
У нас в гостях была Заслуженный учитель России, детский психолог Татьяна Воробьева.
Наша гостья рассказала о своем непростом, но ярком жизненном пути и о том, как она пришла к тому, чтобы стать детским психологом. Татьяна поделилась, что она любит свое «служение», так как в нем она видит Бога.
А. Леонтьева
— Добрый «Светлый вечер». Сегодня с вами в студии: Анна Леонтьева…
К. Мацан
— И Константин Мацан. Добрый вечер.
А. Леонтьева
— Сегодня мы говорим о семье с Татьяной Владимировной Воробьевой, детским психологом, заслуженным учителем России и человеком, которого востребовали снова к нам в студию после первой нашей передачи. Я думаю, что и не в последний раз. Добрый вечер, Татьяна Владимировна.
Т. Воробьева
— Добрый вечер вам.
А. Леонтьева
— В прошлой передаче мы очень много, очень густо говорили. Это была такая передача, где я расплакалась, когда вы читали письмо своей матери.
К. Мацан
— Причем, как мы знаем, по отзывам от слушателей, расплакались слушатели тоже.
А. Леонтьева
—Все, наверное, расплакались. Мы говорили о вашем детстве, о множестве ваших открытий. Но, сейчас мы, наверное, хотели бы немножко вернуться в тот период, Татьяна Владимировна, когда вы рассказывали о том, как вы очень большую часть детства провели в детском доме. И вы сказали, что это было очень хорошее время. Для нас с Костей это было очень необычно, потому что мы привыкли думать, что детский дом — это сложное заведение и…
Т. Воробьева
— И что не всем там хорошо.
А. Леонтьева
— Да. Что ребенок выходит оттуда травмированный. И хотелось бы, наверное, к этому вернуться, да, Костя?
К. Мацан
— Просто мы прошлую беседу как раз на этом закончили. И решили, что мы к этой теме в следующий раз обратимся. Вот, продолжаем разговор.
Т. Воробьева
— Во-первых,
это было советское пространство. Сегодня мы понимаем, что оно было
глубоко идеологическим, хотим мы это принять или не хотим. И, конечно,
детский дом был пронизан идеологией, идеологией Павлика Морозова, «Тимур
и его команда» — мы все в этой идеологии жили, понимали ее или не
понимали. Но мы понимали, что «Гайдар шагает впереди…» и так далее.
Однажды, маленьким ребенком, на которого обращали внимание, многие
хотели удочерить. Мне об этом не говорили, но я не была статусным
ребенком, которого можно было удочерить, потому что мою маму не лишали
родительских прав. Но однажды, стоя у большого стенда, я до сих пор это
помню, где было написано «Мы рождены, чтоб сказку сделать былью», я
услышала нечаянно разговор двух женщин, одна из которых особенно
благоволила ко мне. Она сказала: «Всё это вранье и чушь». Мое детское
сердце возненавидело ее в одну секунду. А там было написано, что к
1980-му году мы достигнем коммунизма, бесплатное питание и бесплатное
всё. И мы в это, конечно, глубоко верили. Мой детский дом, надо
рассказать немного его историю, это необычный детский дом. Это 51-й
московский детский дом, который находился на Рогожском валу, он
находился вот в самом центре старообрядческом. И наши окна, спальни
наши, игровые площадки выходили на дом архимандрита. А сверху из спальни
можно было видеть жизнь этого дома. Это было длинное-длинное
одноэтажное здание, где приходили люди в черных одеяниях. Это было очень
любопытно.
Но самым любопытным было Рогожское
кладбище. Это было просто место моего паломничества. Я не знаю, почему.
Я очень его любила. Я знала, наверное, каждую могилу — вот здесь Савва
Морозов, а вот здесь воины, погибшие в войне. То есть для меня это был
поход всегда удивительно светлый, радостный и добрый. Но чтобы туда
попасть, ведь надо было создать себе маршрут — надо было сделать подкоп
под забор. Ну, можно было выйти и дойти до кладбища, всё можно было
сделать очень просто. Но нужен был подкоп. Вот такой подкоп мы сделали,
выползали туда. Выползали мы сразу на бывшие святые озера, которые
осушили и сделали стадионом завода «Серп и молот». Там мы катались на
коньках, не умея этого делать. Были одни-единственные ржавые
«снегурочки». И ты шла по снегу, потому что по льду это было невозможно,
и показывала, как ты катаешься. Но ты каталась. А еще огромное
количество храмов. Это необыкновенно. Но в храм, конечно, хотелось
заглянуть не с позиции познания Бога — не было такой позиции. А с одной
целью: найти баптистов, сектантов — ну, Павлик Морозов во всем.
А. Леонтьева
— А, то есть вы хотели там кого-то обличить.
Т. Воробьева
— Конечно.
К. Мацан
— Разоблачить.
Т. Воробьева
— Разоблачить, обличить. Но всякое разоблачение заканчивалось, как только ты входила, и ты была поражена этим подушечкам, этим женщинам, стоящим, где платочек только на три уголка завязан, никаких вот этих шею закрутить — всё очень строго, очень благочестиво. И необыкновенно красиво. Потом эти женщины давали тебе просфору, очень пресную, в виде баранки. Она была очень невкусная, но почему-то я тоже понимала, что ее нельзя бросить, ее надо как угодно грызть, но бросать нельзя. Говорила ли я кому-либо об этом? Нет. Не знаю, почему. Душа детская понимала, что не надо говорить, нечего сказать, потому что стоишь зачарованная. Но однажды мое любопытство привело меня в огромную колокольню, которая находится рядом с этими храмами. По преданию, в этой колокольне стоял Наполеон и смотрел на Москву. Рогожский вал, это тогда, скажем, последняя застава была Москвы, если мы вспомним картину Перова «У Рогожской заставы». И я зашла в эту колокольню и впервые испугалась — черные мрачные здания, стоят огромные сундуки, окованные железом — и так мрачно, так страшно. Первый раз мне захотелось убежать отсюда. И поэтому мое детство, мое отрочество сочеталось с советскими лозунгами и с удивительным интересом, любопытством к храму, к его жизни. Однажды я осмелилась, подошла, я не знаю, кто это был из клириков, и сказала: «Я так хочу петь». Я не знала слова «клирос». Он говорит: «А ты знаешь церковнославянский?» — «Нет». — «Но все равно, приходи на левый клирос». Где левый, где правый, я тоже не знала. Конечно, я не пришла никуда. И вот здесь начинается мое горькое хождение по творческим мукам. Хор — огромный хор детского дома, который будет выступать на первом телевидении, на Шаболовке. Это был наш хор. Ходили на хор обязательно. Преподавала там замечательная красивая девушка, имени ее я никогда не вспомню, конечно, по-моему. Галина. Она такая светлая, я на нее всегда любовалась. Я стояла самой первой и пела громче всех. Но то, что я пела, конечно, никому не нравилось. И однажды завуч в гневе сказала: «Что ты козла дерешь?» Меня так это обидело, но я продолжала петь. И когда мне говорили: «Слушайте друг друга», — я думала: как это слушать? Я прикладывала голову к рядом стоящему. Но… со слухом было всё плохо. И когда наш хор должны были повезти на Шаболовку, всем сшили очень красивые плиссированные сарафаны синего цвета, белые блузки. И был единственный человек, которому ничего не сшили — это была я. Меня не взяли.
