Мы беседовали с координатором добровольческого отряда по поиску пропавших людей «Лиза Алерт» - Ириной Воробьевой.
В конце лета мы в очередной раз подняли тему, как не потеряться в лесу и в городе, а главное, как каждый может внести вклад в поиск пропавших людей, помогают ли перепосты в социальных сетях о пропавших людях, и что можно сделать, чтобы люди терялись меньше.
Ведущие: Константин Мацан и Лиза Горская
К. Мацан
— «Светлый вечер» на радио «Вера». Здравствуйте. В студии Константин Мацан и Лиза Горская. Сегодня у нас в гостях Ирина Воробьева. Уже не в первый раз. Чему мы очень рады. Координатор поискового отряда Лиза Алерт.
И. Воробьева
— Здравствуйте. Знакомая студия, да.
Наше досье:
Ирина Воробьева — координатор добровольческого отряда «Лиза Алерт», созданного для поиска пропавших людей. Организация названа в память о пятилетней Лизе Фомкиной, поиск которой послужил толчком к созданию отряда. Английское слово «алерт» переводится, как сигнал тревоги. За четыре года существования организации накоплен практический опыт проведения широкомасштабных поисковых операций с привлечением сотен добровольцев, специалистов, средств массовой информации, интернет-сообществ. В рядах добровольческого отряда кинологи и следопыты, воздухоплаватели и водолазы, и просто неравнодушные люди.
Л. Горская
— Ира, мы, наверное, продолжим наш бесконечный разговор о том, как не потеряться в этой жизни. И я хотела бы начать с того, что давно хотела бы у тебя спросить.
И. Воробьева
— Внезапно.
Л. Горская
— Я смотрю, у вас появился новый вид поиска вертолетного. И меня удивило, я так понимаю, что это люди, волонтеры.
И. Воробьева
— Этот вид поиска у нас появился еще в 2011 году. В том смысле, что вертолетчики с нами с 2011 года в тот момент, когда поняли, что открытые места, поля, например, которые невозможно осматривать пешими темпами, лучше всего осматриваться с воздуха. И мы пошли по линейным путям, потом звонили в МЧС, потом пытались с местных аэродромов сподвигнуть на эти пролеты. А потом вышли на ассоциацию частных пилотов России. И попросили их помочь. И тогда в 2011 году они сказали о`кей, почему бы нет, действительно, потерялся человек, давайте мы пролетим, посмотрим. С тех пор мы с ними работаем.
Но в этом году они сами совместно разработали некую методику, как быстро доставать людей, которые в лесу с телефоном.
К. Мацан
— И что это за методика?
И. Воробьева
— Вот у нас в лесу с телефоном человек...
Л. Горская
— С обычным телефоном или смартфоном.
И. Воробьева
— Не, с обычным телефоном, со смартфоном редко в лесу кто бывает, а кто бывает, там либо нет Интернета, либо люди не умеют им пользоваться так, как он может им помочь. Вот. У нас существует несколько человек, которые умеют прозванивать определенным образом такого потеряшку. Мы ему звоним, выясняем из разговора с ним лес, где он находится. Локализуем, исходя из данных по деревне или по тому, где он машину оставил, локализуем лес, спрашиваем, есть ли спички и говорим, чтобы человек выключил телефон до тех пор, пока человек не увидит или не услышит вертолет. Все. После этого информация передается пилотам, пилот вылетает через какое-то время, все это время телефон выключен, понятно, что человек все равно его включает, звонит, но мы все равно просим выключить. Дальше пилот летит по нашим описаниям, по координатам того леса, который мы дали. Когда человек видит вертолет или слышит его, он включает телефон. Пилот сверху прямо с борта звонит потеряшке, и он их направляет на себя. Если это дневное время суток, как правило, пилот или наблюдатель, он прямо увидит человека.
Л. Горская
— Если он на полянке где-то.
И. Воробьева
— Необязательно. Если у него есть телефон и он направляет вертолет на себя, вертолет начинает ходить кругами и, так или иначе, он его увидит. В светлое время суток человек может прыгать, махать руками.
К. Мацан
— Телефон надо выключить?
И. Воробьева
— Нет, почему, телефон на связи. Человек должен быть на связи с пилотом все это время. Телефон выключен только тот период, пока вертолет летит. После чего пилот скидывает воду в эту точку. Иногда удачно, иногда неудачно. В том смысле, что у нас был такой случай. Мужчина очень хотел пить, очень жаловался мне. Они скинули ему воду, и прямо на глазах у этого потеряшки бутылка пластиковая напоролась на сучок и прямо вся вылилась.
Л. Горская
— Бедный!
И. Воробьева
— Это было ужасное издевательство. Он видел, он даже не смог близко подойти. Но его потом быстро вытащили, поэтому ничего страшного, взрослый мужик, не страшно, правда. А дальше зависит от характера леса. Есть у нас случаи, когда пилот выбирал поляну большую недалеко от потеряшки, сажал туда борт, выходил из вертолета, шел к этой точке. Он когда обнаруживает человека, он точку на навике ставит четкую, где он находится, шел, доставал, сажал в вертолет и доставлял до дома. Если такая штука не получается и там негде присесть, борт садится где-то на дороге или в населенном пункте, точку, которую он поставил в навигаторе, он передает нашим людям и люди идут по конкретной точке и достают человека из леса.
Если это ночное время суток, и мы в этом году практикуем и ночные вылеты тоже. Либо это костер, у человека есть спички, и его очень хорошо видно. Либо просто по телефону пилот кругами над лесом летает, и человек с телефона ему говорит: «Вы только что пролетели надо мной прямо». Пилот понимает, что надо отсчитать на 200 метров, условно говоря, назад, ставит точку и улетел, передал координаты.
Это очень быстро, очень эффективно. Таким образом, пилоты... причем это частные пилоты, у людей просто свои вертолеты.
Л. Горская
— Полеты достаточно дорогостоящее дело. Они все это за свой счет делают?
И. Воробьева
— Да. Просто потому что у них есть вертолет и они могут это делать.
Л. Горская
— Раз уж мы заговорили про потеряшек в лесу, у нас сезон грибников еще не закончился.
И. Воробьева
— У нас в этом году сезон страшный. Потому что обычно грибной сезон начинается в августе и так до конца октября, иногда до середины октября. В этом году сезон начался в июне. В мае мы еще как-то более-менее, 1-2, а в июне пошел вал. Июнь, июль мы работали каждые сутки, было очень много заявок. Первая неделя августа у нас была жесть, а потом внезапное затишье. Сейчас у нас затишье, но, я думаю, это ненадолго.
Л. Горская
— Я думаю, стоит проговорить этот алгоритм, что стоит делать, прежде чем отправляться в лес. Я так понимаю, нужно взять с собой воду, телефон зарядить, сообщить близким, куда ты идешь и когда планируешь вернуться.
И. Воробьева
— Не ходите в лес. Грибы продаются на рынке!!! Слушайте, конечно, понятно, что люди любят ходить в лес. Телефон — это самое первое, заряженный. Понятно, что не во всех местах телефон ловит, но у нас, как правило, в Московской области в большом лесу в одном месте телефон ловит, в другом — не ловит. Если вы перемещаетесь, ходите на какие-то полянки, какая-то вышка вас зацепит. Телефон заряженный, воду, какая яркая часть одежды.
Л. Горская
— Люди любят одевать в лес, как на войну... Простите за такое сравнение.
И. Воробьева
— А вдруг вас грибы заметят. Камуфляжная одежда в лесу, потому что это самая дешевая, можете её испачкать, все равно никто не увидит. И зависит от качества, но она долгожитель такой, поэтому не удивительно, что покупают именно его. Можно в любом камуфляже, но ярка деталь. Вот эти жилетки, которые продаются для водителей, салатовые ярко, ярко рыжие, они стоят недорого и упаковываются в маленький объем, возьмите его с собой, наденьте. Во-первых, вас с воздуха будет очень хорошо видно, во-вторых, она светоотражайка, если вас ночью будут искать — видно. Хотя мы тут выяснили с вертолетчиками, что самый лучший свет, который видно с воздуха, в любом лесу — любой лес — это весенний, летний, осенний — это синий. Потому что он не естественен для леса. Любой другой цвет в лесу есть, а синего цвета там нет.
К. Мацан
— Вы сказали, что лучший способ не потеряться — не ходить в лес. А вы следите за судьбой тех, кого вы спасли, после того, как вы их спасли? Они извлекают уроки?
И. Воробьева
— Периодически приходится. Нет. Как правило. У нас много людей, которых мы спасаем не один раз.
К. Мацан
— А что вы им говорите, когда видите их снова?
И. Воробьева
— У нас так иногда бывает, что не одни и те же люди ищут их, поэтому это как память золотой рыбки, доплыл и все забыл. Конечно, мы все равно поедем, все равно будем вытаскивать. Мы говорим: «Ну что ж вы, в прошлый раз договорились...» «Да вот, я сегодня забыл телефон...» Хорошо, если находим. Иногда бывает, что не находим во второй раз. Это самое страшное. Так-то ладно, ну поехали, ну съездили, достанем, всем радость...
Л. Горская
— Давайте вернемся к нашему списку.
И. Воробьева
— Список, собственно, телефон заряженный, вода, яркая деталь одежды, спички. Коробка хватит костер развести, если вы умеете это делать. Я надеюсь, все это умеют делать. По поводу того, кому чего сказать. Если у вас есть родственники, которые там находятся у вас, скажите им, в какой вы идете лес. Потому что у нас такое бывает, что есть садовое товарищество и вокруг этого садового товарищества несколько лесов. В какой из них пошел человек — непонятно. И главное, что они такого размера... Скажите, куда вы пошли и скажите, когда вы планируете вернуться. Если вы задержитесь на 15 минут, это никого не удивит, но если вы планировали пойти на три часа, а вас нет 8 часов, наверное, это повод для беспокойства. Обычно все начинают сильно беспокоиться, когда темнеет. Человек в семь утра ушел, в 11 должен был вернуться, в 11 не вернулся, 12, 13, 14. Родственники: «Ну, наверное, задержался». Потом 15, 16, 17, еще три часа — «наверное, что-то не так». А когда начинает темнеть и становится понятно, что человеку из леса не выйти и им придется его искать в темном лесу, вот тогда начинается основная паника. И это очень плохо, потому что нам тоже сложнее искать в темном лесу. Несмотря на то, что мы ищем. Поэтому, как можно быстрее обращайтесь, если мы получим заявку и в процессе выезда человек придет домой, мы будем только рады и счастливы.
Л. Горская
— Чтобы люди не боялись зря поднять тревогу.
И. Воробьева
— Это вообще у нас большая проблема с людьми, я не знаю, чем она воспитана, генетическими, видимо, историями, когда они приходили в милицию еще в советские годы, им говорили, подождите три дня. «Придет, чего вы нас вообще дергаете?» Может быть, это еще связано с тем, что не очень рады и сейчас наши экстренные службы. Если с вашим близким что-то произошло, лучше перебдеть, чем потом получать трагедию из-за того, что вы постеснялись кого-то вызвать.
Л. Горская
— Напоминаю нашим слушателям, что в эфире программа «Светлый вечер», у нас в гостях координатор поискового отряда «Лиза Алерт» Ира Воробьева.
Ирин, а как часто бывает, что человек не может выйти из леса, потому что получил травму? Это распространенное явление?
И. Воробьева
— Нет, это достаточно редкая история. Надо получить такую травму, которая будет связана либо с ногами, человек не может найти, либо это совсем большая травма на теле, лежишь. Ключицу можно сломать, наверное.
Л. Горская
— То есть эластичный бинт с собой тащить невозможно.
И. Воробьева
— Если вывих ноги, можно, наверное, что-то с этим сделать. Но, во-первых, редко что можно с этим сделать. Если бывает, то такой человек, хорошо, если с телефоном... У нас было нескольких таких историй. Была потрясающая совершенно история. Молодой мужик, лет 45-50, звонит, говорит: «Я – в лесу». Начинаем прозванивать. Мы говорим: «Сколько у вас зарядки на телефоне?» Это же самый первый вопрос, который мы задаем. Он говорит: «Этот телефон наполовину заряженный, еще два у меня полностью заряжены, один из которых должен работать семь дней. У меня с собой фонарь, нож, еда, вода, ракетница». И мы думали, что он скажет: «Я не хочу домой».
К. Мацан
— «Мне скучно, приезжайте».
И. Воробьева
— Да, да. А оказалось, что он ногу повредил. «Я бы сам вышел, я знаю примерно, куда идти, но не могу, у меня травма». А в основном, мелкие травмы бывают. У нас была пара мама-дочка, когда мама получила травму руки, она упала на руку, непонятно было, то ли перелом, то ли еще что, и ей было все время очень больно. Она могла ходить, но ей было очень больно. И этот напряженный голос и плач человека в трубке, он очень нервирует. Ты мозгом понимаешь, что это всего лишь рука, если у тебя нет открытого кровотечения, угрозы жизни просто не может быть. Но человеку больно, он страдает, и он тебе все это в трубку выдает, это нервирует. Так-то травм серьезных нет. Хотя мы не знаем, что случилось с людьми, которых мы не нашли. Есть вероятность того, что они как раз получили травмы, но мы об этом не знаем, потому что мы их не нашли, а телефона у них не было.
Л. Горская
— А змеи? Про змей говорят очень много в этом году. Вроде бы их стало больше, чем обычно из-за каких-то климатических температурных особенностей. Это так?
И. Воробьева
— Не знаю. Они есть, но я не могу сказать, что их больше.
Л. Горская
— То есть они параллельно существуют, отдельно от грибников?
И. Воробьева
— Нет, они есть, и наши ребята их видят. Надо просто в лес ходить в крепкой обуви. Это правило и для нас, и для грибников. Это нормально.
Л. Горская
— Какая высота?
И. Воробьева
— Я хожу в лес в резиновых сапогах по колено. Я бы ходила и в резиновых сапогах повыше, потому что в болоте поглубже.
К. Мацан
— А вы ходите в лес искать людей или просто тоже грибник?
И. Воробьева
— Не-не-не, я за грибами не хожу.
Л. Горская
— Давно не ходите?
И. Воробьева
— Мне кажется, да. У нас некоторые ребята, если на поиски приезжают на несколько дней, бывает такое, что поиск задерживается, растягивается, для снятия собственной усталости у нас народ типа: «Я пойду на полчасика погуляю в лес, грибы». Но это тоже редко, у нас вообще-то никто не собирает грибы.
К. Мацан
— А можно я простой и глупый вопрос задам? А в каких еще средах, кроме леса, люди теряются?
И. Воробьева
— В основном, это лес, потому что... В нашей полосе есть только две среды: городская и природная. Вообще везде есть: городская и природная. Но у нас нет больших степей, у нас нет гор, имеется в виду, в средней полосе, в Центральном Федеральном округе. Поэтому у нас люди теряются либо в лесу, либо в городской среде. В городской среде — это бабушки, дедушки, инвалиды, дети.
К. Мацан
— Там какие-то специфические операции есть, которые вы проводите, чтобы людей в городе искать. Казалось бы, все проще, связь есть, такси.
И. Воробьева
— Вообще, все сложнее. Мне проще в лесу искать, чем в городе. Когда мы получаем заявку на лес, мы знаем точно, что у нас есть человек, который ушел из такого-то населенного пункта в такой-то лес, просто в лес. Нам понятен характер поиска: это точно природная среда, ясные задачи и более-менее понятно, где его искать. Когда человек теряется в городе, эта зона, где его можно искать, она с каждой секундой в буквальном смысле расширяется в геометрической прогрессии. Потому что он может сесть в любой транспорт, уехать в другой конец города, пересесть на другой транспорт, еще переместиться, его может забрать полиция, скорая помощь или просто добрые люди.
Л. Горская
— Его не видно с воздуха.
И. Воробьева
— Его нельзя посмотреть с воздуха. Есть камеры, это очень спасает, камер стало в Москве гораздо больше, чем раньше, это очень хорошо. Конечно, человек в лесу оставляет следы руками, ногами, чем угодно, в городе тоже человек оставляет следы, в том случае, если у него есть социальная карта, банковская карта, камеры, здесь он тоже оставляет следы. Но в городе... В лесу понятно: человек заблудился в лесу. В городе, фиг его знает, он загулял, это криминальная история или что? Тут вариантов очень много, поэтому инструментов в городе гораздо больше. И мне, например, в лесу гораздо проще, чем в городе. Хотя, понятно, что приходится и там, и там.
Л. Горская
— Какой процент людей не удается найти вообще?
И. Воробьева
— Небольшой. Если мы смотрим по нашим заявкам, это будет процентов 10, не больше, а то и меньше.
К. Мацан
— Когда вы работаете в городе или в лесу, в лесу мы поняли, когда вам помогают вертолетчики, то это частная компания, в городе, вы говорите про то, что человек оставляет следы социальными картами, банковскими картами. Город такое пространство, наполненное госструктурами. Вокруг чего строятся ваши отношения с госструктурами, насколько они отзывчивы?
И. Воробьева
— Я хочу сказать, что сейчас стало все гораздо лучше, чем было. И с лесными поисками, и с городскими поисками. Конечно, в городе все, что я перечислила, это инструменты, которыми владеют и могут использовать исключительно полиция. Здесь мы ничего сделать не можем. Мы можем только сказать о том, что в этом поиске необходимы такие данные, мы можем работать с этими данными и получать из них информацию. Но запросить эти данные мы не можем. Это могут сделать либо родственники в некоторых случаях, либо полиция. Поэтому, конечно, мы работаем с полицией. Но я хочу сказать, что уголовный розыск Москвы — это какие-то люди, с которыми мы уже не первый год и с которыми мы очень дружим. И с Московской областью то же самое. Я не могу сказать, что это по всем районам города Москвы одинаково хорошо или одинаково плохо. По-разному. Разные люди занимаются. Иногда оперативный сотрудник совсем не оперативный, совсем не хочет заниматься. Но потихонечку, так.
Л. Горская
— Тут наши звукорежиссеры из-за стекла машут руками и просят спросить, помогают ли вам популярные перепосты в Фейсбуке (деятельность организации запрещена в Российской Федерации) ваших постов?
И. Воробьева
— Очень. Фейсбук (деятельность организации запрещена в Российской Федерации), ВКонтакте, Твиттер, эти перепосты очень помогают. Я объясню чем. Иногда у нас так просто находятся люди, то есть человек, который видит ориентировку в сети, потом увидит потеряшку нашего на улице, вспомнил, что где-то он это видел, открыл Фейсбук (деятельность организации запрещена в Российской Федерации), посмотрел на фотографию, позвонил. Это редко бывает, но бывает. Кроме все прочего, эти перепосты массовые, они охватывают огромное количество людей, которые просто теперь знают, что такой человек пропал. И даже если он его увидит, и даже не узнает, это неважно. Он увидел человека дезориентированного, он помнит, что пропадают люди, я видел ориентировку, надо, наверное, что-то с этим сделать. Даже если он открыл ориентировку на другого человека, там есть телефон... Нам же очень часто звонят люди, которые находят на улице так называемых нулевых потеряшек. Это я так их называю. Нам еще не упала заявка на них, а их уже нашли. Человек пропал, на него еще не пришла заявка, а его уже нашли. И это стало гораздо чаще происходить.
Л. Горская
— А это как можно человека найти, если на него нет заявки?
И. Воробьева
— Вот у нас вчера. Эта история, которая у нас повторяется, но она такая отдельная. Звонит девушка Настя, я нашла бабушка на улице, бабушка дезориентирована, не понимает, что она, куда она, как она, называет какое-то имя свое бабушка, мы его пробиваем по нашим заявкам, у нас такой бабушки нет. Девушка Настя фотографирует бабушку, вызывает полицию, полиция приезжает, девушка Настя оставляет им свой телефон, говорит, вы мне позвоните, на улицу не выбрасывайте. Полиция забирает бабушку в отделение, начинает искать по тем данным, которые бабушка дает, она называет какое-то имя, фамилию, но все это не бьется. Мы понимаем, что дальше бабушку отправят в больницу, а дальше начнется обратный поиск — неизвестный пациент, надо найти родственников. Но. Девушка Настя через 2 или 3 часа возвращается в ОВД самостоятельно, потому что она привезла бабушке супчик, такие девушки Насти бывают. Пока они сидели в отделении и бабушка кушала супчик, Настя с ней разговаривала, в этот момент позвонила дочь этой бабушки и попыталась оставить заявление о пропаже своей мамы. И по описанию дежурный просто посмотрел и сказал: «У нас тут есть такая. Ваша? Приезжайте». Дочь приехала, а бабушка уже в отделении сидит. И таких историй стало больше. Истории, когда люди на улице обращают внимание на растерянных стариков, на инвалидов, на людей, которые явно дезориентированы, детей, которые одни, их стало больше. Эти все перепосты, они формирует некое общественное сознание, что люди пропадают, что каждый из нас может стать тем человеком, который нашелся случайно.
Л. Горская
— Про перепосты. Прихожу я как-то в субботу утром на работу и вижу, что все ищут уже час нашего общего друга Леву, который пропал. Кто видел Леву? Лева ушел из дома и не вернулся. Все очень переживают и ищут Леву. Весь Фейсбук (деятельность организации запрещена в Российской Федерации) ищет Леву. Через час Лева пишет: «Я вообще-то спал, простите меня, пожалуйста».
И. Воробьева
— Суббота утро.
Л. Горская
— Он в пятницу пошел на какой-то концерт, не отзвонился, кого-то не предупредил...
И. Воробьева
— Правильно сделали, что искали.
Л. Горская
— Мне кажется, что ему до сих пор стыдно. Уже прошло несколько недель.
И. Воробьева
— Хорошо. Теперь звонить будет и не забывать, что надо отзвониться и сказать: «Я дома».
Л. Горская
— Все равно не стесняться, искать.
И. Воробьева
— У каждого человека есть некий круг людей, которым нужно говорить, что с тобой все в порядке. Он может состоять из одного человека, может, из сотни, это неважно. У меня тоже есть привычка, я делаю условные чекины людям, которым важно знать, я им говорю «я доехала», «доехала до дома и сегодня уже никуда не поеду». После этого, если я полдня не буду брать трубку, я дома, я вчера вечером приехала домой, со мной все хорошо...
Л. Горская
— Раз мы говорим о технологиях, может, существуют какие-то приложения, которые позволяют частично автоматизировать такие вещи.
И. Воробьева
— Нет. Я считаю, что пока эта история с классными приложениями, на которые можно потратить много денег бюджетных, не бюджетных, это пока все бантики, которые просто пока не нужны. Потому что пока что, я много раз об этом говорила, нет основы, системы реагирования на пропавшего человека и тем более ребенка: когда все службы знают, что им делать, когда они это делают и когда они не спустя рукава.
К. Мацан
— А вы как общественная организация как-то работаете над созданием такой основы, можете на это повлиять?
И. Воробьева
— Мы стараемся на это влиять, мы постоянно это делаем, едим мозг на эту тему уже четыре года. Это дает какие-то результаты. База неизвестных пациентов в городе Москве была создана, потому что мы смогли это пробить. Московское правительство это сделало очень быстро и технологично, за что им спасибо, но это такая наша победа. Сейчас удалось дойти до губернатора Московской области, тоже мы с ним поговорили, рассказали ему и сейчас мы видим, как сдвинулся огромный камень Московской области и все службы стали писать единую службу реагирования. Это очень важно. Потому что если нет этой основы, то все эти бантики в виде приложений, дронов, это инструменты, можно использовать, квадроциклы, все, что угодно можно использовать в короткой перспективе, но говорить о том, что у нас пропавших будут искать дроны... О чем вы? Что это за чушь? Приложение, которое будет отслеживать перемещения детей? Перестаньте. Таких приложений сотни. Если вы купили ребенку трекер, то у вас вместе с трекером это приложение идет, следите, сколько хотите.
К. Мацан
— Ирина Воробьева сегодня в гостях в программе «Светлый вечер» на радио «Вера». Мы продолжаем говорить, как люди теряются, как мы их ищем и что нужно сделать, чтобы люди терялись меньше.
И. Воробьева
— Я, кстати, могу на этот вопрос сразу ответить.
Л. Горская
— Давай. И расходимся.
И. Воробьева
— Нужно... Я скажу грубо, наверное, но нужно всем включать мозг.
К. Мацан
— Не только телефон.
И. Воробьева
— Не только мобильный телефон, сидеть не только в Твиттере. Нужно на самом деле думать головой. Потому что, во-первых, в лес ходят как в парк, это то, с чего мы начали, лесные потеряшки — это те, которые не понимают опасности. В городе — это либо люди дезориентированные, за которыми не уследили, не усмотрели, с детьми то же самое. Дети теряются в бытовых ситуациях буквально за несколько секунд. И мы с вами говорили, что люди нашего с вами возраста редко включают голову, в том смысле, что ловят машину с руки у дороги, попадают в криминальные ситуации. Думайте головой, сообщайте о своем местоположении, прекратите играть в шпионские игры, это глупость.
Л. Горская
— У меня недавно знакомый поймал машину «с руки», как ты говоришь. И жарко, ему водитель говорит: «На, попей». Он проверил, бутылка новая, он её открыл и очнулся где-то в канаве. Потому что, видимо, шприцом туда...
И. Воробьева
— Я об этом ровно говорю. И в прошлый раз, и буду продолжать говорить.
Л. Горская
— И Слава Богу, что живой. Бывают гораздо хуже ситуации. Москва, есть какие-то подвижки, Московская область, уровень губернаторский — это замечательно. Я, готовясь к программе, открыла агрегатор новостей, посмотрела новости, которые с вами связаны. Отряд «Лиза Алерт» нашел 25 пропавших томичей. В Кировской области нашли мужчину, тоже с вами. Заблудившийся в лесу в Юргинском районе... ЮргИнском или Юргинском? Ты даже не знаешь, как, а там «Лиза Алерт» ищет людей и успешно. Везде ищет. Это федеральный уровень...
И. Воробьева
— Да. У нас на федеральном уровне происходит только одно, мы есть более чем в сорока регионах страны. Где-то нас больше, где-то нас меньше, где-то более успешный отряд, где-то есть у них связь с уголовным розыском, со следственным комитетом, МЧС, с губернатором, где-то нет.
Л. Горская
— То есть это везде индивидуально?
И. Воробьева
— Да. Что касается федерального уровня — это как любит шутить мой папа. Он говорит: «Я видел тебя по телевизору, ты выступала на заседании правительства Московской области, так ты скоро дойдешь до Медведева...» Я говорю: «Нет, папа, до Медведева это понятно, я так скоро дойду до Путина». Он говорит: «Вот именно тогда я тебе и скажу, что нужно сказать Путину». На самом деле, федеральный уровень — это да, доходить до министров и до руководителя страны.
Л. Горская
— А как до них доходят? Ногами, пикет?
И. Воробьева
— Я понятия не имею. Это точно не будет пикет. Баррикадами такие вещи не делаются, это исключительно вопрос взывания к здравому смыслу, к гуманизму, к тому, чтобы люди, правда, подумали об этой проблеме. Но не более того. Я почему-то верю, что дойдем мы и до кого угодно. И эту проблему на федеральном уровне мы подвинем, решим.
Л. Горская
— А это, правда, очень серьезная социальная проблема?
И. Воробьева
— Да. Ну это тысячи людей пропадает ежегодно. По всей стране. В Московской области — это тысячи людей ежегодно, которые пропадут и многие из них не найдутся.
К. Мацан
— А вы не видите такой опасности, которая часто подстерегают общественные организации, когда они доходят до большого федерального уровня и частью своих идей, полномочий пытаются поделиться с чиновниками, возникает некий психологический переход: ну все, теперь проблема в их компетенции, есть единая служба, федеральное агентство по поиску людей (сейчас глупость говорю), теперь общество, мы, люди, можем успокоиться, проблема решена?
И. Воробьева
— Нет. Государство никогда не справится с этой проблемой полностью, это невозможно, потому что даже если... Наша-то задача заключается не в том, чтобы всех искало государство, это физически невозможно, это надо очень много людей.
К. Мацан
— Да и не нужно, наверное.
И. Воробьева
— Не знаю. Если бы была моя воля, я бы, конечно, сделала полугосударственную структуру, которая могла бы работать и с добровольцами и государственными структурами и профессионально заниматься поиском пропавших, потому что профессионально сейчас этим занимаются единицы в стране. Имеет в виду, представители экстренных служб. А все остальное, оно даже не заточено под эту проблему. Если мы попадем в ситуацию, Слава Богу, Боже, пусть это случится, что все обратили на это внимание и все сказали, мы будем этим заниматься. Скорее всего, это как сейчас в Московской области происходит, когда все да, поняли проблему. А дальше это начинается рабочая группа, совещания, регламенты, это все. Я за это время с момента создания в Москве базы пациентов уже почти год, я уже бюрократ 80-го уровня. Потому что ежедневно я пишу какие-то регламенты, еще какие-то документы, но это нужно абсолютно точно и мы в этом принимаем непосредственное участие. И делаем так, чтобы не написали глупостей. Потому что так тоже бывает. Когда вроде взялись решать, а как решать не знают, фигня не работает и так далее. Такие мыльные пузыри тоже бывают.
Л. Горская
— А что вам в первую очередь нужно от госструктур? Если бы вам сказали: «Ира, выберите какие-то три вещи».
