
У нас в гостях был режиссер театра и кино, художественный руководитель театра «Модерн» Юрий Грымов.
Мы говорили о последних тенденциях в современном кинематографе и театральном искусстве, а также о том, как театр пришел в жизнь Юрия Грымова. Наш собеседник поделился, над какими спектаклями работает сейчас, какие премьеры ожидают зрителей, и какие планы есть на будущее.
Ведущий: Алексей Пичугин
А. Пичугин
- Друзья, здравствуйте, это программа «Светлый вечер» на радио «Вера», меня зовут Алексей Пичугин, я рад вас приветствовать сегодня в такой, несколько необычной обстановке: мы сегодня в гостях у театра «Модерн» и художественного руководителя театра «Модерн» Юрия Грымова. Юрий Вячеславович, здравствуйте, добрый вечер.
Ю. Грымов
- Добрый вечер.
А. Пичугин
- Спасибо за приглашение, я сразу нашим слушателям должен сказать, что та встреча должна была состояться раньше, но из-за всех вот этих коронавирусных ситуаций она происходит только сейчас. Было много событий за это время, это и юбилей моего собеседника, Юрия Вячеславовича Грымова, поэтому от лица радио «Вера» и от себя я поздравляю вас с прошедшим юбилеем, с днем рождения, и я очень рад, что есть такая возможность – бывать в театре, в котором действительно очень интересные спектакли, о которых мы сегодня поговорим в течение программы, и вот поэтому, в связи с этим, наверное, первый вопрос: а как вообще театр пришел вообще в вашу жизнь, не сейчас, не в связи с появлением театра «Модерн», а когда-то давно?
Ю. Грымов
- Давно он пришел ко мне, конечно, как к зрителю, с детства еще бабушка меня водила в театр, и я помню, как меня переодевали, одевали и, когда мы приходили в театр, я переодевал валенки и мне одевали какие-то туфельки, какие-то там сандалики, меня это сильно удивило, и бабушка мне объяснила, что в России переодеваются в церковь и в театр, два места, куда люди все-таки стараются одеваться.
А. Пичугин
- Церкви тогда, понятное дело, не было в вашей жизни…
Ю. Грымов
- Ну да, в церкви не было, бабушка верующая и вообще потом я чуть позже узнал, что по линии мамы у меня все были священники, но это я уже узнал гораздо позже…
А. Пичугин
- В связи с вашим собственным приходом?
Ю. Грымов
- Да, когда я уже сам крестился взрослым уже человеком. Значит, театр появился так, потом театр немножко стал появляться, когда я стал уже увлечен кино, да, я ходил в театр, как правило, корыстная цель у меня была: выбрать актеров, у меня, в основном, в моих картинах снимались, в основном, артисты театра Петра Наумовича Фоменко. Я много пересмотрел, ходил в другие театры, но, сказать честно, я не очень тогда любил театр.
А. Пичугин
- Да, в одном из ваших интервью я даже прочитал, что вы в свое время в общении с Григорием Гориным сказали ему об этом, на что он вам ответил, что «Может быть, вам театр и не нужен, а вот театру вы нужны».
Ю. Грымов
- Да, это было 18 лет назад, и я с тех пор как-то не думаю на эту тему серьезно, чтобы заняться плотно, да, я ставил какие-то спектакли, то, что называется «антрепризно», у меня был спектакль «Дали́», я ставил даже оперу «Царская невеста» Римского-Корсакова, но я как бы не думал, что это будет так плотно, как сейчас, но это связано с тем, что я разочаровался в кино. Вообще, кино - мне кажется, что это какое-то устаревшее явление…
А. Пичугин
- И вам до сих пор так кажется?
Ю. Грымов
- Да, я в этом уверен, ну, посмотрите даже, что происходит сегодня в кино, посмотрите на эти глупости, которые происходят в Америке в Академии Оскара, дано новое заявление по поводу той самой толерантности и то, что они говорят: «мы хотим показать всю палитру мира», поэтому, чтобы получить «Оскара» надо, чтобы у вас был процент обязательно женщин, процент афроамериканцев, условно говоря, меньшинства сексуальные и причем это все еще должно быть даже в съемочной группе – ну, это глупость.
А. Пичугин
- Но одно дело, когда мы говорим про массовый кинематограф, про «Оскар», про киноакадемию, про вот такие премии, которые у нас везде показываются, о которых говорят, а другое дело – кино фестивальное или авторское, про которое мы, собственно, в России здесь, к сожалению, не знаем, а то, что выходит на фестивалях, мы его не видим.
Ю. Грымов
- Его нету, понимаете, в чем дело, что у нас поругано понятие «авторское кино» и это очень печально, потому что для меня авторское кино – это советское кино, где был Хуциев, Эльдар Рязанов, Тарковский, Пудовкин, Ромм – это авторы, я перечисляю фамилии, где было написано большими буквами в начале картины, это были авторы, и они так жили, они так мыслили. Потом нам навязали комплекс неполноценности, сказали, что: «русские, вы же не умеете снимать кино, вы не умеете, вы же не можете сделать взрыв такой, чтобы машина летела, нарисовать спецэффекты или какого-то инопланетянина с четырьмя глазами», и вдруг все начали испытывать какой-то комплекс неполноценности, я, кстати, все время сопротивлялся этому, мне всегда очень нравилось и советское кино и почему я должен делать, как они или хотя бы не хуже их? Для меня это было вопросом, но все равно американское кино победило, европейское кино, я говорю про цифры, единственная страна, которая устояла – это Франция, даже их кино сохранилось и даже переходит границы, то есть французское кино все-таки тиражируется, оно идет и в России, идет в других странах, а русское кино практически исчезло, как индустрии, русского кино не существует, а те, кто нас слушает, чтобы было понятно: индустрия кино начинается после двухсот картин в год, плохих, хороших, кривых, интересных и так далее.
А. Пичугин
- Но у нас больше выходит, я так понимаю?
Ю. Грымов
- Конечно, нет, 70, 80, ну максимум 100, но до проката доходят не все.
А. Пичугин
- Да, это мы берем только прокатную стоимость, потому что снимают ребята какие-то фильмы, о которых мы никогда не услышим, но тем не менее интересные, я вот помню, лет двадцать назад был такой замечательный фестиваль, я думаю, что много таких фестивалей, это просто то, где бывал я тогда: фестиваль неформатного малобюджетного кино, где полный метр выходил очень интересный, но просто эти фильмы ложились на полку и до сих пор там где-то пылятся.
Ю. Грымов
- Я даже не слышал об этом, я уверен, что надежда очень большая на молодежь, но главное, чтобы этот сор из головы убрать, что «Америка всех спасет, американское кино – номер один», я считаю, номер один – это кино, которое снимаете вы, то есть человек, один, личность и ни в коем случае не надо ни под кого подстраиваться, нужно знать то, что происходит, есть такая же фраза, такая с юмором, но мудростью, что «корова ест траву же, правильно? А дает молоко» – совсем необязательно, что, быв режиссером, надо много смотреть, можно читать литературу, жить такой полноценной жизнью и делать хорошие картины. Но сегодня, к сожалению, авторское кино не может добраться до зрителя, до проката и то, что происходит сегодня в интернете: усиленно снимают картины для интернет-платформ, там тоже определенный заказ, там много мата, я сейчас не шучу, это правда, снимаются фильмы про чиновников, какие они смешные, глупые коррупционеры, то есть, на самом деле, все ждали эту платформу, а она опять заузила ситуацию и нет большого диапазона жанров картин, которые заказываются и самое важное – нет экономики…
А. Пичугин
- Я так понимаю, те фильмы, о которых вы говорите, которые исключительно были заточены именно под интернет-платформы, они еще в какой-то мере показывают нам границы дозволенного, то есть вот, есть определенные чиновники, которых критиковать можно и это их уровень.
Ю. Грымов
- Наоборот, они думают, что то, что снимают картину про чиновников, их критикуют, над ними смеются – это как раз-таки недозволенное, а мы показываем, но это опять сужение аудитории, и аудитория сужается, все руководствуются этим, также, как в Советском Союзе были иногда разнарядки показать такое количество электриков-маляров, это было правда, там стахановское движение и так далее, сегодня все накинулись на этот злополучный мат, можно подумать, что это какая-то прям новость, что кто-то матерится, но на онлайн-платформах это популярная история, это жесткое слово. Но понимаете, в чем дело: что экономики нет, если была бы экономика, то люди могли бы рисковать и снимать, сегодня частных денег в кино практически нет, в основном, 95 процентов это государственные деньги, то есть те деньги, которые выделяются продюсерам, на которые они снимают, а сегодня сказать, допустим: «давайте мы сейчас заложим вашу квартиру или я свою, и мы снимем кино и заработаем, чтобы можно было купить пять квартир» – утопия, мы не заработаем, это колоссальный риск. И из ста картин, которые снимаются в год, я думаю, что пять картин возвращают деньги вложенные, еле-еле возвращают, а одна картина, может быть, приносит прибыль.
А. Пичугин
- Я не помню, к сожалению, о какой картине конкретно идет речь, но вот буквально недавно вложены огромные силы в рекламу, в прокат, во все и практически никакой отдачи и полностью провал в прокате – это один из наших фильмов.
Ю. Грымов
- Это воля государства, смотрите, у нас на страну обрушилось гигантское количество фильмов спортивной драмы, два про лед, три про хоккей, пять про футбол, это будет продолжаться, но также снимаются фильмы патриотические, но они глянцево-патриотические, я против таких картин современных о войне, потому что я воспитан на советских фильмах о войне и мне не нравится, что у нас в России – страна, которая победила фашизм, потеряла 28 миллионов человек, превратили фильмы о войне в приключение, война – это не приключение и вот поэтому в театре «Модерн» мы сейчас выпустили спектакль «Человек с глазами Моцарта» - это спектакль о войне, то есть я вот, видите, критикую современные фильмы о войне, и я предлагаю свою версию, как я вижу, что такое война, хотя наш спектакль «Человек с глазами Моцарта» - это спектакль о любви на фоне войны, но это вас перевернет.
А. Пичугин
- Да, я видел, я был на предпремьерном показе, буквально за несколько дней до того, как произошла премьера спектакля – я…ну, это исключительно мое личное мнение, я тут не могу никому его навязывать, я разделяю ваш подход, но если сейчас пообщаться с огромным количеством людей, причем достаточно уважаемых простых людей, на которых рассчитан вот этот кинопродукт: «Не трожь святое!» Любая критика вот такого глянцевого патриотического фильма о войне в сознании многих людей – это покушение на святое.
Ю. Грымов
- Нет, я с вами не соглашусь, потому что я знаю очень большое количество умных людей, профессиональных людей, известных писателей, режиссеров, которые как раз возмущены, что в стране появляется такой глянец.
А. Пичугин
- Вы про профессиональное сообщество, а я про простых зрителей, которые приходят в кинотеатры, а потом делятся своими впечатлениями.
Ю. Грымов
- Может быть, но люди же имеют право на свое мнение, также, как и я имею право, я сейчас говорю от имени себя и тот человек, которому нравится «Т-34», он говорит от имени себя, но я гарантирую вам, что молодой человек, который мог бы сегодня посмотреть фильм «Иди и смотри», который запрещен и никогда его не будут показывать на телевидении всего мира…
А. Пичугин
- Потому что он слишком жесткий.
Ю. Грымов
- Конечно, никогда не покажут Элема Климова, а раньше я ходил в детстве, билет стоил 10 копеек, я ходил, я спать не мог потом ночь, у меня до сих пор в голове эти глаза мальчика, который прошел эту войну, потому что война – это не приключение, война – это не игрушки. И сегодня молодежь, которая очень мало смотрит телевидение или вообще не смотрит, а по телевидению показывают много военных фильмов советского периода с ужасными корректировками света, то есть вы видите, что много разукрашенных картин, я не могу, когда идет фильм «В бой идут один старики», разукрашенный идет фильм, перекрашенный, я не могу, я выключаю, хотя это мой любимый фильм: «В бой идут одни старики» или «Офицеры», я не понимаю, зачем этот кошмар делается, потому что что там красить: зеленая трава, зеленые деревья, зеленые гимнастерки, зеленый самолет?
А. Пичугин
- Ну, мы и так знаем, что они все были зеленые.
Ю. Грымов
- Нет, там нет цвета и люди, художники, режиссеры, которые это делали, они прекрасно знали, что они снимали на черно-белую пленку, и если вы помните, в этой картине, там возле столовой, где они пели, там же, помните, есть береза, сделан задник такой березы, черно-белый контраст, и когда снимается фильм в черно-белой пленке, там все по-другому, повышение уровня контрастности, например, даже кровь в фильмах черно-белых она не красная, она желтая, если в фильме использовать красную кровь, в черно-белом, то она будет черной, совсем не получится и об этом никто не думает, это нарушение…
А. Пичугин
- Об этом никто и не знает.
Ю. Грымов
- Вот у меня вышел фильм, который сейчас можно посмотреть в сети: «Три сестры» Чехова, я сделал его тоже черно-белым, но когда-нибудь люди разукрасят же, это катастрофа.
А. Пичугин
- Ну, может быть, и нет, все-таки, слава Богу, не все красят.
Ю. Грымов
- Все красят, поверьте, это бизнес, вы думаете, что это дешево стоит? Вы можете перепроверить, но, по-моему, я слышал, что разукрасить одно кино стоит три миллиона долларов, это серьезная сумма. Я еще что хочу сказать: вот мы часто ругаем Америку, говорим: «вот, у них там, они себя ведут неадекватно», но когда Трамп, сегодняшний президент, а вчерашний богатый строитель, захотел на свои деньги разукрасить фильм «Гражданин Кейн» …
А. Пичугин
- Вот буквально с языка сняли, да.
Ю. Грымов
- Культовый фильм для Америки и кино, мировой, ему кинообщественность сказала: «Руки прочь»
А. Пичугин
- И вот единственное, что я хотел сказать – что никому в голову не придет раскрашивать «Гражданина Кейна» …
Ю. Грымов
- А вот Трампу пришло, он говорит: «Я покрашу», ему сказали: «До свидания».
А. Пичугин
- Значит, все-таки что-то покрасили?
Ю. Грымов
- Это точно также, как, не знаю, можно все, что угодно думать…
А. Пичугин
- … Чаплина красить.
Ю. Грымов
- Возьмем скульптуру Микеланджело и скажем: «Чего она какая-то серо-белая, почему она вся однотонная, давайте там что-нибудь подрисуем ему» - ни у кого же не возникает такого желания, а кино – это тоже самое, это тоже ведь искусство, но сегодня кино перешло из категории «искусство» в категорию «продукт», то, чего не происходит в театре, в театре не было экспансии, российские театры, все: московские, региональные, все – не было экспансии. Мюзикл – это такой, знаете, для меня это как дешевая опера, мюзикл, для меня – это несколько не очень грамотных людей, два хита и беспомощный актер, для меня это мюзикл, они не могли победить ситуацию с театром, нет такого понятия: «американский театр», да, там есть театры, но они гораздо слабее, и они все пытаются быть похожими на российские, а еще больше я вам скажу: все театры, которые существуют в России, в Москве, это как государство, а по России представляете, сколько театров? Вы понимаете, что все в этих городах говорят с московским акцентом, художественный театр – это как раз заслуга театральной общественности Москвы.
А. Пичугин
- Я напомню, что сегодня радио «Вера» в гостях у московского театра «Модерн» и у его художественного руководителя Юрия Грымова. Вы начали говорить про российские театры, и это как раз очень интересно, в последние годы, мы знаем достаточное количество, не так уж и много, но есть режиссеры, которые работают вне московских театров, зачастую это режиссеры действительно с именем, и зарубежные, но так приезжаешь в любой город, в любой областной центр, там есть свой театр…
Ю. Грымов
- … и даже не один, а три: детский, драматический и музыкальный, это, как правило, в городах-миллионниках всегда.
А. Пичугин
- Да, и за многие годы работы на радио я просто вижу эту миграцию: работаешь на радио, к тебе приходит резюме от актера: набираешь кого-то на работу, приходит резюме от актера московского театра, видно, что все начиналось где-то за 5-6 тысяч километров от Москвы - один театр, за 4 тысячи - другой и постепенно-постепенно в Москву. Кто же остается там и с чем эти театры выходят на премьеры, что это за материал?
Ю. Грымов
- Я не могу говорить за все театры, я знаю, что, когда меня жизнь свела с таким городом, как Орел…
А. Пичугин
- В Орле известный театр.
Ю. Грымов
- Да, я посетил театр имени Тургенева и там увидел Петра Воробьева, народного артиста СССР, он еще играл в фильме Бондарчука «Красные колокола», ему сейчас 80 лет с лишним, и я его вытащил из этого театра, уговорил, правда, сильно не пришлось уговаривать, потому что он творчески настроенный человек, и он теперь играет у меня в театре «Модерн», приезжает в свои 80 лет на поезде, два раза в месяц, и мы играем спектакль: «Ничего, что я Чехов?» где он играет роль Михаила Чехова.
А. Пичугин
- Да, я видел его в этом спектакле, потрясающе совершенно.
Ю. Грымов
- Прекрасно. И когда я увидел в малом зале, как он играет, в Орле, я такого никогда не видел, он известный актер в Орле и в Орловской области. Когда кончился спектакль, я видел нескончаемый поток людей, женщин с цветами, со скромными, с одним цветочком, маленькими букетиками к Петру Воробьеву, они прямо шли-шли.
А. Пичугин
- Я знаю человека, живущего в Москве, работающего, который не то, что не пропускает ни одной премьеры, но раз в месяц просто ездит в Орел в этот театр.
Ю. Грымов
- Там два театра прекрасных. Вот, например, у нас есть такая великолепная великая актриса, я не боюсь таких слов больших – Анна Каменкова…
А. Пичугин
- Да, она была у нас в гостях.
Ю. Грымов
- В театре «Модерн», где играет Анна Каменкова, перед спектаклем у нас появляется средних размеров корзина с цветами, и на каждый спектакль ей присылает человек, не какой-то богатый олигарх, я его один раз увидел, он один раз приехал к нам на спектакль, не рассчитал время на поезде, такой, в свитере, простой мужик, и он приехал и ходил по театру, мы ему показали театр, он на каждый спектакль присылает корзину цветов Анне Каменковой.
А. Пичугин
- Я боюсь ошибиться, не ручаюсь за точность ее слов, но смысл примерно тот, что она считала, что с театром в ее жизни покончено, но вот она познакомилась с вами, «Три сестры» был тот материал, который ее заинтересовал, и она рассказывала, что это видение театра, которое максимально близко ей.
Ю. Грымов
- Да, я рад, что мы сошлись в этом плане и говорим на одном языке. Знаете, какую печальную фразу она мне в свое время сказала, Каменкова, она говорит: «Юр, ты знаешь, я 40 лет была в такой потрясающей форме, как актриса, как женщина и 15 лет я ничего не делала, - для меня это был шок, – 15 лет я ничего не делала, хотя я была замечательна…» она начинала у Эфроса на Бронной и так далее, но это же очень тяжело, и я рад, что сейчас ее можно увидеть у нас в театре. В спектакле «Человек с глазами Моцарта» она играет не свойственную роль, я имею ввиду какое-то амплуа, она играет бабу Катю, ворожею такую, деревенскую колдунью.
А. Пичугин
- Которой, судя по спектаклю, уже за 80 и никогда эта изящная, очень красивая женщина…
Ю. Грымов
- Да, вы понимаете, Каменкова – героиня, по сути, и вдруг она так превращается, если кто поближе сидит, то смотрите, как у нее глаза меняются, посмотрите, какие глаза у нее в роли бабы Кати.
А. Пичугин
- И в спектакле «Ничего, что я Чехов?» где она играет Ольгу Чехову. Я очень часто привожу этот пример: во МХАТ идет спектакль «Вишневый сад», где, я почему-то привык, что нас, еще начиная со школы, постоянно водили на «Вишневый сад», в разные совершенно театры, и Раневскую всегда играла самая заслуженная актриса, которую иногда уже на колясочке вывозили, и она произносила монологи Раневской. А вот они пошли по другому пути, они Раневской сделали Ренату Литвинову, собственно, как и рассчитывал Чехов, я так понимаю, который писал эту роль под свою жену, которой на тот момент было где-то под сорок, и вот они так, может быть, Рената Литвинова чуть постарше, но это именно тот образ, они вот точно угадали, и почему-то я сразу вспомнил, я не сравниваю Анну Каменкову и Ренату Литвинову ни в коем случае, это абсолютно разные типажи, но вот как замечательно она сумела сыграть свою героиню в спектакле «Ничего, что я Чехов?»
Ю. Грымов
- Понимаете, в чем дело, Анна из той категории актеров, вообще мне повезло, я, как в фильме «Берегись автомобиля» Евстигнеев: «Кого мы только не играли, лучше не вспоминать». Я помню другую ситуацию, когда кого я только не снимал, я снимал великих актеров, мне повезло: и Петренко, и Максакову, и Джигарханяна, и Мазуркевич, и Полякову, Чулпан Хаматову, многих. Есть такая вещь, что Аня уникальна тем, например, если сказать, что такое большой артист: мы, когда репетируем спектакль, что-то получается, что-то не получается, о чем-то мы спорим, на что-то мы выходим, все нервничают, нормально, когда актриса нервничает, волнуется и все время Аня подходит, ближе уже к премьере, если есть какие-то непонимания у нас, она ко мне подходит и говорит: «Юра, не волнуйся, я роль сделаю» - и она берет и делает.
