У нас в гостях был настоятель храма священномученика Антипы на Колымажном дворе священник Андрей Щенников.
Наш гость рассказал о пути от актерской профессии к служению священником, а также как могут быть связаны вера и театр.
Ведущие: Константин Мацан, Кира Лаврентьева
Константин Мацан:
— «Светлый вечер» на радио «Вера». Здравствуйте, уважаемые друзья. В студии моя коллега Кира Лаврентьева.
Кира Лаврентьева:
— Добрый вечер.
Константин Мацан:
— И Константин Мацан. В гостях у нас сегодня священник Андрей Щенников, настоятель храма священномученика Антипы на Колымажном дворе. Добрый вечер.
Священник Андрей Щенников:
— Здравствуйте. Костя, здравствуйте.
Константин Мацан:
— Напомню нашим радиослушателям и вам, отец Андрей, еще раз озвучу, что в этих беседах, которые мы с Кирой ведем, мы говорим со священником о его пути к вере и в вере и о пути к священству. О том, какая цепь событий и какая цепь выборов привела к тому, что человек, мужчина дерзает, желает служить у алтаря и преподносить людям таинства. Нам кажется, что всегда это путь вопросов, может быть, сомнений, вопросов к себе, к миру, к Богу. Наверное, эти вопросы и какие-то попытки на них ответить что-то может оказаться релевантным любому человеку на его пути к Богу, потому что все мы проходим через путь поиска и сомнений и вопросов. Об этом хотелось бы сегодня поговорить. Вы уже не в первый раз у нас в программе на радио «Вера» и много раз, дважды, по-моему, или трижды вы у нас были и поэтому нашим радиослушателям известны. Но вот сегодня с более биографической стороны хочется с вами поговорить. Ну и конечно вопросы духовной жизни тоже никуда от нас не денутся.
Кира Лаврентьева:
— Отец Андрей, несколько лет назад в эфире на радио «Вера» вас уже спрашивали о том, как вы из актера в священники попали и что это был за путь, почему, зачем?
Константин Мацан:
— Переквалифицировались.
Кира Лаврентьева:
— Переквалифицировались. Что пошло не так в какой-то момент? Вы тогда ответили, что сами не знаете, как так случилось, это промысл Божий, вам до конца непонятный и как-то до конца не отрефлексированный, наверное. Вот сейчас, когда несколько лет прошло, вы бы так же ответили на этот вопрос?
Священник Андрей Щенников:
— Я бы усугубил бы этот ответ. Сказал бы, вообще ничего теперь не понятно.
Кира Лаврентьева:
— Еще страшней стало.
Священник Андрей Щенников:
— Если раньше были какие-то ориентиры, так поэтому меня Господь выбрал, так вот в чем я хороший. Оказывается, да я нет плохой, и в этом и в этом плохой.
Кира Лаврентьева:
— Ну, знаете, когда говоришь об актерской профессии, ты все равно не можешь воспринимать актера, как, знаете, вот он, например, токарь этот человек, а этот человек, например, режиссер — хотя тут спорно, а что касается актера, доктора, священника — я не ставлю сейчас ни в коем случае это в один ряд — но когда думаешь о том, что вот этот человек актер, ты все равно внутренним каким-то своим подсознательным чувством, тебе кажется, что он и есть актер по призванию. Что если даже он не будет актером, он все равно будет мыслить и чувствовать как актер. Вы бы согласились с этим? Вот эта творческая составляющая, этот внутренний поиск постоянный, все равно не уйдет до конца никогда из человека, который получил актерскую профессию от души, от души ее изучил, от души в нее пошел.
Священник Андрей Щенников:
— Боюсь, что соглашусь с вами. Боюсь, что от этого никуда не уйти, по крайней мере, далеко никуда не уйти. Вы так интересно сказали, что видишь, знаешь, что человек артист, сразу подходишь к нему, знаешь, что он артист. А здесь еще, на меня люди смотрят, священник, но бывший артист — это вдвойне какая-то странная и непонятная история. К сожалению, знаете, вот еще могу сказать, остается болезненность этого дела.
Кира Лаврентьева:
— Издержки.
Священник Андрей Щенников:
— Издержки, которые...
Константин Мацан:
— В чем она?
Священник Андрей Щенников:
— В чем? Замечательный режиссер мой, мастер Петр Наумович Фоменко рассказал такую историю. Я кстати говор, чрезвычайно обязан этому человеку.
Константин Мацан:
— Можно я об этом потом отдельно спрошу?
Священник Андрей Щенников:
— Он рассказывал такую интересную историю. Он был молодым режиссером и где-то ставил в каком-то провинциальном театре какую-то пьесу. Он молодой, — нужно знать просто, что это за человек — он молодой вбегает в гримерку, в гримерке сидит уже пожилой артист гримируется, накладывает бороду или что-то там накладывает. «Вы понимаете, вы должны сделать то-то, то-то». И Фома спрашивает, и какая ваша главная там роль, какая ваша сверхзадача? Такой термин Станиславского, «сверхзадача». И этот артист весь такой гримируется и говорит: молодой человек, моя сверхзадача понравиться публике. Я это рассказываю, потому что вот это «понравиться публике», Бог ты мой, это такая история, которая просто не выветривается, нужно постоянно себя контролировать. А если ты контролируешь себя, то идет перекос в другую историю. То есть это те качели, которые уже изводят, ты думаешь, когда же все это дело закончится?.. А нет, очевидно, это не закончится.
Кира Лаврентьева:
— Кстати, сейчас фильм идет в кино про Нектария Эгинского. Я с удовольствием его посмотрела и знаете, что меня поразило? Меня поразило, что он был притесняем, он был унижаем и вообще в принципе, когда мы говорим о святости в церкви, о жизни во Христе, мы должны понять, что нам надо несколько отринуть от себя чужое мнение, вот это давление чужого мнения, чужой оценки. Отец Андрей, мне кажется, это просто колоссально сложно, особенно для творческого человека, особенно для человека, который привык быть на сцене, привык общаться с людьми, быть перед людьми и производить на них впечатление. Вот это вообще искоренимо?
Священник Андрей Щенников:
— Нет, неискоренимо. Это такая история, как если алкоголик есть и он всегда алкоголик, даже если он не пьет.
Кира Лаврентьева:
— Крест такой.
Священник Андрей Щенников:
— То есть другие люди сидят, ужин, обед или праздник какой-то.
Кира Лаврентьева:
— А ему хочется.
Священник Андрей Щенников:
— Нет, даже вопрос не в том, что хочется, он просто знает, что ему не стоит. Уже прям не хочется, но не надо. И это будет до конца дней. Ну, к примеру, какой-нибудь несчастный случай, не приведи Господь, человек хромает, вот он постоянно ходит с палочкой. И в этом отношении я всегда себя контролирую. С одной стороны это как бы демич такой, ну не очень такая история. А с другой стороны, у нас у каждого разные грехи и эта история чрезвычайно важная постоянного трезвения, то есть постоянно держать свой грех пред собой. «Грех мой предо мной всегда есть», как говорит царь Давид в 50-м псалме покаянном. Это такая вещь, я постоянно себя контролирую.
Константин Мацан:
— Я бы может тогда с другой стороны спросил, отчасти в продолжение того, о чем вы говорите. С одной стороны, тщеславие, от него не застрахован никто, и это такая страсть, такая черта человеческой падшей природы, которая для каждого проявляется. Может быть, для актеров больше, у людей публичной профессии, но, мне кажется, что ни один человек от этого не застрахован. Это первое, что вы об этом думаете. А второе с этим связанная вещь, становясь священником, человек разве перестает быть собой, личностью, тем, который он есть. Это делит жизнь внутреннюю на «до» и «после». Это же, как мне кажется, получая благодать священства, ты же не перестаешь быть тем, где ты родился, кто твои родители, какие твои увлечения, какие твои таланты и так далее.
Священник Андрей Щенников:
— Безусловно, конечно. Мы интересны Богу такие, какие мы есть и мало того, я прям тоже об этом много думаю, собственно говоря, мы интересны Богу только своими ошибками.
Константин Мацан:
— Та-ак.
Священник Андрей Щенников:
— То есть мы и такие, какие мы есть в мире смерти несовершенном, мы те, которые складываются по большому счету из поражений, а отнюдь не из каких-то там побед. Вопрос как мы живем эти поражения, как мы их обращаем, собственно говоря, это и есть духовная жизнь. Что такое грех? Грех это заблудившаяся добродетель. Соответственно мой грех это начало моей добродетели. Я вот такой, какой я есть, поломанный, переломанный, битый, перебитый. Вот я начинаю над собой наблюдать сначала, а потом я начинаю лечиться, залечивать раны. И это насколько я серьезно этим занимаюсь и понимаю, кто я такой — это и говорит обо мне, кто я как, собственно говоря, духовная сущность. Что значит духовная жизнь? Я не верю ни в какую духовную жизнь, в грехологию не верю. Типа грехи какие-то.
Кира Лаврентьева:
— Борьба со страстями.
Священник Андрей Щенников:
— Какая борьба со страстями? Моя борьба со страстями заключается в том, что я выживаю страсти. Если я не буду собой заниматься, если я не буду себя контролировать, я сдохну, упаду куда-нибудь, сломаюсь, я погружусь в хаос, в ад. Я не могу собой не заниматься. Но это не значит, что веду какую-то там жизнь духовную, что я становлюсь лучше.
Кира Лаврентьева:
— Что значит собой заниматься?
Священник Андрей Щенников:
— Я стараюсь просто быть, если я распущу себя, меня не станет, я упаду. У других есть какое-то пространство.
Кира Лаврентьева:
— Для маневра.
Священник Андрей Щенников:
— Которое, что можно сделать шаг отступиться, а у меня нету, эти нейронные связи погорели все, у меня целый блоки уже выкинуты. У меня сразу прямое попадание в мозг идет. Как знаете, кто-то таблеточку пьет, и она растекается, а у меня как будто мозг, сразу же туда я кидаю. Поэтому мне нельзя просто, мне нельзя по-другому. Но я думаю, что так очевидно, так нормально, так должно быть у каждого человека, такое ощущение себя. Но мне повезло, я себя знаю за гранью существования человеческого, я себя знаю, поэтому я туда, и туда самый малый шаг самого малого греха меня кидает в эту бездну, в которой я не имею права уже там находиться. Некоторые люди могут себе позволить отстояться, побыть. Попостились, а сейчас поговелись. Мне нельзя, я не могу этого себе позволить.
Кира Лаврентьева:
— То есть один шаг уже сделать нельзя?
Священник Андрей Щенников:
— К сожалению, я был бы рад и счастлив. И вижу, как это люди живут, мне очень интересно, мне сейчас чрезвычайно интересно вопрос хобби какого-то. Как люди, например, священники, я знаю, любят ловить рыбу. Или там кто-то ухаживать за садом, отец Павел Великанов, ухаживает за цветочками.
Кира Лаврентьева:
— За котами.
Священник Андрей Щенников:
— Это же очень интересно, здорово. А у меня этого ничего не получается. Если мы говорим про какую-то серьезную катастрофу, я погорел на этом уровне, на простом человеческом уровне такого быта или что это такое, какая-то жизнь, которую можно устроить. Что-то здесь нейронные склейки как-то полетели. Поэтому мне нужно находиться постоянно в каком-то очень серьезном человеческом напряге, это очень напряжно быть в напряге и хочется как-то вырваться. Поэтому мы ж знаем, возьмем просто людей, давайте возьмем не артистическая, почему богема, духовная. Нормальная история просто быта, существования простых будней. Это ж сразу вываливается в какой-то аут. Человек, артист концентрируется, себя раздает, потом он должен от этого выбраться, выкинуться. Не отойти, не как-то разгладиться, не успокоиться, абсолютно не так. Он выкидывается из того, что составляет его это актерство.
Константин Мацан:
— А что вы имеете в виду, простонародно. Отыграл спектакль, а потом надо как-то расслабиться?
Священник Андрей Щенников:
— Ну, это же нормально, мы же знаем, говоря про русский театр, мы же знаем, что такая проблема существует. Это блуд, безусловно, потому что это впечатление, которое может как-то поразить те впечатления, от которых хочется избежать. Это что-то, что должно противостоять очень серьезным переживаниям. Это должно быть другое переживание. Это очень серьезное переживание пустоты своей. Пустоты. Но с другой стороны ведь мы грех знаем, и он нам приятен только лишь поэтому. Мы отключаемся от себя. Что такое грех? Я перестаю быть, вот что такое грех. Потому что жизнь это благо. А не жить это грех. И вот мы не живем. Нежити такие ходят, и жизнь такая не живая, потому что мы выключаемся из нее. А я очень знаю механизм, мне не нужно разбираться, я точно знаю, потому что сразу же все по мне видно. Это тяжелый крест с одной стороны, с другой стороны это очень серьезный дар. Серьезный дар знать, из чего это состоит. Мне не надо ничего объяснять, мне сразу же все налицо, вот в чем проблема. А с другой стороны, может быть, проблема для моих близких, что я невыносим иногда, просто невыносим и для себя и для людей, которые рядом со мной, конечно это огромный минус. Но это мой огромный плюс, потому что я знаю, мне не надо врать себе, что я хороший. Я нехороший. Я, когда меня выносит из жизни, я нехороший, как и все мы нехорошие, когда мы вне этой жизни.
Константин Мацан:
— Священник Андрей Щенников, настоятель храма священномученика Антипы на Колымажном дворе сегодня с нами и с вами в программе «Светлый вечер». То есть правильно я понимаю, что вы говорите про то, что когда вы совершаете какое-то усилие над собой, такое попытка как Мюнхгаузен, себя за волосы вверх тянуть, вы обретаетесь где-то на уровне обычной жизни, нормы. А если это усилие не совершать, то скатываетесь туда вниз совсем.
Священник Андрей Щенников:
— Абсолютно точно.
Константин Мацан:
— Знаете, что еще меня в том, что вы говорите, заинтересовало. В самых первых строках, скажем, нашего письма вы сказали, когда Кира спрашивала вас, как вы сегодня осмысляете для себя тот путь из актерской профессии в священство, вы, мне кажется исповедально, и спасибо вам за это большое, сказали, что я себя спрашивал и думал, что наверное, вот за это, наверное, поэтому меня Господь выбрал, наверное, в этом я хорош, оказывается ни в чем я не хорош. То есть вопросы были к себе, почему так случилось, почему такой выбор был, и как это сложилось? А вот значит ли это, что были сомнения, раз вопросы были, почему так, уже сомнения после рукоположения? И что вы сейчас думаете о самой этой логике, выбирает ли нас Господь, потому что мы хорошие или потому что что-то другое в нас есть?
Священник Андрей Щенников:
— Я думаю, что жизнь священника — это одно большое сомнение во всем том, что с ним произошло. Я думаю, что каждый священник, безусловно, эту мысль не то что думает, но как бы ее держит и старается к ней не прикасаться. Вот такой мысли настоящего отчаяния: ты недостоин этого быть, но ты погибаешь, что ты можешь сказать, если ты погибаешь. С другой стороны, мы все же погибаем. Я для себя открыл и открываю опыт моей погибели, опыт моего такого крушения и мое все-таки, я так надеюсь, искреннее желание его избежать, отсюда и возникает такая вера, наверное настоящая. Потому что, что еще делать, если не надеяться на Бога в этом отношении. Опыт моего крушения может быть крайне полезен для людей, потому что у всех рушится жизнь. Ведь жизнь у всех рушится, мы же лучше-то не становимся, потому что мы смертные, смерть берет свое и сердце усыхает, превращается в камень, мозги, мысли выветриваются, светлые помыслы, какие-то сердечные веяния. Мы становимся хуже, и все просто не хотят видеть эту катастрофу. А я думаю, что священнику эта катастрофа дана как некое базовое начало, он должен знать свою катастрофу человеческую. А катастрофа, понимаете, происходит какое-то крушение и в этом крушении выражаются человеческие героические качества. Как он стоит. А это и есть тот человек, который есть.
Константин Мацан:
— Очень интересно.
Священник Андрей Щенников:
— И мой опыт моего крушения, может быть крайне интересен. Из какого-то отчаяния, что снимать крест и вообще все это заканчивать, я понимаю, что я могу быть полезен. Я могу быть полезен, потому что люди отчаянны.
Константин Мацан:
— Вы говорите об опыте крушения уже в священстве?
Священник Андрей Щенников:
— В священстве, конечно.
Константин Мацан:
— Ничего себе.
Священник Андрей Щенников:
— Ну а как? А что «ничего себе», я думаю, что каждый священник так о себе думает.
Константин Мацан:
— Понимаете, я говорю «ничего себе» потому, что для нас, смотрящих со стороны на жизнь священников, все-таки, может, интуитивно, автоматически, подсознательно, есть ощущение, что человек выбрал для себя некий путь и он в этом пути в некоторой духовной безопасности в известной степени. То есть человек обрел, если угодно, грани нормы. В этих гранях нормы идет, и это может быть тяжелый выбор, и он себя должен строить. Но нам кажется, что ему такие метания уж совсем из плюса в минус уже не свойственны.
Священник Андрей Щенников:
— Нет, это колоссальная ошибка. В том-то и дело, с таким ходом мысли мы забираемся в религию. А христианство это антирелигия, говорят умные люди, отец Александр Шмеман об этом много пишет и говорит. Я просто объясню. Религия это значит, мы пришли в церковь, мы пришли для того, чтобы устояться, чтобы состояться, чтобы взять определенное количество заповедей, определенный устав, какие-то святоотеческие предания у нас кластером идет незыблемым. И думаем, мы вооружились такими историями, нам кажется, что мы сейчас создадим семьи, мы родим много детей, у нас будет хорошие отношения, у нас будут дружные приходы, вот наконец жизнь наша пойдет с благословением Бога. И вот мы поставим Христа на иконку рядом с собой и будем куда-то дрейфовать. А ведь это все не так. Мы приходим наоборот, мы приходим к Богу распятому, Который уязвлен и немощен, Он открыт и это есть начало любви. Потому что я прихожу избавиться от своей защищенности, потому что я крайне хочу любить. Я хочу любить. Я живой человек, тот, кто хочет любить. И то, как любит человек, такой он есть и человек. Поэтому мы приходим для того, чтобы быть уязвимыми. Это не моя мысль, об этом говорит владыка Антоний Сурожский, митрополит.
Кира Лаврентьева:
— Отец Андрей, но мы приходим к более сильному уязвимому, Богу. Несомненно и несравненно более сильному, чем мы и Его язвы не сравнятся с нашими язвами. И своей пульсирующей артерией мы ищем источник жизни. Мы не можем соединиться: я уязвимый и Бог уязвимый — вот мы вместе здесь все сидим. Мы же все равно ищем некой защиты, мы же говорим «Отче наш».
Священник Андрей Щенников:
— Кира, я не говорю про уязвимость, я говорю про уязвимость как не болевой...
Кира Лаврентьева:
— Прекрасно понимаю, обостряю именно для наших радиослушателей. Сейчас кто-то включил нашу программу и услышал, как мы говорим об этом.
Священник Андрей Щенников:
— Уязвимость это когда сердце живо, это когда текут слезы, это когда хорошо. Уязвимость это когда хорошо, это не когда я ...
Кира Лаврентьева:
— Раненый.
Священник Андрей Щенников:
— Ранимый, забитый.
Константин Мацан:
— И озлобленный.
Священник Андрей Щенников:
— И поэтому озлобленный на весь мир. Это как раз ад.
Кира Лаврентьева:
— Это очень важно. Спасибо, что вы пояснили.
Священник Андрей Щенников:
— И поэтому я несчастный и нездоровый, закрываюсь в себе и наоборот пытаюсь выстроить такую конструкцию. Но в том-то и дело, что такие люди приходят, если приходят в сознательном возрасте, а по большому счету все приходят к Богу в сознательном возрасте, независимо от того, когда все в храме. Потому что все сталкиваются, только из опыта смерти можно прийти к жизни, нужно искать опыт жизни. Только так. Все приходят побитые, желающие закрыться. Христос предлагает совершенно иное. А побитые потому, что не получили, не поняли, не раскрыли возможность соответствовать вот этому сердечному идеалу, которое сердце и ввело в самую первую юность или детство. Сердце-то знает жизнь как раскрытость . Потом происходит катастрофа, и человек закрывается. Он приходит ко Христу, и вдруг перед ним открывается бездна любви. Он вдруг понимает, что он причастник какой-то невозможной, невообразимой любви. Это не то, что любви Бога к человечеству — к нему, к единому. Сразу вспоминается притча о заблудшей овце, когда все стадо оставляет пастырь и идет ищет одну заблудшую и радость о ней больше, чем о 99-ти тех, которые остались с ним. И ведь именно так происходит, Господь оставляет весь мир, все оставляет. И вся история вдруг сводится к тебе, и ты понимаешь, что тебя любят, и твое сердце открывается, и ты начинаешь любить других. И только в изумлении встречи с Богом, живом, ты вдруг начинаешь понимать, что я могу опять вернуться к тому, что мне раньше говорило сердце о том, что я знал, что это есть любовь, что я знал, что именно так и стоит жить, но почему-то у меня не получилось. Ведь мы пришли только с этой трагедией, у нас не получилось любить. Мы приходим, стоим перед Богом живым и вдруг понимаем, нас любят, да еще как. И я отзываюсь на то, как я люблю. И тот человек, у которого были встречи вот такие поражающие любовью вдруг — к тебе оборачивается человек, и он с тобой говорит — именно эти встречи и делают человека человеком. Потому что он присутствует в настоящем реальном опыте любви, его любят, и он про себя думает, оказывается, я не просто там кто-то хожу тенью куда-то на какую-то работу. Оказывается я такой, я должен соответствовать тому, что во мне увидел этот человек. Вот как-то так.
Константин Мацан:
— На всякий случай, чтобы наши радиослушатели не подумали, что мы не считаем Христианство религией...
Кира Лаврентьева:
— Костя пояснит.
Константин Мацан:
— Я просто говорю, что у отца Александра Шмемана эта мысль звучит в том контексте, что религия это, когда человек сам пытается выстроить мост на Небо, своими силами, ритуалами, обрядами, а христианство в этом смысле это не религия, это откровение Самого Бога. Бог Сам пришел и человек был спасен.
Священник Андрей Щенников:
— Он сказал точнее, религия это когда человек выстраивает отношения с Богом, а антирелигия, когда Бог выстраивает отношения с человеком, и у нас это так. И в этом последнее откровение религиозности как таковой, потому что во Христе она перешла эту черту. Бог явился сюда.
Константин Мацан:
— Сам Бог.
Священник Андрей Щенников:
— Не человек выстраивает, а Господь выстроил, снизошел, так выстроил этот путь туда на Небеса. Он — от Него, а не наш — к Нему. Потому что нам не преодолеть эту границу, вечности, границы Неба, Царствия Небесного, нам туда не перейти. В том-то и дело, что теперь мы можем туда перейти, что Он ее оттуда перешел сюда, и в Себе нас — в Церкви Христовой в Своей плоти — мы в нем во Христе Духом Святым теперь движемся, вечно движемся к Богу-Отцу. И так очевидно выглядит Церковь. Но хорошо, да, будем осторожны с этими формулировками. Но она прекрасна.
Константин Мацан:
— Я просто пояснил. Мне тоже нравится.
Кира Лаврентьева:
— Чтоб никого не смущать.
Константин Мацан:
— На радио «Вера» в программах это звучит. Нужно пояснять на всякий случай для тех, кто, может быть, не читал и эту терминологию отца Александра Шмемана не знает. Священник Андрей Щенников, настоятель храма священномученика Антипы на Колымажном дворе, сегодня с нами и с вами в программе «Светлый вечер». В студии моя коллега Кира Лаврентьева. Я Константин Мацан. Мы скоро вернемся, не переключайтесь.
Кира Лаврентьева:
— Еще раз здравствуйте, уважаемые радиослушатели. «Светлый вечер» на радио «Вера» вновь приветствует вас. Сегодня у нас программа «Путь к священству». В этом часе с нами священник Андрей Щенников, настоятель храма священномученика Антипы на Колымажном дворе. С вами Константин Мацан и Кира Лаврентьева. Еще раз здравствуйте, отец Андрей.
Священник Андрей Щенников:
— Еще раз здравствуйте.
Кира Лаврентьева:
— Батюшка, на самом деле всю первую часть программы мы говорили об этом обезоруживающем, обезоруживающем вашем откровении, о собственном человеческом естестве и существе души и каждый, кто слушал нашу программу — я уверена — в чем-то узнал себя. И вот что хочется спросить. Отец Андрей, это плоды глубокой внутренней работы — знать свои слабости, знать свою меру, знать, где тебе нельзя, а где тебе можно. И давать себе адекватную оценку, четко понимать свое настоящее состояние. Но все эти ответы человек может найти, наверное, только с миром сердечным. Не смотря на то, что душа и голова твоя мечется, в сердце обязательно должен быть мир, чтобы тебе это все открылось. Вы могли бы сказать, что вы нашли этот мир внутри церкви в общении со Христом, в священстве? И это не просто вопрос, знаете: нашли ли вы внутренний мир в церкви? Нет. Это скорее, нашли ли вы некую стабильность в этом богообщении. Когда вокруг вообще все нестабильно, есть ли что-то неизменяемое, незыблемое, то, что не меняется и не изменится ни завтра, ни через год, вне зависимости от вашего состояния?
