Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
А́нгельский собо́р удиви́ся,/ зря́ Тебе́ в ме́ртвых вмени́вшася,/ сме́ртную же, Спа́се, кре́пость разори́вша,/ и с Собо́ю Ада́ма воздви́гша,// и от а́да вся свобо́ждша.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Почто́ ми́ра с ми́лостивными слеза́ми,/ о учени́цы растворя́ете?/ Блиста́яйся во гро́бе а́нгел/ мироно́сицам веща́ше:/ ви́дите вы гро́б и уразуме́йте,// Спас бо воскре́се от гро́ба.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Зело́ ра́но мироно́сицы теча́ху/ ко гро́бу Твоему́ рыда́ющия,/ но предста́ к ним а́нгел, и рече́:/ рыда́ния вре́мя преста́, не пла́чите,// воскресе́ние же апо́столом рцы́те.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Мироно́сицы жены́, с ми́ры прише́дша/ ко гро́бу Твоему́, Спа́се, рыда́ху,/ а́нгел же к ним рече́, глаго́ля:/ что с ме́ртвыми Жива́го помышля́ете?// Я́ко Бог бо воскре́се от гро́ба.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху/
Поклони́мся Отцу́,/ и Его́ Сы́нови, и Свято́му Ду́ху,/ Святе́й Тро́ице во еди́ном существе́, с серафи́мы зову́ще:/ Свят, Свят, Свят еси́, Го́споди.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./
Жизнода́вца ро́ждши,/ греха́, Де́во, Ада́ма изба́вила еси́,/ ра́дость же Е́ве в печа́ли ме́сто подала́ еси́;/ па́дшия же от жи́зни/ к сей напра́ви,// из Тебе́ воплоти́выйся Бог и Челове́к.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа,// сла́ва Тебе́, Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благослови́ся И́мя Твое́ и просла́вися Ца́рство Твое́, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ипакои́, глас 4:
Я́же Твоего́ пресла́внаго воста́ния, предте́кша мироно́сицы,/ апо́столом пропове́даху Христе́,/ я́ко воскре́сл еси́ я́ко Бог,// подая́ ми́рови ве́лию ми́лость.
Степе́нна, глас 4:
1 антифо́н:
Хор: От ю́ности моея́/ мно́зи бо́рют мя стра́сти,/ но Сам мя заступи́,// и спаси́, Спа́се мой. (Дважды)
Ненави́дящии Сио́на,/ посрами́теся от Го́спода,/ я́ко трава́ бо огне́м// бу́дете изсо́хше. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ вся́ка душа́ живи́тся,/ и чистото́ю возвыша́ется,// светле́ется Тро́йческим еди́нством священнота́йне.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ вся́ка душа́ живи́тся,/ и чистото́ю возвыша́ется,// светле́ется Тро́йческим еди́нством священнота́йне.
2 антифо́н:
Воззва́х Тебе́ Го́споди те́пле,/ из глубины́ души́ моея́,/ и мне да бу́дут на послуша́ние// Боже́ственная Твоя́ ушеса́. (Дважды)
На Го́спода наде́жду всяк кто стяжа́в,// вы́шший есть всех скорбя́щих. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ то́чатся благода́тныя струи́,/ напая́юща вся́ку тварь// ко оживле́нию.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ то́чатся благода́тныя струи́,/ напая́юща вся́ку тварь// ко оживле́нию.
3 антифо́н:
Се́рдце мое́/ к Тебе́, Сло́ве, да возвы́сится,/ и да ничто́же услади́т мя// от мирски́х красо́т на сла́бость. (Дважды)
К ма́тери свое́й/ я́коже и́мать кто любо́вь,/ ко Го́споду те́пльше// любле́нием до́лжни есмы́. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ богове́дения бога́тство,/ зре́ния, и прему́дрости:// вся бо в сем оте́ческая веле́ния сло́во открыва́ет.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ богове́дения бога́тство,/ зре́ния, и прему́дрости:// вся бо в сем оте́ческая веле́ния сло́во открыва́ет.
Проки́мен и чте́ние Ева́нгелия:
Диакон: Во́нмем. Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас четве́ртый: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Хор: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Бо́же, уши́ма на́шима услы́шахом, и отцы́ на́ши возвести́ша нам.
Хор: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/
Хор: И изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Я́ко Свят еси́ Бо́же наш и во святы́х почива́еши и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́, хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Вся́кое дыха́ние.
Хор: Да хва́лит Го́спода.
Диакон: И о сподо́битися нам слы́шанию Свята́го Ева́нгелия, Го́спода Бо́га мо́лим.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Прему́дрость, про́сти, услы́шим Свята́го Ева́нгелия.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Иерей: От Ма́рка Свята́го Ева́нгелия чте́ние.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Диакон: Во́нмем.
Ева́нгелие у́треннее воскре́сное 2-е (Мк., зач. 70: гл.16, стт.1-8):
Иерей: Во вре́мя о́но, мину́вши суббо́те, Мари́а Магдали́на и Мари́а Иа́ковля и Саломи́а купи́ша арома́ты, да прише́дша пома́жут Иису́са. И зело́ зау́тра во еди́ну от суббо́т приидо́ша на гроб, возсия́вшу со́лнцу, и глаго́лаху к себе́: кто отвали́т нам ка́мень от две́рий гро́ба? И воззре́вша ви́деша, я́ко отвале́н бе ка́мень: бе бо ве́лий зело́. И вше́дша во гроб, ви́деша ю́ношу седя́ща в десны́х, оде́яна во оде́жду белу́: и ужасо́шася. Он же глаго́ла им: не ужаса́йтеся: Иису́са и́щете Назаряни́на распя́таго: воста́, несть зде: се, ме́сто, иде́же положи́ша Его́: но иди́те, рцы́те ученико́м Его́ и Петро́ви, я́ко варя́ет вы в Галиле́и: та́мо Его́ ви́дите, я́коже рече́ вам. И изше́дша бежа́ша от гро́ба: имя́ше же их тре́пет и у́жас: и ни кому́же ничто́же ре́ша: боя́ху бо ся.
По прошествии субботы Мария Магдалина и Мария Иаковлева и Саломия купили ароматы, чтобы идти помазать Его.
И весьма рано, в первый день недели, приходят ко гробу, при восходе солнца,
и говорят между собою: кто отвалит нам камень от двери гроба?
И, взглянув, видят, что камень отвален; а он был весьма велик.
И, войдя во гроб, увидели юношу, сидящего на правой стороне, облеченного в белую одежду; и ужаснулись.
Он же говорит им: не ужасайтесь. Иисуса ищете Назарянина, распятого; Он воскрес, Его нет здесь. Вот место, где Он был положен.
Но идите, скажите ученикам Его и Петру, что Он предваряет вас в Галилее; там Его увидите, как Он сказал вам.
И, выйдя, побежали от гроба; их объял трепет и ужас, и никому ничего не сказали, потому что боялись.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
После Евангелия:
Воскре́сная песнь по Ева́нгелии, глас 6:
Хор: Воскресе́ние Христо́во ви́девше,/ поклони́мся Свято́му Го́споду Иису́су,/ еди́ному безгре́шному,/ Кресту́ Твоему́ покланя́емся, Христе́,/ и свято́е Воскресе́ние Твое́ пое́м и сла́вим:/ Ты бо еси́ Бог наш,/ ра́зве Тебе́ ино́го не зна́ем,/ и́мя Твое́ имену́ем./ Прииди́те вси ве́рнии,/ поклони́мся Свято́му Христо́ву Воскресе́нию:/ се бо прии́де Кресто́м ра́дость всему́ ми́ру./ Всегда́ благословя́ще Го́спода,/ пое́м Воскресе́ние Его́:/ распя́тие бо претерпе́в,// сме́ртию смерть разруши́.