А. Пичугин
- Я в ваших спектаклях, я уже несколько посмотрел, меня удивляет, не знаю, как правильно это назвать, я совершенно не специалист: сценография или как-то по-другому это называется – световые визуальные эффекты на сцене, я ни в одном другом театре такого количества не видел и так сделанных, у меня даже, наверное, поначалу это вызвало сильное удивление, потому что я не думал, что драматический театр и вот эти визуальные световые эффекты могут настолько сочетаться, это не просто комплимент…
Ю. Грымов
- Я понимаю, но понимаете, для меня это не является каким-то большим поступком, потому что я с детства увлекаюсь живописью, а вы понимаете, что без света живопись не существует. Во-первых, кино, я очень серьезно увлекаюсь изображением и светописью, вот это все очень важно, и я помню свои первые работы с оператором Рербергом, оператором Тарковского, он мне всегда объяснял одну вещь: что на телевидении все боятся тени, чтобы не было теней, ни от носа, ничего, а в кино все хорошие операторы используют тень, тень – это красиво, если вы ее используете, поэтому для меня то, что вы говорите, как мы работаем, по большому счету, это и есть декорации, это и есть среда. Если вы посмотрите пьесы, которые мы ставим, а в театре «Модерн» идут пьесы те, которые ни у кого не идут, 98 процентов это не идет нигде в мире даже, и у меня количество объектов (чтобы было понятно радиослушателям, что это такое): одна сцена, 3 минуты в доме, другая сцена уже на площади, 5 минут, другая на вокзале, третья – опять в доме, четвертая, допустим, где-нибудь, в подворотне, третья на вокзале, на перроне уже самом, то есть объектов очень много, и я этого не боюсь, мне кажется, что наоборот, это замечательно, и я как раз считаю, что мы сегодня живем в такое время, у нас у всех есть эти гаджеты, по-разному можно к ним относиться, плохо или хорошо, я считаю, что хорошо, что они есть, только главное уметь ими пользоваться, как ножом, нож – это же хорошо, правильно? Можно отрезать, а можно палец отрезать, даже ножом можно убить, как и машина, машина – это средство передвижения, а для дебила – это орудие убийства, поэтому, когда я говорю о том, что у нас очень быстро происходят перестановки, у нас потрясающий постановочный цех, люди меняют декорации, свет и так далее
А. Пичугин
- Это та команда, которую вы за последние четыре года собрали или вы уже пришли, получили в наследство?
Ю. Грымов
- Были здесь, какие-то новые дошли люди, но я считаю, что они лучшие, не потому что это театр, где я служу, я видел в других театрах, не буду говорить, в каком театре известном я ставил спектакль, и там постановщик во время спектакля пьяный упал на сцену, во время спектакля он пьяный завалился на сцену. Я забежал к художественному руководителю, на лице у меня было написано, как я отношусь ко всему, он очень сильно напрягся на меня, художественный руководитель, сказал: «Юрий, что ж вы опять бузите?» Он упал, понимаете, он во время спектакля упал на сцене и его оттащили, пьяного!
А. Пичугин
- Я напомню, что сегодня радио «Вера» в гостях у театра «Модерн», у его художественного руководителя Юрия Грымова, мы через минуту вернемся к нашей беседе, никуда не уходите.
А. Пичугин
- Возвращаемся к беседе с Юрием Грымовым, художественным руководителем театра «Модерн», я напомню, что сегодня мы в гостях у театра «Модерн», в кабинете у Юрия Вячеславовича Грымова. И вот то, о чем мы говорили про сценографию, про световые эффекты, я-то как раз хотел спросить у вас, насколько вам, наверное, ваш опыт из 90-х создания рекламы, клипов, где, наверное, эта сторона очень немаловажна.
Ю. Грымов
- Понимаете, все помогает, мне, по-моему, помог опыт того, что я работал на заводе АЗЛК, у меня артисты все время смеются, когда я репетирую и говорю: «Вот делайте вот так, когда я работал или служил в армии», то есть я очень много чего делал.
А. Пичугин
- Завод АЗЛК, я смотрю, очень много людей выпустил в мир культуры и искусства, у меня первый мой звукорежиссер, который многому меня научил, который еще с Левитаном работал, тоже в свое время был рабочим АЗЛК.
Ю. Грымов
- Большой завод, большое производство, отец у меня там работал ведущим конструктором, поэтому вообше, на самом деле, я противник, наверное, чтобы режиссеры приходили после 11-го класса во ВГИК…
А. Пичугин
- Как и очень многие, с профессией.
Ю. Грымов
- Вы понимаете, да? Ну о чем он будет это делать? Чуть позже, ведь мы же знаем, как в свое время не принимали Тарковского во ВГИК и не принимали Шукшина, знаете, какие мотивировки были, очень смешные, когда Тарковского не принимали во ВГИК, ему говорили: «Вы слишком умный для ВГИКа», а Шукшина знаете, почему не принимали: «Вы слишком неначитанный, вы даже не читали «Войну и мир», ну, Шукшин, когда после войны...
А. Пичугин
- Мы про «Войну и мир» еще поговорим.
Ю. Грымов
- Да. Поэтому я считаю, что опыт мой, во-первых, работы с людьми и издательской деятельностью занимался, и интернетом и чем только не занимался, я не копил эти знания, чтобы стать режиссером, я просто живу и занимаюсь тем, чем мне нравится, мне правда это нравится, и театр сейчас у меня такое абсолютное бомбоубежище или это, можно сказать, семья, но в понятие «семья» я включаю еще и зрителя, который приходит и разделяет мою эстетику, какие-то мысли, которые я закладываю, люди, которые приходят, говорят: «Какие замечательные актеры» - да, у нас лучшие актеры, они правда замечательные.
А. Пичугин
- Давайте вернемся к спектаклю «Человек с глазами Моцарта», я думаю, что у нас очень много слушателей в разных городах, к сожалению, далеко не все из них смогут дойти до театра, поэтому, наверное, не раскрывая особые какие-то подробности, расскажите подробнее, о чем это спектакль?
Ю. Грымов
- Это спектакль о любви, вы знаете, вот вера, надежда, любовь – понятно, три такие опоры, я вообще считаю, если в любом спектакле этого нет – это плохой спектакль, в каждом спектакле должны быть вера, надежда, любовь, ко всему, применяя это к «Войне и миру», который у нас идет, применяя даже к спектаклю «Нирвана» про Курта Кобейна, поэтому для меня важно, чтобы мой спектакль попадал все-таки не в глаз, а в сердце, но через глаз, я пытаюсь вытянуть, мы работаем над словом, мы работаем над интонацией и большое значение я уделяю музыке, потому что музыка у меня действующий персонаж всегда, она действующий персонаж, эта музыка и, может быть, это я также внимательно смотрел за спектаклем Петра Наумовича Фоменко, с которым я был в таких приятных теплых отношениях, и он очень мастерски использовал и народную музыку, и Бетховена, и того же Моцарта, то есть я видел, как эта музыка используется, не просто подкладка, а самостоятельный элемент.
А. Пичугин
- Когда вы решили поставить спектакль в этот юбилейный год, вы сначала выбрали спектакль, а потом уже так получилось, что 75 лет Победы?
Ю. Грымов
- Выбрал пьесу Марины Сулчани, молодого драматурга из Екатеринбурга
А. Пичугин
Да, почему вы именно ее взяли?
Ю. Грымов
- Я эту пьесу взял и купил ее где-то, наверное, три с половиной года назад, она у меня лежала, а я над ней работал в голове, поэтому я долго запрягаю, но быстрый ставлю, у меня съемочный период очень быстрый и постановочный период очень быстрый, но я же с этим живу несколько лет и так совпало, что 75 лет Победы, но я вам скажу такую вещь: нам никто не выделял гранта, как многим кажется, что в честь юбилея можно получить грант и поставить спектакль.
А. Пичугин
- Это иногда даже по продукту конечному видно.
Ю. Грымов
- Мы поставили спектакль «Человек с глазами Моцарта» в театре «Модерн» на свои деньги, мы могли бы эти деньги поделить на премии, а мы поставили на свои, потому что у нас не было отдельного гранта на этот спектакль.
А. Пичугин
- А почему именно этот спектакль, ведь насколько я понимаю, Коляда тоже его ставил когда-то и еще какой-то театр.
Ю. Грымов
- Не знаю, никто не ставил, Коляда читал, а Марина Сулчани училась у Коляды, он читал и очень хорошо о ней отзывался, но это первая постановка.
А. Пичугин
- То есть постановки не было?
Ю. Грымов
- Нет, это первая постановка. Сейчас, кстати, выйдет спектакль, вот я готов тоже сказать об этом, потому что мне будет интересно посмотреть, может, пошлют кого-нибудь из нашей службы пиара, в театре Советской Армии они будут ставить «Человек с глазами Моцарта», в ноябре.
А. Пичугин
- Какие еще премьеры ожидаются в ближайшее время в театре «Модерн»?
Ю. Грымов
- Мы сейчас уже в такой, завершающей стадии спектакля «Кладбище понтов» - это такая ироничная история, современная, автор, который писал для нас «Ничего, что я Чехов?», «Матрешки на округлости земли» и вот третья ее пьеса «Кладбище понтов» - это, наверное, после пандемии я считаю, что те люди, которые еще, извиняюсь за такое грубое выражение: «на понтах» - это все в прошлом, все-таки за человеком должно стоять не слово, а дело и вот эти лже-понты, бренды и так далее, трогательная очень история, главные герои в этом спектакле – это машины, людей там нет, там два только человека, остальное – десять машин.
А. Пичугин
- Машины – это актеры какие-то исполняют?
Ю. Грымов
- Конечно, актеры, они играют машины, все играют в самые дорогие машины.
А. Пичугин
- Как вы думаете, театр – он всегда монолитен или все-таки можно разделять его на разные временные промежутки, на разные эпохи? Мы не берем какие-то совсем стародавние времена, Шекспира, даже, наверное, XIX век, Станиславского, а вот советский театр, российский театр послеперестроечный и нынешний театр начала XXI века, их можно как-то разделить или это все монолитное пространство театра?
Ю. Грымов
- Я бы вообще не обобщал понятие театра и тем более во времени. Вы знаете, сейчас столько идет скандалов с другими театрами, я скажу такую, может, быть крамолу сейчас такую скажу вам, что когда говорят: «Должна быть преемственность у театра, Волчек ушла и должна быть преемственность, должен быть худрук, который должен продолжать начатое дело» – я вам скажу такую вещь: вообще такого не существует, потому что новый человек, приходящий в театр, приносит свое новое художественное видение и чем ярче оно, тем активнее за ним идут актеры и зрители, нету этого. Понимаете, что значит преемственность: был «Современник», когда только он начинался, с Евстигнеевым и так далее, он же изменился и давайте посмотрим, что было пять лет назад – это уже был другой театр.
А. Пичугин
- Он даже может меняться с художественным руководителем, который на протяжении десятилетий его, «Ленком» Захарова – не тот «Ленком» Захарова, который…
Ю. Грымов
- Да, конечно, я помню «Ленком» Захарова тот, самый начальный и уже знал «Ленком» Захарова, когда Захаров был уже совсем недавно, конечно, это разные театры. Да, какие-то сохраняются основы, но, вы знаете, вообще, я часто даю интервью и меня спрашивают: «Юрий, вот вы пытаетесь всегда как бы на гребне чего-то сегодняшнего, актуального…» - я никогда об этом не думал.
А. Пичугин
- Ну, «Война и мир», наверное, это не совсем 2020 год…
Ю. Грымов
- Ну, вопрос же выбора, вопрос настроения, смотрите, растут какие-то патриотические мысли у людей, возникает вопрос, что такое патриотизм, почему вдруг сегодня в школе преподают патриотизм, сегодня есть такой урок патриотизма
А. Пичугин
- Да, по крайней мере, он не так называется, но суть та же.
Ю. Грымов
- А я не понимаю, как это можно меня научить патриотизму.
А. Пичугин
- Я тоже не понимаю.
Ю. Грымов
- Поэтому «Война и мир» попадает в эту аудиторию и люди говорят: «Да, это Россия». Они переживают, те люди, которые видели наш спектакль, даже сказали: «Юра, а у тебя так много богослужений» в этом спектакле». Я говорю: «И что?» Они говорят: «Ты не думаешь, что тебя будут за это ругать?»
А. Пичугин
- А кто, Церковь или наоборот?
Ю. Грымов
- Ну вот не знаю, я говорю: «Ну и что, будут меня ругать, я же не могу по-другому-то».
А. Пичугин
- А для вас это важно, эта сторона именно важна?
Ю. Грымов
- Какая?
А. Пичугин
- Показать религиозность человека.
Ю. Грымов
- На самом деле, я думаю, что нет такой прямой задачи, но когда я снимал фильмы, у меня практически в каждой картине я все время наделял кого-то, может быть, даже какими-то церковными традициями и какими-то ритуалами, у меня всегда это было, я все время это поднимал, потому что мне казалось, что важно, потому что вера – это опора и, мне кажется, для какого-то персонажа это важно, то есть я это додумывал, даже если этого не было в сценарии. В театре мы тоже об этом говорим, здесь в спектакле «Человек с глазами Моцарта» и тем более в «Войне и мире» это все существует, хотя это у меня, получается, уже второй спектакль о войне.
А. Пичугин
- Кстати, по поводу критики богослужения, присутствия богослужения на сцене - вот у меня есть знакомый священник, который показывает часто, он много где ездит с миссионерскими поездками и почти в каждой поездке он показывает фрагмент из «Войны и мира» Бондарчука, где у него практически полностью показан молебен, там, на горе. И, собственно, в 60-е годы, и это не типично для советского кино, и это очень, наверное, это тоже был такой своеобразный маркер поколения.
Ю. Грымов
- Да, безусловно, потому что Бондарчук мог себе это позволить, будучи в ЦК КПСС очень уважаемым режиссером и так далее, но при этом Бондарчук не упомянул ни словом и не показал, что Пьер Безухов был масон, а в моей интерпретации «Войны и мира» я на этом делаю акцент.
А. Пичугин
- Тогда многие были масонами.
Ю. Грымов
- Но об этом не сказано ни слова в экранизации «Война и мир», а у меня на этом делается акцент, что Пьер превращается в Петра Кирилловича, то есть масон-западник превращается в русского патриота, и я это увидел у Толстого, это прямо об этом, мне кажется, и написано.
А. Пичугин
- Я напомню, что сегодня мы в гостях у театра «Модерн» и его художественного руководителя Юрия Грымова. Вы не боялись браться за такую масштабную постановку, как «Война и мир», очень многие режиссеры как раз спотыкаются на таких глобальных произведениях, вот я смотрел в одном очень большом известном московском театре «Замок» по Кафке – это было, к сожалению, очень печально. Я не видел «Войну и мир» в «Модерне», правда, но вот просто мне кажется, что это такое испытание и режиссера, и для режиссера, и всем актерам задействованным.
Ю. Грымов
- Во-первых, я думаю, что слово «боюсь» или «страх», оно неправильное. Есть такое чувство, что ты к этому созрел - но это я, не значит, что это получится, но этого страха нет, прямого страха нет, на меня не давит четыре тома и авторитет Толстого, на меня это не давит, для меня любой автор, писатель, он мой друг, я с ним общаюсь, читаю книги, понимаете, да? Как бы это, может быть, кого-то не удивляло: «Грымов общается с Толстым» или: «в соавторстве с Толстым Грымов» – да, да, я вас раздражаю? Пожалуйста, я так мыслю, это моя жизнь, поэтому я не боюсь замахиваться и на Шекспира, я извиняюсь, опять вспомнили «Берегись автомобиля», у нас идет «Юлий Цезарь» прекрасно и «Война и мир». Нет, здесь страха нет, здесь что-то другое, я пока не могу сказать, но, знаете, я думаю, что все равно, если говорить про театр, здесь нет этого понятия, знаете: «модный театр», такой: «это авангард», это что-то новое, такого нет, я ставлю так, как я считаю нужным, а, допустим, вы, зрители, не видели такого, для вас это новое, а кто-то еще может окрестить, что это авангард, это что-то вообще сверхновое, но я-то так не думаю, я же делаю так как я, ну, я так могу, а по-другому я не могу, я же не могу сейчас, знаете: «давайте будем делать вот так, мы классический театр и будем ставить, как тогда» – а нельзя, как тогда, Островский, Чехов, Горький – это суперсовременные авторы того времени, за которых дрались театры, они договаривались, хитрили, перекупали пьесы и ставили пьесы, которые и проваливались, что уж говорить. Чехов уехал в Ялту для того, чтобы никогда не писать, потому что ему не понравилась постановка Станиславского, а сегодня мы апеллируем, что это классика и кто-то из сегодняшнего времени пытается восстановить, как это было тогда, театр – это не археология.
А. Пичугин
- То есть нет такого автора, которого бы вы хотели поставить, но вам или страшно, что не получится или, по крайней мере, есть какие-то опасения несостоятельности спектакля?
Ю. Грымов
- Нет, во-первых, я люблю брать то, что нельзя ставить, вот если мы говорим про спектакль «Ничего, что я Чехов?» или спектакль «Кладбище понтов», который сейчас будет, в октябре, премьера, очень многие мои актеры, даже актеры, даже Анна Каменкова сказала: «Юр, а как это поставить?» Я даже смс сохранил: «А как это ты мог бы поставить?» Потому что это были не пьесы, это были эссе, наблюдения такие, мне это как раз-таки нравится. Я вообще, надо, мне кажется, ставить Мервин Пик или «Старик и море», почему нельзя?
А. Пичугин
- А почему нет?
Ю. Грымов
- Да, прям поставить и все, будем ловить гигантскую рыбу.
А. Пичугин
- Есть ли какие-то произведения, но о которых пока не идет речь, но очень хотелось бы?
Ю. Грымов
- Есть произведения, идет даже спектакль в одном из московских театров, я его не видел и не буду смотреть, чтобы не портить себе впечатление, не хочу просто, не смотрю то, что я хочу поставить, у других. Есть прекрасный роман «Обещание на рассвете» Романа Гари́…
А. Пичугин
- О да, Роман Гари, прекрасно. Я думаю, что он очень театрален.
Ю. Грымов
- Он идет в одном театре, я не видел, мне бы хотелось, наверное, этот спектакль поставить, а лучше бы снять кино, но пока у нас в планах, что следующая премьера – это «Женитьба», в главной роли будет Лолита Милявская, она будет играть Агафью Тихоновну.
А. Пичугин
- Про кино: вы сказали, что кино вам больше не интересно, но уже не первый раз…
Ю. Грымов
- Я ушел из кино, вы думаете, что кто-то заплакал, что ли?
А. Пичугин
- Нет, вы уже не первый раз на протяжении нашей беседы говорите, что, может быть, хорошо было бы снять фильм, вот «Обещание на заре» …
Ю. Грымов
- Конечно, хочу, у меня лежит прекрасный сценарий про всех женщин Маяковского, конечно, я хочу, но я даже не представляю себе, совсем недавно я общался с писателем, Алексей Иванов, такой известный писатель…
А. Пичугин
- Это «Географ глобус пропил»?
Ю. Грымов
- Да, он говорит: «Жалко, Юрий, что вы перестали снимать кино». Я говорю: «Да это не я перестал, а оно перестало сниматься». Я даже себе представить не могу сейчас, какие я должен совершить усилия найти несколько миллионов долларов, а если мы говорим про Маяковского, я думаю, что это миллионов десять - ну, историческое кино, Франция, Америка, Россия, как? Что за усилия такие?
А. Пичугин
- Я уж точно не представляю.
Ю. Грымов
- И я тоже не представляю себе, нет таких возможностей, а в театре я решил, мы собрались и поставили. Мы сегодня вспоминали Тарковского, как раз Тарковский говорил: «Скорее бы, быстрее бы себестоимость картин была бы дешевле, чтобы художник был свободен», так вот я сейчас свободен. Себестоимость спектакля в сотни, в тысячи раз, какое в тысячи – в миллионы раз дешевле любого кино, а результат не хуже, а то и лучше бывает.
А. Пичугин
- А что с «Анной Карениной» в итоге, она везде в интернете, значит, в производстве.
Ю. Грымов
- Нет, мой фильм «Анна Каренина. Интимный дневник» у нас идет в театре сеансом, там 3-4 сеанса в месяц у нас идет иногда.
А. Пичугин
- То есть это уже такое фактически: пускай это и кинематограф, пускай это и на экране, но все равно в театре, или просто вы не можете его на другие площадки продвинуть?
Ю. Грымов
- А на другие площадки он просто не нужен никому, вы понимаете, да? А здесь стабильно мы продаем билеты, зрители покупают и смотрят.
А. Пичугин
- У вас был такой проект несколько лет назад, в котором вы участвовали, проект очень громко начинался и развивался и сейчас, по прошествии 4-5 лет ничего не слышно – это «Рублев».
Ю. Грымов
- «Рублев» существует, я рад, что я этот проект придумал, рад, что мы его запустили, рад, что мы нашли структуру, как может работать православный такой сайт, такой поисковик или база данных, а он существует, но это же частные пожертвования, там люди этим занимаются, я рад, что они его продолжают, те люди, которые его финансируют. Я к этому сейчас не имею отношения, но я рад, что я это сделал.
А. Пичугин
- Он продолжает существовать под тем лекалом, которое вы задали, да?
Ю. Грымов
- Конечно, но, чтобы развивать сильную базу данных по православию нужны деньги и штат людей, редакторы, это большая работа.
А. Пичугин
- Просто на тот момент начинали появляться, а некоторые уже давно работали – порталы, которые занимались похожими вещами, они не работали, как поисковики, но они объединяли огромное количество информации о православии, это «Азбука», это «Древо», еще некоторые другие, можно ли говорить, что «Рублев» занял какую-то нишу свою собственную?
Ю. Грымов
- Не знаю, я думаю, что нет, потому что если бы те планы, которые мы транслировали и стали бы развиваться и нашли бы инвестора, которые бы системно финансировал всю эту историю – ну, наверное, мы могли бы занять чуть ли не ведущее место, но сейчас я рад, что хотя бы он существует, а не исчез на просторах интернета, он есть, им пользуются люди, посещаемость растет.
А. Пичугин
- Мы говорили про кино, а вот реклама и клипы – это сейчас…
Ю. Грымов
- Нет, интереса к этому, мне кажется, у меня, да и ни у кого нет, это уже неинтересно.