Священник Андрей Щенников:
— Конечно. Безусловно. Многое прояснилось. Но в том-то и дело, не то, что многое открылось или я много про себя понял. Многое прояснилось. Проясняется ложь, которая мутит мое сердце. Ложь. Я не честен по отношению не то, что к другим людям, к себе нечестен. Потому что я манипулирую, потому что мне нравится нравиться. Потому что я хочу сделать то-то и то-то. И начинаю сводить реальность по отношению к себе. Это отнимает колоссальное количество сердечной энергии и сердце обесточено. Если оно тревожно, значит, ты не честно живешь хотя бы по отношению к самому себе. То есть для меня есть абсолютный маркер: мне тревожно, мне плохо — значит, я что-то делаю не то. Я начинаю разбираться, что со мною не то. Опять я где-то солгал, опять я в какую-то манипуляционную систему или других ввел, либо я сам впал в какую-то штуку, потому что мне приятно, что меня там любят или будут какие-то другие бонусы в жизни. Собственно говоря, я пришел к очень простому выводу, опять же говорю, что это прояснилось — надо быть честным человеком по отношению к себе. И это есть грешник. Грешник честен по отношению к себе. Ты можешь быть каким угодно человеком, но ты должен быть честен, потому что есть совесть, а совесть — это зов Бога, это Сам Бог, Который внутри нас, Он взывает, Его правда взывает. Ну, так надо быть честным. Если ты будешь вот в этом, я наверное научился переживать тревоги, я научился переживать уныние. Ведь святые отцы говорят, что, например, уныние чаще всего от бесов, мы свое уныние должны просто не замечать, очень спокойно проходить. Монахи делают простые очень дела, четочки вяжут или что-нибудь, очень незамысловатый труд, который может отвлечь.
Кира Лаврентьева:
— Не думать в этот момент.
Священник Андрей Щенников:
— Но они проживают, как бы не замечая этого. Но очевидно, я не то, что говорю, что научился так жит. Отнюдь нет. Но я как бы знаю, что сейчас просто нужно пережить, потому что это просто нужно пережить и могу пережить, потому что вроде бы все, с сердцем-то ничего, потому что я не лгу и не участвую в той истории. И может быть, я где-то там накосячил, где-нибудь наложа́л, согрешил, но у меня есть возможность покаяться, рассказать, сказать в исповеди или просто помолится, если это происходит. Поэтому в каких-то периодах, когда нам нужно перетерпеть, мы спасаемся только этими периодами, когда мы терпим, мы являем свою веру. Потому что, когда нам плохо, мы Богу доверяем. «Мне плохо, я тебя не вижу, я тебя не знаю, но я иду так, как ты мне сказал, потому что Ты мне явился себя. У меня есть опыт нашего с Тобой касания, мы знаем друг друга. Я знаю Тебя, потому что Ты узнал меня, увидел. И поэтому мне плохо, я ничего не понимаю, но я иду, я не мечусь». Что мне метаться, я все знаю про себя, сердце спокойно. Я могу просто это пережить, переждать, мужественно все это дело снести. А если жизнь захламлена этой ложью бесконечной, ведь мы же очень многие истории, современный человек: здесь нужно сказать это, здесь нужно сказать то-то, здесь нужно пойти против совести — и это замутняет сердце, и мы не понимаем почему нам тревожно и мы не понимаем, что это такое с нами происходит.
Кира Лаврентьева:
— Отец Андрей, хотела про это спросить. У вас на приходе и около него очень много классных, я не побоюсь этого слова, проектов, объединяющих людей, привлекающих людей. Такая общинная, здоровая общинная жизнь, как мне показалось, вблизи это я сейчас рассматриваю. И знаете, отец Андрей, а как ты общаешься с большим количеством очень разных людей. И может, то, что вы называете манипуляция, может это грамотное выстраивание коммуникаций. Где вот эта граница? Я ни в коем случае не вас пытаюсь переубедить, я сама хочу понять, где вот эта грань.
Священник Андрей Щенников:
— Для меня это вопрос, пожалуй, самый насущный. Спасибо, Кира, что вы его задали. Вот это и есть моя духовная жизнь.
Кира Лаврентьева:
— Понять, где грань.
Священник Андрей Щенников:
— Это рубеж, боевой рубеж моей духовной жизни. Я понимаю, где я, а где я вхожу в какой-то образ или начинаю манипулировать. Конечно же, спасает честность и откровенность. Например, самый простой элементарный вопрос, мне что-то нужно от другого человека. Я, к примеру, прихожу и говорю: понимаешь, такая штука, что-то так холодно, мне плохо, что-то такое. — Он спрашивает: что тебе плохо? — Да нет, нет, все хорошо, все нормально, но все-таки плохо. — Дак, что же плохо-то тебе? — Ну, вот плохо то-то, я думаю, я думал про Достоевского то-то, то-то. — А про Достоевского, а-а.
Кира Лаврентьева:
— Это мы с Костей.
Священник Андрей Щенников:
— А оказывается, ты не ел просто или тебе не хватает денег на квартиру, а ты боишься, — мы гордецы все — боимся сказать элементарную вещь. Человек перед тобой стоит, ты говоришь: слушай, помоги мне, у меня нету денег. И за этой честностью, которую ты так предлагаешь, это героический, с одной стороны, поступок, а с другой стоны, очень человечный. Она касается человека, который стоит рядом с тобой, и он откликается именно на эту честность, а не на то, как ты им проманипулировал. Он может, и согласится, ты, может, обладаешь определенной хитростью, чтобы свести-вывести на свое, и человек сделал, но...
Кира Лаврентьева:
— И не понял как.
Священник Андрей Щенников:
— И не понял как, и какая-то досада, какая-то непонятность. А здесь ты даешь возможность человеку проявить свою человечность. Ты просто говоришь прямой какой-то вопрос, и ему будет радостно помочь. Потому что сердцу-то другому радостно открыться, если на твое раскрыться, на твою честность. Поэтому в этих во всех отношениях, да у нас всего много там. Я вот предполагаю, что здесь нужно белое называть белым, а черное называть черным и быть очень простыми, не бояться сложности и нагроможденности. Не сложности в смысле какой-то там высоты или, вот, человек, служит, а нагроможденности человеческого сердца современного человека. Это единственный подход. Конечно, если мы будем рубить правду с другой стороны, это никуда не годится. Ну, можно же помолчать и переждать, когда вдруг какой-то шквал в этой истории. Но этот вопрос как раз неразрешимый, это решаемый вопрос. Это один из тех вопросов, который никогда не должен разрешиться. Потому что если мы живем, мы же призваны действовать в Боге, мы должны восходить к любви. Мы ее не можем стяжать и мы ее стяживаем. И этим мы живем. Поэтому эти вопросы не разрешаемые, они решаемы всегда, но не разрешаемы. И то, как ты в напряжении в разрешении этих вопросов живешь — это есть ты.
Константин Мацан:
— О многом хочется спросить. Буквально едва ли ни к каждому слову.
Кира Лаврентьева:
— Разрывает.
Константин Мацан:
— Очень много интересного вы говорите, столько тем открывается. Не могу промолчать, у меня были случаи, когда — правильно говорят психологи, у нас тоже в эфире говорили — что разница между манипуляцией и просьбой проходит по открытости. Когда ты говоришь: слушай, что-то как-то у вас тут прохладно, что-то я уже не могу. Это манипуляция.
Священник Андрей Щенников:
— Да выпей уже чая, сейчас мы тебе нальем.
Константин Мацан:
— Закройте окошко, пожалуйста, это не манипуляция, это просьба. При этом я, к сожалению, думаю, что каждый встречал людей, которые беспардонно вторгаются к тебе в личное пространство сразу: помоги мне, пожалуйста, я прошу тебя о помощи. Вроде открыто и честно, но это та же манипуляция, только через...
Священник Андрей Щенников:
— Это та же манипуляция, это я сманипулировал на своей честности.
Константин Мацан:
— Да.
Священник Андрей Щенников:
— Ты должен отреагировать, поэтому включись на это.
Константин Мацан:
— Продолжение того, насколько все сложно и не решаемо. Вот это как раз диалог сердец, спасибо вам за эти слова и эти мысли. Я все-таки про Петра Наумовича хочу спросить Фоменко, еще особенно потому вы начали об этом говорить, еще и потому что мы и вы об этом говорили в интервью своих прежних, тоже как-то в контексте вашего прихода к вере и в будущем к священству, потому что для вас на самом деле, как я по крайней мере это услышал, учеба на курсе у Петра Наумовича и работа в театре, вот в этом коллективе сплоченном, в мастерской в каком-то смысле было зоной безопасности от внешнего мира, какой-то особый микроклимат там был, который вы высоко ценили. И о Петре Наумовиче расскажите, пожалуйста, что он для вас как учитель по-человечески, не только профессионально.
Священник Андрей Щенников:
— Ну, да, Кость, знаете, такая история. Какой-то умный человек говорил по поводу природы наших воспоминаний. То есть мы вспоминаем наше первое слово, сказанное на событие. Мы не помним, что мы чувствовали, но то, как мы его первый раз выразили, мы грубо говоря возвращаемся к этим словам. Поэтому я конечно могу рассказать эту историю, которую я рассказывал много-много и рассказываю много-много раз. Но по большому счету остается только одно — явление про человека, просто удивление, что существует другой человек, его какая-то бесконечная глубина. О том, как мы жили, и ценил ли я, я тогда ничего не ценил. Мы ничего не ценим, потому что есть и есть. Я начинаю ценить, наверное, только сейчас, как и с любой — тавтология — как и с любой любовью. Мы живем с матушкой двадцать пять лет, и только сейчас я открыл, вдруг понимаю, что вообще это за явление такое, и поэтому чувства оживают, оживает общение, появляются новые шутки, какие-то подтролливания друг над другом, дети еще, они включаются в эту игру. Это момент изумления, который никогда не остановится. Петр Наумович Фоменко, это какая-то в моей жизни, мне повезло, были такие учителя, это человек, это явление другого человека.
Константин Мацан:
— Священник Андрей Щенников, настоятель храма священномученика Антипы на Колымажном дворе, сегодня с нами и с вами в программе «Светлый вечер». Вы сейчас продолжите, надеюсь, про Петра Наумовича рассказывать, я вот какой поворот, если угодно, предложил бы. Он очень глубокий человек, мы это знаем, мы это видим по его спектаклям, а вы еще с ним общались, и вы об этом рассказываете сейчас. Я думаю, режиссер тоже что-то умеет сказать, подсказать, напутствовать. Я помню, что один из ведущих актеров театра Ленком рассказывал у нас в программе про то, как артистов перед спектаклем напутствовал Марк Анатольевич Захаров. Он давал какие-то советы, по роли, по работе, по ремеслу, а в конце говорил: а вообще забудьте все, что я вам сказал, и играйте, как Бог подскажет. И вот этот мой собеседник говорил, что эта фраза «как Бог подскажет» для Захарова была не фигурой речи. В этой фразе чувствовалось для того человека, который это воспринимал, что действительно это есть и Господь подсказывает в какие-то моменты. И уже потом мой собеседник, это было неким важным воспоминанием, опытом о вере, о Боге, о жизни. Я не предлагаю вам вспоминать, как напутствовал Петр Наумович, не параллели проводить. Но было ли в этом смысле в нем что-то такое для вас удивительное, поражающее, в плане веры в том числе.
Священник Андрей Щенников:
— Фома делал очень странные спектакли, это была всегда мелодрама, это было всегда самая квашенная человеческая история, неказистая, он всегда сочетал на уровне водевиля. Прямо слезы, поэтому это гротеск, так же он и думал. Он жил в мире вот таком. Это был мир, не то, что он верил в Бога или у него была идея Бога, он жил в Божьем мире. В человеческом мире он ценил любовь, он был чрезвычайно любвеобильным, он имел возможность, дар ее дарить. Это был очень веселый человек, радостный, настоящий хулиган, настоящий. Если взять его жизнь с точки зрения какого-то в кавычках «благочестия», да о чем говорить, это был очень живой чел. Я помню, гастроли были в Бордо, а там был такой праздник Божоле — молодого вина.
Константин Мацан:
— Божоле-нуво.
Священник Андрей Щенников:
— Да, Божоле-нуво, да. Это был очаровательный город, это был октябрь, на весь город Бордо, что уже звучит романтично, упал туман. У нас должна была быть огромная репетиция, но поскольку был праздник нового вина, никакой репетиции не было, он просто мог себе позволить это. Накануне, как напутствовал Марк Захаров, так вот напутствовал Фоменко. Он мог себе позволить серьезный человеческий жест, который вообще не касался театра. Потому что он был режиссер, он был режиссер, он явление, человек. Во-первых, он был музыкант, он закончил музыкальное училище, он был педагог, этот человек был серьезно оснащен. Он нашел выражение своего темперамента в этой игре, которую мы знаем по театрам. Такое выражение живости духа. Я не знаю, что он там делал в спектакле, у него не было никакой истории, философии или концепта. Это не концептуальный режиссер, хотя он там работал у Акимова, он знает, что такое авангард. Он Маяковского ставил, это было высоко и мощно. Но он не концептуалист, он не идеолог, он не мыслитель так, как мы видим высоколобых режиссеров, хотя и лоб у него был высокий, но тем не менее. Он бы как раз, стихия игры, стихия жизни, стихия театра и это для него сходилось воедино. Он был человек живой, поэтому стихийный. Вот это чудо меня в нем поразило. Знаете, у меня сейчас друг приехал из Хабаровска, он увидел Амур текущий, огромная река мутная, с колоссальным течением, ты прям видишь, сколько воды за одну секунду проходит мимо тебя. И там какой-то кораблик, какая-то баржа, которой нужно развернуться, стала разворачиваться за километра три, чтобы ее отнесло течением, это просто песчинка какая-то, но стихия поражает. И ты не можешь понять, что такое, город. Человек говорит, я не понимаю, почему тянуло на эту реку. На Фоменко тянуло смотреть. Это было стихия. И ты со своим человеческим представлением, и театр, само дело этого театра это была как какая-то щепочка, это было абсолютно неважно. Как в каждом любом человеческом явлении, предмет, который собрал, не является важным. И в этом есть настоящее христианство, вот в этом мы собрались ради чего-то большого и мощного. Но это невозможно было определить, поэтому мы занимались театром. И какой-то историей воплощения того, что нас собрало. Но мы театром-то не занимались. Как он не занимался театром, он просто был. Он просто не мог быть вне театра, потому что это была единственная его стихия выражать это бурлящее, кипучее, хулиганское, не знаю, какие еще эпитеты и какие еще определения для его такой стремнины, настоящего стихийного человеческого таланта. Он просто был. Ему повезло, что он сошелся в этом, в этой эпохе сошелся, в эпохе шестидесятников, там же был КВН, там же был студенческий театр, где он начинал, его дух был очень молод. И он нашел очень правильное... Родился в нужное время, когда он мог состояться в этом странном празднике, который вдруг тогда возник. Вот мы живем теперь не в празднике. А он как-то мог сформироваться в этом празднике. И это единственное что он нам подарил. Он сказал, что жизнь прекрасна, и это единственное, что может подарить один человек другому человеку. Тот, кто это дарит, — тот учитель. А кто нет, тот профессионал, режиссер, все что угодно, священники там, духовные отцы, это все здорово, все прекрасно. Но вот это явление жизни — если кто-то дает другому человеку, это учитель. Это духовный отец. Конечно, он не мой духовный отец, безусловно, все не так, это нельзя смешивать.
Константин Мацан:
— Не так буквально.
Священник Андрей Щенников:
— Безусловно, это учитель с большой буквы, великий человек. И счастье, что я увидел эту стихию.
Кира Лаврентьева:
— Отец Андрей, вы оставили профессию актера, тем не менее, но не называете театр языческим капищем, а профессию актера деструктивной и разрушительной. И у вас огромное количество людей творческих профессий: актеров, режиссеров окормляются. Это не секрет, это знают все и что тут скрывать. Я хочу вот что вас спросить. Ест ли вещи, которые вы принципиально никогда не рекомендуете делать актеру? Есть ли какие-то маячки, которые нельзя переступать? Вы, который были там, а теперь вы священнослужитель и вы можете помочь тем, которые там сейчас внутри этого процесса.
Священник Андрей Щенников:
— Да, все сводится, если идет обсуждение дел насущных, решение каких-то вопросов, связанных непосредственно с профессией, я стараюсь обратить внимание, что это веселое озорное действие — играть. Никакое не служение, какое служение? Я во все это не верю, ерунда какая-то. Это веселая азартная игра. Я не могу, я пошел в театр, там не понравилось, я ушел в другой, я перешел в спектакль тот, я не могу участвовать в этом сериале. Слушай, брат, если не нравится играть, не играй, это очень просто. Не нравится играть, не играй. Вот тебе перестало нравиться играть в песочнице, садись на велосипед — это на таком уровне. И это очень заметно, кому нравится играть, кто хороший артист — а хороший артист тот, кому нравится играть, — а кому не нравится играть, кто хорошо играет, а кто плохо играет. Очевидно мой некий опыт, бэкграунд и сегодняшнее понимание видение ситуации, я пытаюсь сводить эту сложность к очень простым базовым историям. И главное таких артистов крайне мало, которые просто любят играть. Мне посчастливилось, я был с ними, видел, как это происходит, но это крайне редкое явление хороший артист в этом аспекте.
Кира Лаврентьева:
— Отец Андрей, просто играть. А как ты будешь просто играть Базарова, как ты будешь играть Раскольникова, это сейчас самое, что напрашивается в первом ряду. Ты же все равно должен быть на надрыве, ты же не можешь пойти отыграть выйти и пойти с собакой гулять в парке. Может в принципе и можно. Но все равно у тебя есть какой-то надрыв внутренний, иначе ты не сможешь.
Священник Андрей Щенников:
— В том-то и дело, что и в этом есть дар некой такой фоменковской школы, школа она сразу возникает после смерти, она как-то увековечивается, именно легкости происходящего и сам факт блестящей игры. Да какие, может быть, сложные истории, они глубокие, но этот спектакль очень хорошее стройное произведение, оно прекрасно само по себе, его игра доставляет колоссальное удовольствие. А он человек, который выстраивал каждый шорох, каждое движение, там у нас были специальные звуковые репетиции. Он с музыкальным образованием, вкусом выстраивал часами не то, что музыкальную партитуру, как, где должна играть музыка, а как она заходит, как одно перетекает в другое, где громче, где тише. Он тратил колоссальное количество времени на саму форму, и форма была блестяща, она была блестяща во всех отношениях. Она блестяще сделана профессионально, потому что она была сама по себе радостное явление. Он делал продукт, здорово сделать хорошую вещь, это радостная история и очень человечная. Не сложность там какая-то должна быть, а сам продукт должен быть классным, и он был занят этим, ему было это занятно делать до конца. Это первое. А с другой стороны он был при всем при этом очень легким человеком. Я помню, мы делали какой-то спектакль. Я что-то пришел к нему и говорю, вот мне кажется этот персонаж то-то, то-то, то-то, то-то. И вдруг понимаю, что я говорю это не тому человеку. Он смотрит на меня: Андрюша, ты что с ума сошел? Все ж гораздо проще, повернись здесь и сделай, как я тебе говорю. Поверь, это нормально все. Я увидел недоумение в глазах, я куда-то так глубоко куда-то копнул. Вот таким театром он не занимался. Ну, хорошо, есть театр переживания, есть театр представления. Он занимался театром представления. Мы все показывали за ним, и драматизм выражался в остроте плюса, это было там, где должно быть грустно, тяжело и умно, это выражалось очень ярким жестом, на уровне знака, он родом все-таки из авангарда. Это выражалось как-то так, знаково. Он мог дать хорошую метафору горю, ну зачем же ему вдаваться в горе, он мог ее изобразить, сама метафора работала, символ сам работал, он был жив и нес в себе то, что должен символ открывать. Вот, например, есть икона — опять мы не сравниваем два этих мира, ни в коем случае — но вот есть икона, икона это символ, перевод, мост из одной реальности в другую. Есть иконы мироточивые, но она не обязана быть мироточивой, она икона, просто потому, что она икона. А все остальное просто потому, что есть какая-то таинственная жизнь, которую мы даже к ней прикасаться не будем, мы не знаем, почему мироточат иконы. Но икона есть икона, и самая плохая икона, написанная на картонке или подаренная на каком-то маленьком календарике, иногда ставится в самую жуткую, самую тяжелую ситуацию твоей жизни. Почему-то эта икона ставится, как-то повезло или там у тебя в кошельке, она у тебя есть. Ты молишься ей, и она работает как символ, это есть проводник. И тебе не нужно возить с собой «Троицу» Андрея Рублева, чтобы верить в Бога. То же самое и здесь, наверное, с искусством. Надо явить символ. А явить символ может человек, который что-то знает про эту реальность и что-то знает про другую реальность. То есть он может явить адекватный символ. Но это и есть художник, который являет адекватный символ.
Константин Мацан:
— Вот вы и ответили на вопрос о том, как связаны фигура Петра Наумовича Фоменко, веры в Бога, его наставничество, его пример в жизни.
Кира Лаврентьева:
— В общем, сами пришли на этот ответ. Очень здорово.
Константин Мацан:
— И радость, которая в итоге. Слово «жизнь» у нас лейтмотив всей программы сегодняшней. И это очень здорово. Спасибо огромное. Жизнь в противопоставление мертвым схемам.
Священник Андрей Щенников:
— Да, все именно так.
Константин Мацан:
— Каким-то заранее нами самими придуманным шаблонам.
Священник Андрей Щенников:
— Странное чудо бытие откровение то, что мы вообще есть. Вот великое чудо.
Константин Мацан:
— Да. Священник Андрей Щенников, настоятель храма священномученика Антипы на Колымажном дворе, сегодня был с нами и с вами в программе Светлый вечер". Спасибо огромное за эту беседу. У микрофонов была моя коллега Кира Лаврентьева и я, Константин Мацан. Спасибо огромное. До свидания.
Кира Лаврентьева:
— До свидания. Спасибо огромное.
Священник Андрей Щенников:
— Всего доброго. До свидания.
Чарльз Диккенс «Рождественская песнь в прозе» — «Счастье не по векселю»

Фото: Piqsels
Английский писатель Чарльз Диккенс в 1843 году написал повесть «Рождественская песнь в прозе». Эта книга положила начало жанру святочной повести. Кратко её сюжет таков: в рождественскую ночь скряга и бездушный делец Скрудж встречает трёх духов — прошлого Рождества, настоящего и будущего. Они показывают герою его жизнь. Результатом встречи становится его преображение. Покаяние в переводе с греческого языка и означает: изменение. Скрудж в Рождественскую ночь не просто осознаёт свои ошибки и грехи. Это — лишь половина покаяния. Он возрождается к новой жизни. В нём пробуждаются милосердие, сострадание, молитва и любовь. Скрудж немедленно принимается действовать, помогает бедным, примиряется с племянником, заботится о больном мальчике, сынишке своего клерка Крэтчита.
Этот внутренний переворот Скруджа сопровождается ликованием и весельем. Герой не погружается в мрачную пучину переживания о своих грехах, напротив. Утром Рождества герой восклицает:
— Я, как новорождённое дитя! Я так счастлив, что могу пуститься в пляс!
На первый взгляд эти слова удивляют. За плечами Скруджа — жизнь, наполненная грехами. Он едва коснулся покаяния. До радости ли ему? А всё просто. Радость неотделима от покаяния. Если ты прощён, если ты с Богом, то как ты можешь, будь хоть миллион раз недостоин, быть несчастным?
Осознавал ли Скрудж своё недостоинство? Да. Но это осознание не исключает счастья. А счастье не дают по векселю. Оно всегда — дар. Надо только принять его — с любовью, благодарностью и радостью.
Поэтому так ликует первым утром своей новой жизни герой «Рождественской песни» Чарльза Диккенса.
Автор: Анастасия Андреева
Все выпуски программы: ПроЧтение
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Часы воскресного дня. 26 октября 2025г.
Утро 26.10.25
Неде́ля 20-я по Пятидеся́тнице.
Святы́х отцо́в VII Вселе́нского Собо́ра.
И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери.
Глас 3.
Иерей: Благослове́н Бог наш всегда́, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь. Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Царю́ Небе́сный, Уте́шителю, Ду́ше и́стины, И́же везде́ сый и вся исполня́яй, Сокро́вище благи́х и жи́зни Пода́телю, прииди́ и всели́ся в ны, и очи́сти ны от вся́кия скве́рны, и спаси́, Бла́же, ду́ши на́ша.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́. Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Псало́м 24:
К Тебе́, Го́споди, воздвиго́х ду́шу мою́, Бо́же мой, на Тя упова́х, да не постыжу́ся во век, ниже́ да посмею́т ми ся врази́ мои́, и́бо вси терпя́щии Тя не постыдя́тся. Да постыдя́тся беззако́ннующии вотще́. Пути́ Твоя́, Го́споди, скажи́ ми, и стезя́м Твои́м научи́ мя. Наста́ви мя на и́стину Твою́, и научи́ мя, я́ко Ты еси́ Бог Спас мой, и Тебе́ терпе́х весь день. Помяни́ щедро́ты Твоя́, Го́споди, и ми́лости Твоя́, я́ко от ве́ка суть. Грех ю́ности моея́, и неве́дения моего́ не помяни́, по ми́лости Твое́й помяни́ мя Ты, ра́ди бла́гости Твоея́, Го́споди. Благ и прав Госпо́дь, сего́ ра́ди законоположи́т согреша́ющим на пути́. Наста́вит кро́ткия на суд, научи́т кро́ткия путе́м Свои́м. Вси путие́ Госпо́дни ми́лость и и́стина, взыска́ющим заве́та Его́, и свиде́ния Его́. Ра́ди и́мене Твоего́, Го́споди, и очи́сти грех мой, мног бо есть. Кто есть челове́к боя́йся Го́спода? Законоположи́т ему́ на пути́, его́же изво́ли. Душа́ его́ во благи́х водвори́тся, и се́мя его́ насле́дит зе́млю. Держа́ва Госпо́дь боя́щихся Его́, и заве́т Его́ яви́т им. О́чи мои́ вы́ну ко Го́споду, я́ко Той исто́ргнет от се́ти но́зе мои́. При́зри на мя и поми́луй мя, я́ко единоро́д и нищ есмь аз. Ско́рби се́рдца моего́ умно́жишася, от нужд мои́х изведи́ мя. Виждь смире́ние мое́, и труд мой, и оста́ви вся грехи́ моя́. Виждь враги́ моя́, я́ко умно́жишася, и ненавиде́нием непра́ведным возненави́деша мя. Сохрани́ ду́шу мою́, и изба́ви мя, да не постыжу́ся, я́ко упова́х на Тя. Незло́бивии и пра́вии прилепля́хуся мне, я́ко потерпе́х Тя, Го́споди. Изба́ви, Бо́же, Изра́иля от всех скорбе́й его́.