Псало́м 50:
Чтец: Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя. Я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х, и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х и победи́ши, внегда́ суди́ти Ти. Се бо в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо и́стину возлюби́л еси́, безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся, омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие, возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х, и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́, и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́, и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́, возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо, всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н, се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския, тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая: тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
После 50 псалма:
Глас 6:
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху./ Моли́твами апо́столов,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./ Моли́твами Богоро́дицы,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
Поми́луй мя, Бо́же,/ по вели́цей ми́лости Твое́й,/ и по мно́жеству щедро́т Твои́х// очи́сти беззако́ние мое́.
Стихира воскресная, глас 6:
Стихира: Воскре́с Иису́с от гро́ба,/ я́коже прорече́,/ даде́ нам живо́т ве́чный// и ве́лию ми́лость.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день) и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Иерей: Ми́лостию и щедро́тами и человеколю́бием единоро́днаго Твоего́ Сы́на, с Ни́мже благослове́н еси́, со Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Кано́н: (В приходской практике может сокращаться)
Песнь 1:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Мо́ря чермну́ю пучи́ну/ невла́жными стопа́ми/ дре́вний пешеше́ствовав Изра́иль,/ крестообра́зныма Моисе́овыма рука́ма// Амали́кову си́лу в пусты́ни победи́л есть.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Возне́слся еси́ на пречи́стем дре́ве кре́стнем,/ на́ше отпаде́ние исправля́я,/ е́же на дре́ве исцеля́я всегуби́тельство, Влады́ко,// я́ко Благ и Всеси́лен.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Во гро́бе пло́тски, во а́де же с душе́ю, я́ко Бог:/ в раи́ же с разбо́йником, и на Престо́ле был еси́, Христе́, со Отце́м и Ду́хом,// вся исполня́я Неопи́санный.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Без се́мене О́тчею во́лею/ от Боже́ственнаго Ду́ха Бо́жия зачала́ еси́ Сы́на,/ и пло́тию родила́ еси́:/ И́же из Отца́ без ма́тере,// нас же ра́ди, из Тебе́ без отца́.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Сотрясо́шася лю́дие, смято́шася язы́цы,/ ца́рствия же держа́вная уклони́шася, Чи́стая, от стра́ха рождества́ Твоего́:/ прии́де бо Царь мой, и низложи́ мучи́теля,// и мир от тли изба́ви.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Жили́ще Свое́, живы́й в вы́шних,/ к челове́ком соше́д, освяти́ Христе́, и непоколеби́мо яви́:/ Еди́на бо по рождестве́ де́вства сокро́вище,// Зижди́теля ро́ждши пребыла́ еси́.
Кано́н ап. Варфоломе́я, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Прече́стна ка́меня тя Живота́ Ка́мень показа́,/ на не́мже созда́ Це́рковь Свою́, Варфоломе́е, апо́столе Госпо́день.// Тем тя чтим и ублажа́ем.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Вели́ким научи́лся еси́, су́щим па́че ума́ и смы́сла,/ Прему́дрость обре́т Ипоста́сную, объюро́дил еси́ е́ллинов му́дрость,// умудри́в концы́ Боже́ственными уче́нии.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Мертве́ц погребе́нный, мо́ря ше́ственник был еси́,/ Боже́ственным повеле́нием повину́яся,// и, я́ко со́лнце к за́паду, от восто́ка, апо́столе, приспе́л еси́, просвеща́я его́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: По́лный истощева́ется, Преве́чный начина́ется, от Де́вы Богоотрокови́цы ражда́емь,/ Его́же пропове́дал еси́ во двою́ существу́,// во еди́ной же ипоста́си, Богоблаже́нне.
Кано́н ап. Ти́та, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Вся́кими дарова́ньми обогати́вши тя благода́ть Ду́ха,/ пропове́дника боже́ственна апо́стола, в концы́ пропове́дающа, посла́ Сло́ва воплоще́ние,// Ти́те пресла́вне.
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Зарю́ боже́ственныя благода́ти прие́мь,/ облиста́л еси́, я́ко со́лнце, прему́дре,/ су́щим во тьме душа́м, я́же просвети́л еси́,// изыма́я неве́дения, пре́лести рабо́ты избавля́я, блаже́нне.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Сый испо́лнен даро́в духо́вных,/ Па́вел прему́дрый на тя рукоположе́ние возлага́ет// и служи́теля, и боже́ственна ученика́, и ве́ры пропове́дника устроя́ет, Ти́те пречу́дне.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Избавля́я мирски́я концы́ пре́лести,/ возсия́ от Твоего́ чре́ва Госпо́дь, Богоневе́сто,// Его́же моли́ всегда́ спасти́ ве́рою Тя, Де́во, чту́щия.
Катава́сия, глас 8:
Хор: Крест начерта́в, Моисе́й/ впря́мо жезло́м Чермно́е пресече́,/ Изра́илю пешеходя́щу;/ то́же обра́тно фарао́новым колесни́цам, уда́рив, совокупи́,/ вопреки́ написа́в непобеди́мое ору́жие.// Тем Христу́ пои́м, Бо́гу на́шему, я́ко просла́вися.
Песнь 3:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Весели́тся о Тебе́ Це́рковь Твоя́, Христе́, зову́щи:/ Ты моя́ кре́пость, Го́споди,// и прибе́жище, и утвержде́ние.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Дре́во живо́тное, мы́сленный и́стинный виногра́д,// на Кресте́ ви́сит, всем источа́я нетле́ние.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Я́ко вели́к, я́ко стра́шен, я́ко а́дово низло́жь шата́ние,// и я́ко Бог нетле́нен, ны́не пло́тски воскре́се.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Ты еди́на су́щим на земли́,/ я́же па́че естества́ благи́х Хода́таица,/ Ма́ти Бо́жия была́ еси́:// те́мже Ти, ра́дуйся, прино́сим.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Очища́ется челове́ков существо́,/ Тобо́ю присовоку́пльшееся нестерпи́мому Боже́ственному Огню́:/ я́ко сокрове́нный, Пречи́стая Де́во, в Тебе́ Хлеб испе́кшееся,// И́же и Тебе́ неврежде́нну сохра́ншему.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Ка́я сия́ я́же вои́стинну близ Бо́га;/ я́ко превозше́дши вся а́нгельския чи́ны,/ еди́на добро́тою де́вства,// я́ко Ма́ти сия́ющи Вседержи́теля.
Кано́н ап. Варфоломе́я, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Кре́пко утеше́ние тя обрето́ша, и свет, и лю́тых избавле́ние, Варфоломе́е прему́дре,// и́же пре́лестию содержи́мии и безбо́жия мра́ком умовре́дно обложе́ннии.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Уста́ был еси́ Бо́га Сло́ва,/ от уст во́лка лука́ваго лю́ди изба́вил еси́, сла́вне,// приводя́ к Зижди́телю твоему́ ба́нею Креще́ния, Варфоломе́е апо́столе.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Язы́ком твои́м о́гненным попали́в пре́лести вещь го́рькую,/ олядене́вшая, прему́дре, сердца́ обнови́л еси́// и де́лати Небе́сныя ра́зумы устро́ил еси́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Из Тебе́ па́че сло́ва Бог Сло́во роди́тися благоизво́ли пло́тию, Де́во Ма́ти Чи́стая,// ученика́ избра́в и служи́теля при́снаго, Варфоломе́я сла́внаго.
Кано́н ап. Ти́та, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Не му́дростию объюро́ди той внима́ющия,/ но ра́зумом и́стины ослепле́ние, блаже́нне, душ отгна́л еси́,// притека́ющих к тебе́.
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Олядене́вшую безбо́жия те́рнием бразду́, всенасле́дие язы́к,/ серпо́м Боже́ственным очи́стил еси́,// ра́зума се́мена насе́яв.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Еди́но пропове́дал в Трех Ли́цах Божество́,/ отгна́л еси́ мглу многобо́жия, блаже́нне,// к Боже́ственному ра́зуму приводя́ концы́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Святе́йшу А́нгелов и всея́ тва́ри вы́шшу,/ из Тебе́ пло́тию Роди́выйся Тя соде́ла,// те́мже Тя, я́ко Влады́чицу всех, почита́ем.