А. Пичугин
- Но порой мы смотрим то, что происходит на Западе и тот уровень, на который производство клипов вышло западное, но мне сложно говорить, потому что я сам в этом далеко не силен, но при этом если мне кто-то что-то показывает, присылает ссылки, я смотрю, и я понимаю, что это уже режиссура.
Ю. Грымов
- Производство клипов, оно очень сильно на уровне, когда я и многие ими занимались, а сейчас это какие-то снятые на телефон истории прикольные и обязательно должно быть немножко пошло, чтобы в интернете, на Ютюбе его смотрели, но мне это просто не интересно.
А. Пичугин
- А реклама?
Ю. Грымов
- Тем более, а какая реклама, где вы ее увидите? Реклама у нас превратилась в объявления, поэтому творческое начало художника не нужно, это объявление.
А. Пичугин
- А разве изначально это не было задачей рекламы – быть объявлением?
Ю. Грымов
- Нет, ни в коем случае. Знаете, я академик двух академий, и я скажу такую вещь, что если вы научились вступать в игру с потребителем, в игру в контакт, то вы побеждаете и вы делаете прекрасные работы, а если вы пишете «Бетон. Дешево», то это все, все закончилось. Поэтому мне реклама не интересна, но вопрос, который логичнее может, было бы задать: «А вы начали бы сейчас снимать рекламу?» – Да, если мне бы заплатили хорошие деньги.
А. Пичугин
- Но это была бы игра с потребителем, это не было бы объявлением.
Ю. Грымов
- Все как надо было бы, я так много чем занимался, я с нуля занимался МТС, потом спасали, когда на IPO продажи падали, и я их поднимал. Можно этим заниматься, но я не вижу, что сейчас, мне кажется, это никому не нужно, эти мега-компании, я вообще не понимаю, зачем идет реклама «Газпрома», вот вы понимаете, зачем идет реклама «Газпрома» по телевидению и по радио?
Ю. Грымов
- Нет, не понимаю, но, наверное, потому что ее не может не быть.
Ю. Грымов
- А зачем реклама РЖД, когда у нее нет конкуренции? Хорошо, я готов поехать на поезде не российских железных дорог, зачем ее рекламируют?
А. Пичугин
- Когда я приезжаю в Белград и выхожу где-нибудь в центре города, я вижу огромный-огромный плакат с рекламой РЖД, потому что там есть выбор, есть сербские, есть российские железные дороги, есть еще какие-то.
Ю. Грымов
- А я не вижу этого, если я понимаю, почему рекламируется «Аэрофлот» - потому можно улететь другими авиакомпаниями, и частными, и такими. Поэтому все перевернулось, реклама стала прозападная, шаблонная, трафаретная, там не интересно, там просто надо косить деньги, денег стало меньше в рекламе, желающих косить много, зачем мне биться там? Я радуюсь в театре, радую себя, своих близких и зрителей, мне нравится.
А. Пичугин
- Безусловно, но вопрос-то тут, скорее, к вам, как к человеку, который снимал рекламу. Действительно, реклама 90-х была другой, абсолютной другой и зачастую даже это просто был какой-то ролик, где, спроси человека тогда или сейчас, который хорошо их помнит – не вспомнит, что рекламировалось, но помнит сюжет.
Ю. Грымов
- Понимаете, тут большой серьезный разговор, я скажу честно, что я все время был заинтересован в успехе того, что я делал, я практически всегда гарантировал результативность своей рекламе, когда мы рекламировали водку, журналы, много всего, я видел, как люди богатели и благодарили меня, жалко только не финансово, просто на словах.
А. Пичугин
- Но тогда в те годы мало кто знал, что это такое, потому что примеров не было, можно было делать свое.
Ю. Грымов
- И слава Богу, этот путь проходили и я, и очень многие люди, и когда я побеждал на разных фестивалях и получал награды в Швейцарии, в Америке, ну везде, во Франции, люди удивлялись и пытались перенять наш опыт, а мы с удовольствием делились, что такое русское понятие рекламы современной России, а сейчас это ни о чем.
А. Пичугин
- У нас остается буквально пара минут. Как я уже сказал, сегодня мы в гостях у театра «Модерн», радио «Вера» слушают, как я тоже уже сегодня говорил, во многих городах страны, вы ездите на гастроли, безусловно, как любой другой театр…
Ю. Грымов
- Ну, до пандемии мы ездили.
А. Пичугин
- Да, мы уже пандемию держим в голове, как нечто временное, вы поедете на гастроли, есть ли какие-то места, куда действительно хочется поехать?
Ю. Грымов
- Есть город Калининград, куда я всегда хочу поехать, мне там почему-то очень уютно, Петербург, мне очень понравились гастроли и сам город Псков, мне прямо очень там понравилось, и Нижний Новгород, вот эти города, которые я очень люблю.
А. Пичугин
- Возможны ли зарубежные поездки?
Ю. Грымов
- Мы собирались во Францию со спектаклем «Ничего, что я Чехов?» но вот эта пандемия, непонятно, когда все это откроется и как. И потом, вы понимаете, что еще случилось с этой пандемией, вы же читали статистику, сколько разорилось там магазинов, кафе и так далее?
А. Пичугин
- Да, конечно.
Ю. Грымов
- В регионах вроде не платят большие деньги зрители за билеты, а доехать (я шучу) всем этим «табором», давайте «Войну и мир» отвезем – нас 60 человек на сцене, 423 костюма, и хор имени Свешникова…
А. Пичугин
- Ну, давайте будем еще откровенны: стоимость билета и в Москве не такая уж низкая, в любой театр московский.
Ю. Грымов
- Я считаю, вот сейчас кто-то нас слушал, сказали: «ну, в принципе, неплохо Грымов говорил», сейчас вот они у меня все сразу в разы должны быть дороже.
А. Пичугин
- Почему?
Ю. Грымов
- А вы понимаете, что это за механизм? Это не единожды снять и показать на белой простыне.
А. Пичугин
- Безусловно.
Ю. Грымов
- Это постоянный тренинг, вот я беру «Войну и мир», там больше 60 человек, любой спектакль, почти столько же за кулисами, почти столько в фойе, каждый день.
А. Пичугин
- А мы не придем к тому, что театр – это будет таким элитарным развлечением?
Ю. Грымов
- Это всегда элитарно, театр всегда элитарен, если мы не говорим о площадном театре, а театр всегда так.
А. Пичугин
- Но мы сейчас не говорим об интеллектуальном уровне зрителя, мы сейчас говорим о возможности прийти и посмотреть.
Ю. Грымов
- Сейчас все театры немножко прижались, и мы немножко сделали подешевле билеты, но в «Модерне» средняя цена билета, наверное, если по всем спектаклям, мы говорим про две с половиной тысячи, до пандемии было три с половиной, на «Войну и мир» у нас был десять тысяч самый дорогой билет, сейчас пять тысяч. Но есть и за восемьсот рублей, а чтобы купить билет, который вы себе можете позволить – покупайте на сайте театра «Модерн» заранее, вы можете купить билет за тысячу. Просто ближе к премьере что мы делаем? – Повышаем цену билета.
А. Пичугин
- Я в завершение нашего разговора хочу рассказать небольшую историю, не знаю, почему-то она мне сейчас вспомнилась: я был несколько лет назад в Александрове в музее 101-го километра – мы все знаем, что вокруг Москвы были города, где можно было проживать людям, которым не рекомендовано или запрещено было жить в Москве, и вот, естественно, Александров, Таруса – это те города, где люди, в основном, жили, и в том числе, такая интеллектуальная элита, и я навсегда запомнил эту историю некоего жителя Москвы до революции, который много-много лет провел в лагерях, после чего его выселили за 101-й километр, и он почти каждый день, работая сторожем, ездил в Москву на театральные премьеры, он уезжал из Москвы последней электричкой в Александров, чтобы до полуночи отметиться в милиции, что он никуда не сбежал.
Ю. Грымов
- Знаете, сколько людей, я был тоже очень тронут, приезжают из регионов, и не только из регионов, из Риги приезжают, из Саратова, из Смоленска приезжают зрители на наши спектакли, я просто вижу в соцсетях, когда люди пишут о нашем театре на своих страничках или мне присылают что-то, я тоже этому рад. Вообще, на самом деле, это очень хорошо, во-первых, у нас рядом с театром «Модерн» есть отель, человек может приехать в Москву, погулять по Москве, решить какие-то свои бытовые вопросы…
А. Пичугин
- И огромный торговый центр с правой стороны.
Ю. Грымов
- Да, человек может что-то решить и сходить вечером в театр, на следующий день уехать, но люди говорят: «Ой, это далеко». Поверьте, те люди, которые так говорят, даже мы приедем к ним – они тоже не пойдут. «Я бы сходил бы в «Модерн», если бы он был у нас в городе» - не придут они, потому что надо на это иметь какой-то такой азарт. Я, когда еду куда-нибудь, в какой-то регион, я все время пытаюсь вечером пойти в театр, воспользоваться случаем, да, иногда мне это не нравится, ну прям совсем, но иногда бывает прямо откровение, поэтому, мне кажется, надо себя заставлять, ведь в театре работает ваша душа, вы переживаете, вы подключаетесь, человек должен выходить иногда из зоны комфорта, а иногда есть люди, которые находятся в зоне комфорта и: «Ой, это тяжелый спектакль, это очень тяжело» - ну и что? Или когда люди обсуждают, мясо едят и: «Как тебе это блюдо из мяса? – Мягко». Что это за оценка: «мягко» для повара, который готовил мясо? Или: «Этот спектакль тяжелый, а этот полегче», что это за оценка, вы разучились рассуждать? Так вот, может быть, из-за того, что вам было тяжело, вы поплакали, у вас комок в горле, вы, может быть, поработали душой, у вас есть сострадание, вы решаете какие-то свои проблемы, приходя в театр, поэтому в театре «Модерн» - это всегда спектакли-высказывания, я на этом настаиваю и сделаю все возможное, чтобы театр «Модерн» активно, как он сейчас развивается, прирастает зрителем, чтобы здесь приходил зритель, который хочет поработать душой здесь, в театре.
А. Пичугин
- Спасибо большое за этот интересный разговор. Я напомню, что мы сегодня были в гостях у театра «Модерн» и его художественного руководителя Юрия Грымова. Я Алексей Пичугин, мы прощаемся с вами, до новых встреч, будьте здоровы, до свидания.
Ю. Грымов
- Спасибо большое.
«Опасные представления о семье». Священник Алексей Дудин

Гостем программы «Семейный час» был настоятель храма святого равноапостольного князя Владимира в городе Коммунар Ленинградской области священник Алексей Дудин.
Мы говорили о мифах и представлениях о семье, которые присутствуют даже в православной среде, но при этом отрицательно сказываются на семейной жизни.
Ведущая: Анна Леонтьева
«Ценность труда учителя». Петр Тихонов

В программе «Пайдейя» на Радио ВЕРА совместно с проектом «Клевер Лаборатория» мы говорим о том, как образование и саморазвитие может помочь человеку на пути к достижению идеала и раскрытию образа Божьего в себе.
Гостем программы «Пайдейя» был Исполнительный директор Фонда Румянцева, в прошлом — учитель истории Пётр Тихонов.
Мы говорили о важности роли учителя и ценности его труда, как поддержка учителей может помогать им в их работе, а также о том, как педагог может заинтересовывать учеников и, чтобы они получали не только знания, но и понимание окружающего мира, желание менять его к лучшему.
Ведущая: Кира Лаврентьева
Все выпуски программы Пайдейя
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Всенощное Бдение. 4 мая (вечер 03 мая) 2025г.

Неделя 3-я по Пасхе, святых жен-мироносиц. Глас 2.
Всенощное бдение. Великая Вечерня.
Диакон: Воста́ните!
Хор: Благослови́.
Иерей: Сла́ва Святе́й и Единосу́щней и Животворя́щей и Неразде́льней Тро́ице всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Священнослужители в алтаре: [1]
Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Дважды)
На третий раз до середины:
Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в
Хор: И су́щим во гробе́х живо́т дарова́в.
Псало́м 103, предначина́тельный:
Хор: Благослови́, душе́ моя́, Го́спода./ Благослове́н еси́, Го́споди./ Го́споди, Бо́же мой, возвели́чился еси́ зело́./ Благослове́н еси́, Го́споди./ ... / Вся прему́дростию сотвори́л еси́./ Сла́ва Ти, Го́споди, сотвори́вшему вся.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепископе, или: преосвященнейшем епископе) имярек, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О веси сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Блаже́н муж:
Хор: Блаже́н муж, и́же не и́де на сове́т нечести́вых.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Я́ко весть Госпо́дь путь пра́ведных, и путь нечести́вых поги́бнет.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Рабо́тайте Го́сподеви со стра́хом и ра́дуйтеся Ему́ с тре́петом.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Блаже́ни вси наде́ющиися Нань.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Го́споди, воззва́х, глас 2:
Хор: Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Го́споди./ Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя:/ вонми́ гла́су моле́ния моего́,/ внегда́ воззва́ти ми к Тебе́.// Услы́ши мя, Го́споди.
Да испра́вится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобо́ю,/ воздея́ние руку́ мое́ю/ — же́ртва вече́рняя.// Услы́ши мя, Го́споди.
Стихиры воскресные, глас 2:
На 10. Стих: Изведи́ из темни́цы ду́шу мою́,// испове́датися и́мени Твоему́.
Стихира: Пре́жде век от Отца́ Ро́ждшемуся Бо́жию Сло́ву,/ Вопло́щшемуся от Де́вы Мари́и,/ прииди́те, поклони́мся:/ крест бо претерпе́в,/ погребе́нию предаде́ся, я́ко Сам восхоте́:/ и воскре́с из ме́ртвых,// спасе́ мя заблужда́ющаго челове́ка.
Стих: Мене́ ждут пра́ведницы,// до́ндеже возда́си мне.
Стихира: Христо́с Спас наш,/ е́же на ны рукописа́ние пригвозди́в на Кресте́ загла́ди,/ и сме́ртную держа́ву упраздни́:// поклоня́емся Его́ Тридне́вному Воскресе́нию.
На 8. Стих: Из глубины́ воззва́х к Тебе́, Го́споди,// Го́споди, услы́ши глас мой.
Стихира: Со Арха́нгелы воспои́м Христо́во Воскресе́ние:/ Той бо есть Изба́витель и Спас душ на́ших,/ и в сла́ве стра́шней и кре́пцей си́ле,// па́ки гряде́т суди́ти ми́ру, его́же созда́.
Стих: Да бу́дут у́ши Твои́// вне́млюще гла́су моле́ния моего́.
Стихира: Тебе́ Распе́ншагося и Погребе́ннаго,/ а́нгел пропове́да Влады́ку, и глаго́лаше жена́м:/ прииди́те ви́дите, иде́же лежа́ше Госпо́дь:/ воскре́се бо, я́коже рече́, я́ко Всеси́лен./ Те́мже Тебе́ поклоня́емся Еди́ному Безсме́ртному:// Жизнода́вче Христе́, поми́луй нас.
На 6. Стих: А́ще беззако́ния на́зриши, Го́споди, Го́споди, кто постои́т?// Я́ко у Тебе́ очище́ние есть.
Стихира: Кресто́м Твои́м упраздни́л еси́,/ ю́же от дре́ва кля́тву,/ погребе́нием Твои́м умертви́л еси́ сме́рти держа́ву:/ воста́нием же Твои́м просвети́л еси́ род челове́ческий./ Сего́ ра́ди вопие́м Ти:// Благоде́телю Христе́ Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Стих: И́мене ра́ди Твоего́ потерпе́х Тя, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́ в сло́во Твое́,// упова́ душа́ моя́ на Го́спода.
Стихира: Отверзо́шася Тебе́, Го́споди,/ стра́хом врата́ сме́ртная,/ вра́тницы же а́довы ви́девше Тя, убоя́шася:/ врата́ бо ме́дная сокруши́л еси́,/ и вереи́ желе́зныя стерл еси́,/ и изве́л еси́ нас от тьмы и се́ни сме́ртныя,// и у́зы на́ша растерза́л еси́.
На 4. Стих: От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния,// да упова́ет Изра́иль на Го́спода.
Стихира: Спаси́тельную песнь пою́ще, от уст возсле́м:/ прииди́те вси, в дому́ Госпо́днем припаде́м, глаго́люще:/ на дре́ве Распны́йся, и из ме́ртвых Воскресы́й,/ и Сый в не́дрех О́тчих,// очи́сти грехи́ на́ша.
Стихиры Недели жен-мироносиц, глас 2, самогласны:
Стих: Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у Него́ избавле́ние,// и Той изба́вит Изра́иля от всех беззако́ний его́.
Стихира: Мироно́сицы жены́, у́тру глубоку́,/ арома́ты взе́мша, Госпо́дня гро́ба достиго́ша,/ я́же не наде́яхуся обре́тша/ помышля́ху благогове́юще ка́менному отвале́нию,/ и друга́ ко друзе́й глаго́лаху:/ где суть печа́ти гро́ба?/ Где есть Пила́това кустоди́а, и опа́сное утверже́ние?/ Бысть же возвести́тель не разумева́ющим жена́м,/ блиста́яйся а́нгел, и глаго́ляй к ним:/ что с рыда́нием и́щете жива́го и оживотвори́вшаго род челове́ческий?/ Воста́ Христо́с Бог наш из ме́ртвых я́ко всеси́лен,/ подая́й всем нам нетле́ние и жизнь,// просвеще́ние и ве́лию ми́лость.
На 2. Стих: Хвали́те Го́спода вси язы́цы,// похвали́те Его́ вси лю́дие.
Стихира: Почто́ ми́ра со слеза́ми, о учени́цы растворя́ете?/ Ка́мень отвали́ся, гроб истощи́ся:/ ви́дите тлю живото́м попра́нную,/ печа́ти свиде́тельствующа я́вственно,/ спя́щия лю́те стра́жники непокори́вых,/ сме́ртное спасе́ся пло́тию Бо́жиею, ад рыда́ет./ Те́кша ра́достию рцы́те апо́столом:/ умертви́вый смерть Христо́с, перворожде́н из ме́ртвых,// вас предваря́ет в Галиле́и.
Стих: Я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на нас,// и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во век.
Стихира: Мироно́сицы ра́но бы́вша,/ и гроб Твой со тща́нием дости́гша,/ иска́ху Тебе́ Христе́, во е́же пома́зати пречи́стое те́ло Твое́./ И а́нгеловыми глаго́лы огласи́вшеся,/ радостотво́рныя о́бразы апо́столом пропове́даху,/ я́ко воскре́се Нача́льник спасе́ния на́шего, плени́вый смерть,/ ми́рови же да́руяй живо́т ве́чный// и ве́лию ми́лость.
Стихира Недели жен-мироносиц, глас 6:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Мироно́сицы жены́, гро́ба Твоего́ дости́гша,/ и печа́ти гро́бныя ви́девша,/ не обре́тша же пречи́стаго те́ла Твоего́,/ рыда́юща со тща́нием приидо́ша, глаго́люща:/ кто укра́де на́ше упова́ние?/ Кто взят ме́ртва на́га сми́рною пома́зана,/ Ма́тери еди́но утеше́ние?/ О ка́ко ме́ртвыя оживи́вый умертви́ся?/ Ад плени́вый, ка́ко погребе́ся?/ Но воскресни́ Спа́се самовла́стно,/ я́коже рекл еси́,// тридне́вен, спаса́яй ду́ши на́ша.
Догматик, глас 2:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Догматик: Пре́йде сень зако́нная,/ благода́ти прише́дши:/ я́коже бо купина́ не сгара́ше опаля́ема,/ та́ко Де́ва родила́ еси́,/ и Де́ва пребыла́ еси́./ Вме́сто столпа́ о́гненнаго, пра́ведное возсия́ Со́лнце:/ вме́сто Моисе́я, Христо́с,// спасе́ние душ на́ших.
Вход с кади́лом:
Диакон: Прему́дрость, про́сти.
Све́те Ти́хий:
Хор: Све́те Ти́хий святы́я сла́вы Безсме́ртнаго Отца́ Небе́снаго, Свята́го, Блаже́ннаго, Иису́се Христе́! Прише́дше на за́пад со́лнца, ви́девше свет вече́рний, пое́м Отца́, Сы́на и Свята́го Ду́ха, Бо́га. Досто́ин еси́ во вся времена́ пет бы́ти гла́сы преподо́бными, Сы́не Бо́жий, живо́т дая́й; те́мже мир Тя сла́вит.
Диакон: Во́нмем.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Проки́мен воскре́сный, глас 6:
Диакон: Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас шесты́й: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся.
Хор: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся. (На каждый стих)
Диакон: Облече́ся Госпо́дь в си́лу, и препоя́сася.
Стих 2: И́бо утверди́ вселе́нную, я́же не подви́жится.
Стих 3: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня, Го́споди, в долготу́ дний.
Диакон: Госпо́дь воцари́ся.
Хор: В ле́поту облече́ся.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Рцем вси от всея́ души́, и от всего́ помышле́ния на́шего рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Го́споди Вседержи́телю, Бо́же оте́ц на́ших, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепископе, или: преосвященнейшем епископе) имярек, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Сподо́би, Го́споди:
Хор: Сподо́би, Го́споди, в ве́чер сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено и́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя. Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Влады́ко, вразуми́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Святы́й, просвети́ мя оправда́нии Твои́ми.
Го́споди, ми́лость Твоя́ во век, дел руку́ Твое́ю не пре́зри. Тебе́ подоба́ет хвала́, Тебе́ подоба́ет пе́ние, Тебе́ сла́ва подоба́ет. Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним вече́рнюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Ве́чера всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Бу́ди держа́ва Ца́рствия Твоего́ благослове́на и препросла́влена, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Лития́: (В приходской практике может опускаться)
Стихиры Недели жен-мироносиц, глас 1, самогла́сны:
Стихира: Мироно́сицы жены́, ко гро́бу что приидо́сте?/ Что и́щете жива́го в ме́ртвых?// Воскре́се Госпо́дь, дерза́йте, вопие́т А́нгел.