Псало́м 50:
Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя; я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю, и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х, и победи́ши внегда́ суди́ти Ти. Се бо, в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо, и́стину возлюби́л еси́; безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся; омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие; возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́ и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́ и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́; возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо: всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н; се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския. Тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая; тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 3:
Да веселя́тся небе́сная,/ да ра́дуются земна́я;/ я́ко сотвори́ держа́ву мы́шцею Свое́ю Госпо́дь,/ попра́ сме́ртию смерть,/ пе́рвенец ме́ртвых бысть;/ из чре́ва а́дова изба́ви нас,// и подаде́ ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 1: [1]
Де́рзость ненави́дящих о́браз Го́сподень/ и держа́ва нечести́вых безбо́жно в Нике́ю прии́де,/ и по́сланнии безчелове́чно вдови́цу,/ благоче́стно чту́щую ико́ну Богома́тере, истязу́ют,/ но та́я но́щию с сы́ном ико́ну в мо́ре пусти́, вопию́щи:/ Сла́ва тебе́, Чи́стая,/ я́ко непроходи́мое мо́ре плещи́ своя́ подаде́,/ сла́ва правоше́ствию Твое́му,// Еди́на Нетле́нная.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дице, Ты еси́ лоза́ и́стинная, возрасти́вшая нам Плод живота́, Тебе́ мо́лимся: моли́ся, Влады́чице, со святы́ми апо́столы поми́ловати ду́ши на́ша.
Госпо́дь Бог благослове́н, благослове́н Госпо́дь день дне,/ поспеши́т нам Бог спасе́ний на́ших, Бог наш, Бог спаса́ти.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 8:
А́ще и в мо́ре вве́ржена бысть свята́я ико́на Твоя́, Богоро́дице,/ от вдови́цы, не могу́щия спасти́ сию́ от враго́в,/ но яви́лася есть храни́тельница Афо́на/ и врата́рница оби́тели И́верския, враги́ устраша́ющая/ и в правосла́вней Росси́йстей стране́// чту́щия Тя от всех бед и напа́стей избавля́ющая.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас.
Чтец: Ами́нь. Влады́ко Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди Сы́не Единоро́дный Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше, Еди́но Божество́, Еди́на Си́ла, поми́луй мя, гре́шнаго, и и́миже ве́си судьба́ми, спаси́ мя, недосто́йнаго раба́ Твоего́, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Чтец: Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Псало́м 53:
Бо́же, во и́мя Твое́ спаси́ мя, и в си́ле Твое́й суди́ ми. Бо́же, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ глаго́лы уст мои́х. Я́ко чу́ждии воста́ша на мя и кре́пции взыска́ша ду́шу мою́, и не предложи́ша Бо́га пред собо́ю. Се бо Бог помога́ет ми, и Госпо́дь Засту́пник души́ мое́й. Отврати́т зла́я враго́м мои́м, и́стиною Твое́ю потреби́ их. Во́лею пожру́ Тебе́, испове́мся и́мени Твоему́, Го́споди, я́ко бла́го, я́ко от вся́кия печа́ли изба́вил мя еси́, и на враги́ моя́ воззре́ о́ко мое́.
Псало́м 54:
Внуши́, Бо́же, моли́тву мою́ и не пре́зри моле́ния моего́. Вонми́ ми и услы́ши мя: возскорбе́х печа́лию мое́ю и смято́хся от гла́са вра́жия и от стуже́ния гре́шнича, я́ко уклони́ша на мя беззако́ние и во гне́ве враждова́ху ми. Се́рдце мое́ смяте́ся во мне и боя́знь сме́рти нападе́ на мя. Страх и тре́пет прии́де на мя и покры́ мя тьма. И рех: кто даст ми криле́, я́ко голуби́не? И полещу́, и почи́ю. Се удали́хся бе́гая и водвори́хся в пусты́ни. Ча́ях Бо́га, спаса́ющаго мя от малоду́шия и от бу́ри. Потопи́, Го́споди, и раздели́ язы́ки их: я́ко ви́дех беззако́ние и пререка́ние во гра́де. Днем и но́щию обы́дет и́ по стена́м его́. Беззако́ние и труд посреде́ его́ и непра́вда. И не оскуде́ от стогн его́ ли́хва и лесть. Я́ко а́ще бы враг поноси́л ми, претерпе́л бых у́бо, и а́ще бы ненави́дяй мя на мя велере́чевал, укры́л бых ся от него́. Ты же, челове́че равноду́шне, влады́ко мой и зна́емый мой, и́же ку́пно наслажда́лся еси́ со мно́ю бра́шен, в дому́ Бо́жии ходи́хом единомышле́нием. Да прии́дет же смерть на ня, и да сни́дут во ад жи́ви, я́ко лука́вство в жили́щах их, посреде́ их. Аз к Бо́гу воззва́х, и Госпо́дь услы́ша мя. Ве́чер и зау́тра, и полу́дне пове́м, и возвещу́, и услы́шит глас мой. Изба́вит ми́ром ду́шу мою́ от приближа́ющихся мне, я́ко во мно́зе бя́ху со мно́ю. Услы́шит Бог и смири́т я́, Сый пре́жде век. Несть бо им измене́ния, я́ко не убоя́шася Бо́га. Простре́ ру́ку свою́ на воздая́ние, оскверни́ша заве́т Его́. Раздели́шася от гне́ва лица́ Его́, и прибли́жишася сердца́ их, умя́кнуша словеса́ их па́че еле́а, и та суть стре́лы. Возве́рзи на Го́спода печа́ль твою́, и Той тя препита́ет, не даст в век молвы́ пра́веднику. Ты же, Бо́же, низведе́ши я́ в студене́ц истле́ния, му́жие крове́й и льсти не преполовя́т дней свои́х. Аз же, Го́споди, упова́ю на Тя.
Псало́м 90:
Живы́й в по́мощи Вы́шняго, в кро́ве Бо́га Небе́снаго водвори́тся. Рече́т Го́сподеви: Засту́пник мой еси́ и Прибе́жище мое́, Бог мой, и упова́ю на Него́. Я́ко Той изба́вит тя от се́ти ло́вчи и от словесе́ мяте́жна, плещма́ Свои́ма осени́т тя, и под криле́ Его́ наде́ешися: ору́жием обы́дет тя и́стина Его́. Не убои́шися от стра́ха нощна́го, от стрелы́ летя́щия во дни, от ве́щи во тме преходя́щия, от сря́ща и бе́са полу́деннаго. Паде́т от страны́ твоея́ ты́сяща, и тма одесну́ю тебе́, к тебе́ же не прибли́жится, оба́че очи́ма твои́ма смо́триши, и воздая́ние гре́шников у́зриши. Я́ко Ты, Го́споди, упова́ние мое́, Вы́шняго положи́л еси́ прибе́жище твое́. Не прии́дет к тебе́ зло и ра́на не прибли́жится телеси́ твоему́, я́ко А́нгелом Свои́м запове́сть о тебе́, сохрани́ти тя во всех путе́х твои́х. На рука́х во́змут тя, да не когда́ преткне́ши о ка́мень но́гу твою́, на а́спида и васили́ска насту́пиши, и попере́ши льва и зми́я. Я́ко на Мя упова́ и изба́влю и́, покры́ю и́, я́ко позна́ и́мя Мое́. Воззове́т ко Мне и услы́шу его́, с ним есмь в ско́рби, изму́ его́ и просла́влю его́, долгото́ю дней испо́лню его́ и явлю́ ему́ спасе́ние Мое́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 3:
Да веселя́тся небе́сная,/ да ра́дуются земна́я;/ я́ко сотвори́ держа́ву мы́шцею Свое́ю Госпо́дь,/ попра́ сме́ртию смерть,/ пе́рвенец ме́ртвых бысть;/ из чре́ва а́дова изба́ви нас,// и подаде́ ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь святы́х отцо́в, глас 8:
Препросла́влен еси́, Христе́ Бо́же наш,/ свети́ла на земли́ отцы́ на́ши основа́вый/ и те́ми ко и́стинней ве́ре вся ны наста́вивый,// Многоблагоутро́бне, сла́ва Тебе́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Я́ко не и́мамы дерзнове́ния за премно́гия грехи́ на́ша, Ты и́же от Тебе́ Ро́ждшагося моли́, Богоро́дице Де́во, мно́го бо мо́жет моле́ние Ма́тернее ко благосе́рдию Влады́ки. Не пре́зри гре́шных мольбы́, Всечи́стая, я́ко ми́лостив есть и спасти́ моги́й, И́же и страда́ти о нас изво́ливый.
Ско́ро да предваря́т ны щедро́ты Твоя́, Го́споди, я́ко обнища́хом зело́; помози́ нам, Бо́же, Спа́се наш, сла́вы ра́ди И́мене Твоего́, Го́споди, изба́ви нас и очи́сти грехи́ на́ша, И́мене ра́ди Твоего́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к святы́х отцо́в, глас 6, подо́бен: «Рукопи́саннаго...»:
И́же из Отца́ возсия́в, Сын неизрече́нно/ из Жены́ роди́ся, сугу́б естество́м,/ Его́же ви́дяще, не отмета́емся зра́ка изображе́ния,/ но, сие́ благоче́стно начерта́юще,/ почита́ем ве́рно./ И сего́ ра́ди и́стинную ве́ру Це́рковь держа́щи,// лобыза́ет ико́ну вочелове́чения Христо́ва.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас.
Чтец: Ами́нь. Бо́же и Го́споди сил и всея́ тва́ри Соде́телю, И́же за милосе́рдие безприкла́дныя ми́лости Твоея́ Единоро́днаго Сы́на Твоего́, Го́спода на́шего Иису́са Христа́, низпосла́вый на спасе́ние ро́да на́шего, и честны́м Его́ Кресто́м рукописа́ние грех на́ших растерза́вый, и победи́вый тем нача́ла и вла́сти тьмы. Сам, Влады́ко Человеколю́бче, приими́ и нас, гре́шных, благода́рственныя сия́ и моле́бныя моли́твы и изба́ви нас от вся́каго всегуби́тельнаго и мра́чнаго прегреше́ния и всех озло́бити нас и́щущих ви́димых и неви́димых враг. Пригвозди́ стра́ху Твоему́ пло́ти на́ша и не уклони́ серде́ц на́ших в словеса́ или́ помышле́ния лука́вствия, но любо́вию Твое́ю уязви́ ду́ши на́ша, да, к Тебе́ всегда́ взира́юще и е́же от Тебе́ све́том наставля́еми, Тебе́, непристу́пнаго и присносу́щнаго зря́ще Све́та, непреста́нное Тебе́ испове́дание и благодаре́ние возсыла́ем, Безнача́льному Отцу́ со Единоро́дным Твои́м Сы́ном и Всесвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в, ами́нь.
[1] Или другой тропарь:
Друго́й тропа́рь И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 1:
От святы́я ико́ны Твоея́,/ о Влады́чице Богоро́дице,/ исцеле́ния и цельбы́ подаю́тся оби́льно,/ с ве́рою и любо́вию приходя́щим к ней./ Та́ко и мою́ не́мощь посети́/ и ду́шу мою́ поми́луй, Блага́я,/ и те́ло исцели́ благода́тию Твое́ю, Пречи́стая.
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Всенощное Бдение. 26 октября (вечер 25 октября) 2025г.
Неде́ля 20-я по Пятидеся́тнице.
Святы́х отцо́в VII Вселе́нского Собо́ра.
И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери.
Глас 3.
ВСЕНО́ЩНОЕ БДЕ́НИЕ
Диакон: Воста́ните!
Хор: Благослови́.
Иерей: Сла́ва Святе́й и Единосу́щней и Животворя́щей и Неразде́льней Тро́ице всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Священнослужители в алтаре:
Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́ Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Ему́.
Псало́м 103, предначина́тельный:
Хор: Благослови́, душе́ моя́, Го́спода./ Благослове́н еси́, Го́споди./ Го́споди, Бо́же мой, возвели́чился еси́ зело́./ Благослове́н еси́, Го́споди./ ... / Вся прему́дростию сотвори́л еси́./ Сла́ва Ти, Го́споди, сотвори́вшему вся.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Блаже́н муж:
Хор: Блаже́н муж, и́же не и́де на сове́т нечести́вых.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Я́ко весть Госпо́дь путь пра́ведных, и путь нечести́вых поги́бнет.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Рабо́тайте Го́сподеви со стра́хом и ра́дуйтеся Ему́ с тре́петом.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Блаже́ни вси наде́ющиися Нань.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва, и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Го́споди, воззва́х, глас 3:
Хор: Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Го́споди./ Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя:/ вонми́ гла́су моле́ния моего́,/ внегда́ воззва́ти ми к Тебе́.// Услы́ши мя, Го́споди.
Да испра́вится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобо́ю,/ воздея́ние руку́ мое́ю/ — же́ртва вече́рняя.// Услы́ши мя, Го́споди.
Стихиры воскресные, глас 3:
На 10. Стих: Изведи́ из темни́цы ду́шу мою́,// испове́датися и́мени Твоему́.
Стихира: Твои́м Кресто́м, Христе́ Спа́се,/ сме́рти держа́ва разруши́ся,/ и диа́воля пре́лесть упраздни́ся,/ род же челове́ческий, ве́рою спаса́емый,// песнь Тебе́ всегда́ прино́сит.
Стих: Мене́ ждут пра́ведницы,// до́ндеже возда́си мне.
Стихира: Просвети́шася вся́ческая/ Воскресе́нием Твои́м, Го́споди,/ и рай па́ки отве́рзеся,/ вся же тварь восхваля́ющи Тя,// песнь Тебе́ всегда́ прино́сит.
На 8. Стих: Из глубины́ воззва́х к Тебе́, Го́споди,// Го́споди, услы́ши глас мой.
Стихира: Сла́влю Отца́ и Сы́на си́лу,/ и Свята́го Ду́ха пою́ власть,/ неразде́льное, несозда́нное Божество́,/ Тро́ицу Единосу́щную,// ца́рствующую в век ве́ка.
Стихиры Иверской иконы Божией Матери, глас 5:
Стих: Да бу́дут у́ши Твои́// вне́млюще гла́су моле́ния моего́.
Стихира: Красу́йся, Афо́не,/ ра́дуйся и весели́ся, оби́тель И́верская:/ се бо гряде́т чу́дная ико́на Богома́тере,/ А́нгелы по мо́рю дориноси́ма,/ све́том неизрече́нным сия́ющи,/ мрак скорбе́й и печа́лей прогоня́ющи// и всех луча́ми своея́ ми́лости озаря́ющи.
На 6. Стих: А́ще беззако́ния на́зриши, Го́споди, Го́споди, кто постои́т?// Я́ко у Тебе́ очище́ние есть.
Стихира: Тебе́ припа́дают, Госпоже́,/ и́ноков ли́цы и по́стников сосло́вия/ и, любе́зно взира́юще на святу́ю ико́ну Твою́, вопию́т Ти:/ прииди́ к нам, Блага́я Ма́ти,/ уще́дри чту́щия Тя/ и да́руй нам святы́й о́браз Тво́й// в зало́г ми́лости и спасе́ния.
Стих: И́мене ра́ди Твоего́ потерпе́х Тя, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́ в сло́во Твое́,// упова́ душа́ моя́ на Го́спода.
Стихира: О, пресла́внаго чудесе́!/ Я́коже бо Моисе́ю в Сина́и купина́ яви́ся иногда́,/ огне́м у́бо опаля́ема и невреди́ма пребы́вши,/ си́це и Всенепоро́чныя Богороди́тельницы о́браз огне́м одева́ется, но неопали́м пребыва́ет,/ просвеща́я и нас, су́щих во мра́це,// и невреди́мы в пещи́ искуше́ний и бед сохраня́я.
Стихиры святых отцов, глас 6, подобен: «Отчаянная...»:
На 4. Стих: От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния,// да упова́ет Изра́иль на Го́спода.
Стихира: Честны́я Собо́ры отце́в/ в ра́зная времена́ соста́вив,/ во еди́но собра́ еди́нем и те́мже пра́вилом/ зело́ до́бре Патриа́рх Ге́рман Но́вый,/ пиша́ ку́пно же и держа́ догма́ты сих,/ и́же и моли́твенники бо́дрственныя сия́ спасе́ния// Го́споду предлага́ет, и па́стве с па́стыри.
Стих: Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у Него́ избавле́ние,// и Той изба́вит Изра́иля от всех беззако́ний его́.
Стихира: Зако́на писа́ние де́тем евре́йским положи́ честну́ю седми́цу,/ се́ни придержа́щимся и служа́щим сей,/ ю́же отцы́, сте́кшеся на Седмо́м Собо́ре ма́нием Бо́жиим,/ в шести́ днех все сие́ соверши́вшаго,/ и седмы́й благослови́вшаго,// честне́йшую соде́лаша, преде́л ве́ры изложи́вше.
На 2. Стих: Хвали́те Го́спода вси язы́цы,// похвали́те Его́ вси лю́дие.
Стихира: Тро́ицу, всем от веще́й/ миробы́тия су́щую вину́,/ я́сно преда́сте, треблаже́ннии отцы́:/ Три бо и Четы́ре Собо́ры, та́инственнейшим сло́вом положи́вше и отмсти́телие я́вльшеся Правосла́внаго сло́ва,/ стихи́а четы́ре су́ща,/ и Тро́ицу изъясни́сте,// созда́вшую сия́ и мир сотво́ршую.
Стих: Я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на нас,// и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во век.
Стихира: Довля́ше и еди́ною жизнь вдохну́ти/ лежа́щему сы́ну служа́щия,/ проро́ка Елиссе́я сляче́ние зе́льно;/ оба́че обрати́ся седми́жды и прекланя́шеся сему́,/ провозвеща́я я́ко прови́дец ва́ша Собо́ры,/ и́миже умерщвле́ние Боже́ственнаго Сло́ва водуши́сте,// А́рия умертви́вше, и его́ све́рстники.
Стихира святых отцов, глас 6, самогласна:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Та́инственныя днесь Ду́ха трубы́/ Богоно́сныя отцы́ восхва́лим,/ песнопе́вшия посреде́ Це́ркве песнь сли́чную богосло́вия:/ Тро́ицу Еди́ну Непреме́нную,/ Существо́ же и Божество́,/ низложи́тели А́риевы и правосла́вных побо́рники,/ моля́щияся всегда́ Го́споду// поми́ловатися душа́м на́шим.
Догматик, глас 3:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Догматик: Ка́ко не диви́мся/ Богому́жному Рождеству́ Твоему́, Пречестна́я?/ Искуше́ния бо му́жескаго не прие́мши, Всенепоро́чная,/ родила́ еси́ без Отца́ Сы́на пло́тию./ Пре́жде век от Отца́ рожде́ннаго без ма́тере,/ ника́коже претерпе́вшаго измене́ния,/ или́ смеше́ния, или́ разделе́ния,/ но обою́ существу́ сво́йство це́ло сохра́ншаго./ Те́мже, Ма́ти Де́во Влады́чице,/ Того́ моли́ спасти́ся душа́м,// правосла́вно Богоро́дицу испове́дающих Тя.
Вход с кади́лом:
Диакон: Прему́дрость, про́сти.
Све́те Ти́хий:
Хор: Све́те Ти́хий святы́я сла́вы Безсме́ртнаго Отца́ Небе́снаго, Свята́го, Блаже́ннаго, Иису́се Христе́! Прише́дше на за́пад со́лнца, ви́девше свет вече́рний, пое́м Отца́, Сы́на и Свята́го Ду́ха, Бо́га. Досто́ин еси́ во вся времена́ пет бы́ти гла́сы преподо́бными, Сы́не Бо́жий, живо́т дая́й; те́мже мир Тя сла́вит.
Диакон: Во́нмем.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Проки́мен воскре́сный, глас 6:
Диакон: Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас шесты́й: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся.
Хор: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся. (На каждый стих)
Диакон: Облече́ся Госпо́дь в си́лу, и препоя́сася.
Стих 2: И́бо утверди́ вселе́нную, я́же не подви́жится.
Стих 3: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня, Го́споди, в долготу́ дний.
Диакон: Госпо́дь воцари́ся.
Хор: В ле́поту облече́ся.
Пареми́и святы́х отцо́в:
Диакон: Прему́дрость.
Чтец: Бытия́ чте́ние.
Диакон: Во́нмем.
(Из главы 14:)
Чтец: Слы́шав Авра́м, я́ко плене́н бысть Лот, брата́нич его́, сочте́ своя́ домоча́дцы три́ста и осмьна́десять и погна́ во след их да́же до Да́на. И нападе́ на ня но́щию сам и о́троцы его́ с ним; и порази́ их, и гони́ их до Хова́ла, е́же есть ошу́юю Дама́ска. И возврати́ вся́каго коня́ Содо́мскаго, и Ло́та, брата́нича своего́, возврати́, и вся име́ния его́, и жены́, и лю́ди. Изы́де же царь Содо́мский в сре́тение ему́, повнегда́ возврати́тися ему́ от се́ча ходоллогомо́рскаго и с царьми́, и́же с ним, во удо́ль Сави́ну, сие́ же бя́ше по́ле царе́во. И Мелхиседе́к, царь Сали́мский, изнесе́ хле́бы и вино́, бя́ше же свяще́нник Бо́га Вы́шняго. И благослови́ Авра́ма, и рече́: благослове́н Авра́м Бо́гом Вы́шним, И́же созда́ Не́бо и зе́млю, и благослове́н Бог Вы́шний, И́же предаде́ враги́ твоя́ под ру́ки тебе́.
Диакон: Прему́дрость.
Чтец: Втора́го зако́на чте́ние.
Диакон: Во́нмем.
(Из главы 1:)
Чтец: Во днех о́нех рече́ Моисе́й к сыно́м Изра́илевым: ви́дите, преда́х пред лице́м ва́шим зе́млю, вше́дше, насле́дуйте зе́млю, ю́же кля́тся Госпо́дь отце́м ва́шим, Авраа́му, и Исаа́ку, и Иа́кову, да́ти им и се́мени их по них. И реко́х к вам во вре́мя о́но, глаго́ля: не возмогу́ еди́н води́ти вас. Госпо́дь Бог наш умно́жил вы есть, и се есте́ днесь, я́ко зве́зды небе́сныя, мно́жеством. Госпо́дь Бог оте́ц на́ших да приложи́т вам, я́ко да бу́дете ты́сящами сугу́бо, и да благослови́т вас, я́коже глаго́ла вам. И взях от вас му́жи му́дры, и све́домы, и смы́сленны, и поста́вих их владе́ти над ва́ми, тысященача́льники, и стонача́льники, и пятдесятонача́льники, и десятонача́льники, и писмовводи́тели судия́м ва́шим. И запове́дах судия́м ва́шим во вре́мя о́но, глаго́ля: разслу́шайте посреде́ бра́тий ва́ших и суди́те пра́ведно посреде́ му́жа, и посреде́ бра́та его́, и посреде́ прише́льца его́. Да не позна́ете лица́ в суде́, ма́лому и вели́кому су́диши и не устыди́шися лица́ челове́ческа, я́ко суд Бо́жий есть.
Диакон: Прему́дрость.
Чтец: Втора́го зако́на чте́ние.
Диакон: Во́нмем.
(Из главы 10:)
Чтец: Во днех о́нех рече́ Моисе́й к сыно́м Изра́илевым: се Го́спода Бо́га твоего́ не́бо и не́бо небесе́, земля́ и вся, ели́ка суть на ней. Оба́че отцы́ ва́ша произво́ли Госпо́дь люби́ти я́ избра́ се́мя их по них, вас, па́че всех язы́к, в день сей. И обре́жите жестосе́рдие ва́ше, и вы́я ва́шея не ожесточи́те ктому́. И́бо Госпо́дь Бог наш, Сей Бог бого́в и Госпо́дь господе́й, Бог вели́кий, и кре́пкий, и стра́шный, И́же не диви́тся лицу́, ниже́ взе́млет дар. Творя́й суд прише́льцу, и сироте́, и вдове́ и лю́бит прише́льца, да́ти ему́ хлеб и ри́зу. И возлюби́те прише́льца, прише́льцы бо бе́сте в земли́ Еги́петстей. Го́спода Бо́га твоего́ да убои́шися, и Тому́ еди́ному послу́жиши, и к Нему́ прилепи́шися, и И́менем Его́ клене́шися. Той хвала́ твоя́, и Той Бог твой, и́же сотвори́ тебе́ есть вели́кая и сла́вная сия́, я́же ви́деста о́чи твои́.
Пареми́и И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери:
Диакон: Прему́дрость.
Чтец: Бытия́ чте́ние.
Диакон: Во́нмем.