А. Леонтьева
— Вас не взяли в хор?
Т. Воробьева
— Нет.
К. Мацан
— Душераздирающе.
Т. Воробьева
— Душераздирающе. Я и сейчас вспоминаю, чуть не плачу.
К. Мацан
— И мы тоже с Аней.
Т. Воробьева
— Это было так больно, это было так ужасно. Но я пережила эту боль своей бесталанности. Потом образовался музыкальный кружок, Меня туда взяли. Но тоже попросили быстро уйти. А потом была хореография. Всё было. Заметьте, я неслучайно перечисляю, как много нам давали. В хореографии я очень легко двигалась, я легко брала рисунок движения, но я не могла попасть в такт под музыку. Для меня это была такая же огромная тайна. Я смотрела на чужие ноги, я смотрела везде и на всё, но я не могла понять, что такое под музыку. Меня тоже попросили оттуда уйти, хотя мне наша любимая, она была руководителем кружка, которая сшила из разных лоскутков нам чешки, тогда чешек не было, конечно. И мне она особенно, видимо, она как-то меня выделяла. И она мне всё сшила, всё сделала, чтобы я ходила в этой короткой юбочке, в этих чешках, самых удобных, как мне казалось, самых красивых. Но из хореографии меня тоже попросили уйти. А потом был драмкружок. Там ставили какие-то очень интересные спектакли, но, к сожалению, для меня не оказалось роли. Вот роли, к которой мы подходили по возрасту, я не прошла, видимо, кастинг — роли для меня тоже не оказалось. И я осталась совершенно бесталанным человеком. Но что удивительно — сама жизнь детского дома, наполненная общением, событиями, разными приключениями, она не позволяла человеку сформировать эти комплексы неполноценности, настолько она была яркая, эта жизнь — это были поездки, это были экскурсии. Однажды мы поехали в Кремль на новогоднюю елку, и я потерялась. Это стало моим жизненным кредо, я так хорошо ориентируюсь. Я потерялась — и сам ужас, что я больше не вернусь в свой любимый детский дом, для меня это было невозможно представить. Там, конечно, все служащие спохватились. Конечно, меня нашли. Детский дом жил огромной жизнью, у нас была дача в «Заветах Ильича», у нас был пионерский лагерь, по-моему, поселок называется Пушкино, где протекает река Нара. Нас возили в «Артек», самых лучших. Меня туда не возили, я не была самой лучшей. Конечно, были приключения, были глупости, и были опасные глупости. У нас бани своей не было, и однажды нас повели в баню, она была через дорогу, рядом с библиотекой имени Белинского, где я была постоянным и самым, наверное, любимым абитуриентом этой библиотеки. И я нашла копейку. Вот первый раз — денежка, копейка. Я купила спички.
А. Леонтьева
— Да, я как раз подумала: коробок спичек — копейка.
Т. Воробьева
— Я его и купила. Но где же его зажигать? Можно было, конечно, на участке, но нет — в спальне, накрывшись одеялом, мы чиркаем спичками. И зажигается подушка.
К. Мацан
— Кошмар какой.
Т. Воробьева
— И такая дымовуха, сегодняшними словами. И что с этой дымовухой делать? Я забыла сказать о том, что этот детский дом был в здании призрения для раненых воинов. Это старинное здание, удивительное по своей красоте. Его, конечно, потом испортили новостроем. Это была анфилада лестниц, огромная, торжественная. Под ней были помещения, видимо, тогда для прислуги или для персонала, где была наша небольшая раздевалка. А потом второй этаж и столовая — это огромное помещение с амурами, с виноградными лозами. Это всё было огромным. И стояли старинные вазы. И вот в эту вазу я запихнула эту подушку. Ну, что было, можете себе представить.
А. Леонтьева
— Горящую?
Т. Воробьева
— Конечно, горящую, дымящуюся. Она перестала гореть, она просто дымила. Но что было, можно себе представить. И вот что удивительно — всегда покрывал воспитатель. Я не знаю, за любовь или за страх они работали, потому что времена еще были страшные — только что умер Сталин, то есть все проживали эти события. Это сейчас мы понимаем, в то время мы не понимали. И воспитатель нас всегда покрывал, он всегда закрывал нас, всегда. Конечно, мне досталось. Ну, поругали. Никаких гадких слов, их вообще не было, в лексиконе воспитателя не было гадких слов — уничижающих, обижающих. Я их не запомнила в своей жизни. Второе приключение тоже было очень серьезным, как испытание. Мы полезли, хотели полезть на кладбище через наш подкоп с моей подругой. Потом решили, нет, давай через забор, надо же себя тренировать. Мы полезли через забор. Я нечаянно задела ногой свою подругу, ее звали Шура Романова, я до сих пор ее помню очень хорошо. Я спрыгнула, потом спрыгнула Шура. Она сказала «ой». Ее нога была закрыта пальто. Когда она открыла ногу, там не было огромной части кожи с мясом, она была выдрана. И этот кусочек висел на гвозде и раскачивался. Господи, это было так страшно! Крови еще не было, рана побелела, кровь пойдет потом. Что делать? Бежать от Шуры? Куда бежать, кого звать? Но, к счастью, люди были вокруг нас очень отзывчивые. Ее подняли, донесли в поликлинику, ее там зашили, в изолятор положили. Я забилась за шкаф от трусости, я никому не сказала. Но Шуру-то принесли и сказали. А Шура молчит. Мы же друзья. Потом я прокралась к ней в изолятор: «Шура, как ты?» И я сажусь на эту только что зашитую рану.
К. Мацан
— Кошмар.
Т. Воробьева
— Со всей тяжестью.
А. Леонтьева
— Мы еще только начали беседовать, а у меня сердце уже скоро остановится.
А. Леонтьева
— С нами Татьяна Владимировна Воробьева, детский психолог, заслуженный учитель России. Началась очень драматично беседа — с приключений в детском доме.
К. Мацан
— Как Шура отреагировала?