И. Воробьева
— Первая вещь, которую я бы хотела, я бы, конечно, хотела донести всю эту историю до руководства страны, честное слово, я очень хочу, чтобы руководство страны увидело, что это большая проблема. Я смогу это рассказать, я смогу это показать, я знаю, как это делать. Потому что, мне кажется, что... ну вообще, у нас в стране все так работает, вы же понимаете, если начальник сказал, все остальные начали делать. Второе. Мне бы хотелось, чтобы все те люди, которые находятся на этом фильтре, условно говоря, экстренные службы, мне бы хотелось каким-то образом всем им показать небольшой фильм. Я хочу, чтобы они увидели, что происходит. Я не хочу, чтобы...
Л. Горская
— Ликбез своеобразный?
И. Воробьева
— Там нет никаких объяснений, исключительно эмоции.
Л. Горская
— А фильм этот уже снят?
И. Воробьева
— Конечно. Я хочу, чтобы они увидели, что это те же самые дети, которые у них бегают в квартире, те же самые старики, которыми являются их родители, которыми они будут. Что это не где-то на другой планете, это касается каждой семьи, это каждого человека касается. Если мы будем также отмахиваться ото всего, то так оно и будет происходить.
К. Мацан
— Есть такой момент, да. Это же там теряют, моя-то бабушка, мой ребенок — он же умный. Я же ему сказал...
Л. Горская
— Это всего касается: другие люди теряются, другие люди болеют.
И. Воробьева
— Да, да. И третья вещь, которую мне бы хотелось изменить... Даже не знаю... А! Я знаю, что хочу. Я очень хочу получить возможность делать большие проекты, заняться лесами, расчисткой, столбами, я хочу понять, что происходит с здравоохранением по больницам, по базам и так далее. Дать возможность в корне менять исключительно сегменты, сегменты, но в корне менять, для того чтобы они работали в сторону поиска пропавших людей.
Л. Горская
— А разметка лесов, столбы — это просто, чтобы в лесу были столбики, когда ты потерялся, ты мог найти столбик и сказать: «Я потерялся, я там-то, там-то»?
И. Воробьева
— Ну да, и мы предложили уже, ведем активные переговоры на эту тему, накрыть координатной сеткой все леса пока еще только в Московской области, где столбы будут друг от друга в прямой видимости. Просто надо их ставить не очень далеко друг от друга, 500 метров — это уже далеко. Хотя, ну да. Это я вам рассказываю то, что я хочу, то, что мы придумали и то, что мы разработали. Столбы находятся в прямой видимости, каждый столб имеет свою GPS координату, координаты этих столбов лежит в открытом доступе в Интернете, это каждый может посмотреть. На этом столбе написано, направо уменьшение, налево увеличение и так далее. И номер экстренной службы. Если у человека есть телефон, он просто позвонил и сказал: «Я около столба такого-то». Если он даже позвонил не в 112, если он просто позвонил другу и этот человек может зайти в Интернет, открыть эту карту столбов, посмотреть номер, посмотреть на точку и сказать: «А я знаю, где ты». И вот после этого должен сказать: «Тебе надо идти к столбу на уменьшение, потому что выход из леса через километр, условно говоря». Ну и так далее. Эта штука, которая в цивилизованных странах существует. У нас тоже существуют столбы в лесах. Ты удивляешься, я знаю, что ты по лесам ходишь... Мы тоже ходим по лесам и столбов почти нет. А если они есть, верстовые эти столбы, к сожалению, у нас были случаи, когда люди находятся возле этого столба, они звонят и говорят номер этого столба, но найти информацию о том, где этот столб, что, почти невозможно.
Л. Горская
— Первое. Пообщаться с Путиным...
И. Воробьева
— Я сказала: с руководством страны.
Л. Горская
— И с Путиным. Давай не будем мелочиться.
И. Воробьева
— Нет, я имела в виду, что мне все равно, кто будет президентом в этот момент. Я сказала, что с руководством страны, с людьми, которые принимают решения.
Л. Горская
— Второе. Продемонстрировать фильм...
И. Воробьева
— Какое-то... Всем в мозг продемонстрировать, что это касается каждого.
Л. Горская
— И третье.
И. Воробьева
— Дать возможность мне или нашей команде глобально менять какие-то сегменты в разных областях, работающих в нашем государстве.
К. Мацан
— Помните, в кинофильме «Покровские ворота» один из героев говорит: «Живут не для радости, а для совести». Все время, когда приходит в гости общественник, человек, который занимается каким-то проектом безвозмездным, волонтерским, хочется спросить, и наверняка есть люди, которые так бы вопрос поставили: «А вам это зачем? Вы журналист. Живите и радуйтесь». Понятно, что когда-то это началось, но наверняка, занимаясь этим год, два, три, четыре, возникает вопрос: «А я в этом что для себя нахожу? Как я меняюсь от этой работы?»
И. Воробьева
— Надо сказать, что я очень долго думала над мотивациями людей, которые вообще такими штуками занимаются, и, конечно, сейчас скажу страшную вещь, они, конечно, занимаются этим не для кого-то. Ну мне так кажется. Я сейчас это про себя говорю. Люди, которые занимаются чем-то, они занимаются этим исключительно для себя.
Л. Горская
— А почему это страшная вещь?
И. Воробьева
— Просто считается, что вот, значит, люди, которые спасают животных, они это делают для животных, люди, которые спасают людей, они это делают... Нет. Они это делают для себя в любом случае. Но просто потому что иначе нет развития. Ты выходишь из зоны комфорта и начинаешь каким-то образом развиваться. И сейчас я уже не могу на этот вопрос ответить. В том смысле, что сейчас я уже это воспринимаю как некое дело жизни, которое подразделено на ряд задач, которые надо сделать. У меня есть задача, которая связана с чиновниками, государством, власти, понимаю, что их надо делать. Есть часть задач, которые связаны с развитием отряда, есть часть задач, которые связаны с улучшением эффективности поисков. Это все воспринимается не как романтическая история, классная, а как задачи, которые надо сделать для того чтобы эту систему, эту ситуацию поменять. У меня есть единственное романтическое представление о том, что я делаю, о том, что мы все делаем, вообще, все люди, которые занимаются чем-то таким, это люди, которые пытаются изменить мир к лучшему. Ну и правда пытаются его чинить. Берут инструменты и начинают чинить мир. У кого-то получается, у кого-то не получается, ну вот, наверное, желание починить что-то ими движет.
Л. Горская
— Я напоминаю нашим радиослушателям, что в эфире программа «Светлый вечер». И у нас сегодня в гостях Ирина Воробьева, координатор поискового отряда «Лиза Алерт».
Ир, я предлагаю вернуться в городскую среду и вернуться в связи с начало учебного года.
И. Воробьева
— О Боже.
Л. Горская
— Что такое?
К. Мацан
— В школу не хочется?
И. Воробьева
— Сейчас начнется. Кстати, первые месяца два будет нормально. До первой четверти.
К. Мацан
— До первых каникул?
И. Воробьева
— До первых двоек, оценок в четверти будет более-менее спокойно. Потому что в новый учебный год дети приходят еще с чистыми дневниками, все еще в порядке. На самом деле, дети будут пропадать, теряться, убегать. Но. На самом деле, это очень хорошо, что будет новый учебный год, потому что дети сосредоточены в школе. Когда каникулы летние, самое страшное — это дети, которые в природной среде, потому что вода. И в воде очень много детей гибнет. Поэтому пусть они лучше будут в школе, пусть они лучше убегают и мы будем их искать, чем вот так. В связи с учебным годом... Я не знаю, как еще умудрилась еще никого не пригласить туда. У нас на ВДНХ работает инсталляция наша. Еще 25 мая мы её открыли, в день памяти пропавших детей, вот она специально до начала учебного года, до середины сентября будет там стоять. Это такой черный куб, внутри которого транслируется ролик. И он сделан таким образом, там у нас работают люди, раздают нашу раздатку, куб, который сделан специально для того, чтобы и детям, и взрослым объяснять правила безопасности. Мы там проводили эксперименты. Когда мы детей просили, с родителями разговаривали естественно, родители заводили детей смотреть этот ролик, а там открытое пространство, там все видно. Заводили детей смотреть этот ролик и говорили: «Дети, никуда не уходите». Сами родители потихонечку отходили. Дети смотрят ролик, родители заходили за угол, после чего, буквально через пару минут, много времени не надо, один из наших ребят и говорил: «Дети, родители ждут вас за воротами, там у нас аттракционы и котята». И детишечки любого практически возраста спокойно и доверчиво протягивают руку незнакомой тете, незнакомому дяде и весело идут, куда дядя или тетя скажет.
Л. Горская
— Какой кошмар.
И. Воробьева
— Практически стопроцентное попадание.
К. Мацан
— Родители знают, что вы эксперимент проводите?
И. Воробьева
— Конечно, да. Мы сначала договариваемся с родителями.
К. Мацан
— И какая у них реакция потом?
И. Воробьева
— Ну они, нет, мы сначала...
К. Мацан
— Не в смысле не ругаются ли они на вас, а...
И. Воробьева
— Мы когда с родителями договариваемся, мы у родителей спрашиваем: «Как вы думаете, уйдут, не уйдут?» Большая часть родителей честно говорит, что, скорее всего, уйдут. Некоторые говорят: «Ну что вы, мой ребенок никогда не уйдет с чужим». И когда на глазах у таких родителей, их ребенок просто уходит с чужим человеком, родители хватаются за голову. Говорят: «Ты куда пошел?» Он говорит: «А мне сказали, что меня к тебе ведут». И начинают понимать, что эти простые фразы типа «не ходи с чужим» не работают, что ребенку надо объяснять, показывать так, чтобы до ребенка это дошло.
Л. Горская
— А какие работают объяснения?
И. Воробьева
— Когда мы такие эксперименты проводим, представляешь, как они пугаются? Когда они обнаруживают... Мы иногда делаем легкую версию, иногда сложную версию. Сложная версия — это когда мы выводим за ворота ВДНХ и ведем к парковке. И уже только на парковке, когда уже не видно куба, человек, который ведет ребенка, говорит: «А куда ты идешь? Ты меня разве знаешь? А ты знаешь, что там машина? А где твои родители?» И ребенок в ужасе останавливается как вкопанный, начинает звать маму. Конечно, это неприятная для него история, ситуация, но пусть он это запомнит, он запомнит, что нельзя, неважно кто — тетя, дядя, нельзя.
Л. Горская
— То есть ты сейчас предлагаешь в домашних условиях провести подобный эксперимент?
И. Воробьева
— Легко. И это делается очень легко. С детской площадки уведут. Конечно.
Л. Горская
— А как все-таки напугать не сильно, чтобы не травмировать, но чтобы запомнил?
И. Воробьева
— Так примерно и происходит. Недалеко, не надо запихивать детей в машины, куда-то уносить. Просто вы идете с этим ребенком и в процессе спокойного ухода.
Л. Горская
— Мама говорит ребенку: «Стой на месте, никуда не уходи, с незнакомыми не разговаривай, я там что-то там...»
И. Воробьева
— Во-первых, родители с детьми до этого должны разговаривать о том, что с чужими нельзя уходить и так далее. А когда проводится эксперимент, мама говорит ребенку: «Побудь здесь на детской площадке, никуда не уходи, я скоро вернусь». Мама уходит. Через две минуты приходит чужой человек. Мама наблюдает за ребенком, естественно. У нас все родители наблюдали за своими детьми, когда мы их уводили, здесь все открыто было. Мама наблюдает и какой-то друг семьи, те, кому они доверяют, подходят и...
Л. Горская
— Уламывает ребенка уйти.
И. Воробьева
— Смотрите. Нужно донести до ребенка, что вообще с незнакомыми людьми, любого пола, будь то женщина, будь то мужчина, нельзя уходить.
Самый важный момент: вы должны донести до детей, что если взрослый попросил у ребенка помощи, то это плохой взрослый, ему нельзя помогать и нельзя за ним идти ни в коем случае, потому что взрослый у ребенка помощи никогда не попросит. Это такие вещи, которые надо до ребенка обязательно доносить.
К. Мацан
— Незнакомый взрослый.
Л. Горская
— Да и знакомый не попросит. С чего взрослому у ребенка помощь просить?
И. Воробьева
— У знакомых разные ситуации бывают.
К. Мацан
— Я иногда прошу в воспитательных целях у своего сына помочь мне принести молоток.
И. Воробьева
— Конечно. Нет, я имею в виду, незнакомые люди. Все, что дети не знают, все, что для них незнакомое, родитель им не сказал, это твой воспитатель, учитель и так далее, никаких уходов с...
Но я говорю, эксперимент провести надо, ребенка надо пугать, надо ему объяснять таким образом, что это ни в коем случае нельзя делать.
Л. Горская
— И вот этот знакомый уводит ребенка с площадки и в какой-то момент говорит...
И. Воробьева
— «Куда ты пошел-то? Ты меня разве знаешь? И где твоя мама?»
После этого ребенок начинает страшно пугаться, потому что он правда не понимает, где его мама.
Л. Горская
— Сколько он должен пугаться?
И. Воробьева
— Это по-разному бывает. Далеко не уводите, чтобы у ребенка не было ощущения, что его очень далеко увели. И чтобы мама видела. Недалеко, за угол достаточно увести.
Л. Горская
— А с психологами вы консультировались на эту тему?
И. Воробьева
— Психологи — это же такие люди, с ними можно консультироваться с одними, потом со вторыми, потом с третьими и все они скажут разные вещи. Но тут вопрос не в том, насколько это травмирует ребенка, ребенка травмирует в этом мире все. У ребенка мир с розовыми пони, а, извините, они да... Поэтому этот эксперимент проводился не столько для детей, сколько для их родителей, потому что они осознали, что они сказали ребенку не уходить с чужими, а ребенок это сделал прямо у них на глазах. Поэтому тут надо понимать, что это для обеих сторон работает.
Л. Горская
— Лучше его один раз напугать, чем потом он попадет в неприятную, фатальную ситуацию.
И. Воробьева
— Конечно. И потом, слушайте, это не такая травма, которая ужасно изменит жизнь ребенка.
К. Мацан
— В любом случае, решать будет родитель, он поймет, надо это его ребенку сейчас или не надо.
И. Воробьева
— Конечно. И тут мы тоже. Мы же все время договариваемся с родителями, объясняем, что мы будем делать, родитель сам решает да или нет.
К. Мацан
— Ирин, вы сказали интересную вещь, которая меня, честно говоря, как человека стороннего удивила. Что сейчас пойдут двойки в школе и начнутся продажи. То есть есть какие-то факторы, которые со стороны вряд ли связываешь с тем, что люди могут теряться, как двойки связаны с тем, что дети теряются?
И. Воробьева
— Дети начнут бегать из дома. Как правило, это связано с тем, что дети не дружат с родителями, боятся показать им двойку в дневнике.
Л. Горская
— Я, Ирин, тут в эфире, по-моему, рассказывала тебе историю о том, как я сбежала из дома, чтобы не выступать на концерте в музыкальной школе. Никто не мог предположить, что у меня такая система аргументации будет в шесть лет есть. Но я ушла с продленки, поехала к бабушке, на другую станцию метро, к бабушке, лишь бы не выходить на сцену.
К. Мацан
— В этой ситуации у меня вопрос к преподавателям музыкальной школы.
Л. Горская
— Они сразу сказали родителям, что я не пришла на концерт.
К. Мацан
— Бедная Лиза, отбили желание заниматься музыкой.
Л. Горская
— Нет, не отбили.
К. Мацан
— А какие еще такие неочевидные факторы есть в вашей работе, которые нам со стороны не видны, а для вас это фактор риска?
И. Воробьева
— Во-первых, сезонность, помимо грибного сезона, действительно осенью, зимой у нас больше городских поисков детей, подростков, которые в конфликте с родителями, соответственно, в конфликте в школе, это не обязательно может быть конфликт из-за двойки, это может быть любой конфликт в школе, дальше ребенок не хочет идти в школу и все, он куда-то убегает. Что касается пожилых людей, людей-инвалидов, которые у нас тоже теряются в городе, то тут нет факторов, они теряются все время, единственное, что фактор риска — это погода, когда зимой холодно, то у таких людей меньше шансов, что с ними все будет в порядке. Когда зимой приходит такая заявка, мы, конечно, реагируем быстрее. Сейчас летом, когда еще было лето, ночная температура была, я понимаю, да, куча пропавших в городе, но, в основном, мы все равно занимались лесом. Потому что там человек может погибнуть, в городе в теплую погоду он точно не замерзнет насмерть. Поэтому тут такие сезонности существуют. Поэтому мы наблюдаем дети со своими прекрасными оценками в учебный год и грибники, когда грибной сезон. Я очень надеюсь, что в этом году он будет до конца сентября и все. В октябре его не будет.
Л. Горская
— Ир, хотела бы вернуться к вашему павильону на ВДНХ, может быть, подробнее ты скажешь, где он находится, как его найти.
И. Воробьева
— Это инсталляция, которая находится возле арки южного входа. Есть центральный вход, если смотреть от центрального входа, то это где-то левее, после робототехники. Не знаю, как объяснить проще.
Л. Горская
— Показывает рукой влево.
И. Воробьева
— Ну да, я поскольку водитель, мне кажется, что я показываю правильно. Арка южного входа, прямо возле этой арки стоит куб. Работает с 11 утра до 22 часов вечера. Но с поправками. Вы должны понимать, что люди, которые работают на этой инсталляции, могут просто уехать на поиск. Если там никого нет, но ролик играет, посмотрите ролик, напишите нам, мы вам вышлем все советы по безопасности по электронной почте.
Л. Горская
— Люди, которые работают на инсталляции, могут уехать на поиск. Что у вас с людьми происходит? Есть приток волонтеров, откуда они берутся, как стать волонтером, может, кто-то послушал и решил: вот у меня неплохая машина, поезжу-ка я по лесам, поищу-ка людей.
И. Воробьева
— Неплохая машина, поеду, я её убью в лесу. Не, на самом деле, люди всегда приходят, людей всегда будет мало. Даже если сейчас все слушатели поднимутся и придут, нам все равно будет мало людей, потому что поисков будет всегда много. И какие-то люди будут выполнять эти задачи за счет своего сна, работы, друзей. Но хочу просто сейчас развеять все представления о том, что в «Лиза Алерт» только такие бледного вида люди с красными глазами, как я.
Л. Горская
— Не надо прибедняться.
И. Воробьева
— Ничего подобного. Бодрые люди, которые очень активно берутся за решение разных задач, потому что помимо поиска у нас огромное количество всего остального. Та же самая инсталляция на ВДНХ, мы её построили своими руками. Прямо по-настоящему. Как и любую другую нашу выставку. Поэтому что надо сделать, чтобы прийти. Надо захотеть. Надо пройти этот путь от «я хочу» до «я сделаю». Его сделать очень просто — http://lizaalert.org наш сайт, вся основная жизнь происходит на кнопочке форум на этом сайте, там все наши поиски, активные, любые, просто надо взять и поехать.
Л. Горская
— А что надо иметь, чтобы стать волонтером? Рацию, может быть, машину.
И. Воробьева
— Надо иметь желание помогать искать пропавших и этого достаточно.
К. Мацан
— Можно я философский вопрос задам, вы сказали, что благодаря массовым перепостам в Фейсбуке (деятельность организации запрещена в Российской Федерации), люди стали больше откликаться, замечать потерявшихся. Как вам кажется, в чем генезис этого процесса? Просто накопилась информация, её стало больше везде или люди меняются вокруг нас за последние годы?
И. Воробьева
— Мне сложно. Я иногда думаю так, иногда иначе. Мне иногда кажется, что правда люди меняются, но потом я вижу, как люди бросают собственных родственников на смерть и я понимаю, что нет, не меняются. Что касается социальных сетей, мне кажется, что дело именно в социальных сетях, которые были сначала просто игрушкой, какой-то историей, где ты выкладываешь свои фотки и все лайкают. А потом это стало инструментом, инструментом твоей собственной работы. Поэтому твоя аудитория воспринимает это как некий инструмент для получения информации или для каких-то действий. Поэтому начали больше обращать внимание не на фоточку, селфи на концерте, а на что-то такое, что несет больше информации.
Л. Горская
— Социальные сети могут и в негативном ключе использоваться и тоже тут надо разбираться. Если какой-нибудь пост многократно повторяется вашими друзьями, это не значит, что он содержит правду.
И. Воробьева
— Точно.
Л. Горская
— А еще чудовищная история, когда СМИ, не разобравшись, за социальными сетями подхватывают. Недавно была неоднозначная история с собакой-поводырем, все знают подробности, она была преподнесена очень однобоко, а хорошо бы разобраться.
И. Воробьева
— Прости, пожалуйста, я тоже делала эфир на эту тему, она действительно неоднозначно. Но когда люди начинают вслепую репостить, то есть несколько сайтов, которые пишут чушь. Они берут просто фотографию плачущего ребенка, любую. И пишут — там-то и там-то найден ребенок, срочно найти его родителей, вот такой телефон. И все массово начинают это репостить. Это фейк, никакого отношения к реальности не имеет. Или «найден дедушка, срочно, пропал...» Серьезно. Есть фильтр, который такие штуки пропускает через себя — это «Лиза Алерт». Мы работаем со всеми заявками, у нас в Фейсбуке (деятельность организации запрещена в Российской Федерации) и в ВК происходит хорошая история. Люди, видя такие репосты, они просто нам в личку скидывают, условно говоря: «Ребята, у вас вот это есть?» И мы это проверяем, говорим: «Да, у нас вот это есть, вот тема на форуме, вот наша ориентировка». Или: «Нет, ребята, это фейк, это нельзя репостить, напишите автору поста, остановите этот ужас». Проверяйте, не надо просто тупо нажимать на кнопку. Если это какой-то источник, который вы не можете проверить.
Л. Горская
— Ир, очень мало времени. Давай тезисно, у вас проходят мастер-классы, обучающие мероприятия осенью, если уже запланировано, давайте скажем нашим слушателям.
И. Воробьева
— Я не могу сказать сейчас точно по датам. Но точно могу сказать, что будет обучение и работе в лесу, и работе в городе, все есть на сайте http://lizaalert.org или на горячей линии 8 800 700 54 52, это если у вас кто-нибудь пропал, если вы хотите поучиться, если хотите помочь, туда на этот номер можно звонить и вам там все расскажут.
К. Мацан
— Спасибо огромное за этот разговор. Напоминаю, что у нас сегодня в гостях была Ирина Воробьева, координатор поискового отряда «Лиза Алерт». Спасибо Ирина, что нашла время сегодня к нам прийти.
И. Воробьева
— Спасибо.
К. Мацан
— В студии работали Лиза Горская...
Л. Горская
— Всего доброго.
К. Мацан
— И Константин Мацан. Спасибо, до свидания.
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Всенощное Бдение. 13 июля (вечер 12 июля) 2025г.

Неде́ля 5-я по Пятидеся́тнице.
Собо́р сла́вных и всехва́льных двена́дцати апо́столов.
Глас 4.
ВСЕНО́ЩНОЕ БДЕ́НИЕ
Вели́кая Вече́рня
Диакон: Воста́ните!
Хор: Благослови́.
Иерей: Сла́ва Святе́й и Единосу́щней и Животворя́щей и Неразде́льней Тро́ице всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Священнослужители в алтаре:
Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́ Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Ему́.
Псало́м 103, предначина́тельный:
Хор: Благослови́, душе́ моя́, Го́спода./ Благослове́н еси́, Го́споди./ Го́споди, Бо́же мой, возвели́чился еси́ зело́./ Благослове́н еси́, Го́споди./ ... / Вся прему́дростию сотвори́л еси́./ Сла́ва Ти, Го́споди, сотвори́вшему вся.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Блаже́н муж:
Хор: Блаже́н муж, и́же не и́де на сове́т нечести́вых.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Я́ко весть Госпо́дь путь пра́ведных, и путь нечести́вых поги́бнет.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Рабо́тайте Го́сподеви со стра́хом и ра́дуйтеся Ему́ с тре́петом.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Блаже́ни вси наде́ющиися Нань.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва, и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Го́споди, воззва́х, глас 4:
Хор: Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Го́споди./ Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя:/ вонми́ гла́су моле́ния моего́,/ внегда́ воззва́ти ми к Тебе́.// Услы́ши мя, Го́споди.
Да испра́вится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобо́ю,/ воздея́ние руку́ мое́ю/ — же́ртва вече́рняя.// Услы́ши мя, Го́споди.
Стихиры воскресные, глас 4:
На 10. Стих: Изведи́ из темни́цы ду́шу мою́,// испове́датися и́мени Твоему́.
Стихира: Животворя́щему Твоему́ Кресту́,/ непреста́нно кла́няющеся, Христе́ Бо́же,/ тридне́вное Воскресе́ние Твое́ сла́вим:/ тем бо обнови́л еси́ истле́вшее челове́ческое естество́, Всеси́льне,/ и и́же на Небеса́ восхо́д обнови́л еси́ нам,// я́ко Еди́н Благ и Человеколю́бец.
Стих: Мене́ ждут пра́ведницы,// до́ндеже возда́си мне.
Стихира: Дре́ва преслуша́ния запреще́ние/ разреши́л еси́, Спа́се,/ на дре́ве кре́стнем во́лею пригвозди́вся,/ и во ад соше́д, Си́льне,/ сме́ртныя у́зы, я́ко Бог, растерза́л еси́./ Те́мже кла́няемся е́же из ме́ртвых Твоему́ Воскресе́нию,/ ра́достию вопию́ще:// Всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 8. Стих: Из глубины́ воззва́х к Тебе́, Го́споди,// Го́споди, услы́ши глас мой.
Стихира: Врата́ а́дова сокруши́л еси́, Го́споди,/ и Твое́ю сме́ртию сме́ртное ца́рство разруши́л еси́:/ род же челове́ческий от истле́ния свободи́л еси́,/ живо́т и нетле́ние ми́ру дарова́в,// и ве́лию ми́лость.
Стих: Да бу́дут у́ши Твои́// вне́млюще гла́су моле́ния моего́.
Стихира: Прииди́те, воспои́м лю́дие,/ Спа́сово тридне́вное воста́ние,/ и́мже изба́вихомся а́довых нереши́мых уз;/ и нетле́ние и жизнь вси восприя́хом зову́ще:/ Распны́йся, и Погребы́йся, и Воскресы́й,/ спаси́ ны Воскресе́нием Твои́м,// Еди́не Человеколю́бче.
Стихиры апп. Петра и Павла, глас 2, подобен: «Ки́ими похва́льными...»:
На 6. Стих: А́ще беззако́ния на́зриши, Го́споди, Го́споди, кто постои́т?// Я́ко у Тебе́ очище́ние есть.
Стихира: Ки́ими похва́льными венцы́/ увязе́м Петра́ и Па́вла,/ разделе́нныя телесы́/ и совоку́пленныя ду́хом,/ Богопропове́дников первостоя́тели?/ О́ваго у́бо я́ко апо́столов преднача́льника,/ о́ваго же я́ко па́че ине́х труди́вшася,/ сих бо вои́стинну досто́йно,/ безсме́ртныя сла́вы венцы́ венча́ет Христо́с Бог наш,// име́яй ве́лию ми́лость.
Стих: И́мене ра́ди Твоего́ потерпе́х Тя, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́ в сло́во Твое́,// упова́ душа́ моя́ на Го́спода.
Стихира: Ки́ими пе́сненными добро́тами/ воспое́м Петра́ и Па́вла?/ Богоразу́мия криле́,/ прелете́вшия концы́/ и к Небеси́ возне́сшияся,/ ру́це Ева́нгелия благода́ти,/ но́зе и́стиннаго пропове́дания,/ ре́ки прему́дрости,/ кре́стныя ро́ги,/ и́миже де́монов бровь Христо́с низложи́,// име́яй ве́лию ми́лость.
На 4. Стих: От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния,// да упова́ет Изра́иль на Го́спода.
Стихира: Ки́ими духо́вными пе́сньми/ похва́лим Петра́ и Па́вла?/ Безбо́жия закла́вшия незатыка́емая уста́,/ стра́шныя Ду́ха мечи́,/ Ри́ма све́тлая удобре́ния,/ всея́ вселе́нныя пита́тели,/ Но́ваго Заве́та Богопи́санная скрижа́ли мы́сленныя,/ я́же в Сио́не Христо́с возгласи́,// име́яй ве́лию ми́лость.
Стихиры 12-ти апостолов, глас 4, подобен: «Я́ко до́бля...»:
Стих: Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у Него́ избавле́ние,// и Той изба́вит Изра́иля от всех беззако́ний его́.
Стихира: Я́ко самови́дцы и свиде́телие Сло́ва воплоще́ния,/ ученицы́ пребога́тии, ублажа́етеся:/ я́ко мо́лния бо, сия́ющии ми́ру яви́стеся/ и, я́ко го́ры мы́сленныя, сла́дость иска́паете,/ я́ко приснотеку́щия ре́ки ра́йския, раздели́вшеся,// язы́ческия це́ркви Боже́ственными напая́ете вода́ми.
На 2. Стих: Хвали́те Го́спода вси язы́цы,// похвали́те Его́ вси лю́дие.
Стихира: Я́ко лучи́, блиста́ющии заря́ми духо́вными,/ в мир весь по́слани бы́сте,/ чуде́с де́йство незави́стно подаю́ще,/ служи́телие Христо́вых та́ин бы́вше/ и Богопи́санныя скрижа́ли, Бо́жия благода́ти напи́санныя/ Богонауче́ннаго зако́на,// священнотаи́нницы пребога́тии.
Стих: Я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на нас,// и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во век.
Стихира: Ры́барская трость любому́дрых шата́ние/ и вити́йския струи́ пречерта́,/ Богому́драя уче́ния, изображе́ний догма́ты/ и та́ин благи́х я́сно изложи́вше Ева́нгелие,/ и пи́щи присносу́щныя прича́стие,/ и а́нгельское наслажде́ние,// и пребыва́ющую сла́ву.