(Из главы 28:)
Чтец: Изы́де Иа́ков от студенца́ кля́твеннаго и и́де в Харра́нь./ И обре́те ме́сто, и спа та́мо,/ за́йде бо со́лнце;/ и взят от ка́мения ме́ста того́,/ и положи́ возгла́вие себе́,/ и спа на ме́сте о́ном, и сон ви́де./ И се ле́ствица, утвержде́на на земли́,/ ея́же глава́ досяза́ше до небе́с,/ и А́нгели Бо́жии восхожда́ху и низхожда́ху по ней./ Госпо́дь же утвержда́шеся на ней и рече́:/ Аз Бог Авраа́мов, отца́ твоего́, и Бог Исаа́ков, не бо́йся./ Земля́, иде́же ты спи́ши на ней,/ тебе́ дам ю и се́мени твоему́./ И бу́дет се́мя твое́, я́ко песо́к земны́й,/ и распространи́тся на мо́ре, и Ли́ву, и се́вер, и на восто́ки,/ и возблагословя́тся о тебе́ вся коле́на земна́я и о се́мени твое́м./ И се Аз с тобо́ю, сохраня́яй тя на вся́ком пути́, а́може а́ще по́йдеши./ И возвращу́ тя в зе́млю сию́, я́ко не и́мам тебе́ оста́вити,/ до́ндеже сотвори́ти Ми вся, ели́ка глаго́лах тебе́./ И воста́ Иа́ков от сна своего́ и рече́:/ я́ко е́сть Госпо́дь на ме́сте сем, аз же не ве́дех./ И убоя́ся, и рече́:/ я́ко стра́шно ме́сто сие́,/ не́сть сие́, но дом Бо́жий,// и сия́ врата́ Небе́сная.
Диакон: Прему́дрость.
Чтец: Исхо́да чте́ние.
Диакон: Во́нмем.
(Из главы 3:)
Чтец: Моисе́й бя́ше пасы́й о́вцы Иофо́ра, те́стя своего́, свяще́нника Мадиа́мска,/ и гна́ше о́вцы в пусты́ню; и прии́де в го́ру Бо́жию Хори́в./ Яви́ся же ему́ А́нгел Го́сподень в пла́мени о́гненне из купины́;/ и ви́дит, я́ко купина́ гори́т огне́м, купина́ же не сгара́ше./ Рече́ же Моисе́й:/ мимоше́д, уви́жду виде́ние вели́кое сие́, я́ко не сгара́ет купина́./ Егда́ же ви́де Госпо́дь, я́ко приступа́ет ви́дети,/ воззва́ его́ Госпо́дь из купины́, глаго́ля:/ Моисе́е, Моисе́е./ Он же рече́: что́ есть, Го́споди?/ Он же рече́: не приближа́йся се́мо;/ изу́й сапоги́ от ног твои́х:// ме́сто бо, на не́мже ты стои́ши, земля́ свята́ есть.
Диакон: Прему́дрость.
Чтец: Исхо́да чте́ние.
Диакон: Во́нмем.
(Из главы 13:)
Чтец: Обведе́ Бог лю́ди путе́м, и́же в пусты́ни, к Чермно́му мо́рю:/ пя́таго же ро́да изыдо́ша сы́нове Изра́илевы от земли́ Еги́петския./ И взя Моисе́й ко́сти Ио́сифовы с собо́ю,/ кля́твою бо закля́ Иосиф сы́ны Изра́илевы, глаго́ля:/ присеще́нием присети́т вас Госпо́дь, и изнесе́те отсю́ду ко́сти моя́ с собо́ю. Воздви́гшеся же сы́нове Изра́илевы от Сокхо́фа,/ ополчи́шася во Офо́ме при пусты́ни./ Бог же вожда́ше их:/ в день у́бо столпо́м о́блачным показа́ти им путь,/ но́щию же столпо́м о́гненным свети́ти им./ И не оскуде́ столп о́блачный во дни́,// и столп о́гненный но́щию пред все́ми людьми.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Рцем вси от всея́ души́, и от всего́ помышле́ния на́шего рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Го́споди Вседержи́телю, Бо́же оте́ц на́ших, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Сподо́би, Го́споди:
Хор: Сподо́би, Го́споди, в ве́чер сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено и́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя. Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Влады́ко, вразуми́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Святы́й, просвети́ мя оправда́нии Твои́ми.
Го́споди, ми́лость Твоя́ во век, дел руку́ Твое́ю не пре́зри. Тебе́ подоба́ет хвала́, Тебе́ подоба́ет пе́ние, Тебе́ сла́ва подоба́ет. Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним вече́рнюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Ве́чера всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Бу́ди держа́ва Ца́рствия Твоего́ благослове́на и препросла́влена. Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Лития́:
Стихиры Иверской иконы Божией Матери, глас 8:
Стихира: Прииди́те, празднолю́бцы и по́стников сосло́вие,/ ве́рою соше́дшеся, хвале́бныя пе́сни принесе́м Мари́и Присноде́ве,/ днесь бо наста́ све́тлое торжество́,/ явле́ние честны́я Ея́ ико́ны И́верския,/ ю́же обстоя́ще со стра́хом и любо́вию, воспои́м Богоро́дице:/ ра́дуйся, неисповеди́мая ра́досте всем;/ ра́дуйся, о́бразом Твои́м святы́м нас просвеща́ющая;/ ра́дуйся, всем похвала́ и утвержде́ние;// ра́дуйся, спасе́ние душ на́ших.
Стихира: Что Тя нарече́м, Богоро́дице Де́во:/ столп ли о́гненный, к ве́чному насле́дию нас веду́щий;/ сте́ну ли кре́пкую, я́ко правосла́вный род защища́еши;/ стра́жа ли неусы́пна, я́ко оби́тель Твою́ охраня́еши и спаса́еши./ Те́мже от належа́щих бед избавля́еми, возопии́м Влады́чице:/ ра́дуйся, благи́х вино́вная,// изве́стное христиа́н упова́ние.
Стихира святых отцо́в, глас 3:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Апо́стольских преда́ний/ изве́стнии храни́телие бы́сте, святи́и отцы́,/ Святы́я бо Тро́ицы единосу́щное, правосла́вно научи́вше,/ А́риево хуле́ние собо́рне низложи́сте,/ с ни́мже и Македо́ния духобо́рца обличи́вше,/ осуди́сте Несто́рия, Евти́хия и Диоско́ра,/ Саве́ллия же и Севи́ра безгла́внаго./ И́хже пре́лести испроси́те изба́витися нам,// нескве́рну на́шему житию́ в ве́ре сохрани́тися, мо́лимся.
Стихира Иверской иконы Божией Матери, глас 5:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Стихира: Ра́дуется Афо́н,/ ликовству́ет оби́тель И́верская,/ торжеству́ет и вся страна́ Росси́йская:/ Бо́жия бо Ма́терь чудотво́рным Свои́м о́бразом ми́лостивно нас посети́ла есть,/ да́рует же нам в ну́ждах по́мощь, в ско́рбех утеше́ние,/ в боле́знех исцеле́ние, в беда́х избавле́ние// и всем ве́рным ве́лию ми́лость.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о господи́не на́шем высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к и о всем во Христе́ бра́тстве на́шем, и о вся́кой души́ христиа́нстей, скорбя́щей же и озло́бленней, ми́лости Бо́жия и по́мощи тре́бующей; о покрове́нии гра́да сего́, и живу́щих в нем, о ми́ре, и состоя́нии всего́ ми́ра; о благостоя́нии святы́х Бо́жиих церкве́й; о спасе́нии и по́мощи со тща́нием и стра́хом Бо́жиим тружда́ющихся и служа́щих оте́ц и бра́тий на́ших; о оста́вльшихся и во отше́ствии су́щих; о исцеле́нии в не́мощех лежа́щих; о успе́нии, осла́бе, блаже́нней па́мяти и о оставле́нии грехо́в всех преждеотше́дших оте́ц и бра́тий на́ших, зде лежа́щих и повсю́ду правосла́вных; о избавле́нии плене́нных, и о бра́тиях на́ших во слу́жбах су́щих, и о всех служа́щих и служи́вших во святе́м хра́ме сем рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй. (50 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о е́же сохрани́тися гра́ду сему́, и свято́му хра́му сему́, и вся́кому гра́ду и стране́, от гла́да, губи́тельства, тру́са, пото́па, огня́, меча́, наше́ствия иноплеме́нников и междоусо́бныя бра́ни; о е́же ми́лостиву и благоуве́тливу бы́ти благо́му и человеколюби́вому Бо́гу на́шему, отврати́ти вся́кий гнев на ны дви́жимый, и изба́вити ны от належа́щаго и пра́веднаго Своего́ преще́ния и поми́ловати ны.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Еще́ мо́лимся и о е́же услы́шати Го́споду Бо́гу глас моле́ния нас, гре́шных, и поми́ловати нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Иерей: Услы́ши ны, Бо́же, Спаси́телю наш, упова́ние всех конце́в земли́ и су́щих в мо́ри дале́че, и ми́лостив, ми́лостив бу́ди, Влады́ко, о гресе́х на́ших, и поми́луй ны. Ми́лостив бо и человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Влады́ко многоми́лостиве, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день) и всех святы́х. благоприя́тну сотвори́ моли́тву на́шу, да́руй нам оставле́ние прегреше́ний на́ших, покры́й нас кро́вом крилу́ Твое́ю, отжени́ от нас вся́каго врага́ и супоста́та, умири́ на́шу жизнь. Го́споди, поми́луй нас и мир Твой, и спаси́ ду́ши на́ша, я́ко благ и человеколю́бец.
Хор: Ами́нь.
Стихи́ры на стихо́вне:
Стихиры воскресные, глас 3:
Стихира: Стра́стию Твое́ю, Христе́,/ омрачи́вый со́лнце/ и све́том Твоего́ Воскресе́ния,/ просвети́вый вся́ческая,// приими́ на́шу вече́рнюю песнь, Человеколю́бче.
Стих: Госпо́дь воцари́ся,// в ле́поту облече́ся.
Стихира: Живоприе́мное Твое́ воста́ние, Го́споди,/ вселе́нную всю просвети́,/ и Твое́ созда́ние истле́вшее призва́./ Те́мже кля́твы Ада́мовы изме́ншеся, вопие́м:// Всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.
Стих: И́бо утверди́ вселе́нную,// я́же не подви́жится.
Стихира: Бог сый неизме́нен,/ пло́тию стражда́ измени́лся еси́,/ Его́же тварь не терпя́щи ви́сяща зре́ти,/ стра́хом прекланя́шеся,/ и стеня́щи пое́т Твое́ долготерпе́ние:/ соше́д же во ад, тридне́вен воскре́сл еси́,// жизнь да́руя ми́рови, и ве́лию ми́лость.
Стих: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня,// Го́споди, в долготу́ дний.
Стихира: Да род наш от сме́рти, Христе́, изба́виши,/ смерть претепе́л еси́:/ и тридне́вен из ме́ртвых воскре́с,/ с Собо́ю воскреси́л еси́,/ и́же Тя Бо́га позна́вших:/ и мир просвети́л еси́.// Го́споди, сла́ва Тебе́.
Стихира святых отцов, глас 4:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Моле́бную па́мять днесь Богоно́сных отце́в,/ от всея́ вселе́нныя собра́вшихся/ во све́тлем гра́де Нике́йстем,/ правосла́вных собра́ния, благоче́ствующе ве́рно, пра́зднуем:/ си́и бо лю́таго А́рия безбо́жное веле́ние благочестному́дренне низложи́ша,/ и от Кафоли́ческия Це́ркве собо́рне того́ изгна́ша,/ и я́сно Сы́на Бо́жия Единосу́щна и Соприсносу́щна, пре́жде век Су́ща,/ всех научи́ша испове́дати во изображе́нии ве́ры,/ изве́стно и благоче́стно сие́ изложи́вше./ Те́мже и мы, Боже́ственным их повеле́нием после́дствующе,/ изве́стно ве́рующе, слу́жим со Отце́м Сы́ну и Ду́ху Всесвято́му// во Еди́ном Божестве́, Тро́ице Единосу́щней.
Стихира Иверской иконы Божией Матери, глас 5:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Стихира: Прииди́те, вси мона́си и мирсти́и,/ просла́вим Пречи́стую Де́ву Богоро́дицу:/ днесь бо, ра́ди свяще́нныя ико́ны,/ в мо́ри путие́ Ея́ и стези́ Ея́ в вода́х мно́гих:/ от Нике́и бо в столпе́ о́гненне понт морски́й ко Афо́ну прехо́дит/ и дар прише́ствием Свои́м ве́рным подае́т./ Мы же, просвеща́еми луча́ми благода́ти,// Хода́таицу спасе́ния на́шего ублажа́ем.
Моли́тва свято́го Симео́на Богоприи́мца:
Хор: Ны́не отпуща́еши раба́ Твоего́, Влады́ко,/ по глаго́лу Твоему́, с ми́ром;/ я́ко ви́деста о́чи мои́ спасе́ние Твое́,/ е́же еси́ угото́вал пред лице́м всех люде́й,/ свет во открове́ние язы́ков,// и сла́ву люде́й Твои́х Изра́иля.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Тропа́рь И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 1: [1]
Хор: Де́рзость ненави́дящих о́браз Го́сподень/ и держа́ва нечести́вых безбо́жно в Нике́ю прии́де,/ и по́сланнии безчелове́чно вдови́цу,/ благоче́стно чту́щую ико́ну Богома́тере, истязу́ют,/ но та́я но́щию с сы́ном ико́ну в мо́ре пусти́, вопию́щи:/ Сла́ва тебе́, Чи́стая,/ я́ко непроходи́мое мо́ре плещи́ своя́ подаде́,/ сла́ва правоше́ствию Твое́му,// Еди́на Нетле́нная. (Дважды)
Тропа́рь святы́х отцо́в, глас 8:
Препросла́влен еси́, Христе́ Бо́же наш,/ свети́ла на земли́ отцы́ на́ши основа́вый/ и те́ми ко и́стинней ве́ре вся ны наста́вивый,// Многоблагоутро́бне, сла́ва Тебе́.
Благослове́ние хле́бов:
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же наш, благослови́вый пять хле́бов и пять ты́сящ насы́тивый, Сам благослови́ и хле́бы сия́, пшени́цу, вино́ и еле́й; и умно́жи сия́ во гра́де сем и во всем ми́ре Твое́м; и вкуша́ющия от них ве́рныя освяти́. Я́ко Ты еси́ благословля́яй и освяща́яй вся́ческая, Христе́ Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, со Безнача́льным Твои́м Отце́м, и Всесвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Бу́ди И́мя Госпо́дне благослове́но от ны́не и до ве́ка. (Трижды)
Псало́м 33:
Хор: Благословлю́ Го́спода на вся́кое вре́мя,/ вы́ну хвала́ Его́ во усте́х мои́х./ О Го́споде похва́лится душа́ моя́,/ да услы́шат кро́тции, и возвеселя́тся./ Возвели́чите Го́спода со мно́ю,/ и вознесе́м И́мя Его́ вку́пе./ Взыска́х Го́спода, и услы́ша мя,/ и от всех скорбе́й мои́х изба́ви мя./ Приступи́те к Нему́, и просвети́теся,/ и ли́ца ва́ша не постыдя́тся./ Сей ни́щий воззва́, и Госпо́дь услы́ша и,/ и от всех скорбе́й его́ спасе́ и./ Ополчи́тся А́нгел Госпо́день о́крест боя́щихся Его́,/ и изба́вит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпо́дь:/ блаже́н муж, и́же упова́ет Нань./ Бо́йтеся Го́спода, вси святи́и Его́,/ я́ко несть лише́ния боя́щимся Его́./ Бога́тии обнища́ша и взалка́ша:/ взыска́ющии же Го́спода// не лиша́тся вся́каго бла́га.
Иерей: Благослове́ние Госпо́дне на вас, Того́ благода́тию и человеколю́бием, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Шестопса́лмие:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. (Трижды)
Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. (Дважды)
Псало́м 3:
Чтец: Го́споди, что ся умно́жиша стужа́ющии ми? Мно́зи востаю́т на мя, мно́зи глаго́лют души́ мое́й: несть спасе́ния ему́ в Бо́зе его́. Ты же, Го́споди, Засту́пник мой еси́, сла́ва моя́ и вознося́й главу́ мою́. Гла́сом мои́м ко Го́споду воззва́х, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя. Не убою́ся от тем люде́й, о́крест напа́дающих на мя. Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой, я́ко Ты порази́л еси́ вся вражду́ющия ми всу́е: зу́бы гре́шников сокруши́л еси́. Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя.
Псало́м 37:
Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́. Я́ко стре́лы Твоя́ унзо́ша во мне, и утверди́л еси́ на мне ру́ку Твою́. Несть исцеле́ния в пло́ти мое́й от лица́ гне́ва Твоего́, несть ми́ра в косте́х мои́х от лица́ грех мои́х. Я́ко беззако́ния моя́ превзыдо́ша главу́ мою́, я́ко бре́мя тя́жкое отяготе́ша на мне. Возсмерде́ша и согни́ша ра́ны моя́ от лица́ безу́мия моего́. Пострада́х и сляко́хся до конца́, весь день се́туя хожда́х. Я́ко ля́двия моя́ напо́лнишася поруга́ний, и несть исцеле́ния в пло́ти мое́й. Озло́блен бых и смири́хся до зела́, рыка́х от воздыха́ния се́рдца моего́. Го́споди, пред Тобо́ю все жела́ние мое́ и воздыха́ние мое́ от Тебе́ не утаи́ся. Се́рдце мое́ смяте́ся, оста́ви мя си́ла моя́, и свет о́чию мое́ю, и той несть со мно́ю. Дру́зи мои́ и и́скреннии мои́ пря́мо мне прибли́жишася и ста́ша, и бли́жнии мои́ отдале́че мене́ ста́ша и нужда́хуся и́щущии ду́шу мою́, и и́щущии зла́я мне глаго́лаху су́етная и льсти́вным весь день поуча́хуся. Аз же я́ко глух не слы́шах и я́ко нем не отверза́яй уст свои́х. И бых я́ко челове́к не слы́шай и не имы́й во усте́х свои́х обличе́ния. Я́ко на Тя, Го́споди, упова́х, Ты услы́шиши, Го́споди Бо́же мой. Я́ко рех: да не когда́ пора́дуют ми ся врази́ мои́: и внегда́ подвижа́тися нога́м мои́м, на мя велере́чеваша. Я́ко аз на ра́ны гото́в, и боле́знь моя́ предо мно́ю есть вы́ну. Я́ко беззако́ние мое́ аз возвещу́ и попеку́ся о гресе́ мое́м. Врази́ же мои́ живу́т и укрепи́шася па́че мене́, и умно́жишася ненави́дящии мя без пра́вды. Воздаю́щии ми зла́я возблага́я оболга́ху мя, зане́ гоня́х благосты́ню. Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Псало́м 62:
Бо́же, Бо́же мой, к Тебе́ у́тренюю, возжада́ Тебе́ душа́ моя́, коль мно́жицею Тебе́ плоть моя́, в земли́ пу́сте и непрохо́дне, и безво́дне. Та́ко во святе́м яви́хся Тебе́, ви́дети си́лу Твою́ и сла́ву Твою́. Я́ко лу́чши ми́лость Твоя́ па́че живо́т, устне́ мои́ похвали́те Тя. Та́ко благословлю́ Тя в животе́ мое́м, о и́мени Твое́м воздежу́ ру́це мои́. Я́ко от ту́ка и ма́сти да испо́лнится душа́ моя́, и устна́ма ра́дости восхва́лят Тя уста́ моя́. А́ще помина́х Тя на посте́ли мое́й, на у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́. Ти́и же всу́е иска́ша ду́шу мою́, вни́дут в преиспо́дняя земли́, предадя́тся в ру́ки ору́жия, ча́сти ли́совом бу́дут. Царь же возвесели́тся о Бо́зе, похва́лится всяк клены́йся Им, я́ко загради́шася уста́ глаго́лющих непра́ведная.
На у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 87:
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́, я́ко испо́лнися зол душа́ моя́, и живо́т мой а́ду прибли́жися. Привмене́н бых с низходя́щими в ров, бых я́ко челове́к без по́мощи, в ме́ртвых свобо́дь, я́ко я́звеннии спя́щии во гро́бе, и́хже не помяну́л еси́ ктому́, и ти́и от руки́ Твоея́ отринове́ни бы́ша. Положи́ша мя в ро́ве преиспо́днем, в те́мных и се́ни сме́ртней. На мне утверди́ся я́рость Твоя́, и вся во́лны Твоя́ наве́л еси́ на мя. Уда́лил еси́ зна́емых мои́х от мене́, положи́ша мя ме́рзость себе́: пре́дан бых и не исхожда́х. О́чи мои́ изнемого́сте от нищеты́, воззва́х к Тебе́, Го́споди, весь день, возде́х к Тебе́ ру́це мои́. Еда́ ме́ртвыми твори́ши чудеса́? Или́ вра́чеве воскреся́т, и испове́дятся Тебе́? Еда́ пове́сть кто во гро́бе ми́лость Твою́, и и́стину Твою́ в поги́бели? Еда́ позна́на бу́дут во тьме чудеса́ Твоя́, и пра́вда Твоя́ в земли́ забве́нней? И аз к Тебе́, Го́споди, воззва́х и у́тро моли́тва моя́ предвари́т Тя. Вску́ю, Го́споди, отре́еши ду́шу мою́, отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Нищ есмь аз, и в труде́х от ю́ности моея́; возне́с же ся, смири́хся, и изнемого́х. На мне преидо́ша гне́ви Твои́, устраше́ния Твоя́ возмути́ша мя, обыдо́ша мя я́ко вода́, весь день одержа́ша мя вку́пе. Уда́лил еси́ от мене́ дру́га и и́скренняго, и зна́емых мои́х от страсте́й.
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́.
Псало́м 102:
Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и вся вну́тренняя моя́ и́мя свя́тое Его́. Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и не забыва́й всех воздая́ний Его́, очища́ющаго вся беззако́ния твоя́, исцеля́ющаго вся неду́ги твоя́, избавля́ющаго от истле́ния живо́т твой, венча́ющаго тя ми́лостию и щедро́тами, исполня́ющаго во благи́х жела́ние твое́: обнови́тся я́ко о́рля ю́ность твоя́. Творя́й ми́лостыни Госпо́дь, и судьбу́ всем оби́димым. Сказа́ пути́ Своя́ Моисе́ови, сыново́м Изра́илевым хоте́ния Своя́: Щедр и Ми́лостив Госпо́дь, Долготерпели́в и Многоми́лостив. Не до конца́ прогне́вается, ниже́ в век вражду́ет, не по беззако́нием на́шим сотвори́л есть нам, ниже́ по грехо́м на́шим возда́л есть нам. Я́ко по высоте́ небе́сней от земли́, утверди́л есть Госпо́дь ми́лость Свою́ на боя́щихся Его́. Ели́ко отстоя́т восто́цы от за́пад, уда́лил есть от нас беззако́ния на́ша. Я́коже ще́дрит оте́ц сы́ны, уще́дри Госпо́дь боя́щихся Его́. Я́ко Той позна́ созда́ние на́ше, помяну́, я́ко персть есмы́. Челове́к, я́ко трава́ дни́е его́, я́ко цвет се́льный, та́ко оцвете́т, я́ко дух про́йде в нем, и не бу́дет, и не позна́ет ктому́ ме́ста своего́. Ми́лость же Госпо́дня от ве́ка и до ве́ка на боя́щихся Его́, и пра́вда Его́ на сыне́х сыно́в, храня́щих заве́т Его́, и по́мнящих за́поведи Его́ твори́ти я́. Госпо́дь на Небеси́ угото́ва Престо́л Свой, и Ца́рство Его́ все́ми облада́ет. Благослови́те Го́спода вси А́нгели Его́, си́льнии кре́постию, творя́щии сло́во Его́, услы́шати глас слове́с Его́. Благослови́те Го́спода вся Си́лы Его́, слуги́ Его́, творя́щии во́лю Его́. Благослови́те Го́спода вся дела́ Его́, на вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
На вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
Псало́м 142:
Го́споди, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ моле́ние мое́ во и́стине Твое́й, услы́ши мя в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м, я́ко не оправди́тся пред Тобо́ю всяк живы́й. Я́ко погна́ враг ду́шу мою́, смири́л есть в зе́млю живо́т мой, посади́л мя есть в те́мных, я́ко ме́ртвыя ве́ка. И уны́ во мне дух мой, во мне смяте́ся се́рдце мое́. Помяну́х дни дре́вния, поучи́хся во всех де́лех Твои́х, в творе́ниих руку́ Твое́ю поуча́хся. Возде́х к Тебе́ ру́це мои́, душа́ моя́, я́ко земля́ безво́дная Тебе́. Ско́ро услы́ши мя, Го́споди, исчезе́ дух мой, не отврати́ лица́ Твоего́ от мене́, и уподо́блюся низходя́щим в ров. Слы́шану сотвори́ мне зау́тра ми́лость Твою́, я́ко на Тя упова́х. Скажи́ мне, Го́споди, путь во́ньже пойду́, я́ко к Тебе́ взях ду́шу мою́. Изми́ мя от враг мои́х, Го́споди, к Тебе́ прибего́х. Научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой. Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву. И́мене Твоего́ ра́ди, Го́споди, живи́ши мя, пра́вдою Твое́ю изведе́ши от печа́ли ду́шу мою́. И ми́лостию Твое́ю потреби́ши враги́ моя́ и погуби́ши вся стужа́ющия души́ мое́й, я́ко аз раб Твой есмь.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
После Шестопсалмия
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Бог Госпо́дь, глас 3:
Диакон: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
Стих 1: Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Хор: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
(И далее на каждый стих)
Стих 2: Обыше́дше обыдо́ша мя, и И́менем Госпо́дним противля́хся им.
Стих 3: Не умру́, но жив бу́ду, и пове́м дела́ Госпо́дня.