Катава́сия, глас 8:
Хор: Жезл во о́браз та́йны прие́млется,/ прозябе́нием бо предразсужда́ет свяще́нника;/ неплодя́щей же пре́жде Це́ркви/ ны́не процвете́ Дре́во Креста́// в держа́ву и утвержде́ние.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Ты еси́ Бог наш и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к ап. Варфоломе́я, глас 4, подо́бен: «Яви́лся еси́ днесь...»:
Яви́лся еси́ ве́лие со́лнце Це́ркви,/ уче́ний сия́нием и чудесы́ стра́шными// просвеща́я пою́щия тя, Варфоломе́е, Госпо́день апо́столе.
И́кос:
Я́коже со́лнце многосве́тлое, проше́д мир/ и сей луча́ми слове́с твои́х просве́щ, заше́л еси́, у́мер му́ченически,/ и исходя́щими от гро́ба твоего́ сия́нии тьму страсте́й отгна́л еси́./ Те́мже тя и́же за́вистию одержи́мии,/ и к за́падом со́лнца отгна́вше, страстоно́сче, отпуща́ют, по мо́рю ходя́ща./ Узре́ же ся в тебе́ превели́ко чу́до, от пла́вающаго стра́шно глубины́ мо́ря,// е́же чу́дными освяти́ся твои́ми ше́ствовании, Варфоломе́е, Госпо́день апо́столе.
Конда́к ап. Ти́та, глас 2, подо́бен: «Вы́шних ища́...»:
Па́влов яви́вся собесе́дник, апо́столе,/ с ним нам сло́во предвозвести́л еси́ Боже́ственныя благода́ти,/ тайноглаго́льниче Ти́те приснопа́мятне./ Сего́ ра́ди вопие́м ти:// не преста́й моля́ся о всех нас.
Седа́лен ап. Варфоломе́я, глас 3, подо́бен: «Боже́ственныя...»:
Бога́тство некра́домо Це́ркви,/ столп непоколеби́м благоче́стия, Варфоломе́е, показа́лся еси́, апо́столе,/ в мо́ри же стезю́ творя́, пучи́ну Боже́ственных источа́еши исцеле́ний, достосла́вне.// Христа́ Бо́га моли́ дарова́ти нам ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Седа́лен ап. Ти́та, глас 8, подо́бен: «Прему́дрости...»:
Я́коже звезда́ с со́лнцем, ходи́л еси́, пресла́вне Ти́те, с Па́влом,/ я́ве зе́млю просвети́сте и тьму разори́сте,/ в Кри́тстем же о́строве заше́д, блаже́нне, сме́ртию,/ всем незаходи́мы оста́вил еси́, я́ко зари́, Богому́дре, твоя́ боле́зни и словеса́,/ и́миже просве́щшеся, благоче́стно тя чтим и согла́сно вопие́м ти:/ моли́ Христа́ Бо́га грехо́в оставле́ние пода́ти// чту́щим любо́вию святу́ю па́мять твою́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дичен из Мине́и, глас 8:
Я́ко Всенепоро́чная Неве́сто Творцу́,/ я́ко Неискусому́жная Ма́ти Изба́вителя,/ прия́телище я́ко су́щи Уте́шителя, Препе́тая,/ беззако́нию мя су́ща скве́рное оби́телище и бесо́м игра́лище в ра́зуме бы́вша,/ потщи́ся от тех злоде́йства мя изба́вити/ и све́тлое жили́ще доброде́телей соверши́, Светоно́сная, Нетле́нная,/ отжени́ о́блак страсте́й и Вы́шняго прича́стия сподо́би// и Све́та невече́рняго моли́твами Твои́ми.
Песнь 4:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Вознесе́на Тя ви́девши Це́рковь на Кресте́,/ Со́лнце Пра́ведное,/ ста в чи́не свое́м,/ досто́йно взыва́ющи:// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Возше́л еси́, стра́сти моя́ исцеля́я, на Крест/ стра́стию Пречи́стыя пло́ти Твоея́,/ в ню́же во́лею обле́клся еси́./ Те́мже Ти взыва́ем:// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Безгре́шнаго смерть вкуси́вши,/ Животворя́щаго Те́ла Твоего́,/ досто́йно, Влады́ко, умертви́ся:/ мы же вопие́м Ти,// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Неискусобра́чно родила́ еси́, Де́во,/ и по рождестве́ яви́лася еси́ де́вствующи па́ки:/ те́мже немо́лчными гла́сы,/ е́же ра́дуйся, Тебе́, Влады́чице,// ве́рою несумне́нною взыва́ем.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Поживе́ с челове́ки, ви́димь быв Неви́димый,/ во зра́це сый Непостижи́маго Божества́,/ и вообра́жься из Тебе́, Отрокови́це, в чужде́е,// ве́дущих Тя, Чи́стую Богома́терь, спаса́ет.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Прия́т в веще́ственне Де́ва Невеще́ственнаго, в прича́стии вещества́,/ Младе́нца от Нея́ бы́вша./ Те́мже во дву существу́, Еди́н познава́ется// плотоно́сец Бог, и Челове́к Пресу́щественный.
Кано́н ап. Варфоломе́я, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Рече́ния коне́ц прия́ша проро́ческая:/ свет бо язы́ком в снабде́ние, богогла́сный по́йде учени́к,// просвеща́я вся вселе́нныя концы́.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Заре́ю просвеща́емь богонача́льною,/ Боже́ственным прича́стием, вторы́й свет яви́лся еси́,// служи́в перводе́тельно нас ра́ди Обнища́вшему пло́тию, сла́вне.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Изба́ви твое́ ста́до грехо́вныя бу́ри, и бед, и скорбе́й сопроти́вных,// наставля́я нас при́сно ко приста́нищем, сла́вне, спаси́тельным благода́тию.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Я́ко несказа́нное премно́гое бога́тство милосе́рдия ро́ждши несказа́нно,/ обнища́вшия ны грехо́м, Пречи́стая,// Боже́ственными дарова́нии обогати́.
Кано́н ап. Ти́та, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: От сокро́вищ неистощи́мых поче́рп, всему́дре,/ жа́дныя ра́зумы бога́тства и́стиннаго насы́тил еси́/ и умерщвле́нная сердца́ оживи́л еси́,// неразу́мия отгоня́я мглу, всесла́вне.
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Па́влова тя мре́жа промышле́нием благода́ти уловля́ет, Ти́те,/ хотя́ща усе́рдно по́слежде твое́ю у́дицею сло́ва// язы́ки премно́гия извлещи́ от ле́стныя глуби́ны ко благоче́стию.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Сла́вному, я́коже а́гня, Боже́ственному Па́влу после́дуя,/ тя́жкия от среды́ во́лки, Богогла́се, отгна́л еси́,/ и́дольския же хра́мы на зе́млю низве́ргл еси́// и хра́мы Бо́гу земноро́дныя сотвори́л еси́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Свята́я Богоро́дица, сень нескве́рная, Све́та дверь,/ трапе́за и ру́чка всезлата́я, несеко́мая гора́ и присе́нная,// я́ко вмести́вшая Соде́теля, ублажа́ется.
Катава́сия, глас 8:
Хор: Услы́шах, Го́споди,/ смотре́ния Твоего́ та́инство,/ разуме́х дела́ Твоя́// и просла́вих Твое́ Божество́.
Песнь 5:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Ты, Го́споди мой,/ Свет в мир прише́л еси́,/ Свет Святы́й, обраща́яй из мра́чна неве́дения// ве́рою воспева́ющия Тя.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Ты, Го́споди, к земли́ ми́лостивно соше́л еси́:// Ты возне́сл еси́ па́дшее челове́ческое существо́, на дре́ве воздвиза́емь.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Ты взял ми еси́, Христе́, прегреше́ний осужде́ние:// Ты разруши́л еси́ боле́зни сме́ртныя, Ще́дре, Боже́ственным воскресе́нием Твои́м.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Тя ору́жие непобеди́мое на враги́ предлага́ем,// Тя утвержде́ние, и наде́жду на́шего спасе́ния, Богоневе́сто, стяжа́хом.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Дом Тя сла́вы, Го́ру Бо́жию Святу́ю, Чи́стая,/ Неве́сту, Черто́г, Храм освяще́ния,/ Сын Бо́жий, в Тя всели́вся,// и рай сла́дости присносу́щныя нам соде́ла.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Плоть от кро́ве Де́вственныя прия́л еси́, Христе́,/ Безсе́менну, Пречи́сту, Ипоста́сну,/ и слове́сну и у́мну, одушевле́нну,/ де́йственну, хоте́тельну,// Самовлады́чну и Самовла́стну.