Стихира апп. Петра и Павла, глас 6:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Всечестны́й апо́столов приспе́ пра́здник Це́ркви Христо́ве,/ хода́тайствующий спасе́ние всем нам./ Та́йно у́бо восплеска́вше, к сим рцем:/ ра́дуйтеся, свети́льницы су́щим во тьме,/ мы́сленнаго Со́лнца зари́ облиста́ющии./ Ра́дуйтеся, Пе́тре и Па́вле,/ уче́ний Боже́ственных основа́ния незы́блема,/ дру́зи Христо́вы, сосу́ди честни́и,/ прииди́те посреди́ нас неви́димо,/ сподобля́юще даро́в невеще́ственных// ваш пра́здник восхваля́ющих пе́сньми.
Догматик, глас 4:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Догматик: И́же Тебе́ ра́ди, богооте́ц проро́к Дави́д,/ пе́сненно о Тебе́ провозгласи́,/ вели́чия Тебе́ сотво́ршему:/ предста́ Цари́ца одесну́ю Тебе́./ Тя бо Ма́терь, хода́таицу живота́ показа́,/ без Отца́ из Тебе́ вочелове́читися благоволи́вый Бог:/ да Свой па́ки обнови́т о́браз, истле́вший страстьми́,/ и заблу́ждшее горохи́щное обре́т овча́,/ на ра́мо восприи́м, ко Отцу́ принесе́т,/ и Своему́ хоте́нию, с небе́сными совокупи́т си́лами,/ и спасе́т Богоро́дице мир,// Христо́с име́яй ве́лию и бога́тую ми́лость.
Вход с кади́лом:
Диакон: Прему́дрость, про́сти.
Све́те Ти́хий:
Хор: Све́те Ти́хий святы́я сла́вы Безсме́ртнаго Отца́ Небе́снаго, Свята́го, Блаже́ннаго, Иису́се Христе́! Прише́дше на за́пад со́лнца, ви́девше свет вече́рний, пое́м Отца́, Сы́на и Свята́го Ду́ха, Бо́га. Досто́ин еси́ во вся времена́ пет бы́ти гла́сы преподо́бными, Сы́не Бо́жий, живо́т дая́й; те́мже мир Тя сла́вит.
Диакон: Во́нмем.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Проки́мен воскре́сный, глас 6:
Диакон: Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас шесты́й: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся.
Хор: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся. (На каждый стих)
Диакон: Облече́ся Госпо́дь в си́лу, и препоя́сася.
Стих 2: И́бо утверди́ вселе́нную, я́же не подви́жится.
Стих 3: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня, Го́споди, в долготу́ дний.
Диакон: Госпо́дь воцари́ся.
Хор: В ле́поту облече́ся.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Рцем вси от всея́ души́, и от всего́ помышле́ния на́шего рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Го́споди Вседержи́телю, Бо́же оте́ц на́ших, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Сподо́би, Го́споди:
Хор: Сподо́би, Го́споди, в ве́чер сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено и́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя. Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Влады́ко, вразуми́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Святы́й, просвети́ мя оправда́нии Твои́ми.
Го́споди, ми́лость Твоя́ во век, дел руку́ Твое́ю не пре́зри. Тебе́ подоба́ет хвала́, Тебе́ подоба́ет пе́ние, Тебе́ сла́ва подоба́ет. Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним вече́рнюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Ве́чера всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Бу́ди держа́ва Ца́рствия Твоего́ благослове́на и препросла́влена. Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Лития́: (в приходской практике может опускаться))
Поется стихира храма [1] , затем:
Стихиры апп. Петра и Павла, глас 4, подобен: «Дал еси́ зна́мение...»:
Стихира: Дал еси́ хвале́ние Це́ркви Твое́й, Го́споди,/ честны́я апо́столы Твоя́,/ в не́йже просиява́ют мы́сленнии свети́льницы,/ Петр же и Па́вел,/ я́коже зве́зды слове́сныя,/ вселе́нную озаря́юще,/ и́миже просвети́л еси́ за́падный мрак,/ Иису́се Всеси́льне,// Спа́се душ на́ших.
Стихира: Дал еси́ утвержде́ние Це́ркви Твое́й, Го́споди,/ Петро́ву тве́рдость и Па́влов ра́зум,/ и све́тлую му́дрость, и обои́х богогла́сие и́стинное,/ е́ллинскую пре́лесть отгоня́щее./ Те́мже, тайноводи́ми от обои́х,/ пое́м Тя, Иису́се Всеси́льне,// Спа́се душ на́ших.
Стихира: Дал еси́ о́браз обраще́ния согреша́ющим,/ о́ба апо́столы Твоя́:/ о́ваго у́бо отве́ргшагося Тебе́ во вре́мя стра́сти и пока́явшася,/ о́ваго же про́поведи Твое́й сопротивля́ющася и ве́ровавша,/ и обою́ собо́ру первостоя́тельствующих, друго́в Твои́х,/ Иису́се Всеси́льне,// Спа́се душ на́ших.
Стихира 12-ти апостолов, глас 8:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Ю́же проидо́сте, тварь/ просве́щше, Спа́совы ученицы́,/ лесть и́дольскую, я́ко хвра́стие, попали́вше уче́нии ва́шими,/ язы́ки от неразу́мия глубины́ к Боже́ственному ра́зуму улови́вше, спасо́сте,/ и ны́не моли́теся Христу́,/ я́ко да ми́лостив нам бу́дет в День су́дный.
Богородичен воскресный, глас 8:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Безневе́стная Де́во,/ Я́же Бо́га неизрече́нно заче́нши пло́тию,/ Ма́ти Бо́га Вы́шняго,/ Твои́х рабо́в мольбы́ приими́, Всенепоро́чная,/ всем подаю́щи очище́ние прегреше́ний:/ ны́не на́ша моле́ния прие́млющи,// моли́ спасти́ся всем нам.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о господи́не на́шем высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к и о всем во Христе́ бра́тстве на́шем, и о вся́кой души́ христиа́нстей, скорбя́щей же и озло́бленней, ми́лости Бо́жия и по́мощи тре́бующей; о покрове́нии гра́да сего́, и живу́щих в нем, о ми́ре, и состоя́нии всего́ ми́ра; о благостоя́нии святы́х Бо́жиих церкве́й; о спасе́нии и по́мощи со тща́нием и стра́хом Бо́жиим тружда́ющихся и служа́щих оте́ц и бра́тий на́ших; о оста́вльшихся и во отше́ствии су́щих; о исцеле́нии в не́мощех лежа́щих; о успе́нии, осла́бе, блаже́нней па́мяти и о оставле́нии грехо́в всех преждеотше́дших оте́ц и бра́тий на́ших, зде лежа́щих и повсю́ду правосла́вных; о избавле́нии плене́нных, и о бра́тиях на́ших во слу́жбах су́щих, и о всех служа́щих и служи́вших во святе́м хра́ме сем рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй. (50 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о е́же сохрани́тися гра́ду сему́, и свято́му хра́му сему́, и вся́кому гра́ду и стране́, от гла́да, губи́тельства, тру́са, пото́па, огня́, меча́, наше́ствия иноплеме́нников и междоусо́бныя бра́ни; о е́же ми́лостиву и благоуве́тливу бы́ти благо́му и человеколюби́вому Бо́гу на́шему, отврати́ти вся́кий гнев на ны дви́жимый, и изба́вити ны от належа́щаго и пра́веднаго Своего́ преще́ния и поми́ловати ны.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Еще́ мо́лимся и о е́же услы́шати Го́споду Бо́гу глас моле́ния нас, гре́шных, и поми́ловати нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Иерей: Услы́ши ны, Бо́же, Спаси́телю наш, упова́ние всех конце́в земли́ и су́щих в мо́ри дале́че, и ми́лостив, ми́лостив бу́ди, Влады́ко, о гресе́х на́ших, и поми́луй ны. Ми́лостив бо и человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Влады́ко многоми́лостиве, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день) и всех святы́х. благоприя́тну сотвори́ моли́тву на́шу, да́руй нам оставле́ние прегреше́ний на́ших, покры́й нас кро́вом крилу́ Твое́ю, отжени́ от нас вся́каго врага́ и супоста́та, умири́ на́шу жизнь. Го́споди, поми́луй нас и мир Твой, и спаси́ ду́ши на́ша, я́ко благ и человеколю́бец.
Хор: Ами́нь.
Стихи́ры на стихо́вне:
Стихиры воскресные, глас 4:
Стихира: Го́споди, восше́д на Крест,/ пра́деднюю на́шу кля́тву потреби́л еси́,/ и соше́д во ад,/ ве́чныя у́зники свободи́л еси́,/ нетле́ние да́руя челове́ческому ро́ду,/ сего́ ра́ди пою́ще сла́вим// Животворя́щее и Спаси́тельное Твое́ Воста́ние.
Стих: Госпо́дь воцари́ся,// в ле́поту облече́ся.
Стихира: Пове́шен на дре́ве, Еди́не Си́льне,/ всю тварь поколеба́л еси́:/ положе́н же во гро́бе,/ живу́щия во гробе́х воскреси́л еси́,/ нетле́ние и жизнь да́руя челове́ческому ро́ду./ Те́мже пою́ще, сла́вим// тридне́вное Твое́ Воста́ние.
Стих: И́бо утверди́ вселе́нную,// я́же не подви́жится.
Стихира: Лю́дие беззако́ннии, Христе́,/ Тебе́, преда́вше Пила́ту, распя́ти осуди́ша,/ неблагода́рнии о Благоде́теле яви́вшеся./ Но во́лею претерпе́л еси́ погребе́ние:/ самовла́стно воскре́сл еси́ тридне́вно, я́ко Бог,// да́руя нам безконе́чный живо́т, и ве́лию ми́лость.
Стих: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня,// Го́споди, в долготу́ дний.
Стихира: Со слеза́ми жены́ доше́дша гро́ба, Тебе́ иска́ху,/ не обре́тша же, рыда́юща с пла́чем вопию́ща глаго́лаху:/ увы́ нам, Спа́се наш Царю́ всех,/ ка́ко укра́ден был еси́;/ ко́е же ме́сто держи́т Живоно́сное Те́ло Твое́?/ А́нгел же к ним отвещава́ше, не пла́чите, глаго́лет,/ но ше́дша пропове́дите, я́ко воскре́се Госпо́дь,// подая́ нам ра́дость, я́ко Еди́н Благоутро́бен.
Стихира апп. Петра и Павла, глас 6:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Пра́здник ра́достен возсия́ конце́м днесь:/ всечестна́я па́мять прему́дрых апо́стол/ и верхо́вных Петра́ и Па́вла./ Те́мже и Рим сра́дуется, ликовству́я в пе́снех и пе́ниих./ Пра́зднуем и мы, бра́тие,/ всечестны́й сий день соверши́вше./ Ра́дуйся, Пе́тре апо́столе,/ и́скренний дру́же твоего́ Учи́теля,/ Христа́ Бо́га на́шего./ Ра́дуйся, Па́вле вселюбе́знейший,/ и пропове́дниче ве́ры, и учи́телю вселе́нныя./ Я́ко име́я дерзнове́ние,/ супру́же святоизбра́нный,/ Христа́ Бо́га на́шего моли́те// спасти́ся душа́м на́шим.
Богородичен воскресный, глас 6:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Творе́ц и Изба́витель мой, Пречи́стая,/ Христо́с Госпо́дь из Твои́х ложе́сн проше́д,/ в мя оболки́йся,/ пе́рвыя кля́твы Ада́ма свободи́./ Те́мже Ти, Всечи́стая,/ я́ко Бо́жии Ма́тери же и Де́ве, вои́стинну/ вопие́м немо́лчно:/ ра́дуйся а́нгельски, ра́дуйся, Влады́чице,/ предста́тельство и покро́ве,// и спасе́ние душ на́ших.
Моли́тва свято́го Симео́на Богоприи́мца:
Хор: Ны́не отпуща́еши раба́ Твоего́, Влады́ко,/ по глаго́лу Твоему́, с ми́ром;/ я́ко ви́деста о́чи мои́ спасе́ние Твое́,/ е́же еси́ угото́вал пред лице́м всех люде́й,/ свет во открове́ние язы́ков,// и сла́ву люде́й Твои́х Изра́иля.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Тропа́рь, глас 4:
Хор: Богоро́дице Де́во, ра́дуйся,/ Благода́тная Мари́е, Госпо́дь с Тобо́ю:/ благослове́на Ты в жена́х/ и благослове́н Плод чре́ва Твоего́,// я́ко Спа́са родила́ еси́ душ на́ших. (Трижды)
Благослове́ние хле́бов:
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же наш, благослови́вый пять хле́бов и пять ты́сящ насы́тивый, Сам благослови́ и хле́бы сия́, пшени́цу, вино́ и еле́й; и умно́жи сия́ во гра́де сем и во всем ми́ре Твое́м; и вкуша́ющия от них ве́рныя освяти́. Я́ко Ты еси́ благословля́яй и освяща́яй вся́ческая, Христе́ Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, со Безнача́льным Твои́м Отце́м, и Всесвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Бу́ди И́мя Госпо́дне благослове́но от ны́не и до ве́ка. (Трижды)
Псало́м 33:
Хор: Благословлю́ Го́спода на вся́кое вре́мя,/ вы́ну хвала́ Его́ во усте́х мои́х./ О Го́споде похва́лится душа́ моя́,/ да услы́шат кро́тции, и возвеселя́тся./ Возвели́чите Го́спода со мно́ю,/ и вознесе́м И́мя Его́ вку́пе./ Взыска́х Го́спода, и услы́ша мя,/ и от всех скорбе́й мои́х изба́ви мя./ Приступи́те к Нему́, и просвети́теся,/ и ли́ца ва́ша не постыдя́тся./ Сей ни́щий воззва́, и Госпо́дь услы́ша и,/ и от всех скорбе́й его́ спасе́ и./ Ополчи́тся А́нгел Госпо́день о́крест боя́щихся Его́,/ и изба́вит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпо́дь:/ блаже́н муж, и́же упова́ет Нань./ Бо́йтеся Го́спода, вси святи́и Его́,/ я́ко несть лише́ния боя́щимся Его́./ Бога́тии обнища́ша и взалка́ша:/ взыска́ющии же Го́спода// не лиша́тся вся́каго бла́га.
Иерей: Благослове́ние Госпо́дне на вас, Того́ благода́тию и человеколю́бием, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
У́треня
Шестопса́лмие:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. (Трижды)
Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. (Дважды)
Псало́м 3:
Чтец: Го́споди, что ся умно́жиша стужа́ющии ми? Мно́зи востаю́т на мя, мно́зи глаго́лют души́ мое́й: несть спасе́ния ему́ в Бо́зе его́. Ты же, Го́споди, Засту́пник мой еси́, сла́ва моя́ и вознося́й главу́ мою́. Гла́сом мои́м ко Го́споду воззва́х, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя. Не убою́ся от тем люде́й, о́крест напа́дающих на мя. Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой, я́ко Ты порази́л еси́ вся вражду́ющия ми всу́е: зу́бы гре́шников сокруши́л еси́. Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя.
Псало́м 37:
Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́. Я́ко стре́лы Твоя́ унзо́ша во мне, и утверди́л еси́ на мне ру́ку Твою́. Несть исцеле́ния в пло́ти мое́й от лица́ гне́ва Твоего́, несть ми́ра в косте́х мои́х от лица́ грех мои́х. Я́ко беззако́ния моя́ превзыдо́ша главу́ мою́, я́ко бре́мя тя́жкое отяготе́ша на мне. Возсмерде́ша и согни́ша ра́ны моя́ от лица́ безу́мия моего́. Пострада́х и сляко́хся до конца́, весь день се́туя хожда́х. Я́ко ля́двия моя́ напо́лнишася поруга́ний, и несть исцеле́ния в пло́ти мое́й. Озло́блен бых и смири́хся до зела́, рыка́х от воздыха́ния се́рдца моего́. Го́споди, пред Тобо́ю все жела́ние мое́ и воздыха́ние мое́ от Тебе́ не утаи́ся. Се́рдце мое́ смяте́ся, оста́ви мя си́ла моя́, и свет о́чию мое́ю, и той несть со мно́ю. Дру́зи мои́ и и́скреннии мои́ пря́мо мне прибли́жишася и ста́ша, и бли́жнии мои́ отдале́че мене́ ста́ша и нужда́хуся и́щущии ду́шу мою́, и и́щущии зла́я мне глаго́лаху су́етная и льсти́вным весь день поуча́хуся. Аз же я́ко глух не слы́шах и я́ко нем не отверза́яй уст свои́х. И бых я́ко челове́к не слы́шай и не имы́й во усте́х свои́х обличе́ния. Я́ко на Тя, Го́споди, упова́х, Ты услы́шиши, Го́споди Бо́же мой. Я́ко рех: да не когда́ пора́дуют ми ся врази́ мои́: и внегда́ подвижа́тися нога́м мои́м, на мя велере́чеваша. Я́ко аз на ра́ны гото́в, и боле́знь моя́ предо мно́ю есть вы́ну. Я́ко беззако́ние мое́ аз возвещу́ и попеку́ся о гресе́ мое́м. Врази́ же мои́ живу́т и укрепи́шася па́че мене́, и умно́жишася ненави́дящии мя без пра́вды. Воздаю́щии ми зла́я возблага́я оболга́ху мя, зане́ гоня́х благосты́ню. Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Псало́м 62:
Бо́же, Бо́же мой, к Тебе́ у́тренюю, возжада́ Тебе́ душа́ моя́, коль мно́жицею Тебе́ плоть моя́, в земли́ пу́сте и непрохо́дне, и безво́дне. Та́ко во святе́м яви́хся Тебе́, ви́дети си́лу Твою́ и сла́ву Твою́. Я́ко лу́чши ми́лость Твоя́ па́че живо́т, устне́ мои́ похвали́те Тя. Та́ко благословлю́ Тя в животе́ мое́м, о и́мени Твое́м воздежу́ ру́це мои́. Я́ко от ту́ка и ма́сти да испо́лнится душа́ моя́, и устна́ма ра́дости восхва́лят Тя уста́ моя́. А́ще помина́х Тя на посте́ли мое́й, на у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́. Ти́и же всу́е иска́ша ду́шу мою́, вни́дут в преиспо́дняя земли́, предадя́тся в ру́ки ору́жия, ча́сти ли́совом бу́дут. Царь же возвесели́тся о Бо́зе, похва́лится всяк клены́йся Им, я́ко загради́шася уста́ глаго́лющих непра́ведная.
На у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 87:
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́, я́ко испо́лнися зол душа́ моя́, и живо́т мой а́ду прибли́жися. Привмене́н бых с низходя́щими в ров, бых я́ко челове́к без по́мощи, в ме́ртвых свобо́дь, я́ко я́звеннии спя́щии во гро́бе, и́хже не помяну́л еси́ ктому́, и ти́и от руки́ Твоея́ отринове́ни бы́ша. Положи́ша мя в ро́ве преиспо́днем, в те́мных и се́ни сме́ртней. На мне утверди́ся я́рость Твоя́, и вся во́лны Твоя́ наве́л еси́ на мя. Уда́лил еси́ зна́емых мои́х от мене́, положи́ша мя ме́рзость себе́: пре́дан бых и не исхожда́х. О́чи мои́ изнемого́сте от нищеты́, воззва́х к Тебе́, Го́споди, весь день, возде́х к Тебе́ ру́це мои́. Еда́ ме́ртвыми твори́ши чудеса́? Или́ вра́чеве воскреся́т, и испове́дятся Тебе́? Еда́ пове́сть кто во гро́бе ми́лость Твою́, и и́стину Твою́ в поги́бели? Еда́ позна́на бу́дут во тьме чудеса́ Твоя́, и пра́вда Твоя́ в земли́ забве́нней? И аз к Тебе́, Го́споди, воззва́х и у́тро моли́тва моя́ предвари́т Тя. Вску́ю, Го́споди, отре́еши ду́шу мою́, отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Нищ есмь аз, и в труде́х от ю́ности моея́; возне́с же ся, смири́хся, и изнемого́х. На мне преидо́ша гне́ви Твои́, устраше́ния Твоя́ возмути́ша мя, обыдо́ша мя я́ко вода́, весь день одержа́ша мя вку́пе. Уда́лил еси́ от мене́ дру́га и и́скренняго, и зна́емых мои́х от страсте́й.
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́.
Псало́м 102:
Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и вся вну́тренняя моя́ и́мя свя́тое Его́. Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и не забыва́й всех воздая́ний Его́, очища́ющаго вся беззако́ния твоя́, исцеля́ющаго вся неду́ги твоя́, избавля́ющаго от истле́ния живо́т твой, венча́ющаго тя ми́лостию и щедро́тами, исполня́ющаго во благи́х жела́ние твое́: обнови́тся я́ко о́рля ю́ность твоя́. Творя́й ми́лостыни Госпо́дь, и судьбу́ всем оби́димым. Сказа́ пути́ Своя́ Моисе́ови, сыново́м Изра́илевым хоте́ния Своя́: Щедр и Ми́лостив Госпо́дь, Долготерпели́в и Многоми́лостив. Не до конца́ прогне́вается, ниже́ в век вражду́ет, не по беззако́нием на́шим сотвори́л есть нам, ниже́ по грехо́м на́шим возда́л есть нам. Я́ко по высоте́ небе́сней от земли́, утверди́л есть Госпо́дь ми́лость Свою́ на боя́щихся Его́. Ели́ко отстоя́т восто́цы от за́пад, уда́лил есть от нас беззако́ния на́ша. Я́коже ще́дрит оте́ц сы́ны, уще́дри Госпо́дь боя́щихся Его́. Я́ко Той позна́ созда́ние на́ше, помяну́, я́ко персть есмы́. Челове́к, я́ко трава́ дни́е его́, я́ко цвет се́льный, та́ко оцвете́т, я́ко дух про́йде в нем, и не бу́дет, и не позна́ет ктому́ ме́ста своего́. Ми́лость же Госпо́дня от ве́ка и до ве́ка на боя́щихся Его́, и пра́вда Его́ на сыне́х сыно́в, храня́щих заве́т Его́, и по́мнящих за́поведи Его́ твори́ти я́. Госпо́дь на Небеси́ угото́ва Престо́л Свой, и Ца́рство Его́ все́ми облада́ет. Благослови́те Го́спода вси А́нгели Его́, си́льнии кре́постию, творя́щии сло́во Его́, услы́шати глас слове́с Его́. Благослови́те Го́спода вся Си́лы Его́, слуги́ Его́, творя́щии во́лю Его́. Благослови́те Го́спода вся дела́ Его́, на вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
На вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
Псало́м 142:
Го́споди, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ моле́ние мое́ во и́стине Твое́й, услы́ши мя в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м, я́ко не оправди́тся пред Тобо́ю всяк живы́й. Я́ко погна́ враг ду́шу мою́, смири́л есть в зе́млю живо́т мой, посади́л мя есть в те́мных, я́ко ме́ртвыя ве́ка. И уны́ во мне дух мой, во мне смяте́ся се́рдце мое́. Помяну́х дни дре́вния, поучи́хся во всех де́лех Твои́х, в творе́ниих руку́ Твое́ю поуча́хся. Возде́х к Тебе́ ру́це мои́, душа́ моя́, я́ко земля́ безво́дная Тебе́. Ско́ро услы́ши мя, Го́споди, исчезе́ дух мой, не отврати́ лица́ Твоего́ от мене́, и уподо́блюся низходя́щим в ров. Слы́шану сотвори́ мне зау́тра ми́лость Твою́, я́ко на Тя упова́х. Скажи́ мне, Го́споди, путь во́ньже пойду́, я́ко к Тебе́ взях ду́шу мою́. Изми́ мя от враг мои́х, Го́споди, к Тебе́ прибего́х. Научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой. Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву. И́мене Твоего́ ра́ди, Го́споди, живи́ши мя, пра́вдою Твое́ю изведе́ши от печа́ли ду́шу мою́. И ми́лостию Твое́ю потреби́ши враги́ моя́ и погуби́ши вся стужа́ющия души́ мое́й, я́ко аз раб Твой есмь.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
После Шестопсалмия
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Бог Госпо́дь, глас 4:
Диакон: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
Стих 1: Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Хор: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
(И далее на каждый стих)
Стих 2: Обыше́дше обыдо́ша мя, и И́менем Госпо́дним противля́хся им.
Стих 3: Не умру́, но жив бу́ду, и пове́м дела́ Госпо́дня.
Стих 4: Ка́мень, Его́же небрего́ша зи́ждущии, Сей бысть во главу́ у́гла, от Го́спода бысть Сей, и есть ди́вен во очесе́х на́ших.
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Хор: Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь апо́столов, глас 4:
Апо́столов первопресто́льницы/ и вселе́нныя учи́телие,/ Влады́ку всех моли́те/ мир вселе́нней дарова́ти// и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дичен воскре́сный, глас 4:
Е́же от ве́ка утае́ное/ и а́нгелом несве́домое та́инство,/ Тобо́ю, Богоро́дице, су́щим на земли́ яви́ся Бог,/ в несли́тном соедине́нии воплоща́емь,/ и Крест во́лею нас ра́ди восприи́м,/ и́мже воскреси́в первозда́ннаго,// спасе́ от сме́рти ду́ши на́ша.
Кафи́змы: (В приходской практике могут сокращаться или опускаться)
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма втора́я:
Псало́м 9:
Испове́мся Тебе́, Го́споди, всем се́рдцем мои́м, пове́м вся чудеса́ Твоя́. Возвеселю́ся и возра́дуюся о Тебе́, пою́ и́мени Твоему́, Вы́шний. Внегда́ возврати́тися врагу́ моему́ вспять, изнемо́гут и поги́бнут от лица́ Твоего́. Я́ко сотвори́л еси́ суд мой и прю мою́, сел еси́ на Престо́ле, судя́й пра́вду. Запрети́л еси́ язы́ком, и поги́бе нечести́вый, и́мя его́ потреби́л еси́ в век и в век ве́ка. Врагу́ оскуде́ша ору́жия в коне́ц, и гра́ды разруши́л еси́, поги́бе па́мять его́ с шу́мом. И Госпо́дь во век пребыва́ет, угото́ва на суд Престо́л Свой, и Той суди́ти и́мать вселе́нней в пра́вду, суди́ти и́мать лю́дем в правоте́. И бысть Госпо́дь прибе́жище убо́гому, помо́щник во благовре́мениих, в ско́рбех. И да упова́ют на Тя зна́ющии и́мя Твое́, я́ко не оста́вил еси́ взыска́ющих Тя, Го́споди. По́йте Го́сподеви, живу́щему в Сио́не, возвести́те во язы́цех начина́ния Его́, я́ко взыска́яй кро́ви их помяну́, не забы́ зва́ния убо́гих. Поми́луй мя, Го́споди, виждь смире́ние мое́ от враг мои́х, вознося́й мя от врат сме́ртных, Я́ко да возвещу́ вся хвалы́ Твоя́ во врате́х дще́ре Сио́ни, возра́дуемся о спасе́нии Твое́м. Углебо́ша язы́цы в па́губе, ю́же сотвори́ша, в се́ти сей, ю́же скры́ша, увязе́ нога́ их. Зна́емь есть Госпо́дь судьбы́ творя́й, в де́лех руку́ свое́ю увязе́ гре́шник. Да возвратя́тся гре́шницы во ад, вси язы́цы забыва́ющии Бо́га. Я́ко не до конца́ забве́н бу́дет ни́щий, терпе́ние убо́гих не поги́бнет до конца́. Воскресни́, Го́споди, да не крепи́тся челове́к, да су́дятся язы́цы пред Тобо́ю. Поста́ви, Го́споди, законоположи́теля над ни́ми, да разуме́ют язы́цы, я́ко челове́цы суть. Вску́ю, Го́споди, отстоя́ дале́че, презира́еши во благовре́мениих, в ско́рбех? Внегда́ горди́тися нечести́вому, возгара́ется ни́щий, увяза́ют в сове́тех, я́же помышля́ют. Я́ко хвали́мь есть гре́шный в по́хотех души́ своея́, и оби́дяй благослови́мь есть. Раздражи́ Го́спода гре́шный, по мно́жеству гне́ва своего́ не взы́щет, несть Бо́га пред ним. Оскверня́ются путие́ его́ на вся́ко вре́мя, отъе́млются судьбы́ Твоя́ от лица́ его́, все́ми враги́ свои́ми облада́ет. Рече́ бо в се́рдце свое́м, не подви́жуся от ро́да в род без зла, его́же кля́твы уста́ его́ по́лна суть, и го́рести и льсти, под язы́ком его́ труд и боле́знь. Приседи́т в лови́тельстве с бога́тыми в та́йных, е́же уби́ти непови́ннаго, о́чи его́ на ни́щаго призира́ете. Лови́т в та́йне я́ко лев во огра́де свое́й, лови́т е́же восхи́тити ни́щаго, восхи́тити ни́щаго, внегда́ привлещи́ и́ в се́ти свое́й. Смири́т его́, преклони́тся и паде́т, внегда́ ему́ облада́ти убо́гими. Рече́ бо в се́рдце свое́м: забы́ Бог, отврати́ лице́ Свое́, да не ви́дит до конца́. Воскресни́, Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́, не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́. Чесо́ ра́ди прогне́ва нечести́вый Бо́га? Рече́ бо в се́рдце свое́м: не взы́щет. Ви́диши, я́ко Ты боле́знь и я́рость смотря́еши, да пре́дан бу́дет в ру́це Твои́, Тебе́ оста́влен есть ни́щий, си́ру Ты бу́ди помо́щник. Сокруши́ мы́шцу гре́шному и лука́вому, взы́щется грех его́ и не обря́щется. Госпо́дь Царь во век и в век ве́ка, поги́бнете, язы́цы, от земли́ Его́. Жела́ние убо́гих услы́шал еси́, Го́споди, угото́ванию се́рдца их внят у́хо Твое́. Суди́ си́ру и смире́ну, да не приложи́т ктому́ велича́тися челове́к на земли́.
