
В нашей студии был врач, психолог, клирик Свято-Георгиевского Городницкого монастыря архимандрит Александр (Глоба).
Мы говорили о Рождественском посте. Отец Александр объяснил, что время поста — это время подготовки к принятию Спасителя в свое сердце, и за время поста важно работать и делать усилие над собой, над своей волей, стараться понуждать себя к молитве и воздержанию, чтобы в конце поста принести к яслям Христа какой-то подарок, который и есть наш труд над собой для Христа и ради Христа.
А.Пичугин:
- Здравствуйте, дорогие слушатели!
«Светлый вечер» на светлом радио
Здесь, в этой студии приветствуем вас мы – Алла Митрофанова…
А.Митрофанова:
- … Алексей Пичугин.
А.Пичугин:
- И у нас в гостях – архимандрит Александр Глоба, клирик Городницкого мужского Свято-Георгиевского монастыря, врач, клинический психолог.
Добрый вечер!
О.Александр:
- Здравствуйте!
А.Пичугин:
- Рождественский пост – вот, мы до него, наконец, добрались. Вчера он начался. И, каждый раз, когда наступает пост, у нас – очень много вопросов.
Вроде бы, из года в год мы всё это обсуждаем, из года в год мы эту историю проходим. Но: новые люди, которые присоединяются к Церкви и желают жить её традициями, установлениями, появляются, в том числе, и между… скажем… Успенским постом и Рождественским, и им интересно в первый раз пройти этот путь.
Люди, которые, прожив долгую церковную жизнь, приходят к мысли: «А зачем мне вся эта постная история нужна?» Вы встречали таких людей? Я думаю, встречали. Я встречал – неоднократно.
О.Александр:
- Конечно, встречал. Но и для меня этот – Рождественский – пост имеет особое значение. Потому, что, более десяти лет назад, я принял монашество именно в этот день – начало Рождественского поста. И он имеет для меня и символическое значение, и памятная дата для меня. Поэтому… она для меня и простая – потому, что, каждый раз, когда входишь в этот спасительный пост, вспоминаешь свою жизнь, вспоминаешь жизнь до монашества, и вспоминаешь жизнь в монашестве – что изменилось.
И, в принципе, жизнь монаха – она очень… как вам сказать… крепко связана с деятельностью, деятельным постом. Потому, что обет постничества – он налагает на монаха особую жизнь, и пост не в еде, а пост – по жизни, вообще. То есть, воздержание от всего того, что могло бы тебе принести радость – душевную радость, или телесную радость, может быть, какой-то комфорт, который был бы для моей души не спасительным, и для каждого монаха – так же. Поэтому, пост для монаха имеет особое значение.
Также, он имеет большое значение и для простого человека – для каждого человека, для каждого христианина – потому, что пост – он, всё-таки, человека делает культурнее, он его облагораживает, он его делает более сдержанным, целостным и свободным.
А.Митрофанова:
- А есть ведь противоречие… Вы сейчас сказали – отказ от радости, от того, другого, третьего, и, вообще, такой пост всегда – то, что монаху свойственно.
В Евангелии сказано… не в Евангелии, а в Новом Завете: «Всегда радуйтесь».
О.Александр:
- А дело в том, что есть понятие радости телесной, когда хочется какого-то драйва… может быть, кайфа… может быть, ещё чего-то, что приносило бы тебе радость телесную и удовлетворение телесное. А есть радость духовная, когда ты приходишь через печаль, проходя определённые события, когда ограничиваешь себя в той же мирской радости ( душевной радости ), ты приходишь к радости духовной.
А.Митрофанова:
- Ну, подождите… вот, тортики, например, монахам есть нельзя?
О.Александр:
- Ну… сладкое, вообще, для монахов… Вот, отцы-пустынники – они всегда предупреждают, что сладкое – оно может в монахе вызвать определённое движение души. Потому, что… глюкоза – если уже рассуждать, как врач – быстрое поступление глюкозы в мозг вызывает определённые реакции поведенческие… вот… также, мы знаем, что у человека есть железы внутренней секреции, которые также глюкозозависимы – и могут быть определённые движения души и плоти.
Поэтому, может быть… для отцов-пустынников, конечно, строгий вид воздержания – он был нормальным, но сейчас, для современного монашества… ну… тортик, может быть, не совсем и вредно. Потому, что человек живёт в очень… таких вот… бывает, стеснённых условиях, бывает, много работает… потому, что пустынник – он молился, в основном, а в современных монастырях многие монахи выполняют определённые послушания, где затрачивается очень большое количество энергии. И вот этот тортик – он был бы не лишним, когда…
А.Митрофанова:
- … а в утешение, как это говорят, да?
О.Александр:
- … а в утешение.
А.Пичугин:
- А мы опять – всё к еде свели… Вот, буквально пять минут с начала программы, а мы уже вовсю рассуждаем о том, что пост – гастрономия…
А.Митрофанова:
- Да нет, почему…
О.Александр:
- А… дело в том, что мы живём на земле. Монах – он имеет образ ангельский, но ноги человеческие. Поэтому… здесь… через еду человек, всё-таки, становится благороднее, когда он может себя ограничить, или воздерживаться от того, что могло бы быть ему приятно.
А.Митрофанова:
- Я спросила про тортик потому, что я подумала: а какие, правда, радости себе монахи могут позволить – вот, такие, простые, человеческие? Может быть, что—о вот сладкое, или, может быть… ну… я не знаю… в кино, там, сходить, если любите. Или, я, например, знаю, что некоторые монахи не пренебрегают… ну… такими… конечно, не всеми… но некоторыми театральными постановками – такими, где… ну… что называется… ничто не оскорбит их слух и взгляд. Есть такие театры в Москве, и я знаю…
О.Александр:
- Есть.
А.Митрофанова:
- … что люди ходят. В том числе, и люди, которые в постриге.
А.Пичугин:
- Я прошу прощения! Был такой… есть… зарубежный архиерей – я не помню, кто именно… Каждый раз, когда кто-то ему говорил, что: «Как же так, Ваше Высокопреосвященство? Театр для священника, для христианина – это же грех!» – он надевал рясу, панагию, скуфью, шёл в театр ( благо, его часто звали ), садился на первый ряд, и всем своим… ну, естественно, он шёл не на любой спектакль… но всем своим видом показывал, что это именно искусство. И что он, как ценитель, вот сейчас здесь. И это – для его души полезно.
О.Александр:
- Но это даже, наверное, и хорошо, что он таким образом подчёркивал – и внешним образом – потому, что очень неприятно, допустим, видеть… или на фотографии когда могут показать… там… высокого звания духовного человек – и в гражданском платье наслаждается оперой, или балетом, или другим каким-то высоким искусством…
А.Пичугин:
- А я удивился однажды – я встретил отца Александра случайно на улице ( нашего гостя ) недалеко от своего дома. Смотрю – он идёт в подряснике. В общем, это достаточно необычно сейчас увидеть – священника… естественно, у нас у всех очень много знакомых священнослужителей, но редко кто из них, помимо храма, носит церковную одежду.
О.Александр:
- Ну… я считаю своим долгом быть в духовном облачении, потому, что я – монашествующий, и… в принципе, я хожу туда, куда мне не стыдно ходить. В нормальные заведения – в магазин могу зайти, могу зайти в кафе, могу зайти в ресторан… могу зайти в магазин, купить водички… и то, что заходит священник, и он – наравне со всеми людьми… я так же и в метро часто езжу, и в общественном транспорте в подряснике. И смотрю – бывает реакция людей очень… такая… интересная, бывает – абсолютно нейтральная. Поэтому, если я – священник, то почему я должен стесняться своего внешнего вида и своего облачения?
А.Митрофанова:
- Да, действительно!
Вот, мы сейчас с вами начали про пост говорить, и, поскольку, отец Александр, Вы – монах, конечно, Вам о ваших монашеских реалиях, наверное, рассуждать привычнее. Но, вот, сейчас – один из самых часто задаваемых вопросов. Ведь…
О.Александр:
- Я ещё и врач!
А.Митрофанова:
- Вы ещё и врач. Вот, это вот, как раз… я к Вам, видимо, сейчас, как ко врачу, и как к человеку, при этом, с большим духовным опытом, обращусь.
Часто задаваемый вопрос сегодня: уставы наших постов прописывались для монахов…
О.Александр:
- Да.
А.Митрофанова:
- А мирянам не всегда бывает просто выдерживать эти нормы – то есть, поститься по Типикону… это значит, на всё время поста – лучше уйти в отпуск в работы, затвориться дома, и заниматься там молитвенным деланием, и… так… время от времени – чтобы уж совсем не упасть от обессиливания – так… глоток водички и сухарик в рот, да? И вот, пожалуй, что и всё. А так вот – полная концентрация на молитве, на каком-то внутреннем делании, на монашеской работе такой… и так далее.
И – понятно, когда такой режим в монастыре. И очень сложно такого режима придерживаться в миру.
И вот – как здесь быть? Потому, что… не прописано же для мирян, как поститься-то правильно.
О.Александр:
- Ну, к сожалению… может быть, это – временное явление, но… мне кажется, это надо начинать ещё в курсе Пастырского Богословия, ещё с Духовных школ вводить такой предмет дополнительный, как человеческая антропология духовная и физическая – то есть, немного физиологии, анатомии человека, чтобы каждый будущий священник знал об этом – что такое человек, из чего он состоит, каковы потребности человеческого тела и человеческой души. Тогда, может быть, будет проще общаться с людьми. Потому, что это уже будет не заоблачная какая-то тема, не неизвестная, а довольно-таки известная, и человек будет понимать, о чём говорит.
Вот… люди, которые приходят в храм Божий, особенно в наше время – такое… вот… интересное – пожилые люди, приходят и спрашивают, как быть, если вот столько болезней. Врачи назначают одно… препараты, которые они принимают – они требуют одного стиля жизни, одного темпа, а вот… некоторые батюшки бывают очень строги, и запрещают… вот… допустим, употреблять скоромную пищу в дни поста.
Ну, здесь… после беседы, конечно, даёшь разъяснения, что если батюшка очень строгий, то нужно прислушаться, послушать его, но помнить одно – что здоровье человека… на него не покушается даже Бог.
И, значит, нужно слушать того священника, который возьмёт на себя ответственность за свои духовные советы…
А.Пичугин:
- Простите… а можно сразу – уточнение? Мы с Аллой часто его тут делаем.
Хорошо… и нас, конечно же, слушают жители больших городов, где нету проблемы найти другого священника. Иной раз бывает, что сам человек – вот, просто он прикипел к одному священнику, и это его духовник, и он больше никуда не ходит, но – священников много, и найти человека, который близок твоим взглядам – не так сложно.
А, вот, очень много примеров, когда человек, даже слушающий нас сейчас, живёт в деревне, где один храм. Или – небольшом посёлке, где один храм на многие километры. И вот, там священник – с определёнными сложившимися взглядами. И он говорит: «Какое тебе, мать, молоко? Какое тебе мясо – в пост? Это же – пост!»
О.Александр:
- Пожалуйста… я же говорю, что если человек – благоразумный, то он запомнит мой совет, и задаст вопрос священнику: «Батюшка, если Вы готовы… если в пост моё здоровье ухудшится, и Вы готовы ходить ко мне – в больницу, приносить мне продукты, взять на себя попечение…
А.Пичугин:
- … о детях…
О.Александр:
- … о детях, да… о моём доме, о муже… там… или о жене, то – пожалуйста, я буду Вас слушать». Я думаю, что ретивые священники сразу потеряют инициативу насиловать человека вот такими «благословениями», потому, что…
А.Пичугин:
- Я, кстати, заметил, что часто такие «благословения» дают достаточно молодые священники. Вот, не совсем молодые… потому, что… вот… тем, кому 20 и слегка за 20 – они уже сейчас по-другому сформированы другим временем, а вот священники средних лет, у которых ещё нет проблем со здоровьем пока – им легко давать такие «благословения». Они их и дают. А пожилые священники, у которых уже у самих целый букет разных болезней – они, конечно же, гораздо осторожней подходят.
О.Александр:
- Да. А потом, необходимо помнить вот такие слова Иоанна Златоуста ( а первоисточник – это слова апостола Павла ), что пост гастрономический ( а там говорится о гастрономическом посте ) – он к Богу не приближает, и не отдаляет от Него. Мы должны об этом помнить.
Главное правило – это пост душевный, пост духовный. Потому, что… но, заметьте, я не умаляю поста и гастрономического. Потому, что, действительно, в монастырях, если положен какой-то Устав для братии, для священников – пост более строгий. Потому, что он и дисциплинирует, он и воспитывает человека, он и ставит жизнь священнослужителя, или человека, который посвятил свою жизнь Богу, в определённые рамки, в определённые ограничения – это полезно для него.
Но люди, которые являются прихожанами, которые живут в миру, выполняют определённые обязательства перед Государством и перед семьёй, перед обществом, то, конечно, они должны подпитывать свои физические силы определёнными продуктами.
Ну, если это – православный человек, то, в принципе, для него – не есть мясное – это просто. Он может есть рыбу, морепродукты, молочные продукты… Вот, допустим…
А.Пичугин:
- Морепродукты – дорогие. Вот, тут надо оговориться, что рыба и морепродукты – штука дорогая.
О.Александр:
- Это – правда… правда… и… вот… допустим, люди женского пола, которым уже за 45, очень часто приходят и говорят: «Можно ли послабление на пост?» – можно. Особенно, молочные продукты, кисломолочные продукты.
Потому, что… вот… молодые священники, и, вообще, священники должны знать, что есть такое явление, как остеопороз.
«СВЕТЛЫЙ ВЕЧЕР» НА РАДИО «ВЕРА»
А.Митрофанова:
- В программе «Светлый вечер» на радио «Вера» сегодня, напомню, архимандрит Александр Глоба, клирик Городницкого Свято-Георгиевского мужского монастыря, врач, клинический психолог.
Отец Александр, очень интересную вещь Вы сейчас сказали – как важно иметь в виду человеческую физиологию.
Вот, конкретный пример. Женщина 45+. Что начинается? Почему нельзя, или… там… ну… может быть, и можно, но не всем отказываться от молочных продуктов во время поста?
О.Александр:
- Дело в том, что вот эти вот заболевания, или состояния, которые возникают у человека после определённого количества лет, они могут в организме вызвать определённые явления, в связи с перестройкой гормонального статуса, гормонального фона, метаболического статуса. И человек, просто на просто, должен следовать определённой… такой вот… культуре жизни, культуре стола.
Очень много людей, которые являются больными по сахарному диабету II типа…
А.Пичугин:
- Среди священников, я заметил, очень много людей, страдающих…
О.Александр:
- Ну… священники – это одна история, да…
А.Митрофанова:
- Нарушенный обмен веществ…
О.Александр:
- Это метаболический синдром, да…
А.Пичугин:
- … одна история, которая тесно связана с нашей темой! Потому, что еда, в дни службы, зачастую, не в 8 утра, как привык организм, а в 12-13 часов…
О.Александр:
- Да.
А.Пичугин:
- … а то и один раз в день – где-то на ходу… большие Чаши потребления… всё это…
О.Александр:
- Да… но это всё нормируется. Дело в том, что…
А.Пичугин:
- У некоторых – да… у тех, кто себя поддерживает…
О.Александр:
- Большие Чаши – это всё условно… как бы… нормировать можно. Потому, что… если священник хочет для себя большую Чашу сделать – ну, это одно. А есть приходы, где священник может посчитать количество частиц, может посчитать примерно… вычислить, сколько необходимо приготовить Тела и Крови, и всё это… оно всё регулируется. Поэтому, на это сваливать тоже нельзя – это грешно даже. Вот.
А для людей – для простых людей, которые могут страдать остеопорозом, метаболическим синдромом, сахарным диабетом II типа, нарушениями пищеварения, – конечно, здесь нужно прислушиваться к рекомендациям врача, и выполнять их. Никакой священник не в праве отменить или ослабить эту рекомендацию – потому, что такой человек не берёт на себя ответственность. А люди очень часто, бывает, ассоциируют личное благословение священника с благословением всей Церкви.
Церковь и знать не знает, что какой-то батюшка на каком-то приходе благословил… там… допустим… не оперироваться, или не есть что-то, или не пить таблетки гормональные – часто очень люди с патологией щитовидной железы не пьют таблетки потому, что батюшка какой-то это не благословил…
А.Митрофанова:
- Серьёзно?
О.Александр:
- Да. Я – в шоке просто пребываю, потому, что… как человек может вторгаться в эту область – медицины…
А.Митрофанова:
- … не имея медицинского образования.
А.Пичугин:
- А иногда – и никакого…
О.Александр:
- Да. Поэтому, здесь вот… просто на просто, человек должен помнить, что, всё-таки, лечащий врач несёт за него ответственность – и моральную, и уголовную, и врачебную ответственность. А вот это… всё-таки, благословения священника – они должны носить больше душевный и духовный характер.
Священник может порекомендовать не смотреть телевизор – да, это область… как бы… компетенции священника, не читать каких-нибудь газет, не сплетничать, не болтать по телефону, не играть в какие-то игры – да, это в компетенции священника, сказать – как молиться, сколько молиться, когда молиться, где молиться – это тоже область и компетенция священника.
Поэтому, должно быть чёткое распределение прав и обязанностей духовных и врачебных. Врач занимается, всё-таки, врачебной составляющей, а священник должен заниматься душой и духом человека.
А.Митрофанова:
- Вы сейчас перечислили несколько очень важных вещей, рекомендаций по поводу поведения во время поста, и, вот, я сидела и мысленно считала, сколько раз там употребляется частица «не».
Про то, что «не» делать в пост, нам, как правило, бывает… об этом много где написано, сказано, показано, и прочая. А про то, что, наоборот, можно сделать в пост, говорят… ну… моя субъективная точка зрения… меньше. А мне бы, например, хотелось об этом тоже поговорить.
Пост, ведь, не случайно, время, когда из-за ограничений, или попытки, хотя бы, ограничить себя вот в этих отвлекающих факторах, ты начинаешь концентрироваться на главном – на своём собственном состоянии, и, по идее, хорошо бы, в идеале, чтобы это приводило к каким-то делам. Или – в обратном порядке – какие-то дела, за которые мы берёмся сознательно, понимая, что иначе мы… там… на какую-то… хотя бы даже на полступеньки в духовной жизни не поднимемся…
О.Александр:
- Да…
А.Митрофанова:
- … берёмся за какие-то дела, и это приводит, может быть, к каким-то, как следствие, внутренним изменениям.
Вот, в этом контексте, что, как Вам кажется, было бы уместно… какие вопросы себе задать, в какую сторону посмотреть?
О.Александр:
- Ну… действительно, время поста – это время очищения, подготовки к принятию Спасителя в своё сердце. Вот – особенное событие, которое освящается постом ( пост – это время освящения души человека )… значит… человек должен за это время подготовить себя. Подготовить себя, прежде всего, духовно, чтобы принять родившегося Христа, чтобы встретить праздник со всей Церковью, отметить это событие, молитвенно отметить – помолиться и порадоваться тому, что Господь посещает наш мир, наши немощи, освящает Своим Рождеством всю Вселенную.
Поэтому, человек должен, конечно, для Бога, и ради Бога пытаться изменить себя.
Вот, допустим, мы говорим о пище. Вот, приходит бабушка, а бабушка очень много курит, оказывается. И вот, она говорит: «Мне доктор прописал пить молочное… вот… надо, вот, таблетки, чтобы…» Я говорю: «Хорошо. Пожалуйста. Что мы ещё делаем? Тайно от Бога». Она смотрит. Я говорю: «Муж курит?» Она говорит: «Нет, батюшка. Я курю». Я говорю: «А давайте, вот, за это время… вот, будем кушать, что врач сказал – молочные продукты, кисломолочные, творожок – это не трогаем. А вот за этот пост мы постараемся бросить курить». «Батюшка, я курю 20 лет!» А вот пост – это время, когда надо себя поменять.
Очень часто… или модно сейчас… очень многие люди знают такое слово «метанойя» – перерождение, изменение самого себя. И очень часто говорят, что человеку надо просто на 180 градусов измениться. Нет.
Слово «метанойя» – оно не требует изменения человеку на 180 градусов. Надо, хотя бы, на 1 градус изменить своё поведение – и уже можешь попасть в цель. Потому, что цель нашего спасения – это попасть в Царство Небесное. Вот, что такое спасение. Быть со Христом.
И вот, чтобы изменить себя, мы должны, всё-таки, идти по пути, который сказал нам Господь Иисус Христос – этот путь, алгоритм… как бы… карта нашего спасения, план нашего спасения, и по этому плану мы должны жить и идти.
И вот, человек, который пытается хоть что-то сделать в пост… вот, выбрать какую-то… плохую в своей жизни вещь – самую плохую, как он считает, и попытаться от неё избавиться.
Вот, человек сквернословит. Сделай так, чтобы за вот эти 40 дней ты перестал употреблять матерные слова. Курит – сделай так, чтобы за 40 дней ты попытался бросить курить… хотя бы ты сделал какие-то усилия… и бросил курить. Ворует – перестал воровать. Обманывает – перестал обманывать. Блудит – перестал блудить. Чтобы найти в себе, за это время, какое-то вот христианское начало – вот, что бы ты мог бы принести в подарок Христу родившемуся.
Мы же помним, что пришли волхвы, принесли Ему дары… и вот, каждый человек, подготавливая постом свою душу – он приносит плоды своего покаяния, изменения в жизни. И вот, какой-то маленький подарок, в виде очищенного сердца, очищенной души, человек приносит к яслям родившегося Христа.
И, поэтому, человек, который поработает над собой, он принесёт Христу достойный подарок, достойный плод покаяния, изменённой жизни – ради Христа, и для Христа.
А.Пичугин:
- Давайте, продолжим через минуту наш разговор с архимандритом Александром Глобой, клириком Городницкого Свято-Георгиевского мужского монастыря. Отец Александр, также, врач, клинический психолог.
Алла Митрофанова, я – Алексей Пичугин – в этой студии.
Через минуту мы сюда вернёмся.
«СВЕТЛЫЙ ВЕЧЕР» НА РАДИО «ВЕРА»
А.Митрофанова:
- Ещё раз, добрый светлый вечер, дорогие слушатели!
Алексей Пичугин, я – Алла Митрофанова.
И напоминаю, что в гостях у нас архимандрит Александр Глоба, клирик Городницкого Свято-Георгиевского мужского монастыря, врач, клинический психолог. И – вчера начался Рождественский пост, сегодня – мы посвящаем ему этот разговор. Но, прежде всего, тому, как соблюсти баланс, найти некую «золотую середину» для себя, если… у многих из нас сегодня есть ограничения по здоровью. Как не манкировать то, что рекомендуют нам врачи, а, всё-таки, принимать это во внимание, относиться к этому серьёзно, с одной стороны, а, с другой стороны, чтобы не получилось так, что пост закончится, а оказалось, что мы его – «слили», извините за выражение.
О.Александр:
- Очень часто так и происходит.
А.Митрофанова:
- Но, зато, при этом, все рекомендации были соблюдены медицинские…
А.Пичугин:
- А можно вопрос?
А.Митрофанова:
- Вот… как здесь… я просто не понимаю…
А.Пичугин:
- Просто вот, сейчас… прости, пожалуйста… уточнение такое. А бывает ли – это, наверное, вопрос и к тебе, и к отцу Александру, и я об этом, порой, думал – бывает ли такое ощущение, по окончании поста ( особенно, кстати, Великого ), что он не прошёл даром? Вот, без ложного смирения. Бывает ли чувство у вас, что вот эти 40 дней – они не напрасно прошли?