Т. Воробьева
— Шура, как всегда, терпеливо. Это был удивительно терпеливый человек, смиренный, скромный. Во всем глубоко обязательный. То есть Господь мне давал в ее лице пример, какой надо быть. Я была совершенно не такой — я училась легко, в диапазоне «2» и «5». Были предметы, которые мне прекрасно давались, были предметы, которые я не понимала. И став взрослым человеком, окончив курсы нейропсихологии, я поняла, что это межполушарная незрелость. Но это будет потом. Об этом не надо говорить, но тем не менее. А Шура всегда была скромной, тихой. Но воспитатели почему-то считали, что я очень умная и способная девочка. И поэтому всегда с ребятами, которые плохо учились, мне говорили: «Таня, пойди и объясни ему, как надо делать». И я шла и объясняла. Но думала: «А что я объясню? Я сама не знаю». Но разбиралась с ними, потому что надо было объяснять. Учились мы в немецкой школе общего типа. Немецкая школа, она не входила в статус детского дома, она была отдельная, для всех ребят. Немецкий язык мы учили со второго класса. Это не значит, что я им владею, я им не владею. Потому что, к сожалению, всё мое самое светлое детство, с его походами, с его соревнованиями, с его радостями, огорчениями, глупостями — конечно, глупостей было много, но все равно такой светлой радостью и любовью, оно закончилось. Оно закончилось тогда, когда я узнала, что приезжает моя мама. Меня вызвали и сказали: «За тобой приедет твоя мама». Моя мама забрала прежде всего мою сестру. Меня возьмут только через год. И я так была этому рада. Но, к сожалению, произойдет реформа — детские дома из Москвы все уберут, их больше не будет. Будут интернаты, а это будет совсем что-то другое. Я не была ни дня в интернате. Потом, по роду своей профессии, я столкнулась с этой позицией. Это совсем другое. И для меня самым трудным…
К. Мацан
— Простите, а почему разница того детского дома, где вы жили и тех интернатов, которые пришли им на смену?
Т. Воробьева
— Другой дух. Интернат — это уже уход детей домой. Детский дом — вы всегда в детском доме.
К. Мацан
— То есть они приходят в интернат на день, на учебу…
Т. Воробьева
— Не на день они приходят, а на неделю или на три дня, в зависимости от того, что сегодня исповедуют или что тогда исповедовал статус того интерната. Но эти дети были домашние, семейные. И они, как правило, приходили из семей не лучших. И отсюда отсвет очень большой. Пробыть там, и потом стать другим — это трудно, это я всей своей жизнью потом знаю. И занимаюсь именно этими проблемами. А детский дом предполагает равный коллектив, равный. Самым трудным и большим горем для меня было, самым большим горем, когда однажды я услышала в спину брошенное кем-то: тюремщица. Я помню, что даже не понимая глубоко этого смысла, всего, что туда вкладывается, меня это очень ударило, мне стало очень больно. Контингент детей был самый разный — были дети погибших воинов, были дети, как теперь я понимаю, ссыльных, тех, кто были, как родители Шуры Романовой, в Ухте и за Ухтой где-то они там были…
К. Мацан
— А «тюремщица» вам кто сказал?
Т. Воробьева
— Я не знаю, это кто-то бросил из детей.
К. Мацан
— Это когда вы еще были ребенком?
Т. Воробьева
— Да, когда мне было лет 8, лет 9.
К. Мацан
— В детском доме?
Т. Воробьева
— Да, в детском доме.
К. Мацан
— А почему «тюремщица»?
Т. Воробьева
— Потому что моя мама сидела в тюрьме. Помните, я сказала, что контингент детей был самый разный. Здесь были и дети военных, и дети репрессированных родителей. И дети, конечно…
К. Мацан
— То есть это такой сленг внутридетдомовский.
Т. Воробьева
— Да. И вот такое прозвучало в мою спину. И я помню, как меня это очень ударило. Очень ударило. Как ребенок детского дома, вот я сейчас рассказала светлую сторону. А в ней была и другая сторона, которая отражала нас, какие мы все. И что нам хотелось и о чем нам мечталось. И конечно, хотелось авторучку, которую подарили Тамаре Новожиловой, потому что она уходит в другой детский дом, а тебе так хочется эту авторучку. И ты ее крадешь. Заворачиваешь в ковер, а потом хитро и лукаво вместе со всеми ищешь. И потом якобы находишь. И всё тебе сходит с рук. До поры. К ребятам, у кого были родители, приезжали родители. Они им привозили конфеты и так далее. И, конечно, тебе очень этого хотелось, потому что к тебе никто никогда не приезжал. Мама отчима, бабушка, которую я поминаю всегда в своих молитвах очень светло, она привела меня в детский дом. И первые слова, которые она сказала: «Это чужая девочка, это не наша». Вот тогда я впервые услышала, что я чужая. И я была поражена — от меня отреклись, от меня вот так явно отреклись. Медсестра наша, Нина Ивановна, строгая, суровая, проверила мою голову — нет ли в ней педикулеза. А у меня очень пушистые, мелко вьющиеся волосы, их было много, такая копна. Наголо меня постригать не надо, потому что при малейшем подозрении на педикулез головы постригали наголо. Это, конечно, очень трудный момент, пережить его очень трудно. Вот как я попала в 51-й детский дом. А потом к одной из девочек приехала мама. И она привезла необыкновенную коробку конфет — на ней был нарисован Буратино, и мне казалось, что коробка была таких необыкновенных размеров, мне так хотелось ее, так хотелось попробовать! Но я не знала, угостит Люда или не угостит. И я эту коробку взяла и положила к себе под подушку. Естественно, ее хватились. Я точно так же стала искать лицемерно эту коробку с конфетами. И кто-то нечаянно подвинул мою подушку и увидел, что коробка лежит под ней.
А. Леонтьева
— Мы сейчас просто умрем с Костей.
Т. Воробьева
— Я понимаю, это то, что я прожила. Никто не кричал. Ведь опять можно было солгать, что это кто-то положил. Но что произошло с детской душой, которая любила ходить и смотреть храм? Произошло такое чувство стыда, такое чувство страха! Я побежала в ванную комнату. Это умывальник, на полу, я до сих пор буду помнить красные на полу кафелинки. Я встала на колени и закричала: «Господи, милосердный, я не хочу в тюрьму, я не хочу быть тюремщицей!» Я так испугалась тогда, что я сяду в тюрьму, что моя жизнь оборвется и я не увижу своего любимого детского дома, что я не попала в тюрьму. И сижу перед вами. Это была огромная, огромная милость Божья к маленькому ребенку, который настолько искренне закричал, что он не хочет в тюрьму.
А. Леонтьева
— Татьяна Владимировна, ну все, я тоже сейчас буду плакать.
К. Мацан
— Вы рассказываете вещи, которые невозможно слушать вправду без слез. Они бьют в самое сердце…
А. Леонтьева
— На сухом психологическом языке это называется детскими травмами.
Т. Воробьева
— Это не травмы. Это уроки. Я не люблю, когда родители говорят о травмах, о комплексах. Есть уроки. Я всегда говорю: есть задача и ее надо решать. Не надо говорить «комплекс», не надо говорить «травма». Есть задача, которая обусловлена чем? — условиями. А нам надо ее решать.