Кано́н ап. Варфоломе́я, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Но́ги стяжа́в красны́ пропове́данием, всем блага́я благовести́л еси́,/ всем мир, блаже́нне, пропове́дал еси́,// вражды́ дре́вния отчужди́в Боже́ственными уче́нии Спа́са, апо́столе.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Сло́во твое́ цельба́ бысть прие́мшим зми́я яд смертоно́сный, Варфоломе́е,/ земля́ же паде́ся нечести́вых проро́чески,// веща́нием прему́дрых уче́ний твои́х.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Мертве́ц многодне́вный, жи́знь источа́я незави́стную,/ хребты́ носи́м морски́ми, Варфоломе́е, с Боже́ственными му́ченики,// безме́рныя пучи́ны проше́д, во о́стров Липа́рский устреми́лся еси́, апо́столе.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: И́стинно сла́влю Тя, Бо́жию Ма́терь Пречи́стую,/ ра́дуйся, Тебе́ зову́, я́ко А́нгел, Благослове́нная Обра́дованная,/ слы́шание и глаго́лание стра́шно,// стра́нно прия́телище Влады́це тва́ри.
Кано́н ап. Ти́та, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Смердя́щую уста́вил еси́ зло́бы я́зву язы́ком, блаже́нне, душ,/ сла́дкою со́лию Боже́ственных слове́с твои́х,// я́коже врач изря́ден и я́ко благода́ти служи́тель.
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Па́вла веле́нием повину́яся кро́тко,/ с ним поднебе́сную обхо́диши, прему́дре,// сло́во ра́зума благовеству́я, богопропове́дниче всече́стне.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Равноде́тельна, Еднопресто́льна Сло́ва Отцу́ науча́я,/ я́коже мудр, Богогла́се, повину́л еси́ суему́дрыя// и́дольскую всю лесть отри́нути.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Чи́стую чи́стым почти́м умо́м, добро́ту Иа́ковлю,/ Боже́ственными дея́ньми удобря́еми, благоче́стно воспое́м,// я́ко Ма́терь Бо́га на́шего.
Катава́сия, глас 8:
Хор: О, треблаже́нное Дре́во,/ на не́мже распя́ся Христо́с, Царь и Госпо́дь!/ И́мже паде́ дре́вом прельсти́вый,/ тобо́ю прельсти́вся,/ Бо́гу пригвозди́вшуся пло́тию,// подаю́щему мир душа́м на́шим.
Песнь 6:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Пожру́ Ти со гла́сом хвале́ния, Го́споди,/ Це́рковь вопие́т Ти,/ от бесо́вския кро́ве очи́щшися/ ра́ди ми́лости от ребр Твои́х// исте́кшею Кро́вию.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Возше́л еси́ на Крест, си́лою препоя́сався,/ и сопле́тся с мучи́телем, я́ко Бог, с высоты́ свергл еси́,// Ада́ма же непобеди́мою си́лою воскреси́л еси́.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Воскре́сл еси́ блиста́яйся кра́сный из гро́ба, Христе́,/ и разгна́л еси́ вся враги́ Боже́ственною си́лою Твое́ю,// и вся, я́ко Бог, весе́лия испо́лнил еси́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: О чу́до всех чуде́с нове́йшее!/ Я́ко Де́ва во утро́бе, вся́ческая обдержа́щаго// неискусому́жно заче́нши, не тесновмести́.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Дре́вле у́бо прельсти́ мя змий, и умори́ мя,/ прама́терию мое́ю Е́вою:// ны́не же, Чи́стая, Тобо́ю созда́вый мя из истле́ния воззва́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Бе́здна Тя бе́здну неизрече́нно,/ благоутро́бия Отрокови́це, избра́нную показа́ чуде́с:/ и́бо из Тебе́ мо́лниею Божества́,// би́сер Христо́с возсия́.
Кано́н ап. Варфоломе́я, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Заря́ со́лнца, возсия́вшаго ми́ру, пло́тию был еси́,/ светоно́сными твои́ми уче́нии, апо́столе,// отгоня́я нощь ле́сти многобо́жную.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Лю́дем Бо́жие спасе́ние уясни́л еси́, пло́ти подо́бием я́вльшагося// за мно́гую бла́гость, Варфоломе́е, пропове́дниче язы́ков и апо́столе.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Путь мо́ря име́л еси́ и стези́ в вода́х сотвори́л еси́,/ и позна́шася твоя́ в сих стопы́ Ду́хом,// я́коже Дави́д прорече́, блаже́нне апо́столе.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Храм сла́вы была́ еси́ и дверь Све́та яви́лася еси́,/ гора́ присе́нная, зна́меньми проро́ческими пева́ема,// Де́во Ма́ти Богора́дованная.
Кано́н ап. Ти́та, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Па́вел, ми́ра невече́рнее со́лнце,/ тя, я́коже зарю́, испуща́ет светолу́чну, блаже́нне,// я́же во тьме неразу́мия седя́щая сердца́ просвеща́юща.
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Па́вел, ми́ра невече́рнее со́лнце,/ тя, я́коже зарю́, испуща́ет светолу́чну, блаже́нне,// я́же во тьме неразу́мия седя́щая сердца́ просвеща́юща.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Вод живото́чных сый испо́лнен,/ струя́ми Боже́ственных уче́ний пото́ки, блаже́нне, неразу́мия потопля́еши,// напоя́я язы́ков совокупле́ния.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Пою́т ро́ди родо́в Тя, Всепе́тая:/ препе́тое бо Сло́во Бо́жие родила́ еси́ па́че сло́ва,// Его́же сла́вят и челове́честии и А́нгельстии чи́ни.
Катава́сия, глас 8:
Хор: Во́днаго зве́ря во утро́бе/ дла́ни Ио́на крестови́дно распросте́р,/ спаси́тельную Страсть прообража́ше я́ве./ Тем, тридне́вен изше́д,/ преми́рное Воскресе́ние прописа́ше/ Пло́тию пригвожде́ннаго Христа́ Бо́га// и тридне́вным Воскресе́нием мир просве́щшаго.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Ты бо еси́ Царь ми́ра и Спас душ на́ших и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к воскре́сный, глас 4, подо́бен: «Яви́лся еси́ днесь...»:
Спас и Изба́витель мой/ из гро́ба, я́ко Бог, воскреси́ от уз земноро́дныя,/ и врата́ а́дова сокруши́,/ и я́ко Влады́ка// воскре́се тридне́вен.
И́кос:
Воскре́сшаго из ме́ртвых Христа́ Жизнода́вца тридне́вна из гро́ба,/ и врата́ сме́ртная днесь сокру́шшаго си́лою Свое́ю,/ и а́да умертви́вшаго, и жа́ло сме́ртное сте́ршаго,/ и Ада́ма со Е́вою свободи́вшаго,/ воспои́м вси земноро́днии, вопию́ще хвалу́ приле́жно:// Той бо я́ко Еди́н Кре́пкий, Бог и Влады́ка, воскре́се тридне́вен.