О.Александр:
- Да. Потому, что… если смотреть по себе, то для меня, как для священнослужителя, очень важно пройти этот путь, соблюдая Церковный Устав. И, мы знаем, что Церковный Устав – это как определённый золотой путь, который ведёт ко Христу. Это – изменение самого себя, это – жить по букве, которую прописала Церковь. Это – идти тем путём, по которому прошли многие подвижники благочестия, новомученики Христовы. То есть, они жили, спасались – таким вот образом, и служили, посвящали свою жизнь, открывали своё сердце через Богослужение ко Христу, и сохраняли Богослужебный Устав.
Поэтому, для священника – это время особенное. И когда он совершает Богослужение, участвует в Богослужении, когда приносится Бескровная Жертва на Литургиях Иоанна Златоустого, Василия Великого и Григория Богослова, когда вспоминается вся история, как совершалась эта Литургия в первые века Христианства, как эта Литургия совершалась во времена Иоанна Златоустого, Василия Великого, Григория Богослова, как эта Литургия совершалась в дореволюционной России и сейчас – то, конечно же, особая духовная радость – она присутствует у каждого священника, который участвует в спасительном посте… во время спасительного поста, когда он живёт по Уставу.
И, поэтому, каждый раз, когда приходит это священное событие – или Рождество Христово, или Пасха Христово, или Успение Пресвятой Владычицы нашей Богородицы, и… вот… Апостольский пост, – то, конечно же, мы всегда… когда в нашей жизни встречаем эти события, то радость духовная – она налицо. Это – что касается священнослужителей.
Для мирян, которые живут более… такой… жизнью приходской, если можно так сказать, но, всё равно, находят время, чтобы приходить в храм Божий, участвовать в Богослужениях – в их жизни тоже очень многое меняется.
Я знаю людей, допустим, которые жили… так вот… теплохладно… но после бесед, после того, как была объяснена цель христианской жизни, после того, как объяснены были полезные свойства поста и участия в Богослужениях, особенно, во время поста – то люди, которые приходят в храм Божий не только по субботам и воскресеньям, и то – нерегулярно, а когда они начинали ходить и в будние дни – находить время приходить в храм Божий – то они замечали, что в их жизни что-то меняется. Каким-то образом. Может быть, не кардинальным, но – очень заметно происходили какие-то изменения в лучшую сторону. И очень благодарили за такие советы, и, живя этой жизнью, они, если можно сказать, духовно наслаждаются общением со Христом.
А.Митрофанова:
- Я, со своей стороны, лучше, наверное, промолчу. Потому, что не могу сказать об улучшениях. Я могу точно совершенно сказать, что бывало несколько раз… как-то я очень остро осознавала, что такое Прощёное Воскресенье. Вот, настолько остро… знаете… как… как если бы от этого зависела моя судьба. Я понимала, в какой… на какой развилке мы стояли тогда, и продолжаем стоять сейчас, в этот момент.
Что, если бы, ведь…. Адам сказал: «Папа, пожалуйста, прости… Ну, вот… тут… мы… да, Ты просил этого не делать, велел этого не делать, а мы – съели этот плод… ну… прости!» – возможно, вся история человечества пошла бы иначе.
О.Александр:
- Ну… история не любит сослагательного наклонения…
А.Митрофанова:
- В том-то и дело…
О.Александр:
- … поэтому…
А.Митрофанова:
- Но я это применяю – к себе. Я понимаю, как важно… стараться, во всяком случае… подальше задвигать те шоры, которые мне мешают видеть глубину жизни, и вот эту реальность… остроту присутствия здесь Бога!
Потому, что, когда я начинаю действовать по своей человеческой логике, то я, как раз… мне становится, почему-то, очень сложно признать свои ошибки, сказать вот это слово «прости», или что-то там ещё… и, вот в этом смысле, я очень остро… да… могу прожить вот это Прощёное Воскресенье.
О.Александр:
- А надо… вот… жить, как православный человек.
Говорят: а чем отличается христианин от православного?
Ну… во-первых, православный христианин, а, во-вторых, православный человек – он всегда живёт по тем заветам, которые нам оставил Господь Иисус Христос, Его божественные ученики, а также – святые отцы Церкви.
Если человек знаком с наследием святоотеческим, то он понимает, как надо жить.
Вот, он почитает Исаака Сирина, почитает отцов-пустынников, почитает даже нашего Сергия Радонежского житие, и там – всё предельно ясно.
Во-первых, Прощёное Воскресенье будет проще проходить потому, что ты будешь понимать, что – я грешный. Априори, я грешный – потому, что моя жизнь – она во грехе. Я должен каяться и просить Божиего благословения, прощения и присутствия. Я должен нуждаться в Боге, я должен молиться Богу, и просить Его, чтобы Он помогал мне пройти этот путь. Потому, что я без Него – не пройду.
А вот наше секулярное общество – оно построено каким образом? Человек… у нас, во-первых, сейчас отношение к человеку… человек поменялся местами с Богом. Сейчас у нас… такое… общество, если хотите, человекоцентричное, антропоцентричное. Раньше оно было теоцентричным, то есть, стремились к совершенству, а сейчас человек – центр Вселенной, понимаете? И вот, вокруг него – всё крутится. У нас все человеческие недостатки – они должны быть вылиты в какие-то права, обязанности, человеческие желания, хотелки – они должны, так же, учитываться, и вот – хочешь не хочешь – а ты пляши вокруг них, понимаете?
Это хорошо – у нас Государство ещё не идёт на поводу развратных систем и правил. Дай Бог, чтобы мы выдержали натиск этот, и жили бы, с помощью Божией Матери. Потому, что Она участвует в нашей жизни, помогает нашему обществу, всё-таки, вести достойный такой… христианский образ жизни.
Но, вместе с тем, мы должны помнить, что человек должен ограничивать свои хотелки, человек должен ограничивать свои желания. Человек должен выстраивать отношения не с обществом, как таковым, не заменять Бога обществом. Мы должны стремиться к Богу, и всё общество должно идти в направлении – к Богу. Понимаете?
А у нас получается, что общество – это… такое вот… своеобразный «бог», который, вот, тебя… это получается какая-то стайная сущность человека, понимаете? Стая – она тебе сказала, и ты должен делать, как стая.
Но мы – христиане, для нас Христос – Бог. Мы – христиане, мы должны идти… теоцентричное у нас движение должно быть, в направлении – к Богу.
А.Митрофанова:
- Отец Александр, Вы знаете, если сейчас вот от высоких материй чуть-чуть, опять же, спуститься на нашу грешную землю…
Вот, начался Рождественский пост. Он – всегда в конце года, и… ну… я думаю, что…
О.Александр:
- Гражданского года.
А.Митрофанова:
- … гражданского года, совершенно верно. У многих из нас есть работа, у кого-то – две работы, у кого-то – три работы. И, особенно, люди, у которых две-три работы… или, быть может, даже и одна, но она такая, что мало не покажется, в конце года – сдача отчётов, проектов… вот это всё – Вы прекрасно знаете, как это бывает непросто, и к концу года человек не то, что доходит, он – доползает.
Вот, он доползает, а дальше, по идее, вот эти вот выходные первые, январские – это, получается, уже последние дни Рождественского поста, они самые строгие… там… Сочельник… а у человека состояние: «Господи, прости меня… я встать не могу…»
Вот, с такими вещами – как Вы бы посоветовали поступать? И какие искать выходы из этих ситуаций?
О.Александр:
- Вы знаете, если это простой человек – это одна ситуация. А вот если это человек, который в монашестве, или священнослужитель – это другая ситуация.
А.Митрофанова:
- Ну, я сейчас…
А.Пичугин:
- Мы же, чаще всего, говорим о мирянах, конечно. И нас слушают, в основном…
О.Александр:
- Да. Если человек находится в такой степени духа – это, всё-таки, степень состояния духа человека, потому, что, всё-таки, человек – не парализован, человек просто не имеет… вот, такой вот… жизненной силы, понимаете, встать.
А.Митрофанова:
- Ну, она – есть, но она – ушла. Скажем так. В работу.
О.Александр:
- Ну… это, всё-таки… это – душевно-духовное состояние. Потому, что, если смотреть, как относятся люди… всё-таки… в деревне, или в фермерском хозяйстве, то они при таком состоянии духа находятся, что встают, идут, и приходят, и помолятся, превозмогая все вот эти вот… неудобства. Понимаете?
А.Митрофанова:
- Но это – работа от земли… она напитывает, конечно…
А.Пичугин:
- Давайте будем откровенны! Вот… даже… как вопрос, наверное, к клиническому психологу…
О.Александр:
- Я понимаю, о чём вы говорите. Я поэтому и хочу, специально, построить определённую модель – от чего человек должен… как бы… отталкиваться.
Если я человеку дам низкий старт, то ему будет удобно пробежать. Если я ему дам высокий старт, то… извините… ему только вот на разбег надо будет много сил затратить. Понимаете?
Поэтому, здесь надо дать определённую планку, чтобы человек… как бы… себя не холил, лелеял, и, таким образом, не ставил себя… вот таким вот – уставшим, самым таким… вот… бедным-несчастным.
Есть люди, во-первых… вот… плохо, что… знаете… люди мало читают книг, особенно духовных, особенно, вот… В старых молитвословах было написано, что… монашеское правило когда прочитываешь, там обязательно на вот этот стих упирается, что: «А ты, брате, когда ложишься на одр твой, и имеешь под собой подушку, или мантию свёрнутую под головой, то имей в виду, что есть люди, которые и камень под голову положить не могут». Вот.
Мы должны помнить, что – что нам Господь даёт ( силы какие-то ), мы должны и ценить эти силы, и помнить, что Господь нам помогает.
И вот, когда человек, всё-таки, говорит о том, что: «Я… вот… устал. За всю неделю измотался, я… вот… такой-сякой… вот… ну, пожалейте меня…» – понятно, что человек хочет, чтобы его пожалели. Да, надо такого человека пожалеть! Но такой человек должен помнить, если он христианин, что как бы мне трудно ни было, если у меня нет температуры в 39 градусов, если у меня нет, допустим, какого-то заболевания, которое могло бы меня ограничить в походе в храм Божий восславить Господа, то надо собрать какие-то силы. Можете кофейку выпить… понимаете… но пойти обязательно… и…
А.Митрофанова:
- На коленках, но приползти?
О.Александр:
- Ну… на коленках… уж на коленках – не надо. Потому, что… такие люди, они… ну… как бы… если на коленки встанут, то… могло бы встать в церкви 4 человека, а один на коленках будет… лучше пусть тогда, если на коленках, дома будет, места не занимает…
Ну… это – шутка, условности, но, вместе с тем… человек должен находить силы в себе. Вот, если нет таких вот… как бы… факторов таких – нет температуры, нет заболевания, нет травмы, нет того, что тебя ограничивает, а вот, всего лишь, вот такое состояние, то, и с точки зрения психологии – и клинической психологии, и с точки зрения пастырского внушения такому человеку, то надо, конечно, посоветовать: «Ты – попробуй, превозмоги вот эту вот душевную слабость. Найди в себе силы и приди в храм. Поработай над собой. Это – твоя жертва будет. Ты можешь свечку не купить, но для Бога, ради Бога сделай вот такое вот усилие надо собой…»
А.Пичугин:
- Позвольте не согласиться! Я думаю, что если человек – сознательный христианин, и находится в такой ситуации, как описала Алла, то у него ( мы держим в уме, что он – сознательный христианин )… у него, за время его христианства, выработались достаточно личные отношения с Богом. И я уверен – делайте, что хотите! – что Бог человека никогда не осудит, если человек куда-то не придёт, что-то не сделает, где-то не помолится…
О.Александр:
- Это – само собой…
А.Пичугин:
- … и это… Мы очень часто не понимаем того, что… через что светскому человеку приходится пройти, чтобы в воскресенье дойти или не дойти до храма…
О.Александр:
- Что-то мы с вами занимаемся… такой вот… баптистской апологетикой.
А.Пичугин:
- Нет…
О.Александр:
- Вот, они так… лёжа на кровати, могут так рассуждать. А православный человек – он, всё-таки, больше любит жить по-церковному. Он не представляет своей жизни без церкви.
Вот, даже есть такой анекдот. Приходит мама, и будит: «Сынок, вставай! В церковь надо…» А он говорит: «Мам… а зачем?» Она говорит: «Сегодня – Воскресенье!» ( ну… это… такой, вот… анекдот – чтобы вы понимали ) А он говорит: «Ну… хорошо… А зачем мне?» – «Ну… ты – архиепископ – тебе надо в церковь». Ну, это – баптистский архиепископ такой… вот, такой лентяй. Православные, конечно… они встают рано, приходят в церковь с прочитанным правилом, с вычитанными молитвами, и – готовы служить.
Вот, это вот… такой вот… апологетический анекдот тех людей, которые не хотят приходить в храм Божий, или не находят в себе сил. Понимаете?
Поэтому, мы должны помнить, что мы – православные христиане.
Вот, все, кто называет себя христианами, даже если они покидали кресты, и хотят… вот… идти лёгкой жизнью – пусть они делают, как хотят. А я вот своего Христа – не брошу. А я вот – приду в храм. А я вот – помолюсь. Пусть Господь мне даст силы – и Он даст силы.
«СВЕТЛЫЙ ВЕЧЕР» НА РАДИО «ВЕРА»
А.Пичугин:
- Я напомню, что сегодня в гостях у светлого радио архимандрит Александр Глоба, клирик Городницкого Свято-Георгиевского монастыря, врач, клинический психолог. Мы говорим о начавшемся Рождественском посте.
Всё-таки… вот, в продолжение той темы, которую мы обсуждали несколько мгновений назад. Ведь, у тех же баптистов, католиков, протестантов разных толков есть свой собственный опыт общения со Христом. И я думаю, что кому-то в Православии может быть ближе… не обязательно католический опыт, но… вот… все люди одинаковые, с одинаковыми проблемами – что в Англии, что во Франции, что в США, что в России, что ещё где-то… в любой другой стране, которая, в основном, христианская, у которой культура зиждется на каких-то христианских многовековых ценностях и основании.
И, поэтому, вопросы и проблемы перед людьми стоят абсолютно одинаковые. Уставшие люди, после многодневных, многочасовых работ… я не говорю, что они не должны идти в храм… но, ведь, в христианстве всё – по силам. Всё всегда по силам. И мы говорим, что «Бог всем даёт – по силам». И бывает, что человек приходит к священнику и говорит: «А вот я хочу поститься не так! Знаете, мне вот эти все ваши ограничения – их мне мало! Дайте мне ещё – я готов!» – и это, чаще всего, неофитский порыв. Ему священник, в таком случае, обычно говорит: «Милый мой, ты попробуй вот это понеси, ты попробуй вот это выдержи, хотя бы в какой-то мере, а потом уже говори о чём-то другом».
И, вот, зачастую, эта невозможность, после многодневных трудовых подвигов – действительно, подвигов… думаю, что наши светские слушатели прекрасно знают, как это бывает – не могут дойти до церкви… это, как раз, нормально, что они не могут до неё дойти – они до неё дойдут… не дойдут в воскресенье – дойдут в понедельник, не дойдут в понедельник – дойдут в следующее воскресенье… а вот это вот насилование себя, через силу дотаскивание до церковного порога – оно, порой, как раз, и есть вот то рвение не по силам.
О.Александр:
- Я вот… здесь вынужден с Вами не согласиться. Потому, что здесь человек, очень часто, встречается уже с духовной составляющей. Он говорит… вот, мирской человек говорит: «Я бесами не искушаем», – а здесь…
А.Митрофанова:
- Вроде того: «Что меня трогать? Какой смысл?»…
О.Александр:
- Да: «Меня никто не трогает». А здесь… а кто тебе посылает такие вот прилоги – не идти в церковь?
А вы почитайте жития святых – угодников Божиих. Когда князь тёмный приходит, или посылает своих приспешников, и начинает искушать отца-пустынника, он так говорит: «Ты столько трудился – у тебя сил нету… но ты вот немножечко отдохни… тут передохни… да зачем тебе ходить в храм Божий… да зачем тебе совершать твоё правило – такое, которое тебя утруждает? Ты – человек земной, вот – и отдохни побольше, удели внимание своему здоровью, удели внимание самому себе… потому, что ноги устали, тело устало, голова загружена проблемами… зачем тебе это надо – ещё и в церковь ходить?»
Поэтому, человек… вот, здесь-то он и сталкивается с духовной природой. И вот эти вот мысли… когда он борется с этими мыслями, он должен их отсекать, он должен делать уже здесь наперекор – именно, бороться. Именно не путём такого вот… как вам сказать… договора, а путём – идти наперекор. Вот, брать свой крест – и делать так, как положено. И я, опять-таки, говорю – если нет у человека температуры, если нет травмы, если нет у него каких-то физических ограничений прийти в храм Божий, то человек должен просто на просто отбросить все эти сомнения – и прийти в храм Божий на Праздник.
Или же, человек очень часто говорит: «Я не могу совершить правило – утреннее до конца, или вечернее… или в течение дня молитвы вспомнить…» И начинаешь с человеком когда беседовать, то тоже сталкиваешься с этими «стреляниями» или прилогами бесовскими. А это – оно и есть, когда он говорит: «Ну, немножечко отдохни… да там немножечко тебе нужно поговорить с соседкой по телефону… о, какая программа-то по телевизору интересная – надо же новости посмотреть, что в мире творится, а то я буду, как пещерный человек…» – одно, второе, третье, а потом, вдруг, пить захотелось, а потом – в холодильник пошёл водички попить взять, и колбаску увидел, и наелся… а молитвы так и не почитал.
И начинаешь выяснять вот – что человек делал весь вечер? Всё сделал, а вот молитвы – 10-15 минут ему не хватило вычитать. И так – каждый день, и всё время.
И я говорю уже таким людям: «Вы знаете, если уже сил нету, я даю уже, под свою ответственность, духовный совет: Вы берите молитвослов в кровать… вот, под одеяло легли – и берите молитвослов, и лёжа читайте молитвы».
А.Пичугин:
- А что в этом такого? Какая разница для физического состояния человека… вот, ведь… мне кажется… опять же… сейчас Вы меня ещё раз обвините в баптизме…
О.Александр:
- Ни в коем случае, я никого не обвиняю…
А.Пичугин:
- Но… правда, смотрите! Какая разница – человек стоит, или человек лежит? Какая разница Богу, в каком виде человек с Ним общается?
О.Александр:
- Богу, в принципе, ничего от нас не надо, у Него всё есть. Но Бог даёт нам советы – как и врач даёт нам советы – чтобы мы их исполняли, для того, чтобы нам было лучше. Для того, чтобы наша душа была подготовлена определённым образом. Эти вот духовные советы, духовные благословения – они полезны, прежде всего, для нас.
А.Пичугин:
- Первые христиане причащались лёжа, мы причащаемся стоя – какая разница?
О.Александр:
- Ну… мы не знаем, как они причащались…
А.Пичугин:
- Нет, ну… мы знаем определённые античные традиции приёма пищи – лёжа… да… агапы... и…
О.Александр:
- Агапы… всё-таки… там надо было рассматривать определённые моменты, когда они это делали стоя, или стоя на коленях. Прямо уж так – лёжа…
А.Пичугин:
- Ну… тут уж… мы… прямо уж так знать не можем… я думаю, это было… их какой-то вариант повседневности, поэтому… скорее всего…
А.Митрофанова:
- Я думаю, что здесь – везде есть такой момент… ну… как… самопроверки и самодисциплины.
О.Александр:
- Да.
А.Митрофанова:
- Стоишь когда в храме на молитве – это одно внутреннее состояние…
О.Александр:
- Можно и сидеть – потому, что в храмах есть стасидии… вот, я в Греции был тоже недавно, и на Афон ездил, смотрел – там стасидии есть, и можно сидеть, и, в принципе, грешного ничего нету в сидении на Богослужении. Просто, у нас такая традиция выработалась, с течением времени…
А.Митрофанова:
- «Железные ноги» нас называли. Русские – это «железные ноги».
О.Александр:
- И хорошо! Вы знаете… хорошо – потому, что это закреплено – «железные ноги» – на генетическом уровне. Что для грека – яд, то для русского…
А.Митрофанова:
- Да. Ну, смотрите, какая история получается… Мы, когда, допустим, стоим или сидим, если совсем… там… устали – сейчас, я знаю, во многих храмах…
О.Александр:
- Ну, вот, кафизмы, допустим, дома тоже… человек может читать кафизмы сидя…
А.Митрофанова:
- Да, это – одно состояние…
О.Александр:
- А если акафист, то… постоять можешь. А если нет, то можешь и сидя почитать.
Почему я говорю, что можешь взять молитвослов в кровать – это, конечно же, уже я… немножечко, так… утрирую. Это, немножечко… такое… вот… как бы, призыв к душе человека: если ты уже так не можешь, то возьми… но ты прочитай молитвы эти. Уже лёжа, уже лучше засни с этим молитвословом, но ты – прочитай. Это для того, чтобы человек помнил, что он должен нуждаться в Боге, что он должен помнить слова Христовы, что «блажени нищие духом», понимаете? Христос говорит, и благословляет этих людей, которые нуждаются в Боге – «ибо тех есть Царство Небесное». То есть, Христос говорит, кого Царство Небесное – того, кто нуждается в этом Царстве, того, кто нуждается в Боге, того, кто хочет быть рядом с Богом – того Царствие Небесное, а не тех людей, которые… вот… только думают о нём, но не стремятся туда попасть. Понимаете? Думать и стремиться туда попасть – это разные вещи. Необходимо усилие над собой, необходимо работать над собой, необходимо понуждать себя.
И, вот, святые отцы очень часто… и… вот… Амвросий Оптинский очень часто и очень много в своих письмах говорит о том, что людям необходимо понуждать себя к молитве. А вот понуждение к молитве – это именно то! Человек не хочет молиться! У человека много было… там… проблем – и корову подоить, и двор убрать, и всё такое… и сил не хватало. И человек хотел… как бы… ослабить своё молитвенное… а он говорит: понуждать себя надо.
И многие святые отца говорили именно о том, что нужно себя понуждать – то есть, делать определённое усилие воли… а если хотите – насилие над своей волей, чтобы достичь…
А.Митрофанова:
- Ну, сказано же, да, что «Царство Небесное силою берётся…»
О.Александр:
- Да, совершенно правильно.
А.Митрофанова:
- Я очень хорошо понимаю, о чём Лёша говорит…
О.Александр:
- И я понимаю, представляете?
А.Митрофанова:
- Да? Серьёзно?
О.Александр:
- Конечно! Конечно! А Вы думаете, я не понимаю?
А.Митрофанова:
- …
О.Александр:
- Но дело в том, что он говорит – с той стороны, а я говорю – с этой стороны.
А.Пичугин:
- Так, в этом и ценность нашего разговора!
О.Александр:
- Да…
А.Митрофанова:
- А я понимаю ещё то, что если не совершать это усилие, о котором Вы говорите, пойти по пути наименьшего сопротивления – это очень большой соблазн. Я говорю, как человек, который…
О.Александр:
- А такие – Царства Небесного не наследуют.