А. Леонтьева
— Татьяна Владимировна, вот здесь я бы очень хотела получить то, что называется на нашей передаче сплошной пользой. Потому я помню, что после нашего разговора с вами, мы ехали с вами в машине, и вы что-то такое говорили. Это касалось психологии, но это было мне совершенно неведомо, притом что я очень много общалась с психологами. Вы сейчас говорите о том, что не нужно говорить слово «травма», которое мы все время говорим — мы уже привыкли к этому слову. Мы знаем, что нам нанесены травмы, что мы их должны их как-то проживать, что мы должны их прорабатывать, иначе у нас жизнь не склеится. Но кто-то прорабатывает, кто-то нет. Но тем не менее, есть присутствие этих травм. А вы говорите, что это были уроки.
Т. Воробьева
— Да, это были уроки. Это были уроки. Когда вы говорите слово «травма», вы уже предполагаете саможаление, виновность окружающих.
А. Леонтьева
— Безусловно.
Т. Воробьева
— Виновность обстоятельств. И вы закрываете самое важное, самый важный путь — путь благодарности, путь познания себя. Путь причинности, своей причинности. Мы сразу закрываем — мы сразу всех нашли виновными. Это неправильно. Этого быть не должно. Отсюда прорастают эти зернышки эгоцентризма — для меня, про меня — я же травмированный: я из многодетной семьи, я из детского дома… Мне должны дать фору. Нет — это твой путь, это твоя дорога, эти твои обстоятельства, это твои чувства, это твоя совесть, это твои цели. Вот и решай.
К. Мацан
— То, что вы говорите… Вот вы сейчас произнесли слово «благодарность». Я как раз сижу и думаю о том, что вот это слово, наверное, такой ключик, как мне кажется, к осмыслению самой проблемы детских домов. Потому что мы много раз уже и в этой студии с разными экспертами говорили о том, что хорошо бы, чтобы в современной России детских домов не было. Они не могут быть миссией, они не могут быть полезной и приемлемой формой. Так говорят люди, которые занимаются сиротами. И с этим вот гуманистическим пафосом трудно не солидаризоваться. И, наверное, неправильно было бы ваши слова о вашем прошлом, о вашем детстве, воспринимать, как некую апологию детских домов. Но тем не менее, то, как вы об этом рассказываете, показывает, что вы нашли в себе силы — возможность и ресурсы — быть благодарной за это. И через это как бы идти дальше.
Т. Воробьева
— Я не находила этих ресурсов — они были внутри меня. Ребенок не находит ресурсов — они внутри. Внутри того, что вокруг него. Если вокруг тебя свет — тебе светло. Если вокруг тебя тьма — тебе темно. А в темноте и страшно, в темноте и галлюцинации бывают.
К. Мацан
— Мы к этому разговору вернемся после небольшой паузы. Я напомню, что сегодня у нас в «Светлом вечере» Татьяна Владимировна Воробьева, детский психолог, заслуженный учитель России. В студии Анна Леонтьева и я, Константин Мацан. Не переключайтесь.
А. Леонтьева
— Сегодня мы говорим с Татьяной Воробьевой, детским психологом, заслуженным учителем России. Прошла уже половина беседы и у нас сломались все стереотипы. Мы вышли из всех терминологий. Я напомню, что в первой беседе, которую мы здесь проводили, Татьяна Владимировна сказала, что для психолога самое первое пособие по психологии — это труды апостола Павла. А сейчас мы уже ликвидировали понятие «детская травма»…
К. Мацан
— И пришли к понятию благодарности. Я хочу свой вопрос чуть-чуть продолжить. Я понимаю, что вы, как ребенок, не рефлексировали, не артикулировали на тему того, что «я благодарна судьбе». Но в какой-то момент, видимо, уже во взрослой уже жизни, вы пришли к этому, если угодно, императиву благодарности.
Т. Воробьева
— Да.
К. Мацан
— В связи с чем и как это произошло? Как вы впервые подумали о своем прошлом детском доме не в терминах травмы и «меня обидели», а в терминах, что «это был мой путь и я эту задачу для себя решила». Или решала.
Т. Воробьева
— Я
поняла вопрос. Я могу сказать только одно: всё познается в сравнении.
Если мы говорим о психологии, психология — наука о душе, мы знаем это. А
с чего начинается душа? Душа начинается с чувства. Человек рождается
прежде всего с чувствами. Так называемое мышление — оно потом. А уж
воля, она совсем потом. Поэтому чувства, разум, воля. Вот какие чувства
ты прожила, когда тебе сказали: «За тобой приехали, тебя забирают». Что я
прожила? Мне хотелось спрятаться в ту самую — помните, я сказала про ту
маленькую под лестницей раздевалку — и не уходить. И не уходить. Потому
что потом начнется немножко серое отрочество, где мне будет трудно
дружить. Детский дом, тем не менее, давал определенную чистоту. Мне
трудно было общаться с ребятами с улицы, которые ругались матом и так
далее. Я этого не знала, я вообще не знала многих слов, понятий,
представлений из грязного мира — детский дом сумел сохранить в нас
удивительные чистые души. А вот по поводу вопроса, когда вы стали это
понимать? Это я стала понимать тогда, когда я поняла, что я люблю людей —
я люблю людей. У меня всегда было радостное чувство, тем не менее было
радостное чувство — готовность дружить, готовность общаться, готовность
делиться. Мне так этого всегда хотелось. Не всё получится в моей жизни
именно с этим, не всё получится — будет и грустно, будут и очень трудные
моменты в жизни, когда я останусь одна, совсем на улице, без
возможности еды, одежды. И именно тогда дружба покажет и другую сторону,
другую боль. Но от этого я не перестала любить людей. А вот я вернусь к
тому, Константин, о чем вы сказали — о детских домах. Априори отвергать
детский дом неправильно. Я всегда говорю, что все средства хороши,
которые хороши для детей. Когда мы что-то рубим резко и говорим: вот это
плохо, а вот это хорошо, это совсем не значит, что это именно так.
Благотворительный детский дом, в котором я сегодня присутствую, я
работаю — я не работаю, я служу.
Это
удивительный детский дом, он напоминает детский дом моего детства. Я с
такой любовью люблю этих мальчишек, и я с такой любовью вижу обратную
связь — простую, искреннюю. Я вижу ту работу, которую мы делаем. Она так
мне напоминает! Только она гораздо более богатая и более широкая,
потому что в ней есть Бог, в ней есть вера — поэтому это другое, это
совсем другое. Государственные детские дома — вот они да, они сегодня
действительно очень грустные. Очень грустное, к сожалению, явление. Но
ведь и опекунство сегодня очень часто носит еще более грустный характер.
Еще более грустный — когда взяли и отдали. А это ведь не собачка, это
душа человека. А он почувствовал себя в семье, а вдруг семья не понесла.