Псало́м 10:
На Го́спода упова́х, ка́ко рече́те души́ мое́й: превита́й по гора́м, я́ко пти́ца? Я́ко се, гре́шницы наляко́ша лук, угото́ваша стре́лы в ту́ле, состреля́ти во мра́це пра́выя се́рдцем. Зане́ я́же Ты соверши́л еси́, они́ разруши́ша, пра́ведник же что сотвори́? Госпо́дь во хра́ме святе́м Свое́м. Госпо́дь, на Небеси́ Престо́л Его́, о́чи Его́ на ни́щаго призира́ете, ве́жди Его́ испыта́ете сы́ны челове́ческия. Госпо́дь испыта́ет пра́веднаго и нечести́ваго, любя́й же непра́вду ненави́дит свою́ ду́шу. Одожди́т на гре́шники се́ти, огнь и жу́пел, и дух бу́рен часть ча́ши их. Я́ко пра́веден Госпо́дь, и пра́вды возлюби́, правоты́ ви́де лице́ Его́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 11:
Спаси́ мя, Го́споди, я́ко оскуде́ преподо́бный, я́ко ума́лишася и́стины от сыно́в челове́ческих. Су́етная глаго́ла ки́йждо ко и́скреннему своему́, устне́ льсти́выя в се́рдце, и в се́рдце глаго́лаша зла́я. Потреби́т Госпо́дь вся устны́ льсти́выя, язы́к велере́чивый, ре́кшия: язы́к наш возвели́чим, устны́ на́ша при нас суть, кто нам Госпо́дь есть? Стра́сти ра́ди ни́щих и воздыха́ния убо́гих ны́не воскресну́, глаго́лет Госпо́дь, положу́ся во спасе́ние, не обиню́ся о нем. Словеса́ Госпо́дня словеса́ чи́ста, сребро́ разжже́но, искуше́но земли́, очище́но седмери́цею. Ты, Го́споди, сохрани́ши ны и соблюде́ши ны от ро́да сего́ и во век. О́крест нечести́вии хо́дят, по высоте́ Твое́й умно́жил еси́ сы́ны челове́ческия.
Псало́м 12:
Доко́ле, Го́споди, забу́деши мя до конца́? Доко́ле отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Доко́ле положу́ сове́ты в души́ мое́й, боле́зни в се́рдце мое́м день и нощь? Доко́ле вознесе́тся враг мой на мя? При́зри, услы́ши мя, Го́споди Бо́же мой, просвети́ о́чи мои́, да не когда́ усну́ в смерть, да не когда́ рече́т враг мой, укрепи́хся на него́. Стужа́ющии ми возра́дуются, а́ще подви́жуся. Аз же на ми́лость Твою́ упова́х, возра́дуется се́рдце мое́ о спасе́нии Твое́м, воспою́ Го́сподеви благоде́явшему мне и пою́ и́мени Го́спода Вы́шняго.
Псало́м 13:
Рече́ безу́мен в се́рдце свое́м: несть Бог. Растле́ша и омерзи́шася в начина́ниих, несть творя́й благосты́ню. Госпо́дь с Небесе́ прини́че на сы́ны челове́ческия, ви́дети, а́ще есть разумева́яй или́ взыска́яй Бо́га. Вси уклони́шася, вку́пе неключи́ми бы́ша: несть творя́й благосты́ню, несть до еди́наго. Ни ли́ уразуме́ют вси де́лающии беззако́ние, снеда́ющии лю́ди моя́ в снедь хле́ба? Го́спода не призва́ша. Та́мо убоя́шася стра́ха, иде́же не бе страх, я́ко Госпо́дь в ро́де пра́ведных. Сове́т ни́щаго посрами́сте, Госпо́дь же упова́ние его́ есть. Кто даст от Сио́на спасе́ние Изра́илево? Внегда́ возврати́т Госпо́дь плене́ние люде́й Свои́х, возра́дуется Иа́ков, и возвесели́тся Изра́иль.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 14:
Го́споди, кто обита́ет в жили́щи Твое́м? Или́ кто всели́тся во святу́ю го́ру Твою́? Ходя́й непоро́чен и де́лаяй пра́вду, глаго́ляй и́стину в се́рдце свое́м. И́же не ульсти́ язы́ком свои́м и не сотвори́ и́скреннему своему́ зла, и поноше́ния не прия́т на бли́жния своя́. Уничиже́н есть пред ним лука́внуяй, боя́щия же ся Го́спода сла́вит, клены́йся и́скреннему своему́ и не отмета́яся. Сребра́ своего́ не даде́ в ли́хву и мзды на непови́нных не прия́т. Творя́й сия́ не подви́жится во век.
Псало́м 15:
Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко на Тя упова́х. Рех Го́сподеви: Госпо́дь мой еси́ Ты, я́ко благи́х мои́х не тре́буеши. Святы́м, и́же суть на земли́ Его́, удиви́ Госпо́дь вся хоте́ния Своя́ в них. Умно́жишася не́мощи их, по сих ускори́ша: не соберу́ собо́ры их от крове́й, ни помяну́ же име́н их устна́ма мои́ма. Госпо́дь часть достоя́ния моего́ и ча́ши моея́, Ты еси́ устроя́яй достоя́ние мое́ мне. У́жя нападо́ша ми в держа́вных мои́х, и́бо достоя́ние мое́ держа́вно есть мне. Благословлю́ Го́спода, вразуми́вшаго мя, еще́ же и до но́щи наказа́ша мя утро́бы моя́. Предзре́х Го́спода предо мно́ю вы́ну, я́ко одесну́ю мене́ есть, да не подви́жуся. Сего́ ра́ди возвесели́ся се́рдце мое́, и возра́довася язы́к мой, еще́ же и плоть моя́ всели́тся на упова́нии. Я́ко не оста́виши ду́шу мою́ во а́де, ниже́ да́си преподо́бному Твоему́ ви́дети истле́ния. Сказа́л ми еси́ пути́ живота́, испо́лниши мя весе́лия с лице́м Твои́м, красота́ в десни́це Твое́й в коне́ц.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́, Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 4:
Воззре́вша на гро́бный вход,/ и пла́мене а́нгельскаго не терпя́ща мироно́сицы,/ с тре́петом дивля́хуся, глаго́люща:/ егда́ укра́деся отве́рзый разбо́йнику рай?/ Еда́ ли воста́, И́же и пре́жде стра́сти пропове́давый воста́ние?/ Вои́стинну воскре́се Христо́с,// су́щим во а́де подая́ живо́т, и воскресе́ние.
Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Во́льным Твои́м сове́том Крест претерпе́л еси́, Спа́се:/ и во гро́бе но́ве челове́цы положи́ша Тя сме́ртнии,/ сло́вом концы́ соста́вльшаго./ Те́мже свя́зан бысть чу́ждий:/ смерть лю́то пленя́шеся,/ и су́щии во а́де вси взыва́ху живоно́сному воста́нию Твоему́:// Христо́с воскре́се, Жизнода́вец пребыва́яй во ве́ки.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Удиви́ся Ио́сиф, е́же па́че естества́ зря,/ и внима́ше мы́слию и́же на руно́ дождь,/ в безсе́меннем зача́тии Твое́м, Богоро́дице,/ купину́ огне́м неопали́мую, жезл Ааро́нов прозя́бший,/ и свиде́тельствуя обру́чник Твой и храни́тель, свяще́нником взыва́ше:// Де́ва ражда́ет, и по рождестве́ па́ки Дева пребыва́ет.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма тре́тья:
Псало́м 17:
Возлюблю́ Тя, Го́споди, кре́посте моя́. Госпо́дь утвержде́ние мое́, и прибе́жище мое́, и Изба́витель Мой, Бог мой, Помо́щник мой, и упова́ю на Него́, Защи́титель мой, и рог спасе́ния моего́, и Засту́пник мой. Хваля́ призову́ Го́спода и от враг мои́х спасу́ся. Одержа́ша мя боле́зни сме́ртныя, и пото́цы беззако́ния смято́ша мя, боле́зни а́довы обыдо́ша мя, предвари́ша мя се́ти сме́ртныя. И внегда́ скорбе́ти ми, призва́х Го́спода, и к Бо́гу моему́ воззва́х, услы́ша от хра́ма Свята́го Своего́ глас мой, и вопль мой пред Ним вни́дет во у́ши Его́. И подви́жеся, и тре́петна бысть земля́, и основа́ния гор смято́шася и подвиго́шася, я́ко прогне́вася на ня Бог. Взы́де дым гне́вом Его́, и огнь от лица́ Его́ воспла́менится, у́глие возгоре́ся от Него́. И приклони́ небеса́, и сни́де, и мрак под нога́ма Его́. И взы́де на Херуви́мы, и лете́, лете́ на крилу́ ве́треню. И положи́ тму закро́в Свой, о́крест Его́ селе́ние Его́, темна́ вода́ во о́блацех возду́шных. От облиста́ния пред Ним о́блацы проидо́ша, град и у́глие о́гненное. И возгреме́ с Небесе́ Госпо́дь и Вы́шний даде́ глас Свой. Низпосла́ стре́лы и разгна́ я́, и мо́лнии умно́жи и смяте́ я́. И яви́шася исто́чницы водни́и, и откры́шася основа́ния вселе́нныя, от запреще́ния Твоего́, Го́споди, от дохнове́ния ду́ха гне́ва Твоего́. Низпосла́ с высоты́, и прия́т мя, восприя́т мя от вод мно́гих. Изба́вит мя от враго́в мои́х си́льных и от ненави́дящих мя, я́ко утверди́шася па́че мене́. Предвари́ша мя в день озлобле́ния моего́, и бысть Госпо́дь утверже́ние мое́. И изведе́ мя на широту́, изба́вит мя, я́ко восхоте́ мя. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю возда́ст ми. Я́ко сохрани́х пути́ Госпо́дни и не нече́ствовах от Бо́га моего́. Я́ко вся судьбы́ Его́ предо мно́ю и оправда́ния Его́ не отступи́ша от мене́. И бу́ду непоро́чен с Ним, и сохраню́ся от беззако́ния моего́. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю пред очи́ма Его́. С преподо́бным преподо́бен бу́деши, и с му́жем непови́нным непови́нен бу́деши, и со избра́нным избра́н бу́деши, и со стропти́вым разврати́шися. Я́ко Ты лю́ди смире́нныя спасе́ши и о́чи го́рдых смири́ши. Я́ко Ты просвети́ши свети́льник мой, Го́споди, Бо́же мой, просвети́ши тму мою́. Я́ко Тобо́ю изба́влюся от искуше́ния и Бо́гом мои́м прейду́ сте́ну. Бог мой, непоро́чен путь Его́, словеса́ Госпо́дня разжже́на, Защи́титель есть всех упова́ющих на Него́. Я́ко кто бог, ра́зве Го́спода? или́ кто бог, ра́зве Бо́га на́шего? Бог препоясу́яй мя си́лою, и положи́ непоро́чен путь мой. Соверша́яй но́зе мои́, я́ко еле́ни, и на высо́ких поставля́яй мя. Науча́яй ру́це мои́ на брань, и положи́л еси́ лук ме́дян мы́шца моя́. И дал ми еси́ защище́ние спасе́ния, и десни́ца Твоя́ восприя́т мя, и наказа́ние Твое́ испра́вит мя в коне́ц, и наказа́ние Твое́ то мя научи́т. Ушири́л еси́ стопы́ моя́ подо мно́ю, и не изнемого́сте плесне́ мои́. Пожену́ враги́ моя́, и пости́гну я́, и не возвращу́ся, до́ндеже сконча́ются. Оскорблю́ их, и не возмо́гут ста́ти, паду́т под нога́ма мои́ма. И препоя́сал мя еси́ си́лою на брань, спял еси́ вся востаю́щия на мя под мя. И враго́в мои́х дал ми еси́ хребе́т, и ненави́дящия мя потреби́л еси́. Воззва́ша, и не бе спаса́яй: ко Го́споду, и не услы́ша их. И истню́ я́ я́ко прах пред лице́м ве́тра, я́ко бре́ние путе́й погла́жду я́. Изба́виши мя от пререка́ния люде́й, поста́виши мя во главу́ язы́ков. Лю́дие, и́хже не ве́дех, рабо́таша ми. В слух у́ха послу́шаша мя. Сы́нове чужди́и солга́ша ми. Сы́нове чужди́и обетша́ша и охромо́ша от стезь свои́х. Жив Госпо́дь, и благослове́н Бог, и да вознесе́тся Бог спасе́ния моего́. Бог дая́й отмще́ние мне и покори́вый лю́ди под мя. Изба́витель мой от враг мои́х гневли́вых, от востаю́щих на мя вознесе́ши мя, от му́жа непра́ведна изба́виши мя. Сего́ ра́ди испове́мся Тебе́ во язы́цех, Го́споди, и и́мени Твоему́ пою́: велича́яй спасе́ния царе́ва, и творя́й ми́лость христу́ Своему́ Дави́ду, и се́мени его́ до ве́ка.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 18:
Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию, творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет твердь. День дни отрыга́ет глаго́л, и нощь но́щи возвеща́ет ра́зум. Не суть ре́чи, ниже́ словеса́, и́хже не слы́шатся гла́си их. Во всю зе́млю изы́де веща́ние их и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их. В со́лнце положи́ селе́ние Свое́, и Той, я́ко Жени́х исходя́й от черто́га Своего́, возра́дуется, я́ко Исполи́н тещи́ путь. От кра́я небесе́ исхо́д Его́, и сре́тение Его́ до кра́я небесе́, и несть и́же укры́ется теплоты́ Его́. Зако́н Госпо́день непоро́чен, обраща́яй ду́ши, свиде́тельство Госпо́дне ве́рно, умудря́ющее младе́нцы. Оправда́ния Госпо́дня пра́ва, веселя́щая се́рдце, за́поведь Госпо́дня светла́, просвеща́ющая о́чи. Страх Госпо́день чист, пребыва́яй в век ве́ка: судьбы́ Госпо́дни и́стинны, оправда́ны вку́пе, вожделе́нны па́че зла́та и ка́мене че́стна мно́га, и сла́ждша па́че ме́да и со́та. И́бо раб Твой храни́т я́, внегда́ сохрани́ти я́, воздая́ние мно́го. Грехопаде́ния кто разуме́ет? От та́йных мои́х очи́сти мя, и от чужди́х пощади́ раба́ Твоего́, а́ще не облада́ют мно́ю, тогда́ непоро́чен бу́ду и очи́щуся от греха́ вели́ка. И бу́дут во благоволе́ние словеса́ уст мои́х, и поуче́ние се́рдца моего́ пред Тобо́ю вы́ну, Го́споди, Помо́щниче мой и Изба́вителю мой.
Псало́м 19:
Услы́шит тя Госпо́дь в день печа́ли, защи́тит тя и́мя Бо́га Иа́ковля. По́слет ти по́мощь от Свята́го и от Сио́на засту́пит тя. Помяне́т вся́ку же́ртву твою́, и всесожже́ние твое́ ту́чно бу́ди. Даст ти Госпо́дь по се́рдцу твоему́ и весь сове́т твой испо́лнит. Возра́дуемся о спасе́нии твое́м и во и́мя Го́спода Бо́га на́шего возвели́чимся. Испо́лнит Госпо́дь вся проше́ния твоя́. Ны́не позна́х, я́ко спасе́ Госпо́дь христа́ Своего́, услы́шит его́ с Небесе́ Свята́го Своего́, в си́лах спасе́ние десни́цы Его́. Си́и на колесни́цах, и си́и на ко́нех, мы же во и́мя Го́спода Бо́га на́шего призове́м. Ти́и спя́ти бы́ша и падо́ша, мы же воста́хом и испра́вихомся. Го́споди, спаси́ царя́ и услы́ши ны, во́ньже а́ще день призове́м Тя.
Псало́м 20:
Го́споди, си́лою Твое́ю возвесели́тся царь и о спасе́нии Твое́м возра́дуется зело́. Жела́ние се́рдца его́ дал еси́ ему́, и хоте́ния устну́ его́ не́си лиши́л его́. Я́ко предвари́л еси́ его́ благослове́нием благосты́нным, положи́л еси́ на главе́ его́ вене́ц от ка́мене че́стна. Живота́ проси́л есть у Тебе́, и дал еси́ ему́ долготу́ дний во век ве́ка. Ве́лия сла́ва его́ спасе́нием Твои́м, сла́ву и велеле́пие возложи́ши на него́. Я́ко да́си ему́ благослове́ние во век ве́ка, возвесели́ши его́ ра́достию с лице́м Твои́м. Я́ко царь упова́ет на Го́спода, и ми́лостию Вы́шняго не подви́жится. Да обря́щется рука́ Твоя́ всем враго́м Твои́м, десни́ца Твоя́ да обря́щет вся ненави́дящия Тебе́. Я́ко положи́ши их я́ко пещь о́гненную во вре́мя лица́ Твоего́, Госпо́дь гне́вом Свои́м смяте́т я́, и снесть их огнь. Плод их от земли́ погуби́ши, и се́мя их от сыно́в челове́ческих. Я́ко уклони́ша на Тя зла́я, помы́слиша сове́ты, и́хже не возмо́гут соста́вити. Я́ко положи́ши я́ хребе́т, во избы́тцех Твои́х угото́виши лице́ их. Вознеси́ся, Го́споди, си́лою Твое́ю, воспое́м и пое́м си́лы Твоя́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 21:
Бо́же, Бо́же мой, вонми́ ми, вску́ю оста́вил мя еси́? Дале́че от спасе́ния моего́ словеса́ грехопаде́ний мои́х. Бо́же мой, воззову́ во дни, и не услы́шиши, и в нощи́, и не в безу́мие мне. Ты же во Святе́м живе́ши, хвало́ Изра́илева. На Тя упова́ша отцы́ на́ши, упова́ша и изба́вил еси́ я́. К Тебе́ воззва́ша, и спасо́шася, на Тя упова́ша, и не постыде́шася. Аз же есмь червь, а не челове́к, поноше́ние челове́ков и уничиже́ние люде́й. Вси ви́дящии мя поруга́ша ми ся, глаго́лаша устна́ми, покива́ша главо́ю: упова́ на Го́спода, да изба́вит его́, да спасе́т его́, я́ко хо́щет его́. Я́ко Ты еси́ исто́ргий мя из чре́ва, упова́ние мое́ от сосцу́ ма́тере моея́. К Тебе́ приве́ржен есмь от ложе́сн, от чре́ва ма́тере моея́ Бог мой еси́ Ты. Да не отсту́пиши от мене́, я́ко скорбь близ, я́ко несть помога́яй ми. Обыдо́ша мя тельцы́ мно́зи, юнцы́ ту́чнии одержа́ша мя. Отверзо́ша на мя уста́ своя́, я́ко лев восхища́яй и рыка́яй. Я́ко вода́ излия́хся, и разсы́пашася вся ко́сти моя́, бысть се́рдце мое́ я́ко воск, та́яй посреде́ чре́ва моего́. И́зсше я́ко скуде́ль кре́пость моя́, и язы́к мой прильпе́ горта́ни моему́, и в персть сме́рти свел мя еси́. Я́ко обыдо́ша мя пси мно́зи, сонм лука́вых одержа́ша мя, ископа́ша ру́це мои́ и но́зе мои́. Исчето́ша вся ко́сти моя́, ти́и же смотри́ша и презре́ша мя. Раздели́ша ри́зы моя́ себе́, и о оде́жди мое́й мета́ша жре́бий. Ты же, Го́споди, не удали́ по́мощь Твою́ от мене́, на заступле́ние мое́ вонми́. Изба́ви от ору́жия ду́шу мою́, и из руки́ пе́сии единоро́дную мою́. Спаси́ мя от уст льво́вых и от рог единоро́жь смире́ние мое́. Пове́м и́мя Твое́ бра́тии мое́й, посреде́ це́ркве воспою́ Тя. Боя́щиися Го́спода, восхвали́те Его́, все се́мя Иа́ковле, просла́вите Его́, да убои́тся же от Него́ все се́мя Изра́илево. Я́ко не уничижи́, ниже́ негодова́ моли́твы ни́щаго, ниже́ отврати́ лице́ Свое́ от мене́, и егда́ воззва́х к Нему́, услы́ша мя. От Тебе́ похвала́ моя́, в це́ркви вели́цей испове́мся Тебе́, моли́твы моя́ возда́м пред боя́щимися Его́. Ядя́т убо́зии и насы́тятся, и восхва́лят Го́спода взыска́ющии Его́, жива́ бу́дут сердца́ их в век ве́ка. Помяну́тся и обратя́тся ко Го́споду вси концы́ земли́, и покло́нятся пред Ним вся оте́чествия язы́к. Я́ко Госпо́дне есть ца́рствие, и Той облада́ет язы́ки. Ядо́ша и поклони́шася вси ту́чнии земли́, пред Ним припаду́т вси низходя́щии в зе́млю, и душа́ моя́ Тому́ живе́т. И се́мя мое́ порабо́тает Ему́, возвести́т Го́сподеви род гряду́щий. И возвестя́т пра́вду Его́ лю́дем ро́ждшимся, я́же сотвори́ Госпо́дь.
Псало́м 22:
Госпо́дь пасе́т мя, и ничто́же мя лиши́т. На ме́сте зла́чне, та́мо всели́ мя, на воде́ поко́йне воспита́ мя. Ду́шу мою́ обрати́, наста́ви мя на стези́ пра́вды, и́мене ра́ди Своего́. А́ще бо и пойду́ посреде́ се́ни сме́ртныя, не убою́ся зла, я́ко Ты со мно́ю еси́, жезл Твой и па́лица Твоя́, та мя уте́шиста. Угото́вал еси́ предо мно́ю трапе́зу сопроти́в стужа́ющим мне, ума́стил еси́ еле́ом главу́ мою́, и ча́ша Твоя́ упоява́ющи мя, я́ко держа́вна. И ми́лость Твоя́ пожене́т мя вся дни живота́ моего́, и е́же всели́ти ми ся в дом Госпо́день, в долготу́ дний.
Псало́м 23:
Госпо́дня земля́, и исполне́ние ея́, вселе́нная и вси живу́щии на ней. Той на моря́х основа́л ю есть, и на река́х угото́вал ю есть. Кто взы́дет на го́ру Госпо́дню? или́ кто ста́нет на ме́сте святе́м Его́? Непови́нен рука́ма и чист се́рдцем, и́же не прия́т всу́е ду́шу свою́, и не кля́тся ле́стию и́скреннему своему́. Сей прии́мет благослове́ние от Го́спода, и ми́лостыню от Бо́га, Спа́са своего́. Сей род и́щущих Го́спода, и́щущих лице́ Бо́га Иа́ковля. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь кре́пок и си́лен, Госпо́дь си́лен в бра́ни. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь сил, Той есть Царь сла́вы.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 4, подо́бен: «Ско́ро предвари́...»:
Воскре́сл еси́ я́ко Безсме́ртный от гро́ба, Спа́се,/ совоздви́гл еси́ мир Твой си́лою Твое́ю, Христе́ Бо́же наш,/ сокруши́л еси́ в кре́пости сме́рти держа́ву,/ показа́л еси́, Ми́лостиве, воскресе́ние всем:// те́мже Тя и сла́вим, Еди́не Человеколю́бче.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,/ пове́м вся чудеса́ Твоя́.
С го́рних высо́т соше́д Гаврии́л,/ и к ка́меню присту́пль, иде́же Ка́мень жи́зни,/ белонося́й взыва́ше ко пла́чущим:/ преста́ните вы от рыда́ния во́пля, име́ющия и ны́не ми́лостивное:/ Его́же бо и́щете пла́чуща, дерза́йте, я́ко вои́стинну воста́л есть./ Те́мже возопи́йте апо́столом: я́ко воскре́се Госпо́дь,/ Воста́вшему поклони́теся ра́дость прие́мша.// Дерза́йте у́бо, да дерза́ет у́бо и Е́ва.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Удиви́шася Чи́стая, вси а́нгелов ли́цы та́инству Твоего́ рожде́ния стра́шному:/ ка́ко И́же вся содержа́й ма́нием еди́нем,/ объя́тии Твои́ми я́ко челове́к содержава́ется,/ и прие́млет нача́ло Преве́чный и млеко́м пита́ется,/ И́же вся́кое дыха́ние пита́яй неизрече́нною бла́гостию;// и Тя, я́ко вои́стинну Бо́жию Ма́терь хва́ляще, сла́вят.
После кафизм:
Полиеле́й: [2]
Хор: Хвали́те И́мя Госпо́дне, хвали́те, раби́ Го́спода.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Благослове́н Госпо́дь от Сио́на, живы́й во Иерусали́ме.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко Благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Бо́гу Небе́сному, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Тропари́ воскре́сные, глас 5:
Хор: Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
А́нгельский собо́р удиви́ся,/ зря́ Тебе́ в ме́ртвых вмени́вшася,/ сме́ртную же, Спа́се, кре́пость разори́вша,/ и с Собо́ю Ада́ма воздви́гша,// и от а́да вся свобо́ждша.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Почто́ ми́ра с ми́лостивными слеза́ми,/ о учени́цы растворя́ете?/ Блиста́яйся во гро́бе а́нгел/ мироно́сицам веща́ше:/ ви́дите вы гро́б и уразуме́йте,// Спас бо воскре́се от гро́ба.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Зело́ ра́но мироно́сицы теча́ху/ ко гро́бу Твоему́ рыда́ющия,/ но предста́ к ним а́нгел, и рече́:/ рыда́ния вре́мя преста́, не пла́чите,// воскресе́ние же апо́столом рцы́те.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Мироно́сицы жены́, с ми́ры прише́дша/ ко гро́бу Твоему́, Спа́се, рыда́ху,/ а́нгел же к ним рече́, глаго́ля:/ что с ме́ртвыми Жива́го помышля́ете?// Я́ко Бог бо воскре́се от гро́ба.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху/
Поклони́мся Отцу́,/ и Его́ Сы́нови, и Свято́му Ду́ху,/ Святе́й Тро́ице во еди́ном существе́, с серафи́мы зову́ще:/ Свят, Свят, Свят еси́, Го́споди.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./
Жизнода́вца ро́ждши,/ греха́, Де́во, Ада́ма изба́вила еси́,/ ра́дость же Е́ве в печа́ли ме́сто подала́ еси́;/ па́дшия же от жи́зни/ к сей напра́ви,// из Тебе́ воплоти́выйся Бог и Челове́к.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа,// сла́ва Тебе́, Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благослови́ся И́мя Твое́ и просла́вися Ца́рство Твое́, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ипакои́, глас 4:
Я́же Твоего́ пресла́внаго воста́ния, предте́кша мироно́сицы,/ апо́столом пропове́даху Христе́,/ я́ко воскре́сл еси́ я́ко Бог,// подая́ ми́рови ве́лию ми́лость.
Степе́нна, глас 4:
1 антифо́н:
Хор: От ю́ности моея́/ мно́зи бо́рют мя стра́сти,/ но Сам мя заступи́,// и спаси́, Спа́се мой. (Дважды)
Ненави́дящии Сио́на,/ посрами́теся от Го́спода,/ я́ко трава́ бо огне́м// бу́дете изсо́хше. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ вся́ка душа́ живи́тся,/ и чистото́ю возвыша́ется,// светле́ется Тро́йческим еди́нством священнота́йне.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ вся́ка душа́ живи́тся,/ и чистото́ю возвыша́ется,// светле́ется Тро́йческим еди́нством священнота́йне.
2 антифо́н:
Воззва́х Тебе́ Го́споди те́пле,/ из глубины́ души́ моея́,/ и мне да бу́дут на послуша́ние// Боже́ственная Твоя́ ушеса́. (Дважды)
На Го́спода наде́жду всяк кто стяжа́в,// вы́шший есть всех скорбя́щих. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ то́чатся благода́тныя струи́,/ напая́юща вся́ку тварь// ко оживле́нию.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ то́чатся благода́тныя струи́,/ напая́юща вся́ку тварь// ко оживле́нию.
3 антифо́н:
Се́рдце мое́/ к Тебе́, Сло́ве, да возвы́сится,/ и да ничто́же услади́т мя// от мирски́х красо́т на сла́бость. (Дважды)
К ма́тери свое́й/ я́коже и́мать кто любо́вь,/ ко Го́споду те́пльше// любле́нием до́лжни есмы́. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ богове́дения бога́тство,/ зре́ния, и прему́дрости:// вся бо в сем оте́ческая веле́ния сло́во открыва́ет.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ богове́дения бога́тство,/ зре́ния, и прему́дрости:// вся бо в сем оте́ческая веле́ния сло́во открыва́ет.
Проки́мен и чте́ние Ева́нгелия:
Диакон: Во́нмем. Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас четве́ртый: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Хор: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Бо́же, уши́ма на́шима услы́шахом, и отцы́ на́ши возвести́ша нам.
Хор: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/
Хор: И изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Я́ко Свят еси́ Бо́же наш и во святы́х почива́еши и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́, хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Вся́кое дыха́ние.
Хор: Да хва́лит Го́спода.
Диакон: И о сподо́битися нам слы́шанию Свята́го Ева́нгелия, Го́спода Бо́га мо́лим.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Прему́дрость, про́сти, услы́шим Свята́го Ева́нгелия.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Иерей: От Луки́ Свята́го Ева́нгелия чте́ние.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Диакон: Во́нмем.