Стих 4: Ка́мень, Его́же небрего́ша зи́ждущии, Сей бысть во главу́ у́гла, от Го́спода бысть Сей, и есть ди́вен во очесе́х на́ших.
Тропа́рь воскре́сный, глас 3:
Хор: Да веселя́тся небе́сная,/ да ра́дуются земна́я;/ я́ко сотвори́ держа́ву мы́шцею Свое́ю Госпо́дь,/ попра́ сме́ртию смерть,/ пе́рвенец ме́ртвых бысть;/ из чре́ва а́дова изба́ви нас,// и подаде́ ми́рови ве́лию ми́лость. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь святы́х отцо́в, глас 8:
Препросла́влен еси́, Христе́ Бо́же наш,/ свети́ла на земли́ отцы́ на́ши основа́вый/ и те́ми ко и́стинней ве́ре вся ны наста́вивый,// Многоблагоутро́бне, сла́ва Тебе́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Тропа́рь И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 1: [2]
Де́рзость ненави́дящих о́браз Го́сподень/ и держа́ва нечести́вых безбо́жно в Нике́ю прии́де,/ и по́сланнии безчелове́чно вдови́цу,/ благоче́стно чту́щую ико́ну Богома́тере, истязу́ют,/ но та́я но́щию с сы́ном ико́ну в мо́ре пусти́, вопию́щи:/ Сла́ва тебе́, Чи́стая,/ я́ко непроходи́мое мо́ре плещи́ своя́ подаде́,/ сла́ва правоше́ствию Твое́му,// Еди́на Нетле́нная.
Кафи́змы: (могут опускаться, или сокращаться)
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма втора́я:
Псало́м 9:
Испове́мся Тебе́, Го́споди, всем се́рдцем мои́м, пове́м вся чудеса́ Твоя́. Возвеселю́ся и возра́дуюся о Тебе́, пою́ и́мени Твоему́, Вы́шний. Внегда́ возврати́тися врагу́ моему́ вспять, изнемо́гут и поги́бнут от лица́ Твоего́. Я́ко сотвори́л еси́ суд мой и прю мою́, сел еси́ на Престо́ле, судя́й пра́вду. Запрети́л еси́ язы́ком, и поги́бе нечести́вый, и́мя его́ потреби́л еси́ в век и в век ве́ка. Врагу́ оскуде́ша ору́жия в коне́ц, и гра́ды разруши́л еси́, поги́бе па́мять его́ с шу́мом. И Госпо́дь во век пребыва́ет, угото́ва на суд Престо́л Свой, и Той суди́ти и́мать вселе́нней в пра́вду, суди́ти и́мать лю́дем в правоте́. И бысть Госпо́дь прибе́жище убо́гому, помо́щник во благовре́мениих, в ско́рбех. И да упова́ют на Тя зна́ющии и́мя Твое́, я́ко не оста́вил еси́ взыска́ющих Тя, Го́споди. По́йте Го́сподеви, живу́щему в Сио́не, возвести́те во язы́цех начина́ния Его́, я́ко взыска́яй кро́ви их помяну́, не забы́ зва́ния убо́гих. Поми́луй мя, Го́споди, виждь смире́ние мое́ от враг мои́х, вознося́й мя от врат сме́ртных, Я́ко да возвещу́ вся хвалы́ Твоя́ во врате́х дще́ре Сио́ни, возра́дуемся о спасе́нии Твое́м. Углебо́ша язы́цы в па́губе, ю́же сотвори́ша, в се́ти сей, ю́же скры́ша, увязе́ нога́ их. Зна́емь есть Госпо́дь судьбы́ творя́й, в де́лех руку́ свое́ю увязе́ гре́шник. Да возвратя́тся гре́шницы во ад, вси язы́цы забыва́ющии Бо́га. Я́ко не до конца́ забве́н бу́дет ни́щий, терпе́ние убо́гих не поги́бнет до конца́. Воскресни́, Го́споди, да не крепи́тся челове́к, да су́дятся язы́цы пред Тобо́ю. Поста́ви, Го́споди, законоположи́теля над ни́ми, да разуме́ют язы́цы, я́ко челове́цы суть. Вску́ю, Го́споди, отстоя́ дале́че, презира́еши во благовре́мениих, в ско́рбех? Внегда́ горди́тися нечести́вому, возгара́ется ни́щий, увяза́ют в сове́тех, я́же помышля́ют. Я́ко хвали́мь есть гре́шный в по́хотех души́ своея́, и оби́дяй благослови́мь есть. Раздражи́ Го́спода гре́шный, по мно́жеству гне́ва своего́ не взы́щет, несть Бо́га пред ним. Оскверня́ются путие́ его́ на вся́ко вре́мя, отъе́млются судьбы́ Твоя́ от лица́ его́, все́ми враги́ свои́ми облада́ет. Рече́ бо в се́рдце свое́м, не подви́жуся от ро́да в род без зла, его́же кля́твы уста́ его́ по́лна суть, и го́рести и льсти, под язы́ком его́ труд и боле́знь. Приседи́т в лови́тельстве с бога́тыми в та́йных, е́же уби́ти непови́ннаго, о́чи его́ на ни́щаго призира́ете. Лови́т в та́йне я́ко лев во огра́де свое́й, лови́т е́же восхи́тити ни́щаго, восхи́тити ни́щаго, внегда́ привлещи́ и́ в се́ти свое́й. Смири́т его́, преклони́тся и паде́т, внегда́ ему́ облада́ти убо́гими. Рече́ бо в се́рдце свое́м: забы́ Бог, отврати́ лице́ Свое́, да не ви́дит до конца́. Воскресни́, Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́, не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́. Чесо́ ра́ди прогне́ва нечести́вый Бо́га? Рече́ бо в се́рдце свое́м: не взы́щет. Ви́диши, я́ко Ты боле́знь и я́рость смотря́еши, да пре́дан бу́дет в ру́це Твои́, Тебе́ оста́влен есть ни́щий, си́ру Ты бу́ди помо́щник. Сокруши́ мы́шцу гре́шному и лука́вому, взы́щется грех его́ и не обря́щется. Госпо́дь Царь во век и в век ве́ка, поги́бнете, язы́цы, от земли́ Его́. Жела́ние убо́гих услы́шал еси́, Го́споди, угото́ванию се́рдца их внят у́хо Твое́. Суди́ си́ру и смире́ну, да не приложи́т ктому́ велича́тися челове́к на земли́.
Псало́м 10:
На Го́спода упова́х, ка́ко рече́те души́ мое́й: превита́й по гора́м, я́ко пти́ца? Я́ко се, гре́шницы наляко́ша лук, угото́ваша стре́лы в ту́ле, состреля́ти во мра́це пра́выя се́рдцем. Зане́ я́же Ты соверши́л еси́, они́ разруши́ша, пра́ведник же что сотвори́? Госпо́дь во хра́ме святе́м Свое́м. Госпо́дь, на Небеси́ Престо́л Его́, о́чи Его́ на ни́щаго призира́ете, ве́жди Его́ испыта́ете сы́ны челове́ческия. Госпо́дь испыта́ет пра́веднаго и нечести́ваго, любя́й же непра́вду ненави́дит свою́ ду́шу. Одожди́т на гре́шники се́ти, огнь и жу́пел, и дух бу́рен часть ча́ши их. Я́ко пра́веден Госпо́дь, и пра́вды возлюби́, правоты́ ви́де лице́ Его́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 11:
Спаси́ мя, Го́споди, я́ко оскуде́ преподо́бный, я́ко ума́лишася и́стины от сыно́в челове́ческих. Су́етная глаго́ла ки́йждо ко и́скреннему своему́, устне́ льсти́выя в се́рдце, и в се́рдце глаго́лаша зла́я. Потреби́т Госпо́дь вся устны́ льсти́выя, язы́к велере́чивый, ре́кшия: язы́к наш возвели́чим, устны́ на́ша при нас суть, кто нам Госпо́дь есть? Стра́сти ра́ди ни́щих и воздыха́ния убо́гих ны́не воскресну́, глаго́лет Госпо́дь, положу́ся во спасе́ние, не обиню́ся о нем. Словеса́ Госпо́дня словеса́ чи́ста, сребро́ разжже́но, искуше́но земли́, очище́но седмери́цею. Ты, Го́споди, сохрани́ши ны и соблюде́ши ны от ро́да сего́ и во век. О́крест нечести́вии хо́дят, по высоте́ Твое́й умно́жил еси́ сы́ны челове́ческия.
Псало́м 12:
Доко́ле, Го́споди, забу́деши мя до конца́? Доко́ле отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Доко́ле положу́ сове́ты в души́ мое́й, боле́зни в се́рдце мое́м день и нощь? Доко́ле вознесе́тся враг мой на мя? При́зри, услы́ши мя, Го́споди Бо́же мой, просвети́ о́чи мои́, да не когда́ усну́ в смерть, да не когда́ рече́т враг мой, укрепи́хся на него́. Стужа́ющии ми возра́дуются, а́ще подви́жуся. Аз же на ми́лость Твою́ упова́х, возра́дуется се́рдце мое́ о спасе́нии Твое́м, воспою́ Го́сподеви благоде́явшему мне и пою́ и́мени Го́спода Вы́шняго.
Псало́м 13:
Рече́ безу́мен в се́рдце свое́м: несть Бог. Растле́ша и омерзи́шася в начина́ниих, несть творя́й благосты́ню. Госпо́дь с Небесе́ прини́че на сы́ны челове́ческия, ви́дети, а́ще есть разумева́яй или́ взыска́яй Бо́га. Вси уклони́шася, вку́пе неключи́ми бы́ша: несть творя́й благосты́ню, несть до еди́наго. Ни ли́ уразуме́ют вси де́лающии беззако́ние, снеда́ющии лю́ди моя́ в снедь хле́ба? Го́спода не призва́ша. Та́мо убоя́шася стра́ха, иде́же не бе страх, я́ко Госпо́дь в ро́де пра́ведных. Сове́т ни́щаго посрами́сте, Госпо́дь же упова́ние его́ есть. Кто даст от Сио́на спасе́ние Изра́илево? Внегда́ возврати́т Госпо́дь плене́ние люде́й Свои́х, возра́дуется Иа́ков, и возвесели́тся Изра́иль.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 14:
Го́споди, кто обита́ет в жили́щи Твое́м? Или́ кто всели́тся во святу́ю го́ру Твою́? Ходя́й непоро́чен и де́лаяй пра́вду, глаго́ляй и́стину в се́рдце свое́м. И́же не ульсти́ язы́ком свои́м и не сотвори́ и́скреннему своему́ зла, и поноше́ния не прия́т на бли́жния своя́. Уничиже́н есть пред ним лука́внуяй, боя́щия же ся Го́спода сла́вит, клены́йся и́скреннему своему́ и не отмета́яся. Сребра́ своего́ не даде́ в ли́хву и мзды на непови́нных не прия́т. Творя́й сия́ не подви́жится во век.
Псало́м 15:
Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко на Тя упова́х. Рех Го́сподеви: Госпо́дь мой еси́ Ты, я́ко благи́х мои́х не тре́буеши. Святы́м, и́же суть на земли́ Его́, удиви́ Госпо́дь вся хоте́ния Своя́ в них. Умно́жишася не́мощи их, по сих ускори́ша: не соберу́ собо́ры их от крове́й, ни помяну́ же име́н их устна́ма мои́ма. Госпо́дь часть достоя́ния моего́ и ча́ши моея́, Ты еси́ устроя́яй достоя́ние мое́ мне. У́жя нападо́ша ми в держа́вных мои́х, и́бо достоя́ние мое́ держа́вно есть мне. Благословлю́ Го́спода, вразуми́вшаго мя, еще́ же и до но́щи наказа́ша мя утро́бы моя́. Предзре́х Го́спода предо мно́ю вы́ну, я́ко одесну́ю мене́ есть, да не подви́жуся. Сего́ ра́ди возвесели́ся се́рдце мое́, и возра́довася язы́к мой, еще́ же и плоть моя́ всели́тся на упова́нии. Я́ко не оста́виши ду́шу мою́ во а́де, ниже́ да́си преподо́бному Твоему́ ви́дети истле́ния. Сказа́л ми еси́ пути́ живота́, испо́лниши мя весе́лия с лице́м Твои́м, красота́ в десни́це Твое́й в коне́ц.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́, Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 3:
Христо́с от ме́ртвых воста́, нача́ток усо́пших:/ перворожде́н тва́ри, и Соде́тель всех бы́вших,/ истле́вшее естество́ ро́да на́шего в Себе́ Само́м обнови́./ Не ктому́ сме́рте облада́еши:// и́бо всех Влады́ка держа́ву твою́ разруши́.
Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Пло́тию сме́рти вкуси́в, Го́споди,/ го́ресть сме́рти пресе́кл еси́ воста́нием Твои́м,/ и челове́ка на ню укрепи́л еси́,/ пе́рвыя кля́твы одоле́ние призыва́я:// Защи́тниче жи́зни на́шея, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Тя хода́тайствовавшую Спасе́ние ро́да на́шего,/ воспева́ем, Богоро́дице Де́во;/ пло́тию бо от Тебе́ восприя́тою Сын Твой и Бог наш,/ Кресто́м восприи́м страсть,// изба́ви нас от тли, я́ко Человеколю́бец.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма тре́тья:
Псало́м 17:
Возлюблю́ Тя, Го́споди, кре́посте моя́. Госпо́дь утвержде́ние мое́, и прибе́жище мое́, и Изба́витель Мой, Бог мой, Помо́щник мой, и упова́ю на Него́, Защи́титель мой, и рог спасе́ния моего́, и Засту́пник мой. Хваля́ призову́ Го́спода и от враг мои́х спасу́ся. Одержа́ша мя боле́зни сме́ртныя, и пото́цы беззако́ния смято́ша мя, боле́зни а́довы обыдо́ша мя, предвари́ша мя се́ти сме́ртныя. И внегда́ скорбе́ти ми, призва́х Го́спода, и к Бо́гу моему́ воззва́х, услы́ша от хра́ма Свята́го Своего́ глас мой, и вопль мой пред Ним вни́дет во у́ши Его́. И подви́жеся, и тре́петна бысть земля́, и основа́ния гор смято́шася и подвиго́шася, я́ко прогне́вася на ня Бог. Взы́де дым гне́вом Его́, и огнь от лица́ Его́ воспла́менится, у́глие возгоре́ся от Него́. И приклони́ небеса́, и сни́де, и мрак под нога́ма Его́. И взы́де на Херуви́мы, и лете́, лете́ на крилу́ ве́треню. И положи́ тму закро́в Свой, о́крест Его́ селе́ние Его́, темна́ вода́ во о́блацех возду́шных. От облиста́ния пред Ним о́блацы проидо́ша, град и у́глие о́гненное. И возгреме́ с Небесе́ Госпо́дь и Вы́шний даде́ глас Свой. Низпосла́ стре́лы и разгна́ я́, и мо́лнии умно́жи и смяте́ я́. И яви́шася исто́чницы водни́и, и откры́шася основа́ния вселе́нныя, от запреще́ния Твоего́, Го́споди, от дохнове́ния ду́ха гне́ва Твоего́. Низпосла́ с высоты́, и прия́т мя, восприя́т мя от вод мно́гих. Изба́вит мя от враго́в мои́х си́льных и от ненави́дящих мя, я́ко утверди́шася па́че мене́. Предвари́ша мя в день озлобле́ния моего́, и бысть Госпо́дь утверже́ние мое́. И изведе́ мя на широту́, изба́вит мя, я́ко восхоте́ мя. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю возда́ст ми. Я́ко сохрани́х пути́ Госпо́дни и не нече́ствовах от Бо́га моего́. Я́ко вся судьбы́ Его́ предо мно́ю и оправда́ния Его́ не отступи́ша от мене́. И бу́ду непоро́чен с Ним, и сохраню́ся от беззако́ния моего́. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю пред очи́ма Его́. С преподо́бным преподо́бен бу́деши, и с му́жем непови́нным непови́нен бу́деши, и со избра́нным избра́н бу́деши, и со стропти́вым разврати́шися. Я́ко Ты лю́ди смире́нныя спасе́ши и о́чи го́рдых смири́ши. Я́ко Ты просвети́ши свети́льник мой, Го́споди, Бо́же мой, просвети́ши тму мою́. Я́ко Тобо́ю изба́влюся от искуше́ния и Бо́гом мои́м прейду́ сте́ну. Бог мой, непоро́чен путь Его́, словеса́ Госпо́дня разжже́на, Защи́титель есть всех упова́ющих на Него́. Я́ко кто бог, ра́зве Го́спода? или́ кто бог, ра́зве Бо́га на́шего? Бог препоясу́яй мя си́лою, и положи́ непоро́чен путь мой. Соверша́яй но́зе мои́, я́ко еле́ни, и на высо́ких поставля́яй мя. Науча́яй ру́це мои́ на брань, и положи́л еси́ лук ме́дян мы́шца моя́. И дал ми еси́ защище́ние спасе́ния, и десни́ца Твоя́ восприя́т мя, и наказа́ние Твое́ испра́вит мя в коне́ц, и наказа́ние Твое́ то мя научи́т. Ушири́л еси́ стопы́ моя́ подо мно́ю, и не изнемого́сте плесне́ мои́. Пожену́ враги́ моя́, и пости́гну я́, и не возвращу́ся, до́ндеже сконча́ются. Оскорблю́ их, и не возмо́гут ста́ти, паду́т под нога́ма мои́ма. И препоя́сал мя еси́ си́лою на брань, спял еси́ вся востаю́щия на мя под мя. И враго́в мои́х дал ми еси́ хребе́т, и ненави́дящия мя потреби́л еси́. Воззва́ша, и не бе спаса́яй: ко Го́споду, и не услы́ша их. И истню́ я́ я́ко прах пред лице́м ве́тра, я́ко бре́ние путе́й погла́жду я́. Изба́виши мя от пререка́ния люде́й, поста́виши мя во главу́ язы́ков. Лю́дие, и́хже не ве́дех, рабо́таша ми. В слух у́ха послу́шаша мя. Сы́нове чужди́и солга́ша ми. Сы́нове чужди́и обетша́ша и охромо́ша от стезь свои́х. Жив Госпо́дь, и благослове́н Бог, и да вознесе́тся Бог спасе́ния моего́. Бог дая́й отмще́ние мне и покори́вый лю́ди под мя. Изба́витель мой от враг мои́х гневли́вых, от востаю́щих на мя вознесе́ши мя, от му́жа непра́ведна изба́виши мя. Сего́ ра́ди испове́мся Тебе́ во язы́цех, Го́споди, и и́мени Твоему́ пою́: велича́яй спасе́ния царе́ва, и творя́й ми́лость христу́ Своему́ Дави́ду, и се́мени его́ до ве́ка.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 18:
Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию, творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет твердь. День дни отрыга́ет глаго́л, и нощь но́щи возвеща́ет ра́зум. Не суть ре́чи, ниже́ словеса́, и́хже не слы́шатся гла́си их. Во всю зе́млю изы́де веща́ние их и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их. В со́лнце положи́ селе́ние Свое́, и Той, я́ко Жени́х исходя́й от черто́га Своего́, возра́дуется, я́ко Исполи́н тещи́ путь. От кра́я небесе́ исхо́д Его́, и сре́тение Его́ до кра́я небесе́, и несть и́же укры́ется теплоты́ Его́. Зако́н Госпо́день непоро́чен, обраща́яй ду́ши, свиде́тельство Госпо́дне ве́рно, умудря́ющее младе́нцы. Оправда́ния Госпо́дня пра́ва, веселя́щая се́рдце, за́поведь Госпо́дня светла́, просвеща́ющая о́чи. Страх Госпо́день чист, пребыва́яй в век ве́ка: судьбы́ Госпо́дни и́стинны, оправда́ны вку́пе, вожделе́нны па́че зла́та и ка́мене че́стна мно́га, и сла́ждша па́че ме́да и со́та. И́бо раб Твой храни́т я́, внегда́ сохрани́ти я́, воздая́ние мно́го. Грехопаде́ния кто разуме́ет? От та́йных мои́х очи́сти мя, и от чужди́х пощади́ раба́ Твоего́, а́ще не облада́ют мно́ю, тогда́ непоро́чен бу́ду и очи́щуся от греха́ вели́ка. И бу́дут во благоволе́ние словеса́ уст мои́х, и поуче́ние се́рдца моего́ пред Тобо́ю вы́ну, Го́споди, Помо́щниче мой и Изба́вителю мой.
Псало́м 19:
Услы́шит тя Госпо́дь в день печа́ли, защи́тит тя и́мя Бо́га Иа́ковля. По́слет ти по́мощь от Свята́го и от Сио́на засту́пит тя. Помяне́т вся́ку же́ртву твою́, и всесожже́ние твое́ ту́чно бу́ди. Даст ти Госпо́дь по се́рдцу твоему́ и весь сове́т твой испо́лнит. Возра́дуемся о спасе́нии твое́м и во и́мя Го́спода Бо́га на́шего возвели́чимся. Испо́лнит Госпо́дь вся проше́ния твоя́. Ны́не позна́х, я́ко спасе́ Госпо́дь христа́ Своего́, услы́шит его́ с Небесе́ Свята́го Своего́, в си́лах спасе́ние десни́цы Его́. Си́и на колесни́цах, и си́и на ко́нех, мы же во и́мя Го́спода Бо́га на́шего призове́м. Ти́и спя́ти бы́ша и падо́ша, мы же воста́хом и испра́вихомся. Го́споди, спаси́ царя́ и услы́ши ны, во́ньже а́ще день призове́м Тя.
Псало́м 20:
Го́споди, си́лою Твое́ю возвесели́тся царь и о спасе́нии Твое́м возра́дуется зело́. Жела́ние се́рдца его́ дал еси́ ему́, и хоте́ния устну́ его́ не́си лиши́л его́. Я́ко предвари́л еси́ его́ благослове́нием благосты́нным, положи́л еси́ на главе́ его́ вене́ц от ка́мене че́стна. Живота́ проси́л есть у Тебе́, и дал еси́ ему́ долготу́ дний во век ве́ка. Ве́лия сла́ва его́ спасе́нием Твои́м, сла́ву и велеле́пие возложи́ши на него́. Я́ко да́си ему́ благослове́ние во век ве́ка, возвесели́ши его́ ра́достию с лице́м Твои́м. Я́ко царь упова́ет на Го́спода, и ми́лостию Вы́шняго не подви́жится. Да обря́щется рука́ Твоя́ всем враго́м Твои́м, десни́ца Твоя́ да обря́щет вся ненави́дящия Тебе́. Я́ко положи́ши их я́ко пещь о́гненную во вре́мя лица́ Твоего́, Госпо́дь гне́вом Свои́м смяте́т я́, и снесть их огнь. Плод их от земли́ погуби́ши, и се́мя их от сыно́в челове́ческих. Я́ко уклони́ша на Тя зла́я, помы́слиша сове́ты, и́хже не возмо́гут соста́вити. Я́ко положи́ши я́ хребе́т, во избы́тцех Твои́х угото́виши лице́ их. Вознеси́ся, Го́споди, си́лою Твое́ю, воспое́м и пое́м си́лы Твоя́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 21:
Бо́же, Бо́же мой, вонми́ ми, вску́ю оста́вил мя еси́? Дале́че от спасе́ния моего́ словеса́ грехопаде́ний мои́х. Бо́же мой, воззову́ во дни, и не услы́шиши, и в нощи́, и не в безу́мие мне. Ты же во Святе́м живе́ши, хвало́ Изра́илева. На Тя упова́ша отцы́ на́ши, упова́ша и изба́вил еси́ я́. К Тебе́ воззва́ша, и спасо́шася, на Тя упова́ша, и не постыде́шася. Аз же есмь червь, а не челове́к, поноше́ние челове́ков и уничиже́ние люде́й. Вси ви́дящии мя поруга́ша ми ся, глаго́лаша устна́ми, покива́ша главо́ю: упова́ на Го́спода, да изба́вит его́, да спасе́т его́, я́ко хо́щет его́. Я́ко Ты еси́ исто́ргий мя из чре́ва, упова́ние мое́ от сосцу́ ма́тере моея́. К Тебе́ приве́ржен есмь от ложе́сн, от чре́ва ма́тере моея́ Бог мой еси́ Ты. Да не отсту́пиши от мене́, я́ко скорбь близ, я́ко несть помога́яй ми. Обыдо́ша мя тельцы́ мно́зи, юнцы́ ту́чнии одержа́ша мя. Отверзо́ша на мя уста́ своя́, я́ко лев восхища́яй и рыка́яй. Я́ко вода́ излия́хся, и разсы́пашася вся ко́сти моя́, бысть се́рдце мое́ я́ко воск, та́яй посреде́ чре́ва моего́. И́зсше я́ко скуде́ль кре́пость моя́, и язы́к мой прильпе́ горта́ни моему́, и в персть сме́рти свел мя еси́. Я́ко обыдо́ша мя пси мно́зи, сонм лука́вых одержа́ша мя, ископа́ша ру́це мои́ и но́зе мои́. Исчето́ша вся ко́сти моя́, ти́и же смотри́ша и презре́ша мя. Раздели́ша ри́зы моя́ себе́, и о оде́жди мое́й мета́ша жре́бий. Ты же, Го́споди, не удали́ по́мощь Твою́ от мене́, на заступле́ние мое́ вонми́. Изба́ви от ору́жия ду́шу мою́, и из руки́ пе́сии единоро́дную мою́. Спаси́ мя от уст льво́вых и от рог единоро́жь смире́ние мое́. Пове́м и́мя Твое́ бра́тии мое́й, посреде́ це́ркве воспою́ Тя. Боя́щиися Го́спода, восхвали́те Его́, все се́мя Иа́ковле, просла́вите Его́, да убои́тся же от Него́ все се́мя Изра́илево. Я́ко не уничижи́, ниже́ негодова́ моли́твы ни́щаго, ниже́ отврати́ лице́ Свое́ от мене́, и егда́ воззва́х к Нему́, услы́ша мя. От Тебе́ похвала́ моя́, в це́ркви вели́цей испове́мся Тебе́, моли́твы моя́ возда́м пред боя́щимися Его́. Ядя́т убо́зии и насы́тятся, и восхва́лят Го́спода взыска́ющии Его́, жива́ бу́дут сердца́ их в век ве́ка. Помяну́тся и обратя́тся ко Го́споду вси концы́ земли́, и покло́нятся пред Ним вся оте́чествия язы́к. Я́ко Госпо́дне есть ца́рствие, и Той облада́ет язы́ки. Ядо́ша и поклони́шася вси ту́чнии земли́, пред Ним припаду́т вси низходя́щии в зе́млю, и душа́ моя́ Тому́ живе́т. И се́мя мое́ порабо́тает Ему́, возвести́т Го́сподеви род гряду́щий. И возвестя́т пра́вду Его́ лю́дем ро́ждшимся, я́же сотвори́ Госпо́дь.