Причин очень много, я над этой проблемой много работаю, над ней думаю,
много говорю, выступаю. Поэтому я говорю, что все средства хороши, где
хорошо будет ребенку. Мы должны всё использовать — то, что поможет
малышу, мальчику, юноше, у нас одни мальчики, чувствовать себя
полноценным, радостным, благодарным человеком. Да, детский дом, где нет
веры, он действительно, к сожалению, обречен на гибель многих ребят. Это
действительно так. Когда наш детский дом закрыли, я уже девочкой,
наверное, мне было лет 14, приехала на выпускной вечер, на встречу
выпускников 51-го детского дома, в интернат, он находился в Кузьминках. И
я стала спрашивать: где те, с кем играли, где казаки-разбойники, где
все наши приключения, где поиски шпионов, где кладоискание, чего только
не было в нашей жизни. Этот погиб, этого буфером поезда убило, этот в
тюрьме, эта в тюрьме… Господи, а кто же остался? А остались единички!
Единички! Вот тогда я сказала, что я больше никогда не поеду на вечер
встреч с выпускниками. Я больше не могла переступить этот порог никогда в
своей жизни, ни в каких программах, сетях я не пытаюсь ни найти, ни
задать вопросы. Никогда. Не хочу.
А. Леонтьева
— Татьяна Владимировна, вас не хочется прерывать, но мне хочется сказать, что вы особенное явление. Из того, что вы говорите о благодарности, об уроках, отрицая все эти термины, которые про травму сейчас приняты. Я должна сказать, что после нашей первой встречи… Я присутствую на сайте, где собираются дети, травмированные. Сейчас очень модно слово «токсичные». Это дети «токсичных» родителей, они обсуждают родителей. Это такая площадка сброса их негативных эмоций, площадка даже поддержки. Может быть, что-то почитать на эту тему. Но все они объединены одним чувством — они очень ненавидят своих родителей. И я на этот сайт выложила пост, что у меня в гостях была психолог, которая сказала, что для того, чтобы выздороветь, нужно себе сказать, что таких родителей послал тебе Бог. И я спросила: как вы думаете, это работает? На самом деле, это был, тоже такой термин есть, триггер. Всех триггернуло, все начали писать очень возмущенные мне ответы, что, дескать, вы пришли, у нас тут такое было прекрасное сообщество, а вы… Можно сказать, что крамолу я сказала. Но меня очень впечатлило то, что вы сказали, то есть мне это показалось универсальным лекарством. Даже если мы считаем, что наши родители нас как-то травмировали, а мы теперь все сейчас так считаем, потому что что-то, да травмировало. И говорим, с вашей позиции, что таких родителей послал Бог, то не есть ли это универсальное лекарство для нашего же собственного излечения?
Т. Воробьева
— Конечно, это не просто универсальное лекарство — это духовное лекарство. Сейчас в детский дом поступило двое детей. Вы говорите, травмированных. Да, травмированных очень сильно — они ненавидят свою маму, а отец их недавно умер. Ненависть такая, что только «она» и по имени-отчеству. Они жили два последние года с отцом, у него онкология была. Но мать их должна забрать. По статусу мы не можем девочек оставить у себя, у нас только мальчики в детском доме. Умер папа. И мне надо найти слова, надо найти слова. Я боюсь слов написанных — слова надо говорить глаза в глаза, слова надо говорить и видеть. Иначе эти слова могут обернуться всем чем угодно. Какие же слова мне пришлось сказать? Я пригласила их к себе, мы уже знакомы, мы беседовали, я к ним, так сказать, дорожку протянула к ним. Я говорю: «Знаете, сейчас вашему папе нужна больше всего ваша молитва. И я скажу больше — нет молитвы более сильной, чем молитва детей, потому что вы чище, вы лучше, вы святые. Но молитва Богом не принимается, если мы просим и при этом ненавидим. Бог не примет такой молитвы. Но ведь это ведь молитва о том, кто вас любил. Разве ради этого мы не попросим, не скажем: "Господи милосердный, Ты помоги нам! Пусть не полюбить, но не обижаться. Ты только прими нашу молитву об усопшем отце нашем"». Да, мы встали втроем и разревелись, конечно. И мы стали читать молитву вместе. Потом они обняли меня и сказали мне спасибо огромное. Пройдет некоторое время, придет девочка и скажет: «Татьяна Владимировна, я всё понимаю, я понимаю те слова, которые вы мне говорите. Но я пока не могу». И не надо. Пока не можешь — ты не можешь.
А. Леонтьева
— Не может полюбить мать.
Т. Воробьева
— Да. Ты и не можешь. А ты и не сможешь, если ты не попросишь об этом: «Дай мне, Господи, любви от благодати Духа Твоего. Дай мне хоть капельку, хоть капельку ради папы моего». Вот и всё. А полюбить — это невозможно. Это не нам принадлежит — это принадлежит Тому, кто дает это чувство, кто Сам любовь и от Своей любви даст каждому из нас, если мы будем просить. Вот и просим — просим, стучимся. Когда мы достучимся, я не знаю. Но пока мы не достучались, мы будем здесь, где есть любовь, где тебя любят. Где ты можешь прийти ко мне, и мы с тобой поговорим.
А. Леонтьева
— Ничего себе, детский психолог. Всё не так, как я привыкла. Всё не так, что я слышу, что я читаю. То, что вы говорите, это совершенно меняет мое представление о психологии.
К. Мацан
— А если вернуться к мысли о том, что главный учебник по психологии — это апостол Павел. Это некое афористичное обобщение. Понятно, что всё сложнее, как говорят сегодня. Но, а что еще, например, из апостола Павла, из его посланий, из его фраз, цитат, вам чаще всего приходится использовать или вспоминать или обращаться для какого-то личного вдохновения?
Т. Воробьева
— Я могу сказать, что послания апостола Павла к Тимофею — два послания этих, они удивительные по своей силе. Там всё прописано — там прописано, как жить, что делать и что не делать. Вот эти два послания они действительно очень емкие. Да в каждом послании можно найти — и в послании апостола Иуды можно найти очень много нужных слов.
К. Мацан
— Например?
Т. Воробьева
— В данном случае, в этом послании сказано, что нельзя приближаться даже к одежде блудника. Когда мы говорим о целомудрии и так далее, эта мысль совершено не используется в обществе.
К. Мацан
— Послание Иуды, да?