Ева́нгелие у́треннее воскре́сное 5-е (Лк., зач. 113: гл.24, стт.12-35):
Иерей: Во вре́мя о́но Петр воста́в тече́ ко гро́бу, и прини́к ви́де ри́зы еди́ны лежа́ща: и оты́де, в себе́ дивя́ся бы́вшему. И се два от них бе́ста иду́ща в то́йже день в весь, отстоя́щу ста́дий шестьдеся́т от Иерусали́ма, е́йже и́мя Еммау́с: и та бесе́доваста к себе́ о всех сих приклю́чшихся. И бысть бесе́дующема и́ма и совопроша́ющемася, и Сам Иису́с прибли́жився идя́ше с ни́ма: о́чи же ею́ держа́стеся, да Его́ не позна́ета. Рече́ же к ни́ма: что суть словеса́ сия́, о ни́хже стяза́етася к себе́ иду́ща, и еста́ дря́хла? Отвеща́в же еди́н, ему́же и́мя Клео́па, рече́ к Нему́: Ты ли еди́н пришле́ц еси́ во Иерусали́м, и не уве́дел еси́ бы́вших в нем во дни сия́? И рече́ и́ма: ки́их? О́на же ре́ста ему́: я́же о Иису́се Назаряни́не, и́же бысть Муж Проро́к, си́лен де́лом и сло́вом пред Бо́гом и все́ми людьми́: ка́ко преда́ша Его́ архиере́и и кня́зи на́ши на осужде́ние сме́рти, и распя́ша Его́: мы же наде́яхомся, я́ко Сей есть хотя́ изба́вити Изра́иля: но и над все́ми си́ми, тре́тий сей день есть днесь, отне́лиже сия́ бы́ша. Но и жены́ не́кия от нас ужаси́ша ны, бы́вшия ра́но у гро́ба: и не обре́тша телесе́ Его́, приидо́ша, глаго́люща, я́ко и явле́ние А́нгел ви́деша, и́же глаго́лют Его́ жи́ва. И идо́ша не́цыи от нас ко гро́бу, и обре́тоша та́ко, я́коже и жены́ ре́ша: Самого́ же не ви́деша. И Той рече́ к ни́ма: о несмы́сленная и ко́сная се́рдцем, е́же ве́ровати о всех, я́же глаго́лаша проро́цы: не сия́ ли подоба́ше пострада́ти Христу́ и вни́ти в сла́ву свою́? И наче́н от Моисе́а и от всех проро́к, сказа́ше и́ма от всех писа́ний я́же о Нем. И прибли́жишася в весь, в ню́же идя́ста: и Той творя́шеся далеча́йше ити́. И нужда́ста Его́, глаго́люща: обля́зи с на́ма, я́ко к ве́черу есть, и приклони́лся есть день. И вни́де с ни́ма облещи́. И бысть я́ко возлеже́ с ни́ма, и прии́м хлеб благослови́, и преломи́в дая́ше и́ма. О́нема же отверзо́стеся о́чи, и позна́ста Его́: и Той неви́димь бысть и́ма. И реко́ста к себе́: не се́рдце ли на́ю горя́ бе в на́ю, егда́ глаго́лаше на́ма на пути́ и егда́ ска́зоваше на́ма писа́ния? И воста́вша в той час, возврати́стася во Иерусали́м, и обрето́ста совоку́пленны единагона́десяте и и́же бя́ху с ни́ми, глаго́лющих, я́ко вои́стинну воста́ Госпо́дь и яви́ся Си́мону. И та пове́даста, я́же бы́ша на пути́, и я́ко позна́ся и́ма в преломле́нии хле́ба.
Но Петр, встав, побежал ко гробу и, наклонившись, увидел только пелены лежащие, и пошел назад, дивясь сам в себе происшедшему.
В тот же день двое из них шли в селение, отстоящее стадий на шестьдесят от Иерусалима, называемое Эммаус;
и разговаривали между собою о всех сих событиях.
И когда они разговаривали и рассуждали между собою, и Сам Иисус, приблизившись, пошел с ними.
Но глаза их были удержаны, так что они не узнали Его.
Он же сказал им: о чем это вы, идя, рассуждаете между собою, и отчего вы печальны?
Один из них, именем Клеопа, сказал Ему в ответ: неужели Ты один из пришедших в Иерусалим не знаешь о происшедшем в нем в эти дни?
И сказал им: о чем? Они сказали Ему: что было с Иисусом Назарянином, Который был пророк, сильный в деле и слове пред Богом и всем народом;
как предали Его первосвященники и начальники наши для осуждения на смерть и распяли Его.
А мы надеялись было, что Он есть Тот, Который должен избавить Израиля; но со всем тем, уже третий день ныне, как это произошло.
Но и некоторые женщины из наших изумили нас: они были рано у гроба
и не нашли тела Его и, придя, сказывали, что они видели и явление Ангелов, которые говорят, что Он жив.
И пошли некоторые из наших ко гробу и нашли так, как и женщины говорили, но Его не видели.
Тогда Он сказал им: о, несмысленные и медлительные сердцем, чтобы веровать всему, что предсказывали пророки!
Не так ли надлежало пострадать Христу и войти в славу Свою?
И, начав от Моисея, из всех пророков изъяснял им сказанное о Нем во всем Писании.
И приблизились они к тому селению, в которое шли; и Он показывал им вид, что хочет идти далее.
Но они удерживали Его, говоря: останься с нами, потому что день уже склонился к вечеру. И Он вошел и остался с ними.
И когда Он возлежал с ними, то, взяв хлеб, благословил, преломил и подал им.
Тогда открылись у них глаза, и они узнали Его. Но Он стал невидим для них.
И они сказали друг другу: не горело ли в нас сердце наше, когда Он говорил нам на дороге и когда изъяснял нам Писание?
И, встав в тот же час, возвратились в Иерусалим и нашли вместе одиннадцать апостолов и бывших с ними,
которые говорили, что Господь истинно воскрес и явился Симону.
И они рассказывали о происшедшем на пути, и как Он был узнан ими в преломлении хлеба.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
После Евангелия:
Воскре́сная песнь по Ева́нгелии, глас 6:
Хор: Воскресе́ние Христо́во ви́девше,/ поклони́мся Свято́му Го́споду Иису́су,/ еди́ному безгре́шному,/ Кресту́ Твоему́ покланя́емся, Христе́,/ и свято́е Воскресе́ние Твое́ пое́м и сла́вим:/ Ты бо еси́ Бог наш,/ ра́зве Тебе́ ино́го не зна́ем,/ и́мя Твое́ имену́ем./ Прииди́те вси ве́рнии,/ поклони́мся Свято́му Христо́ву Воскресе́нию:/ се бо прии́де Кресто́м ра́дость всему́ ми́ру./ Всегда́ благословя́ще Го́спода,/ пое́м Воскресе́ние Его́:/ распя́тие бо претерпе́в,// сме́ртию смерть разруши́.
Псало́м 50:
Чтец: Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя. Я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х, и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х и победи́ши, внегда́ суди́ти Ти. Се бо в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо и́стину возлюби́л еси́, безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся, омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие, возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х, и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́, и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́, и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́, возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо, всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н, се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския, тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая: тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
После 50 псалма:
Глас 6:
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху./ Моли́твами апо́столов,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./ Моли́твами Богоро́дицы,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
Поми́луй мя, Бо́же,/ по вели́цей ми́лости Твое́й,/ и по мно́жеству щедро́т Твои́х// очи́сти беззако́ние мое́.
Стихира воскресная, глас 6:
Стихира: Воскре́с Иису́с от гро́ба,/ я́коже прорече́,/ даде́ нам живо́т ве́чный// и ве́лию ми́лость.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день) и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Иерей: Ми́лостию и щедро́тами и человеколю́бием единоро́днаго Твоего́ Сы́на, с Ни́мже благослове́н еси́, со Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Кано́н: (В приходской практике может сокращаться по -разному)
Песнь 1:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Мо́ря чермну́ю пучи́ну/ невла́жными стопа́ми/ дре́вний пешеше́ствовав Изра́иль,/ крестообра́зныма Моисе́овыма рука́ма// Амали́кову си́лу в пусты́ни победи́л есть.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Возне́слся еси́ на пречи́стем дре́ве кре́стнем,/ на́ше отпаде́ние исправля́я,/ е́же на дре́ве исцеля́я всегуби́тельство, Влады́ко,// я́ко Благ и Всеси́лен.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Во гро́бе пло́тски, во а́де же с душе́ю, я́ко Бог:/ в раи́ же с разбо́йником, и на Престо́ле был еси́, Христе́, со Отце́м и Ду́хом,// вся исполня́я Неопи́санный.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Без се́мене О́тчею во́лею/ от Боже́ственнаго Ду́ха Бо́жия зачала́ еси́ Сы́на,/ и пло́тию родила́ еси́:/ И́же из Отца́ без ма́тере,// нас же ра́ди, из Тебе́ без отца́.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Сотрясо́шася лю́дие, смято́шася язы́цы,/ ца́рствия же держа́вная уклони́шася, Чи́стая, от стра́ха рождества́ Твоего́:/ прии́де бо Царь мой, и низложи́ мучи́теля,// и мир от тли изба́ви.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Жили́ще Свое́, живы́й в вы́шних,/ к челове́ком соше́д, освяти́ Христе́, и непоколеби́мо яви́:/ Еди́на бо по рождестве́ де́вства сокро́вище,// Зижди́теля ро́ждши пребыла́ еси́.
Кано́н апп. Петра́ и Па́вла, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Пода́ждь ми, Го́споди, Пресвята́го Твоего́ Ду́ха ка́пли дарова́ний, сло́во наро́чито,// и возвеселю́ся, ве́рно похваля́я пе́рвых апо́стол Твои́х исправле́ния.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Оста́вил еси́, прехва́льне Пе́тре, усе́рдно вре́менная/ и Христо́вым стопа́м после́довал еси́,// неве́рство же оста́вив, Па́вле, и Призва́вшему тя после́довал еси́.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Благода́ть, апо́столи, суще́ственне наше́дшую вам, прие́мше Боже́ственнаго Ду́ха,// проидо́сте зе́млю всю, Пе́тре и Па́вле, уча́ще концы́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Вити́йстии многовеща́ннии и мусики́йстии велегла́снии язы́цы/ Тя не мо́гут чти́ти или́ пе́ти, Чи́стая:// па́че бо челове́ка соде́яшася в Тебе́ еди́ней Боже́ственная та́инства.
Кано́н 12-ти апо́столов, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Лик апо́стольский пе́ти ми жела́ющу, Христе́,/ моли́твами их, я́ко Бог, зарю́ Пресвята́го Ду́ха да́руй ми// и свет прему́дрости Твоея́.
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Укре́пльшеся си́лою Твое́ю и благода́тию, Христе́,/ си́лу проти́вных враг разруши́ша честни́и Твои́ апо́столи,// Богови́дцы бы́вше неоску́дным к Тебе́ манове́нием.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Прему́дрости Небе́сныя научи́вшеся, пресла́внии Христо́вы апо́столи,/ я́вственно, прему́дрии, обуи́сте многосло́вия нечести́вых// поспеше́нием пропове́дания.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: От Тро́ицы Пребоже́ственныя Еди́наго, Пречи́стая, родила́ еси́,/ из Тебе́ пло́тию я́вльшагося по нам, благоволе́нием ро́ждшаго И́// и де́йством Ду́ха Пресвята́го, Де́во Ма́ти.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Отве́рзу уста́ моя́,/ и напо́лнятся Ду́ха,/ и сло́во отры́гну Цари́це Ма́тери,/ и явлю́ся, све́тло торжеству́я,// и воспою́, ра́дуяся, Тоя́ чудеса́.
Песнь 3:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Весели́тся о Тебе́ Це́рковь Твоя́, Христе́, зову́щи:/ Ты моя́ кре́пость, Го́споди,// и прибе́жище, и утвержде́ние.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Дре́во живо́тное, мы́сленный и́стинный виногра́д,// на Кресте́ ви́сит, всем источа́я нетле́ние.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Я́ко вели́к, я́ко стра́шен, я́ко а́дово низло́жь шата́ние,// и я́ко Бог нетле́нен, ны́не пло́тски воскре́се.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Ты еди́на су́щим на земли́,/ я́же па́че естества́ благи́х Хода́таица,/ Ма́ти Бо́жия была́ еси́:// те́мже Ти, ра́дуйся, прино́сим.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Очища́ется челове́ков существо́,/ Тобо́ю присовоку́пльшееся нестерпи́мому Боже́ственному Огню́:/ я́ко сокрове́нный, Пречи́стая Де́во, в Тебе́ Хлеб испе́кшееся,// И́же и Тебе́ неврежде́нну сохра́ншему.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Ка́я сия́ я́же вои́стинну близ Бо́га;/ я́ко превозше́дши вся а́нгельския чи́ны,/ еди́на добро́тою де́вства,// я́ко Ма́ти сия́ющи Вседержи́теля.
Кано́н апп. Петра́ и Па́вла, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Сро́дник, Пе́тре, тебе́ Андре́й проявля́ет Месси́ю Христа́, к Нему́же ве́рою приступи́л еси́;// и ты, Па́вле чу́дный, богоде́тельным Креще́нием от Ана́нии просвети́лся еси́.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Ле́стно и́же писа́нием зако́на па́дающий род Изра́илев/ просвеще́нием благода́ти Петр приве́д,// язы́к же стада́ Па́вел от пре́лести изба́ви.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: На́ги и про́сты во язы́ки посла́л еси́ Твоя́ ученики́,/ вме́сто ору́жия Твое́ И́мя нося́ще свято́е,// и ле́стную брань, Христе́, ве́рою разруши́ша.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Испо́лнися, апо́столи, позна́ти Го́спода вся земля́, от Де́вы возсия́вшаго/ и мир обно́вльша Боже́ственным ва́шим пропове́данием,// Пе́тре и Па́вле прехва́льнии.
Кано́н 12-ти апо́столов, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Небе́сная и честна́я боговеща́юще на земли́ уче́ния,/ язы́ки о́гненными известву́юще,// пропове́дницы Христо́вы, пре́дали есте́.
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Показа́л еси́ небеса́ слове́сная — ученики́ Твоя́, Влады́ко,// сла́ву Твою́ пове́дающия всем конце́м.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Напи́сани бы́вше на Небесе́х и я́вльшеся Христу́ ссе́льницы,// чту́щих вас любо́вию ны́не, прему́дрии, сохрани́те.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Всели́выйся в нас, И́же в Вы́шних живы́й, Пречи́стая,// плоть бо прии́м от Тебе́ без се́мене, яви́ся.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Твоя́ песносло́вцы, Богоро́дице,/ живы́й и незави́стный исто́чниче,/ лик Себе́ совоку́пльшия, духо́вно утверди́,/ в Боже́ственней Твое́й сла́ве// венце́в сла́вы сподо́би.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Ты еси́ Бог наш и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к апо́столов, глас 2, подо́бен: «Вы́шних ища́ ...»:
Ка́мень Христо́с ка́меня ве́ры прославля́ет све́тло,/ ученико́в преизря́дна,/ и с Па́влом весь дванадесяточи́сленный собо́р днесь;/ и́хже па́мять соверша́юще ве́рно,// сих Просла́вльшаго прославля́ем.
И́кос:
Всечестну́ю и преблаже́нную па́мять ва́шу творя́щии ны́не,/ в пе́снех приле́жно вопие́м к вам:/ пресве́тлая и Богозра́чная свети́ла ми́ра,/ возлю́бленнии ученицы́ Христо́вы двана́десяте,/ я́ко иму́ще к Нему́ дерзнове́ние, моли́теся за ны,/ вам бо дана́ есть благода́ть исцеле́ний и грехо́в проще́ния,/ приле́жно у́бо Его́ моли́те грехо́в и напа́стей изба́витися нам,// да еди́наго Человеколю́бца, вас просла́вльшаго, прославля́ем.
Седа́лен 12-ти апо́столов, глас 4, подо́бен: «Вознесы́йся...»:
Всели́вшеся во Све́те Непристу́пнем, я́ко жили́ще Све́та су́щии,/ храм ваш святы́й просвеща́ете при́сно Боже́ственными пропове́дании./ Те́мже ве́рою вопие́м:/ тьмы нас избавля́йте, и вся́ческих бед, и лю́таго язы́ческаго наше́ствия,// умоля́юще Зижди́теля, апо́столи.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Седа́лен апп. Петра́ и Па́вла, глас 8, подо́бен: «Прему́дрости...»:
Вели́кия свети́льники и све́тлыя, верхо́вники я́вльшияся ученико́в,/ Петра́ восхва́лим и прему́драго Па́вла,/ и́бо, огне́м Боже́ственнаго возсия́вше Ду́ха, мглу́ пре́лести попали́ша всю./ Те́мже и Вы́шняго Ца́рствия гра́ждане досто́йно яви́шася/ и благода́ти сопресто́льни./ Сего́ ра́ди вопие́м им:/ моли́те Христа́ Бо́га согреше́ний оставле́ние дарова́ти// пра́зднующим любо́вию святу́ю па́мять ва́шу.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дичен из Мине́и, глас 8:
Я́ко Де́ву и еди́ну в жена́х, Тя, без се́мене ро́ждшую Бо́га пло́тию,/ вси ублажа́ем, ро́ди челове́честии,/ Огнь бо всели́ся в Тя Божества́/ и я́ко Младе́нца млеко́м пита́еши Зижди́теля и Го́спода./ Тем, А́нгельский и челове́ческий род, досто́йно сла́вим пресвято́е рождество́ Твое́/ и согла́сно вопие́м Ти:/ моли́ Христа́ Бо́га согреше́ний оставле́ние дарова́ти// покланя́ющимся ве́рою пресвято́му рождеству́ Твоему́.
Песнь 4:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Вознесе́на Тя ви́девши Це́рковь на Кресте́,/ Со́лнце Пра́ведное,/ ста в чи́не свое́м,/ досто́йно взыва́ющи:// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Возше́л еси́, стра́сти моя́ исцеля́я, на Крест/ стра́стию Пречи́стыя пло́ти Твоея́,/ в ню́же во́лею обле́клся еси́./ Те́мже Ти взыва́ем:// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Безгре́шнаго смерть вкуси́вши,/ Животворя́щаго Те́ла Твоего́,/ досто́йно, Влады́ко, умертви́ся:/ мы же вопие́м Ти,// сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Неискусобра́чно родила́ еси́, Де́во,/ и по рождестве́ яви́лася еси́ де́вствующи па́ки:/ те́мже немо́лчными гла́сы,/ е́же ра́дуйся, Тебе́, Влады́чице,// ве́рою несумне́нною взыва́ем.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Поживе́ с челове́ки, ви́димь быв Неви́димый,/ во зра́це сый Непостижи́маго Божества́,/ и вообра́жься из Тебе́, Отрокови́це, в чужде́е,// ве́дущих Тя, Чи́стую Богома́терь, спаса́ет.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Прия́т в веще́ственне Де́ва Невеще́ственнаго, в прича́стии вещества́,/ Младе́нца от Нея́ бы́вша./ Те́мже во дву существу́, Еди́н познава́ется// плотоно́сец Бог, и Челове́к Пресу́щественный.
Кано́н апп. Петра́ и Па́вла, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: С кре́пкими у́бо немощни́и,/ с вити́ями же неве́жди спле́тшеся благоче́стно, Петр и Па́вел,// взе́мше побе́ду, Христо́вы апо́столи.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Отсту́пника Си́мона, волхва́ лю́таго, я́ко златолю́бца обличи́ Боже́ственный Петр,// и ны́не Па́вел му́дрый стези́ развраща́ющаго Христо́вы Ели́ма ослепи́л есть.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Неве́жественно ры́барь и усма́рь сло́во иму́ще,/ но растворе́нно Боже́ственною со́лию, ду́ши любому́дрых услади́ша// и Христу́ ве́рою приведо́ша.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Ре́чию Богодохнове́нною пре́жде Авваку́м/ го́ру Тя чи́сту и присе́нну Боже́ственный рече́,// приходя́щаго от ю́га и Тобо́ю воплоща́ема, Влады́чице, возвеща́я явле́нно.
Кано́н 12-ти апо́столов, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Глаго́лов Боже́ственных апо́стол веща́ние огнеобра́зно про́йде вселе́нную всю,// ле́сти у́бо вещь попаля́ющее и просвеща́ющее благода́тию благочести́вых совокупле́ния.
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Почерне́вший мра́ком безбо́жия мир Богозра́чная свети́ла просвети́ша заря́ми благода́ти,// ученицы́ Госпо́дни, я́вльшеся сия́нием пропове́дания.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Жезл си́лы иму́ще, Крест Твой,/ сла́ное жития́ самови́дцы Твои́, Сло́ве, мо́ре пресеко́ша,// я́ко ко́ни, смуща́юще многобо́жия во́ды.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Укра́шена разли́чным светоли́тием,/ Не́бо одушевле́нное Тебе́, Царя́ ца́рствующих, Христе́,// Деви́ца Пречи́стая, ны́не я́ко Богоро́дица сла́вима есть.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Седя́й в сла́ве/ на Престо́ле Божества́/ во о́блаце ле́гце,/ прии́де Иису́с Пребоже́ственный,/ нетле́нною дла́нию/ и спасе́ зову́щия:// сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й.
Песнь 5:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Ты, Го́споди мой,/ Свет в мир прише́л еси́,/ Свет Святы́й, обраща́яй из мра́чна неве́дения// ве́рою воспева́ющия Тя.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Ты, Го́споди, к земли́ ми́лостивно соше́л еси́:// Ты возне́сл еси́ па́дшее челове́ческое существо́, на дре́ве воздвиза́емь.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Ты взял ми еси́, Христе́, прегреше́ний осужде́ние:// Ты разруши́л еси́ боле́зни сме́ртныя, Ще́дре, Боже́ственным воскресе́нием Твои́м.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Тя ору́жие непобеди́мое на враги́ предлага́ем,// Тя утвержде́ние, и наде́жду на́шего спасе́ния, Богоневе́сто, стяжа́хом.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Дом Тя сла́вы, Го́ру Бо́жию Святу́ю, Чи́стая,/ Неве́сту, Черто́г, Храм освяще́ния,/ Сын Бо́жий, в Тя всели́вся,// и рай сла́дости присносу́щныя нам соде́ла.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Плоть от кро́ве Де́вственныя прия́л еси́, Христе́,/ Безсе́менну, Пречи́сту, Ипоста́сну,/ и слове́сну и у́мну, одушевле́нну,/ де́йственну, хоте́тельну,// Самовлады́чну и Самовла́стну.
Кано́н апп. Петра́ и Па́вла, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Я́ко су́ща тве́рда, Христо́с тя ка́мень нарече́, Пе́тре,/ и на тебе́ Це́рковь, ея́же а́довы врата́ не одоле́ют,/ тебе́ же, Па́вле, сосу́д избра́н рече́,// Сего́ пронести́ пред язы́ки И́мя.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Петр, отве́ргся Учи́теля три́жды, три́жды же люби́ти приглаше́нием присво́ися./ Па́вел, и́же пе́рвее ху́льник сый, тя́жко же оскорбля́я ве́рныя,// по́слежде пропове́даше, Его́же гоня́ше пе́рвее.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Нетле́нно зва́ние и сла́ву присносу́щну Петр от Христа́ обре́те с Па́влом:/ ов у́бо ключи́ Небе́сныя прия́т,// сей же в рай восхи́щся, глаго́лы неизрече́нныя навы́к па́че челове́ка.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: От Боже́ственнаго Ду́ха Иса́ия испо́лнь,/ рождество́ без отца́ прорече́ из Тебе́, Де́во, ро́ждшагося Емману́ила,/ И́же есть с на́ми Бог, Его́же, Чи́стая, родила́ еси́,// те́мже вси пое́м Тя.
Кано́н 12-ти апо́столов, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Боже́ственныя Твоя́ и прему́дрыя служи́тели/ свет показа́л еси́ в ми́ре,// Тебе́, Незаходи́маго Све́та, всем возвеща́ющия.
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: И́же вся́ку доброде́тель я́вственно проше́дше, апо́столи,// разли́чныя бесо́вския зло́бы сплете́ния разруши́сте.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Яви́ша нам Тро́йческое сия́ние во еди́нстве Божества́,// о́гненными язы́ки веща́юще апо́столи.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Тя ору́жие непобеди́мое на враги́ предлага́ем,// Тя утвержде́ние и наде́жду на́шего спасе́ния, Богоневе́сто, стяжа́хом.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Ужасо́шася вся́ческая/ о Боже́ственней сла́ве Твое́й:/ Ты бо, Неискусобра́чная Де́во,/ име́ла еси́ во утро́бе над все́ми Бо́га/ и родила́ еси́ Безле́тнаго Сы́на,/ всем воспева́ющим Тя// мир подава́ющая.
Песнь 6:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Пожру́ Ти со гла́сом хвале́ния, Го́споди,/ Це́рковь вопие́т Ти,/ от бесо́вския кро́ве очи́щшися/ ра́ди ми́лости от ребр Твои́х// исте́кшею Кро́вию.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Возше́л еси́ на Крест, си́лою препоя́сався,/ и сопле́тся с мучи́телем, я́ко Бог, с высоты́ свергл еси́,// Ада́ма же непобеди́мою си́лою воскреси́л еси́.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Воскре́сл еси́ блиста́яйся кра́сный из гро́ба, Христе́,/ и разгна́л еси́ вся враги́ Боже́ственною си́лою Твое́ю,// и вся, я́ко Бог, весе́лия испо́лнил еси́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: О чу́до всех чуде́с нове́йшее!/ Я́ко Де́ва во утро́бе, вся́ческая обдержа́щаго// неискусому́жно заче́нши, не тесновмести́.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Дре́вле у́бо прельсти́ мя змий, и умори́ мя,/ прама́терию мое́ю Е́вою:// ны́не же, Чи́стая, Тобо́ю созда́вый мя из истле́ния воззва́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Бе́здна Тя бе́здну неизрече́нно,/ благоутро́бия Отрокови́це, избра́нную показа́ чуде́с:/ и́бо из Тебе́ мо́лниею Божества́,// би́сер Христо́с возсия́.
Кано́н апп. Петра́ и Па́вла, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Светла́ Петро́ва чудеса́,/ че́стна же и Па́влова зна́мения:// и́бо ри́зы и се́ни их неду́ги боля́щих исцелева́ют, прилага́емии.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Петр вои́стинну сла́вный и Па́вел пои́стине чу́дный,/ дво́ица Боже́ственная и честне́йша жили́ща Живонача́льныя Тро́ицы// все́ми помина́ется.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Боля́щих ду́ши и телеса́, я́ко Боже́ственный врач изря́ден, Петр исцели́,/ Па́вел язы́ки озари́// и све́том Госпо́дним назна́мена.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Пе́ти Тя до́лжни есмы́, но вои́стинну по достоя́нию не мо́жем./ Те́мже пое́м Тя молча́нием,// чту́ще несказа́нное, е́же на Тебе́, Де́во, соде́янное та́инство.
Кано́н 12-ти апо́столов, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Утверди́в ученики́ Твоя́, Спа́се, прему́дростию и чудесы́,/ си́льнейшия соде́лал еси́ е́ллинскаго буесло́вия,// и сих преле́стная разруши́ша веле́ния.
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Боже́ственныя ре́ки прему́дрости/ напо́лниша спаси́тельных вод удо́лия вся церко́вная,// от исто́чник спаси́тельных струя́ми обога́щше.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Я́вльшеся живо́тныя зве́зды, прехва́льнии,/ разори́сте всю мра́чную пре́лесть светоза́рными сия́нии// и Богоразу́мия свет возсия́вше.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Всю Тя, Голуби́цу соверше́нну и предо́бру,/ све́тлый обре́т крин и удо́льный цвет, о Богома́ти,// Жени́х мы́сленный в Тя всели́ся.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Боже́ственное сие́ и всечестно́е/ соверша́юще пра́зднество,/ Богому́дрии, Богома́тере,/ прииди́те, рука́ми воспле́щим,// от Нея́ ро́ждшагося Бо́га сла́вим.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Ты бо еси́ Царь ми́ра и Спас душ на́ших и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к воскре́сный, глас 4, подо́бен: «Яви́лся еси́ днесь...»:
Спас и Изба́витель мой/ из гро́ба, я́ко Бог, воскреси́ от уз земноро́дныя,/ и врата́ а́дова сокруши́,/ и я́ко Влады́ка// воскре́се тридне́вен.
И́кос:
Воскре́сшаго из ме́ртвых Христа́ Жизнода́вца тридне́вна из гро́ба,/ и врата́ сме́ртная днесь сокру́шшаго си́лою Свое́ю,/ и а́да умертви́вшаго, и жа́ло сме́ртное сте́ршаго,/ и Ада́ма со Е́вою свободи́вшаго,/ воспои́м вси земноро́днии, вопию́ще хвалу́ приле́жно:// Той бо я́ко Еди́н Кре́пкий, Бог и Влады́ка, воскре́се тридне́вен.