Песнь 7:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: В пещи́ Авраа́мстии о́троцы перси́дстей,/ любо́вию благоче́стия па́че,/ не́жели пла́менем, опаля́еми, взыва́ху:// благослове́н еси́ в хра́ме сла́вы Твоея́, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: К нетле́нию челове́чество призва́ся,/ Боже́ственною измове́но Кро́вию Христо́вою, благода́рно воспева́ющее:// благослове́н еси́ в хра́ме Сла́вы Твоея́, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Я́ко Живоно́сец, я́ко рая́ красне́йший/ вои́стинну, и черто́га вся́каго ца́рскаго показа́ся светле́йший, Христе́, гроб Твой,// исто́чник на́шего воскресе́ния.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Вы́шняго освяще́нное Боже́ственное селе́ние, ра́дуйся,/ Тобо́ю бо даде́ся ра́дость, Богоро́дице, зову́щим:// благослове́на Ты в жена́х еси́, Всенепоро́чная Влады́чице.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Привлачи́т мя к пе́нию любо́вь де́вственная огнь,/ и́же в се́рдцы, вопи́ти Ма́тери и Де́ве:// Благослове́нная, Госпо́дь си́лам с Тобо́ю.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Превы́шши тва́ри яви́лася еси́,/ я́ко Творца́ ро́ждши и Го́спода./ Те́мже Ти вопию́, Богоро́дице:// Благослове́нная, Госпо́дь си́лам с Тобо́ю.
Кано́н ап. Варфоломе́я, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Объюроде́вшее зло́бою, пресла́вне, челове́чество,/ сла́дкою со́лию исцели́л еси́ слове́с твои́х и пе́ти уве́рил еси́:// препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Я́ко не́бо превысо́ко, быв, сла́ву Бо́жию мы́сленно высо́ким гла́сом пропове́дуеши,/ я́ко Боже́ственный апо́стол, Ему́же зове́м:// препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Изтка́в Боже́ственныя благода́ти ри́зу, блаже́нне,/ оде́ял еси́ обнаже́нныя лю́те зло́бою зми́я и пе́ти уве́рил еси́:// препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Предста́тельницу Тя и сте́ну необори́мую обогати́вшеся, Богороди́тельнице Чи́стая,/ раби́ Твои́, всегда́ ве́рою вопие́м Ти:// ра́дуйся, Мо́сте, к Бо́гу преводя́й от земли́, Благослове́нная.
Кано́н ап. Ти́та, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Еди́но Божество́ пе́ти, Еди́но Госпо́дство чти́ти Тит науча́я челове́ки,/ многобо́жнаго неи́стовства измени́ благоче́стно взыва́ющия:// благослове́н Бог оте́ц на́ших.
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Умерщвле́нный душе́ю, безду́шную чту́щия вещь,/ умерщвле́ннаго нас ра́ди Животода́вца Бо́га позна́ша,// тобо́ю наказу́емы, учениче́ и тайновеща́телю неизрече́нных.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Я́ко и́стины служи́тель, лжи отгони́тель яви́лся еси́/ и, я́ко Па́влов учени́к, гоне́ния и беды́ претерпе́л еси́, с ним поя́, сла́вне:// благослове́н Бог оте́ц на́ших.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Испещре́на доброде́тельми, Всецарю́ предста́ла еси́ одесну́ю,/ от Твои́х воплоще́на крове́й, Безневе́стная,// приле́жно моля́щи изба́витися нам от вся́кия ну́жды.
Катава́сия, глас 8:
Хор: Безу́мное веле́ние мучи́теля злочести́ваго лю́ди поколеба́,/ ды́шущее преще́ние и злохуле́ние богоме́рзкое,/ оба́че три о́троки не устраши́ я́рость зве́рская,/ ни огнь снеда́яй,/ но противоды́шущу росоно́сному Ду́ху,/ со огне́м су́ще, поя́ху:// препе́тый отце́в и нас Бо́же, благослове́н еси́.
Песнь 8:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Ру́це распросте́р Дании́л,/ львов зия́ния в ро́ве затче́,/ о́гненную же си́лу угаси́ша,/ доброде́телию препоя́савшеся,/ благоче́стия рачи́тели, о́троцы, взыва́юще:// благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Ру́це распросте́р на Кресте́, язы́ки вся собра́л еси́,/ и еди́ну яви́л еси́, Влады́ко/ Це́рковь воспева́ющую Тя, земну́ю и небе́сную, согла́сно пою́щим:/ благослови́те вся дела́ Госпо́дня, Го́спода,// по́йте и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Белообра́зен яви́ся жена́м,/ непристу́пным све́том воскресе́ния блиста́яйся А́нгел,/ что Жива́го во гро́бе, вопия́, и́щете я́ко ме́ртва;/ вои́стинну воста́ Христо́с, Ему́же вопие́м:/ вся дела́ по́йте Го́спода,// и превозноси́те во вся ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Ты Еди́на во всех ро́дех, Де́во Пречи́стая,/ Ма́ти яви́лася еси́ Бо́жия:/ Ты Божества́ была́ еси́ жили́ще, Всенепоро́чная,/ не опа́льшися огне́м Непристу́пнаго Све́та.// Те́мже вси Тя благослови́м, Мари́е Богоневе́сто.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: От ребра́ Ада́мова созда́вый Тя,/ от Твоего́ де́вства воплоти́ся, И́же всех Госпо́дь,/ Его́же пою́ще, вопие́м:/ вся дела́ благослови́те, по́йте Го́спода,// и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: В се́ни Авраа́м узре́, е́же в Тебе́, Богоро́дице, та́инство,/ Сы́на бо Твоего́ Безпло́тнаго прия́т, поя́:/ вся дела́ благослови́те, по́йте Го́спода,// и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Кано́н ап. Варфоломе́я, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Струя́ми наводня́емь Боже́ственными,/ я́коже из Еде́ма река́, изше́л еси́/ напои́ти подсо́лнечную уче́нии твои́ми и преле́стныя во́ды изсуша́я благода́тию,// Го́спода по́йте, — зовы́й, — и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Сло́во, я́ко боже́ственна богосло́ва слове́с вы́шших научи́в тя,/ я́коже стрелу́ небе́сную, ми́ру посла́,/ уязвля́я собо́ры вра́жия, сла́вне,// и спаса́я ве́рою пою́щия и превознося́щия Его́ во ве́ки.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Иска́пая, я́коже гора́, яви́лся еси́, Боже́ственную сла́дость, достохва́льне,/ мо́ре же име́л еси́ стезю́ по сме́рти, Боже́ственными си́лами пла́вая,// сего́ непотопля́емь пучи́ною, тя доринося́щим, до́блий страда́льче.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Зако́нов естества́ утаи́вшися, и ражда́еши и пребыва́еши Присноде́ва:/ Сло́во бо родила́ еси́, Челове́ка бы́вша за премно́гую бла́гость,/ Ему́же вси зове́м:// Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Кано́н ап. Ти́та, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Кропле́нием крове́й твои́х угасе́ огнь пре́лести чужди́й,/ неду́зи отгна́шася, де́мони исчезо́ша к Бо́гу мольбо́ю твое́ю, Ти́те апо́столе.// Тем тя, я́ко уго́дника боже́ственна Всецаря́ Христа́, восхваля́ем.
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Весь Бо́гу освяще́н и Боже́ственными укра́шен, Ти́те, благода́тьми,/ сло́во спаси́тельное всем уясни́л еси́, безслове́сия, всему́дре, нас изба́вльшее,// ве́рою и́стинною благословя́щих и превознося́щих Христа́ во ве́ки.
Благослови́м Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, Го́спода.
Тропарь: Све́та чисте́йшее прия́телище быв,/ просвети́л еси́ подсо́лнечную Боже́ственными сия́ньми, Ти́те досточу́дне,/ и омрачи́л еси́ сопротивле́ния беззако́ннующих враг,// Го́спода поя́ и превознося́ во вся ве́ки.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Ору́жие, дре́вле обраща́емое, плещи́, Де́во, ны́не мне дае́т,/ я́ко Сло́во родила́ еси́, пло́тию обложе́но и во двою́ естеству́ разумева́емо,// Его́же трепе́щут а́нгельстии чи́ни и славосло́вят земни́и во ве́ки.
Катава́сия, глас 8:
Хор: Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Го́сподеви, пою́ще и превознося́ще во вся ве́ки.
Благослови́те, о́троцы,/ Тро́ицы равночи́сленнии,/ Соде́теля Отца́ Бо́га,/ по́йте снизше́дшее Сло́во/ и огнь в ро́су претво́ршее/ и превозноси́те всем жизнь подава́ющаго// Ду́ха Всесвята́го во ве́ки.