Т. Воробьева
— Да, Иуды. Оно не звучит нигде и никак. Ведь мы знаем слова «с преподобным преподобен будешь» пророка Давида. Мы это знаем. Но мы не пользуемся этим. Но когда вдруг, что даже вот такая мелочь, даже такая мелочь, как одежда, недопустима в общении. Высокая планка? Высокая планка. Но если мы понимаем большое, то мы и маленькое сможем понять. Поэтому когда есть, тогда что-то дадим. Когда ничего нет, когда мы читаем массу литературы, особенно западной, особенно проамериканской литературы психологической, мне всегда становится немножко страшно. Совсем недавно мне пришлось столкнуться с такой проблемой — молодой клинический психолог, пишет честно. Интеллект. Я говорю, пока у тебя нет ключа к пониманию, что такое интеллект, а интеллект — это проблемно-поисковая работа. А что же вы в этой проблемно-поисковой работе для нас так важно? Наглядно-образное мышление, наглядно-действенное мышление, вербально-логическое — какое? Наглядно-действенное мышление — посмотреть, поглядеть. Совершенно верно. Заложить в речь, в память: это синее, это легкое, это шершавое, это приятное, это неприятное. Наглядно-образное — да мне не надо уже глядеть, у меня есть память, я помню, я могу сравнить. Анализ, синтез, обобщение, систематизация — это наглядно-образное мышление, выраженное в речи. Вербально-логическое — мне ничего не надо, я могу уже оперировать и апеллировать к понятиям и представлениям. Вот что такое интеллект. А вы по одному тесту Векслера, по четырем картинкам, ставите ребенку, что у него олигофрения, слабоумие. А он ребенок — он имеет потенцию на рост, на развитие, на социум, в котором он будет находиться. Но так смело нельзя. Ведь вы поставили клеймо, из которого выйти очень трудно будет. Вы уже опосредуете человеческое направление в его жизни, вы уже ставите ему знаменатель, под которым его действия уже ограничены. А кто дал такое ограничение? Вот поэтому я всегда говорю, что я, как психолог, я не работаю тестами. Я не работаю тестами.
А. Леонтьева
— Вы работаете глаза в глаза, правильно?
Т. Воробьева
— Абсолютно правильно. Мне говорят — вопросы. Я говорю, что я должна видеть ребенка. И я не разрешаю называть проблемы — я должна видеть ребенка. И, исходя из того, как я буду смотреть, какие вопросы буду ему задавать, я отвечу на тот вопрос, который я увидела, увидела проблему. И о ней я буду говорить — о проблеме, мной отмеченной. Вот это очень важно. Это очень важно. Психология — наука о душе, а не о пятке и не о животе. А коли о душе, то давайте подумаем о чувствах, о разуме, в воле, И с чего мы начнем помогать ребенку? — конечно, с его чувства комфорта. Чтобы ему было хорошо. Вот перешли на психологию. Не переходим на нее.
К. Мацан
— Татьяна Владимировна Воробьева, детский психолог, заслуженный учитель России сегодня с нами и с вами в программе «Светлый вечер». И мы уходим от психологии и возвращаемся обратно к семье.
А. Леонтьева
— Татьяна Владимировна, во-первых, мы ликвидировали все понятия, которыми я могла бы оперировать. Но начали мы разговор с того, что вы очень большую часть детства провели в детском доме. При этом продолжили разговор мы тем, что не было у вас никакой психологической травмы, как мы вам ни навязывали эту тему, а были уроки. И эти уроки помогли вам. Мы уже говорили в этой студии, были у нас психологи, даже был психиатр. Мы говорили, что психологами от хорошей жизни не становятся. Была такая у нас тема. Как вы думаете?
Т. Воробьева
— Я
никогда не думала, что я буду заниматься детской психологией. Никогда
не думала, никогда. Жизнь продолжала мне давать очень серьезные
испытания. Я уже сказала о том, как было просто в детском доме жить и
как было трудно входить в коллектив. Это был домашний мир, мир домашних
детей, у которых были, а у меня ничего не было. И я начала врать, что у
меня капроновое платье есть, но оно сгорело над газом. И что я была в
Африке — вот видите следы от оспы? Это была прививка от оспы. Это меня
обезьяна покусала. Мне так хотелось стать для них интересной, значимой.
Но что удивительно, я стала интересной и значимой без всякого вранья. Но
это вранье обличил учитель, классный руководитель на собрании, на
котором присутствовала моя мама. Она сказал о том, что «ваша дочь много
врет». Она так и сказала, она не пощадила уши и самолюбие родительницы,
она сказала «врет». И когда мне об этом сказали, я поняла, что надо
прекратить. Надо быть такой, какая я есть. Удивительнейшим образом я
очень легко подружилась со всеми, как-то удивительно это было легко.
Дружбы глубокой, той, настоящей, ее не было. Я подружилась с одной
девочкой, она будет в дальнейшем актрисой театра в ТЮЗе, потом Зеленый
театр. Но потом случится очень большая трагедия. Я перейду в 9-й класс, и
мою маму арестуют. Обыск будет на моих глазах, всё будет на моих
глазах. Помните, я сказала: идеология Павлика Морозова. Я всё понимала.
Вообще, детская душа всё понимает — детская душа не зашорена хитростью и
лукавством, понимает абсолютно всё. И всё правильно понимает. Не надо
никаких слов. Я понимала, что она врет, что эти безумные деньги, которые
появляются в доме, эти застолья, где присутствует директор школы,
учителя, мне всё это было очень неприятно, мне было тяжело. Мне было
очень тяжело, я очень стеснялась своей мамы. Я врала и лгала другим, что
это не моя мама. Моя мама — врач. И я придумывала себе ту ситуацию
семьи, в которой я хотела быть. Я примеряла чужие материнские одеяла на
себя. Вот тетя Катя, вот если бы она была моей мамой. Я не принимала
свою маму. И я понимала, что всё плохо в нашей семье. В нашей семье всё
плохо. Всё очень плохо. И когда маму забрали в тюрьму за воровство и
мошенничество — она якобы представлялась, что она имеет отношение к
каким-то возможностям получить квартиры, брала взятки. И вокруг нас,
соответственно, был огромный конгломерат людей, которые внешне
заискивали перед ней, верили ей. А потом они обрушились ненавистью на
меня: «Ты знала, какая твоя мать». Я знала. У меня не хватило силы
сказать замечательному врачу, которая приходила к нам: «Не надо, не
давайте денег, не ходите сюда». У меня не хватило сил, у меня не хватило
смелости. Я все понимала.