Псало́м 22:
Госпо́дь пасе́т мя, и ничто́же мя лиши́т. На ме́сте зла́чне, та́мо всели́ мя, на воде́ поко́йне воспита́ мя. Ду́шу мою́ обрати́, наста́ви мя на стези́ пра́вды, и́мене ра́ди Своего́. А́ще бо и пойду́ посреде́ се́ни сме́ртныя, не убою́ся зла, я́ко Ты со мно́ю еси́, жезл Твой и па́лица Твоя́, та мя уте́шиста. Угото́вал еси́ предо мно́ю трапе́зу сопроти́в стужа́ющим мне, ума́стил еси́ еле́ом главу́ мою́, и ча́ша Твоя́ упоява́ющи мя, я́ко держа́вна. И ми́лость Твоя́ пожене́т мя вся дни живота́ моего́, и е́же всели́ти ми ся в дом Госпо́день, в долготу́ дний.
Псало́м 23:
Госпо́дня земля́, и исполне́ние ея́, вселе́нная и вси живу́щии на ней. Той на моря́х основа́л ю есть, и на река́х угото́вал ю есть. Кто взы́дет на го́ру Госпо́дню? или́ кто ста́нет на ме́сте святе́м Его́? Непови́нен рука́ма и чист се́рдцем, и́же не прия́т всу́е ду́шу свою́, и не кля́тся ле́стию и́скреннему своему́. Сей прии́мет благослове́ние от Го́спода, и ми́лостыню от Бо́га, Спа́са своего́. Сей род и́щущих Го́спода, и́щущих лице́ Бо́га Иа́ковля. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь кре́пок и си́лен, Госпо́дь си́лен в бра́ни. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь сил, Той есть Царь сла́вы.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 3, подо́бен: «Красоте́ де́вства...»:
Неизме́ннаго Божества́, и во́льныя стра́сти Твоея́, Го́споди,/ ужа́сся ад, в себе́ рыда́ше:/ трепе́щу пло́ти нетле́нныя ипоста́си,/ ви́жду Неви́димаго, та́йно борю́ща мя./ Те́мже и и́хже держу́, зову́т:// сла́ва, Христе́, воскресе́нию Твоему́.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,/ пове́м вся чудеса́ Твоя́.
Непостижи́мое распя́тия, и несказа́нное воста́ния/ богосло́вствуем ве́рнии, та́инство неизрече́нное:/ днесь бо смерть и ад плени́ся,/ род же челове́ческий в нетле́ние облече́ся./ Тем благодаря́ще вопие́м Ти:// сла́ва, Христе́, воста́нию Твоему́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Непостижи́маго и Неопи́саннаго,/ Единосу́щнаго Отцу́ и Ду́хови,/ во утро́бу Твою́ та́йно вмести́ла еси́, Богоро́дице,/ еди́но и несме́сно от Тро́ицы Божество́:/ позна́хом рождество́ Твое́ в ми́ре сла́вити./ Те́мже и благода́рственно вопие́м Ти:// ра́дуйся, Благода́тная.
После кафизм:
Полиеле́й:
Хор: Хвали́те И́мя Госпо́дне, хвали́те, раби́ Го́спода.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Благослове́н Госпо́дь от Сио́на, живы́й во Иерусали́ме.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко Благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Бо́гу Небе́сному, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Велича́ние И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери и Избра́нный псало́м:
Духовенство: Велича́ем Тя, Пресвята́я Де́во,/Богоизбра́нная Отрокови́це/ и чтим о́браз Твой святы́й,/ и́мже то́чиши исцеле́ния// всем, с ве́рою притека́ющим.
Хор поет первый стих Избранного псалма:
Хор: Помяни́, Го́споди, Дави́да и всю кро́тость его.
Затем хор поет Величание:
Хор: Велича́ем Тя, Пресвята́я Де́во,/Богоизбра́нная Отрокови́це/ и чтим о́браз Твой святы́й,/ и́мже то́чиши исцеле́ния// всем, с ве́рою притека́ющим.
И далее хор продолжает чередовать стихи Избранного псалма и Величание:
Хор: Я́ко кля́тся Го́сподеви, обеща́ся Бо́гу Иа́ковлю./ Се, слы́шахом я во Евфра́фе, обрето́хом я в поля́х дубра́вы./ Пресла́вная глаго́лашася о тебе́, гра́де Бо́жий./ Бог посреде́ его́, и не подви́жится./ Кля́тся Госпо́дь Дави́ду и́стиною, и не отве́ржется ея./ От плода́ чре́ва твоего́ посажду́ на престо́ле твое́м./ Я́ко избра́ Госпо́дь Сио́на, изво́ли его́ в жили́ще себе́./ Освяти́л есть селе́ние Свое́ Вы́шний./ Святы́ня и велеле́пота во святи́ле его́./ Свят храм твой, ди́вен в пра́вде./ До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня, Го́споди, в долготу́ дней./ Помяну́ и́мя Твое́ во вся́ком ро́де и ро́де.// Благослове́н Госпо́дь во век, и в век ве́ка.
Хор: Велича́ем Тя, Пресвята́я Де́во,/Богоизбра́нная Отрокови́це/ и чтим о́браз Твой святы́й,/ и́мже то́чиши исцеле́ния// всем, с ве́рою притека́ющим.
Тропари́ воскре́сные, глас 5:
Хор: Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
А́нгельский собо́р удиви́ся,/ зря́ Тебе́ в ме́ртвых вмени́вшася,/ сме́ртную же, Спа́се, кре́пость разори́вша,/ и с Собо́ю Ада́ма воздви́гша,// и от а́да вся свобо́ждша.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Почто́ ми́ра с ми́лостивными слеза́ми,/ о учени́цы растворя́ете?/ Блиста́яйся во гро́бе а́нгел/ мироно́сицам веща́ше:/ ви́дите вы гро́б и уразуме́йте,// Спас бо воскре́се от гро́ба.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Зело́ ра́но мироно́сицы теча́ху/ ко гро́бу Твоему́ рыда́ющия,/ но предста́ к ним а́нгел, и рече́:/ рыда́ния вре́мя преста́, не пла́чите,// воскресе́ние же апо́столом рцы́те.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Мироно́сицы жены́, с ми́ры прише́дша/ ко гро́бу Твоему́, Спа́се, рыда́ху,/ а́нгел же к ним рече́, глаго́ля:/ что с ме́ртвыми Жива́го помышля́ете?// Я́ко Бог бо воскре́се от гро́ба.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху/
Поклони́мся Отцу́,/ и Его́ Сы́нови, и Свято́му Ду́ху,/ Святе́й Тро́ице во еди́ном существе́, с серафи́мы зову́ще:// Свят, Свят, Свят еси́, Го́споди.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./
Жизнода́вца ро́ждши,/ греха́, Де́во, Ада́ма изба́вила еси́,/ ра́дость же Е́ве в печа́ли ме́сто подала́ еси́;/ па́дшия же от жи́зни/ к сей напра́ви,// из Тебе́ воплоти́выйся Бог и Челове́к.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа,// сла́ва Тебе́, Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благослови́ся И́мя Твое́ и просла́вися Ца́рство Твое́, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ипакои́, глас 3:
Удивля́я виде́нием,/ ороша́я глаго́лании,/ блиста́яйся а́нгел мироно́сицам глаго́лаше:/ что жива́го и́щете во гро́бе?/ Воста́ истощи́вый гро́бы./ Тли Премени́теля разуме́йте Непреме́ннаго./ Рцы́те Бо́гови: коль стра́шна дела́ Твоя́,// я́ко род спасл еси́ челове́ческий!
Седа́льны И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери:
Глас 1:
Пресве́тлаго зра́ка Твоего́ явле́ние/ ра́дость прино́сит всем ве́рующим/ и оби́тели И́верстей да́рует стра́жа неусы́пна/ и от бед избавле́ние./ Те́мже пое́м Ти, Пречи́стая:// покрыва́й нас при́сно Покро́вом Твои́м.
Глас 8:
Сей день Го́сподень, ра́дуйтеся, лю́дие,/ се бо светоно́сный о́блак на возду́се чу́дно простира́ется,/ и столпо́м о́гненным пред Афо́ном явле́тся/ Еди́на и Еди́наго на рука́х Ма́терних держа́щи Христа́,/ Зижди́теля вселе́нныя,// во спасе́ние душ на́ших.
Глас 3:
Веселя́тся днесь све́тло Афо́на па́ствы,/ пе́сней мно́жество слага́ют,/ любо́вию Непоро́чную почита́юще,/ вели́чеством благода́ти крася́щеся,/ ю́же прия́ша прише́ствием ико́ны Всенопоро́чныя Отрокови́цы,// заря́ми Богове́дения благоче́стно пою́щих озаря́ющия.
Глас 5:
Чу́до пресла́вное зри́тся днесь:/ в вода́х бо огнено́сная Богоотрокови́цы ико́на показу́ется,/ и зна́мения лучи́ испуща́ет,/ и пребыва́ние по́стников чу́дом спаса́ет./ Сего́ ра́ди благода́рственно вопие́м:// ра́дуйся, Благодатная.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Глас 8:
Вели́чие Твое́ кто испове́сть, Богоро́дице,/ явле́нием бо Твоея́ ико́ны удиви́ла еси́ вся правосла́вныя,/ мно́гия неду́ги врачу́ющи и боле́зни исцеля́ющи./ О Всеми́лостивая Влады́чице,/ не лиши́ нас и ны́не Твоего́ заступле́ния,/ но моли́твами Твои́ми защити́ и спаси́ правосла́вныя лю́ди/ и си́лою Твое́ю огради́,/ да Тобо́ю хва́лящеся/ и все упова́ние на Тя возлага́юще,// не постыди́мся во ве́ки.
Степе́нна, глас 3:
1 антифо́н:
Хор: Плен Сио́нь Ты изъя́л еси́ от Вавило́на:// и мене́ от страсте́й к животу́ привлецы́, Сло́ве. (Дважды)
В юг се́ющии слеза́ми Боже́ственными,// жнут кла́сы ра́достию присноживо́тия. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свято́му Ду́ху вся́кое благода́рие,/ я́коже Отцу́ и Сы́ну сооблиста́ет,// в Не́мже вся живу́т и дви́жутся.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Свято́му Ду́ху вся́кое благода́рие,/ я́коже Отцу́ и Сы́ну сооблиста́ет,// в Не́мже вся живу́т и дви́жутся.
2 антифо́н:
А́ще не Госпо́дь сози́ждет дом доброде́телей, всу́е тружда́емся:// ду́шу же покрыва́ющу, никто́же наш разори́т град. (Дважды)
Плода́ чре́вна Ду́хом сынотворе́ное// Тебе́, Христу́, я́коже и Отцу́, святи́и всегда́ суть. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом прозри́тся вся́кая святы́ня, прему́дрость:/ осуществу́ет бо вся́кую тварь: Тому́ послу́жим:// Бог бо, я́ко Отцу́ же и Сло́ву.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом прозри́тся вся́кая святы́ня, прему́дрость:/ осуществу́ет бо вся́кую тварь: Тому́ послу́жим:// Бог бо, я́ко Отцу́ же и Сло́ву.
3 антифо́н:
Боя́щиися Го́спода блаже́ни, в пути́ ходя́ще за́поведей:// снедя́т бо живо́тное всепло́дие. (Дважды)
О́крест трапе́зы Твоея́ возвесели́ся,// зря Твоя́, Пастыренача́льниче, исча́дия, нося́ща ве́тви благоде́лания. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом вся́кое бога́тство сла́вы,/ от Него́же благода́ть, и живо́т вся́кой тва́ри:// со Отце́м бо воспева́емь есть, и с Сло́вом.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом вся́кое бога́тство сла́вы,/ от Него́же благода́ть, и живо́т вся́кой тва́ри:// со Отце́м бо воспева́емь есть, и с Сло́вом.
Проки́мен и чте́ние Ева́нгелия:
Диакон: Во́нмем. Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас тре́тий: Рцы́те во язы́цех, я́ко Госпо́дь воцари́ся,/ и́бо испра́ви вселе́нную, я́же не подви́жится.
Хор: Рцы́те во язы́цех, я́ко Госпо́дь воцари́ся,/ и́бо испра́ви вселе́нную, я́же не подви́жится.
Диакон: Воспо́йте Го́сподеви песнь но́ву, воспо́йте Го́сподеви вся земля́.
Хор: Рцы́те во язы́цех, я́ко Госпо́дь воцари́ся,/ и́бо испра́ви вселе́нную, я́же не подви́жится.
Диакон: Рцы́те во язы́цех, я́ко Госпо́дь воцари́ся,/
Хор: И́бо испра́ви вселе́нную, я́же не подви́жится.
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Я́ко Свят еси́ Бо́же наш и во святы́х почива́еши и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́, хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Вся́кое дыха́ние.
Хор: Да хва́лит Го́спода.
Диакон: И о сподо́битися нам слы́шанию Свята́го Ева́нгелия, Го́спода Бо́га мо́лим.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Прему́дрость, про́сти, услы́шим Свята́го Ева́нгелия.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Иерей: От Иоа́нна Свята́го Ева́нгелия чте́ние.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Диакон: Во́нмем.
Ева́нгелие у́треннее воскре́сное 9-е (Ин., зач.65: гл.20, стт.19-31):
Иерей: Су́щу по́зде в день той, во еди́ну от суббо́т, и две́рем затворе́нным, иде́же бя́ху ученицы́ Его́ со́брани стра́ха ра́ди иуде́йска, прии́де Иису́с, и ста посреде́, и глаго́ла им: мир вам. И сие́ рек, показа́ им ру́це, и но́зе, и ре́бра своя́: возра́довашася же ученицы́ ви́девше Го́спода. Рече́ же им Иису́с па́ки: мир вам. Я́коже посла́ Мя Оте́ц, и Аз посыла́ю вы. И сие́ рек, ду́ну, и глаго́ла им: приими́те Дух Свят. И́мже отпу́стите грехи́, отпу́стятся им: и и́мже держите́, держа́тся. Фома́ же еди́н от обоюна́десяте, глаго́лемый близне́ц, не бе ту с ни́ми, егда́ прии́де Иису́с. Глаго́лаху же ему́ друзи́и ученицы́: ви́дехом Го́спода. Он же рече́ им: а́ще не ви́жду на руку́ Его́ я́звы гвозди́нныя, и вложу́ пе́рста моего́ в я́звы гвозди́нныя, и вложу́ ру́ку мою́ в ре́бра Его́, не иму́ ве́ры. И по днех осми́х па́ки бя́ху вну́трь ученицы́ Его́, и Фома́ с ни́ми. Прии́де Иису́с две́рем затворе́нным, и ста посреде́ их, и рече́: мир вам. Пото́м глаго́ла Фоме́: принеси́ перст твой се́мо, и ви́ждь ру́це Мои́, и принеси́ ру́ку твою́, и вложи́ в ре́бра Моя́, и не бу́ди неве́рен, но ве́рен. И отвеща́ Фома́, и рече́ Ему́: Госпо́дь мой, и Бог мой. Глаго́ла ему́ Иису́с: я́ко ви́дев Мя, ве́рова: Блаже́ни не ви́девшии, и ве́ровавше. Мно́га же и и́на зна́мения сотвори́ Иису́с пред ученики́ Свои́ми, я́же не суть пи́сана в кни́гах сих. Сия́ же пи́сана бы́ша, да ве́руете, я́ко Иису́с есть Христо́с Сын Бо́жий: и да ве́рующе, живота́ и́мате во и́мя Его́.
В тот же первый день недели вечером, когда двери дома, где собирались ученики Его, были заперты из опасения от Иудеев, пришел Иисус, и стал посреди, и говорит им: мир вам!
Сказав это, Он показал им руки и ноги и ребра Свои. Ученики обрадовались, увидев Господа.
Иисус же сказал им вторично: мир вам! как послал Меня Отец, так и Я посылаю вас.
Сказав это, дунул, и говорит им: примите Духа Святого.
Кому простите грехи, тому простятся; на ком оставите, на том останутся.
Фома же, один из двенадцати, называемый Близнец, не был тут с ними, когда приходил Иисус.
Другие ученики сказали ему: мы видели Господа. Но он сказал им: если не увижу на руках Его ран от гвоздей, и не вложу перста моего в раны от гвоздей, и не вложу руки моей в ребра Его, не поверю.
После восьми дней опять были в доме ученики Его, и Фома с ними. Пришел Иисус, когда двери были заперты, стал посреди них и сказал: мир вам!
Потом говорит Фоме: подай перст твой сюда и посмотри руки Мои; подай руку твою и вложи в ребра Мои; и не будь неверующим, но верующим.
Фома сказал Ему в ответ: Господь мой и Бог мой!
Иисус говорит ему: ты поверил, потому что увидел Меня; блаженны невидевшие и уверовавшие.
Много сотворил Иисус пред учениками Своими и других чудес, о которых не писано в книге сей.
Сие же написано, дабы вы уверовали, что Иисус есть Христос, Сын Божий, и, веруя, имели жизнь во имя Его.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
После Евангелия:
Воскре́сная песнь по Ева́нгелии, глас 6:
Хор: Воскресе́ние Христо́во ви́девше,/ поклони́мся Свято́му Го́споду Иису́су,/ еди́ному безгре́шному,/ Кресту́ Твоему́ покланя́емся, Христе́,/ и свято́е Воскресе́ние Твое́ пое́м и сла́вим:/ Ты бо еси́ Бог наш,/ ра́зве Тебе́ ино́го не зна́ем,/ и́мя Твое́ имену́ем./ Прииди́те вси ве́рнии,/ поклони́мся Свято́му Христо́ву Воскресе́нию:/ се бо прии́де Кресто́м ра́дость всему́ ми́ру./ Всегда́ благословя́ще Го́спода,/ пое́м Воскресе́ние Его́:/ распя́тие бо претерпе́в,// сме́ртию смерть разруши́.
Псало́м 50:
Чтец: Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя. Я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х, и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х и победи́ши, внегда́ суди́ти Ти. Се бо в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо и́стину возлюби́л еси́, безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся, омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие, возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х, и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́, и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́, и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́, возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо, всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н, се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския, тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая: тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
После 50 псалма:
Глас 6:
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху./ Моли́твами апо́столов,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./ Моли́твами Богоро́дицы,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
Поми́луй мя, Бо́же,/ по вели́цей ми́лости Твое́й,/ и по мно́жеству щедро́т Твои́х// очи́сти беззако́ние мое́.
Стихира воскресная, глас 6:
Стихира: Воскре́с Иису́с от гро́ба,/ я́коже прорече́,/ даде́ нам живо́т ве́чный// и ве́лию ми́лость.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день) и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Иерей: Ми́лостию и щедро́тами и человеколю́бием единоро́днаго Твоего́ Сы́на, с Ни́мже благослове́н еси́, со Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Кано́н:(обычно сокращается, есть разные варианты сокращения)
Песнь 1:
Кано́н воскре́сный, глас 3:
Ирмос: Во́ды дре́вле/ ма́нием Боже́ственным/ во еди́но со́нмище совокупи́вый/ и раздели́вый мо́ре Изра́ильтеским лю́дем,/ Сей Бог наш/ препросла́влен есть.// Тому́ Еди́ному пои́м, я́ко просла́вися.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: И́же зе́млю осуди́в,/ престу́пльшему по́том изнести́ плода́ те́рние,/ от те́рния вене́ц из руки́ законопресту́пныя,/ Сей Бог наш, пло́тски прие́мый,// кля́тву разруши́л есть, я́ко просла́вися.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Победи́тель и Одоле́тель сме́рти,/ и́же сме́рти убоя́вся, яви́ся:/ стра́стную бо плоть одушевле́нную прие́м,/ Сей Бог наш, и бра́вся с мучи́телем,// вся совоскреси́, я́ко просла́вися.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: И́стинную Богоро́дицу вси язы́цы сла́вят Тя, без се́мене ро́ждшую:/ соше́д бо во утро́бу освяще́нную Твою́,/ Сей Бог наш, Е́же по нам осуществова́ся,// Бог же и Челове́к из Тебе́ роди́ся.
Кано́н И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: От скве́рных усте́н хвале́ние приими́, Всенепоро́чная,/ я́коже пре́жде Сын Твой, Бог же мой и Госпо́дь, прия́т две ле́пты вдови́цы,/ и разреше́ние прегреше́ний мои́х пода́ждь,// я́ко да по до́лгу велича́ю Тя.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: А́нгельское пе́ние подоба́ше Тебе́, Ма́тери Бо́жией,/ Творца́ бо сих родила́ еси́ стра́нно./ Но и от нас приими́, Влады́чице, смире́нныя сия́ моли́твы,/ да пое́м Го́сподеви:// сла́вно просла́вися в на́шей не́мощи.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Огусте́ша во́ды, огусте́ша и во́лны посреде́ мо́ря,/ нося́щя Твою́, Богома́ти, ико́ну.// Утверди́ и мое́ подви́гшееся се́рдце на ка́мени за́поведей Христо́вых.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Помо́щница и Покрови́тельница была́ еси́, Де́во, оби́тели И́верския,/ во́ев Ами́ры с корабли́ их в мо́ри погрузи́вши,/ но потопи́ в пучи́не милосе́рдия Сы́на Твоего́// вся моя́ душе́вныя стра́сти и безчи́сленная моя́ прегреше́ния.
Кано́н святы́х отцо́в, глас 8:
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Песносло́вити Седмо́е Собра́ние жела́ющему ми ны́не,/ седми́х дарова́ний собо́р/ даждь ми Паракли́та, Го́споди,/ умудри́вшаго сей огненноязы́чне// и ху́льное все языковре́дие умолча́ти сотво́ршаго. (Дважды)
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Бо́льшее из нача́ла числ седмо́е:/ и́бо созда́ния Боже́ственнаго/ всего́ первообра́зно бысть,/ всесоверше́нное преста́ние в седмы́й день;/ и ны́не всех ересе́й коне́ц// в Собо́ре равночи́сленном. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Победи́в богобо́рнаго А́рия в Нике́и/ дре́вле па́стырским жезло́м,/ правосла́вными ше́ствовати Це́рковь уче́нии лик отце́в,/ и ны́не о сем посрами́л есть образобо́рцы// я́ко побо́рник.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Я́коже отцы́ благоче́стно научи́ша,/ испове́дующе ве́рно Деви́ческую утро́бу,/ безболе́зненно ро́ждшую пло́тию Безпло́тнаго:// покланя́емся же Сему́, столпопи́шуще изображе́ние, и че́стне облобыза́ем.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Отве́рзу уста́ моя́,/ и напо́лнятся Ду́ха,/ и сло́во отры́гну Цари́це Ма́тери,/ и явлю́ся, све́тло торжеству́я,// и воспою́, ра́дуяся, Тоя́ чудеса́.
Песнь 3:
Кано́н воскре́сный, глас 3:
Ирмос: И́же от несу́щих вся Приведы́й,/ Сло́вом созида́емая,/ соверша́емая Ду́хом,/ Вседержи́телю Вы́шний,// в любви́ Твое́й утверди́ мене́.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Кресто́м Твои́м постыде́ся нечести́вый,/ соде́ла бо я́му, ю́же ископа́, впаде́:/ смире́нных же вознесе́ся, Христе́, рог,// во Твое́м воскресе́нии.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Благоче́стия пропове́дание язы́ком,/ я́ко вода́ покры́ моря́, Человеколю́бче:// воскре́с бо от гро́ба, Тро́ический откры́л еси́ свет.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Пресла́вная глаго́лана бы́ша о Тебе́,/ Гра́де Одушевле́нный при́сно Ца́рствующаго:// Тобо́ю бо, Влады́чице, су́щим на земли́ Бог спожи́л есть.
Кано́н И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Утверди́ се́рдце мое́ во упова́нии на Тя, Богома́ти,/ изми́ вся́кую горды́ню и превозноше́ние из помраче́ннаго ума́ моего́, да вопию́:// несть свят, я́ко Госпо́дь, и несть пра́веден, я́ко Бог наш.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Ты, о Богома́ти, немощству́ющия препоясу́еши си́лою,/ а́лчущия насыща́еши;/ посети́ и мою́ не́мощь/ и а́лчущаго и жа́ждущаго мене́ насы́ти Живо́тнаго Хле́ба,/ чрез Твою́ де́вственную утро́бу сше́дшаго с Небесе́ на зе́млю.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Возста́ви, Влады́чице, от земли́ мене́, убо́гаго,/ и от гно́ища грехо́внаго воздви́гни, ни́щаго,/ да́ждь моли́тву мне, моля́щемуся,// да, велича́я, пою́ Твое́ заступле́ние.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Непло́дствующий мой ум плодоно́сен покажи, Блага́я Де́во,/ от непло́дове рождшаяся:/ Ты бо плодоно́сие всех благ явлением иконы Твоея́ подае́ши.