Песнь 7:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: В пещи́ Авраа́мстии о́троцы перси́дстей,/ любо́вию благоче́стия па́че,/ не́жели пла́менем, опаля́еми, взыва́ху:// благослове́н еси́ в хра́ме сла́вы Твоея́, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: К нетле́нию челове́чество призва́ся,/ Боже́ственною измове́но Кро́вию Христо́вою, благода́рно воспева́ющее:// благослове́н еси́ в хра́ме Сла́вы Твоея́, Го́споди.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Я́ко Живоно́сец, я́ко рая́ красне́йший/ вои́стинну, и черто́га вся́каго ца́рскаго показа́ся светле́йший, Христе́, гроб Твой,// исто́чник на́шего воскресе́ния.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Вы́шняго освяще́нное Боже́ственное селе́ние, ра́дуйся,/ Тобо́ю бо даде́ся ра́дость, Богоро́дице, зову́щим:// благослове́на Ты в жена́х еси́, Всенепоро́чная Влады́чице.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Привлачи́т мя к пе́нию любо́вь де́вственная огнь,/ и́же в се́рдцы, вопи́ти Ма́тери и Де́ве:// Благослове́нная, Госпо́дь си́лам с Тобо́ю.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Превы́шши тва́ри яви́лася еси́,/ я́ко Творца́ ро́ждши и Го́спода./ Те́мже Ти вопию́, Богоро́дице:// Благослове́нная, Госпо́дь си́лам с Тобо́ю.
Кано́н апп. Петра́ и Па́вла, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Ублажи́ся Петр от Христа́, я́ко сему́ ре́кшу Сы́на Бо́га Жива́го,/ и Па́вел почте́ся, я́ко сосу́д благопотре́бен, и взыва́ху:// отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Законослуже́бники у́бо Петр умудря́ше, я́коже завеща́ся ему́,/ Па́вел же — язы́чники;/ о́ба же благода́тию Христу́ привожда́ху и взыва́ху:// оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Я́ко преизря́ден Петр Христо́в па́стырь ста́до прия́т,/ Це́ркви же Па́вел учи́тель Боже́ствен бысть, взыва́юще:// оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Всенепоро́чная Марие́ и изря́дная свя́тостию,/ Я́же Бо́га пло́тию, Де́во, ро́ждши, Неискусобра́чная Чи́стая,// Того́ моли́ от вся́каго нас изба́вити наведе́ния и греха́.
Кано́н 12-ти апо́столов, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Сы́ны сотвори́в ученики́ Твоя́, И́же пре́жде естество́м Бог,/ любо́вию насле́дники показа́л еси́ оте́ческаго насле́дия, Преблаги́й,// и ходи́ти с Тобо́ю, я́ко с Бо́гом и Влады́кою, изво́лил еси́.
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Прему́дрости изли́тие, серде́чную широту́,/ язы́к доброглаго́лив, Сло́ве, пода́в Боже́ственным ученико́м Твои́м,// посла́л еси́ пропове́дати Ева́нгелие Ца́рствия всем конце́м.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Я́вльшеся, я́ко о́блацы Бо́жия све́та, апо́столи/ всем одождева́ют во́ду животворя́щую, зову́ще:// благослове́н еси́ в хра́ме сла́вы Твоея́, Го́споди.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Преукраше́нна Бо́жиею сла́вою яви́лася еси́, Пречи́стая,/ еди́на от ве́ка Сло́во Бо́жие заче́ншая, Ма́ти Де́во:// благослове́нна Ты в жена́х, Всенепоро́чная Влады́чице.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Не послужи́ша тва́ри Богому́дрии/ па́че Созда́вшаго,/ но, о́гненное преще́ние му́жески попра́вше,/ ра́довахуся, пою́ще:// препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.
Песнь 8:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: Ру́це распросте́р Дании́л,/ львов зия́ния в ро́ве затче́,/ о́гненную же си́лу угаси́ша,/ доброде́телию препоя́савшеся,/ благоче́стия рачи́тели, о́троцы, взыва́юще:// благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Ру́це распросте́р на Кресте́, язы́ки вся собра́л еси́,/ и еди́ну яви́л еси́, Влады́ко/ Це́рковь воспева́ющую Тя, земну́ю и небе́сную, согла́сно пою́щим:/ благослови́те вся дела́ Госпо́дня, Го́спода,// по́йте и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Белообра́зен яви́ся жена́м,/ непристу́пным све́том воскресе́ния блиста́яйся А́нгел,/ что Жива́го во гро́бе, вопия́, и́щете я́ко ме́ртва;/ вои́стинну воста́ Христо́с, Ему́же вопие́м:/ вся дела́ по́йте Го́спода,// и превозноси́те во вся ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Ты Еди́на во всех ро́дех, Де́во Пречи́стая,/ Ма́ти яви́лася еси́ Бо́жия:/ Ты Божества́ была́ еси́ жили́ще, Всенепоро́чная,/ не опа́льшися огне́м Непристу́пнаго Све́та.// Те́мже вси Тя благослови́м, Мари́е Богоневе́сто.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: От ребра́ Ада́мова созда́вый Тя,/ от Твоего́ де́вства воплоти́ся, И́же всех Госпо́дь,/ Его́же пою́ще, вопие́м:/ вся дела́ благослови́те, по́йте Го́спода,// и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: В се́ни Авраа́м узре́, е́же в Тебе́, Богоро́дице, та́инство,/ Сы́на бо Твоего́ Безпло́тнаго прия́т, поя́:/ вся дела́ благослови́те, по́йте Го́спода,// и превозноси́те Его́ во ве́ки.
Кано́н апп. Петра́ и Па́вла, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Си́лою укре́плься Петр Боже́ственною, уме́ршую Тави́фу воскреси́,/ Па́вел же Евти́ха, с высоты́ па́дша и умерщвле́на, возста́ви,/ о́ба взыва́юща:// Го́спода воспева́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Виде́нием ужа́сным и чу́дным Корни́лия у́бо Петр просвети́,/ Па́вел же Га́ия, Кри́спа, и Пане́стия, и Стефани́на крести́,/ о́ба зову́ща:// Го́спода воспева́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Блюдо́ма Петра́ свя́зана Христо́с у́бо А́нгелом но́щию разреши́,/ Па́вла же и Си́лу, а́бие моля́щимся,/ в кла́де но́ги тве́рдо стя́гнуты, изведе́ и темни́цу потря́с;// те́мже воспое́м Христа́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Изба́ви страсте́й всепа́губных,/ плени́цы же согреше́ний ны́не расто́ргни, и́миже ко́ждо стя́жется:/ вси бо согреши́хом и очище́ния про́сим, су́ще пови́ннии.// Е́же пода́ждь, Богоро́дице, мольба́ми Твои́ми превознося́щим Христа́ во ве́ки.
Кано́н 12-ти апо́столов, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Боже́ственный прему́дрый лик апо́стол Христо́вых/ огне́м Ду́ха, я́коже пле́велы, попали́ша многоразли́чная бесо́вская чти́лища/ и ве́рных сердца́ просвети́ша, вопию́ще:// благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Согла́сно Боже́ственныя ученики́, Христо́вы апо́столы,/ и́же возгреме́вшия нам Боже́ственная веле́ния,/ приста́нища ве́рных, благода́тели о́бщия челове́честву,// Спа́су служи́тели почти́м.
Благослови́м Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, Го́спода.
Тропарь: Всечестны́я и вмести́тельныя сосу́ды доброде́телей,/ челове́ческия нача́тки, пропове́дания трубы́, пото́ки нетле́нныя жи́зни,/ богоно́сныя мо́лнии, исцеле́ний исто́чники,// кра́сныя но́ги Ева́нгелия почти́м.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: По́лный Сый смиря́ется нас ра́ди, да исполне́ния Его́ причасти́мся:/ в пречи́стое бо чре́во Твое́ вшед Необыме́нный,/ от Оте́ческих недр не отсту́пль, воплоти́ся.// Тем Тя вси благослови́м, Мари́е Богоневе́стная.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Го́сподеви, пою́ще и превознося́ще во вся ве́ки.
О́троки благочести́выя в пещи́/ Рождество́ Богоро́дичо спасло́ есть;/ тогда́ у́бо образу́емое,/ ны́не же де́йствуемое,/ вселе́нную всю воздвиза́ет пе́ти Тебе́:/ Го́спода по́йте, дела́,// и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.
Диакон: Богоро́дицу и Ма́терь Све́та в пе́снех возвели́чим.
Песнь Пресвято́й Богоро́дицы:
Хор: Вели́чит душа́ Моя́ Го́спода,/ и возра́довася дух Мой о Бо́зе Спа́се Мое́м.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Я́ко призре́ на смире́ние рабы́ Своея́,/ се бо от ны́не ублажа́т Мя вси ро́ди.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Я́ко сотвори́ Мне вели́чие Си́льный,/ и свя́то И́мя Его́, и ми́лость Его́ в ро́ды родо́в боя́щимся Его́.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Сотвори́ держа́ву мы́шцею Свое́ю,/ расточи́ го́рдыя мы́слию се́рдца их.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Низложи́ си́льныя со престо́л, и вознесе́ смире́нныя;/ а́лчущия испо́лни благ, и богатя́щияся отпусти́ тщи.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Восприя́т Изра́иля о́трока Своего́, помяну́ти ми́лости,/ я́коже глаго́ла ко отце́м на́шим, Авраа́му и се́мени его́, да́же до ве́ка.
Честне́йшую Херуви́м/ и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м,/ без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую,// су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Песнь 9:
Кано́н воскре́сный, глас 4:
Ирмос: о́ря чермну́ю пучи́ну/ невла́жными стопа́ми/ дре́вний пешеше́ствовав Изра́иль,/ крестообра́зныма Моисе́овыма рука́ма// Амали́кову си́лу в пусты́ни победи́л есть.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Всего́ мя восприя́л еси́ весь в совокупле́нии несли́тно,/ всему́ ми дая́, Бо́же мой, Спасе́ние стра́стию Твое́ю,/ ю́же на Кресте́ претерпе́л еси́ теле́сне,// благоутро́бия ра́ди мно́гаго.
Припев: Сла́ва Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.
Тропарь: Твои́ ученицы́ зря́ще отве́рзен гроб Твой,/ и богоно́сныя плащани́цы испражне́ны воскресе́нием Твои́м,// с а́нгелом глаго́лаху: вои́стинну воста́ Госпо́дь.
Припев: Пресвята́я Тро́ице, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Троичен: Еди́нице у́бо Боже́ственнаго Существа́, но Ипоста́сьми Тро́ице,/ вси ве́рнии покланя́ющеся,/ в неслия́нных Ипоста́сех Равноси́льную Единоче́стную// ны́не благочту́ще велича́ем.
Кано́н Богоро́дицы, глас 4:
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Зрим я́ко крин Тя, ри́зою обагре́ною укра́шену, Пречи́стая, Боже́ственнаго Ду́ха,/ посреде́ те́рния сия́ющу, и благоуха́ния исполня́ющу,// и́же Тебе́ и́скренно велича́ющих.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Тропарь: Тле́нное прии́м челове́ческое естество́ из Твоего́, Всенепоро́чная, чре́ва Нетле́нный,/ в Себе́ показа́ нетле́нно, за благоутро́бие:// те́мже Тя, я́ко Богоро́дицу, велича́ем.
Кано́н апп. Петра́ и Па́вла, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Весь всю́ду мир проидо́сте, я́коже крила́ти,/ и Ева́нгелие коле́ном всем, язы́ком и страна́м Христо́во пропове́давше,// вся привлеко́сте к ве́ре, Пе́тре преблаже́нный и чу́дный Па́вле апо́столе.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Прини́к во глубо́кую ста́рость и естества́ долг, Пе́тре, исполня́я,/ Учи́теля твоего́ Христа́ подо́бием крест претерпе́л еси́;/ ты же во главу́ твою́, Па́вле, усе́чен быв, о чу́до стра́шно!// Вме́сто кро́ве млека́ источи́л еси́ пото́ки и неве́рныя обрати́л еси́.
Припев: Святи́и апо́столи Пе́тре и Па́вле, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: О Боже́ственная дво́ице, му́дре вручи́вшаяся всего́ ми́ра душа́м,/ и ко благоче́стию от нече́стия претво́рше,/ и по сме́рти спаса́юще еще́ ве́рных ду́ши,// и ны́не нас помяни́те и предста́вите Христу́, верхо́внии апо́столи.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Спа́се Благи́й, И́же естество́м Человеколю́бец и Многомилосе́рд,/ Препе́тыя Твоея́ Ма́тере Де́вы Боже́ственными мольба́ми,/ Петра́ моли́твами и Па́вла, апо́стол Твои́х,// ми́лость Твою́ и по́мощь с Небесе́ нам посли́.
Кано́н 12-ти апо́столов, глас 4:
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Реши́ти плени́цы прегреше́ний власть прие́мше от Влады́ки, Богови́дцы,// воспева́ющих вас ми́лостивно грехи́ очи́стите и спасе́ния сподо́бите.
Припев: Святи́и апо́столи, моли́те Бо́га о нас.
Тропарь: Вседухо́вную зарю́, су́щественно вам я́вльшуюся, вси восприя́сте, апо́столи сла́внии,/ в го́рнице научи́вшеся высо́ким пропове́данием и уче́нием,// и ны́не досто́йно блажи́ми есте́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Вам Христо́с ны́не, друго́м Свои́м почи́вшим, венцы́ подае́т неувяда́емыя/ и виде́ния Боже́ственнаго исполня́ет,// Ему́же ны́не моли́теся Це́ркви вся спасти́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Пло́тию приити́ восхоте́в, украси́вый сло́вом вся́ческая в Тя всели́ся,// еди́ну Святе́йшую всех обре́т и Богоро́дицу показа́ и́стинную, Ма́ти Де́во.
Катава́сия, глас 4:
Хор: Всяк земноро́дный/ да взыгра́ется, Ду́хом просвеща́емь,/ да торжеству́ет же Безпло́тных умо́в естество́,/ почита́ющее свяще́нное торжество́ Богома́тере,/ и да вопие́т:/ ра́дуйся, Всеблаже́нная,// Богоро́дице, Чи́стая Присноде́во.
После канона:
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Тя хва́лят вся си́лы небе́сныя и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Я́ко Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Над все́ми людьми́ Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Ексапостила́рий воскре́сный пя́тый:
Живо́т и путь, Христо́с воста́ из ме́ртвых,/ Клео́пе и Луце́ спутеше́ствова,/ и́маже и позна́ся во Еммау́се, преломля́я хлеб:/ ею́же ду́ши и сердца́ горя́ща бя́ху,/ егда́ те́ма глаго́лаше на пути́,/ и писа́ния ска́зоваше, я́же претерпе́./ С ни́маже, воста́, зове́м,// яви́ся же и Петро́ви.
Свети́лен 12-ти апо́столов, подо́бен: «Ученико́м...»:
Живо́т и путь, Христо́с воста́ из ме́ртвых,/ Клео́пе и Луце́ спутеше́ствова,/ и́маже и позна́ся во Еммау́се, преломля́я хлеб:/ ею́же ду́ши и сердца́ горя́ща бя́ху,/ егда́ те́ма глаго́лаше на пути́,/ и писа́ния ска́зоваше, я́же претерпе́./ С ни́маже, воста́, зове́м,// яви́ся же и Петро́ви.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Друго́й свети́лен 12-ти апо́столов:
Двоенадесяточи́сленный лик днесь восхва́лим, вси ве́рнии,/ я́ко утверди́вшеся от них,/ и Христу́ возопие́м:// моли́твами их, Спа́се, мир Твой умири́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дичен воскре́сного ексапостила́рия:
Пою́ безчи́сленную Твою́ ми́лость, Тво́рче мой,/ я́ко Себе́ истощи́л еси́,/ понести́ и спасти́ челове́ческое естество́ озло́бленное:/ и Бог сый, изво́лил еси́, от чи́стыя Богоотрокови́цы,/ по мне бы́ти, и сни́ти да́же до а́да, хотя́ ми спасти́ся,// моли́твами Ро́ждшия Тя, Влады́ко Всеще́дрый.
Хвали́тны псалмы́, глас 4:
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода./ Хвали́те Го́спода с небе́с,/ хвали́те Его́ в вы́шних.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Хвали́те Его́ вси а́нгели Его́,/ хвали́те Его́ вся си́лы Его́.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Стихиры воскресные, глас 4:
На 8. Стих: Сотвори́ти в них суд напи́сан:// сла́ва сия́ бу́дет всем преподо́бным Его́.
Стихира: Крест претерпе́вый и смерть,/ и воскресы́й из ме́ртвых, Всеси́льне Го́споди,// сла́вим Твое́ Воскресе́ние.
Стих: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́,/ хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Стихира: Кресто́м Твои́м, Христе́,/ от дре́вния кля́твы свободи́л еси́ нас,/ и сме́ртию Твое́ю/ естество́ на́ше му́чащаго диа́вола упраздни́л еси́:/ воста́нием же Твои́м ра́дости вся испо́лнил еси́./ Те́мже вопие́м Ти:// воскресы́й из ме́ртвых, Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 6. Стих: Хвали́те Его́ на си́лах Его́,// хвали́те Его́ по мно́жеству вели́чествия Его́.
Стихира: Твои́м Кресто́м, Христе́ Спа́се,/ наста́ви нас на и́стину Твою́,/ и изба́ви нас от се́тей вра́жиих,/ воскресы́й из ме́ртвых,/ возста́ви ны па́дшияся грехо́м,/ просте́р ру́ку Твою́, Человеколю́бче Го́споди,// моли́твами святы́х Твои́х.
Стих: Хвали́те Его́ во гла́се тру́бнем,// хвали́те Его́ во псалти́ри и гу́слех.
Стихира: Оте́ческих Твои́х недр не разлучи́вся,/ Единоро́дный Сло́ве Бо́жий,/ прише́л еси́ на зе́млю за человеколю́бие,/ Челове́к быв непрело́жен,/ и крест и смерть претерпе́л еси́ пло́тию,/ безстра́стный Божество́м:/ воскре́с же из ме́ртвых,/ безсме́ртие по́дал еси́ ро́ду челове́ческому,// я́ко Еди́н Всеси́лен.
Стихиры апостолов, глас 4, подо́бен: «Зва́нный свы́ше...»:
На 4. Стих: Хвали́те Его́ в тимпа́не и ли́це,// хвали́те Его́ во стру́нах и орга́не.
Стихира: Верхо́вное основа́ние апо́столов,/ ты вся оста́вив/ и после́довал еси́ Учи́телю, вопия́ Ему́:/ с Тобо́ю умру́, да и живу́ блаже́нную жизнь./ Ри́ма же ты был еси́ пе́рвый епи́скоп,/ превели́каго градо́в сла́ва и похвала́/ и Це́ркве, Пе́тре, утвержде́ние,/ и врата́ а́дова не одоле́ют вои́стинну ея́,/ я́коже Христо́с предрече́.// Его́же моли́ спасти́ и просвети́ти ду́ши на́ша.
Стих: Хвали́те Его́ в кимва́лех доброгла́сных, хвали́те Его́ в кимва́лех восклица́ния.// Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Стихира: И́же из чре́ва ма́терия отлуче́н,/ ве́щнаго велича́ния тя́жести вся́кия избе́гл еси́,/ впери́вся раче́нием вои́стинну Боже́ственныя, Па́вле, любве́/ к высоте́ Боже́ственней,/ иде́же в пресве́тлый мрак Боже́ственнаго све́та возше́дый,/ я́ко не́кий безпло́тный,/ неизрече́нных глаго́л обогати́вся уче́нии,/ и посла́лся еси́ су́щим во тьме,/ свет пропове́дуяй Христа́ Бо́га на́шего.// Его́же моли́ спасти́ и просвети́ти ду́ши на́ша.
На 2. Стих: Во всю зе́млю изы́де веща́ние их// и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их.
Стихира: Пе́тре и Па́вле, Сло́ва де́лателие,/ Андре́е, Иа́кове и Иоа́нне прему́дре,/ Варфоломе́е и Фили́ппе, Фомо́ и Матфе́е,/ Си́моне, Иу́до, Боже́ственне Иа́кове,/ всеми́рная всечестна́я ученико́в двоенадеся́тице,/ и́же в ми́ре пропове́давшии Всесвяту́ю Тро́ицу,/ естество́м Бо́га присносу́щнаго,/ Це́ркве неразори́мыя вои́стинну сте́ны/ и непоколеби́мии столпи́,/ Влады́це всех моли́теся спасти́ся нам.
Стихиры апостолов, глас 8:
Стих: Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию,// творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет твердь.
Стихира: Ю́же проидо́сте, тварь/ просве́щше, Спа́совы ученицы́,/ лесть и́дольскую, я́ко хвра́стие, попали́вше уче́нии ва́шими,/ язы́ки от неразу́мия глубины́ к Боже́ственному ра́зуму улови́вше, спасо́сте,/ и ны́не моли́теся Христу́,// я́ко да ми́лостив нам бу́дет в День су́дный.
Стихира утренняя евангельская пятая, глас 5:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: О прему́дрых суде́б Твои́х, Христе́!/ Ка́ко Петру́ у́бо плащани́цами еди́неми,/ дал еси́ разуме́ти Твое́ воскресе́ние,/ Луце́ же и Клео́пе спутеше́ствуя, бесе́довал еси́,/ и бесе́дуяй не а́бие себе́ явля́еши?/ Те́мже и поноси́мь быва́еши, я́ко еди́н прише́льствуяй во Иерусали́м,/ и не причаща́яйся в коне́ц сове́та их./ Но И́же вся к созда́ния по́льзе стро́я,/ и я́же о Тебе́ проро́чествия откры́л еси́,/ и внегда́ благослови́ти хлеб, позна́лся еси́ им,/ и́хже и пре́жде того́ сердца́ к позна́нию Твоему́ распала́стася,/ и́же и ученико́м со́бранным уже́/ я́сно пропове́даста Твое́ воскресе́ние,// и́мже поми́луй нас.
Богородичен, глас 2:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Преблагослове́нна еси́, Богоро́дице Де́во,/ Вопло́щшим бо ся из Тебе́ ад плени́ся,/ Ада́м воззва́ся,/ кля́тва потреби́ся,/ Е́ва свободи́ся,/ сме́рть умертви́ся, и мы ожи́хом./ Тем воспева́юще вопие́м:/ благослове́н Христо́с Бог,// благоволи́вый та́ко, сла́ва Тебе́.
Иерей: Сла́ва Тебе́, показа́вшему нам свет.
Славосло́вие вели́кое:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. Хва́лим Тя, благослови́м Тя, кла́няем Ти ся, славосло́вим Тя, благодари́м Тя, вели́кия ра́ди сла́вы Твоея́. Го́споди Царю́ Небе́сный, Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди, Сы́не Единоро́дный, Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше. Го́споди Бо́же, А́гнче Бо́жий, Сы́не Оте́чь, взе́мляй грех ми́ра, поми́луй нас; взе́мляй грехи́ ми́ра, приими́ моли́тву на́шу; седя́й одесну́ю Отца́, поми́луй нас. Я́ко Ты еси́ еди́н Свят, Ты еси́ еди́н Госпо́дь, Иису́с Христо́с, в сла́ву Бо́га Отца́. Ами́нь.
На всяк день благословлю́ Тя, и восхвалю́ И́мя Твое́ во ве́ки, и в век ве́ка.
Сподо́би, Го́споди, в день сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено И́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя.
Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. (Трижды)
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Аз рех: Го́споди, поми́луй мя, исцели́ ду́шу мою́, я́ко согреши́х Тебе́. Го́споди, к Тебе́ прибего́х, научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой: я́ко у Тебе́ исто́чник живота́, во све́те Твое́м у́зрим свет. Проба́ви ми́лость Твою́ ве́дущим Тя.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Тропа́рь воскре́сный, глас 2:
Хор: Воскре́с из гро́ба и у́зы растерза́л еси́ а́да,/ разруши́л еси́ осужде́ние сме́рти, Го́споди,/ вся от сете́й врага́ изба́вивый;/ яви́вый же Себе́ апо́столом Твои́м,/ посла́л еси́ я на про́поведь,/ и те́ми мир Твой по́дал еси́ вселе́нней,// Еди́не Многоми́лостиве.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним у́тренюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Дне всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Бог ми́лости и щедро́т и человеколю́бия еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Твое́ бо есть, е́же ми́ловати и спаса́ти ны, Бо́же наш и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Прему́дрость.
Хор: Благослови́.
Иерей: Сый благослове́н Христо́с Бог наш, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Утверди́, Бо́же, святу́ю правосла́вную ве́ру, правосла́вных христиа́н во век ве́ка.
Иерей: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Хор: Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, Упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых Христо́с, И́стинный Бог наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере...
Многоле́тие:
Хор: Вели́каго Господи́на и Отца́ на́шего Кири́лла,/ Святе́йшаго Патриа́рха Моско́вскаго и всея́ Руси́,/ и Господи́на на́шего Преосвяще́ннейшаго (или: Высокопреосвяще́ннейшего) имяре́к,/ епи́скопа (или: митрополи́та, или: архиепи́скопа) титул его,/ богохрани́мую страну́ на́шу Росси́йскую,/ настоя́теля, бра́тию и прихо́жан свята́го хра́ма сего́/ и вся правосла́вныя христиа́ны,// Го́споди, сохрани́ их на мно́гая ле́та.
Пе́рвый час
Чтец: Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Псало́м 5:
Глаго́лы моя́ внуши́, Го́споди, разуме́й зва́ние мое́. Вонми́ гла́су моле́ния моего́, Царю́ мой и Бо́же мой, я́ко к Тебе́ помолю́ся, Го́споди. Зау́тра услы́ши глас мой, зау́тра предста́ну Ти, и у́зриши мя. Я́ко Бог не хотя́й беззако́ния, Ты еси́: не присели́тся к Тебе́ лука́внуяй, ниже́ пребу́дут беззако́нницы пред очи́ма Твои́ма: возненави́дел еси́ вся де́лающия беззако́ние. Погуби́ши вся глаго́лющия лжу: му́жа крове́й и льсти́ва гнуша́ется Госпо́дь. Аз же мно́жеством ми́лости Твоея́, вни́ду в дом Твой, поклоню́ся ко хра́му свято́му Твоему́, в стра́се Твое́м. Го́споди, наста́ви мя пра́вдою Твое́ю, враг мои́х ра́ди испра́ви пред Тобо́ю путь мой. Я́ко несть во усте́х их и́стины, се́рдце их су́етно, гроб отве́рст горта́нь их: язы́ки свои́ми льща́ху. Суди́ им, Бо́же, да отпаду́т от мы́слей свои́х, по мно́жеству нече́стия их изри́ни я́, я́ко преогорчи́ша Тя, Го́споди. И да возвеселя́тся вси упова́ющии на Тя, во век возра́дуются, и всели́шися в них, и похва́лятся о Тебе́ лю́бящии и́мя Твое́. Я́ко Ты благослови́ши пра́ведника, Го́споди: я́ко ору́жием благоволе́ния венча́л еси́ нас.
Псало́м 89:
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Пре́жде да́же гора́м не бы́ти и созда́тися земли́ и вселе́нней, и от ве́ка и до ве́ка Ты еси́. Не отврати́ челове́ка во смире́ние, и рекл еси́: обрати́теся, сы́нове челове́честии. Я́ко ты́сяща лет пред очи́ма Твои́ма, Го́споди, я́ко день вчера́шний, и́же мимои́де, и стра́жа нощна́я. Уничиже́ния их ле́та бу́дут. У́тро я́ко трава́ мимои́дет, у́тро процвете́т и пре́йдет: на ве́чер отпаде́т ожесте́ет и и́зсхнет. Я́ко исчезо́хом гне́вом Твои́м, и я́ростию Твое́ю смути́хомся. Положи́л еси́ беззако́ния на́ша пред Тобо́ю: век наш в просвеще́ние лица́ Твоего́. Я́ко вси дни́е на́ши оскуде́ша, и гне́вом Твои́м исчезо́хом, ле́та на́ша я́ко паучи́на поуча́хуся. Дни́е лет на́ших, в ни́хже се́дмьдесят лет, а́ще же в си́лах, о́смьдесят лет, и мно́жае их труд и боле́знь: я́ко прии́де кро́тость на ны, и нака́жемся. Кто весть держа́ву гне́ва Твоего́, и от стра́ха Твоего́, я́рость Твою́ исчести́? Десни́цу Твою́ та́ко скажи́ ми, и окова́нныя се́рдцем в му́дрости. Обрати́ся, Го́споди, доко́ле? И умоле́н бу́ди на рабы́ Твоя́. Испо́лнихомся зау́тра ми́лости Твоея́, Го́споди, и возра́довахомся, и возвесели́хомся, во вся дни на́ша возвесели́хомся, за дни в ня́же смири́л ны еси́, ле́та в ня́же ви́дехом зла́я. И при́зри на рабы́ Твоя́, и на дела́ Твоя́, и наста́ви сы́ны их. И бу́ди све́тлость Го́спода Бо́га на́шего на нас, и дела́ рук на́ших испра́ви на нас, и де́ло рук на́ших испра́ви.
Псало́м 100:
Ми́лость и суд воспою́ Тебе́, Го́споди. Пою́ и разуме́ю в пути́ непоро́чне, когда́ прии́деши ко мне? Прехожда́х в незло́бии се́рдца моего́ посреде́ до́му моего́. Не предлага́х пред очи́ма мои́ма вещь законопресту́пную: творя́щия преступле́ние возненави́дех. Не прильпе́ мне се́рдце стропти́во, уклоня́ющагося от мене́ лука́ваго не позна́х. Оклевета́ющаго тай и́скренняго своего́, сего́ изгоня́х: го́рдым о́ком, и несы́тым се́рдцем, с сим не ядя́х. О́чи мои́ на ве́рныя земли́, посажда́ти я́ со мно́ю: ходя́й по пути́ непоро́чну, сей ми служа́ше. Не живя́ше посреде́ до́му моего́ творя́й горды́ню, глаго́ляй непра́ведная, не исправля́ше пред очи́ма мои́ма. Во у́трия избива́х вся гре́шныя земли́, е́же потреби́ти от гра́да Госпо́дня вся де́лающия беззако́ние.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь апо́столов, глас 4:
Апо́столов первопресто́льницы/ и вселе́нныя учи́телие,/ Влады́ку всех моли́те/ мир вселе́нней дарова́ти// и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Что Тя нарече́м, о Благода́тная? Не́бо, я́ко возсия́ла еси́ Со́лнце Пра́вды. Рай, я́ко прозябла́ еси́ цвет нетле́ния Де́ву, я́ко пребыла́ еси́ нетле́нна. Чи́стую Ма́терь, я́ко име́ла еси́ на святы́х Твои́х объя́тиях Сы́на, всех Бо́га. Того́ моли́ спасти́ся душа́м на́шим.