А.Митрофанова:
- Вот… я знаю это за собой очень хорошо…
О.Александр:
- А святые отцы говорят, что: «Если что-то не случилось в моей жизни – нет какого-то крестного… такого… спасительного страдальческого пути – что-то в моей жизни неправильно», – они говорили. Вот, что-то… всё хорошо, всё гладко… это что-то неправильно. Вот… надо, чтобы что-то случилось, чтобы какие-то были тяготы, чтобы это ради Христа потерпеть… но что-то должно быть для верующего человека такое, чтобы он с этим справлялся, и зарабатывал ключи в Царство Небесное.
А.Митрофанова:
- Об этом пишут монахи. Что касается семейных людей – здесь, вот, тоже важно правильно понять – это не значит, что нам друг другу, на пустом месте, надо устраивать какие-то сложности, потому, что: «Ах, как же так, если всё хорошо?» Если в семейной жизни всё «слава Богу», и очень хорошо – пусть это будет прекрасно!
О.Александр:
- Ой, до семейной жизни – это очень всё сложно!
Вот, допустим, детям – научиться слушаться родителей. А родителям – перестать бить и насиловать детей. А сейчас, вот, столько…
А.Митрофанова:
- Уважать друг друга.
О.Александр:
- Уважать – это одно дело, понимаете? Сейчас вот очень много физического насилия – родители насилуют детей физически, морально, нравственно! Они… как бы… ломают психику детей, понимаете? Вот, это я вам говорю, как клинический психолог.
А.Пичугин:
- Тут мы выходим на важную-важную тему…
О.Александр:
- Да.
А.Пичугин:
- … о которой бы хотелось поговорить подробнее, но у нас, к сожалению, время программы подошло к концу – можем это сделать когда-нибудь отдельно.
О.Александр:
- Хорошо.
А.Пичугин:
- Спасибо большое! Спасибо за этот разговор – говорим мы архимандриту Алексанрдру Глобе. Отец Александр – клирик Городницкого Свято-Георгиевского мужского монастыря, врач, клинический психолог.
Алла Митрофанова…
А.Митрофанова:
- … Алексей Пичугин.
А.Пичугин:
- Всего хорошего!
А.Митрофанова:
- До свидания!
Ипатьевский монастырь

Фото: Murat Ts. / Unsplash
На берегу реки Костромы расположился старинный Ипатьевский монастырь. По преданию, в 1330 году его основал татарский вельможа Чет, основоположник знаменитого рода Годуновых. Вельможа заболел, направляясь на службу к московскому князю Ивану Калите и остановился для отдыха на берегу в устье реки Костромы. Во сне больному явилась Пресвятая Богородица с апостолом Филиппом и священномучеником Ипатием. После этого явления Чет исцелился, принял крещение с именем Захария, а на месте случившегося чуда основал мужской монастырь. Обитель получила название в честь священномученика Ипатия, который жил на рубеже III-IV веков.
Современные историки ставят под сомнение легенду о татарском вельможе и склоняются к другим версиям основания монастыря. По одной из них обитель была основана костромским боярином Захарием Зерно, предком Годуновых, по другой — заложена новгородцами в XIII веке. Несомненным остаётся тот факт, что с XIV века в Ипатьевском монастыре хоронили предков Годуновых, которые считали это место своей родовой вотчиной. Долгие годы они жертвовали средства на содержание обители. Благодаря службе царю Иоанну Грозному род Годуновых возвысился: бояре стали приращивать новые земли к своим костромским владениям и, конечно же, не забывали о монастыре. В 1560 году в обители построили каменный собор Живоначальной Троицы, а в конце XVI века возвели крепостные стены.
После смерти царя Бориса Годунова в 1605 году Россия погрузилась в период Смутного времени, а монастырь превратился в обороняемую крепость. В 1608 году обитель была захвачена войском Лжедмитрия II — самозванца, претендовавшего на русский престол. Он называл себя Дмитрием Иоанновичем, сыном Иоанна Грозного. Народному ополчению удалось освободить монастырь лишь в 1609 году, после нескольких месяцев осады.
Спустя четыре года в этих же стенах произошло значимое историческое событие, завершившее Смуту. На русский престол был призван 16-летний боярин Михаил Фёдорович Романов. С 1612 года он жил в Ипатьевском монастыре с матерью, инокиней Марфой. Михаил согласился стать царём, и Россией начала править новая династия. В память об этих событиях монастырь стали называть «Колыбелью рода Романовых».
Впоследствии, обитель стала местом особого почитания для членов новой монаршей фамилии. При царе Михаиле Фёдоровиче был заново отстроен Троицкий собор и крепостные стены, пострадавшие от обстрелов в Смутное время. В следующий раз монастырь отреставрировал и частично перестроил известный архитектор Константин Тон в 1835 году по указу императора Николая I.
Особое внимание было уделено Ипатьевскому монастырю в 1913 году во время торжеств, приуроченных к 300-летнему юбилею династии Романовых. Тогда храмы обители были вновь отреставрированы к приезду императора Николая II. 19-го мая в Костроме звучал торжественный колокольный звон и гремели орудийные салюты. Государь побывал на праздничной Литургии и в палатах бояр Романовых, где хранились исторические реликвии, посвященные призванию его предка на царство. Однако это посещение монастыря оказалось последним для императора.
В 1918 году Николай II с семьёй был убит в одноимённом Ипатьевском доме в Екатеринбурге. А в 1919 году большевики закрыли монастырь, ставший за годы существования символом монаршей власти. Вновь Литургию в обители отслужили лишь в 1992 году. Сейчас монастырь вновь отреставрирован и открыт для посещения, где каждый может помолиться у старинных святынь и взглянуть на стены, которые помнят одни из самых судьбоносных страниц истории.
Все выпуски программы Открываем историю
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Всенощное Бдение. 17 мая (вечер 18 мая) 2025г.

Всенощное бдение. Великая Вечерня.
Диакон: Воста́ните!
Хор: Благослови́.
Иерей: Сла́ва Святе́й и Единосу́щней и Животворя́щей и Неразде́льней Тро́ице всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Священнослужители в алтаре: [1]
Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Дважды)
На третий раз до середины:
Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в
Хор: И су́щим во гробе́х живо́т дарова́в.
Псало́м 103, предначина́тельный:
Хор: Благослови́, душе́ моя́, Го́спода./ Благослове́н еси́, Го́споди./ Го́споди, Бо́же мой, возвели́чился еси́ зело́./ Благослове́н еси́, Го́споди./ ... / Вся прему́дростию сотвори́л еси́./ Сла́ва Ти, Го́споди, сотвори́вшему вся.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Блаже́н муж:
Хор: Блаже́н муж, и́же не и́де на сове́т нечести́вых.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Я́ко весть Госпо́дь путь пра́ведных, и путь нечести́вых поги́бнет.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Рабо́тайте Го́сподеви со стра́хом и ра́дуйтеся Ему́ с тре́петом.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Блаже́ни вси наде́ющиися Нань.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Го́споди, воззва́х, глас 4:
Хор: Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Го́споди./ Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя:/ вонми́ гла́су моле́ния моего́,/ внегда́ воззва́ти ми к Тебе́.// Услы́ши мя, Го́споди.
Да испра́вится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобо́ю,/ воздея́ние руку́ мое́ю/ — же́ртва вече́рняя.// Услы́ши мя, Го́споди.
Стихиры воскресные, глас 4:
На 10. Стих: Изведи́ из темни́цы ду́шу мою́,// испове́датися и́мени Твоему́.
Стихира: Животворя́щему Твоему́ Кресту́,/ непреста́нно кла́няющеся, Христе́ Бо́же,/ тридне́вное Воскресе́ние Твое́ сла́вим:/ тем бо обнови́л еси́ истле́вшее челове́ческое естество́, Всеси́льне,/ и и́же на Небеса́ восхо́д обнови́л еси́ нам,// я́ко Еди́н Благ и Человеколю́бец
Стих: Мене́ ждут пра́ведницы,// до́ндеже возда́си мне.
Стихира: Дре́ва преслуша́ния запреще́ние/ разреши́л еси́, Спа́се,/ на дре́ве кре́стнем во́лею пригвозди́вся,/ и во ад соше́д, Си́льне,/ сме́ртныя у́зы, я́ко Бог, растерза́л еси́./ Те́мже кла́няемся е́же из ме́ртвых Твоему́ Воскресе́нию,/ ра́достию вопию́ще:// Всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 8. Стих: Из глубины́ воззва́х к Тебе́, Го́споди,// Го́споди, услы́ши глас мой.
Стихира: Врата́ а́дова сокруши́л еси́, Го́споди,/ и Твое́ю сме́ртию сме́ртное ца́рство разруши́л еси́:/ род же челове́ческий от истле́ния свободи́л еси́,/ живо́т и нетле́ние ми́ру дарова́в,// и ве́лию ми́лость.
Стих: Да бу́дут у́ши Твои́// вне́млюще гла́су моле́ния моего́.
Стихира: Прииди́те, воспои́м лю́дие,/ Спа́сово тридне́вное воста́ние,/ и́мже изба́вихомся а́довых нереши́мых уз;/ и нетле́ние и жизнь вси восприя́хом зову́ще:/ Распны́йся, и Погребы́йся, и Воскресы́й,/ спаси́ ны Воскресе́нием Твои́м,// Еди́не Человеколю́бче.
Стихиры Преполовения, глас 4, подобен: «Го́споди, возше́д на Крест...»:
На 6. Стих: А́ще беззако́ния на́зриши, Го́споди, Го́споди, кто постои́т?// Я́ко у Тебе́ очище́ние есть.
Стихира: Наста́ преполове́ние дней,/ от спаси́тельнаго начина́емых воста́ния,/ Пятдеся́тницею же Боже́ственною печа́таемое,/ и све́тится све́тлости обою́ду иму́щее, и соединя́ющее обоя́,/ и приити́ сла́ве предъявля́ющее,// Влады́чняго Вознесе́ния предпочита́ет.
Стих: И́мене ра́ди Твоего́ потерпе́х Тя, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́ в сло́во Твое́,// упова́ душа́ моя́ на Го́спода.
Стихира: Слы́ша и возвесели́ся Сио́н,/ благовести́вшуся Христо́ву Воскресе́нию:/ ве́рнии же его́ сы́нове возра́довашася Сего́ ви́девше,/ и омыва́юща Ду́хом скве́рну христоуби́йства:/ гото́вится торжеству́ющи,// обои́х весе́лое преполове́ние.
На 4. Стих: От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния,// да упова́ет Изра́иль на Го́спода.
Стихира: Прибли́жися Боже́ственнаго изоби́льное изли́тие на всех,/ я́коже написа́ся, Ду́ха: предузаконе́ние пропове́дует преполови́вшееся,/ по Христо́ве сме́рти и погребе́нии и Воскресе́нии,/ от Него́ да́нну су́щу ученико́м, нело́жному обеща́нию,// Уте́шителево показу́ющу явле́ние.
Стихира Недели о самаряныне, глас 1:
Стих: Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у Него́ избавле́ние,// и Той изба́вит Изра́иля от всех беззако́ний его́.
Стихира: На исто́чник прише́л еси́,/ исто́чниче чуде́с, в шесты́й час,/ Е́вин улови́ти плод:/ Е́ва бо в той изы́де из рая́, пре́лестию зми́евою./ Прибли́жи бо ся самаряны́ня почерпсти́ во́ду,/ ю́же ви́дев рече́ Спас:/ даждь Ми во́ду пи́ти,/ и Аз воды́ теку́щия насыщу́ тя./ И во град те́кши целому́дренная,/ наро́дом возвести́ а́бие:/ прииди́те ви́дите Христа́ Го́спода,// Спа́са душ на́ших.
Стихиры Недели о самаряныне, глас 2:
На 2. Стих: Хвали́те Го́спода вси язы́цы,// похвали́те Его́ вси лю́дие.
Стихира: На студене́ц я́ко прии́де Госпо́дь,/ самаряны́ня моля́ше Благоутро́бнаго:/ пода́ждь ми во́ду ве́ры,/ и прииму́ купе́льныя во́ды,/ ра́дование и избавле́ние.// Животода́вче Го́споди, сла́ва Тебе́.
Стих: Я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на нас,// и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во век.
Стихира: Собезнача́льный и соприсносу́щный Сын и Сло́во О́тчее,/ на исто́чник прии́де, исто́чник исцеле́ний,/ и жена́ от Самари́и прии́де почерпсти́ во́ду./ Ю́же ви́дев рече́ Спас:/ даждь Ми во́ду пи́ти,/ и ше́дши пригласи́ твоего́ му́жа./ Она́ же я́ко Челове́ку глаго́лющи, а не Бо́гу,/ утаи́ти тща́шеся,/ глаго́лаше: не и́мам му́жа./ И Учи́тель к ней:/ и́стину рекла́ еси́, не и́мам му́жа:/ пять бо име́ла еси́, и ны́не его́же и́маши, несть твой муж./ Она́ же о глаго́ле удиви́вшися,/ и во град те́кши, наро́дом вопия́ше, глаго́лющи:/ прииди́те ви́дите Христа́,// И́же да́рует ми́рови ве́лию ми́лость.
Стихира Недели о самаряныне, глас 6:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: При студенце́ Иа́ковли/ обре́т Иису́с самаряны́ню,/ про́сит во́ду от нея́,/ облака́ми покрыва́яй зе́млю./ О чудесе́! И́же херуви́мы носи́мый,/ блудни́це жене́ бесе́доваше,/ воды́ прося́, И́же на вода́х зе́млю пове́сивый./ Воды́ иски́й, И́же исто́чники и езе́ра вод излива́яй,/ хотя́ привлещи́ сию́ вои́стинну,/ уловля́ему от сопоста́та врага́,/ и напои́ти ю́ водо́ю живо́ю,/ пали́мую в безме́стиих лю́те,// я́ко еди́н Благоутро́бный и Человеколю́бец.
Догматик, глас 4:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Догматик: И́же Тебе́ ра́ди, богооте́ц проро́к Дави́д,/ пе́сненно о Тебе́ провозгласи́,/ вели́чия Тебе́ сотво́ршему:/ предста́ Цари́ца одесну́ю Тебе́./ Тя бо Ма́терь, хода́таицу живота́ показа́,/ без Отца́ из Тебе́ вочелове́читися благоволи́вый Бог:/ да Свой па́ки обнови́т о́браз, истле́вший страстьми́,/ и заблу́ждшее горохи́щное обре́т овча́,/ на ра́мо восприи́м, ко Отцу́ принесе́т,/ и Своему́ хоте́нию, с небе́сными совокупи́т си́лами,/ и спасе́т Богоро́дице мир,// Христо́с име́яй ве́лию и бога́тую ми́лость.
Вход с кади́лом:
Диакон: Прему́дрость, про́сти.
Све́те Ти́хий:
Хор: Све́те Ти́хий святы́я сла́вы Безсме́ртнаго Отца́ Небе́снаго, Свята́го, Блаже́ннаго, Иису́се Христе́! Прише́дше на за́пад со́лнца, ви́девше свет вече́рний, пое́м Отца́, Сы́на и Свята́го Ду́ха, Бо́га. Досто́ин еси́ во вся времена́ пет бы́ти гла́сы преподо́бными, Сы́не Бо́жий, живо́т дая́й; те́мже мир Тя сла́вит.
Диакон: Во́нмем.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Проки́мен воскре́сный, глас 6:
Диакон: Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас шесты́й: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся.
Хор: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся. (На каждый стих)
Диакон: Облече́ся Госпо́дь в си́лу, и препоя́сася.
Стих 2: И́бо утверди́ вселе́нную, я́же не подви́жится.
Стих 3: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня, Го́споди, в долготу́ дний.
Диакон: Госпо́дь воцари́ся.
Хор: В ле́поту облече́ся.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Рцем вси от всея́ души́, и от всего́ помышле́ния на́шего рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Го́споди Вседержи́телю, Бо́же оте́ц на́ших, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Сподо́би, Го́споди:
Хор: Сподо́би, Го́споди, в ве́чер сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено и́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя. Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Влады́ко, вразуми́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Святы́й, просвети́ мя оправда́нии Твои́ми.
Го́споди, ми́лость Твоя́ во век, дел руку́ Твое́ю не пре́зри. Тебе́ подоба́ет хвала́, Тебе́ подоба́ет пе́ние, Тебе́ сла́ва подоба́ет. Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним вече́рнюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Ве́чера всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Бу́ди держа́ва Ца́рствия Твоего́ благослове́на и препросла́влена. Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Лития́: (В приходской практике может опускаться)
Поется стихира храма [2] , затем:
Стихира Недели о самаряныне, глас 3:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Стихира: Да ра́дуется днесь све́тло не́бо и земля́,/ зане́ Христо́с яви́ся воплоща́емь я́ко Челове́к,/ да Ада́ма и́змет от кля́твы всеро́дныя,/ и удивля́ется чудесы́ в Самари́ю прише́д:/ жене́ же предста́ воды́ прося́,/ о́блаки вода́ми одева́яй./ Те́мже вси ве́рнии покланя́емся/ нас ра́ди во́лею обнища́вшему,// благоутро́бным сове́том.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о господи́не на́шем высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к и о всем во Христе́ бра́тстве на́шем, и о вся́кой души́ христиа́нстей, скорбя́щей же и озло́бленней, ми́лости Бо́жия и по́мощи тре́бующей; о покрове́нии гра́да сего́, и живу́щих в нем, о ми́ре, и состоя́нии всего́ ми́ра; о благостоя́нии святы́х Бо́жиих церкве́й; о спасе́нии и по́мощи со тща́нием и стра́хом Бо́жиим тружда́ющихся и служа́щих оте́ц и бра́тий на́ших; о оста́вльшихся и во отше́ствии су́щих; о исцеле́нии в не́мощех лежа́щих; о успе́нии, осла́бе, блаже́нней па́мяти и о оставле́нии грехо́в всех преждеотше́дших оте́ц и бра́тий на́ших, зде лежа́щих и повсю́ду правосла́вных; о избавле́нии плене́нных, и о бра́тиях на́ших во слу́жбах су́щих, и о всех служа́щих и служи́вших во святе́м хра́ме сем рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй. (50 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о е́же сохрани́тися гра́ду сему́, и свято́му хра́му сему́, и вся́кому гра́ду и стране́, от гла́да, губи́тельства, тру́са, пото́па, огня́, меча́, наше́ствия иноплеме́нников и междоусо́бныя бра́ни; о е́же ми́лостиву и благоуве́тливу бы́ти благо́му и человеколюби́вому Бо́гу на́шему, отврати́ти вся́кий гнев на ны дви́жимый, и изба́вити ны от належа́щаго и пра́веднаго Своего́ преще́ния и поми́ловати ны.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Еще́ мо́лимся и о е́же услы́шати Го́споду Бо́гу глас моле́ния нас, гре́шных, и поми́ловати нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Иерей: Услы́ши ны, Бо́же, Спаси́телю наш, упова́ние всех конце́в земли́ и су́щих в мо́ри дале́че, и ми́лостив, ми́лостив бу́ди, Влады́ко, о гресе́х на́ших, и поми́луй ны. Ми́лостив бо и человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Влады́ко многоми́лостиве, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день) и всех святы́х. благоприя́тну сотвори́ моли́тву на́шу, да́руй нам оставле́ние прегреше́ний на́ших, покры́й нас кро́вом крилу́ Твое́ю, отжени́ от нас вся́каго врага́ и супоста́та, умири́ на́шу жизнь. Го́споди, поми́луй нас и мир Твой, и спаси́ ду́ши на́ша, я́ко благ и человеколю́бец.
Хор: Ами́нь.
Стихи́ры на стихо́вне:
Стихира воскресная, глас 4:
Стихира: Го́споди, восше́д на Крест,/ пра́деднюю на́шу кля́тву потреби́л еси́,/ и соше́д во ад,/ ве́чныя у́зники свободи́л еси́,/ нетле́ние да́руя челове́ческому ро́ду,/ сего́ ра́ди пою́ще сла́вим// Животворя́щее и Спаси́тельное Твое́ Воста́ние.
Стихиры Пасхи, глас 5.
Стих: Да воскре́снет Бог,// и расточа́тся врази́ Его́.
Стихира: Па́сха/ свяще́нная нам днесь показа́ся;/ Па́сха но́ва свята́я;/ Па́сха та́инственная;/ Па́сха всечестна́я./ Па́сха Христо́с Изба́витель;/ Па́сха непоро́чная;/ Па́сха вели́кая;/ Па́сха ве́рных./ Па́сха две́ри ра́йския нам отверза́ющая.// Па́сха всех освяща́ющая ве́рных.
Стих: Я́ко исчеза́ет дым,// да исче́знут.
Стихира: Прииди́те/ от виде́ния жены́ благове́стницы,/ и Сио́ну рцы́те:/ приими́/ от нас ра́дости благове́щения, Воскресе́ния Христо́ва:/ красу́йся, лику́й/ и ра́дуйся, Иерусали́ме,/ Царя́ Христа́ узре́в из гро́ба,// я́ко жениха́ происходя́ща.
Стих: Та́ко да поги́бнут гре́шницы от Лица́ Бо́жия,// а пра́ведницы да возвеселя́тся.
Стихира: Мироно́сицы жены́,/ у́тру глубоку́,/ предста́вша гро́бу Живода́вца,/ обрето́ша А́нгела/ на ка́мени седя́ща,/ и той провеща́в им,/ си́це глаго́лаше:/ что и́щете Жива́го с ме́ртвыми?/ Что пла́чете Нетле́ннаго во тли?// Ше́дше, пропове́дите ученико́м Его́.
Стих: Сей день, его́же сотвори́ Госпо́дь,// возра́дуемся и возвесели́мся в онь.
Стихира: Па́сха кра́сная,/ Па́сха, Госпо́дня Па́сха!/ Па́сха всечестна́я/ нам возсия́. Па́сха,/ ра́достию друг дру́га обы́мем./ О Па́сха!/ Избавле́ние ско́рби,/ и́бо из гро́ба днесь,/ я́ко от черто́га/ возсия́в Христо́с,/ жены́ ра́дости испо́лни, глаго́ля:/ пропове́дите апо́столом.
Стихира Недели о самаряныне, глас 8:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: В притво́ре Соломо́нове,/ та́мо слежа́ше мно́жество немощству́ющих,/ и преполови́вшуся пра́зднику,/ обре́те Христо́с три́десять осмь лет разсла́блена лежа́ща,/ Влады́чним гла́сом глаго́лет к нему́:/ хо́щеши ли здрав бы́ти?/ Немощству́яй отвещава́ше:/ Го́споди, челове́ка не и́мам,/ да егда́ возмути́тся вода́, вве́ржет мя в купе́ль./ Он же глаго́лет к нему́:/ возми́ одр твой, и ходи́:/ се здрав был еси́, ктому́ не согреша́й./ Богоро́дицы моли́твами// низпосли́ нам ве́лию ми́лость.