Кано́н святы́х отцо́в, глас 8:
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Не поколеба́тися Христо́ве неруши́мей Це́ркви,/ от Него́ тайнонауча́еми, Боже́ственнии пастыренача́льницы,/ и́же сию́ поколеба́ти хотя́щия,/ я́коже анти́христовы ча́сти,// от благочести́вых отри́нуша. (Дважды)
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Очища́ет му́тныя и ти́нныя пото́ки,/ от исто́чник спасе́ния поче́рп,/ и жа́ждущия лю́ди Христо́вы// насыща́ет уче́ний струя́ми отце́в сосло́вие. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: На ненави́дящих и́стинно/ и христианооглаго́льников Собра́ние христолю́бных Седмо́е в све́тлем гра́де Нике́йстем бысть,// его́же ца́рие Ири́на и Константи́н защи́тницы.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Всяк да отсту́пит нечести́вый,/ не почита́яй ико́ну честну́ю Богоро́дицы/ и Сию́ не пропове́дуяй, Христа́ Богому́жно ро́ждшую,/ и во огнь да отшле́тся// сгара́ти несожже́нно.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Твоя́ песносло́вцы, Богоро́дице,/ живы́й и незави́стный исто́чниче,/ лик Себе́ совоку́пльшия, духо́вно утверди́,/ в Боже́ственней Твое́й сла́ве// венце́в сла́вы сподо́би.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Ты еси́ Бог наш и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к воскре́сный, глас 3, подо́бен: «Де́ва днесь...»:
Воскре́сл еси́ днесь из гро́ба, Ще́дре,/ и нас возве́л еси́ от врат сме́ртных;/ днесь Ада́м лику́ет, и ра́дуется Е́ва,/ вку́пе же и проро́цы с патриа́рхи воспева́ют непреста́нно// Боже́ственную держа́ву вла́сти Твоея́.
И́кос:
Не́бо и земля́ днесь да ликовству́ют,/ и Христа́ Бо́га единому́дренно да воспева́ют,/ я́ко у́зники от гробо́в воскреси́./ Сра́дуется вся тварь,/ принося́щи досто́йныя пе́сни Созда́телю всех,/ и Изба́вителю на́шему:/ я́ко челове́ки из а́да днесь, я́ко Жизнода́тель, совозве́д,/ на небеса́ совозвыша́ет,/ и низлага́ет вра́жия возноше́ния,/ и врата́ а́дова сокруша́ет// Боже́ственною держа́вою вла́сти Своея́.
Конда́к И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 8:
А́ще и в мо́ре вве́ржена бысть свята́я ико́на Твоя́, Богоро́дице,/ от вдови́цы, не могу́щия спасти́ сию́ от враго́в,/ но яви́лася есть храни́тельница Афо́на/ и врата́рница оби́тели И́верския, враги́ устраша́ющая/ и в правосла́вней Росси́йстей стране́// чту́щия Тя от всех бед и напа́стей избавля́ющая.
И́кос:
В столпе́ о́гненне я́вльшуюся Богома́тере ико́ну ви́девше,/ возопи́ша по́стников и́верских ли́цы:/ о Влады́ко, сподо́би нас прия́ти ико́ну Ма́тере Твоея́ во утеше́ние стра́нствия на́шего;/ ты же, Гаврии́ле, дерза́й и вни́ди в мо́ре,/ и приими́ во объя́тия твоя́ сокро́вище, нам явля́емое,/ да бу́дет нам страж неусы́пный, покро́в же, и ра́дость всем христиа́ном,/ и храни́тельница, от бед и напа́стей избавля́ющая.
Седа́лен святы́х отцо́в, глас 4, подо́бен: «Ско́ро предвари́...»:
Свети́льницы пресве́тлии и́стины Христо́вы ми́ру яви́стеся на земли́,/ вои́стинну блаже́ннейшии отцы́ Боговеща́нии,/ изсуши́вше е́реси ху́льных языкобо́лий/ и угаси́вше пламенови́дная злосла́вных смуще́ния./ Те́мже я́ко иера́рси Христо́вы// моли́теся спасти́ся нам.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Седа́лен И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 4:
Све́тлое днесь Засту́пницы на́шея наста́ торжество́./ Да взыгра́ется тварь,/ да ликовству́ют челове́честии собо́ри,/ созыва́ет бо нас Свята́я Богоро́дица ви́дети огнено́сную ико́ну Свою́,/ луча́ми ми́лости ве́рныя просвеща́ющую. Те́мже, ра́дующеся, вопие́м:/ спаси́, Госпоже́, от гла́да, огня́, меча́ и бед вся почита́ющия явле́ние ико́ны Твоея́.
Песнь 4:
Кано́н воскре́сный, глас 3:
Ирмос: Положи́л еси́ к нам тве́рдую любо́вь, Го́споди,/ Единоро́днаго бо Твоего́ Сы́на за ны на смерть дал еси́./ Те́мже Ти зове́м, благодаря́ще:// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Я́звы, Христе́, и ра́ны ми́лостивно подъя́л еси́,/ доса́ду по лани́тома ударе́ний терпя́, и долготерпели́вне оплева́ния нося́,/ и́миже соде́лал еси́ мне Спасе́ние:// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Те́лом сме́ртным, Животе́, сме́рти причасти́лся еси́,/ стра́сти ра́ди ни́щих, и воздыха́ния убо́гих Твои́х,/ и растли́в тле́ющаго, Препросла́вленне,// всех совоскреси́л еси́, я́ко просла́вися.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Помяни́, Христе́, е́же стяжа́л еси́ ста́до стра́стию Твое́ю:/ Препросла́вленныя Твоея́ Ма́тере ми́лостивныя мольбы́ прие́м,/ и посети́в озло́бленное,// изба́ви си́лою Твое́ю, Го́споди.
Кано́н И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Покры́ Небеса́ доброде́тель Твоя́, Богома́ти,/ и хвалы́ Твоея́ испо́лнися земля́,// но положи́ любо́вь держа́вную кре́пости Твоея́ и на мне, отча́янном.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Уготовля́ющи ше́ствие чу́дней ико́не Твое́й, даде́ бе́здна глас свой,/ воздви́жеся со́лнце, и сия́ние ея́ я́ко свет бы́сть,/ но Ты изшла́ еси́ на спасе́ние люде́й,// спасти́ Твое́ насле́дие пришла́ еси́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Услы́шавше слух прише́ствия Твоего́, и́ноцы убоя́шася;/ уразуме́вше же дела́ Твоя́, ужасо́шася,/ но внегда́ смути́тися души́ моей, ми́лость Твою́ помяни́, Влады́чице, да взыва́ю:// Сла́ва заступле́нию Твое́му, Богома́ти.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Ты еси́ моя́ кре́пость и си́ла, Богоро́дице,/ Тобо́ю почи́ю в день ско́рби моея́,/ и из страны́ прише́льствия взы́ду Тобо́ю в Небе́сное насле́дие,/ и возра́дуюся о Го́споде и Бо́зе, Спа́се мое́м.
Кано́н святы́х отцо́в, глас 8:
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Глаго́л Бо́жий иму́ще, стрелу́ и меч,/ вся ку́пно ты́я закала́ют злоу́мныя/ о́бразом Кре́стным,/ не чту́щия ра́вно изображе́ния Христо́ва, Богоро́дицы и всех святы́х,// отцы́ Богови́днейшии. (Дважды)
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Я́коже се́дмию труба́ми/ Иерихо́нския сте́ны в седмо́м обхожде́нии падо́ша;/ та́ко си́ми се́дмию Собо́ры/ весь сонм, на Бо́га вознося́щийся, низведе́н в бе́здну// в Собра́нии Седмо́м благогла́сных труб Ду́ха. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Ю́ношеское настоя́ние показу́я/ и Боже́ственною ре́вностию распаля́емо,/ оте́ческое мно́жество,/ я́коже Илия́, сту́дныя свяще́нники умертви́ло есть./ Тем со дерзнове́нием Христо́ве ико́не// любе́зно покланя́тися научи́ло есть.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Ты моя́ наде́жда, Всечи́стая, Ты мое́ и пе́ние,/ Ты мое́ приста́нище, Ты мое́ исправле́ние, я́же Бо́га Сло́ва О́тча Вопло́щшагося несочта́нно родила́ еси́./ Те́мже Твое́й несомне́нно покланя́юся ико́не,// кре́постию Твое́ю укрепля́емь.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Седя́й в сла́ве/ на Престо́ле Божества́/ во о́блаце ле́гце,/ прии́де Иису́с Пребоже́ственный,/ нетле́нною дла́нию/ и спасе́ зову́щия:// сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й.
Песнь 5:
Кано́н воскре́сный, глас 3:
Ирмос: К Тебе́ у́треннюю, всех Творцу́,/ преиму́щему всяк ум ми́рови,/ зане́ свет повеле́ния Твоя́,// в ни́хже наста́ви мя.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Судии́ непра́ведному,/ евре́йскою за́вистию пре́дан быв, Всеви́дче,/ и всей пра́ведне судя́й земли́,// Ада́ма дре́вняго изба́вил еси́ осужде́ния.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Твой мир це́рквам Твои́м, Христе́,/ непобеди́мою си́лою Креста́ Твоего́,// из ме́ртвых воскресы́й, пода́ждь, и спаси́ ду́ши на́ша.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Ски́ния Свята́я, и простра́ннейши небе́с,/ я́ко И́же во всей тва́ри Невмести́маго Сло́ва Бо́жия прие́мши,// Еди́на яви́лася еси́, Присноде́во.
Кано́н И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Виждь, Чи́стая, от но́щи у́тренюющия лю́ди па́ствы Твоея́,/ ико́ну Твою́ Богохва́льную обстоя́щии,/ разреше́ния же грехо́в прося́щия, и жития́ исправле́ния, и Боже́ственныя сла́вы прича́стия:// не отри́ни у́бо нас от лица́ Твоего́, Све́та незаходи́маго Ма́ти.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Все́ю душе́ю и мы́слию в па́стве Твое́й вси слику́юще,/ псалмы́, и пе́сньми духо́вными, и пе́нием Боже́ственным ико́ну Твою́ почита́ют,/ проще́ния грехо́в прося́ще и душ спасе́ния.// Ты же, исцеле́ние на́ше су́щи, сия́ вся пода́ждь, Влады́чице Богоневе́сто.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Храм Твой, Де́во, я́ко рай други́й показа́ся ны́не,/ я́ко дре́во жи́зни име́я ико́ну красоты́ Твоея́,/ ю́же вси усе́рдно со благогове́нием и любо́вию целу́юще, взыва́ем:/ Влады́чице, мир даждь нам,/ Влады́чице, стяжи́ нас,// ино́го бо ра́зве Тебе́ утеше́ния не ве́мы.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Ре́ку Тя сла́дкую и пото́к насыще́ния,/ ма́нну Небе́сную, изоби́лие и благода́ть приснотеку́щую во оби́тели Твое́й живу́щии стяжа́вше,// пою́т Рождество́ Твое́, Отрокови́це.
Кано́н святы́х отцо́в, глас 8:
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Высо́кою мы́слию сразсмотри́вше,/ ана́феме образобо́рцев преда́ша,/ я́ко чужда́я сих му́дрствовавших, честни́и отцы́;/ и честь Христо́ве ико́не, я́коже ле́по,// воздая́ти повеле́ша. (Трижды)
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Ны́не вре́мя весе́лия,/ ны́не день спасе́ния яви́ся,/ возвесели́мся у́бо и Христу́ ра́достно возопии́м:/ мир даждь нам Твой// моли́твами отце́в Седма́го Собо́ра, Человеколю́бче.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Ны́не вре́мя весе́лия,/ ны́не день спасе́ния яви́ся,/ возвесели́мся у́бо и Христу́ ра́достно возопии́м:/ мир даждь нам Твой// моли́твами отце́в Седма́го Собо́ра, Человеколю́бче.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Благоутро́бия ра́ди ми́лости,/ от Де́вы роди́ся Сын Бо́жий невра́щно,/ чу́ждее нося́, я́ко Свое́,/ и зра́ком сим опи́санный, зри́тся во́лею,// по Существу́ Сый Неопи́сан.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Ужасо́шася вся́ческая/ о Боже́ственней сла́ве Твое́й:/ Ты бо, Неискусобра́чная Де́во,/ име́ла еси́ во утро́бе над все́ми Бо́га/ и родила́ еси́ Безле́тнаго Сы́на,/ всем воспева́ющим Тя// мир подава́ющая.
Песнь 6:
Кано́н воскре́сный, глас 3:
Ирмос: Бе́здна после́дняя грехо́в обы́де мя,/ и исчеза́ет дух мой;/ но простры́й, Влады́ко, высо́кую Твою́ мы́шцу,// я́ко Петра́, мя, Упра́вителю, спаси́.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Бе́здна ми́лости и щедро́т обы́де мя,/ благоутро́бным сни́тием Твои́м:/ вопло́щься бо, Влады́ко,// и быв в ра́бии зра́це, обожи́л еси́, с Собо́ю сопросла́вив.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Умерщвле́ние подъя́т умертви́тель,/ умерщвле́наго оживле́нно ви́дя:/ Твоего́ воскресе́ния си́и суть, Христе́, о́бразы,// и стра́сти Твоея́ пречи́стыя победи́тельная.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Пречи́стая, я́же Еди́на Созда́телю и челове́ком, па́че ума́ исхода́таившая,// Сы́на Твоего́ ми́лостива прегре́шшим рабо́м Твои́м, и побо́рника бы́ти, помоли́ся.
Кано́н И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: В ско́рби се́рдца вопию́ Ти, Влады́чице,/ жите́йскаго мо́ря потопля́ем бу́рею,/ к Тебе́, я́ко ти́хому приста́нищу, прибе́гаю:// возведи́ от тли живо́т мой.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Бе́здна после́дняя грехо́в обы́де мя, и исчеза́ет дух мой,/ но простри́, Влады́чице, высо́кую Твою́ мы́шцу// и, я́ко Гаврии́ла, и мене́, ко Твое́й ико́не прибега́юща, невреди́ма сотвори́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Не отри́ни мене́ до конца́ от лица́ Твоего́, Ма́ти незаходи́маго Све́та,/ не попусти́ мне погря́знути в пучи́не беззако́ний,/ но возведи́ мене́ от бла́та страсте́й, да взы́дет из истле́ния живо́т мой// и пожру́ Тебе́ со гла́сом хвале́ния и испове́дания.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Храм нося́й теле́сный весь оскверне́н,/ Тебе́, Пречи́стому хра́му Ве́чнаго Сло́ва,/ дерза́ю в честно́м хра́ме Твое́м, пред Твое́ю свято́ю ико́ною приноси́ти смире́нныя моя́ моли́твы.// Ты же, я́ко Ми́лостивая, очи́сти мя Твои́м благоутро́бием.
Кано́н святы́х отцо́в, глас 8:
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Да ка́плют сла́дость го́ры и ра́дость:/ ерети́ческое бо мно́жество изгна́ся,/ го́рький излива́ющее яд,// святы́х ико́н отверже́ние. (Трижды)
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Не́бо и земля́ согла́сно да пра́зднуют/ Дще́ре Бо́жия вели́чие:// ибо велича́ется, отмета́ющи Сию́ умаля́ющия.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Не́бо и земля́ согла́сно да пра́зднуют/ Дще́ре Бо́жия вели́чие:// ибо велича́ется, отмета́ющи Сию́ умаля́ющия.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Ма́терний Сын, И́же О́тчий пе́рвее безма́терен,/ безо́тчий же Боголе́пно роди́вся/ и возроди́в мя;// те́мже Ро́ждшую с Рожде́нным образу́я, облобыза́ю.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Боже́ственное сие́ и всечестно́е/ соверша́юще пра́зднество,/ Богому́дрии, Богома́тере,/ прииди́те, рука́ми воспле́щим,// от Нея́ ро́ждшагося Бо́га сла́вим.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Ты бо еси́ Царь ми́ра и Спас душ на́ших и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к святы́х отцо́в, глас 6, подо́бен: «Рукопи́саннаго...»:
И́же из Отца́ возсия́в, Сын неизрече́нно/ из Жены́ роди́ся, сугу́б естество́м,/ Его́же ви́дяще, не отмета́емся зра́ка изображе́ния,/ но, сие́ благоче́стно начерта́юще,/ почита́ем ве́рно./ И сего́ ра́ди и́стинную ве́ру Це́рковь держа́щи,// лобыза́ет ико́ну вочелове́чения Христо́ва.
И́кос:
Хотя́й Всеще́дрый Бог нас воздвиза́ти при́сно/ к па́мяти соверше́нней Своего́ вочелове́чения,/ подло́г сей предаде́ челове́ком,/ шароде́ланьми ико́н честны́й возобража́ти зрак;/ я́ко да сия́ во зре́ниих ви́дяще,/ ве́руем, я́же сло́вом слы́шахом,/ разуме́юще я́ве дея́ние и и́мя,/ начерта́ние и страда́ния святы́х муже́й,/ и Христа́ Венцода́вца,/ венцы́ подаю́ща святы́м, страда́льцем же и му́чеником.// И́хже ра́ди ясне́йше и́стинную ве́ру держа́щи, Це́рковь лобыза́ет ико́ну вочелове́чения Христо́ва.
Песнь 7:
Кано́н воскре́сный, глас 3:
Ирмос: Я́коже дре́вле/ благочести́выя три о́троки ороси́л еси́/ в пла́мени халде́йстем,/ све́тлым Божества́ огне́м/ и нас озари́,/ благослове́н еси́, взыва́ющия,// Бо́же оте́ц на́ших.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Раздра́ся церко́вная све́тлая катапета́сма, в распя́тии Соде́теля,/ сокрове́нную в Писа́нии явля́ющи ве́рным и́стину,// благослове́н еси́, зову́щим, Бо́же оте́ц на́ших.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Прободе́нным Твои́м ре́бром,/ ка́плями Богото́чныя Животворя́щия Кро́ве, Христе́,/ смотри́тельно ка́плющия на зе́млю,/ су́щих от земли́ возсозда́л еси́,// благослове́н еси́, зову́щих, Бо́же оте́ц на́ших.
Припев: Пресвята́я Тро́ице, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Троичен: Ду́ха Блага́го со Отце́м просла́вим, и с Сы́ном Единоро́дным,/ Еди́но в Трие́х ве́рнии чту́ще Нача́ло, и Еди́но Божество́:// благослове́н еси́, зову́ще, Бо́же оте́ц на́ших.
Кано́н И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Согреши́хом, беззако́нновахом, непра́вдовахом пред Го́сподем,/ но, Влады́чице моя́ Богоро́дице,/ я́ко Блага́я угаси́ огнь Его́ пра́веднаго гне́ва Твои́м те́плым хода́тайством, да пое́м Ему́:/ оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: В пещи́ искуше́ний и бед опаля́емыя ороси́, Богома́ти, струя́ми Твои́х щедро́т,/ да посрамя́тся врази́ на́ши и да разуме́ют вси,/ я́ко Ты еди́на еси́ Влады́чица Богоро́дица, по всей вселе́нней сла́вимая.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Престо́ле Царя́ Сла́вы, Честне́йшая Херуви́м, одушевле́нный хра́ме, в не́мже всели́ся Госпо́дь,/ твердь Небе́сная, на не́йже возсия́ Со́лнце пра́вды, Христо́с,// Тя пое́м, Богома́ти, и превозно́сим во вся ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Ты еси́ весе́лие и в пусты́нях живу́щим,/ Ты еси́ и сто́льнаго гра́да утеше́ние и похвала́, Де́во Мари́е,// препе́тая и превозноси́мая во ве́ки.
Кано́н святы́х отцо́в, глас 8:
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Побежда́ются догма́тами/ Богоглаго́ливых муже́й ересенача́льницы,/ образо́в честь первообра́зным изобразу́ющих пра́во,/ я́коже рече́ Вели́кий Васи́лий:// благослове́н Бог оте́ц на́ших. (Дважды)
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Хра́ми удобря́ются, све́тлыми ико́нами украша́емии днесь;/ сего́ ра́ди мир в це́рквах, па́че всех челове́к красне́йшему добро́тою,/ совоспева́ет пою́щему:// благослове́н Бог оте́ц на́ших. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Свет облиста́, дале́че тьма, нечести́вии отгна́ны./ Сего́ ра́ди вся́ческая све́та испо́лнишася,/ Светода́теля Христа́ с весе́лием пою́т и глаго́лют:// благослове́н Бог оте́ц на́ших.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Пречи́стая Влады́чица, еди́на всех спасе́ния наде́жда,/ я́же стра́шно ро́ждшая Царя́ царе́й Христа́,/ на рука́х Свои́х Сего́ Младе́нца нося́щи,// спокланя́ема есть описа́нне, я́коже отцы́ глаго́лют.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Не послужи́ша тва́ри Богому́дрии/ па́че Созда́вшаго,/ но, о́гненное преще́ние му́жески попра́вше,/ ра́довахуся, пою́ще:// препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.
Песнь 8:
Кано́н воскре́сный, глас 3:
Ирмос: Нестерпи́мому огню́ соедини́вшеся,/ Богоче́стия предстоя́ще, ю́ноши,/ пла́менем же неврежде́ни,/ Боже́ственную песнь поя́ху:/ бла-гослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода// и превозноси́те во вся ве́ки.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Раздра́ся церко́вная све́тлость,/ егда́ крест Твой водрузи́ся на ло́бнем,/ и тварь преклоня́шеся стра́хом, воспева́ющи:/ благослови́те вся дела́ Госпо́дня, Го́спода,// по́йте и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Воскре́сл еси́ Христе́ из гро́ба,/ и па́дшаго прельще́нием, дре́вом испра́вил еси́ Боже́ственною си́лою, зову́ща и глаго́люща:/ благослови́те вся дела́ Госпо́дня, Го́спода,// по́йте и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Храм Бо́жий яви́лася еси́ Вмести́лище одушевле́нное, и Ковче́г:/ Творца́ бо челове́ком, Богороди́тельнице Пречи́стая, примири́ла еси́,/ и досто́йно вся дела́ пое́м Тя,// и превозно́сим во вся ве́ки.
Кано́н И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Пою́т Тя А́нгельския си́лы, превозно́сит челове́ческий род,/ благословя́т Тя вся тварь, Пречи́стая Де́во Богоро́дице.// Приими́ и от Мене́, недосто́йнаго, приноси́мое Тебе́ хвале́ние.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: По́йте, и́ноцы Афо́на,/ благословля́й, земле́ И́верская,/ превозноси́, вся стране́ Росси́йская, Благу́ю Влады́чицу,/ ре́ки чуде́с от Своея́ чудотво́рныя ико́ны источа́ющую.// Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Ти, Богоро́дице, пою́ще и превознося́ще во вся ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Подо́бием ико́ны И́верския не то́чию святы́й Афон просвеща́ется,/ но и сто́льный град Москва́ украша́ется,// от того́ чуде́сную по́мощь прие́мля и исто́чник утеше́ния в нем обрета́я.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Еще́ и страна́ Новгоро́дская и ини́и гра́ды и ве́си/ подо́бием И́верския ико́ны Твоея́, Влады́чице, освяти́шася и чудесы́ просвети́шася, вопию́ще:// Го́спода по́йте и превозноси́те во вся ве́ки.
Кано́н святы́х отцо́в, глас 8:
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Законополага́ет у́бо изя́щнейше отце́в сосло́вие,/ Богочести́вым имстви́тельное поклоне́ние/ и возставле́ние свяще́нныя ико́ны Христо́вы;/ любоблагочести́вии же ле́тнюю па́мять я́ко ча́да соверша́ем благопослушли́вая о́ных,// и любо́вию о́браз Христо́в лобыза́ем. (Дважды)
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Седмокра́тно преклоня́ху смире́нных высокому́дреннии/ и любодоброде́тельных стремле́ния пресеца́ху,/ и́миже оглаго́ловаху Боже́ственная дея́ния их;/ но и́же Седма́го Собо́ра соше́дшиися отцы́ в Нике́и// горды́ню о́ных а́бие истерза́ша седмокра́тнейше. (Дважды)
Благослови́м Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, Го́спода.
Тропарь: Стре́лы младе́нец быва́ют псало́мски старому́дрствующим младому́дренных я́звы и ра́ны;/ Боже́ственною же си́лою изнемога́ют язы́цы мно́зи,/ хулы́ на высоту́ глаго́лющих;/ и всяк, кто Отца́, Сы́на и Ду́ха, Бо́га Еди́наго, не весть,// Всевино́внаго и Еди́наго.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Зи́ждется Младе́нец самово́льне ми́лости ра́ди, Зижди́тель от чи́стых крове́й Твои́х,/ соблюда́яй Тя по рождестве́ Преочище́нну всю Чи́стую/ и очища́яй оскверне́нный о́браз./ Те́мже на ико́нах соизобража́ется Тебе́,// естество́м быв Челове́к, Бог Сый естество́м.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Го́сподеви, пою́ще и превознося́ще во вся ве́ки.
О́троки благочести́выя в пещи́/ Рождество́ Богоро́дичо спасло́ есть;/ тогда́ у́бо образу́емое,/ ны́не же де́йствуемое,/ вселе́нную всю воздвиза́ет пе́ти Тебе́:/ Го́спода по́йте, дела́,// и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.
Диакон: Богоро́дицу и Ма́терь Све́та в пе́снех возвели́чим.