Стихира: Со стра́хом приидо́ша жены́ на гроб,/ арома́ты те́ло Твое́ пома́зати тща́щияся:/ и сие́ не обре́тше,/ недоумева́хуся друга́ ко друзе́й, не ве́дуще Воскресе́ния./ Но предста́ им А́нгел, и рече́:/ воскре́се Христо́с,// да́руяй нам ве́лию ми́лость.
Стихира: Приидо́ша на гроб Магдали́на,/ и друга́я Мари́я и́щуще Го́спода,/ и А́нгела ви́деша я́ко мо́лнию/ седя́ща на ка́мени, и глаго́люща им:/ что и́щете жива́го с ме́ртвыми?/ Воскре́се, я́коже рече́:/ в Галиле́и Его́ обря́щете./ К Нему́ же возопии́м:// воскресы́й из ме́ртвых, Го́споди сла́ва Тебе́.
Стихира Недели жен-мироносиц, глас 6:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Проси́ Ио́сиф те́ло Иису́сово,/ и положи́ е́ в но́вом свое́м гро́бе:/ подоба́ше бо Ему́ из гро́ба,/ я́ко от черто́га проити́./ Сокруши́вый держа́ву сме́рти,/ и отве́рзый врата́ ра́йская челове́ком,// Го́споди сла́ва Тебе́.
Богоро́дичен воскре́сный, глас 6
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Творе́ц и Изба́витель мой, Пречи́стая,/ Христо́с Госпо́дь из Твои́х ложе́сн проше́д,/ в мя оболки́йся,/ пе́рвыя кля́твы Ада́ма свободи́./ Те́мже Ти, Всечи́стая,/ я́ко Бо́жии Ма́тери же и Де́ве,/ вои́стинну вопие́м немо́лчно:/ ра́дуйся а́нгельски, ра́дуйся, Влады́чице,/ предста́тельство и покро́ве,// и спасе́ние душ на́ших.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и святаго имярек, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о господи́не на́шем преосвяще́ннейшем митрополи́те (или архиепископе, или епископе) имярек и о всем во Христе́ бра́тстве на́шем, и о вся́кой души́ христиа́нстей, скорбя́щей же и озло́бленней, ми́лости Бо́жия и по́мощи тре́бующей; о покрове́нии гра́да сего́, и живу́щих в нем, о ми́ре, и состоя́нии всего́ ми́ра; о благостоя́нии святы́х Бо́жиих церкве́й; о спасе́нии и по́мощи со тща́нием и стра́хом Бо́жиим тружда́ющихся и служа́щих оте́ц и бра́тий на́ших; о оста́вльшихся и во отше́ствии су́щих; о исцеле́нии в не́мощех лежа́щих; о успе́нии, осла́бе, блаже́нней па́мяти и о оставле́нии грехо́в всех преждеотше́дших оте́ц и бра́тий на́ших, зде лежа́щих и повсю́ду правосла́вных; о избавле́нии плене́нных, и о бра́тиях на́ших во слу́жбах су́щих, и о всех служа́щих и служи́вших во святе́м хра́ме сем рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй. (50 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о е́же сохрани́тися гра́ду сему́, и свято́му хра́му сему́, и вся́кому гра́ду и стране́, от гла́да, губи́тельства, тру́са, пото́па, огня́, меча́, наше́ствия иноплеме́нников и междоусо́бныя бра́ни; о е́же ми́лостиву и благоуве́тливу бы́ти благо́му и человеколюби́вому Бо́гу на́шему, отврати́ти вся́кий гнев на ны дви́жимый, и изба́вити ны от належа́щаго и пра́веднаго Своего́ преще́ния и поми́ловати ны.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Еще́ мо́лимся и о е́же услы́шати Го́споду Бо́гу глас моле́ния нас, гре́шных, и поми́ловати нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Иерей: Услы́ши ны, Бо́же, Спаси́телю наш, упова́ние всех конце́в земли́ и су́щих в мо́ри дале́че, и ми́лостив, ми́лостив бу́ди, Влады́ко, о гресе́х на́ших, и поми́луй ны. Ми́лостив бо и человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Влады́ко многоми́лостиве, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и святаго имярек, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. благоприя́тну сотвори́ моли́тву на́шу, да́руй нам оставле́ние прегреше́ний на́ших, покры́й нас кро́вом крилу́ Твое́ю, отжени́ от нас вся́каго врага́ и супоста́та, умири́ на́шу жизнь. Го́споди, поми́луй нас и мир Твой, и спаси́ ду́ши на́ша, я́ко благ и человеколю́бец.
Хор: Ами́нь.
Стихи́ры на стихо́вне:
Стихира воскресная, глас 2:
Стихира: Воскресе́ние Твое́, Христе́ Спа́се,/ всю просвети́ вселе́нную,/ и призва́л еси́ Твое́ созда́ние,// Всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.
Стихиры Пасхи, глас 5:
Стих: Да воскре́снет Бог,// и расточа́тся врази́ Его́.
Стихира: Па́сха/ свяще́нная нам днесь показа́ся;/ Па́сха но́ва свята́я;/ Па́сха та́инственная;/ Па́сха всечестна́я./ Па́сха Христо́с Изба́витель;/ Па́сха непоро́чная;/ Па́сха вели́кая;/ Па́сха ве́рных./ Па́сха две́ри ра́йския нам отверза́ющая.// Па́сха всех освяща́ющая ве́рных.
Стих: Я́ко исчеза́ет дым,// да исче́знут.
Стихира: Прииди́те/ от виде́ния жены́ благове́стницы,/ и Сио́ну рцы́те:/ приими́/ от нас ра́дости благове́щения, Воскресе́ния Христо́ва:/ красу́йся, лику́й/ и ра́дуйся, Иерусали́ме,/ Царя́ Христа́ узре́в из гро́ба,// я́ко жениха́ происходя́ща.
Стих: Та́ко да поги́бнут гре́шницы от Лица́ Бо́жия,// а пра́ведницы да возвеселя́тся.
Стихира: Мироно́сицы жены́,/ у́тру глубоку́,/ предста́вша гро́бу Живода́вца,/ обрето́ша А́нгела/ на ка́мени седя́ща,/ и той провеща́в им,/ си́це глаго́лаше:/ что и́щете Жива́го с ме́ртвыми?/ Что пла́чете Нетле́ннаго во тли?// Ше́дше, пропове́дите ученико́м Его́.
Стих: Сей день, его́же сотвори́ Госпо́дь,// возра́дуемся и возвесели́мся в онь.
Стихира: Па́сха кра́сная,/ Па́сха, Госпо́дня Па́сха!/ Па́сха всечестна́я/ нам возсия́. Па́сха,/ ра́достию друг дру́га обы́мем./ О Па́сха!/ Избавле́ние ско́рби,/ и́бо из гро́ба днесь,/ я́ко от черто́га/ возсия́в Христо́с,/ жены́ ра́дости испо́лни, глаго́ля:// пропове́дите апо́столом.
Стихира Недели жен-мироносиц, глас 5:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Тебе́, оде́ющагося све́том я́ко ри́зою,/ снем Ио́сиф с Дре́ва с Никоди́мом,/ и ви́дев ме́ртва на́га непогребе́нна,/ благосе́рдный плач восприи́м,/ рыда́я глаго́лаше:/ увы́ мне, сладча́йший Иису́се!/ Его́же вма́ле со́лнце на Кресте́ ви́сима узре́вше,/ мра́ком облага́шеся,/ и земля́ стра́хом колеба́шеся,/ и раздира́шеся церко́вная заве́са:/ но се ны́не ви́жду Тя,/ мене́ ра́ди во́лею подъе́мша смерть./ Ка́ко погребу́ Тя Бо́же мой?/ Или́ ка́ко плащани́цею обвию́?/ Ко́има ли рука́ма прикосну́ся нетле́нному Твоему́ Те́лу?/ Или́ ки́я пе́сни воспою́ Твоему́ исхо́ду, Ще́дре?/ Велича́ю Стра́сти Твоя́,/ песносло́влю и погребе́ние Твое́, со Воскресе́нием, зовы́й:// Го́споди, сла́ва Тебе́.
Стихира Пасхи, глас 5:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Стихира: Воскресе́ния день,/ и просвети́мся торжество́м,/ и друг дру́га обы́мем./ Рцем бра́тие,/ и ненави́дящим нас,/ прости́м вся Воскресе́нием,/ и та́ко возопии́м:/ Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в,// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. [2]
Моли́тва свято́го Симео́на Богоприи́мца:
Хор: Ны́не отпуща́еши раба́ Твоего́, Влады́ко,/ по глаго́лу Твоему́, с ми́ром;/ я́ко ви́деста о́чи мои́ спасе́ние Твое́,/ е́же еси́ угото́вал пред лице́м всех люде́й,/ свет во открове́ние язы́ков,// и сла́ву люде́й Твои́х Изра́иля.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Тропа́рь, глас 4:
Хор: Богоро́дице Де́во, ра́дуйся,/ Благода́тная Мари́е, Госпо́дь с Тобо́ю:/ благослове́на Ты в жена́х/ и благослове́н Плод чре́ва Твоего́,// я́ко Спа́са родила́ еси́ душ на́ших. (Трижды)
Благослове́ние хле́бов:
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же наш, благослови́вый пять хле́бов и пять ты́сящ насы́тивый, Сам благослови́ и хле́бы сия́, пшени́цу, вино́ и еле́й; и умно́жи сия́ во гра́де сем и во всем ми́ре Твое́м; и вкуша́ющия от них ве́рныя освяти́. Я́ко Ты еси́ благословля́яй и освяща́яй вся́ческая, Христе́ Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, со Безнача́льным Твои́м Отце́м и Всесвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Бу́ди И́мя Госпо́дне благослове́но от ны́не и до ве́ка. (Трижды)
Псало́м 33:
Хор: Благословлю́ Го́спода на вся́кое вре́мя,/ вы́ну хвала́ Его́ во усте́х мои́х./ О Го́споде похва́лится душа́ моя́,/ да услы́шат кро́тции, и возвеселя́тся./ Возвели́чите Го́спода со мно́ю,/ и вознесе́м И́мя Его́ вку́пе./ Взыска́х Го́спода, и услы́ша мя,/ и от всех скорбе́й мои́х изба́ви мя./ Приступи́те к Нему́, и просвети́теся,/ и ли́ца ва́ша не постыдя́тся./ Сей ни́щий воззва́, и Госпо́дь услы́ша и,/ и от всех скорбе́й его́ спасе́ и./ Ополчи́тся А́нгел Госпо́день о́крест боя́щихся Его́,/ и изба́вит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпо́дь:/ блаже́н муж, и́же упова́ет Нань./ Бо́йтеся Го́спода, вси святи́и Его́,/ я́ко несть лише́ния боя́щимся Его́./ Бога́тии обнища́ша и взалка́ша:/ взыска́ющии же Го́спода// не лиша́тся вся́каго бла́га.
Иерей: Благослове́ние Госпо́дне на вас, Того́ благода́тию и человеколю́бием, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Хор: Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Трижды)
У́треня
Шестопса́лмие:
Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. (Трижды)
Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. (Дважды)
Псало́м 3:
Чтец: Го́споди, что ся умно́жиша стужа́ющии ми? Мно́зи востаю́т на мя, мно́зи глаго́лют души́ мое́й: несть спасе́ния ему́ в Бо́зе его́. Ты же, Го́споди, Засту́пник мой еси́, сла́ва моя́ и вознося́й главу́ мою́. Гла́сом мои́м ко Го́споду воззва́х, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя. Не убою́ся от тем люде́й, о́крест напа́дающих на мя. Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой, я́ко Ты порази́л еси́ вся вражду́ющия ми всу́е: зу́бы гре́шников сокруши́л еси́. Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя.
Псало́м 37:
Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́. Я́ко стре́лы Твоя́ унзо́ша во мне, и утверди́л еси́ на мне ру́ку Твою́. Несть исцеле́ния в пло́ти мое́й от лица́ гне́ва Твоего́, несть ми́ра в косте́х мои́х от лица́ грех мои́х. Я́ко беззако́ния моя́ превзыдо́ша главу́ мою́, я́ко бре́мя тя́жкое отяготе́ша на мне. Возсмерде́ша и согни́ша ра́ны моя́ от лица́ безу́мия моего́. Пострада́х и сляко́хся до конца́, весь день се́туя хожда́х. Я́ко ля́двия моя́ напо́лнишася поруга́ний, и несть исцеле́ния в пло́ти мое́й. Озло́блен бых и смири́хся до зела́, рыка́х от воздыха́ния се́рдца моего́. Го́споди, пред Тобо́ю все жела́ние мое́ и воздыха́ние мое́ от Тебе́ не утаи́ся. Се́рдце мое́ смяте́ся, оста́ви мя си́ла моя́, и свет о́чию мое́ю, и той несть со мно́ю. Дру́зи мои́ и и́скреннии мои́ пря́мо мне прибли́жишася и ста́ша, и бли́жнии мои́ отдале́че мене́ ста́ша и нужда́хуся и́щущии ду́шу мою́, и и́щущии зла́я мне глаго́лаху су́етная и льсти́вным весь день поуча́хуся. Аз же я́ко глух не слы́шах и я́ко нем не отверза́яй уст свои́х. И бых я́ко челове́к не слы́шай и не имы́й во усте́х свои́х обличе́ния. Я́ко на Тя, Го́споди, упова́х, Ты услы́шиши, Го́споди Бо́же мой. Я́ко рех: да не когда́ пора́дуют ми ся врази́ мои́: и внегда́ подвижа́тися нога́м мои́м, на мя велере́чеваша. Я́ко аз на ра́ны гото́в, и боле́знь моя́ предо мно́ю есть вы́ну. Я́ко беззако́ние мое́ аз возвещу́ и попеку́ся о гресе́ мое́м. Врази́ же мои́ живу́т и укрепи́шася па́че мене́, и умно́жишася ненави́дящии мя без пра́вды. Воздаю́щии ми зла́я возблага́я оболга́ху мя, зане́ гоня́х благосты́ню. Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Псало́м 62:
Бо́же, Бо́же мой, к Тебе́ у́тренюю, возжада́ Тебе́ душа́ моя́, коль мно́жицею Тебе́ плоть моя́, в земли́ пу́сте и непрохо́дне, и безво́дне. Та́ко во святе́м яви́хся Тебе́, ви́дети си́лу Твою́ и сла́ву Твою́. Я́ко лу́чши ми́лость Твоя́ па́че живо́т, устне́ мои́ похвали́те Тя. Та́ко благословлю́ Тя в животе́ мое́м, о и́мени Твое́м воздежу́ ру́це мои́. Я́ко от ту́ка и ма́сти да испо́лнится душа́ моя́, и устна́ма ра́дости восхва́лят Тя уста́ моя́. А́ще помина́х Тя на посте́ли мое́й, на у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́. Ти́и же всу́е иска́ша ду́шу мою́, вни́дут в преиспо́дняя земли́, предадя́тся в ру́ки ору́жия, ча́сти ли́совом бу́дут. Царь же возвесели́тся о Бо́зе, похва́лится всяк клены́йся Им, я́ко загради́шася уста́ глаго́лющих непра́ведная.
На у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 87:
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́, я́ко испо́лнися зол душа́ моя́, и живо́т мой а́ду прибли́жися. Привмене́н бых с низходя́щими в ров, бых я́ко челове́к без по́мощи, в ме́ртвых свобо́дь, я́ко я́звеннии спя́щии во гро́бе, и́хже не помяну́л еси́ ктому́, и ти́и от руки́ Твоея́ отринове́ни бы́ша. Положи́ша мя в ро́ве преиспо́днем, в те́мных и се́ни сме́ртней. На мне утверди́ся я́рость Твоя́, и вся во́лны Твоя́ наве́л еси́ на мя. Уда́лил еси́ зна́емых мои́х от мене́, положи́ша мя ме́рзость себе́: пре́дан бых и не исхожда́х. О́чи мои́ изнемого́сте от нищеты́, воззва́х к Тебе́, Го́споди, весь день, возде́х к Тебе́ ру́це мои́. Еда́ ме́ртвыми твори́ши чудеса́? Или́ вра́чеве воскреся́т, и испове́дятся Тебе́? Еда́ пове́сть кто во гро́бе ми́лость Твою́, и и́стину Твою́ в поги́бели? Еда́ позна́на бу́дут во тьме чудеса́ Твоя́, и пра́вда Твоя́ в земли́ забве́нней? И аз к Тебе́, Го́споди, воззва́х и у́тро моли́тва моя́ предвари́т Тя. Вску́ю, Го́споди, отре́еши ду́шу мою́, отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Нищ есмь аз, и в труде́х от ю́ности моея́; возне́с же ся, смири́хся, и изнемого́х. На мне преидо́ша гне́ви Твои́, устраше́ния Твоя́ возмути́ша мя, обыдо́ша мя я́ко вода́, весь день одержа́ша мя вку́пе. Уда́лил еси́ от мене́ дру́га и и́скренняго, и зна́емых мои́х от страсте́й.
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́.
Псало́м 102:
Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и вся вну́тренняя моя́ и́мя свя́тое Его́. Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и не забыва́й всех воздая́ний Его́, очища́ющаго вся беззако́ния твоя́, исцеля́ющаго вся неду́ги твоя́, избавля́ющаго от истле́ния живо́т твой, венча́ющаго тя ми́лостию и щедро́тами, исполня́ющаго во благи́х жела́ние твое́: обнови́тся я́ко о́рля ю́ность твоя́. Творя́й ми́лостыни Госпо́дь, и судьбу́ всем оби́димым. Сказа́ пути́ Своя́ Моисе́ови, сыново́м Изра́илевым хоте́ния Своя́: Щедр и Ми́лостив Госпо́дь, Долготерпели́в и Многоми́лостив. Не до конца́ прогне́вается, ниже́ в век вражду́ет, не по беззако́нием на́шим сотвори́л есть нам, ниже́ по грехо́м на́шим возда́л есть нам. Я́ко по высоте́ небе́сней от земли́, утверди́л есть Госпо́дь ми́лость Свою́ на боя́щихся Его́. Ели́ко отстоя́т восто́цы от за́пад, уда́лил есть от нас беззако́ния на́ша. Я́коже ще́дрит оте́ц сы́ны, уще́дри Госпо́дь боя́щихся Его́. Я́ко Той позна́ созда́ние на́ше, помяну́, я́ко персть есмы́. Челове́к, я́ко трава́ дни́е его́, я́ко цвет се́льный, та́ко оцвете́т, я́ко дух про́йде в нем, и не бу́дет, и не позна́ет ктому́ ме́ста своего́. Ми́лость же Госпо́дня от ве́ка и до ве́ка на боя́щихся Его́, и пра́вда Его́ на сыне́х сыно́в, храня́щих заве́т Его́, и по́мнящих за́поведи Его́ твори́ти я́. Госпо́дь на Небеси́ угото́ва Престо́л Свой, и Ца́рство Его́ все́ми облада́ет. Благослови́те Го́спода вси А́нгели Его́, си́льнии кре́постию, творя́щии сло́во Его́, услы́шати глас слове́с Его́. Благослови́те Го́спода вся Си́лы Его́, слуги́ Его́, творя́щии во́лю Его́. Благослови́те Го́спода вся дела́ Его́, на вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
На вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
Псало́м 142:
Го́споди, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ моле́ние мое́ во и́стине Твое́й, услы́ши мя в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м, я́ко не оправди́тся пред Тобо́ю всяк живы́й. Я́ко погна́ враг ду́шу мою́, смири́л есть в зе́млю живо́т мой, посади́л мя есть в те́мных, я́ко ме́ртвыя ве́ка. И уны́ во мне дух мой, во мне смяте́ся се́рдце мое́. Помяну́х дни дре́вния, поучи́хся во всех де́лех Твои́х, в творе́ниих руку́ Твое́ю поуча́хся. Возде́х к Тебе́ ру́це мои́, душа́ моя́, я́ко земля́ безво́дная Тебе́. Ско́ро услы́ши мя, Го́споди, исчезе́ дух мой, не отврати́ лица́ Твоего́ от мене́, и уподо́блюся низходя́щим в ров. Слы́шану сотвори́ мне зау́тра ми́лость Твою́, я́ко на Тя упова́х. Скажи́ мне, Го́споди, путь во́ньже пойду́, я́ко к Тебе́ взях ду́шу мою́. Изми́ мя от враг мои́х, Го́споди, к Тебе́ прибего́х. Научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой. Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву. И́мене Твоего́ ра́ди, Го́споди, живи́ши мя, пра́вдою Твое́ю изведе́ши от печа́ли ду́шу мою́. И ми́лостию Твое́ю потреби́ши враги́ моя́ и погуби́ши вся стужа́ющия души́ мое́й, я́ко аз раб Твой есмь.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
После Шестопсалмия
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепископе, или: преосвященнейшем епископе) имярек, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О веси сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Бог Госпо́дь, глас 2:
Диакон: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
Стих 1: Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Хор: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
(И далее на каждый стих)
Стих 2: Обыше́дше обыдо́ша мя, и И́менем Госпо́дним противля́хся им.
Стих 3: Не умру́, но жив бу́ду, и пове́м дела́ Госпо́дня.
Стих 4: Ка́мень, Его́же небрего́ша зи́ждущии, Сей бысть во главу́ у́гла, от Го́спода бысть Сей, и есть ди́вен во очесе́х на́ших.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Благообра́зный Ио́сиф,/ с Дре́ва снем Пречи́стое Твое́ Те́ло,/ плащани́цею чи́стою обви́в, и благоуха́ньми,/ во гро́бе но́ве, закры́в, положи́,/ но тридне́вен воскре́сл еси́, Го́споди,// подая́й ми́рови ве́лию ми́лость.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Друго́й тропа́рь Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Мироно́сицам жена́м, при гро́бе предста́в А́нгел, вопия́ше:/ ми́ра ме́ртвым суть прили́чна,/ Христо́с же истле́ния яви́ся чуждь./ Но возопи́йте: воскре́се Госпо́дь,// подая́й ми́рови ве́лию ми́лость.