Стихира Пасхи, глас 5.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Стихира: Воскресе́ния день,/ и просвети́мся торжество́м,/ и друг дру́га обы́мем./ Рцем бра́тие,/ и ненави́дящим нас,/ прости́м вся Воскресе́нием,/ и та́ко возопии́м:/ Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в,// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. [3]
Моли́тва свято́го Симео́на Богоприи́мца:
Хор: Ны́не отпуща́еши раба́ Твоего́, Влады́ко,/ по глаго́лу Твоему́, с ми́ром;/ я́ко ви́деста о́чи мои́ спасе́ние Твое́,/ е́же еси́ угото́вал пред лице́м всех люде́й,/ свет во открове́ние язы́ков,// и сла́ву люде́й Твои́х Изра́иля.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Тропа́рь, глас 4:
Хор: Богоро́дице Де́во, ра́дуйся,/ Благода́тная Мари́е, Госпо́дь с Тобо́ю:/ благослове́на Ты в жена́х/ и благослове́н Плод чре́ва Твоего́,// я́ко Спа́са родила́ еси́ душ на́ших. (Трижды)
Благослове́ние хле́бов:
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же наш, благослови́вый пять хле́бов и пять ты́сящ насы́тивый, Сам благослови́ и хле́бы сия́, пшени́цу, вино́ и еле́й; и умно́жи сия́ во гра́де сем и во всем ми́ре Твое́м; и вкуша́ющия от них ве́рныя освяти́. Я́ко Ты еси́ благословля́яй и освяща́яй вся́ческая, Христе́ Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, со Безнача́льным Твои́м Отце́м, и Всесвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Бу́ди И́мя Госпо́дне благослове́но от ны́не и до ве́ка. (Трижды)
Псало́м 33:
Хор: Благословлю́ Го́спода на вся́кое вре́мя,/ вы́ну хвала́ Его́ во усте́х мои́х./ О Го́споде похва́лится душа́ моя́,/ да услы́шат кро́тции, и возвеселя́тся./ Возвели́чите Го́спода со мно́ю,/ и вознесе́м И́мя Его́ вку́пе./ Взыска́х Го́спода, и услы́ша мя,/ и от всех скорбе́й мои́х изба́ви мя./ Приступи́те к Нему́, и просвети́теся,/ и ли́ца ва́ша не постыдя́тся./ Сей ни́щий воззва́, и Госпо́дь услы́ша и,/ и от всех скорбе́й его́ спасе́ и./ Ополчи́тся А́нгел Госпо́день о́крест боя́щихся Его́,/ и изба́вит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпо́дь:/ блаже́н муж, и́же упова́ет Нань./ Бо́йтеся Го́спода, вси святи́и Его́,/ я́ко несть лише́ния боя́щимся Его́./ Бога́тии обнища́ша и взалка́ша:/ взыска́ющии же Го́спода// не лиша́тся вся́каго бла́га.
Иерей: Благослове́ние Госпо́дне на вас, Того́ благода́тию и человеколю́бием, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Хор: Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Трижды)
У́треня
Шестопса́лмие:
Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. (Трижды)
Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. (Дважды)
Псало́м 3:
Чтец: Го́споди, что ся умно́жиша стужа́ющии ми? Мно́зи востаю́т на мя, мно́зи глаго́лют души́ мое́й: несть спасе́ния ему́ в Бо́зе его́. Ты же, Го́споди, Засту́пник мой еси́, сла́ва моя́ и вознося́й главу́ мою́. Гла́сом мои́м ко Го́споду воззва́х, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя. Не убою́ся от тем люде́й, о́крест напа́дающих на мя. Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой, я́ко Ты порази́л еси́ вся вражду́ющия ми всу́е: зу́бы гре́шников сокруши́л еси́. Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя.
Псало́м 37:
Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́. Я́ко стре́лы Твоя́ унзо́ша во мне, и утверди́л еси́ на мне ру́ку Твою́. Несть исцеле́ния в пло́ти мое́й от лица́ гне́ва Твоего́, несть ми́ра в косте́х мои́х от лица́ грех мои́х. Я́ко беззако́ния моя́ превзыдо́ша главу́ мою́, я́ко бре́мя тя́жкое отяготе́ша на мне. Возсмерде́ша и согни́ша ра́ны моя́ от лица́ безу́мия моего́. Пострада́х и сляко́хся до конца́, весь день се́туя хожда́х. Я́ко ля́двия моя́ напо́лнишася поруга́ний, и несть исцеле́ния в пло́ти мое́й. Озло́блен бых и смири́хся до зела́, рыка́х от воздыха́ния се́рдца моего́. Го́споди, пред Тобо́ю все жела́ние мое́ и воздыха́ние мое́ от Тебе́ не утаи́ся. Се́рдце мое́ смяте́ся, оста́ви мя си́ла моя́, и свет о́чию мое́ю, и той несть со мно́ю. Дру́зи мои́ и и́скреннии мои́ пря́мо мне прибли́жишася и ста́ша, и бли́жнии мои́ отдале́че мене́ ста́ша и нужда́хуся и́щущии ду́шу мою́, и и́щущии зла́я мне глаго́лаху су́етная и льсти́вным весь день поуча́хуся. Аз же я́ко глух не слы́шах и я́ко нем не отверза́яй уст свои́х. И бых я́ко челове́к не слы́шай и не имы́й во усте́х свои́х обличе́ния. Я́ко на Тя, Го́споди, упова́х, Ты услы́шиши, Го́споди Бо́же мой. Я́ко рех: да не когда́ пора́дуют ми ся врази́ мои́: и внегда́ подвижа́тися нога́м мои́м, на мя велере́чеваша. Я́ко аз на ра́ны гото́в, и боле́знь моя́ предо мно́ю есть вы́ну. Я́ко беззако́ние мое́ аз возвещу́ и попеку́ся о гресе́ мое́м. Врази́ же мои́ живу́т и укрепи́шася па́че мене́, и умно́жишася ненави́дящии мя без пра́вды. Воздаю́щии ми зла́я возблага́я оболга́ху мя, зане́ гоня́х благосты́ню. Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Псало́м 62:
Бо́же, Бо́же мой, к Тебе́ у́тренюю, возжада́ Тебе́ душа́ моя́, коль мно́жицею Тебе́ плоть моя́, в земли́ пу́сте и непрохо́дне, и безво́дне. Та́ко во святе́м яви́хся Тебе́, ви́дети си́лу Твою́ и сла́ву Твою́. Я́ко лу́чши ми́лость Твоя́ па́че живо́т, устне́ мои́ похвали́те Тя. Та́ко благословлю́ Тя в животе́ мое́м, о и́мени Твое́м воздежу́ ру́це мои́. Я́ко от ту́ка и ма́сти да испо́лнится душа́ моя́, и устна́ма ра́дости восхва́лят Тя уста́ моя́. А́ще помина́х Тя на посте́ли мое́й, на у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́. Ти́и же всу́е иска́ша ду́шу мою́, вни́дут в преиспо́дняя земли́, предадя́тся в ру́ки ору́жия, ча́сти ли́совом бу́дут. Царь же возвесели́тся о Бо́зе, похва́лится всяк клены́йся Им, я́ко загради́шася уста́ глаго́лющих непра́ведная.
На у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 87:
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́, я́ко испо́лнися зол душа́ моя́, и живо́т мой а́ду прибли́жися. Привмене́н бых с низходя́щими в ров, бых я́ко челове́к без по́мощи, в ме́ртвых свобо́дь, я́ко я́звеннии спя́щии во гро́бе, и́хже не помяну́л еси́ ктому́, и ти́и от руки́ Твоея́ отринове́ни бы́ша. Положи́ша мя в ро́ве преиспо́днем, в те́мных и се́ни сме́ртней. На мне утверди́ся я́рость Твоя́, и вся во́лны Твоя́ наве́л еси́ на мя. Уда́лил еси́ зна́емых мои́х от мене́, положи́ша мя ме́рзость себе́: пре́дан бых и не исхожда́х. О́чи мои́ изнемого́сте от нищеты́, воззва́х к Тебе́, Го́споди, весь день, возде́х к Тебе́ ру́це мои́. Еда́ ме́ртвыми твори́ши чудеса́? Или́ вра́чеве воскреся́т, и испове́дятся Тебе́? Еда́ пове́сть кто во гро́бе ми́лость Твою́, и и́стину Твою́ в поги́бели? Еда́ позна́на бу́дут во тьме чудеса́ Твоя́, и пра́вда Твоя́ в земли́ забве́нней? И аз к Тебе́, Го́споди, воззва́х и у́тро моли́тва моя́ предвари́т Тя. Вску́ю, Го́споди, отре́еши ду́шу мою́, отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Нищ есмь аз, и в труде́х от ю́ности моея́; возне́с же ся, смири́хся, и изнемого́х. На мне преидо́ша гне́ви Твои́, устраше́ния Твоя́ возмути́ша мя, обыдо́ша мя я́ко вода́, весь день одержа́ша мя вку́пе. Уда́лил еси́ от мене́ дру́га и и́скренняго, и зна́емых мои́х от страсте́й.
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́.
Псало́м 102:
Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и вся вну́тренняя моя́ и́мя свя́тое Его́. Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и не забыва́й всех воздая́ний Его́, очища́ющаго вся беззако́ния твоя́, исцеля́ющаго вся неду́ги твоя́, избавля́ющаго от истле́ния живо́т твой, венча́ющаго тя ми́лостию и щедро́тами, исполня́ющаго во благи́х жела́ние твое́: обнови́тся я́ко о́рля ю́ность твоя́. Творя́й ми́лостыни Госпо́дь, и судьбу́ всем оби́димым. Сказа́ пути́ Своя́ Моисе́ови, сыново́м Изра́илевым хоте́ния Своя́: Щедр и Ми́лостив Госпо́дь, Долготерпели́в и Многоми́лостив. Не до конца́ прогне́вается, ниже́ в век вражду́ет, не по беззако́нием на́шим сотвори́л есть нам, ниже́ по грехо́м на́шим возда́л есть нам. Я́ко по высоте́ небе́сней от земли́, утверди́л есть Госпо́дь ми́лость Свою́ на боя́щихся Его́. Ели́ко отстоя́т восто́цы от за́пад, уда́лил есть от нас беззако́ния на́ша. Я́коже ще́дрит оте́ц сы́ны, уще́дри Госпо́дь боя́щихся Его́. Я́ко Той позна́ созда́ние на́ше, помяну́, я́ко персть есмы́. Челове́к, я́ко трава́ дни́е его́, я́ко цвет се́льный, та́ко оцвете́т, я́ко дух про́йде в нем, и не бу́дет, и не позна́ет ктому́ ме́ста своего́. Ми́лость же Госпо́дня от ве́ка и до ве́ка на боя́щихся Его́, и пра́вда Его́ на сыне́х сыно́в, храня́щих заве́т Его́, и по́мнящих за́поведи Его́ твори́ти я́. Госпо́дь на Небеси́ угото́ва Престо́л Свой, и Ца́рство Его́ все́ми облада́ет. Благослови́те Го́спода вси А́нгели Его́, си́льнии кре́постию, творя́щии сло́во Его́, услы́шати глас слове́с Его́. Благослови́те Го́спода вся Си́лы Его́, слуги́ Его́, творя́щии во́лю Его́. Благослови́те Го́спода вся дела́ Его́, на вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
На вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
Псало́м 142:
Го́споди, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ моле́ние мое́ во и́стине Твое́й, услы́ши мя в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м, я́ко не оправди́тся пред Тобо́ю всяк живы́й. Я́ко погна́ враг ду́шу мою́, смири́л есть в зе́млю живо́т мой, посади́л мя есть в те́мных, я́ко ме́ртвыя ве́ка. И уны́ во мне дух мой, во мне смяте́ся се́рдце мое́. Помяну́х дни дре́вния, поучи́хся во всех де́лех Твои́х, в творе́ниих руку́ Твое́ю поуча́хся. Возде́х к Тебе́ ру́це мои́, душа́ моя́, я́ко земля́ безво́дная Тебе́. Ско́ро услы́ши мя, Го́споди, исчезе́ дух мой, не отврати́ лица́ Твоего́ от мене́, и уподо́блюся низходя́щим в ров. Слы́шану сотвори́ мне зау́тра ми́лость Твою́, я́ко на Тя упова́х. Скажи́ мне, Го́споди, путь во́ньже пойду́, я́ко к Тебе́ взях ду́шу мою́. Изми́ мя от враг мои́х, Го́споди, к Тебе́ прибего́х. Научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой. Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву. И́мене Твоего́ ра́ди, Го́споди, живи́ши мя, пра́вдою Твое́ю изведе́ши от печа́ли ду́шу мою́. И ми́лостию Твое́ю потреби́ши враги́ моя́ и погуби́ши вся стужа́ющия души́ мое́й, я́ко аз раб Твой есмь.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
После Шестопсалмия
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О ве́си сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Бог Госпо́дь, глас 4:
Диакон: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
Стих 1: Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Хор: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
(И далее на каждый стих)
Стих 2: Обыше́дше обыдо́ша мя, и И́менем Госпо́дним противля́хся им.
Стих 3: Не умру́, но жив бу́ду, и пове́м дела́ Госпо́дня.
Стих 4: Ка́мень, Его́же небрего́ша зи́ждущии, Сей бысть во главу́ у́гла, от Го́спода бысть Сей, и есть ди́вен во очесе́х на́ших.
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Хор: Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Тропа́рь Преполове́ния, глас 8:
Преполови́вшуся пра́зднику,/ жа́ждущую ду́шу мою́ благоче́стия напо́й вода́ми,/ я́ко всем, Спа́се, возопи́л еси́:/ жа́ждай да гряде́т ко Мне и да пие́т.// Исто́чниче жи́зни на́шея, Христе́ Бо́же, сла́ва Тебе́.
Кафи́змы: (В приходской практике могут опускаться или скращаться)
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма втора́я:
Псало́м 9:
Испове́мся Тебе́, Го́споди, всем се́рдцем мои́м, пове́м вся чудеса́ Твоя́. Возвеселю́ся и возра́дуюся о Тебе́, пою́ и́мени Твоему́, Вы́шний. Внегда́ возврати́тися врагу́ моему́ вспять, изнемо́гут и поги́бнут от лица́ Твоего́. Я́ко сотвори́л еси́ суд мой и прю мою́, сел еси́ на Престо́ле, судя́й пра́вду. Запрети́л еси́ язы́ком, и поги́бе нечести́вый, и́мя его́ потреби́л еси́ в век и в век ве́ка. Врагу́ оскуде́ша ору́жия в коне́ц, и гра́ды разруши́л еси́, поги́бе па́мять его́ с шу́мом. И Госпо́дь во век пребыва́ет, угото́ва на суд Престо́л Свой, и Той суди́ти и́мать вселе́нней в пра́вду, суди́ти и́мать лю́дем в правоте́. И бысть Госпо́дь прибе́жище убо́гому, помо́щник во благовре́мениих, в ско́рбех. И да упова́ют на Тя зна́ющии и́мя Твое́, я́ко не оста́вил еси́ взыска́ющих Тя, Го́споди. По́йте Го́сподеви, живу́щему в Сио́не, возвести́те во язы́цех начина́ния Его́, я́ко взыска́яй кро́ви их помяну́, не забы́ зва́ния убо́гих. Поми́луй мя, Го́споди, виждь смире́ние мое́ от враг мои́х, вознося́й мя от врат сме́ртных, Я́ко да возвещу́ вся хвалы́ Твоя́ во врате́х дще́ре Сио́ни, возра́дуемся о спасе́нии Твое́м. Углебо́ша язы́цы в па́губе, ю́же сотвори́ша, в се́ти сей, ю́же скры́ша, увязе́ нога́ их. Зна́емь есть Госпо́дь судьбы́ творя́й, в де́лех руку́ свое́ю увязе́ гре́шник. Да возвратя́тся гре́шницы во ад, вси язы́цы забыва́ющии Бо́га. Я́ко не до конца́ забве́н бу́дет ни́щий, терпе́ние убо́гих не поги́бнет до конца́. Воскресни́, Го́споди, да не крепи́тся челове́к, да су́дятся язы́цы пред Тобо́ю. Поста́ви, Го́споди, законоположи́теля над ни́ми, да разуме́ют язы́цы, я́ко челове́цы суть. Вску́ю, Го́споди, отстоя́ дале́че, презира́еши во благовре́мениих, в ско́рбех? Внегда́ горди́тися нечести́вому, возгара́ется ни́щий, увяза́ют в сове́тех, я́же помышля́ют. Я́ко хвали́мь есть гре́шный в по́хотех души́ своея́, и оби́дяй благослови́мь есть. Раздражи́ Го́спода гре́шный, по мно́жеству гне́ва своего́ не взы́щет, несть Бо́га пред ним. Оскверня́ются путие́ его́ на вся́ко вре́мя, отъе́млются судьбы́ Твоя́ от лица́ его́, все́ми враги́ свои́ми облада́ет. Рече́ бо в се́рдце свое́м, не подви́жуся от ро́да в род без зла, его́же кля́твы уста́ его́ по́лна суть, и го́рести и льсти, под язы́ком его́ труд и боле́знь. Приседи́т в лови́тельстве с бога́тыми в та́йных, е́же уби́ти непови́ннаго, о́чи его́ на ни́щаго призира́ете. Лови́т в та́йне я́ко лев во огра́де свое́й, лови́т е́же восхи́тити ни́щаго, восхи́тити ни́щаго, внегда́ привлещи́ и́ в се́ти свое́й. Смири́т его́, преклони́тся и паде́т, внегда́ ему́ облада́ти убо́гими. Рече́ бо в се́рдце свое́м: забы́ Бог, отврати́ лице́ Свое́, да не ви́дит до конца́. Воскресни́, Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́, не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́. Чесо́ ра́ди прогне́ва нечести́вый Бо́га? Рече́ бо в се́рдце свое́м: не взы́щет. Ви́диши, я́ко Ты боле́знь и я́рость смотря́еши, да пре́дан бу́дет в ру́це Твои́, Тебе́ оста́влен есть ни́щий, си́ру Ты бу́ди помо́щник. Сокруши́ мы́шцу гре́шному и лука́вому, взы́щется грех его́ и не обря́щется. Госпо́дь Царь во век и в век ве́ка, поги́бнете, язы́цы, от земли́ Его́. Жела́ние убо́гих услы́шал еси́, Го́споди, угото́ванию се́рдца их внят у́хо Твое́. Суди́ си́ру и смире́ну, да не приложи́т ктому́ велича́тися челове́к на земли́.
Псало́м 10:
На Го́спода упова́х, ка́ко рече́те души́ мое́й: превита́й по гора́м, я́ко пти́ца? Я́ко се, гре́шницы наляко́ша лук, угото́ваша стре́лы в ту́ле, состреля́ти во мра́це пра́выя се́рдцем. Зане́ я́же Ты соверши́л еси́, они́ разруши́ша, пра́ведник же что сотвори́? Госпо́дь во хра́ме святе́м Свое́м. Госпо́дь, на Небеси́ Престо́л Его́, о́чи Его́ на ни́щаго призира́ете, ве́жди Его́ испыта́ете сы́ны челове́ческия. Госпо́дь испыта́ет пра́веднаго и нечести́ваго, любя́й же непра́вду ненави́дит свою́ ду́шу. Одожди́т на гре́шники се́ти, огнь и жу́пел, и дух бу́рен часть ча́ши их. Я́ко пра́веден Госпо́дь, и пра́вды возлюби́, правоты́ ви́де лице́ Его́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 11:
Спаси́ мя, Го́споди, я́ко оскуде́ преподо́бный, я́ко ума́лишася и́стины от сыно́в челове́ческих. Су́етная глаго́ла ки́йждо ко и́скреннему своему́, устне́ льсти́выя в се́рдце, и в се́рдце глаго́лаша зла́я. Потреби́т Госпо́дь вся устны́ льсти́выя, язы́к велере́чивый, ре́кшия: язы́к наш возвели́чим, устны́ на́ша при нас суть, кто нам Госпо́дь есть? Стра́сти ра́ди ни́щих и воздыха́ния убо́гих ны́не воскресну́, глаго́лет Госпо́дь, положу́ся во спасе́ние, не обиню́ся о нем. Словеса́ Госпо́дня словеса́ чи́ста, сребро́ разжже́но, искуше́но земли́, очище́но седмери́цею. Ты, Го́споди, сохрани́ши ны и соблюде́ши ны от ро́да сего́ и во век. О́крест нечести́вии хо́дят, по высоте́ Твое́й умно́жил еси́ сы́ны челове́ческия.
Псало́м 12:
Доко́ле, Го́споди, забу́деши мя до конца́? Доко́ле отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Доко́ле положу́ сове́ты в души́ мое́й, боле́зни в се́рдце мое́м день и нощь? Доко́ле вознесе́тся враг мой на мя? При́зри, услы́ши мя, Го́споди Бо́же мой, просвети́ о́чи мои́, да не когда́ усну́ в смерть, да не когда́ рече́т враг мой, укрепи́хся на него́. Стужа́ющии ми возра́дуются, а́ще подви́жуся. Аз же на ми́лость Твою́ упова́х, возра́дуется се́рдце мое́ о спасе́нии Твое́м, воспою́ Го́сподеви благоде́явшему мне и пою́ и́мени Го́спода Вы́шняго.
Псало́м 13:
Рече́ безу́мен в се́рдце свое́м: несть Бог. Растле́ша и омерзи́шася в начина́ниих, несть творя́й благосты́ню. Госпо́дь с Небесе́ прини́че на сы́ны челове́ческия, ви́дети, а́ще есть разумева́яй или́ взыска́яй Бо́га. Вси уклони́шася, вку́пе неключи́ми бы́ша: несть творя́й благосты́ню, несть до еди́наго. Ни ли́ уразуме́ют вси де́лающии беззако́ние, снеда́ющии лю́ди моя́ в снедь хле́ба? Го́спода не призва́ша. Та́мо убоя́шася стра́ха, иде́же не бе страх, я́ко Госпо́дь в ро́де пра́ведных. Сове́т ни́щаго посрами́сте, Госпо́дь же упова́ние его́ есть. Кто даст от Сио́на спасе́ние Изра́илево? Внегда́ возврати́т Госпо́дь плене́ние люде́й Свои́х, возра́дуется Иа́ков, и возвесели́тся Изра́иль.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 14:
Го́споди, кто обита́ет в жили́щи Твое́м? Или́ кто всели́тся во святу́ю го́ру Твою́? Ходя́й непоро́чен и де́лаяй пра́вду, глаго́ляй и́стину в се́рдце свое́м. И́же не ульсти́ язы́ком свои́м и не сотвори́ и́скреннему своему́ зла, и поноше́ния не прия́т на бли́жния своя́. Уничиже́н есть пред ним лука́внуяй, боя́щия же ся Го́спода сла́вит, клены́йся и́скреннему своему́ и не отмета́яся. Сребра́ своего́ не даде́ в ли́хву и мзды на непови́нных не прия́т. Творя́й сия́ не подви́жится во век.
Псало́м 15:
Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко на Тя упова́х. Рех Го́сподеви: Госпо́дь мой еси́ Ты, я́ко благи́х мои́х не тре́буеши. Святы́м, и́же суть на земли́ Его́, удиви́ Госпо́дь вся хоте́ния Своя́ в них. Умно́жишася не́мощи их, по сих ускори́ша: не соберу́ собо́ры их от крове́й, ни помяну́ же име́н их устна́ма мои́ма. Госпо́дь часть достоя́ния моего́ и ча́ши моея́, Ты еси́ устроя́яй достоя́ние мое́ мне. У́жя нападо́ша ми в держа́вных мои́х, и́бо достоя́ние мое́ держа́вно есть мне. Благословлю́ Го́спода, вразуми́вшаго мя, еще́ же и до но́щи наказа́ша мя утро́бы моя́. Предзре́х Го́спода предо мно́ю вы́ну, я́ко одесну́ю мене́ есть, да не подви́жуся. Сего́ ра́ди возвесели́ся се́рдце мое́, и возра́довася язы́к мой, еще́ же и плоть моя́ всели́тся на упова́нии. Я́ко не оста́виши ду́шу мою́ во а́де, ниже́ да́си преподо́бному Твоему́ ви́дети истле́ния. Сказа́л ми еси́ пути́ живота́, испо́лниши мя весе́лия с лице́м Твои́м, красота́ в десни́це Твое́й в коне́ц.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́, Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льн воскре́сный, глас 4:
Воззре́вше на гро́бный вход,/ и пла́мене а́нгельскаго не терпя́ще мироно́сицы,/ с тре́петом дивля́хуся, глаго́люще:/ еда́ укра́деся, отве́рзый разбо́йнику рай?/ Еда́ ли воста́, И́же и пре́жде стра́сти пропове́давый воста́ние?/ Вои́стинну воскре́се Христо́с,// су́щим во а́де подая́ живо́т и воскресе́ние.
Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Седа́лен воскре́сные, глас 4, подо́бен: «Ско́ро предвари́...»:
Воскре́сл еси́ я́ко безсме́ртный, от гро́ба, Спа́се,/ совоздви́гл еси́ мир Твой си́лою Твое́ю, Христе́ Бо́же наш,/ сокруши́л еси́ в кре́пости сме́рти держа́ву,/ показа́л, Ми́лостиве, Воскресе́ние всем.// Те́мже Тя и сла́вим, еди́не Человеколю́бче.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Е́же от ве́ка утае́ное,/ и а́нгелом несве́домое та́инство,/ Тобо́ю, Богоро́дице, су́щим на земли́ яви́ся Бог,/ в несли́тном соедине́нии воплоща́емь,/ и Крест во́лею нас ра́ди восприи́м,/ и́мже воскреси́в первозда́ннаго,// спасе́ от сме́рти ду́ши на́ша.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма тре́тья:
Псало́м 17:
Возлюблю́ Тя, Го́споди, кре́посте моя́. Госпо́дь утвержде́ние мое́, и прибе́жище мое́, и Изба́витель Мой, Бог мой, Помо́щник мой, и упова́ю на Него́, Защи́титель мой, и рог спасе́ния моего́, и Засту́пник мой. Хваля́ призову́ Го́спода и от враг мои́х спасу́ся. Одержа́ша мя боле́зни сме́ртныя, и пото́цы беззако́ния смято́ша мя, боле́зни а́довы обыдо́ша мя, предвари́ша мя се́ти сме́ртныя. И внегда́ скорбе́ти ми, призва́х Го́спода, и к Бо́гу моему́ воззва́х, услы́ша от хра́ма Свята́го Своего́ глас мой, и вопль мой пред Ним вни́дет во у́ши Его́. И подви́жеся, и тре́петна бысть земля́, и основа́ния гор смято́шася и подвиго́шася, я́ко прогне́вася на ня Бог. Взы́де дым гне́вом Его́, и огнь от лица́ Его́ воспла́менится, у́глие возгоре́ся от Него́. И приклони́ небеса́, и сни́де, и мрак под нога́ма Его́. И взы́де на Херуви́мы, и лете́, лете́ на крилу́ ве́треню. И положи́ тму закро́в Свой, о́крест Его́ селе́ние Его́, темна́ вода́ во о́блацех возду́шных. От облиста́ния пред Ним о́блацы проидо́ша, град и у́глие о́гненное. И возгреме́ с Небесе́ Госпо́дь и Вы́шний даде́ глас Свой. Низпосла́ стре́лы и разгна́ я́, и мо́лнии умно́жи и смяте́ я́. И яви́шася исто́чницы водни́и, и откры́шася основа́ния вселе́нныя, от запреще́ния Твоего́, Го́споди, от дохнове́ния ду́ха гне́ва Твоего́. Низпосла́ с высоты́, и прия́т мя, восприя́т мя от вод мно́гих. Изба́вит мя от враго́в мои́х си́льных и от ненави́дящих мя, я́ко утверди́шася па́че мене́. Предвари́ша мя в день озлобле́ния моего́, и бысть Госпо́дь утверже́ние мое́. И изведе́ мя на широту́, изба́вит мя, я́ко восхоте́ мя. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю возда́ст ми. Я́ко сохрани́х пути́ Госпо́дни и не нече́ствовах от Бо́га моего́. Я́ко вся судьбы́ Его́ предо мно́ю и оправда́ния Его́ не отступи́ша от мене́. И бу́ду непоро́чен с Ним, и сохраню́ся от беззако́ния моего́. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю пред очи́ма Его́. С преподо́бным преподо́бен бу́деши, и с му́жем непови́нным непови́нен бу́деши, и со избра́нным избра́н бу́деши, и со стропти́вым разврати́шися. Я́ко Ты лю́ди смире́нныя спасе́ши и о́чи го́рдых смири́ши. Я́ко Ты просвети́ши свети́льник мой, Го́споди, Бо́же мой, просвети́ши тму мою́. Я́ко Тобо́ю изба́влюся от искуше́ния и Бо́гом мои́м прейду́ сте́ну. Бог мой, непоро́чен путь Его́, словеса́ Госпо́дня разжже́на, Защи́титель есть всех упова́ющих на Него́. Я́ко кто бог, ра́зве Го́спода? или́ кто бог, ра́зве Бо́га на́шего? Бог препоясу́яй мя си́лою, и положи́ непоро́чен путь мой. Соверша́яй но́зе мои́, я́ко еле́ни, и на высо́ких поставля́яй мя. Науча́яй ру́це мои́ на брань, и положи́л еси́ лук ме́дян мы́шца моя́. И дал ми еси́ защище́ние спасе́ния, и десни́ца Твоя́ восприя́т мя, и наказа́ние Твое́ испра́вит мя в коне́ц, и наказа́ние Твое́ то мя научи́т. Ушири́л еси́ стопы́ моя́ подо мно́ю, и не изнемого́сте плесне́ мои́. Пожену́ враги́ моя́, и пости́гну я́, и не возвращу́ся, до́ндеже сконча́ются. Оскорблю́ их, и не возмо́гут ста́ти, паду́т под нога́ма мои́ма. И препоя́сал мя еси́ си́лою на брань, спял еси́ вся востаю́щия на мя под мя. И враго́в мои́х дал ми еси́ хребе́т, и ненави́дящия мя потреби́л еси́. Воззва́ша, и не бе спаса́яй: ко Го́споду, и не услы́ша их. И истню́ я́ я́ко прах пред лице́м ве́тра, я́ко бре́ние путе́й погла́жду я́. Изба́виши мя от пререка́ния люде́й, поста́виши мя во главу́ язы́ков. Лю́дие, и́хже не ве́дех, рабо́таша ми. В слух у́ха послу́шаша мя. Сы́нове чужди́и солга́ша ми. Сы́нове чужди́и обетша́ша и охромо́ша от стезь свои́х. Жив Госпо́дь, и благослове́н Бог, и да вознесе́тся Бог спасе́ния моего́. Бог дая́й отмще́ние мне и покори́вый лю́ди под мя. Изба́витель мой от враг мои́х гневли́вых, от востаю́щих на мя вознесе́ши мя, от му́жа непра́ведна изба́виши мя. Сего́ ра́ди испове́мся Тебе́ во язы́цех, Го́споди, и и́мени Твоему́ пою́: велича́яй спасе́ния царе́ва, и творя́й ми́лость христу́ Своему́ Дави́ду, и се́мени его́ до ве́ка.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 18:
Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию, творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет твердь. День дни отрыга́ет глаго́л, и нощь но́щи возвеща́ет ра́зум. Не суть ре́чи, ниже́ словеса́, и́хже не слы́шатся гла́си их. Во всю зе́млю изы́де веща́ние их и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их. В со́лнце положи́ селе́ние Свое́, и Той, я́ко Жени́х исходя́й от черто́га Своего́, возра́дуется, я́ко Исполи́н тещи́ путь. От кра́я небесе́ исхо́д Его́, и сре́тение Его́ до кра́я небесе́, и несть и́же укры́ется теплоты́ Его́. Зако́н Госпо́день непоро́чен, обраща́яй ду́ши, свиде́тельство Госпо́дне ве́рно, умудря́ющее младе́нцы. Оправда́ния Госпо́дня пра́ва, веселя́щая се́рдце, за́поведь Госпо́дня светла́, просвеща́ющая о́чи. Страх Госпо́день чист, пребыва́яй в век ве́ка: судьбы́ Госпо́дни и́стинны, оправда́ны вку́пе, вожделе́нны па́че зла́та и ка́мене че́стна мно́га, и сла́ждша па́че ме́да и со́та. И́бо раб Твой храни́т я́, внегда́ сохрани́ти я́, воздая́ние мно́го. Грехопаде́ния кто разуме́ет? От та́йных мои́х очи́сти мя, и от чужди́х пощади́ раба́ Твоего́, а́ще не облада́ют мно́ю, тогда́ непоро́чен бу́ду и очи́щуся от греха́ вели́ка. И бу́дут во благоволе́ние словеса́ уст мои́х, и поуче́ние се́рдца моего́ пред Тобо́ю вы́ну, Го́споди, Помо́щниче мой и Изба́вителю мой.
Псало́м 19:
Услы́шит тя Госпо́дь в день печа́ли, защи́тит тя и́мя Бо́га Иа́ковля. По́слет ти по́мощь от Свята́го и от Сио́на засту́пит тя. Помяне́т вся́ку же́ртву твою́, и всесожже́ние твое́ ту́чно бу́ди. Даст ти Госпо́дь по се́рдцу твоему́ и весь сове́т твой испо́лнит. Возра́дуемся о спасе́нии твое́м и во и́мя Го́спода Бо́га на́шего возвели́чимся. Испо́лнит Госпо́дь вся проше́ния твоя́. Ны́не позна́х, я́ко спасе́ Госпо́дь христа́ Своего́, услы́шит его́ с Небесе́ Свята́го Своего́, в си́лах спасе́ние десни́цы Его́. Си́и на колесни́цах, и си́и на ко́нех, мы же во и́мя Го́спода Бо́га на́шего призове́м. Ти́и спя́ти бы́ша и падо́ша, мы же воста́хом и испра́вихомся. Го́споди, спаси́ царя́ и услы́ши ны, во́ньже а́ще день призове́м Тя.
Псало́м 20:
Го́споди, си́лою Твое́ю возвесели́тся царь и о спасе́нии Твое́м возра́дуется зело́. Жела́ние се́рдца его́ дал еси́ ему́, и хоте́ния устну́ его́ не́си лиши́л его́. Я́ко предвари́л еси́ его́ благослове́нием благосты́нным, положи́л еси́ на главе́ его́ вене́ц от ка́мене че́стна. Живота́ проси́л есть у Тебе́, и дал еси́ ему́ долготу́ дний во век ве́ка. Ве́лия сла́ва его́ спасе́нием Твои́м, сла́ву и велеле́пие возложи́ши на него́. Я́ко да́си ему́ благослове́ние во век ве́ка, возвесели́ши его́ ра́достию с лице́м Твои́м. Я́ко царь упова́ет на Го́спода, и ми́лостию Вы́шняго не подви́жится. Да обря́щется рука́ Твоя́ всем враго́м Твои́м, десни́ца Твоя́ да обря́щет вся ненави́дящия Тебе́. Я́ко положи́ши их я́ко пещь о́гненную во вре́мя лица́ Твоего́, Госпо́дь гне́вом Свои́м смяте́т я́, и снесть их огнь. Плод их от земли́ погуби́ши, и се́мя их от сыно́в челове́ческих. Я́ко уклони́ша на Тя зла́я, помы́слиша сове́ты, и́хже не возмо́гут соста́вити. Я́ко положи́ши я́ хребе́т, во избы́тцех Твои́х угото́виши лице́ их. Вознеси́ся, Го́споди, си́лою Твое́ю, воспое́м и пое́м си́лы Твоя́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 21:
Бо́же, Бо́же мой, вонми́ ми, вску́ю оста́вил мя еси́? Дале́че от спасе́ния моего́ словеса́ грехопаде́ний мои́х. Бо́же мой, воззову́ во дни, и не услы́шиши, и в нощи́, и не в безу́мие мне. Ты же во Святе́м живе́ши, хвало́ Изра́илева. На Тя упова́ша отцы́ на́ши, упова́ша и изба́вил еси́ я́. К Тебе́ воззва́ша, и спасо́шася, на Тя упова́ша, и не постыде́шася. Аз же есмь червь, а не челове́к, поноше́ние челове́ков и уничиже́ние люде́й. Вси ви́дящии мя поруга́ша ми ся, глаго́лаша устна́ми, покива́ша главо́ю: упова́ на Го́спода, да изба́вит его́, да спасе́т его́, я́ко хо́щет его́. Я́ко Ты еси́ исто́ргий мя из чре́ва, упова́ние мое́ от сосцу́ ма́тере моея́. К Тебе́ приве́ржен есмь от ложе́сн, от чре́ва ма́тере моея́ Бог мой еси́ Ты. Да не отсту́пиши от мене́, я́ко скорбь близ, я́ко несть помога́яй ми. Обыдо́ша мя тельцы́ мно́зи, юнцы́ ту́чнии одержа́ша мя. Отверзо́ша на мя уста́ своя́, я́ко лев восхища́яй и рыка́яй. Я́ко вода́ излия́хся, и разсы́пашася вся ко́сти моя́, бысть се́рдце мое́ я́ко воск, та́яй посреде́ чре́ва моего́. И́зсше я́ко скуде́ль кре́пость моя́, и язы́к мой прильпе́ горта́ни моему́, и в персть сме́рти свел мя еси́. Я́ко обыдо́ша мя пси мно́зи, сонм лука́вых одержа́ша мя, ископа́ша ру́це мои́ и но́зе мои́. Исчето́ша вся ко́сти моя́, ти́и же смотри́ша и презре́ша мя. Раздели́ша ри́зы моя́ себе́, и о оде́жди мое́й мета́ша жре́бий. Ты же, Го́споди, не удали́ по́мощь Твою́ от мене́, на заступле́ние мое́ вонми́. Изба́ви от ору́жия ду́шу мою́, и из руки́ пе́сии единоро́дную мою́. Спаси́ мя от уст льво́вых и от рог единоро́жь смире́ние мое́. Пове́м и́мя Твое́ бра́тии мое́й, посреде́ це́ркве воспою́ Тя. Боя́щиися Го́спода, восхвали́те Его́, все се́мя Иа́ковле, просла́вите Его́, да убои́тся же от Него́ все се́мя Изра́илево. Я́ко не уничижи́, ниже́ негодова́ моли́твы ни́щаго, ниже́ отврати́ лице́ Свое́ от мене́, и егда́ воззва́х к Нему́, услы́ша мя. От Тебе́ похвала́ моя́, в це́ркви вели́цей испове́мся Тебе́, моли́твы моя́ возда́м пред боя́щимися Его́. Ядя́т убо́зии и насы́тятся, и восхва́лят Го́спода взыска́ющии Его́, жива́ бу́дут сердца́ их в век ве́ка. Помяну́тся и обратя́тся ко Го́споду вси концы́ земли́, и покло́нятся пред Ним вся оте́чествия язы́к. Я́ко Госпо́дне есть ца́рствие, и Той облада́ет язы́ки. Ядо́ша и поклони́шася вси ту́чнии земли́, пред Ним припаду́т вси низходя́щии в зе́млю, и душа́ моя́ Тому́ живе́т. И се́мя мое́ порабо́тает Ему́, возвести́т Го́сподеви род гряду́щий. И возвестя́т пра́вду Его́ лю́дем ро́ждшимся, я́же сотвори́ Госпо́дь.
Псало́м 22:
Госпо́дь пасе́т мя, и ничто́же мя лиши́т. На ме́сте зла́чне, та́мо всели́ мя, на воде́ поко́йне воспита́ мя. Ду́шу мою́ обрати́, наста́ви мя на стези́ пра́вды, и́мене ра́ди Своего́. А́ще бо и пойду́ посреде́ се́ни сме́ртныя, не убою́ся зла, я́ко Ты со мно́ю еси́, жезл Твой и па́лица Твоя́, та мя уте́шиста. Угото́вал еси́ предо мно́ю трапе́зу сопроти́в стужа́ющим мне, ума́стил еси́ еле́ом главу́ мою́, и ча́ша Твоя́ упоява́ющи мя, я́ко держа́вна. И ми́лость Твоя́ пожене́т мя вся дни живота́ моего́, и е́же всели́ти ми ся в дом Госпо́день, в долготу́ дний.
Псало́м 23:
Госпо́дня земля́, и исполне́ние ея́, вселе́нная и вси живу́щии на ней. Той на моря́х основа́л ю есть, и на река́х угото́вал ю есть. Кто взы́дет на го́ру Госпо́дню? или́ кто ста́нет на ме́сте святе́м Его́? Непови́нен рука́ма и чист се́рдцем, и́же не прия́т всу́е ду́шу свою́, и не кля́тся ле́стию и́скреннему своему́. Сей прии́мет благослове́ние от Го́спода, и ми́лостыню от Бо́га, Спа́са своего́. Сей род и́щущих Го́спода, и́щущих лице́ Бо́га Иа́ковля. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь кре́пок и си́лен, Госпо́дь си́лен в бра́ни. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь сил, Той есть Царь сла́вы.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 4, подо́бен: «Удиви́ся Ио́сиф...»:
С го́рних высо́т сшед Гаврии́л,/ и к ка́меню присту́пль, иде́же Ка́мень жи́зни,/ белонося́й взыва́ше к пла́чущим:/ преста́ните вы от рыда́ния во́пля,/ име́ющия и ны́не ми́лостивное:/ Его́же бо и́щете пла́чуще,/ дерза́йте, я́ко вои́стинну воста́л есть./ Те́мже возопи́йте апо́столом,// я́ко воскре́се Госпо́дь.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,/ пове́м вся чудеса́ Твоя́.
Во́льным Твои́м сове́том Крест претерпе́л еси́, Спа́се,/ и во гро́бе но́ве положи́ша Тя челове́цы сме́ртнии,/ сло́вом концы́ соста́вльшаго./ Те́мже свя́зан бысть чу́ждий, смерть лю́то пленя́шеся,/ и су́щии во а́де вси взыва́ху живоно́сному воста́нию Твоему́:// Христо́с воскре́се, Жизнода́вец пребыва́яй во ве́ки.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Удиви́ся Ио́сиф, е́же па́че естества́ зря,/ и внима́ше мы́слию и́же на руно́ дождь,/ в безсе́менном зача́тии Твое́м, Богоро́дице,/ купину́ огне́м неопали́мую, жезл Ааро́нов прозя́бший,/ и свиде́тельствуя обру́чник Твой и храни́тель, свяще́нником взыва́ше:// Де́ва ражда́ет, и по рождестве́ па́ки Де́вою пребыва́ет.
После кафизм:
Полиеле́й: [4]
Хор: Хвали́те И́мя Госпо́дне, хвали́те, раби́ Го́спода.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Благослове́н Госпо́дь от Сио́на, живы́й во Иерусали́ме.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко Благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Бо́гу Небе́сному, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Тропари́ воскре́сные, глас 5:
Хор: Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
А́нгельский собо́р удиви́ся,/ зря́ Тебе́ в ме́ртвых вмени́вшася,/ сме́ртную же, Спа́се, кре́пость разори́ша,/ и с Собо́ю Ада́ма воздви́гша,// и от а́да вся свобо́ждша.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Почто́ ми́ра с ми́лостивными слеза́ми,/ о учени́цы растворя́ете?/ Блиста́яйся во гро́бе А́нгел/ мироно́сицам веща́ше:/ ви́дите вы гроб и уразуме́йте,// Спас бо воскре́се от гро́ба.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Зело́ ра́но мироно́сицы теча́ху/ ко гро́бу Твоему́ рыда́ющия,/ но предста́ к ним А́нгел, и рече́:/ рыда́ния вре́мя преста́, не пла́чите,// воскресе́ние же апо́столом рцы́те.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Мироно́сицы жены́, с ми́ры прише́дша/ ко гро́бу Твоему́, Спа́се, рыда́ху,/ А́нгел же к ним рече́, глаго́ля:/ что с ме́ртвыми Жива́го помышля́ете?// Я́ко Бог бо воскре́се от гро́ба.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху/
Поклони́мся Отцу́,/ и Его́ Сы́нови, и Свято́му Ду́ху,/ Святе́й Тро́ице во еди́ном существе́, с Серафи́мы зову́ще:/ Свят, Свят, Свят еси́, Го́споди.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./
Жизнода́вца ро́ждши,/ греха́, Де́во, Ада́ма изба́вила еси́,/ ра́дость же Е́ве в печа́ли ме́сто подала́ еси́;/ па́дшия же от жи́зни/ к сей напра́ви,// из Тебе́ воплоти́выйся Бог и Челове́к.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа,// сла́ва Тебе́, Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благослови́ся И́мя Твое́ и просла́вися Ца́рство Твое́, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ипакои́, глас 4:
Я́же Твоего́ пресла́внаго воста́ния, предте́кшия мироно́сицы,/ апо́столом пропове́даху Христе́,/ я́ко воскре́сл еси́ я́ко Бог,// подая́ ми́рови ве́лию ми́лость.
Степе́нна, глас 4:
1 антифо́н:
Хор: От ю́ности моея́/ мно́зи бо́рют мя стра́сти,/ но Сам мя заступи́,// и спаси́, Спа́се мой. (Дважды)
Ненави́дящии Сио́на,/ посрами́теся от Го́спода,/ я́ко трава́ бо огне́м// бу́дете изсо́хше. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ вся́ка душа́ живи́тся,/ и чистото́ю возвыша́ется,// светле́ется Тро́йческим Еди́нством священнота́йне.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ вся́ка душа́ живи́тся,/ и чистото́ю возвыша́ется,// светле́ется Тро́йческим Еди́нством священнота́йне.
2 антифо́н:
Хор: Воззва́х Тебе́ Го́споди те́пле,/ из глубины́ души́ моея́,/ и мне да бу́дут на послуша́ние// Боже́ственная Твоя́ ушеса́. (Дважды)
На Го́спода наде́жду всяк кто стяжа́в,// вы́шший есть всех скорбя́щих. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ то́чатся благода́тныя струи́,/ напая́юще вся́ку тварь// ко оживле́нию.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ то́чатся благода́тныя струи́,/ напая́юще вся́ку тварь// ко оживле́нию.
3 антифо́н:
Хор: Се́рдце мое́/ к Тебе́, Сло́ве, да возвы́сится,/ и да ничто́же услади́т мя// от мирски́х красо́т на сла́бость. (Дважды)
К ма́тери свое́й/ я́коже и́мать кто любо́вь,/ ко Го́споду те́пльше// любле́нием до́лжни есмы́. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом/ богове́дения бога́тство,/ зре́ния, и прему́дрости:// вся бо в сем оте́ческая веле́ния сло́во открыва́ет.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом/ богове́дения бога́тство,/ зре́ния, и прему́дрости:// вся бо в сем оте́ческая веле́ния сло́во открыва́ет.
Проки́мен и чте́ние Ева́нгелия:
Диакон: Во́нмем. Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас четве́ртый: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Хор: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Бо́же, уши́ма на́шима услы́шахом, и отцы́ на́ши возвести́ша нам.
Хор: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/ и изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Воскресни́, Го́споди, помози́ нам/
Хор: И изба́ви нас и́мене Твоего́ ра́ди.
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Я́ко Свят еси́ Бо́же наш и во святы́х почива́еши и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́, хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Вся́кое дыха́ние.
Хор: Да хва́лит Го́спода.