Тогда
я решу уйти из школы, потому что я не хотела никому говорить, что мою
маму посадили в тюрьму — детское самолюбие. Всё это присутствует, всё
это присутствует. А школа, которую я так полюбила, которая стала для
меня близким и родным домом. И однажды учитель истории на уроке… Я была
послушным ребенком, детский дом формирует послушание в хорошем смысле
слова. И вдруг учитель истории сказала: «Если ты думаешь, что твоя мать
может…». Она это в присутствии всего класса сказала. Я задохнулась от
того, в чем меня упрекают — что тебе всё можно. А потом случилось то,
что случилось. И я решила, что я уйду из этой школы. Я поеду в другую
школу, за несколько остановок, и буду там учиться. И туда приехала моя
подруга, которую я очень любила, которая была у нас в доме много раз,
которую очень любила мама. Она не знала о том, что маму посадили в
тюрьму. Всем я сказала, что мама уехала на север, то есть я защищалась
изо всех своих сил. В девятом классе мне было трудно, потому что голод
подступил очень близко. Я поднимала руку на уроке и просила выйти. Класс
начинал смеяться — они думали, что у меня энурез. А я подходила к
столовой и подбирала крошки, пока никто не видел. А потом класс объявил
мне бойкот, со мной никто не разговаривал, считали, что я гордячка,
зазнайка. Я не была гордячкой, я не была зазнайкой. Я просто не могла
никому ничего сказать. А потом однажды мы поедем на лыжах, и девочка
скажет: «Твой дом здесь рядом. Дай мне попить, я очень хочу пить». Я
привела ее к себе в дом. Знаете, как у Окуджавы: «А в доме нашем пахнет
воровством». И она говорит: «Какой у тебя странный дом. Как будто у тебя
нет мамы». И вот тогда, наверное, от отчаяния я выпалила: «Да, у меня
нет мамы. Она сидит в тюрьме. Иди и скажи всем». Я не знаю, что она
сказала ребятам, я не знаю. В середине 10-го я уйду из школы, потому что
надо было что-то есть. И мне напишет характеристику класс. Почему-то
тогда надо было писать характеристику.
А. Леонтьева
— Да-да. Я помню, что надо было писать характеристику.
Т. Воробьева
— И класс мне написал такую характеристику классную, как бы сейчас сказали, что я, оказывается, необыкновенный человек, со мной очень многие хотели дружить — все, все, все. И тогда я узнала, что, оказывается, я хороший человек и не такой плохой.
А. Леонтьева
— Напоследок.
Т. Воробьева
— Но осталась ли у меня обида? Нет. Я не запомнила этих ребят, они не вошли в мою душу, они не вошли в мою память, они не стали для меня значимыми. Но обиды и травмы — у меня не было этого ничего. Жизнь, юность перекрывает всё своими красками, своими чувствами, своими эмоциями, тем, что завтра. Я не знаю, проживали ли вы когда-нибудь, когда вы в детстве вдруг просыпаетесь и на сердце такая радость, как будто всё так хорошо! Когда я однажды я проснулась, мне приснилось, что я протяну руку и там много конфет шоколадных. Я протянула, а их нет. Но плакать не стала. А потом начнется мой трудовой путь. Ну, конечно, не психологом. Вдруг однажды одна соседка из нашего дома скажет: «Таня, а что не пойдешь в детский сад работать? Там и кормят». Я приду в детский сад. Мне не будет еще 18. Там будет исполняющая обязанности, и она меня возьмет. Мне до дня рождения еще будет 4 месяца. И она дает мне маленькую группу ясельную, которых надо накормить. А они маленькие, столы маленькие. И я встаю на колени, чтобы их накормить. И я так устаю. И я думаю: почему они не едят? Я бы всё съела. Почему они не спят? Я бы сейчас поспала крепче всех. Но удивительнейшим образом я понимала, не зная этой работы, не понимая эту работу, ничего в ней абсолютно не представляя, мне интересно с этими ребятами. Я пела с ними песни, которые я не умела петь. Но с ними можно было петь, никто и не скажет, что ты фальшиво поешь. Я танцевала с ними. Я не знала, что такое занятия, я не знала, что такое программное содержание — я ничего этого не знала. И когда пришла настоящая заведующая, она сказала: «Это ваша ошибка, я бы ни за что ее не взяла на эту работу». То есть я ей не понравилась. Пройдут годы и когда я уже стану, наверное, неплохим специалистом, мы встретимся с ней на одной из конференций. И я ей скажу: «Ирина Максимовна, а вы помните? Вы сейчас пришли ко мне учиться. Когда-то вы сказали, что вы бы меня не взяли. Как ошибочно первое мнение». Вот так я пришла в эту жизнь, в эту специальность. Я прошла все ступени — это и научная работа, это методическая работа, это преподавательская работа, это огромный-огромный пласт познания, но всегда с руки. Поэтому я никогда не боюсь сказать: «Давайте я с руки покажу, как надо». Психологом можно стать, как я говорю, только от горшков, пройдя…
А. Леонтьева
— От горшков?
Т. Воробьева
— Да. Что значит — от горшков? Как врач может стать врачом, только пройдя медбратовскую работу и так далее, наша специальность требует безупречного знания детей. Каждой возрастной позиции, ведущей линии, информативных показателей — только так можно стать патопсихологом, клиническим психологом. Если мы не знаем нормы, мы никогда не выделим неправильность, патологию. Надо знать безупречно детей. Поэтому это будет и кафедра педиатрии, это будет бесконечное пополнение знаний в зависимости от того, какую проблему ты решаешь. Это будут интересные проекты, за которые потом я получу звание. Это проект реабилитации детей с органическим поражением центральной нервной системы в доме ребенка. Детские дома меня не оставят в моей жизни — я много лет посвящу этой проблеме.
А. Леонтьева
— Я так понимаю, что вы до сих пор…
Т. Воробьева
— Конечно.
А. Леонтьева
— Более того, если есть такое выражение «психолог от Бога». У меня такое ощущение, что Бог… Мы сегодня прослушали чрезвычайно драматичную историю, отследили ваш путь, просто чуть не плакали.
К. Мацан
— Да, плакали.
А. Леонтьева
— Плакали. Просто делали вид, что не плачем. Но вся эта череда событий привела к тому, что вы сейчас помогаете каким-то сложным деткам?
Т. Воробьева
— Почему сложным? Это неправильное слово — «сложный». Человек — это же эксклюзив.
А. Леонтьева
— Опять не то…
Т. Воробьева
— Не надо, нельзя. Мы сразу закрываем выход, радость, возможность. Вот почему я говорю, что очень важно слово искать — очень правильное слово. Однажды в одной из книг, подаренных мне дивеевским священником, я читала там лекции в гимназии для преподавателей, для родителей и так далее. Мне подарили книгу, удивительную книгу. Сейчас не могу вспомнить ее название — это большой фолиант, очень известного священника. И он там рассказывает о своей встрече с архимандритом, покойным ныне, Кириллом (Павловым). И вот он говорит, что самый большой дар — это дар слова. И у меня, у взрослой женщины, выросли крылья. Я поняла, что за музыкальный слух, музыкальное воспроизведение, за ритмический рисунок я перед Богом отвечать не буду. За театральную роль я перед Богом отвечать не буду в полной мере. А вот за слово я буду отвечать. Поэтому психолог — это прежде всего слово. И слово, очень правильно найденное. И слово, за которое ты несешь ответ. Это огромная ответственность. Прежде всего — не самолюбие, не гордыня, не тщеславие, не себя показать и людей удивить. А, во-первых, попробуйте к ребенку прикоснитесь злой рукой, когда он к вам пришел? Ведь с ним надо поздороваться — у вас в руках уже должно быть добро, у вас уже ладонь должна быть открыта: давай с тобой познакомимся. Как тебя зовут? А меня как зовут? А что ты волнуешься? Давай-ка вздохнем. И вот теперь я слышу: пятерка, мы с тобой можем начинать работать. Понимаете, слово — не прогибание и не назидание. Слово понимания и готовности услышать — вот это слово должно быть сказано и родителю и ребенку. Он должен захотеть к тебе прийти. Подчас бывает резко. А потом: «Татьяна Владимировна, можно я к вам приду?» — «А ты же на меня обиделся». — «А можно я к вам приду?» — «Конечно, можно». Поэтому — не проблемы. Проблемы выставляют родители. Ребенок не понимает, что это проблемы. Нам надо увидеть и помочь решить эту задачу. Помните — задачу.