Кафи́змы: (В приходской практике могут опускаться или сокращаться)
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма втора́я:
Псало́м 9:
Испове́мся Тебе́, Го́споди, всем се́рдцем мои́м, пове́м вся чудеса́ Твоя́. Возвеселю́ся и возра́дуюся о Тебе́, пою́ и́мени Твоему́, Вы́шний. Внегда́ возврати́тися врагу́ моему́ вспять, изнемо́гут и поги́бнут от лица́ Твоего́. Я́ко сотвори́л еси́ суд мой и прю мою́, сел еси́ на Престо́ле, судя́й пра́вду. Запрети́л еси́ язы́ком, и поги́бе нечести́вый, и́мя его́ потреби́л еси́ в век и в век ве́ка. Врагу́ оскуде́ша ору́жия в коне́ц, и гра́ды разруши́л еси́, поги́бе па́мять его́ с шу́мом. И Госпо́дь во век пребыва́ет, угото́ва на суд Престо́л Свой, и Той суди́ти и́мать вселе́нней в пра́вду, суди́ти и́мать лю́дем в правоте́. И бысть Госпо́дь прибе́жище убо́гому, помо́щник во благовре́мениих, в ско́рбех. И да упова́ют на Тя зна́ющии и́мя Твое́, я́ко не оста́вил еси́ взыска́ющих Тя, Го́споди. По́йте Го́сподеви, живу́щему в Сио́не, возвести́те во язы́цех начина́ния Его́, я́ко взыска́яй кро́ви их помяну́, не забы́ зва́ния убо́гих. Поми́луй мя, Го́споди, виждь смире́ние мое́ от враг мои́х, вознося́й мя от врат сме́ртных, Я́ко да возвещу́ вся хвалы́ Твоя́ во врате́х дще́ре Сио́ни, возра́дуемся о спасе́нии Твое́м. Углебо́ша язы́цы в па́губе, ю́же сотвори́ша, в се́ти сей, ю́же скры́ша, увязе́ нога́ их. Зна́емь есть Госпо́дь судьбы́ творя́й, в де́лех руку́ свое́ю увязе́ гре́шник. Да возвратя́тся гре́шницы во ад, вси язы́цы забыва́ющии Бо́га. Я́ко не до конца́ забве́н бу́дет ни́щий, терпе́ние убо́гих не поги́бнет до конца́. Воскресни́, Го́споди, да не крепи́тся челове́к, да су́дятся язы́цы пред Тобо́ю. Поста́ви, Го́споди, законоположи́теля над ни́ми, да разуме́ют язы́цы, я́ко челове́цы суть. Вску́ю, Го́споди, отстоя́ дале́че, презира́еши во благовре́мениих, в ско́рбех? Внегда́ горди́тися нечести́вому, возгара́ется ни́щий, увяза́ют в сове́тех, я́же помышля́ют. Я́ко хвали́мь есть гре́шный в по́хотех души́ своея́, и оби́дяй благослови́мь есть. Раздражи́ Го́спода гре́шный, по мно́жеству гне́ва своего́ не взы́щет, несть Бо́га пред ним. Оскверня́ются путие́ его́ на вся́ко вре́мя, отъе́млются судьбы́ Твоя́ от лица́ его́, все́ми враги́ свои́ми облада́ет. Рече́ бо в се́рдце свое́м, не подви́жуся от ро́да в род без зла, его́же кля́твы уста́ его́ по́лна суть, и го́рести и льсти, под язы́ком его́ труд и боле́знь. Приседи́т в лови́тельстве с бога́тыми в та́йных, е́же уби́ти непови́ннаго, о́чи его́ на ни́щаго призира́ете. Лови́т в та́йне я́ко лев во огра́де свое́й, лови́т е́же восхи́тити ни́щаго, восхи́тити ни́щаго, внегда́ привлещи́ и́ в се́ти свое́й. Смири́т его́, преклони́тся и паде́т, внегда́ ему́ облада́ти убо́гими. Рече́ бо в се́рдце свое́м: забы́ Бог, отврати́ лице́ Свое́, да не ви́дит до конца́. Воскресни́, Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́, не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́. Чесо́ ра́ди прогне́ва нечести́вый Бо́га? Рече́ бо в се́рдце свое́м: не взы́щет. Ви́диши, я́ко Ты боле́знь и я́рость смотря́еши, да пре́дан бу́дет в ру́це Твои́, Тебе́ оста́влен есть ни́щий, си́ру Ты бу́ди помо́щник. Сокруши́ мы́шцу гре́шному и лука́вому, взы́щется грех его́ и не обря́щется. Госпо́дь Царь во век и в век ве́ка, поги́бнете, язы́цы, от земли́ Его́. Жела́ние убо́гих услы́шал еси́, Го́споди, угото́ванию се́рдца их внят у́хо Твое́. Суди́ си́ру и смире́ну, да не приложи́т ктому́ велича́тися челове́к на земли́.
Псало́м 10:
На Го́спода упова́х, ка́ко рече́те души́ мое́й: превита́й по гора́м, я́ко пти́ца? Я́ко се, гре́шницы наляко́ша лук, угото́ваша стре́лы в ту́ле, состреля́ти во мра́це пра́выя се́рдцем. Зане́ я́же Ты соверши́л еси́, они́ разруши́ша, пра́ведник же что сотвори́? Госпо́дь во хра́ме святе́м Свое́м. Госпо́дь, на Небеси́ Престо́л Его́, о́чи Его́ на ни́щаго призира́ете, ве́жди Его́ испыта́ете сы́ны челове́ческия. Госпо́дь испыта́ет пра́веднаго и нечести́ваго, любя́й же непра́вду ненави́дит свою́ ду́шу. Одожди́т на гре́шники се́ти, огнь и жу́пел, и дух бу́рен часть ча́ши их. Я́ко пра́веден Госпо́дь, и пра́вды возлюби́, правоты́ ви́де лице́ Его́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 11:
Спаси́ мя, Го́споди, я́ко оскуде́ преподо́бный, я́ко ума́лишася и́стины от сыно́в челове́ческих. Су́етная глаго́ла ки́йждо ко и́скреннему своему́, устне́ льсти́выя в се́рдце, и в се́рдце глаго́лаша зла́я. Потреби́т Госпо́дь вся устны́ льсти́выя, язы́к велере́чивый, ре́кшия: язы́к наш возвели́чим, устны́ на́ша при нас суть, кто нам Госпо́дь есть? Стра́сти ра́ди ни́щих и воздыха́ния убо́гих ны́не воскресну́, глаго́лет Госпо́дь, положу́ся во спасе́ние, не обиню́ся о нем. Словеса́ Госпо́дня словеса́ чи́ста, сребро́ разжже́но, искуше́но земли́, очище́но седмери́цею. Ты, Го́споди, сохрани́ши ны и соблюде́ши ны от ро́да сего́ и во век. О́крест нечести́вии хо́дят, по высоте́ Твое́й умно́жил еси́ сы́ны челове́ческия.
Псало́м 12:
Доко́ле, Го́споди, забу́деши мя до конца́? Доко́ле отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Доко́ле положу́ сове́ты в души́ мое́й, боле́зни в се́рдце мое́м день и нощь? Доко́ле вознесе́тся враг мой на мя? При́зри, услы́ши мя, Го́споди Бо́же мой, просвети́ о́чи мои́, да не когда́ усну́ в смерть, да не когда́ рече́т враг мой, укрепи́хся на него́. Стужа́ющии ми возра́дуются, а́ще подви́жуся. Аз же на ми́лость Твою́ упова́х, возра́дуется се́рдце мое́ о спасе́нии Твое́м, воспою́ Го́сподеви благоде́явшему мне и пою́ и́мени Го́спода Вы́шняго.
Псало́м 13:
Рече́ безу́мен в се́рдце свое́м: несть Бог. Растле́ша и омерзи́шася в начина́ниих, несть творя́й благосты́ню. Госпо́дь с Небесе́ прини́че на сы́ны челове́ческия, ви́дети, а́ще есть разумева́яй или́ взыска́яй Бо́га. Вси уклони́шася, вку́пе неключи́ми бы́ша: несть творя́й благосты́ню, несть до еди́наго. Ни ли́ уразуме́ют вси де́лающии беззако́ние, снеда́ющии лю́ди моя́ в снедь хле́ба? Го́спода не призва́ша. Та́мо убоя́шася стра́ха, иде́же не бе страх, я́ко Госпо́дь в ро́де пра́ведных. Сове́т ни́щаго посрами́сте, Госпо́дь же упова́ние его́ есть. Кто даст от Сио́на спасе́ние Изра́илево? Внегда́ возврати́т Госпо́дь плене́ние люде́й Свои́х, возра́дуется Иа́ков, и возвесели́тся Изра́иль.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 14:
Го́споди, кто обита́ет в жили́щи Твое́м? Или́ кто всели́тся во святу́ю го́ру Твою́? Ходя́й непоро́чен и де́лаяй пра́вду, глаго́ляй и́стину в се́рдце свое́м. И́же не ульсти́ язы́ком свои́м и не сотвори́ и́скреннему своему́ зла, и поноше́ния не прия́т на бли́жния своя́. Уничиже́н есть пред ним лука́внуяй, боя́щия же ся Го́спода сла́вит, клены́йся и́скреннему своему́ и не отмета́яся. Сребра́ своего́ не даде́ в ли́хву и мзды на непови́нных не прия́т. Творя́й сия́ не подви́жится во век.
Псало́м 15:
Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко на Тя упова́х. Рех Го́сподеви: Госпо́дь мой еси́ Ты, я́ко благи́х мои́х не тре́буеши. Святы́м, и́же суть на земли́ Его́, удиви́ Госпо́дь вся хоте́ния Своя́ в них. Умно́жишася не́мощи их, по сих ускори́ша: не соберу́ собо́ры их от крове́й, ни помяну́ же име́н их устна́ма мои́ма. Госпо́дь часть достоя́ния моего́ и ча́ши моея́, Ты еси́ устроя́яй достоя́ние мое́ мне. У́жя нападо́ша ми в держа́вных мои́х, и́бо достоя́ние мое́ держа́вно есть мне. Благословлю́ Го́спода, вразуми́вшаго мя, еще́ же и до но́щи наказа́ша мя утро́бы моя́. Предзре́х Го́спода предо мно́ю вы́ну, я́ко одесну́ю мене́ есть, да не подви́жуся. Сего́ ра́ди возвесели́ся се́рдце мое́, и возра́довася язы́к мой, еще́ же и плоть моя́ всели́тся на упова́нии. Я́ко не оста́виши ду́шу мою́ во а́де, ниже́ да́си преподо́бному Твоему́ ви́дети истле́ния. Сказа́л ми еси́ пути́ живота́, испо́лниши мя весе́лия с лице́м Твои́м, красота́ в десни́це Твое́й в коне́ц.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́, Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 2:
Ка́мень гро́бный запеча́тати не возбрани́в,/ ка́мень ве́ры воскресы́й по́дал еси́ всем:// Го́споди сла́ва Тебе́.
Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Не́дро пречи́стое в вы́шних не истощи́вый,/ погребе́ние и Воскресе́ние о всех прия́л еси́:// Го́споди сла́ва Тебе́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Вся па́че смы́сла,/ вся пресла́вная Твоя́, Богоро́дице, та́инства,/ чистоте́ запеча́танней, и де́вству храни́му,/ Ма́ти позна́лася еси́ нело́жна,/ Бо́га ро́ждши и́стиннаго:// Того́ моли́, спасти́ся душа́м на́шим.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма тре́тья:
Псало́м 17:
Возлюблю́ Тя, Го́споди, кре́посте моя́. Госпо́дь утвержде́ние мое́, и прибе́жище мое́, и Изба́витель Мой, Бог мой, Помо́щник мой, и упова́ю на Него́, Защи́титель мой, и рог спасе́ния моего́, и Засту́пник мой. Хваля́ призову́ Го́спода и от враг мои́х спасу́ся. Одержа́ша мя боле́зни сме́ртныя, и пото́цы беззако́ния смято́ша мя, боле́зни а́довы обыдо́ша мя, предвари́ша мя се́ти сме́ртныя. И внегда́ скорбе́ти ми, призва́х Го́спода, и к Бо́гу моему́ воззва́х, услы́ша от хра́ма Свята́го Своего́ глас мой, и вопль мой пред Ним вни́дет во у́ши Его́. И подви́жеся, и тре́петна бысть земля́, и основа́ния гор смято́шася и подвиго́шася, я́ко прогне́вася на ня Бог. Взы́де дым гне́вом Его́, и огнь от лица́ Его́ воспла́менится, у́глие возгоре́ся от Него́. И приклони́ небеса́, и сни́де, и мрак под нога́ма Его́. И взы́де на Херуви́мы, и лете́, лете́ на крилу́ ве́треню. И положи́ тму закро́в Свой, о́крест Его́ селе́ние Его́, темна́ вода́ во о́блацех возду́шных. От облиста́ния пред Ним о́блацы проидо́ша, град и у́глие о́гненное. И возгреме́ с Небесе́ Госпо́дь и Вы́шний даде́ глас Свой. Низпосла́ стре́лы и разгна́ я́, и мо́лнии умно́жи и смяте́ я́. И яви́шася исто́чницы водни́и, и откры́шася основа́ния вселе́нныя, от запреще́ния Твоего́, Го́споди, от дохнове́ния ду́ха гне́ва Твоего́. Низпосла́ с высоты́, и прия́т мя, восприя́т мя от вод мно́гих. Изба́вит мя от враго́в мои́х си́льных и от ненави́дящих мя, я́ко утверди́шася па́че мене́. Предвари́ша мя в день озлобле́ния моего́, и бысть Госпо́дь утверже́ние мое́. И изведе́ мя на широту́, изба́вит мя, я́ко восхоте́ мя. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю возда́ст ми. Я́ко сохрани́х пути́ Госпо́дни и не нече́ствовах от Бо́га моего́. Я́ко вся судьбы́ Его́ предо мно́ю и оправда́ния Его́ не отступи́ша от мене́. И бу́ду непоро́чен с Ним, и сохраню́ся от беззако́ния моего́. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю пред очи́ма Его́. С преподо́бным преподо́бен бу́деши, и с му́жем непови́нным непови́нен бу́деши, и со избра́нным избра́н бу́деши, и со стропти́вым разврати́шися. Я́ко Ты лю́ди смире́нныя спасе́ши и о́чи го́рдых смири́ши. Я́ко Ты просвети́ши свети́льник мой, Го́споди, Бо́же мой, просвети́ши тму мою́. Я́ко Тобо́ю изба́влюся от искуше́ния и Бо́гом мои́м прейду́ сте́ну. Бог мой, непоро́чен путь Его́, словеса́ Госпо́дня разжже́на, Защи́титель есть всех упова́ющих на Него́. Я́ко кто бог, ра́зве Го́спода? или́ кто бог, ра́зве Бо́га на́шего? Бог препоясу́яй мя си́лою, и положи́ непоро́чен путь мой. Соверша́яй но́зе мои́, я́ко еле́ни, и на высо́ких поставля́яй мя. Науча́яй ру́це мои́ на брань, и положи́л еси́ лук ме́дян мы́шца моя́. И дал ми еси́ защище́ние спасе́ния, и десни́ца Твоя́ восприя́т мя, и наказа́ние Твое́ испра́вит мя в коне́ц, и наказа́ние Твое́ то мя научи́т. Ушири́л еси́ стопы́ моя́ подо мно́ю, и не изнемого́сте плесне́ мои́. Пожену́ враги́ моя́, и пости́гну я́, и не возвращу́ся, до́ндеже сконча́ются. Оскорблю́ их, и не возмо́гут ста́ти, паду́т под нога́ма мои́ма. И препоя́сал мя еси́ си́лою на брань, спял еси́ вся востаю́щия на мя под мя. И враго́в мои́х дал ми еси́ хребе́т, и ненави́дящия мя потреби́л еси́. Воззва́ша, и не бе спаса́яй: ко Го́споду, и не услы́ша их. И истню́ я́ я́ко прах пред лице́м ве́тра, я́ко бре́ние путе́й погла́жду я́. Изба́виши мя от пререка́ния люде́й, поста́виши мя во главу́ язы́ков. Лю́дие, и́хже не ве́дех, рабо́таша ми. В слух у́ха послу́шаша мя. Сы́нове чужди́и солга́ша ми. Сы́нове чужди́и обетша́ша и охромо́ша от стезь свои́х. Жив Госпо́дь, и благослове́н Бог, и да вознесе́тся Бог спасе́ния моего́. Бог дая́й отмще́ние мне и покори́вый лю́ди под мя. Изба́витель мой от враг мои́х гневли́вых, от востаю́щих на мя вознесе́ши мя, от му́жа непра́ведна изба́виши мя. Сего́ ра́ди испове́мся Тебе́ во язы́цех, Го́споди, и и́мени Твоему́ пою́: велича́яй спасе́ния царе́ва, и творя́й ми́лость христу́ Своему́ Дави́ду, и се́мени его́ до ве́ка.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 18:
Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию, творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет твердь. День дни отрыга́ет глаго́л, и нощь но́щи возвеща́ет ра́зум. Не суть ре́чи, ниже́ словеса́, и́хже не слы́шатся гла́си их. Во всю зе́млю изы́де веща́ние их и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их. В со́лнце положи́ селе́ние Свое́, и Той, я́ко Жени́х исходя́й от черто́га Своего́, возра́дуется, я́ко Исполи́н тещи́ путь. От кра́я небесе́ исхо́д Его́, и сре́тение Его́ до кра́я небесе́, и несть и́же укры́ется теплоты́ Его́. Зако́н Госпо́день непоро́чен, обраща́яй ду́ши, свиде́тельство Госпо́дне ве́рно, умудря́ющее младе́нцы. Оправда́ния Госпо́дня пра́ва, веселя́щая се́рдце, за́поведь Госпо́дня светла́, просвеща́ющая о́чи. Страх Госпо́день чист, пребыва́яй в век ве́ка: судьбы́ Госпо́дни и́стинны, оправда́ны вку́пе, вожделе́нны па́че зла́та и ка́мене че́стна мно́га, и сла́ждша па́че ме́да и со́та. И́бо раб Твой храни́т я́, внегда́ сохрани́ти я́, воздая́ние мно́го. Грехопаде́ния кто разуме́ет? От та́йных мои́х очи́сти мя, и от чужди́х пощади́ раба́ Твоего́, а́ще не облада́ют мно́ю, тогда́ непоро́чен бу́ду и очи́щуся от греха́ вели́ка. И бу́дут во благоволе́ние словеса́ уст мои́х, и поуче́ние се́рдца моего́ пред Тобо́ю вы́ну, Го́споди, Помо́щниче мой и Изба́вителю мой.
Псало́м 19:
Услы́шит тя Госпо́дь в день печа́ли, защи́тит тя и́мя Бо́га Иа́ковля. По́слет ти по́мощь от Свята́го и от Сио́на засту́пит тя. Помяне́т вся́ку же́ртву твою́, и всесожже́ние твое́ ту́чно бу́ди. Даст ти Госпо́дь по се́рдцу твоему́ и весь сове́т твой испо́лнит. Возра́дуемся о спасе́нии твое́м и во и́мя Го́спода Бо́га на́шего возвели́чимся. Испо́лнит Госпо́дь вся проше́ния твоя́. Ны́не позна́х, я́ко спасе́ Госпо́дь христа́ Своего́, услы́шит его́ с Небесе́ Свята́го Своего́, в си́лах спасе́ние десни́цы Его́. Си́и на колесни́цах, и си́и на ко́нех, мы же во и́мя Го́спода Бо́га на́шего призове́м. Ти́и спя́ти бы́ша и падо́ша, мы же воста́хом и испра́вихомся. Го́споди, спаси́ царя́ и услы́ши ны, во́ньже а́ще день призове́м Тя.