Диакон: И о сподо́битися нам слы́шанию Свята́го Ева́нгелия, Го́спода Бо́га мо́лим.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Прему́дрость, про́сти, услы́шим Свята́го Ева́нгелия.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Иерей: От Иоа́нна Свята́го Ева́нгелия чте́ние.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Диакон: Во́нмем.
Ева́нгелие у́треннее воскре́сное 7-е (Ин., зач.63: гл.20, стт.1-10):
Иерей: Во вре́мя о́но, во еди́ну от суббо́т, Мари́я Магдали́на прии́де зау́тра, еще́ су́щи тме, на гроб, и ви́де ка́мень взят от гро́ба. Тече́ у́бо и прии́де к Си́мону Петру́, и к друго́му ученику́, его́же любля́ше Иису́с, и глаго́ла и́ма: взя́ша Го́спода от гро́ба, и не вем, где положи́ша Его́. Изы́де же Петр и други́й учени́к, и идя́ста ко гро́бу. Теча́ста же о́ба вку́пе: и други́й учени́к тече́ скоре́е Петра́, и прии́де пре́жде ко гро́бу. И прини́к ви́де ри́зы лежа́ща, оба́че не вни́де. Прии́де же Си́мон Петр в след его́, и вни́де во гроб, и ви́де ри́зы еди́ны лежа́ща. И суда́рь, и́же бе на главе́ Его́, не с ри́зами лежа́щь, но осо́бь свит на еди́ном ме́сте. Тогда́ у́бо вни́де и други́й учени́к, прише́дый пре́жде ко гро́бу, и ви́де, и ве́рова. Не у бо ве́дяху Писа́ния, я́ко подоба́ет Ему́ из ме́ртвых воскре́снути. Идо́ста же па́ки к себе́ ученика́.
В первый же день недели Мария Магдалина приходит ко гробу рано, когда было еще темно, и видит, что камень отвален от гроба.
Итак, бежит и приходит к Симону Петру и к другому ученику, которого любил Иисус, и говорит им: унесли Господа из гроба, и не знаем, где положили Его.
Тотчас вышел Петр и другой ученик, и пошли ко гробу.
Они побежали оба вместе; но другой ученик бежал скорее Петра, и пришел ко гробу первый.
И, наклонившись, увидел лежащие пелены; но не вошел во гроб.
Вслед за ним приходит Симон Петр, и входит во гроб, и видит одни пелены лежащие,
и плат, который был на главе Его, не с пеленами лежащий, но особо свитый на другом месте.
Тогда вошел и другой ученик, прежде пришедший ко гробу, и увидел, и уверовал.
Ибо они еще не знали из Писания, что Ему надлежало воскреснуть из мертвых.
Итак, ученики опять возвратились к себе.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Воскре́сная песнь по Ева́нгелии, глас 6:
Хор: Воскресе́ние Христо́во ви́девше,/ поклони́мся Свято́му Го́споду Иису́су,/ еди́ному безгре́шному,/ Кресту́ Твоему́ покланя́емся, Христе́,/ и свято́е Воскресе́ние Твое́ пое́м и сла́вим:/ Ты бо еси́ Бог наш,/ ра́зве Тебе́ ино́го не зна́ем,/ и́мя Твое́ имену́ем./ Прииди́те вси ве́рнии,/ поклони́мся Свято́му Христо́ву Воскресе́нию:/ се бо прии́де Кресто́м ра́дость всему́ ми́ру./ Всегда́ благословя́ще Го́спода,/ пое́м Воскресе́ние Его́:/ распя́тие бо претерпе́в,// сме́ртию смерть разруши́. (Трижды)
Псало́м 50:
Чтец: Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя. Я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х, и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х и победи́ши, внегда́ суди́ти Ти. Се бо в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо и́стину возлюби́л еси́, безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся, омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие, возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х, и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́, и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́, и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́, возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо, всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н, се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския, тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая: тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
После 50 псалма:
Глас 6:
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху./ Моли́твами апо́столов,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./ Моли́твами Богоро́дицы,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
Поми́луй мя, Бо́же,/ по вели́цей ми́лости Твое́й,/ и по мно́жеству щедро́т Твои́х// очи́сти беззако́ние мое́.
Стихира воскресная, глас 6:
Стихира: Воскре́с Иису́с от гро́ба,/ я́коже прорече́,/ даде́ нам живо́т ве́чный// и ве́лию ми́лость.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и свята́го имяре́к, егоже есть храм и егоже есть день) и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Иерей: Ми́лостию и щедро́тами и человеколю́бием единоро́днаго Твоего́ Сы́на, с Ни́мже благослове́н еси́, со Пресвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Кано́н: (В приходской практике сокращается)
Песнь 1:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Воскресе́ния день,/ просвети́мся, лю́дие./ Па́сха, Госпо́дня Па́сха:/ от сме́рти бо к жи́зни,/ и от земли́ к небеси́,/ Христо́с Бог нас преведе́,// побе́дную пою́щия. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Очи́стим чу́вствия, и у́зрим/ непристу́пным све́том/ Воскресе́ния, Христа́/ блиста́ющася,/ и ра́дуйтеся, реку́ща,/ я́сно да услы́шим,// побе́дную пою́ще.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Небеса́ у́бо досто́йно да веселя́тся,/ земля́ же да ра́дуется,/ да пра́зднует же мир,/ ви́димый же весь и неви́димый:/ Христо́с бо воста́,// весе́лие ве́чное.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Умерщвле́ния преде́л сломи́ла еси́,/ ве́чную жизнь ро́ждшая Христа́,/ из гро́ба возсия́вшаго днесь,/ Де́во Всенепоро́чная,// и мир просвети́вшаго.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Воскре́сшаго ви́девши Сы́на Твоего́ и Бо́га,/ ра́дуйся со апо́столы Богоблагода́тная Чи́стая:/ и е́же ра́дуйся пе́рвее,/ я́ко всех ра́дости вина́, восприя́ла еси́,// Богома́ти Всенепоро́чная.
Кано́н Преполове́ния второ́й, глас 8:
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Язы́цы восплещи́те, евре́и воспла́чите,/ животода́вец бо Христо́с, у́зы а́довы расто́рже,/ и ме́ртвыя воскреси́, и неду́ги исцели́ сло́вом:// Сей есть Бог наш, да́вый жизнь ве́рующим во и́мя Его́.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Чу́до показа́л еси́, во́ду в вино́ преше́дшую,/ во Еги́пте ре́ки преложи́вый, Влады́ко, в кровь,/ и ме́ртвыя воскреси́л еси́, зна́мение сие́ второ́е сконча́в./ Сла́ва, Спа́се, несказа́нному Твоему́ сове́ту:// сла́ва истоща́нию Твоему́, и́мже обнови́л еси́ нас.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Струя́ приснотеку́щая сый, Го́споди, жи́зни и́стинныя,/ Ты еси́ воскресе́ние на́ше,/ хотя́ труди́лся еси́, Спа́се мой,/ и во́лею вжада́лся еси́, зако́ном естества́ повину́яся,// и в Сиха́рь шед пло́тию, воды́ проси́л еси́ у самаряны́ни пи́ти.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Еди́на вмести́ла еси́ Зижди́теля Твоего́, Богороди́тельнице, во чре́ве,/ и пло́тию родила́ еси́ неизрече́нно,/ и Де́ва пребыла́ еси́, ничто́же де́вству оскверни́вшуся.// Сего́, Чи́стая, я́ко Сы́на Твоего́ и Бо́га непреста́нно моли́ о ста́де Твое́м при́сно.
Кано́н Неде́ли о самаряны́не, глас 4:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Погребе́нный воста́, Собо́ю воздви́же род челове́ческий:/ да ра́дуется тварь вся,// и мы́сленнии днесь о́блацы да кропя́т пра́вду я́ве.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Покрыва́яй вода́ми превы́спренняя, Го́споди, вода́ жи́зни сый,/ самаряны́ни, прося́щей Твоея́ честны́я воды́,// по́дал еси́ разуме́вшей благоутро́бие Твое́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: О Тро́ице, ве́рою Тя чи́стою сла́вящих,/ О́тче, Сы́не и Ду́ше,/ я́ко Творе́ц всех спаса́й,// и очище́ние да́руй нам грехо́в, я́ко Преблаги́й.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Ра́дуйся, престо́ле о́гненный./ Ра́дуйся, све́щниче всезлаты́й./ Ра́дуйся, Све́та о́блаче./ Ра́дуйся, пала́то Сло́ва, и у́мная трапе́зо,// хлеб жи́зни досто́йно Христа́ носи́вшая.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Воскресе́ния день,/ просвети́мся, лю́дие./ Па́сха, Госпо́дня Па́сха:/ от сме́рти бо к жи́зни,/ и от земли́ к небеси́,/ Христо́с Бог нас преведе́,// побе́дную пою́щия.
Песнь 3:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Прииди́те, пи́во пие́м но́вое,/ не от ка́мене непло́дна чудоде́емое,/ но нетле́ния исто́чник/ из гро́ба одожди́вша Христа́,// в Не́мже утвержда́емся. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Ны́не вся испо́лнишася све́та,/ не́бо же и земля́, и преиспо́дняя:/ да пра́зднует у́бо вся тварь/ воста́ние Христо́во,// в не́мже утвержда́ется.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Вчера́ спогребо́хся Тебе́ Христе́,/ совостаю́ днесь/ воскре́сшу Тебе́,/ сраспина́хся Тебе́ вчера́,// Сам мя спросла́ви Спа́се во Ца́рствии Твое́м.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: На нетле́нную жизнь прихожду́ днесь/ бла́гостию ро́ждшагося из Тебе́, Чи́стая,// и всем конце́м свет облиста́вшаго.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Бо́га, Его́же родила́ еси́ пло́тию,/ из ме́ртвых, я́коже рече́,/ воста́вша ви́девши, Чи́стая, лику́й,// и Сего́ я́ко Бо́га Пречи́стая возвелича́й.
Кано́н Преполове́ния второ́й, глас 8:
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Не и́же на лице́ суд суди́те, иуде́е, уча́ глаго́лаше Влады́ка,/ егда́ прии́де во святи́лище, я́коже пи́сано есть,// преполови́вшуся зако́нному пра́зднику.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Не и́же на лице́ суд суди́те, иуде́е:/ Христо́с бо прии́де,// Его́же нарица́ху проро́цы от Сио́на гряду́ща и мир взыва́юща.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: А́ще и словесе́м не ве́руете, иуде́е, дело́м ве́руйте Влады́ки:/ что прельща́етеся, отмета́ющеся Свята́го,// Его́же написа́ в зако́не Моисе́й?
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Еди́н от Тро́ицы сый быв, плоть ви́делся еси́,/ не прело́жь, Го́споди, существа́,/ ниже́ опали́в Ро́ждшия нетле́нное чре́во,// Бог сый весь и огнь.
Кано́н Неде́ли о самаряны́не, глас 4:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Что чудите́ся? Что во гро́бе вы и́щете с ми́ром, жены́, Влады́ку?/ Воста́, и мир совоздви́же,// А́нгел блиста́яйся мироно́сицам веща́ше.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Жизнь сый, Го́споди, и исто́чник безсме́ртия,/ сел еси́ при исто́чнице, Ще́дре,// и Твои́х прему́дрых вод испо́лнил еси́ самаряны́ню прося́щую, и пою́щую Тя.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Еди́н над все́ми в Тро́ице Бог пое́тся,/ Оте́ц и Сын и Боже́ственный Дух,/ Его́же стра́хом сла́вят небе́снии чи́нове, я́сно вопию́ще:// Свят, Свят, Свят еси́ Го́споди.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Несказа́нно заче́нши во утро́бе Твое́й всех Бо́га, Де́во Ма́ти,/ па́че мы́сли и сло́ва родила́ еси́,// пребы́вши Де́ва я́ко пре́жде рождества́, Богоневе́сто.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Прииди́те, пи́во пие́м но́вое,/ не от ка́мене непло́дна чудоде́емое,/ но нетле́ния исто́чник/ из гро́ба одожди́вша Христа́,// в Не́мже утвержда́емся.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Ты еси́ Бог наш и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к Преполове́ния, глас 4, подо́бен: «Вознесы́йся...»:
Пра́зднику зако́нному преполовля́ющуся,/ всех Тво́рче и Влады́ко,/ к предстоя́щим глаго́лал еси́, Христе́ Бо́же:/ прииди́те и почерпи́те во́ду безсме́ртия./ Те́мже Тебе́ припа́даем и ве́рно вопие́м:/ щедро́ты Твоя́ да́руй нам,// Ты бо еси́ Исто́чник жи́зни на́шея.
И́кос:
Олядене́вшую мою́ ду́шу прегреше́ний беззако́ньми,/ тече́ньми Твои́х крове́й напо́й,/ и покажи́ плодоно́сну доброде́тельми:/ Ты бо рекл еси́ всем, е́же приходи́ти к Тебе́, Сло́ве Бо́жий Всесвяты́й,/ и во́ду нетле́ния почерпа́ти, живу́ю же и очища́ющую грехи́,/ пою́щих сла́вное и Боже́ственное Твое́ воста́ние,/ подая́, Благи́й, с высоты́ сше́дшую вои́стинну ученико́м Твои́м Ду́ха кре́пость,/ Тебе́ Бо́га ве́дущим:// Ты бо еси́ исто́чник жи́зни на́шея.
Седа́лен Неде́ли о самаряны́ни, глас 4, подо́бен: «Вознесы́йся...»:
Да ра́дуется Не́бо, да ликовству́ют земна́я,/ я́ко Христо́с от Де́вы яви́вся я́ко Челове́к,/ изба́ви из истле́ния все челове́чество Свое́ю сме́ртию:/ чудесы́ же возсия́вый жене́ самаряны́не воды́ прося́щей,// подае́т исто́чник исцеле́ний, я́ко еди́н безсме́ртен.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Седа́лен Преполове́ния, глас 4:
Прему́дрости пода́телю и Влады́ко,/ пра́зднику зако́нному предста́л еси́,/ во святи́лищи сед учи́л еси́, глаго́ля си́це всем:/ гряди́те, жа́ждущии, пи́йте во́ду, ю́же Аз ны́не подаю́,// е́юже жи́зни от Бо́га и пи́щи наслади́теся вси челове́цы.
Песнь 4:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: На Боже́ственней стра́жи/ богоглаго́ливый Авваку́м/ да ста́нет с на́ми, и пока́жет/ светоно́сна А́нгела,/ я́сно глаго́люща:/ днесь спасе́ние ми́ру,/ я́ко воскре́се Христо́с,// я́ко всеси́лен. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Му́жеский у́бо пол,/ я́ко разве́рзый де́вственную утро́бу,/ яви́ся Христо́с:/ я́ко челове́к же,/ А́гнец нарече́ся:/ непоро́чен же,/ я́ко невку́сен скве́рны,/ на́ша Па́сха,/ и я́ко Бог и́стинен// соверше́н рече́ся.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Я́ко единоле́тный а́гнец,/ благослове́нный нам вене́ц Христо́с,/ во́лею за всех закла́н бысть,/ Па́сха чисти́тельная,/ и па́ки из гро́ба кра́сное// пра́вды нам возсия́ Со́лнце.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Созда́вый Ада́ма, Твоего́ пра́отца, Чи́стая,/ зи́ждется от Тебе́,/ и сме́ртное жили́ще разори́ Свое́ю сме́ртию днесь,/ и озари́ вся// боже́ственными блиста́ньми воскресе́ния.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Его́же родила́ еси́ Христа́,/ прекра́сно из ме́ртвых возсия́вша, Чи́стая, зря́щи,/ до́брая и непоро́чная в жена́х и кра́сная,/ днесь во спасе́ние всех,// со апо́столы ра́дующися, Того́ прославля́й.
Кано́н Преполове́ния второ́й, глас 8:
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: А́ще месси́и подоба́ет приити́,/ Месси́а же Христо́с есть, беззако́ннии, что не ве́руете Ему́?/ Се прии́де, и свиде́тельствует, я́же Той твори́т:// во́ду вино́ сотвори́, разсла́бленнаго сло́вом стягну́.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Не разуме́юще писа́ний, прельща́етеся вси вы, евре́и беззако́ннии:/ вои́стинну бо прии́де Христо́с, и всех просвети́,/ и в вас показа́ мно́гая зна́мения и чудеса́,// и всу́е отрица́етеся и́стиннаго живота́.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Еди́но де́ло показа́х вам, и вси уже́ дивите́ся, взыва́ше иуде́ем Христо́с. Вы обре́зуете и в суббо́ту челове́ка, рече́,/ Мене́ же что оклевета́ете про́чее,// воздви́гшаго сло́вом разсла́бленнаго?
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Дела́ сотвори́х мно́гая, и ко́его ра́ди де́ла ка́мением биете́ Мя?/ Иуде́ем Христо́с, облича́я, взыва́ше:/ еда́ зане́ челове́ка здра́ва всего́ сло́вом сотвори́х,// не суди́те на лице́ челове́цы.
Кано́н Неде́ли о самаряны́не, глас 4:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Небеса́ да веселя́тся, да пра́зднует тварь вся,// воста́ Госпо́дь, и яви́ся всем прему́дрым апо́столом Свои́м.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Самаряны́ни, Го́споди, проси́вшей пода́л еси́ во́ду, ве́дение держа́вы Твоея́:// те́мже во ве́ки не вжа́ждет воспева́ющи Тя.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: О Тро́ице пресу́щная,/ О́тче, и Сло́ве, и Боже́ственный Ду́ше,/ единоси́льне, собезнача́льне!// Спаси́ нас всех, ве́рою воспева́ющих Тя.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Неопали́мую купину́ Тя законоположи́тель зря́ше дре́вле,/ Дании́л же го́ру святу́ю смотря́ше,// еди́на Де́во Ма́ти Влады́чице.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: На Боже́ственней стра́жи/ богоглаго́ливый Авваку́м/ да ста́нет с на́ми, и пока́жет/ светоно́сна А́нгела,/ я́сно глаго́люща:/ днесь спасе́ние ми́ру,/ я́ко воскре́се Христо́с,// я́ко всеси́лен.
Песнь 5:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: У́тренюем у́треннюю глубоку́,/ и вме́сто ми́ра песнь принесе́м Влады́це,/ и Христа́ у́зрим/ пра́вды Со́лнце,// всем жизнь возсия́юща. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Безме́рное Твое́ благоутро́бие,/ а́довыми у́зами содержи́мии зря́ще,/ к све́ту идя́ху, Христе́,/ весе́лыми нога́ми,// Па́сху хва́ляще ве́чную.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Присту́пим свещено́снии,/ исходя́щу Христу́ из гро́ба, я́ко жениху́,/ и спра́зднуем любопра́зднственными чи́нми// Па́сху Бо́жию спаси́тельную.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Просвеща́ется боже́ственными луча́ми и живоно́сными/ воскресе́ния Сы́на Твоего́,/ Богома́ти Пречи́стая,// и ра́дости исполня́ется благочести́вых собра́ние.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Не разве́рзл еси́ врата́ де́вства в воплоще́нии,/ гро́ба не разруши́л еси́ печа́тей, Царю́ созда́ния:// отону́дуже воскре́сшаго Тя зря́щи, Ма́ти, ра́довашеся.
Кано́н Преполове́ния второ́й, глас 8:
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Чудесы́ украси́л еси́ апо́столы Твоя́,/ дивесы́ возвели́чил еси́ ученики́,// во всем ми́ре просла́вил, Спа́се наш, и дав им Ца́рствие Твое́.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Вся просвети́ша земли́ концы́ ученицы́, чудесы́ и уче́ньми,// и разли́чными о́бразы сло́во пропове́давше, Христе́ Спа́се, Ца́рствия Твоего́.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Хвалу́ возсыла́ем Ца́рствию Твоему́, пе́ние же Тебе́ прино́сим,// нас ра́ди на земли́ яви́вшемуся, и мир просвети́вшему, и Ада́ма воззва́вшему.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Бысть чре́во Твое́ свята́я трапе́за, иму́щая небе́сный хлеб,/ от него́же всяк яды́й не умира́ет,// я́коже рече́ всех, Богороди́тельнице, Пита́тель.
Кано́н Неде́ли о самаряны́не, глас 4:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Смерть умертви́ся, ад плени́ся,/ су́щии во у́зах свободи́шася Христо́вым Воскресе́нием,// возра́дуимся и рука́ми воспле́щим, пра́зднующе све́тло.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Исто́чник сый, Го́споди, жи́зни,/ во́ду оставле́ния и разуме́ния дарова́л еси́,/ жене́ проси́вшей дре́вле, самаряны́не.// Те́мже воспева́ем неизрече́нныя щедро́ты Твоя́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Еди́ницу триипоста́сную, Тро́ицу Единосу́щную,/ Отца́, Сло́ва, и Ду́ха Свята́го,/ неразде́льна Естество́м Бо́га еди́наго почита́ем,// Творца́ и Го́спода и Влады́ку всех.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Тя, дверь непроходи́мую, и село́ невозде́ланное/ и ковче́г, ма́нну нося́щий, и ру́чку, и све́щник,// и кади́льницу невеще́ственнаго у́гля имену́ем, Чи́стая.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: У́тренюем у́треннюю глубоку́,/ и вме́сто ми́ра песнь принесе́м Влады́це,/ и Христа́ у́зрим/ пра́вды Со́лнце,// всем жизнь возсия́юща.
Песнь 6:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Снизше́л еси́ в преиспо́дняя земли́,/ и сокруши́л еси́ вереи́ ве́чныя,/ содержа́щия свя́занныя, Христе́,/ и тридне́вен, я́ко от ки́та Ио́на,// воскре́сл еси́ от гро́ба. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Сохрани́в це́ла зна́мения Христе́,/ воскре́сл еси́ от гро́ба,/ ключи́ Де́вы не вреди́вый в рождестве́ Твое́м,// и отве́рзл еси́ нам ра́йския две́ри.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Спа́се мой,/ живо́е же и неже́ртвенное заколе́ние,/ я́ко Бог Сам Себе́/ во́лею приве́д Отцу́,/ совоскреси́л еси́ всеро́днаго Ада́ма,// воскре́с от гро́ба.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Возведе́ся дре́вле держи́мое сме́ртию и тле́нием,/ воплоти́вшимся от Твоего́ пречи́стаго чре́ва,/ к нетле́нней и присносу́щней жи́зни,// Богоро́дице Де́во.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Сни́де в преиспо́дняя земли́,/ в ложесна́ Твоя́, Чи́стая, сше́дый,/ и всели́выйся и воплоти́выйся па́че ума́,/ и воздви́же с Собо́ю Ада́ма,// воскре́с от гро́ба.
Кано́н Преполове́ния второ́й, глас 8:
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Вся содержа́й концы́, возше́л еси́, Иису́се,/ и учи́л еси́ во святи́лищи наро́ды сло́ву и́стины,// пра́зднику преполови́вшуся, я́коже Иоа́нн вопие́т.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Де́ло О́тчее соверши́л еси́,/ де́лы уве́рил еси́ словеса́ Твоя́,/ исцеле́ния соверша́я Спа́се, и зна́мения,// разсла́бленнаго исправля́я, прокаже́нныя очища́я, и ме́ртвыя воскреша́я.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Безнача́льный Сын нача́ло бысть прие́м,/ е́же по нам вочелове́чися,/ и посреде́ пра́здника уча́ше, глаго́ля:// притецы́те ко исто́чнику приснотеку́щему, жизнь почерпи́те.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Де́ву по рождестве́ пое́м Тя,/ Де́ву и Ма́терь сла́вим Тебе́ еди́ну,/ Чи́стая Богоневе́сто Отрокови́це,// из Тебе́ бо вои́стинну Бог воплоти́ся, обнови́в нас.