Диакон: Богоро́дицу и Ма́терь Све́та в пе́снех возвели́чим.
Песнь Пресвято́й Богоро́дицы:
Хор: Вели́чит душа́ Моя́ Го́спода,/ и возра́довася дух Мой о Бо́зе Спа́се Мое́м.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Я́ко призре́ на смире́ние рабы́ Своея́,/ се бо от ны́не ублажа́т Мя вси ро́ди.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Я́ко сотвори́ Мне вели́чие Си́льный,/ и свя́то И́мя Его́, и ми́лость Его́ в ро́ды родо́в боя́щимся Его́.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Сотвори́ держа́ву мы́шцею Свое́ю,/ расточи́ го́рдыя мы́слию се́рдца их.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Низложи́ си́льныя со престо́л, и вознесе́ смире́нныя;/ а́лчущия испо́лни благ, и богатя́щияся отпусти́ тщи.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Восприя́т Изра́иля о́трока Своего́, помяну́ти ми́лости,/ я́коже глаго́ла ко отце́м на́шим, Авраа́му и се́мени его́, да́же до ве́ка.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Песнь 9:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Ка́мень нерукосе́чный/ от несеко́мыя горы́ Тебе́, Де́во,/ краеуго́льный отсече́ся,/ Христо́с, совокупи́вый разстоя́щаяся естества́.// Тем веселя́щеся Тя, Богоро́дице, велича́ем.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Всего́ мя восприя́л еси́ весь в совокупле́нии несли́тно,/ всему́ ми дая́, Бо́же мой, Спасе́ние стра́стию Твое́ю,/ ю́же на Кресте́ претерпе́л еси́ теле́сне,// благоутро́бия ра́ди мно́гаго.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Твои́ ученицы́ зря́ще отве́рзен гроб Твой,/ и богоно́сныя плащани́цы испражне́ны воскресе́нием Твои́м,// с а́нгелом глаго́лаху: вои́стинну воста́ Госпо́дь.
Припев: Пресвята́я Тро́ице, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Троичен: Еди́нице у́бо Боже́ственнаго Существа́, но Ипоста́сьми Тро́ице,/ вси ве́рнии покланя́ющеся,/ в неслия́нных Ипоста́сех Равноси́льную Единоче́стную// ны́не благочту́ще велича́ем.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Зрим я́ко крин Тя, ри́зою обагре́ною укра́шену, Пречи́стая, Боже́ственнаго Ду́ха,/ посреде́ те́рния сия́ющу, и благоуха́ния исполня́ющу,// и́же Тебе́ и́скренно велича́ющих.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Тле́нное прии́м челове́ческое естество́ из Твоего́, Всенепоро́чная, чре́ва Нетле́нный,/ в Себе́ показа́ нетле́нно, за благоутро́бие:// те́мже Тя, я́ко Богоро́дицу, велича́ем.
Кано́н ап. Варфоломе́я, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Приво́дит пра́здник па́мяти твоея́ днесь апо́стольский лик,/ му́ченицы ра́дуются и пра́ведных всех чи́нове./ Ве́рнии же, пе́сньми тя почита́ем и вопие́м:// от вся́кия нас печа́ли, учениче́ Христо́в, изба́ви.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Кресто́м блаже́нную кончи́ну, сла́вне, прие́м,/ сообра́зен был еси́ страсте́м Учи́теля твоего́/ и прича́стник све́тлости и Боже́ственныя сла́вы,// при́сно со А́нгелы Тому́ предстоя́ и неизрече́ннаго све́та сподобля́емь.
Припев: Святы́й апо́столе Варфоломе́е, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Пресве́тлая и благонаро́читая па́мять твоя́ нам возсия́,/ всех просвеща́ющи, Христо́в самови́дче, Варфоломе́е му́дре, в не́йже мо́лим тя:/ помяни́ всех нас,// супротивле́ния вся́каго и обстоя́ния моли́твами твои́ми нас избавля́я.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Умертви́ на́ша плотска́я мудрова́ния, Богороди́тельнице Чи́стая,/ уста́ви страсте́й на́ших бу́рю, ути́ши смуще́ние/ и помышле́ньми утверди́ Боже́ственными, Чи́стая, сердца́ ве́рою чту́щих Тя,// Предста́тельнице на́ша непосты́дная.
Кано́н ап. Ти́та, глас 4:
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Всю твою́ ко Изба́вителю нося́ и любо́вь и наде́жду,/ влече́т спу́тника Па́вел, с тобо́ю свяще́нное Ева́нгелие язы́ком пропове́дуя, апо́столе.// Те́мже с ним тя почита́ем.
Припев: Святы́й апо́столе Ти́те, моли́ Бо́га о нас.
Тропарь: Неду́ги отго́ниши ве́рных, де́моны прогоня́еши Боже́ственною благода́тию./ Крит, вели́кий град, первопресто́льника тя стяжа́ боже́ственна,// свети́льника же и зарю́ небе́сную, Ти́те Богому́дре и достохва́льне.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Я́ко со́лнце, возсия́ нам па́мять твоя́,/ заря́ми духо́вными всесве́тло укра́шена, о́блаки душ отгоня́щи,// ю́же ве́рою творя́щия ны сохраня́й, Ти́те всеблаже́нне и достохва́льне.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Плени́цы прегреше́ний мои́х, Чи́стая, разреши́ хода́тайством Твои́м, Всенепоро́чная,/ разори́ тьму души́ моея́, бу́рю страсте́й мои́х ути́ши,/ всу́е борю́щия мя сокруши́// и спаси́ мя, Влады́чице Присноде́во.
Катава́сия, глас 8:
Хор: Та́ин еси́, Богоро́дице, рай,/ невозде́ланно возрасти́вший Христа́,/ И́мже кре́стное живоно́сное на земли́ насади́ся Дре́во./ Тем, ны́не возноси́му,// покланя́ющеся Ему́, Тя велича́ем.
После канона:
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Тя хва́лят вся си́лы небе́сныя и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Я́ко Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Над все́ми людьми́ Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Ексапостила́рий воскре́сный второ́й:
Ка́мень узре́вша отвале́н, мироно́сицы ра́довахуся,/ ви́деша бо ю́ношу седя́ща во гро́бе,/ и той тем рече́: се Христо́с воста́л есть,/ рцы́те с Петро́м ученико́м:/ на го́ру приспе́йте Галиле́йскую, та́мо вам яви́тся,// я́коже предрече́ друго́м.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свети́лен апо́столов, подо́бен: «Не́бо звезда́ми...»:
Све́та прия́телища, непреме́нныя зари́ невече́рняго дне,// светолу́чныя мо́лнии, Варфоломе́я и Ти́та, ве́рнии, сла́вим вси.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дичен воскре́сного ексапостила́рия:
А́нгел у́бо принесе́ Де́ве, е́же ра́дуйся,/ пре́жде Твоего́ зача́тия, Христе́,/ а́нгел же ка́мень отвали́ гро́ба Твоего́,/ вме́сто печа́ли ов у́бо ра́дости неизрече́нныя зна́мения,/ ов же в сме́рти ме́сто пода́теля Тя жи́зни пропове́дуя и велича́я,// и глаго́ля воскресе́ние жена́м, и таи́нником.
Хвали́тны псалмы́, глас 4:
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода./ Хвали́те Го́спода с небе́с,/ хвали́те Его́ в вы́шних.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Хвали́те Его́ вси а́нгели Его́,/ хвали́те Его́ вся си́лы Его́.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Стихиры воскресные, глас 4:
На 8. Стих: Сотвори́ти в них суд напи́сан:// сла́ва сия́ бу́дет всем преподо́бным Его́.
Стихира: Крест претерпе́вый и смерть,/ и воскресы́й из ме́ртвых, Всеси́льне Го́споди,// сла́вим Твое́ Воскресе́ние.