Псало́м 20:
Го́споди, си́лою Твое́ю возвесели́тся царь и о спасе́нии Твое́м возра́дуется зело́. Жела́ние се́рдца его́ дал еси́ ему́, и хоте́ния устну́ его́ не́си лиши́л его́. Я́ко предвари́л еси́ его́ благослове́нием благосты́нным, положи́л еси́ на главе́ его́ вене́ц от ка́мене че́стна. Живота́ проси́л есть у Тебе́, и дал еси́ ему́ долготу́ дний во век ве́ка. Ве́лия сла́ва его́ спасе́нием Твои́м, сла́ву и велеле́пие возложи́ши на него́. Я́ко да́си ему́ благослове́ние во век ве́ка, возвесели́ши его́ ра́достию с лице́м Твои́м. Я́ко царь упова́ет на Го́спода, и ми́лостию Вы́шняго не подви́жится. Да обря́щется рука́ Твоя́ всем враго́м Твои́м, десни́ца Твоя́ да обря́щет вся ненави́дящия Тебе́. Я́ко положи́ши их я́ко пещь о́гненную во вре́мя лица́ Твоего́, Госпо́дь гне́вом Свои́м смяте́т я́, и снесть их огнь. Плод их от земли́ погуби́ши, и се́мя их от сыно́в челове́ческих. Я́ко уклони́ша на Тя зла́я, помы́слиша сове́ты, и́хже не возмо́гут соста́вити. Я́ко положи́ши я́ хребе́т, во избы́тцех Твои́х угото́виши лице́ их. Вознеси́ся, Го́споди, си́лою Твое́ю, воспое́м и пое́м си́лы Твоя́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 21:
Бо́же, Бо́же мой, вонми́ ми, вску́ю оста́вил мя еси́? Дале́че от спасе́ния моего́ словеса́ грехопаде́ний мои́х. Бо́же мой, воззову́ во дни, и не услы́шиши, и в нощи́, и не в безу́мие мне. Ты же во Святе́м живе́ши, хвало́ Изра́илева. На Тя упова́ша отцы́ на́ши, упова́ша и изба́вил еси́ я́. К Тебе́ воззва́ша, и спасо́шася, на Тя упова́ша, и не постыде́шася. Аз же есмь червь, а не челове́к, поноше́ние челове́ков и уничиже́ние люде́й. Вси ви́дящии мя поруга́ша ми ся, глаго́лаша устна́ми, покива́ша главо́ю: упова́ на Го́спода, да изба́вит его́, да спасе́т его́, я́ко хо́щет его́. Я́ко Ты еси́ исто́ргий мя из чре́ва, упова́ние мое́ от сосцу́ ма́тере моея́. К Тебе́ приве́ржен есмь от ложе́сн, от чре́ва ма́тере моея́ Бог мой еси́ Ты. Да не отсту́пиши от мене́, я́ко скорбь близ, я́ко несть помога́яй ми. Обыдо́ша мя тельцы́ мно́зи, юнцы́ ту́чнии одержа́ша мя. Отверзо́ша на мя уста́ своя́, я́ко лев восхища́яй и рыка́яй. Я́ко вода́ излия́хся, и разсы́пашася вся ко́сти моя́, бысть се́рдце мое́ я́ко воск, та́яй посреде́ чре́ва моего́. И́зсше я́ко скуде́ль кре́пость моя́, и язы́к мой прильпе́ горта́ни моему́, и в персть сме́рти свел мя еси́. Я́ко обыдо́ша мя пси мно́зи, сонм лука́вых одержа́ша мя, ископа́ша ру́це мои́ и но́зе мои́. Исчето́ша вся ко́сти моя́, ти́и же смотри́ша и презре́ша мя. Раздели́ша ри́зы моя́ себе́, и о оде́жди мое́й мета́ша жре́бий. Ты же, Го́споди, не удали́ по́мощь Твою́ от мене́, на заступле́ние мое́ вонми́. Изба́ви от ору́жия ду́шу мою́, и из руки́ пе́сии единоро́дную мою́. Спаси́ мя от уст льво́вых и от рог единоро́жь смире́ние мое́. Пове́м и́мя Твое́ бра́тии мое́й, посреде́ це́ркве воспою́ Тя. Боя́щиися Го́спода, восхвали́те Его́, все се́мя Иа́ковле, просла́вите Его́, да убои́тся же от Него́ все се́мя Изра́илево. Я́ко не уничижи́, ниже́ негодова́ моли́твы ни́щаго, ниже́ отврати́ лице́ Свое́ от мене́, и егда́ воззва́х к Нему́, услы́ша мя. От Тебе́ похвала́ моя́, в це́ркви вели́цей испове́мся Тебе́, моли́твы моя́ возда́м пред боя́щимися Его́. Ядя́т убо́зии и насы́тятся, и восхва́лят Го́спода взыска́ющии Его́, жива́ бу́дут сердца́ их в век ве́ка. Помяну́тся и обратя́тся ко Го́споду вси концы́ земли́, и покло́нятся пред Ним вся оте́чествия язы́к. Я́ко Госпо́дне есть ца́рствие, и Той облада́ет язы́ки. Ядо́ша и поклони́шася вси ту́чнии земли́, пред Ним припаду́т вси низходя́щии в зе́млю, и душа́ моя́ Тому́ живе́т. И се́мя мое́ порабо́тает Ему́, возвести́т Го́сподеви род гряду́щий. И возвестя́т пра́вду Его́ лю́дем ро́ждшимся, я́же сотвори́ Госпо́дь.
Псало́м 22:
Госпо́дь пасе́т мя, и ничто́же мя лиши́т. На ме́сте зла́чне, та́мо всели́ мя, на воде́ поко́йне воспита́ мя. Ду́шу мою́ обрати́, наста́ви мя на стези́ пра́вды, и́мене ра́ди Своего́. А́ще бо и пойду́ посреде́ се́ни сме́ртныя, не убою́ся зла, я́ко Ты со мно́ю еси́, жезл Твой и па́лица Твоя́, та мя уте́шиста. Угото́вал еси́ предо мно́ю трапе́зу сопроти́в стужа́ющим мне, ума́стил еси́ еле́ом главу́ мою́, и ча́ша Твоя́ упоява́ющи мя, я́ко держа́вна. И ми́лость Твоя́ пожене́т мя вся дни живота́ моего́, и е́же всели́ти ми ся в дом Госпо́день, в долготу́ дний.
Псало́м 23:
Госпо́дня земля́, и исполне́ние ея́, вселе́нная и вси живу́щии на ней. Той на моря́х основа́л ю есть, и на река́х угото́вал ю есть. Кто взы́дет на го́ру Госпо́дню? или́ кто ста́нет на ме́сте святе́м Его́? Непови́нен рука́ма и чист се́рдцем, и́же не прия́т всу́е ду́шу свою́, и не кля́тся ле́стию и́скреннему своему́. Сей прии́мет благослове́ние от Го́спода, и ми́лостыню от Бо́га, Спа́са своего́. Сей род и́щущих Го́спода, и́щущих лице́ Бо́га Иа́ковля. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь кре́пок и си́лен, Госпо́дь си́лен в бра́ни. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь сил, Той есть Царь сла́вы.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 2:
Мироно́сицы у́тро прише́дшия,/ и гроб тощ ви́девшия, апо́столом глаго́лаху:/ тле́ние низложи́ держа́вный,/ и су́щия во а́де исхити́ уз:/ пропове́дите дерзнове́нием, я́ко воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,/ пове́м вся чудеса́ Твоя́.
Ми́ры погребе́ния Твоего́ жены́ нося́ща,/ тай ко гро́бу приидо́ша ура́нше,/ иуде́йския боя́щеся де́рзости,/ и во́инов предзря́ще утвержде́ние./ Но естество́ немощно́е му́жество победи́,/ я́ко наме́рение ми́лостивное Бо́гу угоди́./ Прили́чно у́бо взыва́ху:/ воскресни́ Го́споди, помози́ нам,// и изба́ви нас сла́вы ра́ди и́мене Твоего́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Препросла́вленна еси́ Богоро́дице Де́во, пое́м Тя:/ Кресто́м бо Сы́на Твоего́ низложи́ся ад/ и смерть умертви́ся:/ умерщвле́ннии воста́хом и живота́ сподо́бихомся,/ рай восприя́хом дре́внее наслажде́ние./ Тем благодаря́ще славосло́вим,/ я́ко держа́внаго Христа́ Бо́га на́шего,// и еди́наго Многоми́лостиваго.
После кафизм:
Полиеле́й: [3]
Хор: Хвали́те И́мя Госпо́дне, хвали́те, раби́ Го́спода.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Благослове́н Госпо́дь от Сио́на, живы́й во Иерусали́ме.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко Благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Бо́гу Небе́сному, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Тропари́ воскре́сные, глас 5:
Хор: Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
А́нгельский собо́р удиви́ся,/ зря́ Тебе́ в ме́ртвых вмени́вшася,/ сме́ртную же, Спа́се, кре́пость разори́ша,/ и с Собо́ю Ада́ма воздви́гша,// и от а́да вся свобо́ждша.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Почто́ ми́ра с ми́лостивными слеза́ми,/ о учени́цы растворя́ете?/ Блиста́яйся во гро́бе а́нгел/ мироно́сицам веща́ше:/ ви́дите вы гроб и уразуме́йте,// Спас бо воскре́се от гро́ба.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Зело́ ра́но мироно́сицы теча́ху/ ко гро́бу Твоему́ рыда́ющия,/ но предста́ к ним а́нгел, и рече́:/ рыда́ния вре́мя преста́, не пла́чите,// воскресе́ние же апо́столом рцы́те.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Мироно́сицы жены́, с ми́ры прише́дша/ ко гро́бу Твоему́, Спа́се, рыда́ху,/ а́нгел же к ним рече́, глаго́ля:/ что с ме́ртвыми Жива́го помышля́ете?// Я́ко Бог бо воскре́се от гро́ба.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху/
Поклони́мся Отцу́,/ и Его́ Сы́нови, и Свято́му Ду́ху,/ Святе́й Тро́ице во еди́ном существе́, с серафи́мы зову́ще:/ Свят, Свят, Свят еси́, Го́споди.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./
Жизнода́вца ро́ждши,/ греха́, Де́во, Ада́ма изба́вила еси́,/ ра́дость же Е́ве в печа́ли ме́сто подала́ еси́;/ па́дшия же от жи́зни/ к сей напра́ви,// из Тебе́ воплоти́выйся Бог и Челове́к.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа,// сла́ва Тебе́, Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благослови́ся И́мя Твое́ и просла́вися Ца́рство Твое́, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ипакои́, глас 2:
По стра́сти ше́дша во гроб жены́,/ во е́же пома́зати те́ло Твое́, Христе́ Бо́же,/ ви́деша А́нгелы во гро́бе, и ужасо́шася:/ глас бо слы́шаху от них, я́ко воскре́се Госпо́дь,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Степе́нна, глас 2:
1 антифо́н:
Хор: На не́бо о́чи пуща́ю моего́ се́рдца, к Тебе́, Спа́се,// спаси́ мя Твои́м осия́нием. (Дважды)
Поми́луй нас согреша́ющих Тебе́ мно́го,/ на вся́кий час, о Христе́ мой,// и даждь о́браз пре́жде конца́ пока́ятися Тебе́. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свято́му Ду́ху, Е́же ца́рствовати подоба́ет,/ освяща́ти, подвиза́ти тварь:// Бог бо есть, Единосу́щен Отцу́ и Сло́ву.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Свято́му Ду́ху, Е́же ца́рствовати подоба́ет,/ освяща́ти, подвиза́ти тварь:// Бог бо есть, Единосу́щен Отцу́ и Сло́ву.
2 антифо́н:
А́ще не Госпо́дь бы был в нас,/ кто дово́лен цел сохране́н бы́ти от врага́,// ку́пно и человекоуби́йцы? (Дважды)
Зубо́м их не преда́ждь, Спа́се, Твоего́ раба́:// и́бо льво́вым о́бразом на мя подвиза́ются врази́ мои́. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свято́му Ду́ху живонача́лие и честь:/ вся бо созда́нная,/ я́ко Бог сый си́лою,// соблюда́ет во Отце́, Сы́ном же.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Свято́му Ду́ху живонача́лие и честь:/ вся бо созда́нная,/ я́ко Бог сый си́лою,// соблюда́ет во Отце́, Сы́ном же.
3 антифо́н:
Наде́ющиися на Го́спода, уподо́бишася горе́ святе́й:// и́же ника́коже дви́жутся прило́ги вра́жиими. (Дважды)
В беззако́нии рук свои́х да не про́струт боже́ственне живу́щии:// не оставля́ет бо Христо́с жезла́ на жре́бии Свое́м. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом то́чится вся́ка прему́дрость:/ отсю́ду благода́ть апо́столом,// и страда́льчествы венча́ются му́ченицы, и проро́цы зрят.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом то́чится вся́ка прему́дрость:/ отсю́ду благода́ть апо́столом,// и страда́льчествы венча́ются му́ченицы, и проро́цы зрят.
Проки́мен и чте́ние Ева́нгелия:
Диакон: Во́нмем. Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас вторы́й: Воста́ни, Го́споди, Бо́же мой, повеле́нием, и́мже запове́дал еси́,/ и сонм люде́й обы́дет Тя.
Хор: Воста́ни, Го́споди, Бо́же мой, повеле́нием, и́мже запове́дал еси́,/ и сонм люде́й обы́дет Тя.
Диакон: Го́споди Бо́же мой, на Тя упова́х, спаси́ мя.
Хор: Воста́ни, Го́споди, Бо́же мой, повеле́нием, и́мже запове́дал еси́,/ и сонм люде́й обы́дет Тя.
Диакон: Воста́ни, Го́споди, Бо́же мой, повеле́нием, и́мже запове́дал еси́,/
Хор: И сонм люде́й обы́дет Тя.
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Я́ко Свят еси́ Бо́же наш, и во святы́х почива́еши, и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́, хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Вся́кое дыха́ние.
Хор: Да хва́лит Го́спода.
Диакон: И о сподо́битися нам слы́шанию Свята́го Ева́нгелия, Го́спода Бо́га мо́лим.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Прему́дрость, про́сти, услы́шим Свята́го Ева́нгелия.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Иерей: От Ма́рка Свята́го Ева́нгелия чте́ние.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Диакон: Во́нмем.
Ева́нгелие у́треннее воскре́сное 3-е (Мк., зач.71: гл.16, стт.9-20):
Иерей: Во вре́мя о́но воскре́с Иису́с зау́тра, в пе́рвую суббо́ту, яви́ся пре́жде Мари́и Магдали́ни, из нея́же изгна́ седмь бесо́в. Она́ же ше́дши возвести́ с Ним бы́вшим, пла́чущимся и рыда́ющим. И они́ слы́шавше, я́ко жив есть, и ви́ден бысть от нея́, не я́ша ве́ры. По сих же двема́ от них гряду́щема яви́ся ине́м о́бразом, иду́щема на село́. И та ше́дша возвести́ста про́чим: и ни те́ма ве́ры я́ша. Последи́ же возлежа́щим им единомуна́десяте яви́ся, и поноси́ неве́рствию их и жестосе́рдию, я́ко ви́девшим Его́ воста́вша не я́ша ве́ры. И рече́ им: ше́дше в мир весь, пропове́дите Ева́нгелие всей тва́ри. И́же ве́ру име́т и крести́тся, спасе́н бу́дет, а и́же не име́т ве́ры, осужде́н бу́дет. Зна́мения же ве́ровавшим сия́ после́дуют: и́менем Мои́м бе́сы иждену́т; язы́ки возглаго́лют но́вы; зми́я во́змут; а́ще и что сме́ртно испию́т, не вреди́т их; на неду́жныя ру́ки возложа́т, и здра́ви бу́дут. Госпо́дь же у́бо, по глаго́лании Его́ к ним, вознесе́ся на не́бо, и се́де одесну́ю Бо́га. Они́ же изше́дше пропове́даша всю́ду, Го́споду поспе́шствующу и сло́во утвержа́ющу после́дствующими зна́меньми. Ами́нь.
Воскреснув рано в первый день недели, Иисус явился сперва Марии Магдалине, из которой изгнал семь бесов.
Она пошла и возвестила бывшим с Ним, плачущим и рыдающим;
но они, услышав, что Он жив и она видела Его, — не поверили.
После сего явился в ином образе двум из них на дороге, когда они шли в селение.
И те, возвратившись, возвестили прочим; но и им не поверили.
Наконец, явился самим одиннадцати, возлежавшим на вечери, и упрекал их за неверие и жестокосердие, что видевшим Его воскресшего не поверили.
И сказал им: идите по всему миру и проповедуйте Евангелие всей твари.
Кто будет веровать и креститься, спасен будет; а кто не будет веровать, осужден будет.
Уверовавших же будут сопровождать сии знамения: именем Моим будут изгонять бесов; будут говорить новыми языками;
будут брать змей; и если что́ смертоносное выпьют, не повредит им; возложат руки на больных, и они будут здоровы.
И так Господь, после беседования с ними, вознесся на небо и воссел одесную Бога.
А они пошли и проповедовали везде, при Господнем содействии и подкреплении слова последующими знамениями. Аминь.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Воскре́сная песнь по Ева́нгелии, глас 6:
Хор: Воскресе́ние Христо́во ви́девше,/ поклони́мся Свято́му Го́споду Иису́су,/ еди́ному безгре́шному,/ Кресту́ Твоему́ покланя́емся, Христе́,/ и свято́е Воскресе́ние Твое́ пое́м и сла́вим:/ Ты бо еси́ Бог наш,/ ра́зве Тебе́ ино́го не зна́ем,/ и́мя Твое́ имену́ем./ Прииди́те вси ве́рнии,/ поклони́мся Свято́му Христо́ву Воскресе́нию:/ се бо прии́де Кресто́м ра́дость всему́ ми́ру./ Всегда́ благословя́ще Го́спода,/ пое́м Воскресе́ние Его́:/ распя́тие бо претерпе́в,// сме́ртию смерть разруши́. (Трижды)
Псало́м 50:
Чтец: Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя. Я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х, и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х и победи́ши, внегда́ суди́ти Ти. Се бо в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо и́стину возлюби́л еси́, безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся, омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие, возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х, и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́, и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́, и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́, возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо, всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н, се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския, тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая: тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
После 50 псалма:
Глас 6:
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху./ Моли́твами апо́столов,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./ Моли́твами Богоро́дицы,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
Поми́луй мя, Бо́же,/ по вели́цей ми́лости Твое́й,/ и по мно́жеству щедро́т Твои́х// очи́сти беззако́ние мое́.
Стихира воскресная, глас 6:
Стихира: Воскре́с Иису́с от гро́ба,/ я́коже прорече́,/ даде́ нам живо́т ве́чный// и ве́лию ми́лость.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и святаго имярек, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Иерей: Ми́лостию и щедро́тами и человеколю́бием единоро́днаго Твоего́ Сы́на, с Ни́мже благослове́н еси́, со Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Кано́н: (В приходской практике сокращается по-разному)
Песнь 1:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Воскресе́ния день,/ просвети́мся, лю́дие./ Па́сха, Госпо́дня Па́сха:/ от сме́рти бо к жи́зни,/ и от земли́ к небеси́,/ Христо́с Бог нас преведе́,// побе́дную пою́щия. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Очи́стим чу́вствия, и у́зрим/ непристу́пным све́том/ Воскресе́ния, Христа́/ блиста́ющася,/ и ра́дуйтеся, реку́ща,/ я́сно да услы́шим,// побе́дную пою́ще.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Небеса́ у́бо досто́йно да веселя́тся,/ земля́ же да ра́дуется,/ да пра́зднует же мир,/ ви́димый же весь и неви́димый:/ Христо́с бо воста́,// весе́лие ве́чное.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Умерщвле́ния преде́л сломи́ла еси́,/ ве́чную жизнь ро́ждшая Христа́,/ из гро́ба возсия́вшаго днесь,/ Де́во Всенепоро́чная,// и мир просвети́вшаго.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Воскре́сшаго ви́девши Сы́на Твоего́ и Бо́га,/ ра́дуйся со апо́столы Богоблагода́тная Чи́стая:/ и е́же ра́дуйся пе́рвее,/ я́ко всех ра́дости вина́, восприя́ла еси́,// Богома́ти Всенепоро́чная.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Распя́лся еси́ пло́тию, безстра́стный естество́м О́тчим:/ прободе́н был еси́ в ре́бра, источи́вый ми́рови кровь и во́ду:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Крест Твой почита́ю, и погребе́ние сла́влю Бла́же,/ и пою́, и покланя́юся воста́нию Твоему́, и взыва́ю:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: А́ще и вкуси́л еси́ же́лчи, сла́досте церко́вная,/ но источи́л еси́ нам нетле́ние от ребр Твои́х:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Вмени́лся еси́, Спа́се, с ме́ртвыми, ме́ртвыя воздви́гнувый,/ вкуси́л еси́ тли:/ истле́ния бо вся́ко не позна́л еси́:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Да весели́тся Сио́н, да ра́дуется и не́бо,/ воскре́се Христо́с, ме́ртвыя воздви́гнувый, песносло́вящия:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Предвари́вшия у́тро жены́, ви́деша Христа́,/ и боже́ственным вопия́ху ученико́м:/ вои́стинну Христо́с воскре́се,// прииди́те с на́ми воспо́йте Его́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Всесвята́я Тро́ице, еди́но Божество́, безнача́льная Еди́нице,/ О́тче и Сы́не и Боже́ственный Ду́ше, спаса́й мир:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Дре́внюю кля́тву разреши́вши, Чи́стая, во утро́бе Твое́й/ возрасти́ла еси́ нам благослове́ние, Младе́нца роди́вши:// Сей бо Бог, а́ще и плоть но́сит.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Воскресе́ния день,/ просвети́мся, лю́дие./ Па́сха, Госпо́дня Па́сха:/ от сме́рти бо к жи́зни,/ и от земли́ к небеси́,/ Христо́с Бог нас преведе́,// побе́дную пою́щия.
Песнь 3:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Прииди́те, пи́во пие́м но́вое,/ не от ка́мене непло́дна чудоде́емое,/ но нетле́ния исто́чник/ из гро́ба одожди́вша Христа́,// в Не́мже утвержда́емся. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Ны́не вся испо́лнишася све́та,/ не́бо же и земля́, и преиспо́дняя:/ да пра́зднует у́бо вся тварь/ воста́ние Христо́во,// в не́мже утвержда́ется.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Вчера́ спогребо́хся Тебе́ Христе́,/ совостаю́ днесь/ воскре́сшу Тебе́,/ сраспина́хся Тебе́ вчера́,// Сам мя спросла́ви Спа́се во Ца́рствии Твое́м.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: На нетле́нную жизнь прихожду́ днесь/ бла́гостию ро́ждшагося из Тебе́, Чи́стая,// и всем конце́м свет облиста́вшаго.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Бо́га, Его́же родила́ еси́ пло́тию,/ из ме́ртвых, я́коже рече́,/ воста́вша ви́девши, Чи́стая, лику́й,// и Сего́ я́ко Бо́га Пречи́стая возвелича́й.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Дла́ни на Кресте́ просте́рл еси́ Иису́се,/ язы́ки вся от пре́лести собра́в,// к позна́нию Твоему́ созва́л еси́ Спа́се.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Иуде́йстии лю́дие Пила́ту вопию́т:/ отпусти́ нам злоде́йственнаго разбо́йника,// возми́, возми́, распни́ Безгре́шнаго.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Распе́ншуся Тебе́, Христе́, помрачи́ся свет, земля́ потрясе́ся,// и из гробо́в ме́ртвии воста́ша мно́зи, стра́хом держа́вы Твоея́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Предстоя́щи Кресту́ А́гница Твоя́, Иису́се, пла́чем вопия́ше:/ ка́мо и́деши, Сы́не?// Ка́мо гряде́ши, А́гнче, за всех закла́выйся?