Кано́н Неде́ли о самаряны́не, глас 4:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Что пла́чете? Что но́сите я́ко сме́ртному жены́ ми́ра?/ Воста́ Христо́с,/ вопия́ше дре́вле блиста́яйся вельми́, явле́йся ю́ноша,/ тщи плащани́цы оста́вив:// ше́дше возвести́те друго́м Его́ воста́ние.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Струя́ сый, Го́споди, жи́зни незави́стная,/ и бе́здна ми́лости, Бла́же,/ путеше́ствовав седи́ши близ кла́дязя кля́твеннаго,/ и самаряны́ни вопия́л еси́:// даждь Ми во́ду пи́ти, я́ко да прии́меши оставле́ния во́ды.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Пою́ Отца́ безнача́льна, и Сы́на сопресто́льна, и Ду́ха единосу́щна ве́рно,/ еди́но Существо́, и Естество́ и сла́ву,/ и еди́но Ца́рство Бо́га всех и Творца́,// Содержи́теля всего́, со безпло́тными си́лами.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Де́ву, еди́ну ро́ждшую, и утро́бу нетле́нну соблю́дшу пое́м Тя, Чи́стая,/ престо́л Госпо́день, и дверь, и го́ру, и мы́сленный све́щник,/ черто́г всесве́тлый Бо́жий, и сень сла́вы я́ве,// ковче́г же и ру́чку и трапе́зу.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Снизше́л еси́ в преиспо́дняя земли́,/ и сокруши́л еси́ вереи́ ве́чныя,/ содержа́щия свя́занныя, Христе́,/ и тридне́вен, я́ко от ки́та Ио́на,// воскре́сл еси́ от гро́ба.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Ты бо еси́ Царь ми́ра и Спас душ на́ших, и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к Неде́ли о самаряны́не, глас 8, подо́бен: «Я́ко нача́тки...»:
Ве́рою прише́дшая на кла́дязь самаряны́ня,/ ви́де Тя прему́дрости во́ду,/ е́юже напои́вшися оби́льно,// Ца́рствие вы́шнее насле́дова ве́чно, я́ко присносла́вная.
И́кос:
Чи́стая та́инства услы́шим, Иоа́нну нас уча́щу, в Самари́и бы́вшая:/ ка́ко жене́ бесе́доваше Госпо́дь, во́ду проси́в,/ И́же во́ду в со́нмища их собра́вый,/ И́же Отцу́ и Ду́ху сопресто́льный:/ прии́де бо ища́й о́браз Свой,// ве́чно я́ко присносла́вный.
Песнь 7:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: О́троки от пе́щи изба́вивый,/ быв Челове́к,/ стра́ждет я́ко сме́ртен,/ и стра́стию сме́ртное,/ в нетле́ния облачи́т благоле́пие,/ Еди́н благослове́н// отце́в Бог, и препросла́влен. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Жены́ с ми́ры богому́дрыя в след Тебе́ теча́ху:/ Его́же, я́ко ме́ртва, со слеза́ми иска́ху,/ поклони́шася ра́дующияся Живо́му Бо́гу,/ и Па́сху та́йную// Твои́м, Христе́, ученико́м благовести́ша.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Сме́рти пра́зднуем умерщвле́ние,/ а́дово разруше́ние,/ ино́го жития́ ве́чнаго нача́ло,/ и игра́юще пое́м Вино́внаго,/ Еди́наго благослове́ннаго// отце́в Бо́га, и препросла́вленнаго.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Умертви́в Сын Твой смерть, Всенепоро́чная, днесь,/ всем сме́ртным пребыва́ющий живо́т/ во ве́ки веко́в дарова́,/ еди́н благослове́нный// отце́в Бог и препросла́вленный.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Всем ца́рствуяй созда́нием, быв челове́к,/ всели́ся в Твою́, Богоблагода́тная, утро́бу,/ и распя́тие претерпе́в и смерть,/ воскре́се боголе́пно,// совозста́вив нас я́ко всеси́лен.
Кано́н Преполове́ния второ́й, глас 8:
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Пло́тски потруди́лся еси́, упокое́ние всех,/ во́лею вжада́лся еси́, исто́чниче чуде́с,// воды́ проси́л еси́, во́ду жи́зни, Иису́се, возвеща́яй.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Самаряны́ни, Го́споди, жене́ бесе́довал еси́,/ облича́я безу́мие беззако́нных евре́ев,// она́ у́бо ве́рова Сы́на бы́ти Бо́жия, си́и же отверго́шася.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Хлеб яду́ще Пло́ти Госпо́дни,/ и Кровь прие́млюще ребра́ Влады́чня,// обновле́нием Ду́ха да жи́тельствуим, живу́ще благода́тию.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Во чре́ве Твое́м вмести́ла еси́ невмести́мое Сло́во,/ от Твои́х сосе́ц дои́ла еси́ ми́ру Пита́теля,/ на объя́тии носи́ла еси́ Содержи́теля на́шего, Богороди́тельнице Чи́стая.
Кано́н Неде́ли о самаряны́не, глас 4:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Со беззако́нными, Христе́ Ще́дре, во́лею вмени́лся еси́, во вре́мя боже́ственныя стра́сти,/ и сия́ ви́дящи, колеба́шеся земля́,/ и ка́мение вседе́тельным манове́нием распада́шеся непостижи́ме,// и воста́ша ме́ртвии и́же от ве́ка.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: С душе́ю сшед во страны́ преиспо́дния а́да,/ возве́л еси́ му́жеством свя́занныя вся, я́же от ве́ка/ смерть прия́т, го́рький мучи́тель,/ вопию́щия Тебе́: Иису́се Бо́же,// сла́ва Твоему́ стра́шному смотре́нию.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Отца́, и Сы́на, и Боже́ственнаго воспева́ем Ду́ха,/ Неразде́льную Тро́ицу Естество́м су́щую,/ разделе́нну Ли́цы, еди́но существо́,/ сра́сленное, безнача́льное, Творца́ всех, Бо́га:// Его́же вси небе́снии пою́т чи́нове.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: По рождестве́ стра́шнем, Де́ва чиста́ сохрани́лася еси́, свята́я Богоро́дице:/ те́мже Тя вси а́нгельстии ли́цы, и челове́честии ро́ди вси,// немо́лчными воспева́ют гла́сы, вмести́лище чи́стое Невмести́маго.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: О́троки от пе́щи изба́вивый,/ быв Челове́к,/ стра́ждет я́ко сме́ртен,/ и стра́стию сме́ртное,/ в нетле́ния облачи́т благоле́пие,/ Еди́н благослове́н// отце́в Бог, и препросла́влен.
Песнь 8:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Сей нарече́нный и святы́й день,/ Еди́н суббо́т Царь и Госпо́дь,/ пра́здников пра́здник/ и торжество́ есть торже́ств,// во́ньже благослови́м Христа́ во ве́ки. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Прииди́те, но́ваго виногра́да рожде́ния,/ Боже́ственнаго весе́лия,/ в наро́читом дни Воскресе́ния,/ Ца́рствия Христо́ва приобщи́мся,/ пою́ще Его́,// я́ко Бо́га, во ве́ки.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Возведи́ о́крест о́чи твои́, Сио́не, и виждь:/ се бо приидо́ша к тебе́,/ я́ко богосве́тлая свети́ла,/ от за́пада, и се́вера, и мо́ря,/ и восто́ка ча́да твоя́,// в тебе́ благословя́щая Христа́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Прии́де Тобо́ю в мир Госпо́дь, Де́во Богоро́дице,/ и чре́во а́дово расто́рг,/ сме́ртным нам воскресе́ние дарова́:// Те́мже благослови́м Его́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Всю низложи́в сме́рти держа́ву Сын Твой, Де́во,/ Свои́м воскресе́нием,/ я́ко Бог кре́пкий совознесе́ нас и обожи́:// те́мже воспева́ем Его́ во ве́ки.
Кано́н Преполове́ния второ́й, глас 8:
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Прииди́те ви́дите, лю́дие, на престо́ле сла́вы воспева́емаго,/ от люде́й беззако́нных ху́лимаго,// и ви́дяще по́йте во проро́цех Месси́ю предрече́ннаго.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ты еси́ вои́стинну Христо́с, в мир сей прише́дый,/ из Него́же спасе́ние и оставле́ние оте́ческих согреше́ний:// Ты еси́ вои́стинну живо́т, в Тя ве́ровавшим.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Прему́дрость Бо́жия, преполови́вшуся пра́зднику, я́коже пи́сано есть,/ во святи́лищи предста́ и уча́ше,// я́ко вои́стинну Сей бя́ше Месси́а Христо́с, И́мже спасе́ние.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Ка́ко родила́ еси́, рцы, от Отца́ безле́тно просия́вшаго,/ и со Святы́м Ду́хом воспева́емаго?// Или́ я́ко весть еди́н благоволи́вый из Тебе́ роди́тися, Богоро́дице.
Кано́н Неде́ли о самаряны́не, глас 4:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Яви́лся еси́, Го́споди, во тме седя́щим,/ Свет сый незаходи́мый, и Живо́т всех./ Те́мже Тя я́ко ви́де пра́ведных сонм, взыгра́ся, Сло́ве, и возопи́:// прише́л еси́ вся от уз разреши́ти, пою́щия держа́ву Твою́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Близ сел еси́ исто́чника, в час Спа́се шесты́й,/ и самаряны́ни во́ду живу́ю по́дал еси́,/ и ра́зума воды́ за мно́гое благоутро́бие./ С не́юже вси вопие́м, воспева́юще:// благослови́те, дела́ Госпо́дня, непреста́нно Го́спода.
Благослови́м Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, Го́спода.
Троичен: Отца́ безнача́льна, Сы́на собезнача́льна пое́м, и Ду́ха Свята́го,/ Бо́га еди́наго тро́е, неслия́нна, непресеко́ма, Соде́теля всех,/ единоси́льную держа́ву, самовла́стную, и вопие́м:// благослови́те, дела́ Госпо́дня, непреста́нно Го́спода.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: У́глем очища́ется Иса́иа,/ предпропове́дуя мы́сленнаго у́гля,/ воплоща́ема, Де́во, из Тебе́ па́че мы́сли,/ опаля́юща челове́ков вся ве́щныя грехи́,// и обожа́юща за милосе́рдие естество́ на́ше, Всенепоро́чная.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Го́сподеви, пою́ще и превознося́ще во вся ве́ки.
Сей нарече́нный и святы́й день,/ Еди́н суббо́т Царь и Госпо́дь,/ пра́здников пра́здник/ и торжество́ есть торже́ств,// во́ньже благослови́м Христа́ во ве́ки.
Песнь 9:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Свети́ся, свети́ся,/ но́вый Иерусали́ме:/ сла́ва бо Госпо́дня/ на тебе́ возсия́./ Лику́й ны́не/ и весели́ся, Сио́не./ Ты же, Чи́стая, красу́йся, Богоро́дице,// о воста́нии Рождества́ Твоего́. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: О Боже́ственнаго, о любе́знаго,/ о сладча́йшаго Твоего́ гла́са!/ С на́ми бо нело́жно/ обеща́лся еси́ бы́ти,/ до сконча́ния ве́ка, Христе́:/ Его́же, ве́рнии,// утвержде́ние наде́жди иму́ще, ра́дуемся.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: О Па́сха ве́лия и свяще́ннейшая, Христе́!/ О му́дросте, и Сло́ве Бо́жий, и си́ло!/ Подава́й нам и́стее Тебе́ причаща́тися,// в невече́рнем дни Ца́рствия Твоего́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Согла́сно, Де́во, Тебе́ блажи́м ве́рнии:/ ра́дуйся, две́ре Госпо́дня:/ ра́дуйся, гра́де одушевле́нный:/ ра́дуйся, Ея́же ра́ди нам ны́не возсия́ свет,// из Тебе́ Рожде́ннаго из ме́ртвых Воскресе́ния.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Весели́ся и ра́дуйся боже́ственная две́ре Све́та:/ заше́дый бо Иису́с во гроб возсия́,/ просия́в со́лнца светле́е,/ и ве́рныя вся озари́в,// Богора́дованная Влады́чице.
Кано́н Преполове́ния второ́й, глас 8:
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Пра́зднику преполовля́ющуся иуде́йскому,/ возше́л еси́, Спа́се мой, во святи́лище Твое́, и науча́л еси́ всех:// чудя́хуся же иуде́е, и отку́ду Сей весть пи́смена не научи́вся, глаго́лаху.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Исцеле́ния дарова́ний Изба́витель мой источа́я,/ сотворя́ше чудеса́ и зна́мения,/ прогоня́ неду́ги, целя́ немощству́ющия:// но иуде́и беснова́хуся мно́жеством чуде́с Его́.
Припев: Сла́ва, Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Пло́тский иуде́й по пло́ти разумева́яй,/ помышля́яй пи́санная, Писа́нием претыка́ется,/ проти́ву па́дает же па́ки Ду́хом и́стины:// мы же сие́ отри́нувше, му́дрствуим духо́вная.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Вмести́ла еси́ во чре́ве Твое́м, Де́во Ма́ти,/ еди́наго от Тро́ицы Христа́ Жизнода́вца,/ Его́же пое́т вся тварь, и трепе́щут го́рнии престо́ли:// Того́ моли́, Всеблаже́нная, спасти́ ду́ши на́ша.
Кано́н Неде́ли о самаряны́не, глас 4:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Красе́н из гро́ба, я́ко Жени́х от черто́га изше́л еси́,/ сме́рти разори́вый мучи́тельство, Христе́,/ и а́довы вереи́ сокруши́вый си́лою Боже́ственною,// и воста́ния Твоего́, све́том у́мным просвети́вый мир.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Жизнь живу́щих, исто́чник благи́х Госпо́дь,/ бога́тно источа́яй во́ду уче́ний, вопие́т жене́:/ пода́ждь Ми во́ду пи́ти, я́ко да пода́м ти во́ду,// грехо́в твои́х исто́чники изсуша́ющую.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Свет еди́н неразде́льно, трисо́лнечная Еди́ница,/ безнача́льный Оте́ц, Сын, и Дух, Божество́ еди́но,/ Жизнь и всех Творе́ц./ Того́ воспои́м ве́рнии со безпло́тными,// трисвяты́ми пе́сньми священносло́вяще.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Све́ту бы́вши жили́ще, Чи́стая,/ озари́ зе́ницы души́ моея́,/ омраче́нныя мно́гими козньми́ врага́,/ и ви́дети сподо́би я́сно от Тебе́ возсия́вший Свет// па́че мы́сли, чи́стым се́рдцем.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Свети́ся, свети́ся,/ но́вый Иерусали́ме:/ сла́ва бо Госпо́дня/ на тебе́ возсия́./ Лику́й ны́не/ и весели́ся, Сио́не./ Ты же, Чи́стая, красу́йся, Богоро́дице,// о воста́нии Рождества́ Твоего́.
После канона:
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Тя хва́лят вся си́лы небе́сныя, и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Я́ко Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Над все́ми людьми́ Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Ексапостила́рий Па́схи, самогла́сен:
Пло́тию усну́в,/ я́ко мертв,/ Царю́ и Го́споди,/ тридне́вен воскре́сл еси́,/ Ада́ма воздви́г от тли,/ и упраздни́в смерть:/ Па́сха нетле́ния,// ми́ра спасе́ние.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свети́лен Неде́ли о самаряны́не, подо́бен: «Жены́...»:
В Самари́ю прише́л еси́, Спа́се мой Всеси́льне,/ и жене́ бесе́довав проси́л еси́ воды́ пи́ти,/ евре́ем во́ды источи́вый из ка́мене несеко́маго,/ ю́же к ве́ре совосприя́л еси́,// и ны́не жи́зни наслажда́ется на небесе́х ве́чно.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Свети́лен Преполове́ния:
Преполови́вшуся прише́л еси́ пра́зднику, Человеколю́бче во святи́лище, и глаго́лал еси́:/ жа́жды испо́лненнии, ко Мне прииди́те,/ и почерпи́те во́ду живу́ю и пита́ющую.// Е́юже пи́щи, и благода́ти, жи́зни же безсме́ртныя наслади́теся вси.
Хвали́тны псалмы́, глас 4:
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода./ Хвали́те Го́спода с небе́с,/ хвали́те Его́ в вы́шних.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Хвали́те Его́ вси А́нгели Его́,/ хвали́те Его́ вся си́лы Его́.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Стихиры воскресные, глас 4:
На 8. Стих: Сотвори́ти в них суд напи́сан:// сла́ва сия́ бу́дет всем преподо́бным Его́.
Стихира: Крест претерпе́вый и смерть,/ и воскресы́й из ме́ртвых, Всеси́льне Го́споди,// сла́вим Твое́ Воскресе́ние.
Стих: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́,/ хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Стихира: Кресто́м Твои́м, Христе́,/ от дре́вния кля́твы свободи́л еси́ нас,/ и сме́ртию Твое́ю/ естество́ на́ше му́чащаго диа́вола упраздни́л еси́:/ воста́нием же Твои́м ра́дости вся испо́лнил еси́./ Те́мже вопие́м Ти:// воскресы́й из ме́ртвых, Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 6. Стих: Хвали́те Его́ на си́лах Его́,// хвали́те Его́ по мно́жеству вели́чествия Его́.
Стихира: Твои́м Кресто́м, Христе́ Спа́се,/ наста́ви нас на и́стину Твою́,/ и изба́ви нас от се́тей вра́жиих,/ воскресы́й из ме́ртвых,/ возста́ви ны па́дшия грехо́м,/ просте́р ру́ку Твою́, Человеколю́бче Го́споди,// моли́твами святы́х Твои́х.
Стих: Хвали́те Его́ во гла́се тру́бнем:// хвали́те Его́ во псалти́ри и гу́слех.
Стихира: Оте́ческих Твои́х недр не разлучи́вся,/ Единоро́дный Сло́ве Бо́жий,/ прише́л еси́ на зе́млю за человеколю́бие,/ Челове́к быв непрело́жен,/ и крест и смерть претерпе́л еси́ пло́тию,/ безстра́стный Божество́м:/ воскре́с же из ме́ртвых,/ безсме́ртие по́дал еси́ ро́ду челове́ческому,// я́ко Еди́н Всеси́лен.
На 4. Стих: Хвали́те Его́ в тимпа́не и ли́це,// хвали́те Его́ во стру́нах и орга́не.
Стихира: Смерть прия́л еси́ пло́тию,/ нам безсме́ртие хода́тайствуя, Спа́се,/ и во гроб всели́лся еси́,/ да нас от а́да свободи́ши, воскреси́в с Собо́ю:/ пострада́в у́бо я́ко челове́к,/ но воскре́се, я́ко Бог./ Сего́ ра́ди вопие́м:/ сла́ва Тебе́, Жизнода́вче Го́споди,// Еди́не Человеколю́бче.
Стих: Хвали́те Его́ в кимва́лех доброгла́сных, хвали́те Его́ в кимва́лех восклица́ния.// Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Стихира: Ка́мение распаде́ся, Спа́се,/ егда́ на ло́бнем Крест Твой водрузи́ся,/ устраши́шася а́довы вра́тарие,/ егда́ во гро́бе я́ко мертв положе́н был еси́:/ и́бо сме́рти упраздни́вый кре́пость,/ ме́ртвым всем бессме́ртие по́дал еси́ воскресе́нием Твои́м, Спа́се,// Жизнода́вче Го́споди, сла́ва Тебе́.
Стихира Недели о самаряныне, глас 3, самогласна:
Стих: Наляцы́, и успева́й, и ца́рствуй// и́стины ра́ди, и кро́тости, и пра́вды.
Стихира: Да ра́дуется днесь све́тло не́бо и земля́,/ я́ко Христо́с яви́ся воплоща́емь я́ко Челове́к,/ да Ада́ма и́змет от кля́твы всеро́дна,/ и удивля́ется чудесы́ в Самари́ю прише́д:/ жене́ же бесе́доваше воды́ прося́,/ И́же о́блаки вода́ми одева́яй./ Те́мже вси ве́рнии поклони́мся,/ нас ра́ди во́лею Обнища́вшему,// благоутро́бным сове́том.
Стихиры Недели о самаряныне, глас 6:
Стих: Возлюби́л еси́ пра́вду/ и возненави́дел еси́ беззако́ние.
Стихира: Та́ко глаго́лет Госпо́дь самаряны́ни:/ а́ще бы еси́ ве́дала дар Бо́жий,/ и Кто есть глаго́ляй тебе́, даждь Ми воды́ пи́ти,/ ты бы проси́ла у Него́, и дал бы ти пи́ти,// да не вжа́ждешися во ве́ки, глаго́лет Госпо́дь.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Исто́чник живонача́лия Иису́с Спас наш,/ ко исто́чнику прише́д патриа́рха Иа́кова,/ пи́ти проша́ше воды́ от жены́ самаряны́ни./ Сей же неприобщи́тельное иуде́ом прире́кшей,/ му́дрый Зижди́тель приво́дит ю́, сла́дкими глаго́лы,/ па́че к проше́нию присносу́щныя воды́,/ ю́же и прии́мши всем пропове́да реку́щи:/ прииди́те, ви́дите сокрове́нных ви́дца и Бо́га,// прише́дшаго пло́тию, за е́же спасти́ челове́ка.
Богородичен, глас 2:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Преблагослове́нна еси́, Богоро́дице Де́во,/ Вопло́щшим бо ся из Тебе́ ад плени́ся,/ Ада́м воззва́ся,/ кля́тва потреби́ся,/ Е́ва свободи́ся,/ смерть умертви́ся, и мы ожи́хом./ Тем воспева́юще вопие́м:/ благослове́н Христо́с Бог,// благоволи́вый та́ко, сла́ва Тебе́.
Иерей: Сла́ва Тебе́, показа́вшему нам свет.
Славосло́вие вели́кое:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. Хва́лим Тя, благослови́м Тя, кла́няем Ти ся, славосло́вим Тя, благодари́м Тя, вели́кия ра́ди сла́вы Твоея́. Го́споди Царю́ Небе́сный, Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди, Сы́не Единоро́дный, Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше. Го́споди Бо́же, А́гнче Бо́жий, Сы́не Оте́чь, взе́мляй грех ми́ра, поми́луй нас; взе́мляй грехи́ ми́ра, приими́ моли́тву на́шу; седя́й одесну́ю Отца́, поми́луй нас. Я́ко Ты еси́ еди́н Свят, Ты еси́ еди́н Госпо́дь, Иису́с Христо́с, в сла́ву Бо́га Отца́. Ами́нь.
На всяк день благословлю́ Тя, и восхвалю́ И́мя Твое́ во ве́ки, и в век ве́ка.
Сподо́би, Го́споди, в день сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено И́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя.
Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. (Трижды)
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Аз рех: Го́споди, поми́луй мя, исцели́ ду́шу мою́, я́ко согреши́х Тебе́. Го́споди, к Тебе́ прибего́х, научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой: я́ко у Тебе́ исто́чник живота́, во све́те Твое́м у́зрим свет. Проба́ви ми́лость Твою́ ве́дущим Тя.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Тропа́рь воскре́сный, глас 2:
Хор: Воскре́с из гро́ба и у́зы растерза́л еси́ а́да,/ разруши́л еси́ осужде́ние сме́рти, Го́споди,/ вся от сете́й врага́ изба́вивый;/ яви́вый же Себе́ апо́столом Твои́м,/ посла́л еси́ я на про́поведь,/ и те́ми мир Твой по́дал еси́ вселе́нней,// Еди́не Многоми́лостиве.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: Преосвяще́ннейшем епи́скопе) имяре́к, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним у́тренюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Дне всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Бог ми́лости и щедро́т и человеколю́бия еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Твое́ бо есть, е́же ми́ловати и спаса́ти ны, Бо́же наш и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Прему́дрость.
Хор: Благослови́.
Иерей: Сый благослове́н Христо́с Бог наш, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Утверди́, Бо́же, святу́ю правосла́вную ве́ру, правосла́вных христиа́н во век ве́ка.
Иерей: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Хор: Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, Упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст.
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых Христо́с, И́стинный Бог наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере...
Многоле́тие:
Хор: Вели́каго Господи́на и Отца́ на́шего Кири́лла,/ Святе́йшаго Патриа́рха Моско́вскаго и всея́ Руси́,/ и Господи́на на́шего Преосвяще́ннейшаго (или: Высокопреосвяще́ннейшего) имяре́к,/ епи́скопа (или: митрополи́та, или: архиепи́скопа) титул его,/ богохрани́мую страну́ на́шу Росси́йскую,/ настоя́теля, бра́тию и прихо́жан свята́го хра́ма сего́/ и вся правосла́вныя христиа́ны,// Го́споди, сохрани́ их на мно́гая ле́та.
Стихи́ра ева́нгельская седьма́я, глас 7:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Се тьма, и ра́но, и что у гро́ба, Мари́е, стои́ши,/ мно́гую тьму име́ющи в ра́зуме,/ в не́йже, где положе́н бысть вопроша́еши, Иису́с?/ Но виждь сри́щущася ученики́,/ ка́ко плащани́цами и сударе́м воскресе́ние обрето́ша,/ и помяну́ша я́же о сих Писа́ния./ С ни́миже и и́миже и мы ве́ровавше,// воспева́ем Тя жизнода́вца Христа́.
Первый час
Чтец: Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Трижды)
Псало́м 5:
Глаго́лы моя́ внуши́, Го́споди, разуме́й зва́ние мое́. Вонми́ гла́су моле́ния моего́, Царю́ мой и Бо́же мой, я́ко к Тебе́ помолю́ся, Го́споди. Зау́тра услы́ши глас мой, зау́тра предста́ну Ти, и у́зриши мя. Я́ко Бог не хотя́й беззако́ния, Ты еси́: не присели́тся к Тебе́ лука́внуяй, ниже́ пребу́дут беззако́нницы пред очи́ма Твои́ма: возненави́дел еси́ вся де́лающия беззако́ние. Погуби́ши вся глаго́лющия лжу: му́жа крове́й и льсти́ва гнуша́ется Госпо́дь. Аз же мно́жеством ми́лости Твоея́, вни́ду в дом Твой, поклоню́ся ко хра́му свято́му Твоему́, в стра́се Твое́м. Го́споди, наста́ви мя пра́вдою Твое́ю, враг мои́х ра́ди испра́ви пред Тобо́ю путь мой. Я́ко несть во усте́х их и́стины, се́рдце их су́етно, гроб отве́рст горта́нь их: язы́ки свои́ми льща́ху. Суди́ им, Бо́же, да отпаду́т от мы́слей свои́х, по мно́жеству нече́стия их изри́ни я́, я́ко преогорчи́ша Тя, Го́споди. И да возвеселя́тся вси упова́ющии на Тя, во век возра́дуются, и всели́шися в них, и похва́лятся о Тебе́ лю́бящии и́мя Твое́. Я́ко Ты благослови́ши пра́ведника, Го́споди: я́ко ору́жием благоволе́ния венча́л еси́ нас.
Псало́м 89:
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Пре́жде да́же гора́м не бы́ти и созда́тися земли́ и вселе́нней, и от ве́ка и до ве́ка Ты еси́. Не отврати́ челове́ка во смире́ние, и рекл еси́: обрати́теся, сы́нове челове́честии. Я́ко ты́сяща лет пред очи́ма Твои́ма, Го́споди, я́ко день вчера́шний, и́же мимои́де, и стра́жа нощна́я. Уничиже́ния их ле́та бу́дут. У́тро я́ко трава́ мимои́дет, у́тро процвете́т и пре́йдет: на ве́чер отпаде́т ожесте́ет и и́зсхнет. Я́ко исчезо́хом гне́вом Твои́м, и я́ростию Твое́ю смути́хомся. Положи́л еси́ беззако́ния на́ша пред Тобо́ю: век наш в просвеще́ние лица́ Твоего́. Я́ко вси дни́е на́ши оскуде́ша, и гне́вом Твои́м исчезо́хом, ле́та на́ша я́ко паучи́на поуча́хуся. Дни́е лет на́ших, в ни́хже се́дмьдесят лет, а́ще же в си́лах, о́смьдесят лет, и мно́жае их труд и боле́знь: я́ко прии́де кро́тость на ны, и нака́жемся. Кто весть держа́ву гне́ва Твоего́, и от стра́ха Твоего́, я́рость Твою́ исчести́? Десни́цу Твою́ та́ко скажи́ ми, и окова́нныя се́рдцем в му́дрости. Обрати́ся, Го́споди, доко́ле? И умоле́н бу́ди на рабы́ Твоя́. Испо́лнихомся зау́тра ми́лости Твоея́, Го́споди, и возра́довахомся, и возвесели́хомся, во вся дни на́ша возвесели́хомся, за дни в ня́же смири́л ны еси́, ле́та в ня́же ви́дехом зла́я. И при́зри на рабы́ Твоя́, и на дела́ Твоя́, и наста́ви сы́ны их. И бу́ди све́тлость Го́спода Бо́га на́шего на нас, и дела́ рук на́ших испра́ви на нас, и де́ло рук на́ших испра́ви.
Псало́м 100:
Ми́лость и суд воспою́ Тебе́, Го́споди. Пою́ и разуме́ю в пути́ непоро́чне, когда́ прии́деши ко мне? Прехожда́х в незло́бии се́рдца моего́ посреде́ до́му моего́. Не предлага́х пред очи́ма мои́ма вещь законопресту́пную: творя́щия преступле́ние возненави́дех. Не прильпе́ мне се́рдце стропти́во, уклоня́ющагося от мене́ лука́ваго не позна́х. Оклевета́ющаго тай и́скренняго своего́, сего́ изгоня́х: го́рдым о́ком, и несы́тым се́рдцем, с сим не ядя́х. О́чи мои́ на ве́рныя земли́, посажда́ти я́ со мно́ю: ходя́й по пути́ непоро́чну, сей ми служа́ше. Не живя́ше посреде́ до́му моего́ творя́й горды́ню, глаго́ляй непра́ведная, не исправля́ше пред очи́ма мои́ма. Во у́трия избива́х вся гре́шныя земли́, е́же потреби́ти от гра́да Госпо́дня вся де́лающия беззако́ние.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь Преполове́ния, глас 8:
Преполови́вшуся пра́зднику,/ жа́ждущую ду́шу мою́ благоче́стия напо́й вода́ми,/ я́ко всем, Спа́се, возопи́л еси́:/ жа́ждай да гряде́т ко Мне и да пие́т.// Исто́чниче жи́зни на́шея, Христе́ Бо́же, сла́ва Тебе́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Что Тя нарече́м, о Благода́тная? Не́бо, я́ко возсия́ла еси́ Со́лнце Пра́вды. Рай, я́ко прозябла́ еси́ цвет нетле́ния Де́ву, я́ко пребыла́ еси́ нетле́нна. Чи́стую Ма́терь, я́ко име́ла еси́ на святы́х Твои́х объя́тиях Сы́на, всех Бо́га. Того́ моли́ спасти́ся душа́м на́шим.
Стопы́ моя́ напра́ви по словеси́ Твоему́ и да не облада́ет мно́ю вся́кое беззако́ние. Изба́ви мя от клеветы́ челове́ческия, и сохраню́ за́поведи Твоя́. Лице́ Твое́ просвети́ на раба́ Твоего́ и научи́ мя оправда́нием Твои́м.
Да испо́лнятся уста́ моя́ хвале́ния Твоего́, Го́споди, я́ко да воспою́ сла́ву Твою́, весь день великоле́пие Твое́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к Преполове́ния, глас 4, подо́бен: «Вознесы́йся...»:
Пра́зднику зако́нному преполовля́ющуся,/ всех Тво́рче и Влады́ко,/ к предстоя́щим глаго́лал еси́, Христе́ Бо́же:/ прииди́те и почерпи́те во́ду безсме́ртия./ Те́мже Тебе́ припа́даем и ве́рно вопие́м:/ щедро́ты Твоя́ да́руй нам,// Ты бо еси́ Исто́чник жи́зни на́шея.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Бо́же, уще́дри ны и благослови́ ны, просвети́ лице́ Твое́ на ны и поми́луй ны.
Чтец: Ами́нь.
Иерей: Христе́, Све́те И́стинный, просвеща́яй и освяща́яй вся́каго челове́ка, гряду́щаго в мир, да зна́менается на нас свет лица́ Твоего́, да в нем у́зрим Свет Непристу́пный: и испра́ви стопы́ на́ша к де́ланию за́поведей Твои́х, моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере, и всех Твои́х святы́х, ами́нь.
Конда́к Па́схи, глас 8:
А́ще и во гроб снизше́л еси́, Безсме́ртне,/ но а́дову разруши́л еси́ си́лу/ и воскре́сл еси́, я́ко Победи́тель, Христе́ Бо́же,/ жена́м мироно́сицам веща́вый: ра́дуйтеся!/ И Твои́м апо́столом мир да́руяй,// па́дшим подая́й воскресе́ние.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых, Христо́с, и́стинный Бог наш, моли́твами пречи́стыя Своея́ Ма́тере, преподо́бных и Богоно́сных оте́ц на́ших и всех святы́х, поми́лует и спасе́т нас, я́ко Благ и Человеколю́бец.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
[1] Если поют два хора возможен следующий вариант:
Первый раз тропарь поет духовенство, второй — один хор, третий раз тропарь поет другой хор.
[2] Одна из стихир по указанию настоятеля — из числа вечерних литийных стихир храмового святого (как правило, первая), либо та, которая поется по 50-м псалме на полиелейной утрене. В том случае, если храмовый святой не имеет указанных песнопений (например, шестеричная служба), может быть пропета стихира с «Господи, воззвах» или из другого цикла стихир.
[3] В конце «Христос воскресе из мертвых...» поется единожды, как окончание стихиры
[4] По уставу положено пение Непорочных (118-й псалом (17-я кафизма) на 5-й глас, независимо от недельного гласа, и сразу после него тропари «Ангельский собор...».) В приходской практике вместо Непорочных на воскресных всенощных бдениях обычно поется полиелей.
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Часы воскресного дня. 18 мая 2025г.

Неделя 5-я по Пасхе, о самаряныне. Глас 4.
Третий час
Иерей: Благослове́н Бог наш всегда́, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Трижды)
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́. Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Псало́м 24:
К Тебе́, Го́споди, воздвиго́х ду́шу мою́, Бо́же мой, на Тя упова́х, да не постыжу́ся во век, ниже́ да посмею́т ми ся врази́ мои́, и́бо вси терпя́щии Тя не постыдя́тся. Да постыдя́тся беззако́ннующии вотще́. Пути́ Твоя́, Го́споди, скажи́ ми, и стезя́м Твои́м научи́ мя. Наста́ви мя на и́стину Твою́, и научи́ мя, я́ко Ты еси́ Бог Спас мой, и Тебе́ терпе́х весь день. Помяни́ щедро́ты Твоя́, Го́споди, и ми́лости Твоя́, я́ко от ве́ка суть. Грех ю́ности моея́, и неве́дения моего́ не помяни́, по ми́лости Твое́й помяни́ мя Ты, ра́ди бла́гости Твоея́, Го́споди. Благ и прав Госпо́дь, сего́ ра́ди законоположи́т согреша́ющим на пути́. Наста́вит кро́ткия на суд, научи́т кро́ткия путе́м Свои́м. Вси путие́ Госпо́дни ми́лость и и́стина, взыска́ющим заве́та Его́, и свиде́ния Его́. Ра́ди и́мене Твоего́, Го́споди, и очи́сти грех мой, мног бо есть. Кто есть челове́к боя́йся Го́спода? Законоположи́т ему́ на пути́, его́же изво́ли. Душа́ его́ во благи́х водвори́тся, и се́мя его́ насле́дит зе́млю. Держа́ва Госпо́дь боя́щихся Его́, и заве́т Его́ яви́т им. О́чи мои́ вы́ну ко Го́споду, я́ко Той исто́ргнет от се́ти но́зе мои́. При́зри на мя и поми́луй мя, я́ко единоро́д и нищ есмь аз. Ско́рби се́рдца моего́ умно́жишася, от нужд мои́х изведи́ мя. Виждь смире́ние мое́, и труд мой, и оста́ви вся грехи́ моя́. Виждь враги́ моя́, я́ко умно́жишася, и ненавиде́нием непра́ведным возненави́деша мя. Сохрани́ ду́шу мою́, и изба́ви мя, да не постыжу́ся, я́ко упова́х на Тя. Незло́бивии и пра́вии прилепля́хуся мне, я́ко потерпе́х Тя, Го́споди. Изба́ви, Бо́же, Изра́иля от всех скорбе́й его́.
Псало́м 50:
Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя; я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю, и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х, и победи́ши внегда́ суди́ти Ти. Се бо, в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо, и́стину возлюби́л еси́; безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся; омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие; возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́ и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́ и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́; возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо: всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н; се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския. Тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая; тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь Преполове́ния, глас 8:
Преполови́вшуся пра́зднику,/ жа́ждущую ду́шу мою́ благоче́стия напо́й вода́ми,/ я́ко всем, Спа́се, возопи́л еси́:/ жа́ждай да гряде́т ко Мне и да пие́т.// Исто́чниче жи́зни на́шея, Христе́ Бо́же, сла́ва Тебе́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дице, Ты еси́ лоза́ и́стинная, возрасти́вшая нам Плод живота́, Тебе́ мо́лимся: моли́ся, Влады́чице, со святы́ми апо́столы поми́ловати ду́ши на́ша.
Госпо́дь Бог благослове́н, благослове́н Госпо́дь день дне,/ поспеши́т нам Бог спасе́ний на́ших, Бог наш, Бог спаса́ти.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к Неде́ли о самаряны́ни, глас 8, подо́бен: «Я́ко нача́тки...»:
Ве́рою прише́дшая на кла́дязь самаряны́ня,/ ви́де Тя прему́дрости во́ду,/ е́юже напои́вшися оби́льно,// Ца́рствие вы́шнее насле́дова ве́чно, я́ко присносла́вная.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас.
Чтец: Ами́нь. Влады́ко Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди Сы́не Единоро́дный Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше, Еди́но Божество́, Еди́на Си́ла, поми́луй мя, гре́шнаго, и и́миже ве́си судьба́ми, спаси́ мя, недосто́йнаго раба́ Твоего́, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Шестой час
Чтец: Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Трижды)
Псало́м 53:
Бо́же, во и́мя Твое́ спаси́ мя, и в си́ле Твое́й суди́ ми. Бо́же, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ глаго́лы уст мои́х. Я́ко чу́ждии воста́ша на мя и кре́пции взыска́ша ду́шу мою́, и не предложи́ша Бо́га пред собо́ю. Се бо Бог помога́ет ми, и Госпо́дь Засту́пник души́ мое́й. Отврати́т зла́я враго́м мои́м, и́стиною Твое́ю потреби́ их. Во́лею пожру́ Тебе́, испове́мся и́мени Твоему́, Го́споди, я́ко бла́го, я́ко от вся́кия печа́ли изба́вил мя еси́, и на враги́ моя́ воззре́ о́ко мое́.
Псало́м 54:
Внуши́, Бо́же, моли́тву мою́ и не пре́зри моле́ния моего́. Вонми́ ми и услы́ши мя: возскорбе́х печа́лию мое́ю и смято́хся от гла́са вра́жия и от стуже́ния гре́шнича, я́ко уклони́ша на мя беззако́ние и во гне́ве враждова́ху ми. Се́рдце мое́ смяте́ся во мне и боя́знь сме́рти нападе́ на мя. Страх и тре́пет прии́де на мя и покры́ мя тьма. И рех: кто даст ми криле́, я́ко голуби́не? И полещу́, и почи́ю. Се удали́хся бе́гая и водвори́хся в пусты́ни. Ча́ях Бо́га, спаса́ющаго мя от малоду́шия и от бу́ри. Потопи́, Го́споди, и раздели́ язы́ки их: я́ко ви́дех беззако́ние и пререка́ние во гра́де. Днем и но́щию обы́дет и́ по стена́м его́. Беззако́ние и труд посреде́ его́ и непра́вда. И не оскуде́ от стогн его́ ли́хва и лесть. Я́ко а́ще бы враг поноси́л ми, претерпе́л бых у́бо, и а́ще бы ненави́дяй мя на мя велере́чевал, укры́л бых ся от него́. Ты же, челове́че равноду́шне, влады́ко мой и зна́емый мой, и́же ку́пно наслажда́лся еси́ со мно́ю бра́шен, в дому́ Бо́жии ходи́хом единомышле́нием. Да прии́дет же смерть на ня, и да сни́дут во ад жи́ви, я́ко лука́вство в жили́щах их, посреде́ их. Аз к Бо́гу воззва́х, и Госпо́дь услы́ша мя. Ве́чер и зау́тра, и полу́дне пове́м, и возвещу́, и услы́шит глас мой. Изба́вит ми́ром ду́шу мою́ от приближа́ющихся мне, я́ко во мно́зе бя́ху со мно́ю. Услы́шит Бог и смири́т я́, Сый пре́жде век. Несть бо им измене́ния, я́ко не убоя́шася Бо́га. Простре́ ру́ку свою́ на воздая́ние, оскверни́ша заве́т Его́. Раздели́шася от гне́ва лица́ Его́, и прибли́жишася сердца́ их, умя́кнуша словеса́ их па́че еле́а, и та суть стре́лы. Возве́рзи на Го́спода печа́ль твою́, и Той тя препита́ет, не даст в век молвы́ пра́веднику. Ты же, Бо́же, низведе́ши я́ в студене́ц истле́ния, му́жие крове́й и льсти не преполовя́т дней свои́х. Аз же, Го́споди, упова́ю на Тя.
Псало́м 90:
Живы́й в по́мощи Вы́шняго, в кро́ве Бо́га Небе́снаго водвори́тся. Рече́т Го́сподеви: Засту́пник мой еси́ и Прибе́жище мое́, Бог мой, и упова́ю на Него́. Я́ко Той изба́вит тя от се́ти ло́вчи и от словесе́ мяте́жна, плещма́ Свои́ма осени́т тя, и под криле́ Его́ наде́ешися: ору́жием обы́дет тя и́стина Его́. Не убои́шися от стра́ха нощна́го, от стрелы́ летя́щия во дни, от ве́щи во тме преходя́щия, от сря́ща и бе́са полу́деннаго. Паде́т от страны́ твоея́ ты́сяща, и тма одесну́ю тебе́, к тебе́ же не прибли́жится, оба́че очи́ма твои́ма смо́триши, и воздая́ние гре́шников у́зриши. Я́ко Ты, Го́споди, упова́ние мое́, Вы́шняго положи́л еси́ прибе́жище твое́. Не прии́дет к тебе́ зло и ра́на не прибли́жится телеси́ твоему́, я́ко А́нгелом Свои́м запове́сть о тебе́, сохрани́ти тя во всех путе́х твои́х. На рука́х во́змут тя, да не когда́ преткне́ши о ка́мень но́гу твою́, на а́спида и васили́ска насту́пиши, и попере́ши льва и зми́я. Я́ко на Мя упова́ и изба́влю и́, покры́ю и́, я́ко позна́ и́мя Мое́. Воззове́т ко Мне и услы́шу его́, с ним есмь в ско́рби, изму́ его́ и просла́влю его́, долгото́ю дней испо́лню его́ и явлю́ ему́ спасе́ние Мое́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 4:
Све́тлую Воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́девша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся смерть,/ воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь Преполове́ния, глас 8:
Преполови́вшуся пра́зднику,/ жа́ждущую ду́шу мою́ благоче́стия напо́й вода́ми,/ я́ко всем, Спа́се, возопи́л еси́:/ жа́ждай да гряде́т ко Мне и да пие́т.// Исто́чниче жи́зни на́шея, Христе́ Бо́же, сла́ва Тебе́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Я́ко не и́мамы дерзнове́ния за премно́гия грехи́ на́ша, Ты и́же от Тебе́ Ро́ждшагося моли́, Богоро́дице Де́во, мно́го бо мо́жет моле́ние Ма́тернее ко благосе́рдию Влады́ки. Не пре́зри гре́шных мольбы́, Всечи́стая, я́ко ми́лостив есть и спасти́ моги́й, И́же и страда́ти о нас изво́ливый.
Ско́ро да предваря́т ны щедро́ты Твоя́, Го́споди, я́ко обнища́хом зело́; помози́ нам, Бо́же, Спа́се наш, сла́вы ра́ди И́мене Твоего́, Го́споди, изба́ви нас и очи́сти грехи́ на́ша, И́мене ра́ди Твоего́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к Преполове́ния, глас 4, подо́бен: «Вознесы́йся...»:
Пра́зднику зако́нному преполовля́ющуся,/ всех Тво́рче и Влады́ко,/ к предстоя́щим глаго́лал еси́, Христе́ Бо́же:/ прииди́те и почерпи́те во́ду безсме́ртия./ Те́мже Тебе́ припа́даем и ве́рно вопие́м:/ щедро́ты Твоя́ да́руй нам,// Ты бо еси́ Исто́чник жи́зни на́шея.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас.
Чтец: Ами́нь. Бо́же и Го́споди сил и всея́ тва́ри Соде́телю, И́же за милосе́рдие безприкла́дныя ми́лости Твоея́ Единоро́днаго Сы́на Твоего́, Го́спода на́шего Иису́са Христа́, низпосла́вый на спасе́ние ро́да на́шего, и честны́м Его́ Кресто́м рукописа́ние грех на́ших растерза́вый, и победи́вый тем нача́ла и вла́сти тьмы. Сам, Влады́ко Человеколю́бче, приими́ и нас, гре́шных, благода́рственныя сия́ и моле́бныя моли́твы и изба́ви нас от вся́каго всегуби́тельнаго и мра́чнаго прегреше́ния и всех озло́бити нас и́щущих ви́димых и неви́димых враг. Пригвозди́ стра́ху Твоему́ пло́ти на́ша и не уклони́ серде́ц на́ших в словеса́ или́ помышле́ния лука́вствия, но любо́вию Твое́ю уязви́ ду́ши на́ша, да, к Тебе́ всегда́ взира́юще и е́же от Тебе́ све́том наставля́еми, Тебе́, непристу́пнаго и присносу́щнаго зря́ще Све́та, непреста́нное Тебе́ испове́дание и благодаре́ние возсыла́ем, Безнача́льному Отцу́ со Единоро́дным Твои́м Сы́ном и Всесвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Твои́м Ду́хом ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в, ами́нь.