Песнь Пресвято́й Богоро́дицы:
Хор: Вели́чит душа́ Моя́ Го́спода,/ и возра́довася дух Мой о Бо́зе Спа́се Мое́м.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Я́ко призре́ на смире́ние рабы́ Своея́,/ се бо от ны́не ублажа́т Мя вси ро́ди.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Я́ко сотвори́ Мне вели́чие Си́льный,/ и свя́то И́мя Его́, и ми́лость Его́ в ро́ды родо́в боя́щимся Его́.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Сотвори́ держа́ву мы́шцею Свое́ю,/ расточи́ го́рдыя мы́слию се́рдца их.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Низложи́ си́льныя со престо́л, и вознесе́ смире́нныя;/ а́лчущия испо́лни благ, и богатя́щияся отпусти́ тщи.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Восприя́т Изра́иля о́трока Своего́, помяну́ти ми́лости,/ я́коже глаго́ла ко отце́м на́шим, Авраа́му и се́мени его́, да́же до ве́ка.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Песнь 9:
Кано́н воскре́сный, глас 3:
Ирмос: Но́вое чу́до и Боголе́пное:/ деви́ческую бо дверь затворе́нную/ я́ве прохо́дит Госпо́дь,/ наг во вхо́де,/ и плотоно́сец яви́ся во исхо́де Бог,/ и пребыва́ет дверь затворе́на./ Сию́ неизрече́нно// я́ко Богома́терь, велича́ем.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Стра́шно есть зре́ти Тебе́, Творца́/ на дре́ве воздви́жена, Сло́ве Бо́жий,/ пло́тски же стра́ждуща Бо́га за рабы́,/ и во гро́бе бездыха́нна лежа́ща,/ ме́ртвыя же из а́да разреши́вша:// те́мже Тя, Христе́, я́ко Всеси́льна, велича́ем.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Из тли сме́ртныя спасл еси́, Христе́, пра́отцы,/ положе́н быв во гро́бе мертв,/ и живо́т процве́л еси́, ме́ртвыя воскреси́в,/ руководи́в естество́ челове́ческое ко све́ту,/ и в Боже́ственное обле́к нетле́ние.// Те́мже исто́чника Тя све́та при́сно жива́го велича́ем.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Храм и Престо́л яви́лася еси́ Бо́жий,/ во́ньже всели́ся И́же в вы́шних сый,/ рожде́йся неискусому́жно, Всечи́стая,/ пло́ти Твоея́ не отве́рз вся́чески врата́./ Те́мже непреста́нными, Чи́стая, моли́твами Твои́ми,// язы́ки ва́рварския ско́ро до конца́ покори́.
Кано́н И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Та́йна глубины́ Рождества́ Твоего́ ум А́нгельский ужаса́ет, Де́во,/ и пречи́стая ико́на Твоя́ де́моны прогоня́ет,/ не терпя́ще бо взира́ти на си́лу ея́, бе́гают и исчеза́ют.// Мы же той любе́зно покланя́емся и облобыза́ем и Тя, Богоро́дицу, велича́ем.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Прииди́те вси, поклони́мся, припаде́м и возвели́чим Бо́жию Ма́терь,/ призре́вшую на нас, смире́нных, а́лчущия исполня́ющую благ// и положи́вшую с на́ми заве́т ми́лости во явле́нии Своея́ ди́вныя ико́ны.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Богоро́дице Де́во, упова́ние христиа́ном,/ проба́ви и на́шему ро́ду ми́лости Твоя́, бы́вшая отце́м на́шим,// покры́й и соблюди́ нас от вся́каго зла.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: О Всеми́лостивая христиа́ном Помо́щнице,/ не мо́жет Тя воспе́ти досто́йно язы́к челове́ческий и А́нгельский,/ я́ко всея́ тва́ри честне́йшую и земны́х сла́внейшую,/ но приими́ ми́лостивно сие́ приноси́мое Тебе́ от нас моле́ние// и спаса́й нас всегда́, на Тя бо упова́ние возложи́хом.
Кано́н святы́х отцо́в, глас 8:
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Ве́лий кре́постию и сове́том вся содержа́й,/ Непостижи́ме Еди́не Бо́же,/ держа́внейше Всенача́льниче, Всецарю́,/ Це́рковь утверди́, в правосла́вии Твое́м соблюда́я,/ отце́в всесла́вных, изоблича́ющих злосла́вие, мольба́ми. (Дважды)
Припев: Святи́и отцы́, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Вели́ких че́стей сподо́бистеся на земли́,/ Небому́дрении святи́и,/ я́ко Христо́во изображе́ние любе́зно почто́сте./ И ны́не сень отложи́вше, и покрыва́ло пло́ти,/ самоли́чно Сего́ в Лице́ зрите́,// и бо́льших сподобля́еми. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Да нака́жемся всево́инством ва́рварскаго безслове́сия,/ е́же попусти́л еси́ на ны;/ тех стремле́ние и де́рзость Сам сокруши́/ и ве́рным спобо́рствуй, наде́ющимся на Тя, Вседе́телю,/ благодерзнове́нными моли́твами святы́х оте́ц,// и́хже соверша́ем па́мять.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Разуме́ти та́йну стра́шнаго Твоего́ Рождества́ ника́коже мо́жет ум челове́ческий, но ниже́ А́нгельский высокоу́мный,/ я́ко Бо́га Ты родила́ еси́ Воплоще́ннаго, па́че естества́.// Тем Тя, Богоро́дицу, ве́дуще и со О́нем напису́юще, велича́ем.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Всяк земноро́дный/ да взыгра́ется, Ду́хом просвеща́емь,/ да торжеству́ет же Безпло́тных умо́в естество́,/ почита́ющее свяще́нное торжество́ Богома́тере,/ и да вопие́т:/ ра́дуйся, Всеблаже́нная,// Богоро́дице, Чи́стая Присноде́во.
После канона:
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Тя хва́лят вся си́лы небе́сныя и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Я́ко Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Над все́ми людьми́ Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Ексапостила́рий воскре́сный девя́тый:
Заключе́нным Влады́ко две́рем, я́ко вшел еси́,/ Апо́столы испо́лнил еси́ Ду́ха Пресвята́го, ми́рно ду́нув,/ и́мже вяза́ти же и реша́ти грехи́ рекл еси́:/ и по осми́ днех Твоя́ ре́бра Фоме́ показа́л еси́, и ру́це./ С ни́мже вопие́м:// Госпо́дь и Бог Ты еси́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свети́лен святы́х отцо́в, подо́бен: «Ду́хом во святи́лищи...»:
Отцы́ Небому́дреннии, на Седмо́м Собо́ре собра́вшиися,/ моли́тву приле́жну Тро́ице принеси́те,/ е́же изба́витися от вся́кия е́реси и суда́ ве́чнаго,/ Ца́рствие же получи́ти нам Небе́сное,// ваш Собо́р Боже́ственный воспева́ющим.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Свети́лен И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери:
Ико́ну Твою́ всечестну́ю прии́м Гаврии́л во объя́тия, вопия́ше Тебе́, Влады́чице:/ о сла́дкая Ма́ти Царя́ Христа́,/ бу́ди покро́в Твое́й оби́тели,/ ра́дость же всем христиа́ном и Спору́чница жи́зни ве́чныя.
Хвали́тны псалмы́, глас 3:
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода./ Хвали́те Го́спода с небе́с,/ хвали́те Его́ в вы́шних.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Хвали́те Его́ вси а́нгели Его́,/ хвали́те Его́ вся си́лы Его́.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Стихиры воскресные, глас 3:
На 8. Стих: Сотвори́ти в них суд напи́сан:// сла́ва сия́ бу́дет всем преподо́бным Его́.
Стихира: Прииди́те вси язы́цы,/ уразуме́йте стра́шныя та́йны си́лу:/ Христо́с бо Спас наш, Е́же в нача́ле Сло́во,/ распя́тся нас ра́ди, и во́лею погребе́ся,/ и воскре́се из ме́ртвых, е́же спасти́ вся́ческая:// Тому́ поклони́мся.
Стих: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́,/ хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Стихира: Пове́даша вся чудеса́/ стра́жие Твои́, Го́споди,/ но собо́р суеты́ испо́лни мздо́ю десни́цу их,/ скры́ти мня́ше воскресе́ние Твое́,// е́же мир сла́вит: поми́луй нас.
На 6. Стих: Хвали́те Его́ на си́лах Его́,// хвали́те Его́ по мно́жеству вели́чествия Его́.
Стихира: Ра́дости вся испо́лнишася/ воскресе́ния иску́с прии́мша:/ Мари́я бо Магдали́на ко гро́бу прии́де,/ обре́те а́нгела на ка́мени седя́ща,/ ри́зами блиста́ющася и глаго́люща:/ что и́щете жива́го с ме́ртвыми?/ Несть зде, но воста́, я́коже рече́,// предваря́я вы в Галиле́и.
Стихиры Иверской иконы Божией Матери, глас 4:
Стих: Хвали́те Его́ во гла́се тру́бнем,// хвали́те Его́ во псалти́ри и гу́слех.
Стихира: О, несказа́нныя бла́гости!/ О, сла́внаго явле́ния ико́ны Богома́тере,/ я́же сия́ет чудесы́ и просвеща́ет благода́тию ве́рно приходя́щия!/ Ю́же с весе́лием прие́млюще,/ Чи́стую Богоотрокови́цу// достодо́лжно пе́сньми почита́ем и ублажа́ем.
На 4. Стих: Хвали́те Его́ в тимпа́не и ли́це,// хвали́те Его́ во стру́нах и орга́не.
Стихира: О, пресла́внаго Твоего́ о нас, Влады́чице, промышле́ния!/ Чу́дную бо Твою́ ико́ну Афо́ну посыла́еши/ и я́ко стра́жа нам неусы́пна ту́ю подае́ши ми́лостивно/ и утеше́ние стра́нствию на́шему.// Те́мже, позна́вше Твоя́ честна́я чудеса́, пе́сньми Тя велича́ем.
Стих: Хвали́те Его́ в кимва́лех доброгла́сных, хвали́те Его́ в кимва́лех восклица́ния.// Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Стихира: Твой глаго́л исполня́я, Богома́ти,/ пра́ведный Гаврии́л немо́кренно по воде́ морсте́й пешеше́ствова/ и, восприи́м свяще́нную ико́ну Твою́,/ лик пе́сненный соста́ви/ и торжество́ с по́стники афо́нскими совокупи́./ Те́мже и мы, удивля́ющеся, вопие́м Первовино́вному:/ сла́ва Тебе́, сотво́ршему ди́вная,/ Еди́ному Царю́ и Бо́гу, моли́тв ра́ди Богоро́дицы!/ Сохрани́ лю́ди христиа́нския// и побе́ды на враги́ да́руй, я́ко Всеси́лен.
Стихиры святых отцов, глас 6, подобен: «Все отло́жше...»:
На 2. Стих: Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших,// и хва́льно, и просла́влено И́мя Твое́ во ве́ки.
Стихира: Все собра́вше душе́вное худо́жество,/ и Боже́ственным Ду́хом разсмотри́вше,/ Небе́сный и честны́й Си́мвол ве́ры,/ честни́и отцы́ Богопи́санне начерта́ша;/ в не́мже я́вственнейше/ Ро́ждшему Собезнача́льнаго Сло́ва науча́ют/ и всеи́стинно Единосу́щнаго,/ апо́стольским после́дующе проявле́нно уче́нием,/ благосло́внии и пребога́тии и́стинно,// и Богому́дрии.
Стих: Собери́те Ему́// преподо́бныя Его́.
Стихира: Все прие́мше у́мное сия́ние Свята́го Ду́ха,/ преесте́ственнейшее благосло́вие/ кра́ткими глаго́лы и мно́гим ра́зумом/ Богодохнове́нно провеща́ша,/ я́ко Христо́вы пропове́дницы,/ Ева́нгельских предста́телие уче́ний, блаже́ннии,/ и благочести́вых преда́ний,/ свы́ше прие́мше сих открове́ние я́ве// и, просве́щшеся, изложи́ша ве́ру Богонауче́нную.
Стихира святых отцов, глас 8:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Святы́х отце́в лик,/ от коне́ц вселе́нныя сте́кшийся,/ Отца́, и Сы́на, и Ду́ха Свята́го,/ Еди́но Существо́ научи́ша и Естество́,/ и та́йну Богосло́вия я́сно преда́ша Це́ркви;/ и́хже, похваля́юще ве́рою, ублажи́м, глаго́люще:/ о Боже́ственный по́лче,/ Богоглаго́ливии ору́жницы ополче́ния Госпо́дня,/ зве́зды многосве́тлыя мы́сленныя тве́рди,/ та́инственнаго Сио́на необори́мии столпи́,/ миродохнове́ннии цве́ти ра́йстии,/ всезлата́я уста́ Сло́ва,/ Нике́йская похвало́, вселе́нныя украше́ние,// приле́жно моли́теся о душа́х на́ших.
Богородичен, глас 2:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Преблагослове́нна еси́, Богоро́дице Де́во,/ Вопло́щшим бо ся из Тебе́ ад плени́ся,/ Ада́м воззва́ся,/ кля́тва потреби́ся,/ Е́ва свободи́ся,/ сме́рть умертви́ся, и мы ожи́хом./ Тем воспева́юще вопие́м:/ благослове́н Христо́с Бог,// благоволи́вый та́ко, сла́ва Тебе́.
Иерей: Сла́ва Тебе́, показа́вшему нам свет.
Славосло́вие вели́кое:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. Хва́лим Тя, благослови́м Тя, кла́няем Ти ся, славосло́вим Тя, благодари́м Тя, вели́кия ра́ди сла́вы Твоея́. Го́споди Царю́ Небе́сный, Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди, Сы́не Единоро́дный, Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше. Го́споди Бо́же, А́гнче Бо́жий, Сы́не Оте́чь, взе́мляй грех ми́ра, поми́луй нас; взе́мляй грехи́ ми́ра, приими́ моли́тву на́шу; седя́й одесну́ю Отца́, поми́луй нас. Я́ко Ты еси́ еди́н Свят, Ты еси́ еди́н Госпо́дь, Иису́с Христо́с, в сла́ву Бо́га Отца́. Ами́нь.
На всяк день благословлю́ Тя, и восхвалю́ И́мя Твое́ во ве́ки, и в век ве́ка.
Сподо́би, Го́споди, в день сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено И́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя.
Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. (Трижды)
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Аз рех: Го́споди, поми́луй мя, исцели́ ду́шу мою́, я́ко согреши́х Тебе́. Го́споди, к Тебе́ прибего́х, научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой: я́ко у Тебе́ исто́чник живота́, во све́те Твое́м у́зрим свет. Проба́ви ми́лость Твою́ ве́дущим Тя.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Тропа́рь воскре́сный, глас 1:
Хор: Днесь Спасе́ние ми́ру бысть,/ пое́м Воскре́сшему из гро́ба,/ и Нача́льнику жи́зни на́шея:/ разруши́в бо сме́ртию смерть,// побе́ду даде́ нам и ве́лию ми́лость.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним у́тренюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Дне всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Бог ми́лости и щедро́т и человеколю́бия еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Твое́ бо есть, е́же ми́ловати и спаса́ти ны, Бо́же наш и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Прему́дрость.
Хор: Благослови́.
Иерей: Сый благослове́н Христо́с Бог наш, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Утверди́, Бо́же, святу́ю правосла́вную ве́ру, правосла́вных христиа́н во век ве́ка.
Иерей: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Хор: Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, Упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых Христо́с, И́стинный Бог наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере...
Многоле́тие:
Хор: Вели́каго Господи́на и Отца́ на́шего Кири́лла,/ Святе́йшаго Патриа́рха Моско́вскаго и всея́ Руси́,/ и Господи́на на́шего Преосвяще́ннейшаго (или: Высокопреосвяще́ннейшего) имяре́к,/ епи́скопа (или: митрополи́та, или: архиепи́скопа) титул его,/ богохрани́мую страну́ на́шу Росси́йскую,/ настоя́теля, бра́тию и прихо́жан свята́го хра́ма сего́/ и вся правосла́вныя христиа́ны,// Го́споди, сохрани́ их на мно́гая ле́та.
Стихи́ра Ева́нгельская воскре́сная девя́тая, глас 5·:
Я́ко в после́дняя ле́та,/ су́щу по́зде от суббо́т,/ предста́л еси́ друго́м Христе́,/ и чудесе́м чу́до известву́еши,/ заключе́ным вхо́дом две́рным,/ е́же из ме́ртвых Твое́ воскресе́ние./ Но испо́лнил еси́ ра́дости ученики́,/ и Ду́ха Свята́го препода́л еси́ им,/ и власть по́дал еси́ оставле́ния грехо́в/ и Фомы́ не оста́вил еси́ в неве́рствия погружа́тися бу́ри./ Те́мже пода́ждь и нам ра́зум и́стинный и оставле́ние прегреше́ний,// благоутро́бне Го́споди.
Чтец: Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Псало́м 5:
Глаго́лы моя́ внуши́, Го́споди, разуме́й зва́ние мое́. Вонми́ гла́су моле́ния моего́, Царю́ мой и Бо́же мой, я́ко к Тебе́ помолю́ся, Го́споди. Зау́тра услы́ши глас мой, зау́тра предста́ну Ти, и у́зриши мя. Я́ко Бог не хотя́й беззако́ния, Ты еси́: не присели́тся к Тебе́ лука́внуяй, ниже́ пребу́дут беззако́нницы пред очи́ма Твои́ма: возненави́дел еси́ вся де́лающия беззако́ние. Погуби́ши вся глаго́лющия лжу: му́жа крове́й и льсти́ва гнуша́ется Госпо́дь. Аз же мно́жеством ми́лости Твоея́, вни́ду в дом Твой, поклоню́ся ко хра́му свято́му Твоему́, в стра́се Твое́м. Го́споди, наста́ви мя пра́вдою Твое́ю, враг мои́х ра́ди испра́ви пред Тобо́ю путь мой. Я́ко несть во усте́х их и́стины, се́рдце их су́етно, гроб отве́рст горта́нь их: язы́ки свои́ми льща́ху. Суди́ им, Бо́же, да отпаду́т от мы́слей свои́х, по мно́жеству нече́стия их изри́ни я́, я́ко преогорчи́ша Тя, Го́споди. И да возвеселя́тся вси упова́ющии на Тя, во век возра́дуются, и всели́шися в них, и похва́лятся о Тебе́ лю́бящии и́мя Твое́. Я́ко Ты благослови́ши пра́ведника, Го́споди: я́ко ору́жием благоволе́ния венча́л еси́ нас.
Псало́м 89:
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Пре́жде да́же гора́м не бы́ти и созда́тися земли́ и вселе́нней, и от ве́ка и до ве́ка Ты еси́. Не отврати́ челове́ка во смире́ние, и рекл еси́: обрати́теся, сы́нове челове́честии. Я́ко ты́сяща лет пред очи́ма Твои́ма, Го́споди, я́ко день вчера́шний, и́же мимои́де, и стра́жа нощна́я. Уничиже́ния их ле́та бу́дут. У́тро я́ко трава́ мимои́дет, у́тро процвете́т и пре́йдет: на ве́чер отпаде́т ожесте́ет и и́зсхнет. Я́ко исчезо́хом гне́вом Твои́м, и я́ростию Твое́ю смути́хомся. Положи́л еси́ беззако́ния на́ша пред Тобо́ю: век наш в просвеще́ние лица́ Твоего́. Я́ко вси дни́е на́ши оскуде́ша, и гне́вом Твои́м исчезо́хом, ле́та на́ша я́ко паучи́на поуча́хуся. Дни́е лет на́ших, в ни́хже се́дмьдесят лет, а́ще же в си́лах, о́смьдесят лет, и мно́жае их труд и боле́знь: я́ко прии́де кро́тость на ны, и нака́жемся. Кто весть держа́ву гне́ва Твоего́, и от стра́ха Твоего́, я́рость Твою́ исчести́? Десни́цу Твою́ та́ко скажи́ ми, и окова́нныя се́рдцем в му́дрости. Обрати́ся, Го́споди, доко́ле? И умоле́н бу́ди на рабы́ Твоя́. Испо́лнихомся зау́тра ми́лости Твоея́, Го́споди, и возра́довахомся, и возвесели́хомся, во вся дни на́ша возвесели́хомся, за дни в ня́же смири́л ны еси́, ле́та в ня́же ви́дехом зла́я. И при́зри на рабы́ Твоя́, и на дела́ Твоя́, и наста́ви сы́ны их. И бу́ди све́тлость Го́спода Бо́га на́шего на нас, и дела́ рук на́ших испра́ви на нас, и де́ло рук на́ших испра́ви.
Псало́м 100:
Ми́лость и суд воспою́ Тебе́, Го́споди. Пою́ и разуме́ю в пути́ непоро́чне, когда́ прии́деши ко мне? Прехожда́х в незло́бии се́рдца моего́ посреде́ до́му моего́. Не предлага́х пред очи́ма мои́ма вещь законопресту́пную: творя́щия преступле́ние возненави́дех. Не прильпе́ мне се́рдце стропти́во, уклоня́ющагося от мене́ лука́ваго не позна́х. Оклевета́ющаго тай и́скренняго своего́, сего́ изгоня́х: го́рдым о́ком, и несы́тым се́рдцем, с сим не ядя́х. О́чи мои́ на ве́рныя земли́, посажда́ти я́ со мно́ю: ходя́й по пути́ непоро́чну, сей ми служа́ше. Не живя́ше посреде́ до́му моего́ творя́й горды́ню, глаго́ляй непра́ведная, не исправля́ше пред очи́ма мои́ма. Во у́трия избива́х вся гре́шныя земли́, е́же потреби́ти от гра́да Госпо́дня вся де́лающия беззако́ние.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 3:
Да веселя́тся небе́сная,/ да ра́дуются земна́я;/ я́ко сотвори́ держа́ву мы́шцею Свое́ю Госпо́дь,/ попра́ сме́ртию смерть,/ пе́рвенец ме́ртвых бысть;/ из чре́ва а́дова изба́ви нас,// и подаде́ ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь святы́х отцо́в, глас 8:
Препросла́влен еси́, Христе́ Бо́же наш,/ свети́ла на земли́ отцы́ на́ши основа́вый/ и те́ми ко и́стинней ве́ре вся ны наста́вивый,// Многоблагоутро́бне, сла́ва Тебе́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Что Тя нарече́м, о Благода́тная? Не́бо, я́ко возсия́ла еси́ Со́лнце Пра́вды. Рай, я́ко прозябла́ еси́ цвет нетле́ния Де́ву, я́ко пребыла́ еси́ нетле́нна. Чи́стую Ма́терь, я́ко име́ла еси́ на святы́х Твои́х объя́тиях Сы́на, всех Бо́га. Того́ моли́ спасти́ся душа́м на́шим.
Стопы́ моя́ напра́ви по словеси́ Твоему́ и да не облада́ет мно́ю вся́кое беззако́ние. Изба́ви мя от клеветы́ челове́ческия, и сохраню́ за́поведи Твоя́. Лице́ Твое́ просвети́ на раба́ Твоего́ и научи́ мя оправда́нием Твои́м.
Да испо́лнятся уста́ моя́ хвале́ния Твоего́, Го́споди, я́ко да воспою́ сла́ву Твою́, весь день великоле́пие Твое́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к воскре́сный, глас 3, подо́бен: «Де́ва днесь...»:
Воскре́сл еси́ днесь из гро́ба, Ще́дре,/ и нас возве́л еси́ от врат сме́ртных;/ днесь Ада́м лику́ет, и ра́дуется Е́ва,/ вку́пе же и проро́цы с патриа́рхи воспева́ют непреста́нно// Боже́ственную держа́ву вла́сти Твоея́.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Бо́же, уще́дри ны и благослови́ ны, просвети́ лице́ Твое́ на ны и поми́луй ны.
Чтец: Ами́нь.
Иерей: Христе́, Све́те И́стинный, просвеща́яй и освяща́яй вся́каго челове́ка, гряду́щаго в мир, да зна́менается на нас свет лица́ Твоего́, да в нем у́зрим Свет Непристу́пный: и испра́ви стопы́ на́ша к де́ланию за́поведей Твои́х, моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере, и всех Твои́х святы́х, ами́нь.
Конда́к, глас 8:
Хор: Взбра́нной Воево́де победи́тельная,/ я́ко изба́вльшеся от злы́х,/ благода́рственная воспису́ем Ти́ раби́ Твои́, Богоро́дице;/ но я́ко иму́щая держа́ву непобеди́мую,/ от вся́ких на́с бе́д свободи́, да зове́м Ти́:// ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых, Христо́с, и́стинный Бог наш, моли́твами пречи́стыя Своея́ Ма́тере, преподо́бных и Богоно́сных оте́ц на́ших и всех святы́х, поми́лует и спасе́т нас, я́ко Благ и Человеколю́бец.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
[1] Или другой тропарь:
Друго́й тропа́рь И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 1:
От святы́я ико́ны Твоея́,/ о Влады́чице Богоро́дице,/ исцеле́ния и цельбы́ подаю́тся оби́льно,/ с ве́рою и любо́вию приходя́щим к ней./ Та́ко и мою́ не́мощь посети́/ и ду́шу мою́ поми́луй, Блага́я,/ и те́ло исцели́ благода́тию Твое́ю, Пречи́стая. (Дважды)
[2] Или другой тропарь:
Друго́й тропа́рь И́верской ико́ны Бо́жией Ма́тери, глас 1:
От святы́я ико́ны Твоея́,/ о Влады́чице Богоро́дице,/ исцеле́ния и цельбы́ подаю́тся оби́льно,/ с ве́рою и любо́вию приходя́щим к ней./ Та́ко и мою́ не́мощь посети́/ и ду́шу мою́ поми́луй, Блага́я,/ и те́ло исцели́ благода́тию Твое́ю, Пречи́стая.