Стопы́ моя́ напра́ви по словеси́ Твоему́ и да не облада́ет мно́ю вся́кое беззако́ние. Изба́ви мя от клеветы́ челове́ческия, и сохраню́ за́поведи Твоя́. Лице́ Твое́ просвети́ на раба́ Твоего́ и научи́ мя оправда́нием Твои́м.
Да испо́лнятся уста́ моя́ хвале́ния Твоего́, Го́споди, я́ко да воспою́ сла́ву Твою́, весь день великоле́пие Твое́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к апо́столов, глас 2, подо́бен: «Вы́шних ища́ ...»:
Ка́мень Христо́с ка́меня ве́ры прославля́ет све́тло,/ ученико́в преизря́дна,/ и с Па́влом весь дванадесяточи́сленный собо́р днесь;/ и́хже па́мять соверша́юще ве́рно,// сих Просла́вльшаго прославля́ем.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Бо́же, уще́дри ны и благослови́ ны, просвети́ лице́ Твое́ на ны и поми́луй ны.
Чтец: Ами́нь.
Иерей: Христе́, Све́те И́стинный, просвеща́яй и освяща́яй вся́каго челове́ка, гряду́щаго в мир, да зна́менается на нас свет лица́ Твоего́, да в нем у́зрим Свет Непристу́пный: и испра́ви стопы́ на́ша к де́ланию за́поведей Твои́х, моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере, и всех Твои́х святы́х, ами́нь.
Конда́к, глас 8:
Хор: Взбра́нной Воево́де победи́тельная,/ я́ко изба́вльшеся от злы́х,/ благода́рственная воспису́ем Ти́ раби́ Твои́, Богоро́дице;/ но я́ко иму́щая держа́ву непобеди́мую,/ от вся́ких на́с бе́д свободи́, да зове́м Ти́:// ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых, Христо́с, и́стинный Бог наш, моли́твами пречи́стыя Своея́ Ма́тере, преподо́бных и Богоно́сных оте́ц на́ших и всех святы́х, поми́лует и спасе́т нас, я́ко Благ и Человеколю́бец.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
[1] Одна из стихир по указанию настоятеля — из числа вечерних литийных стихир храмового святого (как правило, первая), либо та, которая поется по 50-м псалме на полиелейной утрене. В том случае, если храмовый святой не имеет указанных песнопений (например, шестеричная служба), может быть пропета стихира с «Господи, воззвах» или из другого цикла стихир.
[2] По уставу положено пение Непорочных (118-й псалом (17-я кафизма) на 5-й глас, независимо от недельного гласа, и сразу после него тропари «Ангельский собор...».) В приходской практике вместо Непорочных на воскресных всенощных бдениях обычно поется полиелей.
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Часы воскресного дня. 13 июля 2025г.

Неде́ля 5-я по Пятидеся́тнице.
Собо́р сла́вных и всехва́льных двена́дцати апо́столов.
Глас 4.
Тре́тий час
Иерей: Благослове́н Бог наш всегда́, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь. Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Царю́ Небе́сный, Уте́шителю, Ду́ше и́стины, И́же везде́ сый и вся исполня́яй, Сокро́вище благи́х и жи́зни Пода́телю, прииди́ и всели́ся в ны, и очи́сти ны от вся́кия скве́рны, и спаси́, Бла́же, ду́ши на́ша.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́. Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Псало́м 24:
К Тебе́, Го́споди, воздвиго́х ду́шу мою́, Бо́же мой, на Тя упова́х, да не постыжу́ся во век, ниже́ да посмею́т ми ся врази́ мои́, и́бо вси терпя́щии Тя не постыдя́тся. Да постыдя́тся беззако́ннующии вотще́. Пути́ Твоя́, Го́споди, скажи́ ми, и стезя́м Твои́м научи́ мя. Наста́ви мя на и́стину Твою́, и научи́ мя, я́ко Ты еси́ Бог Спас мой, и Тебе́ терпе́х весь день. Помяни́ щедро́ты Твоя́, Го́споди, и ми́лости Твоя́, я́ко от ве́ка суть. Грех ю́ности моея́, и неве́дения моего́ не помяни́, по ми́лости Твое́й помяни́ мя Ты, ра́ди бла́гости Твоея́, Го́споди. Благ и прав Госпо́дь, сего́ ра́ди законоположи́т согреша́ющим на пути́. Наста́вит кро́ткия на суд, научи́т кро́ткия путе́м Свои́м. Вси путие́ Госпо́дни ми́лость и и́стина, взыска́ющим заве́та Его́, и свиде́ния Его́. Ра́ди и́мене Твоего́, Го́споди, и очи́сти грех мой, мног бо есть. Кто есть челове́к боя́йся Го́спода? Законоположи́т ему́ на пути́, его́же изво́ли. Душа́ его́ во благи́х водвори́тся, и се́мя его́ насле́дит зе́млю. Держа́ва Госпо́дь боя́щихся Его́, и заве́т Его́ яви́т им. О́чи мои́ вы́ну ко Го́споду, я́ко Той исто́ргнет от се́ти но́зе мои́. При́зри на мя и поми́луй мя, я́ко единоро́д и нищ есмь аз. Ско́рби се́рдца моего́ умно́жишася, от нужд мои́х изведи́ мя. Виждь смире́ние мое́, и труд мой, и оста́ви вся грехи́ моя́. Виждь враги́ моя́, я́ко умно́жишася, и ненавиде́нием непра́ведным возненави́деша мя. Сохрани́ ду́шу мою́, и изба́ви мя, да не постыжу́ся, я́ко упова́х на Тя. Незло́бивии и пра́вии прилепля́хуся мне, я́ко потерпе́х Тя, Го́споди. Изба́ви, Бо́же, Изра́иля от всех скорбе́й его́.
Псало́м 50:
Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя; я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю, и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х, и победи́ши внегда́ суди́ти Ти. Се бо, в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо, и́стину возлюби́л еси́; безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся; омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие; возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́ и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́ и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́; возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо: всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н; се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския. Тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая; тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь апо́столов, глас 4:
Апо́столов первопресто́льницы/ и вселе́нныя учи́телие,/ Влады́ку всех моли́те/ мир вселе́нней дарова́ти// и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дице, Ты еси́ лоза́ и́стинная, возрасти́вшая нам Плод живота́, Тебе́ мо́лимся: моли́ся, Влады́чице, со святы́ми апо́столы поми́ловати ду́ши на́ша.
Госпо́дь Бог благослове́н, благослове́н Госпо́дь день дне,/ поспеши́т нам Бог спасе́ний на́ших, Бог наш, Бог спаса́ти.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к воскре́сный, глас 4, подо́бен: «Яви́лся еси́ днесь...»:
Спас и Изба́витель мой/ из гро́ба, я́ко Бог, воскреси́ от уз земноро́дныя,/ и врата́ а́дова сокруши́,/ и я́ко Влады́ка// воскре́се тридне́вен.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас.
Чтец: Ами́нь. Влады́ко Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди Сы́не Единоро́дный Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше, Еди́но Божество́, Еди́на Си́ла, поми́луй мя, гре́шнаго, и и́миже ве́си судьба́ми, спаси́ мя, недосто́йнаго раба́ Твоего́, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Шесто́й час
Чтец: Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Псало́м 53:
Бо́же, во и́мя Твое́ спаси́ мя, и в си́ле Твое́й суди́ ми. Бо́же, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ глаго́лы уст мои́х. Я́ко чу́ждии воста́ша на мя и кре́пции взыска́ша ду́шу мою́, и не предложи́ша Бо́га пред собо́ю. Се бо Бог помога́ет ми, и Госпо́дь Засту́пник души́ мое́й. Отврати́т зла́я враго́м мои́м, и́стиною Твое́ю потреби́ их. Во́лею пожру́ Тебе́, испове́мся и́мени Твоему́, Го́споди, я́ко бла́го, я́ко от вся́кия печа́ли изба́вил мя еси́, и на враги́ моя́ воззре́ о́ко мое́.
Псало́м 54:
Внуши́, Бо́же, моли́тву мою́ и не пре́зри моле́ния моего́. Вонми́ ми и услы́ши мя: возскорбе́х печа́лию мое́ю и смято́хся от гла́са вра́жия и от стуже́ния гре́шнича, я́ко уклони́ша на мя беззако́ние и во гне́ве враждова́ху ми. Се́рдце мое́ смяте́ся во мне и боя́знь сме́рти нападе́ на мя. Страх и тре́пет прии́де на мя и покры́ мя тьма. И рех: кто даст ми криле́, я́ко голуби́не? И полещу́, и почи́ю. Се удали́хся бе́гая и водвори́хся в пусты́ни. Ча́ях Бо́га, спаса́ющаго мя от малоду́шия и от бу́ри. Потопи́, Го́споди, и раздели́ язы́ки их: я́ко ви́дех беззако́ние и пререка́ние во гра́де. Днем и но́щию обы́дет и́ по стена́м его́. Беззако́ние и труд посреде́ его́ и непра́вда. И не оскуде́ от стогн его́ ли́хва и лесть. Я́ко а́ще бы враг поноси́л ми, претерпе́л бых у́бо, и а́ще бы ненави́дяй мя на мя велере́чевал, укры́л бых ся от него́. Ты же, челове́че равноду́шне, влады́ко мой и зна́емый мой, и́же ку́пно наслажда́лся еси́ со мно́ю бра́шен, в дому́ Бо́жии ходи́хом единомышле́нием. Да прии́дет же смерть на ня, и да сни́дут во ад жи́ви, я́ко лука́вство в жили́щах их, посреде́ их. Аз к Бо́гу воззва́х, и Госпо́дь услы́ша мя. Ве́чер и зау́тра, и полу́дне пове́м, и возвещу́, и услы́шит глас мой. Изба́вит ми́ром ду́шу мою́ от приближа́ющихся мне, я́ко во мно́зе бя́ху со мно́ю. Услы́шит Бог и смири́т я́, Сый пре́жде век. Несть бо им измене́ния, я́ко не убоя́шася Бо́га. Простре́ ру́ку свою́ на воздая́ние, оскверни́ша заве́т Его́. Раздели́шася от гне́ва лица́ Его́, и прибли́жишася сердца́ их, умя́кнуша словеса́ их па́че еле́а, и та суть стре́лы. Возве́рзи на Го́спода печа́ль твою́, и Той тя препита́ет, не даст в век молвы́ пра́веднику. Ты же, Бо́же, низведе́ши я́ в студене́ц истле́ния, му́жие крове́й и льсти не преполовя́т дней свои́х. Аз же, Го́споди, упова́ю на Тя.
Псало́м 90:
Живы́й в по́мощи Вы́шняго, в кро́ве Бо́га Небе́снаго водвори́тся. Рече́т Го́сподеви: Засту́пник мой еси́ и Прибе́жище мое́, Бог мой, и упова́ю на Него́. Я́ко Той изба́вит тя от се́ти ло́вчи и от словесе́ мяте́жна, плещма́ Свои́ма осени́т тя, и под криле́ Его́ наде́ешися: ору́жием обы́дет тя и́стина Его́. Не убои́шися от стра́ха нощна́го, от стрелы́ летя́щия во дни, от ве́щи во тме преходя́щия, от сря́ща и бе́са полу́деннаго. Паде́т от страны́ твоея́ ты́сяща, и тма одесну́ю тебе́, к тебе́ же не прибли́жится, оба́че очи́ма твои́ма смо́триши, и воздая́ние гре́шников у́зриши. Я́ко Ты, Го́споди, упова́ние мое́, Вы́шняго положи́л еси́ прибе́жище твое́. Не прии́дет к тебе́ зло и ра́на не прибли́жится телеси́ твоему́, я́ко А́нгелом Свои́м запове́сть о тебе́, сохрани́ти тя во всех путе́х твои́х. На рука́х во́змут тя, да не когда́ преткне́ши о ка́мень но́гу твою́, на а́спида и васили́ска насту́пиши, и попере́ши льва и зми́я. Я́ко на Мя упова́ и изба́влю и́, покры́ю и́, я́ко позна́ и́мя Мое́. Воззове́т ко Мне и услы́шу его́, с ним есмь в ско́рби, изму́ его́ и просла́влю его́, долгото́ю дней испо́лню его́ и явлю́ ему́ спасе́ние Мое́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь апо́столов, глас 4:
Апо́столов первопресто́льницы/ и вселе́нныя учи́телие,/ Влады́ку всех моли́те/ мир вселе́нней дарова́ти// и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Я́ко не и́мамы дерзнове́ния за премно́гия грехи́ на́ша, Ты и́же от Тебе́ Ро́ждшагося моли́, Богоро́дице Де́во, мно́го бо мо́жет моле́ние Ма́тернее ко благосе́рдию Влады́ки. Не пре́зри гре́шных мольбы́, Всечи́стая, я́ко ми́лостив есть и спасти́ моги́й, И́же и страда́ти о нас изво́ливый.
Ско́ро да предваря́т ны щедро́ты Твоя́, Го́споди, я́ко обнища́хом зело́; помози́ нам, Бо́же, Спа́се наш, сла́вы ра́ди И́мене Твоего́, Го́споди, изба́ви нас и очи́сти грехи́ на́ша, И́мене ра́ди Твоего́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к апо́столов, глас 2, подо́бен: «Вы́шних ища́ ...»:
Ка́мень Христо́с ка́меня ве́ры прославля́ет све́тло,/ ученико́в преизря́дна,/ и с Па́влом весь дванадесяточи́сленный собо́р днесь;/ и́хже па́мять соверша́юще ве́рно,// сих Просла́вльшаго прославля́ем.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас.
Чтец: Ами́нь. Бо́же и Го́споди сил и всея́ тва́ри Соде́телю, И́же за милосе́рдие безприкла́дныя ми́лости Твоея́ Единоро́днаго Сы́на Твоего́, Го́спода на́шего Иису́са Христа́, низпосла́вый на спасе́ние ро́да на́шего, и честны́м Его́ Кресто́м рукописа́ние грех на́ших растерза́вый, и победи́вый тем нача́ла и вла́сти тьмы. Сам, Влады́ко Человеколю́бче, приими́ и нас, гре́шных, благода́рственныя сия́ и моле́бныя моли́твы и изба́ви нас от вся́каго всегуби́тельнаго и мра́чнаго прегреше́ния и всех озло́бити нас и́щущих ви́димых и неви́димых враг. Пригвозди́ стра́ху Твоему́ пло́ти на́ша и не уклони́ серде́ц на́ших в словеса́ или́ помышле́ния лука́вствия, но любо́вию Твое́ю уязви́ ду́ши на́ша, да, к Тебе́ всегда́ взира́юще и е́же от Тебе́ све́том наставля́еми, Тебе́, непристу́пнаго и присносу́щнаго зря́ще Све́та, непреста́нное Тебе́ испове́дание и благодаре́ние возсыла́ем, Безнача́льному Отцу́ со Единоро́дным Твои́м Сы́ном и Всесвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в, ами́нь.
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Божественная литургия. 13 июля 2025г.

Неде́ля 5-я по Пятидеся́тнице.
Собо́р сла́вных и всехва́льных двена́дцати апо́столов.
Глас 4.
Боже́ственная литурги́я святи́теля Иоа́нна Златоу́стого
Литургия оглашенных:
Диакон: Благослови́ влады́ко.
Иерей: Благослове́но Ца́рство Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся. О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их, Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Пе́рвый антифо́н, псало́м 102:
Хор: Благослови́, душе́ моя́, Го́спода,/ благослове́н еси́ Го́споди./
Благослови́, душе́ моя́, Го́спода,/ и вся вну́тренняя моя́/ и́мя свя́тое Его́./ Благослови́, душе́ моя́, Го́спода,/ и не забыва́й всех воздая́ний Его́,/ очища́ющаго вся беззако́ния твоя́,/ исцеля́ющаго вся неду́ги твоя́,/ избавля́ющаго от истле́ния живо́т твой,/ венча́ющаго тя ми́лостию и щедро́тами,/ исполня́ющаго во благи́х жела́ние твое́:/ обнови́тся я́ко о́рля ю́ность твоя́./ Творя́й ми́лостыни Госпо́дь,/ и судьбу́ всем оби́димым./ Сказа́ пути́ Своя́ Моисе́ови,/ сыново́м Изра́илевым хоте́ния Своя́:/ Щедр и Ми́лостив Госпо́дь,/ Долготерпели́в и Многоми́лостив./ Не до конца́ прогне́вается,/ ниже́ в век вражду́ет,/ не по беззако́нием на́шим сотвори́л есть нам,/ ниже́ по грехо́м на́шим возда́л есть нам./ Я́ко по высоте́ небе́сней от земли́,/ утверди́л есть Госпо́дь ми́лость Свою́ на боя́щихся Его́./ Ели́ко отстоя́т восто́цы от за́пад,/ уда́лил есть от нас беззако́ния на́ша./ Я́коже ще́дрит оте́ц сы́ны,/ уще́дри Госпо́дь боя́щихся Его́./ Я́ко Той позна́ созда́ние на́ше,/ помяну́, я́ко персть есмы́./ Челове́к, я́ко трава́ дни́е его́,/ я́ко цвет се́льный, та́ко оцвете́т,/ я́ко дух про́йде в нем,/ и не бу́дет, и не позна́ет ктому́ ме́ста своего́./ Ми́лость же Госпо́дня от ве́ка и до ве́ка на боя́щихся Его́,/ и пра́вда Его́ на сыне́х сыно́в, храня́щих заве́т Его́, и по́мнящих за́поведи Его́ твори́ти я́./ Госпо́дь на Небеси́ угото́ва Престо́л Свой,/ и Ца́рство Его́ все́ми облада́ет./ Благослови́те Го́спода вси А́нгели Его́,/ си́льнии кре́постию, творя́щии сло́во Его́, услы́шати глас слове́с Его́./ Благослови́те Го́спода вся Си́лы Его́,/ слуги́ Его́, творя́щии во́лю Его́./ Благослови́те Го́спода вся дела́ Его́, на вся́ком ме́сте влады́чествия Его́./
Благослови́, душе́ моя́, Го́спода,/ и вся вну́тренняя моя́/ и́мя свя́тое Его́.// Благослове́н еси́, Го́споди.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Второ́й антифо́н, псало́м 145:
Хор: Хвали́, душе́ моя́, Го́спода./ Восхвалю́ Го́спода в животе́ мое́м,/ пою́ Бо́гу моему́, до́ндеже есмь./ Не наде́йтеся на кня́зи, на сы́ны челове́ческия,/ в ни́хже несть спасе́ния./ Изы́дет дух его́/ и возврати́тся в зе́млю свою́./ В той день поги́бнут вся помышле́ния его́./ Блаже́н, ему́же Бог Иа́ковль Помо́щник его́,/ упова́ние его́ на Го́спода Бо́га своего́,/ сотво́ршаго не́бо и зе́млю,/ мо́ре и вся, я́же в них,/ храня́щаго и́стину в век,/ творя́щаго суд оби́димым,/ даю́щаго пи́щу а́лчущим./ Госпо́дь реши́т окова́нныя./ Госпо́дь умудря́ет слепцы́./ Госпо́дь возво́дит низве́рженныя./ Госпо́дь лю́бит пра́ведники./ Госпо́дь храни́т прише́льцы,/ си́ра и вдову́ прии́мет/ и путь гре́шных погуби́т./ Воцари́тся Госпо́дь во век,// Бог твой, Сио́не, в род и род.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Единоро́дный Сы́не:
Единоро́дный Сы́не и Сло́ве Бо́жий, Безсме́ртен Сый/ и изво́ливый спасе́ния на́шего ра́ди/ воплоти́тися от Святы́я Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и,/ непрело́жно вочелове́чивыйся,/ распны́йся же, Христе́ Бо́же, сме́ртию смерть попра́вый,/ Еди́н Сый Святы́я Тро́ицы,// спрославля́емый Отцу́ и Свято́му Ду́ху, спаси́ нас.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко благ и человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Тре́тий антифо́н, блаже́нны:
Хор: Во Ца́рствии Твое́м помяни́ нас, Го́споди, егда́ прии́деши, во Ца́рствии Твое́м.
На 12: Блаже́ни ни́щии ду́хом, я́ко тех есть Ца́рство Небе́сное.
Блаже́ни пла́чущии, я́ко ти́и уте́шатся.
На 10: Блаже́ни кро́тции, я́ко ти́и насле́дят зе́млю.
Воскресные, глас 4:
Тропарь: Дре́вом Ада́м рая́ бысть изселе́н;/ дре́вом же кре́стным разбо́йник в рай всели́ся./ Ов у́бо вкуш, за́поведь отве́рже Сотво́ршаго;/ ов же сраспина́емь, Бо́га испове́да Тая́щагося,// помяни́ мя, вопия́, во Ца́рствии Твое́м.
Блаже́ни а́лчущии и жа́ждущии пра́вды, я́ко ти́и насы́тятся.
Тропарь: Вознесы́йся на Крест, сме́ртную разруши́вый си́лу,/ и загла́дивый, я́ко Бог, е́же на ны рукописа́ние, Го́споди,/ разбо́йниче покая́ние и нам пода́ждь, Еди́не Человеколю́бче,/ ве́рою служа́щим, Христе́ Бо́же наш, и вопию́щим Ти:// помяни́ и нас во Ца́рствии Твое́м.
На 8: Блаже́ни ми́лостивии, я́ко ти́и поми́ловани бу́дут.
Тропарь: Рукописа́ние на́ше на Кресте́ копие́м раздра́л еси́,/ и вмени́вся в ме́ртвых, та́мошняго мучи́теля связа́л еси́,/ изба́вивый всех от уз а́довых воскресе́нием Твои́м,/ и́мже просвети́хомся, Человеколю́бче Го́споди, и вопие́м Ти:// помяни́ и нас во Ца́рствии Твое́м.
Блаже́ни чи́стии се́рдцем, я́ко ти́и Бо́га у́зрят.
Тропарь: Распны́йся и воскресы́й я́ко Си́лен из гро́ба тридне́вен,/ и первозда́ннаго Ада́ма воскреси́вый, Еди́не Безсме́ртне:/ и мене́ на покая́ние обрати́тися, Го́споди, сподо́би от всего́ се́рдца моего́,/ и те́плою ве́рою при́сно взыва́ти Ти:// помяни́ мя, Спа́се, во Ца́рствии Твое́м.
На 6 Блаже́ни миротво́рцы, я́ко ти́и сы́нове Бо́жии нареку́тся.
Тропарь: Нас ра́ди, И́же безстра́стен, стра́стный бысть челове́к,/ и во́лею на Кресте́ пригвожде́йся, нас совоскреси́,/ те́мже и сла́вим со Кресто́м страсть и воскресе́ние,/ и́миже возсозда́хомся, и́миже и спаса́емся, взыва́юще:// помяни́ и нас во Ца́рствии Твое́м.
Блаже́ни изгна́ни пра́вды ра́ди, я́ко тех есть Ца́рство Небе́сное.
Тропарь: Воскре́сшаго из ме́ртвых, и а́дову держа́ву плени́вшаго,/ и ви́дима жена́ми мироно́сицами, ра́дуйтеся, глаго́лющаго,/ ве́рнии умо́лим, от истле́ния изба́вити ду́ши на́ша,/ зову́ще всегда́ разбо́йника благоразу́мнаго гла́сом к Нему́:// помяни́ и нас во Ца́рствии Твое́м.
На 4: Блаже́ни есте́, егда́ поно́сят вам, и изжену́т, и реку́т всяк зол глаго́л на вы, лжу́ще Мене́ ра́ди.
Канон 12-ти апостолов, глас 4:
Тропарь: Небе́сная и честна́я боговеща́юще на земли́ уче́ния,/ язы́ки о́гненными известву́юще,// пропове́дницы Христо́вы, пре́дали есте́.
Ра́дуйтеся и весели́теся, я́ко мзда ва́ша мно́га на Небесе́х.
Тропарь: Показа́л еси́ небеса́ слове́сная — ученики́ Твоя́, Влады́ко,// сла́ву Твою́ пове́дающия всем конце́м.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропарь: Напи́сани бы́вше на Небесе́х и я́вльшеся Христу́ ссе́льницы,// чту́щих вас любо́вию ны́не, прему́дрии, сохрани́те.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Всели́выйся в нас, И́же в Вы́шних живы́й, Пречи́стая,// плоть бо прии́м от Тебе́ без се́мене, яви́ся.
Ма́лый вход (с Ева́нгелием):
Диакон: Прему́дрость, про́сти.
Хор: Прииди́те, поклони́мся и припаде́м ко Христу́. Спаси́ ны, Сы́не Бо́жий, Воскресы́й из ме́ртвых, пою́щия Ти: аллилу́иа.
Тропари́ и кондаки́ по вхо́де:
Е́сли храм Госпо́дский:
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Тропа́рь апо́столов, глас 4:
Апо́столов первопресто́льницы/ и вселе́нныя учи́телие,/ Влады́ку всех моли́те/ мир вселе́нней дарова́ти// и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Конда́к апо́столов, глас 2, подо́бен: «Вы́шних ища́ ...»:
Ка́мень Христо́с ка́меня ве́ры прославля́ет све́тло,/ ученико́в преизря́дна,/ и с Па́влом весь дванадесяточи́сленный собо́р днесь;/ и́хже па́мять соверша́юще ве́рно,// сих Просла́вльшаго прославля́ем.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Конда́к воскре́сный, глас 4, подо́бен: «Яви́лся еси́ днесь...»:
Спас и Изба́витель мой/ из гро́ба, я́ко Бог, воскреси́ от уз земноро́дныя,/ и врата́ а́дова сокруши́,/ и я́ко Влады́ка// воскре́се тридне́вен.
Е́сли храм Богоро́дицы:
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Тропа́рь хра́ма.
Тропа́рь апо́столов, глас 4:
Апо́столов первопресто́льницы/ и вселе́нныя учи́телие,/ Влады́ку всех моли́те/ мир вселе́нней дарова́ти// и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Конда́к воскре́сный, глас 4, подо́бен: «Яви́лся еси́ днесь...»:
Спас и Изба́витель мой/ из гро́ба, я́ко Бог, воскреси́ от уз земноро́дныя,/ и врата́ а́дова сокруши́,/ и я́ко Влады́ка// воскре́се тридне́вен.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Конда́к апо́столов, глас 2, подо́бен: «Вы́шних ища́ ...»:
Ка́мень Христо́с ка́меня ве́ры прославля́ет све́тло,/ ученико́в преизря́дна,/ и с Па́влом весь дванадесяточи́сленный собо́р днесь;/ и́хже па́мять соверша́юще ве́рно,// сих Просла́вльшаго прославля́ем.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Конда́к хра́ма.
Е́сли храм свято́го:
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Тропа́рь хра́ма.
Тропа́рь апо́столов, глас 4:
Апо́столов первопресто́льницы/ и вселе́нныя учи́телие,/ Влады́ку всех моли́те/ мир вселе́нней дарова́ти// и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Конда́к воскре́сный, глас 4, подо́бен: «Яви́лся еси́ днесь...»:
Спас и Изба́витель мой/ из гро́ба, я́ко Бог, воскреси́ от уз земноро́дныя,/ и врата́ а́дова сокруши́,/ и я́ко Влады́ка// воскре́се тридне́вен.
Конда́к хра́ма.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Конда́к апо́столов, глас 2, подо́бен: «Вы́шних ища́ ...»:
Ка́мень Христо́с ка́меня ве́ры прославля́ет све́тло,/ ученико́в преизря́дна,/ и с Па́влом весь дванадесяточи́сленный собо́р днесь;/ и́хже па́мять соверша́юще ве́рно,// сих Просла́вльшаго прославля́ем.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Конда́к Богоро́дицы, глас 6:
Предста́тельство христиа́н непосты́дное,/ хода́тайство ко Творцу́ непрело́жное,/ не пре́зри гре́шных моле́ний гла́сы,/ но предвари́, я́ко Блага́я,/ на по́мощь нас, ве́рно зову́щих Ти;/ ускори́ на моли́тву и потщи́ся на умоле́ние,// предста́тельствующи при́сно, Богоро́дице, чту́щих Тя.
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Я́ко Свят еси́, Бо́же наш и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно.
Диакон: Го́споди, спаси́ благочести́выя.
Хор: Го́споди, спаси́ благочести́выя.
Диакон: И услы́ши ны.
Хор: И услы́ши ны.
Диакон: И во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Трисвято́е:
Хор: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Диакон: Во́нмем.
Иерей: Мир всем.
Чтец: И ду́хови твоему́.
Диакон: Прему́дрость.
Проки́мен воскре́сный, глас 4:
Чтец: Проки́мен, глас четве́ртый: Я́ко возвели́чишася дела́ Твоя́, Го́споди,/ вся прему́дростию сотвори́л еси́.
Хор: Я́ко возвели́чишася дела́ Твоя́, Го́споди,/ вся прему́дростию сотвори́л еси́.