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Воскре́сшу Тебе́, Христе́,/ сокруши́шася вереи́ и врата́ а́дова,// и сме́ртныя у́зы разруши́шася, а́бие стра́хом держа́вы Твоея́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Да ра́дуется с на́ми ученико́в двоенадеся́тица,/ с мироно́сицами жена́ми и Ио́сифом,// и со други́ми ученики́ и учени́цами Христо́выми.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Со Отце́м и Сы́ну и Ду́ху Пра́вому,/ еди́ному Естеству́ покланя́юся и воспева́ю,// Ли́цы разделя́я, и Существо́м соединя́я.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Блаже́нна еси́, Чи́стая, из ко́рене Иессе́ова су́щая,// из него́же жезл и цвет Христа́, по пло́ти нас ра́ди возрасти́вшая.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Прииди́те, пи́во пие́м но́вое,/ не от ка́мене непло́дна чудоде́емое,/ но нетле́ния исто́чник/ из гро́ба одожди́вша Христа́,// в Не́мже утвержда́емся.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Ты еси́ Бог наш, и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к Па́схи, глас 8:
А́ще и во гроб снизше́л еси́, Безсме́ртне,/ но а́дову разруши́л еси́ си́лу,/ и воскре́сл еси́, я́ко победи́тель, Христе́ Бо́же,/ жена́м мироно́сицам веща́вый: ра́дуйтеся,/ и Твои́м апо́столом мир да́руяй,// па́дшим подая́й воскресе́ние.
И́кос:
Е́же пре́жде со́лнца Со́лнце заше́дшее иногда́ во гроб,/ предвари́ша ко у́тру, и́щущия я́ко дне мироно́сицы де́вы,/ и друга́ ко друзе́й вопия́ху:/ о други́ни! Прииди́те, воня́ми пома́жем те́ло живоно́сное и погребе́ное,/ плоть воскреси́вшаго па́дшаго Ада́ма, лежа́щую во гро́бе./ И́дем, потщи́мся я́коже волсви́, и поклони́мся,/ и принесе́м ми́ра я́ко да́ры, не в пелена́х, но в плащани́це обви́тому,/ и пла́чим, и возопии́м: о Влады́ко, воста́ни,// па́дшим подая́й воскресе́ние.
Седа́лен Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2, подо́бен: «Вы́шних ища́...»:
Ми́ра те́пле гро́бу прино́сят жены́, Спа́се,/ А́нгела све́тлостию ду́ши веселя́ху,/ и Бо́га Тя всех пропове́даху, и ученико́м вопия́ху:// вои́стинну воскре́се из гро́ба всех Жизнь.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в, ами́нь.
Друго́й седа́лен Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Ученико́в Твои́х лик с мироно́сицами жена́ми ра́дуется согла́сно:/ о́бщий бо пра́здник с ни́ми пра́зднуют,/ в сла́ву и честь Твоего́ Воскресе́ния./ И те́ми вопие́м Ти, Человеколю́бче Го́споди:// лю́дем Твои́м пода́ждь ве́лию ми́лость.
Песнь 4:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: На Боже́ственней стра́жи/ богоглаго́ливый Авваку́м/ да ста́нет с на́ми, и пока́жет/ светоно́сна А́нгела,/ я́сно глаго́люща:/ днесь спасе́ние ми́ру,/ я́ко воскре́се Христо́с,// я́ко всеси́лен. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Му́жеский у́бо пол,/ я́ко разве́рзый де́вственную утро́бу,/ яви́ся Христо́с:/ я́ко челове́к же,/ А́гнец нарече́ся:/ непоро́чен же,/ я́ко невку́сен скве́рны,/ на́ша Па́сха,/ и я́ко Бог и́стинен// соверше́н рече́ся.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Я́ко единоле́тный а́гнец,/ благослове́нный нам вене́ц Христо́с,/ во́лею за всех закла́н бысть,/ Па́сха чисти́тельная,/ и па́ки из гро́ба кра́сное// пра́вды нам возсия́ Со́лнце.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Созда́вый Ада́ма, Твоего́ пра́отца, Чи́стая,/ зи́ждется от Тебе́,/ и сме́ртное жили́ще разори́ Свое́ю сме́ртию днесь,/ и озари́ вся// боже́ственными блиста́ньми воскресе́ния.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Его́же родила́ еси́ Христа́,/ прекра́сно из ме́ртвых возсия́вша, Чи́стая, зря́щи,/ до́брая и непоро́чная в жена́х и кра́сная,/ днесь во спасе́ние всех,// со апо́столы ра́дующися, Того́ прославля́й.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Кресто́м плени́л еси́ а́дово чре́во,/ и совоздви́гл еси́ ме́ртвыя,/ и сме́рти разруши́л еси́ мучи́тельство:/ те́мже и́же от Ада́ма покланя́ющиися,// пое́м погребе́ние Твое́ и воста́ние Христе́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Благоволи́вый, Спа́се наш,/ за благоутро́бие ми́лости пригвозди́тися на Кресте́,/ и от пра́отчия изба́вити ны кля́твы,/ разреши́ у́зы мно́гих мои́х согреше́ний:// мо́жеши бо, ели́ка хо́щеши, твори́ти.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: На Кресте́ пригвозди́вый мою́ дре́внюю кля́тву,/ и источи́вый мне, Спа́се, благослове́ние кро́вию от ребр Твои́х,/ разреши́ у́зы мно́гих мои́х согреше́ний:// мо́жеши бо, ели́ка хо́щеши, твори́ти.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ад Спа́се, срет Тя в преиспо́дних, огорчи́ся/ помышля́я, я́ко я́же дре́вле пожре́ти возмоги́й,/ ны́не нево́лею отда́в, истязу́ется в до́льних,// и пленя́емь и обнажа́емь быва́ет ме́ртвых.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Вои́стинну постыди́теся беззако́ннии,/ Христо́с бо воскре́се, и совоздви́же ме́ртвыя, зовы́й:/ дерза́йте, аз победи́х мир./ Ве́руйте у́бо Ему́, или́ умолчи́те лестцы́,// отмета́ющиися Воскресе́ния Его́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ио́сифа благообра́знаго,/ ревни́теля благоче́стия, сове́тника и ученика́,/ с мироно́сицами почти́м, и апо́столами, зову́ще с ни́ми,// и ве́рно воспева́юще Спа́сово Воскресе́ние све́тло.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Пресу́щнаго Божества́ неразде́льную сла́ву, кто возмо́жет изрещи́?/ Еди́но бо Естество́м су́щи Тро́ица пое́тся безнача́льная,/ сра́сленная я́ко Еди́ница,// в Тро́ице пева́емая Ипоста́сьми просты́ми.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Во чре́во Твое́ все́льшагося безму́жно ро́ждшая, Ма́ти Де́во Чи́стая,/ непреста́нно моли́, я́ко Богоро́дица,/ разреши́ти у́зы мно́гих мои́х согреше́ний:// мо́жеши бо, ели́ка хо́щеши, помощи́.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: На Боже́ственней стра́жи/ богоглаго́ливый Авваку́м/ да ста́нет с на́ми, и пока́жет/ светоно́сна А́нгела,/ я́сно глаго́люща:/ днесь спасе́ние ми́ру,/ я́ко воскре́се Христо́с,// я́ко всеси́лен.
Песнь 5:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: У́тренюем у́треннюю глубоку́,/ и вме́сто ми́ра песнь принесе́м Влады́це,/ и Христа́ у́зрим/ пра́вды Со́лнце,// всем жизнь возсия́юща. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Безме́рное Твое́ благоутро́бие,/ а́довыми у́зами содержи́мии зря́ще,/ к све́ту идя́ху, Христе́,/ весе́лыми нога́ми,// Па́сху хва́ляще ве́чную.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Присту́пим свещено́снии,/ исходя́щу Христу́ из гро́ба, я́ко жениху́,/ и спра́зднуем любопра́зднственными чи́нми// Па́сху Бо́жию спаси́тельную.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Просвеща́ется боже́ственными луча́ми и живоно́сными/ воскресе́ния Сы́на Твоего́,/ Богома́ти Пречи́стая,// и ра́дости исполня́ется благочести́вых собра́ние.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Не разве́рзл еси́ врата́ де́вства в воплоще́нии,/ гро́ба не разруши́л еси́ печа́тей, Царю́ созда́ния:// отону́дуже воскре́сшаго Тя зря́щи, Ма́ти, ра́довашеся.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ты пе́рвую оде́жду мою́,/ ю́же ми истка́, увы́ мне, се́ятель греха́,// совле́кл еси́, Спа́се мой, обле́кся в мя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ли́ствие смоко́вное сши мне грех мой, увы́ мне,/ не сохра́ншему, Спа́се мой, пречи́стую за́поведь Твою́,// змии́ным сове́том.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Уязви́вшуюся ду́шу мою́ разбо́йническими помышле́ньми мои́ми,// предста́вый и́же от Мари́и, и еле́й возлия́в, исцели́ Христо́с.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: У Креста́ предстоя́щи Пречи́стая Богоро́дица, ма́терски взыва́ше:// оста́вил Мя еси́ еди́ну, о Сы́не Мой и Бо́же!
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Где твое́, сме́рте, жа́ло?/ Где твоя́, а́де, побе́да?/ Ада́м да свопие́т:// сокруши́лся еси́ оживле́нием воздви́гшаго ме́ртвыя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Мироно́сицы жены́ гро́ба Твоего́ дости́гшия, оживи́вшаго до́льных,// глас слы́шаху глаго́лющий: воскре́се Христо́с.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Тебе́, Бо́гу и Отцу́, и Сы́ну, и Ду́ху покланя́юся, трем Ипоста́сем,// и еди́но три ве́рую, Существо́м еди́нем.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Тя, безсе́менным Рождество́м роди́вшую па́че естества́// обнови́вшаго естество́, Христа́ еди́наго Влады́ку воспева́ем, ве́рнии.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: У́тренюем у́треннюю глубоку́,/ и вме́сто ми́ра песнь принесе́м Влады́це,/ и Христа́ у́зрим/ пра́вды Со́лнце,// всем жизнь возсия́юща.
Песнь 6:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Снизше́л еси́ в преиспо́дняя земли́,/ и сокруши́л еси́ вереи́ ве́чныя,/ содержа́щия свя́занныя, Христе́,/ и тридне́вен, я́ко от ки́та Ио́на,// воскре́сл еси́ от гро́ба. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Сохрани́в це́ла зна́мения Христе́,/ воскре́сл еси́ от гро́ба,/ ключи́ Де́вы не вреди́вый в рождестве́ Твое́м,// и отве́рзл еси́ нам ра́йския две́ри.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Спа́се мой,/ живо́е же и неже́ртвенное заколе́ние,/ я́ко Бог Сам Себе́/ во́лею приве́д Отцу́,/ совоскреси́л еси́ всеро́днаго Ада́ма,// воскре́с от гро́ба.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Возведе́ся дре́вле держи́мое сме́ртию и тле́нием,/ воплоти́вшимся от Твоего́ пречи́стаго чре́ва,/ к нетле́нней и присносу́щней жи́зни,// Богоро́дице Де́во.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Сни́де в преиспо́дняя земли́,/ в ложесна́ Твоя́, Чи́стая, сше́дый,/ и всели́выйся и воплоти́выйся па́че ума́,/ и воздви́же с Собо́ю Ада́ма,// воскре́с от гро́ба.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Мертв есть ад, дерза́йте земноро́днии,/ Христо́с бо на Дре́ве ви́сяй,/ ве́рже ору́жие нань, и лежи́т мертв:// я́же бо имя́ше, плени́ся обнажи́вся.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Плени́ся ад, дерза́йте ме́ртвии, и гро́би отверзо́шася,/ воста́ните от а́да, вопие́т вам Христо́с,// вся прише́дый изба́вити от сме́рти и тли.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ме́ртвыя я́коже возмо́г поже́рл еси́ иногда́, ны́не истязу́емь/ а́де, отда́ждь Ми, вопие́т тебе́ Жизнода́вец и Бог,// вся прише́дый изба́вити от несы́таго твоего́ чре́ва.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Жены́ мироно́сицы, что тщите́ся про́чее?/ Что же живо́му ми́ра прино́сите?/ Воскре́се Христо́с, я́коже предрече́.// Да преста́нут ва́ша сле́зы, преше́дшия на ра́дость.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Плащани́цею Тя, Христе́, обви́в Ио́сиф благообра́зный, во гро́бе положи́:/ миропома́зав же разоре́нный Твоего́ телесе́ храм,// привали́ ка́мень вели́кий ко гро́бу.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Госпо́дь воскре́се плени́вый врага́,/ и у́зники исто́ргнув, возведе́ вся,/ и первозда́ннаго Ада́ма, того́ возставля́я,// я́ко Благоутро́бен и Человеколю́бец Бог.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Тро́ицу во Еди́нстве воспои́м ве́рнии,/ с Сы́ном Отца́ сла́вяще, и Ду́ха единосу́щна Сы́ну, и су́ща во Отце́// собезнача́льнаго и присносу́щнаго Бо́га.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Во чре́ве невозде́ланно зачала́ еси́, Чи́стая, нетле́ния грозд, я́ко лоза́:/ из нея́же безсме́ртия то́ки,// я́коже вино́ нам источа́ют ве́чную жизнь.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Снизше́л еси́ в преиспо́дняя земли́,/ и сокруши́л еси́ вереи́ ве́чныя,/ содержа́щия свя́занныя, Христе́,/ и тридне́вен, я́ко от ки́та Ио́на,// воскре́сл еси́ от гро́ба.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Ты бо еси́ Царь ми́ра и Спас душ на́ших, и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Ра́доватися мироно́сицам повеле́л еси́,/ плачь прама́тере Е́вы утоли́л еси́/ воскресе́нием Твои́м, Христе́ Бо́же,/ апо́столом же Твои́м пропове́дати повеле́л еси́:// Спас воскре́се от гро́ба.
И́кос:
На гроб Твой, Спа́се, мироно́сицы иду́щия,/ к себе́ недоумева́хуся умо́м, и веща́ху:/ кто нам ка́мень отвали́т гро́бный?/ И воззре́вша ви́дят, я́ко ка́мень отвале́н бе,/ зра́ку же а́нгелову со одея́нием дивля́хуся:/ содержи́ми же бя́ху тре́петом, и бежа́ти помышля́ху./ И к ним ю́ноша возопи́:/ не бо́йтеся вы, Его́же и́щете, воста́,/ прииди́те, ви́дите ме́сто, иде́же лежа́ше те́ло Иису́сово,/ и ско́ро ше́дшия возвести́те ученико́м:// Спас воскре́се от гро́ба.
Песнь 7:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: О́троки от пе́щи изба́вивый,/ быв Челове́к,/ стра́ждет я́ко сме́ртен,/ и стра́стию сме́ртное,/ в нетле́ния облачи́т благоле́пие,/ Еди́н благослове́н// отце́в Бог, и препросла́влен. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Жены́ с ми́ры богому́дрыя в след Тебе́ теча́ху:/ Его́же, я́ко ме́ртва, со слеза́ми иска́ху,/ поклони́шася ра́дующияся Живо́му Бо́гу,/ и Па́сху та́йную// Твои́м, Христе́, ученико́м благовести́ша.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Сме́рти пра́зднуем умерщвле́ние,/ а́дово разруше́ние,/ ино́го жития́ ве́чнаго нача́ло,/ и игра́юще пое́м Вино́внаго,/ Еди́наго благослове́ннаго// отце́в Бо́га, и препросла́вленнаго.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Умертви́в Сын Твой смерть, Всенепоро́чная, днесь,/ всем сме́ртным пребыва́ющий живо́т/ во ве́ки веко́в дарова́,/ еди́н благослове́нный// отце́в Бог и препросла́вленный.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Всем ца́рствуяй созда́нием, быв челове́к,/ всели́ся в Твою́, Богоблагода́тная, утро́бу,/ и распя́тие претерпе́в и смерть,/ воскре́се боголе́пно,// совозста́вив нас я́ко всеси́лен.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ты, я́ко Человеколю́бец, хотя́й вся спасти́ от пре́лести, я́же созда́л еси́,/ претерпе́л еси́ пригвозди́тися на Кресте́:/ да погребе́нный о́браз страстьми́, сей пло́тию Твое́ю обнови́ши, Спа́се,// и ад низложи́в, воскреси́л еси́ и уме́ршия с Собо́ю.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: На Кресте́ возвыша́емь, вся призва́л еси́/ к Себе́ Ще́дре, я́коже обеща́л еси́ Бла́же:/ я́ко вои́стинну вся сия́ грехо́в ра́ди на́ших пострада́ти благоволи́л еси́.// Те́мже и разбо́йнику ра́йская врата́ отве́рзл еси́, Спа́се.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ты храм теле́сный воздви́гл еси́ разоре́нный,/ тридне́вно из гро́ба, я́коже обеща́л еси́ Бла́же:/ да вои́стинну ска́жеши сла́ву Твою́,/ ю́же нам источа́еши ве́рою,// у́зы разреши́в, и́хже держа́ше дре́вле ад свя́занных.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: О иуде́йское безу́мие! О неи́стовство беззако́нных!/ Что неве́рное ви́девше, не ве́ровасте Христу́?/ Я́ко немощны́я, не сло́вом ли воздви́же?/ Или я́ко весь мир Той не спасе́ ли?// Да уверя́ют вас поне́ во́ини, или́ воскре́сшие из ме́ртвых.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Омертве́вшии стра́жие ны́не да глаго́лют,/ ка́ко укра́ден бысть, Его́же не ви́деша неразу́мнии всегда́?/ А́ще бо воскре́сша не ви́деша, ни ощути́ша,/ ка́ко укра́дена Сего́ разуме́ти можа́ху когда́?// Да уве́рит вы поне́ ка́мень сей, и погреба́льная Христо́ва
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Что я́ко ме́ртва блюде́те?/ Что печа́ти на ка́мени положи́сте евре́е, стра́хом боя́щеся краде́ния?/ Се вои́стинну гроб запечатле́ся:/ ка́ко у́бо воскре́се, а́ще не бы Бог был Христо́с?// Да уверя́ют вы воскре́сшии, и ви́дени бы́вшии мно́гими.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Со Отце́м сла́вим Сы́на, и Ду́ха Свята́го,/ вопию́ще непреста́нным гла́сом:/ Тро́ице, еди́нственное Существо́, поми́луй, спаси́ вся,/ в трие́х Ли́цех Еди́нице, уще́дри ны,// препросла́вленный Бо́же, во ве́ки.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Во чре́ве Твое́м, Пречи́стая, ка́ко вмести́ла еси́ Младе́нца,/ Его́же трепе́щут си́лы а́нгельския я́ко Бо́га?/ Ра́зве я́коже восхоте́, я́коже весть всели́ся,/ вся спасти́ хотя́й от Ада́ма земноро́дныя,// разреши́вый Ада́ма кля́твы о́ныя, сне́дию го́рькою.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: О́троки от пе́щи изба́вивый,/ быв Челове́к,/ стра́ждет я́ко сме́ртен,/ и стра́стию сме́ртное,/ в нетле́ния облачи́т благоле́пие,/ Еди́н благослове́н// отце́в Бог, и препросла́влен.
Песнь 8:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Сей нарече́нный и святы́й день,/ Еди́н суббо́т Царь и Госпо́дь,/ пра́здников пра́здник/ и торжество́ есть торже́ств,// во́ньже благослови́м Христа́ во ве́ки. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Прииди́те, но́ваго виногра́да рожде́ния,/ Боже́ственнаго весе́лия,/ в наро́читом дни Воскресе́ния,/ Ца́рствия Христо́ва приобщи́мся,/ пою́ще Его́,// я́ко Бо́га, во ве́ки.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Возведи́ о́крест о́чи твои́, Сио́не, и виждь:/ се бо приидо́ша к тебе́,/ я́ко богосве́тлая свети́ла,/ от за́пада, и се́вера, и мо́ря,/ и восто́ка ча́да твоя́,// в тебе́ благословя́щая Христа́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Прии́де Тобо́ю в мир Госпо́дь, Де́во Богоро́дице,/ и чре́во а́дово расто́рг,/ сме́ртным нам воскресе́ние дарова́:// Те́мже благослови́м Его́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Всю низложи́в сме́рти держа́ву Сын Твой, Де́во,/ Свои́м воскресе́нием,/ я́ко Бог кре́пкий совознесе́ нас и обожи́:// те́мже воспева́ем Его́ во ве́ки.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Со́лнечныя зари́ спря́тахуся стра́хом Христо́вых страда́ний,/ и востая́ху ме́ртвии, и го́ры прекланя́хуся,// и колеба́шеся земля́, и ад обнажа́шеся.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: В пещи́ су́щии иногда́ треблаже́ннии о́троцы/ возвыша́юще ру́ки, прообража́ху, Бла́же, пречестны́й Крест Твой,// и́мже низложи́л еси́, Христе́, вра́жию си́лу.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: О иуде́е слепи́и преле́стницы и престу́пницы,/ Христо́ву Воскресе́нию неве́рующии, я́ко ло́жному:// что неве́рное ви́дите, я́ко воскре́се Христо́с, ме́ртвыя воздви́гий?
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: О иуде́е врази́, а́ще и нам не ве́руете,/ ва́ша во́ины вы вопроси́те, что пострада́ша они́?// Кто отвали́вый рука́ми ка́мень от гро́ба?
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Зове́т ка́мень са́мый, печа́ти вопию́т, я́же вы положи́вше,/ поста́висте стра́жу храня́щую гроб:// вои́стинну воскре́се Христо́с, и живе́т во ве́ки.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Вои́стинну воскре́се Христо́с,/ плене́н бысть ад, умертви́ся змий,/ изба́вися Ада́м, потрясо́шася до́льнии:// что не ве́руете про́чее, врази́ и престу́пницы?
Благослови́м Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, Го́спода.