Стих: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́,/ хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Стихира: Кресто́м Твои́м, Христе́,/ от дре́вния кля́твы свободи́л еси́ нас,/ и сме́ртию Твое́ю/ естество́ на́ше му́чащаго диа́вола упраздни́л еси́:/ воста́нием же Твои́м ра́дости вся испо́лнил еси́./ Те́мже вопие́м Ти:// воскресы́й из ме́ртвых, Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 6. Стих: Хвали́те Его́ на си́лах Его́,// хвали́те Его́ по мно́жеству вели́чествия Его́.
Стихира: Твои́м Кресто́м, Христе́ Спа́се,/ наста́ви нас на и́стину Твою́,/ и изба́ви нас от се́тей вра́жиих,/ воскресы́й из ме́ртвых,/ возста́ви ны па́дшияся грехо́м,/ просте́р ру́ку Твою́, Человеколю́бче Го́споди,// моли́твами святы́х Твои́х.
Стих: Хвали́те Его́ во гла́се тру́бнем,// хвали́те Его́ во псалти́ри и гу́слех.
Стихира: Оте́ческих Твои́х недр не разлучи́вся,/ Единоро́дный Сло́ве Бо́жий,/ прише́л еси́ на зе́млю за человеколю́бие,/ Челове́к быв непрело́жен,/ и крест и смерть претерпе́л еси́ пло́тию,/ безстра́стный Божество́м:/ воскре́с же из ме́ртвых,/ безсме́ртие по́дал еси́ ро́ду челове́ческому,// я́ко Еди́н Всеси́лен.
На 4. Стих: Хвали́те Его́ в тимпа́не и ли́це,// хвали́те Его́ во стру́нах и орга́не.
Стихира: Смерть прия́л еси́ пло́тию,/ нам безсме́ртие хода́тайствуя, Спа́се,/ и во гроб всели́лся еси́,/ да нас от а́да свободи́ши, воскреси́в с Собо́ю:/ пострада́ у́бо я́ко челове́к,/ но воскре́с, я́ко Бог./ Сего́ ра́ди вопие́м:/ сла́ва Тебе́, Жизнода́вче Го́споди,// Еди́не Человеколю́бче.
Стих: Хвали́те Его́ в кимва́лех доброгла́сных, хвали́те Его́ в кимва́лех восклица́ния.// Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Стихира: Ка́мение распада́шеся, Спа́се,/ егда́ на ло́бнем Крест Твой водрузи́ся,/ устраши́шася а́довы вра́тницы,/ егда́ во гро́бе я́ко мертв положе́н был еси́:/ и́бо сме́ртную упраздни́вый кре́пость,/ уме́ршим всем нетле́ние по́дал еси́ воскресе́нием Твои́м, Спа́се,// Жизнода́вче Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 2. Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Стихира: Возжеле́ша жены́ ви́дети/ Твое́ воскресе́ние, Христе́ Бо́же,/ прии́де предва́рши Мари́я Магдали́на,/ обре́те ка́мень отвале́н от гро́ба,/ и а́нгела седя́ща, и глаго́люща:/ что и́щете жива́го с ме́ртвыми?/ Воскре́се, я́ко Бог,// да спасе́т вся́ческая.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,// пове́м вся чудеса́ Твоя́.
Стихира: Где есть Иису́с, Его́же вмени́сте стрещи́,/ рцы́те иуде́и?/ Где есть, Его́же положи́сте во гро́бе, ка́мень запечатле́вше?/ Дади́те ме́ртва, и́же живота́ отве́ргшиися:/ дади́те погребе́ннаго, или́ ве́руйте воскре́сшему./ А́ще и вы умолчите́ Госпо́дне воста́ние,/ ка́мение возопие́т,/ па́че же отвале́нный от гро́ба./ Вели́кая Твоя́ ми́лость,/ ве́лие та́инство смотре́ния Твоего́,// Спа́се наш, сла́ва Тебе́.
Стихира утренняя евангельская воскресная вторая, глас 2:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: С ми́ры прише́дшим я́же с Мари́ею жена́м,/ и недоумева́ющимся,/ ка́ко бу́дет им улучи́ти жела́ние,/ яви́ся ка́мень взят,/ и Боже́ственный ю́ноша утоля́я мяте́ж душ их,/ воста́ бо, глаго́лет, Иису́с Госпо́дь./ Те́мже пропове́дите пропове́дником Его́,/ ученико́м в Галиле́ю тещи́,/ и ви́дети Его́ воскре́сша из ме́ртвых,// я́ко Жизнода́вца и Го́спода.
Богородичен, глас 2:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Преблагослове́нна еси́, Богоро́дице Де́во,/ Вопло́щшим бо ся из Тебе́ ад плени́ся,/ Ада́м воззва́ся,/ кля́тва потреби́ся,/ Е́ва свободи́ся,/ сме́рть умертви́ся, и мы ожи́хом./ Тем воспева́юще вопие́м:/ благослове́н Христо́с Бог,// благоволи́вый та́ко, сла́ва Тебе́.
Иерей: Сла́ва Тебе́, показа́вшему нам свет.
Славосло́вие вели́кое:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. Хва́лим Тя, благослови́м Тя, кла́няем Ти ся, славосло́вим Тя, благодари́м Тя, вели́кия ра́ди сла́вы Твоея́. Го́споди Царю́ Небе́сный, Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди, Сы́не Единоро́дный, Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше. Го́споди Бо́же, А́гнче Бо́жий, Сы́не Оте́чь, взе́мляй грех ми́ра, поми́луй нас; взе́мляй грехи́ ми́ра, приими́ моли́тву на́шу; седя́й одесну́ю Отца́, поми́луй нас. Я́ко Ты еси́ еди́н Свят, Ты еси́ еди́н Госпо́дь, Иису́с Христо́с, в сла́ву Бо́га Отца́. Ами́нь.
На всяк день благословлю́ Тя, и восхвалю́ И́мя Твое́ во ве́ки, и в век ве́ка.
Сподо́би, Го́споди, в день сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено И́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя.
Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. (Трижды)
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Аз рех: Го́споди, поми́луй мя, исцели́ ду́шу мою́, я́ко согреши́х Тебе́. Го́споди, к Тебе́ прибего́х, научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой: я́ко у Тебе́ исто́чник живота́, во све́те Твое́м у́зрим свет. Проба́ви ми́лость Твою́ ве́дущим Тя.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Тропа́рь воскре́сный, глас 2:
Хор: Воскре́с из гро́ба и у́зы растерза́л еси́ а́да,/ разруши́л еси́ осужде́ние сме́рти, Го́споди,/ вся от сете́й врага́ изба́вивый;/ яви́вый же Себе́ апо́столом Твои́м,/ посла́л еси́ я на про́поведь,/ и те́ми мир Твой по́дал еси́ вселе́нней,// Еди́не Многоми́лостиве.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним у́тренюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Дне всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Бог ми́лости и щедро́т и человеколю́бия еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Твое́ бо есть, е́же ми́ловати и спаса́ти ны, Бо́же наш и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Прему́дрость.
Хор: Благослови́.
Иерей: Сый благослове́н Христо́с Бог наш, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Утверди́, Бо́же, святу́ю правосла́вную ве́ру, правосла́вных христиа́н во век ве́ка.
Иерей: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Хор: Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, Упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых Христо́с, И́стинный Бог наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере...
Многоле́тие:
Хор: Вели́каго Господи́на и Отца́ на́шего Кири́лла,/ Святе́йшаго Патриа́рха Моско́вскаго и всея́ Руси́,/ и Господи́на на́шего Преосвяще́ннейшаго (или: Высокопреосвяще́ннейшего) имяре́к,/ епи́скопа (или: митрополи́та, или: архиепи́скопа) титул его,/ богохрани́мую страну́ на́шу Росси́йскую,/ настоя́теля, бра́тию и прихо́жан свята́го хра́ма сего́/ и вся правосла́вныя христиа́ны,// Го́споди, сохрани́ их на мно́гая ле́та.