Чтец: Благослови́ душе́ моя́, Го́спода, Го́споди Бо́же мой, возвели́чился еси́ зело́.
Хор: Я́ко возвели́чишася дела́ Твоя́, Го́споди,/ вся прему́дростию сотвори́л еси́.
Проки́мен 12-ти апо́столов, глас 8:
Чтец: Проки́мен, глас осмы́й: Во всю зе́млю изы́де веща́ние их/ и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их.
Хор: Во всю зе́млю изы́де веща́ние их/ и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их.
Чте́ние Апо́стола:
Диакон: Прему́дрость.
Чтец: К Ри́мляном посла́ния свята́го апо́стола Па́вла чте́ние.
Диакон: Во́нмем.
Чте́ние воскре́сное (Рим., зач.103: гл.10, стт.1-10):
Чтец: Бра́тие, благоволе́ние моего́ се́рдца и моли́тва, я́же к Бо́гу по Изра́или, есть во спасе́ние. Свиде́тельствую бо им, я́ко ре́вность Бо́жию и́мут, но не по ра́зуму. Не разуме́юще бо Бо́жия пра́вды и свою́ пра́вду и́щуще поста́вити, пра́вде Бо́жией не повину́шася. Кончи́на бо зако́на Христо́с, в пра́вду вся́кому ве́рующему. Моисе́й бо пи́шет пра́вду ю́же от зако́на, я́ко сотвори́вый та челове́к жив бу́дет в них. А я́же от ве́ры пра́вда си́це глаго́лет: да не рече́ши в се́рдцы твое́м, кто взы́дет на не́бо, си́речь Христа́ свести́. Или́ кто сни́дет в бе́здну, си́речь Христа́ от ме́ртвых возвести́. Но что глаго́лет Писа́ние? Близ ти глаго́л есть, во усте́х твои́х и в се́рдце твое́м, си́речь глаго́л ве́ры, его́же пропове́даем. Я́ко а́ще испове́си усты́ твои́ми Го́спода Иису́са, и ве́руеши в се́рдце твое́м, я́ко Бог Того́ воздви́же из ме́ртвых, спасе́шися. Се́рдцем бо ве́руется в пра́вду, усты́ же испове́дуется во спасе́ние.
Братия! желание моего сердца и молитва к Богу об Израиле во спасение.
Ибо свидетельствую им, что имеют ревность по Боге, но не по рассуждению.
Ибо, не разумея праведности Божией и усиливаясь поставить собственную праведность, они не покорились праведности Божией,
потому что конец закона — Христос, к праведности всякого верующего.
Моисей пишет о праведности от закона: исполнивший его человек жив будет им.
А праведность от веры так говорит: не говори в сердце твоем: кто взойдет на небо? то есть Христа свести.
Или кто сойдет в бездну? то есть Христа из мертвых возвести.
Но что говорит Писание? Близко к тебе слово, в устах твоих и в сердце твоем, то есть слово веры, которое проповедуем.
Ибо если устами твоими будешь исповедовать Иисуса Господом и сердцем твоим веровать, что Бог воскресил Его из мертвых, то спасешься,
потому что сердцем веруют к праведности, а устами исповедуют ко спасению.
Чте́ние 12-ти апо́столов (1Кор., зач.131: гл.4, стт.9-16):
Бра́тие, Бог ны посла́нники после́дния яви́, я́ко насме́ртники, зане́ позо́р бы́хом ми́ру и А́нгелом и челове́ком. Мы у́бо бу́и Христа́ ра́ди, вы же му́дри о Христе́, мы не́мощни, вы же кре́пцы, вы сла́вни, мы же безче́стни. До ны́нешняго часа́ и а́лчем, и жа́ждем, и наготу́ем, и стра́ждем, и скита́емся, и тружда́емся, де́лающе свои́ми рука́ми. Укоря́еми, благословля́ем, гони́ми, терпи́м, ху́лими, утеша́емся, я́коже отре́би ми́ру бы́хом, всем попра́ние досе́ле. Не срамля́я вас сия́ пишу́, но я́коже ча́да моя́ возлю́бленная наказу́ю. А́ще бо и мно́ги пе́стуны и́мате о Христе́, но не мно́ги отцы́, о Христе́ бо Иису́се благовествова́нием аз вы роди́х. Молю́ же вас: подо́бни мне быва́йте, я́коже аз Христу́.
Ибо я думаю, что нам, последним посланникам, Бог судил быть как бы приговоренными к смерти, потому что мы сделались позорищем для мира, для Ангелов и человеков.
Мы безумны Христа ради, а вы мудры во Христе; мы немощны, а вы крепки; вы в славе, а мы в бесчестии.
Даже доныне терпим голод и жажду, и наготу и побои, и скитаемся,
и трудимся, работая своими руками. Злословят нас, мы благословляем; гонят нас, мы терпим;
хулят нас, мы молим; мы как сор для мира, как прах, всеми попираемый доныне.
Не к постыжению вашему пишу сие, но вразумляю вас, как возлюбленных детей моих.
Ибо, хотя у вас тысячи наставников во Христе, но не много отцов; я родил вас во Христе Иисусе благовествованием.
Посему умоляю вас: подражайте мне, как я Христу.
Иерей: Мир ти.
Чтец: И ду́хови твоему́.
Диакон: Прему́дрость.
Аллилуа́рий воскре́сный, глас 4:
Чтец: Аллилу́ия, глас четве́ртый: Наляцы́, и успева́й, и ца́рствуй и́стины ра́ди, и кро́тости, и пра́вды.
Хор: Аллилу́ия, аллилу́ия, аллилу́ия.
Чтец: Возлюби́л еси́ пра́вду, и возненави́дел еси́ беззако́ние.
Хор: Аллилу́ия, аллилу́ия, аллилу́ия.
Аллилуа́рий 12-ти апо́столов, глас 1:
Чтец: Глас пе́рвый: Испове́дят Небеса́ чудеса́ Твоя́, Го́споди.
Хор: Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Диакон: Благослови́, влады́ко, благовести́теля свята́го Апо́стола и Евангели́ста Матфе́я.
Иерей: Бог, моли́твами свята́го, сла́внаго, всехва́льнаго Апо́стола и Евангели́ста Матфе́я, да даст тебе́ глаго́л благовеству́ющему си́лою мно́гою, во исполне́ние Ева́нгелия возлю́бленнаго Сы́на Своего́, Го́спода на́шего Иису́са Христа́.
Диакон: Ами́нь.
Диакон: Прему́дрость, про́сти, услы́шим свята́го Ева́нгелия.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: От Матфе́я свята́го Ева́нгелия чте́ние.
Хор: Сла́ва Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Чте́ние Ева́нгелия:
Диакон: Во́нмем.
Чте́ние воскре́сное (Мф., зач.28: гл.8, ст. 28 — гл.9, ст.1):
Диакон: Во вре́мя о́но, прише́дшу Иису́су в страну́ Гергеси́нскую, срето́ста Его́ два бе́сна от гроб исходя́ща, лю́та зело́, я́ко не мощи́ ни кому́ мину́ти путе́м тем. И се возопи́ста глаго́люще: что нам и Тебе́, Иису́се Сы́не Бо́жий? Прише́л еси́ се́мо пре́жде вре́мене му́чити нас. Бя́ше же дале́че от нею́ ста́до свини́й мно́го пасо́мо. Бе́си же моля́ху Его́, глаго́люще: а́ще изго́ниши ны, повели́ нам ити́ в ста́до свино́е. И рече́ им: иди́те. Они́ же изше́дше идо́ша в ста́до свино́е, и се а́бие устреми́ся ста́до все по бре́гу в мо́ре, и утопо́ша в вода́х. Пасу́щии же бежа́ша, и ше́дше во град, возвести́ша вся, и о бесно́ю. И се весь град изы́де в сре́тение Иису́сови, и ви́девше Его́, моли́ша, я́ко дабы́ преше́л от преде́л их. И влез в кора́бль, пре́йде и прии́де во Свой град.
И когда Он прибыл на другой берег в страну Гергесинскую, Его встретили два бесноватые, вышедшие из гробов*, весьма свирепые, так что никто не смел проходить тем путем. //*Из пещер, где погребали.
И вот, они закричали: что Тебе до нас, Иисус, Сын Божий? пришел Ты сюда прежде времени мучить нас.
Вдали же от них паслось большое стадо свиней.
И бесы просили Его: если выгонишь нас, то пошли нас в стадо свиней.
И Он сказал им: идите. И они, выйдя, пошли в стадо свиное. И вот, всё стадо свиней бросилось с крутизны в море и погибло в воде.
Пастухи же побежали и, придя в город, рассказали обо всем, и о том, что было с бесноватыми.
И вот, весь город вышел навстречу Иисусу; и, увидев Его, просили, чтобы Он отошел от пределов их. Тогда Он, войдя в лодку, переправился обратно и прибыл в Свой город.
Чте́ние 12-ти апо́столов (Мк., зач.12: гл.3, стт.13-19):
Диакон: Во вре́мя о́но, взы́де Иису́с на гору́ и призва́, и́хже хотя́ше Сам, и приидо́ша к Нему́. И сотвори́ двана́десяте, да бу́дут с Ним, и да посыла́ет их пропове́дати, и име́ти власть цели́ти неду́ги и изгони́ти бе́сы. И нарече́ Си́мону и́мя Петр, и Иа́кова Зеведе́ова и Иоа́нна бра́та Иа́ковля, и нарече́ и́ма имена́ Воанерге́с, е́же есть сы́на гро́мова, и Андре́а, и Фили́ппа, и Варфоломе́а, и Матфе́а, и Фому́, и Иа́кова Алфе́ова, и Фадде́а, и Си́мона Канани́та, и Иу́ду Искарио́тскаго, и́же и предаде́ Его́.
Потом взошел на гору и позвал к Себе, кого Сам хотел; и пришли к Нему.
И поставил из них двенадцать, чтобы с Ним были и чтобы посылать их на проповедь,
и чтобы они имели власть исцелять от болезней и изгонять бесов;
поставил Симона, нарекши ему имя Петр,
Иакова Зеведеева и Иоанна, брата Иакова, нарекши им имена Воанергес, то есть «сыны громовы»,
Андрея, Филиппа, Варфоломея, Матфея, Фому, Иакова Алфеева, Фаддея, Симона Кананита
и Иуду Искариотского, который и предал Его.
Хор: Сла́ва Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Рцем вси от всея́ души́, и от всего́ помышле́ния на́шего рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Го́споди Вседержи́телю, Бо́же оте́ц на́ших, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о бра́тиях на́ших, свяще́нницех, священномона́сех, и всем во Христе́ бра́тстве на́шем.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Прошения о Святой Руси: [1]
Еще́ мо́лимся Тебе́, Го́споду и Спаси́телю на́шему, о е́же прия́ти моли́твы нас недосто́йных рабо́в Твои́х в сию́ годи́ну испыта́ния, прише́дшую на Русь Святу́ю, обыше́дше бо обыдо́ша ю́ врази́, и о е́же яви́ти спасе́ние Твое́, рцем вси: Го́споди, услы́ши и поми́луй.
Еще́ мо́лимся о е́же благосе́рдием и ми́лостию призре́ти на во́инство и вся защи́тники Оте́чества на́шего, и о е́же утверди́ти нас всех в ве́ре, единомы́слии, здра́вии и си́ле ду́ха, рцем вси: Го́споди, услы́ши и ми́лостивно поми́луй.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Моли́тва о Свято́й Руси́: 3
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Го́споди Бо́же Сил, Бо́же спасе́ния на́шего, при́зри в ми́лости на смире́нныя рабы́ Твоя́, услы́ши и поми́луй нас: се бо бра́ни хотя́щии ополчи́шася на Святу́ю Русь, ча́юще раздели́ти и погуби́ти еди́ный наро́д ея́. Воста́ни, Бо́же, в по́мощь лю́дем Твои́м и пода́ждь нам си́лою Твое́ю побе́ду.
Ве́рным ча́дом Твои́м, о еди́нстве Ру́сския Це́ркве ревну́ющим, поспе́шествуй, в ду́хе братолю́бия укрепи́ их и от бед изба́ви. Запрети́ раздира́ющим во омраче́нии умо́в и ожесточе́нии серде́ц ри́зу Твою́, я́же есть Це́рковь Жива́го Бо́га, и за́мыслы их ниспрове́ргни.
Благода́тию Твое́ю вла́сти предержа́щия ко вся́кому бла́гу наста́ви и му́дростию обогати́.
Во́ины и вся защи́тники Оте́чества на́шего в за́поведех Твои́х утверди́, кре́пость ду́ха им низпосли́, от сме́рти, ран и плене́ния сохрани́.
Лише́нныя кро́ва и в изгна́нии су́щия в до́мы введи́, а́лчущия напита́й, [жа́ждущия напои́], неду́гующия и стра́ждущия укрепи́ и исцели́, в смяте́нии и печа́ли су́щим наде́жду благу́ю и утеше́ние пода́ждь.
Всем же во дни сия́ убие́нным и от ран и боле́зней сконча́вшимся проще́ние грехо́в да́руй и блаже́нное упокое́ние сотвори́.
Испо́лни нас я́же в Тя ве́ры, наде́жды и любве́, возста́ви па́ки во всех страна́х Святы́я Руси́ мир и единомы́слие, друг ко дру́гу любо́вь обнови́ в лю́дех Твои́х, я́ко да еди́неми усты́ и еди́нем се́рдцем испове́мыся Тебе́, Еди́ному Бо́гу в Тро́ице сла́вимому. Ты бо еси́ заступле́ние и побе́да и спасе́ние упова́ющим на Тя и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ектения́ об оглаше́нных:
Диакон: Помоли́теся, оглаше́ннии, Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: Ве́рнии, о оглаше́нных помо́лимся, да Госпо́дь поми́лует их.
Огласи́т их сло́вом и́стины.
Откры́ет им Ева́нгелие пра́вды.
Соедини́т их святе́й Свое́й собо́рней и апо́стольстей Це́ркви.
Спаси́, поми́луй, заступи́ и сохрани́ их, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Оглаше́ннии, главы́ ва́ша Го́сподеви приклони́те.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Да и ти́и с на́ми сла́вят пречестно́е и великоле́пое и́мя Твое́, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Литургия верных:
Ектения́ ве́рных, пе́рвая:
Диакон: Ели́цы оглаше́ннии, изыди́те, оглаше́ннии, изыди́те. Ели́цы оглаше́ннии, изыди́те. Да никто́ от оглаше́нных, ели́цы ве́рнии, па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Прему́дрость.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва, честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ектения́ ве́рных, втора́я:
Диакон: Па́ки и па́ки, ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На ка́ждое проше́ние)
Диакон: О свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии святы́х Бо́жиих церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Прему́дрость.
Иерей: Я́ко да под держа́вою Твое́ю всегда́ храни́ми, Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Херуви́мская песнь:
Хор: И́же Херуви́мы та́йно образу́юще и животворя́щей Тро́ице Трисвяту́ю песнь припева́юще, вся́кое ны́не жите́йское отложи́м попече́ние.
Вели́кий вход:
Диакон: Вели́каго господи́на и отца́ на́шего Кири́лла, Святе́йшаго Патриа́рха Моско́вскаго и всея́ Руси́, и господи́на на́шего Преосвяще́ннейшаго (или: Высокопреосвяще́ннейшего) имярек, епи́скопа (или: митрополи́та, или: архиепи́скопа) титул его, да помяне́т Госпо́дь Бог во Ца́рствии Свое́м всегда́, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Иерей: Преосвяще́нныя митрополи́ты, архиепи́скопы и епи́скопы, и весь свяще́ннический и мона́шеский чин, и при́чет церко́вный, бра́тию свята́го хра́ма сего́, всех вас, правосла́вных христиа́н, да помяне́т Госпо́дь Бог во Ца́рствии Свое́м, всегда́, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Я́ко да Царя́ всех поды́мем, а́нгельскими неви́димо дориноси́ма чи́нми. Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О предложе́нных Честны́х Даре́х, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем, и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Дне всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Щедро́тами Единоро́днаго Сы́на Твоего́, с Ни́мже благослове́н еси́, со Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Возлю́бим друг дру́га, да единомы́слием испове́мы.
Хор: Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха,/ Тро́ицу Единосу́щную/ и Неразде́льную.
Диакон: Две́ри, две́ри, прему́дростию во́нмем.
Си́мвол ве́ры:
Люди: Ве́рую во еди́наго Бо́га Отца́ Вседержи́теля, Творца́ не́бу и земли́, ви́димым же всем и неви́димым. И во еди́наго Го́спода Иису́са Христа́, Сы́на Бо́жия, Единоро́днаго, И́же от Отца́ рожде́ннаго пре́жде всех век. Све́та от Све́та, Бо́га и́стинна от Бо́га и́стинна, рожде́нна, несотворе́нна, единосу́щна Отцу́, И́мже вся бы́ша. Нас ра́ди челове́к и на́шего ра́ди спасе́ния сше́дшаго с небе́с и воплоти́вшагося от Ду́ха Свя́та и Мари́и Де́вы и вочелове́чшася. Распя́таго же за ны при Понти́йстем Пила́те, и страда́вша, и погребе́нна. И воскре́сшаго в тре́тий день по Писа́нием. И возше́дшаго на небеса́, и седя́ща одесну́ю Отца́. И па́ки гряду́щаго со сла́вою суди́ти живы́м и ме́ртвым, Его́же Ца́рствию не бу́дет конца́. И в Ду́ха Свята́го, Го́спода, Животворя́щаго, И́же от Отца́ исходя́щаго, И́же со Отце́м и Сы́ном спокланя́ема и ссла́вима, глаго́лавшаго проро́ки. Во еди́ну Святу́ю, Собо́рную и Апо́стольскую Це́рковь. Испове́дую еди́но креще́ние во оставле́ние грехо́в. Ча́ю воскресе́ния ме́ртвых, и жи́зни бу́дущаго ве́ка. Ами́нь.
Евхаристи́ческий кано́н:
Диакон: Ста́нем до́бре, ста́нем со стра́хом, во́нмем, свято́е возноше́ние в ми́ре приноси́ти.
Хор: Ми́лость ми́ра,/ же́ртву хвале́ния.
Иерей: Благода́ть Го́спода на́шего Иису́са Христа́ и любы́ Бо́га и Отца́ и прича́стие Свята́го Ду́ха, бу́ди со все́ми ва́ми.
Хор: И со ду́хом твои́м.
Иерей: Горе́ име́им сердца́.
Хор: И́мамы ко Го́споду.
Иерей: Благодари́м Го́спода.
Хор: Досто́йно и пра́ведно есть/ покланя́тися Отцу́ и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху,// Тро́ице Единосу́щней и Неразде́льней.
Иерей: Побе́дную песнь пою́ще, вопию́ще, взыва́юще и глаго́люще.
Хор: Свят, свят, свят Госпо́дь Савао́ф,/ испо́лнь не́бо и земля́ сла́вы Твоея́;/ оса́нна в вы́шних,/ благослове́н Гряды́й во и́мя Госпо́дне,// оса́нна в вы́шних.
Иерей: Приими́те, яди́те, сие́ есть Те́ло Мое́, е́же за вы ломи́мое во оставле́ние грехо́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Пи́йте от нея́ вси, сия́ есть Кровь Моя́ Но́ваго Заве́та, я́же за вы и за мно́гия излива́емая, во оставле́ние грехо́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Твоя́ от Твои́х Тебе́ принося́ще, о всех и за вся.
Хор: Тебе́ пое́м,/ Тебе́ благослови́м,/ Тебе́ благодари́м, Го́споди,// и мо́лим Ти ся, Бо́же наш.
Иерей: Изря́дно о Пресвяте́й, Пречи́стей, Преблагослове́нней, Сла́вней Влады́чице на́шей Богоро́дице и Присноде́ве Мари́и.
Досто́йно есть:
Хор: Досто́йно есть я́ко вои́стинну блажи́ти Тя, Богоро́дицу, Присноблаже́нную и Пренепоро́чную и Ма́терь Бо́га на́шего. Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу Тя велича́ем.
Иерей: В пе́рвых помяни́, Го́споди, Вели́каго Господи́на и отца́ на́шего Кири́лла, Святе́йшаго Патриа́рха Моско́вскаго и всея́ Руси́, и Господи́на на́шего Преосвяще́ннейшаго (или: Высокопреосвяще́ннейшего) имяре́к, епи́скопа (или: митрополи́та, или: архиепи́скопа) титул его, и́хже да́руй святы́м Твои́м це́рквам, в ми́ре, це́лых, честны́х, здра́вых, долгоде́нствующих, пра́во пра́вящих сло́во Твоея́ и́стины.
Хор: И всех, и вся.
Иерей: И даждь нам еди́неми усты́ и еди́нем се́рдцем сла́вити и воспева́ти пречестно́е и великоле́пое и́мя Твое́, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: И да бу́дут ми́лости вели́каго Бо́га и Спа́са на́шего Иису́са Христа́ со все́ми ва́ми.
Хор: И со ду́хом твои́м.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Вся святы́я помяну́вше, па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О принесе́нных и освяще́нных Честны́х Даре́х, Го́споду помо́лимся.
Я́ко да человеколю́бец Бог наш, прие́м я́ во святы́й и пренебе́сный и мы́сленный Свой же́ртвенник, в воню́ благоуха́ния духо́внаго, возниспо́слет нам Боже́ственную благода́ть и дар Свята́го Ду́ха, помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Дне всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Соедине́ние ве́ры и прича́стие Свята́го Ду́ха испроси́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: И сподо́би нас, Влады́ко, со дерзнове́нием, неосужде́нно сме́ти призыва́ти Тебе́, Небе́снаго Бо́га Отца́ и глаго́лати:
Моли́тва Госпо́дня:
Люди: О́тче наш, И́же еси́ на небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ ва́ша Го́сподеви приклони́те.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Благода́тию и щедро́тами и человеколю́бием Единоро́днаго Сы́на Твоего́, с Ни́мже благослове́н еси́, со Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Во́нмем.
Иерей: Свята́я святы́м.
Хор: Еди́н свят, еди́н Госпо́дь, Иису́с Христо́с, во сла́ву Бо́га Отца́. Ами́нь.
Прича́стны воскре́сный и 12-ти апо́столов:
Хор: Хвали́те Го́спода с небе́с,/ хвали́те Его́ в вы́шних.
Во всю зе́млю изы́де веща́ние их/ и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Прича́стие:
Диакон: Со стра́хом Бо́жиим и ве́рою приступи́те.
Хор: Благослове́н Гряды́й во и́мя Госпо́дне, Бог Госпо́дь и яви́ся нам.
Иерей: Ве́рую, Го́споди, и испове́дую, я́ко Ты еси́ вои́стинну Христо́с, Сын Бо́га жива́го, прише́дый в мир гре́шныя спасти́, от ни́хже пе́рвый есмь аз. Еще́ ве́рую, я́ко сие́ есть са́мое пречи́стое Те́ло Твое́, и сия́ есть са́мая честна́я Кровь Твоя́. Молю́ся у́бо Тебе́: поми́луй мя и прости́ ми прегреше́ния моя́, во́льная и нево́льная, я́же сло́вом, я́же де́лом, я́же ве́дением и неве́дением, и сподо́би мя неосужде́нно причасти́тися пречи́стых Твои́х Та́инств, во оставле́ние грехо́в и в жизнь ве́чную. Ами́нь.
Ве́чери Твоея́ та́йныя днесь, Сы́не Бо́жий, прича́стника мя приими́; не бо враго́м Твои́м та́йну пове́м, ни лобза́ния Ти дам, я́ко Иу́да, но я́ко разбо́йник испове́даю Тя: помяни́ мя, Го́споди, во Ца́рствии Твое́м.
Да не в суд или́ во осужде́ние бу́дет мне причаще́ние Святы́х Твои́х Та́ин, Го́споди, но во исцеле́ние души́ и те́ла.
Во время Причащения людей:
Хор: Те́ло Христо́во приими́те, Исто́чника безсме́ртнаго вкуси́те.
После Причащения людей:
Хор: Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
По́сле Прича́стия:
Иерей: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́, и благослови́ достоя́ние Твое́.
Хор: Ви́дехом свет и́стинный,/ прия́хом Ду́ха Небе́снаго,/ обрето́хом ве́ру и́стинную,/ неразде́льней Тро́ице покланя́емся,// Та бо нас спасла́ есть.
Иерей: Всегда́, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Да испо́лнятся уста́ на́ша/ хвале́ния Твоего́ Го́споди,/ я́ко да пое́м сла́ву Твою́,/ я́ко сподо́бил еси́ нас причасти́тися/ Святы́м Твои́м, Боже́ственным, безсме́ртным и животворя́щим Та́йнам,/ соблюди́ нас во Твое́й святы́ни/ весь день поуча́тися пра́вде Твое́й.// Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Ектения́ заключи́тельная:
Диакон: Про́сти прии́мше Боже́ственных, святы́х, пречи́стых, безсме́ртных, небе́сных и животворя́щих, стра́шных Христо́вых Та́ин, досто́йно благодари́м Го́спода.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: День весь соверше́н, свят, ми́рен и безгре́шен испроси́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Ты еси́ освяще́ние на́ше и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: С ми́ром изы́дем.
Хор: О и́мени Госпо́дни.
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Заамво́нная моли́тва:
Иерей: Благословля́яй благословя́щия Тя, Го́споди, и освяща́яй на Тя упова́ющия, спаси́ лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, исполне́ние Це́ркве Твоея́ сохрани́, освяти́ лю́бящия благоле́пие до́му Твоего́: Ты тех возпросла́ви Боже́ственною Твое́ю си́лою, и не оста́ви нас, упова́ющих на Тя. Мир ми́рови Твоему́ да́руй, це́рквам Твои́м, свяще́нником, во́инству и всем лю́дем Твои́м. Я́ко вся́кое дая́ние бла́го, и всяк дар соверше́н свы́ше есть, сходя́й от Тебе́ Отца́ све́тов и Тебе́ сла́ву и благодаре́ние и поклоне́ние возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Бу́ди И́мя Госпо́дне благослове́но от ны́не и до ве́ка. (Трижды)
Псало́м 33:
Хор: Благословлю́ Го́спода на вся́кое вре́мя,/ вы́ну хвала́ Его́ во усте́х мои́х./ О Го́споде похва́лится душа́ моя́,/ да услы́шат кро́тции, и возвеселя́тся./ Возвели́чите Го́спода со мно́ю,/ и вознесе́м И́мя Его́ вку́пе./ Взыска́х Го́спода, и услы́ша мя,/ и от всех скорбе́й мои́х изба́ви мя./ Приступи́те к Нему́, и просвети́теся,/ и ли́ца ва́ша не постыдя́тся./ Сей ни́щий воззва́, и Госпо́дь услы́ша и,/ и от всех скорбе́й его́ спасе́ и́./ Ополчи́тся А́нгел Госпо́день о́крест боя́щихся Его́,/ и изба́вит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпо́дь:/ блаже́н муж, и́же упова́ет Нань./ Бо́йтеся Го́спода, вси святи́и Его́,/ я́ко несть лише́ния боя́щимся Его́./ Бога́тии обнища́ша и взалка́ша:/ взыска́ющии же Го́спода не лиша́тся вся́каго бла́га./ Прииди́те, ча́да, послу́шайте мене́,/ стра́ху Госпо́дню научу́ вас./ Кто есть челове́к хотя́й живо́т,/ любя́й дни ви́дети бла́ги?/ Удержи́ язы́к твой от зла,/ и устне́ твои́, е́же не глаго́лати льсти./ Уклони́ся от зла и сотвори́ бла́го./ Взыщи́ ми́ра, и пожени́ и́./ О́чи Госпо́дни на пра́ведныя,/ и у́ши Его́ в моли́тву их./ Лице́ же Госпо́дне на творя́щия зла́я,/ е́же потреби́ти от земли́ па́мять их./ Воззва́ша пра́веднии, и Госпо́дь услы́ша их,/ и от всех скорбе́й их изба́ви их./ Близ Госпо́дь сокруше́нных се́рдцем,/ и смире́нныя ду́хом спасе́т./ Мно́ги ско́рби пра́ведным,/ и от всех их изба́вит я́ Госпо́дь./ Храни́т Госпо́дь вся ко́сти их,/ ни еди́на от них сокруши́тся./ Смерть гре́шников люта́,/ и ненави́дящии пра́веднаго прегреша́т./ Изба́вит Госпо́дь ду́ши раб Свои́х,/ и не прегреша́т// вси, упова́ющии на Него́.
Иерей: Благослове́ние Госпо́дне на вас, Того́ благода́тию и человеколю́бием, всегда́, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых Христо́с, И́стинный Бог наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере, и́же во святы́х...
Многоле́тие:
Хор: Вели́каго Господи́на и Отца́ на́шего Кири́лла,/ Святе́йшаго Патриа́рха Моско́вскаго и всея́ Руси́,/ и Господи́на на́шего Преосвяще́ннейшаго (или: Высокопреосвяще́ннейшего) имяре́к,/ епи́скопа (или: митрополи́та, или: архиепи́скопа) титул его,/ богохрани́мую страну́ на́шу Росси́йскую,/ настоя́теля, бра́тию и прихо́жан свята́го хра́ма сего́/ и вся правосла́вныя христиа́ны,// Го́споди, сохрани́ их на мно́гая ле́та.
[1] Прошения и молитва о Святой Руси размещены на сайте «Новые богослужебные тексты», предназначеном для оперативной электронной публикации новых богослужебных текстов, утверждаемых для общецерковного употребления Святейшим Патриархом и Священным Синодом.