Троичен: Со Отце́м Сы́на, и Ду́ха Свята́го/ Святу́ю Тро́ицу в Божестве́ еди́ном прославля́ем, вопию́ще:// Свят, Свят, Свят еси́ во ве́ки.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Во чре́ве Твое́м, Чи́стая, присноживо́тный хлеб,/ смеше́ный несме́сно, смеше́нием на́шим,// родила́ еси́ непрело́жно еди́наго Христа́ Бо́га во двою́ существу́.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Го́сподеви, пою́ще и превознося́ще во вся ве́ки.
Сей нарече́нный и святы́й день,/ Еди́н суббо́т Царь и Госпо́дь,/ пра́здников пра́здник/ и торжество́ есть торже́ств,// во́ньже благослови́м Христа́ во ве́ки.
Песнь 9:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Свети́ся, свети́ся,/ но́вый Иерусали́ме:/ сла́ва бо Госпо́дня/ на тебе́ возсия́./ Лику́й ны́не/ и весели́ся, Сио́не./ Ты же, Чи́стая, красу́йся, Богоро́дице,// о воста́нии Рождества́ Твоего́. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: О Боже́ственнаго, о любе́знаго,/ о сладча́йшаго Твоего́ гла́са!/ С на́ми бо нело́жно/ обеща́лся еси́ бы́ти,/ до сконча́ния ве́ка, Христе́:/ Его́же, ве́рнии,// утвержде́ние наде́жди иму́ще, ра́дуемся.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: О Па́сха ве́лия и свяще́ннейшая, Христе́!/ О му́дросте, и Сло́ве Бо́жий, и си́ло!/ Подава́й нам и́стее Тебе́ причаща́тися,// в невече́рнем дни Ца́рствия Твоего́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Согла́сно, Де́во, Тебе́ блажи́м ве́рнии:/ ра́дуйся, две́ре Госпо́дня:/ ра́дуйся, гра́де одушевле́нный:/ ра́дуйся, Ея́же ра́ди нам ны́не возсия́ свет,// из Тебе́ Рожде́ннаго из ме́ртвых Воскресе́ния.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Весели́ся и ра́дуйся боже́ственная две́ре Све́та:/ заше́дый бо Иису́с во гроб возсия́,/ просия́в со́лнца светле́е,/ и ве́рныя вся озари́в,// Богора́дованная Влады́чице.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: И́же на Кресте́ разбо́йника, позна́вша Тя Бо́га,/ насле́дника соде́лал еси́ мы́сленному раю́,// е́же помяни́ мя, вопию́ща, Всеси́льне Спа́се.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Зауше́н нас ра́ди,/ и оплева́н был еси́, Иису́се, от беззако́нников,// скрижа́ли зако́на начерта́вый в Сина́и, уго́днику Моисе́ю.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: О́цта и же́лчи, Спа́се, напое́н был еси́ нас ра́ди,/ да́вый нам Те́ло и честну́ю Кровь,// в снедь же и питие́ ве́чныя Твоея́ жи́зни.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: В животво́рная ре́бра копие́м прободе́н быв, Христе́,/ пречи́стую Твою́ Кровь, и честну́ю во́ду// источи́л еси́ ми́рови, я́ко присноживо́тный исто́чник.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Кто укра́дый ме́ртваго, па́че же и на́га?/ Что льстите́ся евре́е?// Христо́с воскре́се, и разруша́ются а́довы у́зы и вереи́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ио́сифа чу́днаго да восхва́лим ве́рнии,/ ку́пно с Никоди́мом, и мироно́сицами ве́рными,// вопию́щия: Госпо́дь воскре́се вои́стинну.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Безнача́лен еси́ О́тче,/ несозда́нен еси́ Сы́не,/ сопресто́лен и Ду́ше Святы́й,/ еди́но [Сия́ три] Естество́м, и три Ли́цы,// еди́не Бо́же и́стинный.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Да весели́тся Иессе́й, да ликовству́ет и Дави́д:/ се бо Де́ва Богора́сленный жезл прозябе́,// цвет присноживо́тный Христа́.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Свети́ся, свети́ся,/ но́вый Иерусали́ме:/ сла́ва бо Госпо́дня/ на тебе́ возсия́./ Лику́й ны́не/ и весели́ся, Сио́не./ Ты же, Чи́стая, красу́йся, Богоро́дице,// о воста́нии Рождества́ Твоего́.
После канона:
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Тя хва́лят вся си́лы небе́сныя, и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Я́ко Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Над все́ми людьми́ Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Ексапостила́рий Па́схи, самогла́сен:
Пло́тию усну́в,/ я́ко мертв,/ Царю́ и Го́споди,/ тридне́вен воскре́сл еси́,/ Ада́ма воздви́г от тли,/ и упраздни́в смерть:/ Па́сха нетле́ния,// ми́ра спасе́ние.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свети́лен Неде́ли жен-мироно́сиц:
Жены́ услы́шите глас ра́дования:/ мучи́теля а́да попра́вый, от тли мир воздви́же,/ тецы́те, друго́м рцы́те Мои́м благове́стия:/ хощу́ бо созда́ние Свое́ ра́достию озари́ти,// отону́дуже прии́де печа́ль.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Тот же свети́лен:
Жены́ услы́шите глас ра́дования:/ мучи́теля а́да попра́вый, от тли мир воздви́же,/ тецы́те, друго́м рцы́те Мои́м благове́стия:/ хощу́ бо созда́ние Свое́ ра́достию озари́ти,// отону́дуже прии́де печа́ль.
Хвали́тны псалмы́, глас 2:
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода./ Хвали́те Го́спода с небе́с,/ хвали́те Его́ в вы́шних.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Хвали́те Его́ вси А́нгели Его́,/ хвали́те Его́ вся си́лы Его́.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Стихиры воскресные, глас 2:
На 8. Стих: Сотвори́ти в них суд напи́сан:// сла́ва сия́ бу́дет всем преподо́бным Его́.
Стихира: Вся́кое дыха́ние и вся тварь,/ Тя сла́вит, Го́споди,/ я́ко Кресто́м смерть упраздни́л еси́,/ да пока́жеши лю́дем, е́же из ме́ртвых Твое́ Воскресе́ние,// я́ко еди́н Человеколю́бец.
Стих: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́,/ хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Стихира: Да реку́т иуде́и, ка́ко во́ини погуби́ша стрегу́щии Царя́?/ Почто́ бо ка́мень не сохрани́ Ка́мене жи́зни?/ Или́ погребе́ннаго да дадя́т,/ или́ Воскре́сшему да покло́нятся, глаго́люще с на́ми:/ сла́ва мно́жеству щедро́т Твои́х,// Спа́се наш, сла́ва Тебе́.
На 6. Стих: Хвали́те Его́ на си́лах Его́,// хвали́те Его́ по мно́жеству вели́чествия Его́.
Стихира: Ра́дуйтеся, лю́дие, и весели́теся,/ А́нгел седя́й на ка́мени гро́бнем,/ той нам благовести́, рек:/ Христо́с воскре́се из ме́ртвых, Спас ми́ра,/ и испо́лни вся́ческая благоуха́ния:// ра́дуйтеся, лю́дие, и весели́теся.
Стих: Хвали́те Его́ во гла́се тру́бнем:// хвали́те Его́ во псалти́ри и гу́слех.
Стихира: А́нгел у́бо, е́же ра́дуйся,/ пре́жде Твоего́ зача́тия, Го́споди, Благода́тней принесе́;/ А́нгел же ка́мень сла́внаго Твоего́ гро́ба в Твое́м Воскресе́нии отвали́./ Ов у́бо в печа́ли ме́сто, весе́лия о́бразы возвеща́я:/ сей же в сме́рти ме́сто, Влады́ку Жизнода́вца пропове́дуя нам./ Те́мже вопие́м Ти:// Благоде́телю всех, Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 4. Стих: Хвали́те Его́ в тимпа́не и ли́це,// хвали́те Его́ во стру́нах и орга́не.
Стихира: Возлия́ша ми́ра со слеза́ми на гроб Твой жены́,/ и испо́лнишася ра́дости уста́ их,// внегда́ глаго́лати: воскре́се Госпо́дь.
Стих: Хвали́те Его́ в кимва́лех доброгла́сных, хвали́те Его́ в кимва́лех восклица́ния.// Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Стихира: Да похва́лят язы́цы и лю́дие Христа́ Бо́га на́шего,/ во́лею нас ра́ди Крест претерпе́вшаго,/ и во а́де тридне́вновавшаго,/ и да покло́нятся Его́ из ме́ртвых Воскресе́нию,// и́мже просвети́шася всего́ ми́ра концы́.
Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Стихира: Ра́спят и погребе́н был еси́, Христе́, я́коже изво́лил еси́,/ испрове́ргл еси́ смерть, и воскре́сл еси́ во сла́ве,/ я́ко Бог и Влады́ка,/ да́руя ми́рови жизнь ве́чную,// и ве́лию ми́лость.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,// пове́м вся чудеса́ Твоя́.
Стихира: О вои́стинну беззако́ннии,/ печа́тавше ка́мень, бо́льших нас чуде́с сподо́бисте!/ И́мут ра́зум стра́жие,/ днесь про́йде из гро́ба, и глаго́лаху:/ рцы́те, я́ко нам спя́щим,/ приидо́ша ученицы́, и украдо́ша Его́./ И кто кра́дет мертвеца́, па́че же и на́га?/ Сам воскре́се самовла́стно, я́ко Бог,/ оста́вль во гро́бе и погреба́тельная Своя́./ Прииди́те, ви́дите, иуде́е,/ ка́ко не расто́рже печа́ти, смерть попра́вый/ и ро́ду челове́ческому безконе́чную жизнь да́руяй,// и ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира Евангельская воскресная, глас 2:
Стихира: С ми́ры прише́дшим я́же с Мари́ею жена́м,/ и недоумева́ющимся,/ ка́ко бу́дет им улучи́ти жела́ние,/ яви́ся ка́мень взят,/ и Боже́ственный ю́ноша утоля́я мяте́ж душ их,/ воста́ бо, глаго́лет, Иису́с Госпо́дь./ Те́мже пропове́дите пропове́дником Его́,/ ученико́м в Галиле́ю тещи́,/ и ви́дети Его́ воскре́сша из ме́ртвых,// я́ко Жизнода́вца и Го́спода.
Богородичен, лас 2:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Преблагослове́нна еси́, Богоро́дице Де́во,/ Вопло́щшим бо ся из Тебе́ ад плени́ся,/ Ада́м воззва́ся,/ кля́тва потреби́ся,/ Е́ва свободи́ся,/ смерть умертви́ся, и мы ожи́хом./ Тем воспева́юще вопие́м:/ благослове́н Христо́с Бог,// благоволи́вый та́ко, сла́ва Тебе́.
Иерей: Сла́ва Тебе́, показа́вшему нам свет.
Славосло́вие вели́кое:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. Хва́лим Тя, благослови́м Тя, кла́няем Ти ся, славосло́вим Тя, благодари́м Тя, вели́кия ра́ди сла́вы Твоея́. Го́споди Царю́ Небе́сный, Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди, Сы́не Единоро́дный, Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше. Го́споди Бо́же, А́гнче Бо́жий, Сы́не Оте́чь, взе́мляй грех ми́ра, поми́луй нас; взе́мляй грехи́ ми́ра, приими́ моли́тву на́шу; седя́й одесну́ю Отца́, поми́луй нас. Я́ко Ты еси́ еди́н Свят, Ты еси́ еди́н Госпо́дь, Иису́с Христо́с, в сла́ву Бо́га Отца́. Ами́нь.
На всяк день благословлю́ Тя, и восхвалю́ И́мя Твое́ во ве́ки, и в век ве́ка.
Сподо́би, Го́споди, в день сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено И́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя.
Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. (Трижды)
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Аз рех: Го́споди, поми́луй мя, исцели́ ду́шу мою́, я́ко согреши́х Тебе́. Го́споди, к Тебе́ прибего́х, научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой: я́ко у Тебе́ исто́чник живота́, во све́те Твое́м у́зрим свет. Проба́ви ми́лость Твою́ ве́дущим Тя.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Тропа́рь воскре́сный, глас 2:
Хор: Воскре́с из гро́ба и у́зы растерза́л еси́ а́да,/ разруши́л еси́ осужде́ние сме́рти, Го́споди,/ вся от сете́й врага́ изба́вивый;/ яви́вый же Себе́ апо́столом Твои́м,/ посла́л еси́ я на про́поведь,/ и те́ми мир Твой по́дал еси́ вселе́нней,// Еди́не Многоми́лостиве.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: преосвященнейшем епископе) имярек, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним у́тренюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Дне всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Бог ми́лости и щедро́т и человеколю́бия еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Твое́ бо есть, е́же ми́ловати и спаса́ти ны, Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Прему́дрость.
Хор: Благослови́.
Иерей: Сый благослове́н Христо́с Бог наш, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Утверди́, Бо́же, святу́ю правосла́вную ве́ру, правосла́вных христиа́н во век ве́ка.
Иерей: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Хор: Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, Упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст.
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых Христо́с, И́стинный Бог наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере...
Многоле́тие:
Хор: Вели́каго Господи́на и Отца́ на́шего Кири́лла,/ Святе́йшаго Патриа́рха Моско́вского и всея́ Руси́,/ и Господи́на на́шего (Высоко-) Преосвяще́ннейшаго (имярек),/ (архи-)епи́скопа (митрополита (титул)),/ богохрани́мую страну́ на́шу Росси́йскую,/ настоя́теля, бра́тию и прихо́жан свята́го хра́ма сего́/ и вся правосла́вныя христиа́ны,// Го́споди, сохрани́ их на мно́гая ле́та.
Пе́рвый час
Чтец: Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Трижды)
Псало́м 5:
Глаго́лы моя́ внуши́, Го́споди, разуме́й зва́ние мое́. Вонми́ гла́су моле́ния моего́, Царю́ мой и Бо́же мой, я́ко к Тебе́ помолю́ся, Го́споди. Зау́тра услы́ши глас мой, зау́тра предста́ну Ти, и у́зриши мя. Я́ко Бог не хотя́й беззако́ния, Ты еси́: не присели́тся к Тебе́ лука́внуяй, ниже́ пребу́дут беззако́нницы пред очи́ма Твои́ма: возненави́дел еси́ вся де́лающия беззако́ние. Погуби́ши вся глаго́лющия лжу: му́жа крове́й и льсти́ва гнуша́ется Госпо́дь. Аз же мно́жеством ми́лости Твоея́, вни́ду в дом Твой, поклоню́ся ко хра́му свято́му Твоему́, в стра́се Твое́м. Го́споди, наста́ви мя пра́вдою Твое́ю, враг мои́х ра́ди испра́ви пред Тобо́ю путь мой. Я́ко несть во усте́х их и́стины, се́рдце их су́етно, гроб отве́рст горта́нь их: язы́ки свои́ми льща́ху. Суди́ им, Бо́же, да отпаду́т от мы́слей свои́х, по мно́жеству нече́стия их изри́ни я́, я́ко преогорчи́ша Тя, Го́споди. И да возвеселя́тся вси упова́ющии на Тя, во век возра́дуются, и всели́шися в них, и похва́лятся о Тебе́ лю́бящии и́мя Твое́. Я́ко Ты благослови́ши пра́ведника, Го́споди: я́ко ору́жием благоволе́ния венча́л еси́ нас.
Псало́м 89:
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Пре́жде да́же гора́м не бы́ти и созда́тися земли́ и вселе́нней, и от ве́ка и до ве́ка Ты еси́. Не отврати́ челове́ка во смире́ние, и рекл еси́: обрати́теся, сы́нове челове́честии. Я́ко ты́сяща лет пред очи́ма Твои́ма, Го́споди, я́ко день вчера́шний, и́же мимои́де, и стра́жа нощна́я. Уничиже́ния их ле́та бу́дут. У́тро я́ко трава́ мимои́дет, у́тро процвете́т и пре́йдет: на ве́чер отпаде́т ожесте́ет и и́зсхнет. Я́ко исчезо́хом гне́вом Твои́м, и я́ростию Твое́ю смути́хомся. Положи́л еси́ беззако́ния на́ша пред Тобо́ю: век наш в просвеще́ние лица́ Твоего́. Я́ко вси дни́е на́ши оскуде́ша, и гне́вом Твои́м исчезо́хом, ле́та на́ша я́ко паучи́на поуча́хуся. Дни́е лет на́ших, в ни́хже се́дмьдесят лет, а́ще же в си́лах, о́смьдесят лет, и мно́жае их труд и боле́знь: я́ко прии́де кро́тость на ны, и нака́жемся. Кто весть держа́ву гне́ва Твоего́, и от стра́ха Твоего́, я́рость Твою́ исчести́? Десни́цу Твою́ та́ко скажи́ ми, и окова́нныя се́рдцем в му́дрости. Обрати́ся, Го́споди, доко́ле? И умоле́н бу́ди на рабы́ Твоя́. Испо́лнихомся зау́тра ми́лости Твоея́, Го́споди, и возра́довахомся, и возвесели́хомся, во вся дни на́ша возвесели́хомся, за дни в ня́же смири́л ны еси́, ле́та в ня́же ви́дехом зла́я. И при́зри на рабы́ Твоя́, и на дела́ Твоя́, и наста́ви сы́ны их. И бу́ди све́тлость Го́спода Бо́га на́шего на нас, и дела́ рук на́ших испра́ви на нас, и де́ло рук на́ших испра́ви.
Псало́м 100:
Ми́лость и суд воспою́ Тебе́, Го́споди. Пою́ и разуме́ю в пути́ непоро́чне, когда́ прии́деши ко мне? Прехожда́х в незло́бии се́рдца моего́ посреде́ до́му моего́. Не предлага́х пред очи́ма мои́ма вещь законопресту́пную: творя́щия преступле́ние возненави́дех. Не прильпе́ мне се́рдце стропти́во, уклоня́ющагося от мене́ лука́ваго не позна́х. Оклевета́ющаго тай и́скренняго своего́, сего́ изгоня́х: го́рдым о́ком, и несы́тым се́рдцем, с сим не ядя́х. О́чи мои́ на ве́рныя земли́, посажда́ти я́ со мно́ю: ходя́й по пути́ непоро́чну, сей ми служа́ше. Не живя́ше посреде́ до́му моего́ творя́й горды́ню, глаго́ляй непра́ведная, не исправля́ше пред очи́ма мои́ма. Во у́трия избива́х вся гре́шныя земли́, е́же потреби́ти от гра́да Госпо́дня вся де́лающия беззако́ние.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 2:
Егда́ снизше́л еси́ к сме́рти, Животе́ Безсме́ртный,/ тогда́ ад умертви́л еси́ блиста́нием Божества́;/ егда́ же и уме́ршия от преиспо́дних воскреси́л еси́,/ вся Си́лы Небе́сныя взыва́ху:// Жизнода́вче, Христе́ Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Благообра́зный Ио́сиф,/ с Дре́ва снем Пречи́стое Твое́ Те́ло,/ плащани́цею чи́стою обви́в, и благоуха́ньми,/ во гро́бе но́ве, закры́в, положи́,/ но тридне́вен воскре́сл еси́, Го́споди,// подая́й ми́рови ве́лию ми́лость.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Что Тя нарече́м, о Благода́тная? Не́бо, я́ко возсия́ла еси́ Со́лнце Пра́вды. Рай, я́ко прозябла́ еси́ цвет нетле́ния Де́ву, я́ко пребыла́ еси́ нетле́нна. Чи́стую Ма́терь, я́ко име́ла еси́ на святы́х Твои́х объя́тиях Сы́на, всех Бо́га. Того́ моли́ спасти́ся душа́м на́шим.
Стопы́ моя́ напра́ви по словеси́ Твоему́ и да не облада́ет мно́ю вся́кое беззако́ние. Изба́ви мя от клеветы́ челове́ческия, и сохраню́ за́поведи Твоя́. Лице́ Твое́ просвети́ на раба́ Твоего́ и научи́ мя оправда́нием Твои́м.
Да испо́лнятся уста́ моя́ хвале́ния Твоего́, Го́споди, я́ко да воспою́ сла́ву Твою́, весь день великоле́пие Твое́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Ра́доватися мироно́сицам повеле́л еси́,/ плачь прама́тере Е́вы утоли́л еси́/ воскресе́нием Твои́м, Христе́ Бо́же,/ апо́столом же Твои́м пропове́дати повеле́л еси́:// Спас воскре́се от гро́ба.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды.)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Бо́же, уще́дри ны и благослови́ ны, просвети́ лице́ Твое́ на ны и поми́луй ны.
Чтец: Ами́нь.
Иерей: Христе́, Све́те И́стинный, просвеща́яй и освяща́яй вся́каго челове́ка, гряду́щаго в мир, да зна́менается на нас свет лица́ Твоего́, да в нем у́зрим Свет Непристу́пный: и испра́ви стопы́ на́ша к де́ланию за́поведей Твои́х, моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере, и всех Твои́х святы́х, ами́нь.
Конда́к Па́схи, глас 8:
А́ще и во гроб снизше́л еси́, Безсме́ртне,/ но а́дову разруши́л еси́ си́лу/ и воскре́сл еси́, я́ко Победи́тель, Христе́ Бо́же,/ жена́м мироно́сицам веща́вый: ра́дуйтеся!/ И Твои́м апо́столом мир да́руяй,// па́дшим подая́й воскресе́ние.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых, Христо́с, и́стинный Бог наш, моли́твами пречи́стыя Своея́ Ма́тере, преподо́бных и Богоно́сных оте́ц на́ших и всех святы́х, поми́лует и спасе́т нас, я́ко Благ и Человеколю́бец.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
[1] Если поют два хора возможен следующий вариант:
Первый раз тропарь поет духовенство, второй — один хор, третий раз тропарь поет другой хор.
[2] В конце «Христос воскресе из мертвых...» поется единожды, как окончание стихиры
[3] По уставу положено пение Непорочных (118-й псалом (17-я кафизма) на 5-й глас, независимо от недельного гласа, и сразу после него тропари «Ангельский собор...».) В приходской практике вместо Непорочных на воскресных всенощных бдениях обычно поется полиелей.