Чтец: Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Псало́м 5:
Глаго́лы моя́ внуши́, Го́споди, разуме́й зва́ние мое́. Вонми́ гла́су моле́ния моего́, Царю́ мой и Бо́же мой, я́ко к Тебе́ помолю́ся, Го́споди. Зау́тра услы́ши глас мой, зау́тра предста́ну Ти, и у́зриши мя. Я́ко Бог не хотя́й беззако́ния, Ты еси́: не присели́тся к Тебе́ лука́внуяй, ниже́ пребу́дут беззако́нницы пред очи́ма Твои́ма: возненави́дел еси́ вся де́лающия беззако́ние. Погуби́ши вся глаго́лющия лжу: му́жа крове́й и льсти́ва гнуша́ется Госпо́дь. Аз же мно́жеством ми́лости Твоея́, вни́ду в дом Твой, поклоню́ся ко хра́му свято́му Твоему́, в стра́се Твое́м. Го́споди, наста́ви мя пра́вдою Твое́ю, враг мои́х ра́ди испра́ви пред Тобо́ю путь мой. Я́ко несть во усте́х их и́стины, се́рдце их су́етно, гроб отве́рст горта́нь их: язы́ки свои́ми льща́ху. Суди́ им, Бо́же, да отпаду́т от мы́слей свои́х, по мно́жеству нече́стия их изри́ни я́, я́ко преогорчи́ша Тя, Го́споди. И да возвеселя́тся вси упова́ющии на Тя, во век возра́дуются, и всели́шися в них, и похва́лятся о Тебе́ лю́бящии и́мя Твое́. Я́ко Ты благослови́ши пра́ведника, Го́споди: я́ко ору́жием благоволе́ния венча́л еси́ нас.
Псало́м 89:
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Пре́жде да́же гора́м не бы́ти и созда́тися земли́ и вселе́нней, и от ве́ка и до ве́ка Ты еси́. Не отврати́ челове́ка во смире́ние, и рекл еси́: обрати́теся, сы́нове челове́честии. Я́ко ты́сяща лет пред очи́ма Твои́ма, Го́споди, я́ко день вчера́шний, и́же мимои́де, и стра́жа нощна́я. Уничиже́ния их ле́та бу́дут. У́тро я́ко трава́ мимои́дет, у́тро процвете́т и пре́йдет: на ве́чер отпаде́т ожесте́ет и и́зсхнет. Я́ко исчезо́хом гне́вом Твои́м, и я́ростию Твое́ю смути́хомся. Положи́л еси́ беззако́ния на́ша пред Тобо́ю: век наш в просвеще́ние лица́ Твоего́. Я́ко вси дни́е на́ши оскуде́ша, и гне́вом Твои́м исчезо́хом, ле́та на́ша я́ко паучи́на поуча́хуся. Дни́е лет на́ших, в ни́хже се́дмьдесят лет, а́ще же в си́лах, о́смьдесят лет, и мно́жае их труд и боле́знь: я́ко прии́де кро́тость на ны, и нака́жемся. Кто весть держа́ву гне́ва Твоего́, и от стра́ха Твоего́, я́рость Твою́ исчести́? Десни́цу Твою́ та́ко скажи́ ми, и окова́нныя се́рдцем в му́дрости. Обрати́ся, Го́споди, доко́ле? И умоле́н бу́ди на рабы́ Твоя́. Испо́лнихомся зау́тра ми́лости Твоея́, Го́споди, и возра́довахомся, и возвесели́хомся, во вся дни на́ша возвесели́хомся, за дни в ня́же смири́л ны еси́, ле́та в ня́же ви́дехом зла́я. И при́зри на рабы́ Твоя́, и на дела́ Твоя́, и наста́ви сы́ны их. И бу́ди све́тлость Го́спода Бо́га на́шего на нас, и дела́ рук на́ших испра́ви на нас, и де́ло рук на́ших испра́ви.
Псало́м 100:
Ми́лость и суд воспою́ Тебе́, Го́споди. Пою́ и разуме́ю в пути́ непоро́чне, когда́ прии́деши ко мне? Прехожда́х в незло́бии се́рдца моего́ посреде́ до́му моего́. Не предлага́х пред очи́ма мои́ма вещь законопресту́пную: творя́щия преступле́ние возненави́дех. Не прильпе́ мне се́рдце стропти́во, уклоня́ющагося от мене́ лука́ваго не позна́х. Оклевета́ющаго тай и́скренняго своего́, сего́ изгоня́х: го́рдым о́ком, и несы́тым се́рдцем, с сим не ядя́х. О́чи мои́ на ве́рныя земли́, посажда́ти я́ со мно́ю: ходя́й по пути́ непоро́чну, сей ми служа́ше. Не живя́ше посреде́ до́му моего́ творя́й горды́ню, глаго́ляй непра́ведная, не исправля́ше пред очи́ма мои́ма. Во у́трия избива́х вся гре́шныя земли́, е́же потреби́ти от гра́да Госпо́дня вся де́лающия беззако́ние.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь апо́столов, глас 3:
Апо́столи святи́и,/ моли́те Ми́лостиваго Бо́га,/ да прегреше́ний оставле́ние// пода́ст душа́м на́шим.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Что Тя нарече́м, о Благода́тная? Не́бо, я́ко возсия́ла еси́ Со́лнце Пра́вды. Рай, я́ко прозябла́ еси́ цвет нетле́ния Де́ву, я́ко пребыла́ еси́ нетле́нна. Чи́стую Ма́терь, я́ко име́ла еси́ на святы́х Твои́х объя́тиях Сы́на, всех Бо́га. Того́ моли́ спасти́ся душа́м на́шим.
Стопы́ моя́ напра́ви по словеси́ Твоему́ и да не облада́ет мно́ю вся́кое беззако́ние. Изба́ви мя от клеветы́ челове́ческия, и сохраню́ за́поведи Твоя́. Лице́ Твое́ просвети́ на раба́ Твоего́ и научи́ мя оправда́нием Твои́м.
Да испо́лнятся уста́ моя́ хвале́ния Твоего́, Го́споди, я́ко да воспою́ сла́ву Твою́, весь день великоле́пие Твое́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к воскре́сный, глас 4, подо́бен: «Яви́лся еси́ днесь...»:
Спас и Изба́витель мой/ из гро́ба, я́ко Бог, воскреси́ от уз земноро́дныя,/ и врата́ а́дова сокруши́,/ и я́ко Влады́ка// воскре́се тридне́вен.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Бо́же, уще́дри ны и благослови́ ны, просвети́ лице́ Твое́ на ны и поми́луй ны.
Чтец: Ами́нь.
Иерей: Христе́, Све́те И́стинный, просвеща́яй и освяща́яй вся́каго челове́ка, гряду́щаго в мир, да зна́менается на нас свет лица́ Твоего́, да в нем у́зрим Свет Непристу́пный: и испра́ви стопы́ на́ша к де́ланию за́поведей Твои́х, моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере, и всех Твои́х святы́х, ами́нь.
Конда́к, глас 8:
Хор: Взбра́нной Воево́де победи́тельная,/ я́ко изба́вльшеся от злы́х,/ благода́рственная воспису́ем Ти́ раби́ Твои́, Богоро́дице;/ но я́ко иму́щая держа́ву непобеди́мую,/ от вся́ких на́с бе́д свободи́, да зове́м Ти́:// ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых, Христо́с, и́стинный Бог наш, моли́твами пречи́стыя Своея́ Ма́тере, преподо́бных и Богоно́сных оте́ц на́ших и всех святы́х, поми́лует и спасе́т нас, я́ко Благ и Человеколю́бец.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
[1] Одна из стихир по указанию настоятеля — из числа вечерних литийных стихир храмового святого (как правило, первая), либо та, которая поется по 50-м псалме на полиелейной утрене. В том случае, если храмовый святой не имеет указанных песнопений (например, шестеричная служба), может быть пропета стихира с «Господи, воззвах» или из другого цикла стихир.
[2] По уставу положено пение Непорочных (118-й псалом (17-я кафизма) на 5-й глас, независимо от недельного гласа, и сразу после него тропари «Ангельский собор...».) В приходской практике вместо Непорочных на воскресных всенощных бдениях обычно поется полиелей.