А. Леонтьева
— Задачу.
К. Мацан
— Спасибо огромное за эту беседу. Вообще, опасно такие беседы делать для нервной системы нашей и наших слушателей…
А. Леонтьева
— Опасно, но в то же время спасительно.
К. Мацан
— Я как раз хотел к этой второй части тезиса обратиться, что, наверное, ради таких встреч мы и работаем.
А. Леонтьева
— Мы и живем.
К. Мацан
— И живем, да. Мне очень понравилось, Аня, выражение, упомянутое тобой — «психолог от Бога». Мне кажется, у нас сегодня в гостях был психолог от Бога, где «от Бога» — это не фигура речи, а реальность. Есть посланник от Бога — вот пришел психолог от Бога нам что-то сказать. И это было воистину так. Спасибо огромное. Татьяна Владимировна Воробьева, детский психолог, заслуженный учитель России, была сегодня с нами и с вами в программе «Светлый вечер». В студии были Анна Леонтьева и я, Константин Мацан. До свидания.
А. Леонтьева
— Татьяна Владимировна, браво вам. Спасибо вам.
Т. Воробьева
— Спасибо огромное за внимание.
«Ценность труда учителя». Петр Тихонов

В программе «Пайдейя» на Радио ВЕРА совместно с проектом «Клевер Лаборатория» мы говорим о том, как образование и саморазвитие может помочь человеку на пути к достижению идеала и раскрытию образа Божьего в себе.
Гостем программы «Пайдейя» был Исполнительный директор Фонда Румянцева, в прошлом — учитель истории Пётр Тихонов.
Мы говорили о важности роли учителя и ценности его труда, как поддержка учителей может помогать им в их работе, а также о том, как педагог может заинтересовывать учеников и, чтобы они получали не только знания, но и понимание окружающего мира, желание менять его к лучшему.
Ведущая: Кира Лаврентьева
Все выпуски программы Пайдейя
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Всенощное Бдение. 4 мая (вечер 03 мая) 2025г.

Неделя 3-я по Пасхе, святых жен-мироносиц. Глас 2.
Всенощное бдение. Великая Вечерня.
Диакон: Воста́ните!
Хор: Благослови́.
Иерей: Сла́ва Святе́й и Единосу́щней и Животворя́щей и Неразде́льней Тро́ице всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Священнослужители в алтаре: [1]
Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Дважды)
На третий раз до середины:
Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в
Хор: И су́щим во гробе́х живо́т дарова́в.
Псало́м 103, предначина́тельный:
Хор: Благослови́, душе́ моя́, Го́спода./ Благослове́н еси́, Го́споди./ Го́споди, Бо́же мой, возвели́чился еси́ зело́./ Благослове́н еси́, Го́споди./ ... / Вся прему́дростию сотвори́л еси́./ Сла́ва Ти, Го́споди, сотвори́вшему вся.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепископе, или: преосвященнейшем епископе) имярек, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О веси сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Блаже́н муж:
Хор: Блаже́н муж, и́же не и́де на сове́т нечести́вых.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Я́ко весть Госпо́дь путь пра́ведных, и путь нечести́вых поги́бнет.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Рабо́тайте Го́сподеви со стра́хом и ра́дуйтеся Ему́ с тре́петом.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Блаже́ни вси наде́ющиися Нань.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Го́споди, воззва́х, глас 2:
Хор: Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Го́споди./ Го́споди, воззва́х к Тебе́, услы́ши мя:/ вонми́ гла́су моле́ния моего́,/ внегда́ воззва́ти ми к Тебе́.// Услы́ши мя, Го́споди.
Да испра́вится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобо́ю,/ воздея́ние руку́ мое́ю/ — же́ртва вече́рняя.// Услы́ши мя, Го́споди.
Стихиры воскресные, глас 2:
На 10. Стих: Изведи́ из темни́цы ду́шу мою́,// испове́датися и́мени Твоему́.
Стихира: Пре́жде век от Отца́ Ро́ждшемуся Бо́жию Сло́ву,/ Вопло́щшемуся от Де́вы Мари́и,/ прииди́те, поклони́мся:/ крест бо претерпе́в,/ погребе́нию предаде́ся, я́ко Сам восхоте́:/ и воскре́с из ме́ртвых,// спасе́ мя заблужда́ющаго челове́ка.
Стих: Мене́ ждут пра́ведницы,// до́ндеже возда́си мне.
Стихира: Христо́с Спас наш,/ е́же на ны рукописа́ние пригвозди́в на Кресте́ загла́ди,/ и сме́ртную держа́ву упраздни́:// поклоня́емся Его́ Тридне́вному Воскресе́нию.
На 8. Стих: Из глубины́ воззва́х к Тебе́, Го́споди,// Го́споди, услы́ши глас мой.
Стихира: Со Арха́нгелы воспои́м Христо́во Воскресе́ние:/ Той бо есть Изба́витель и Спас душ на́ших,/ и в сла́ве стра́шней и кре́пцей си́ле,// па́ки гряде́т суди́ти ми́ру, его́же созда́.
Стих: Да бу́дут у́ши Твои́// вне́млюще гла́су моле́ния моего́.
Стихира: Тебе́ Распе́ншагося и Погребе́ннаго,/ а́нгел пропове́да Влады́ку, и глаго́лаше жена́м:/ прииди́те ви́дите, иде́же лежа́ше Госпо́дь:/ воскре́се бо, я́коже рече́, я́ко Всеси́лен./ Те́мже Тебе́ поклоня́емся Еди́ному Безсме́ртному:// Жизнода́вче Христе́, поми́луй нас.
На 6. Стих: А́ще беззако́ния на́зриши, Го́споди, Го́споди, кто постои́т?// Я́ко у Тебе́ очище́ние есть.
Стихира: Кресто́м Твои́м упраздни́л еси́,/ ю́же от дре́ва кля́тву,/ погребе́нием Твои́м умертви́л еси́ сме́рти держа́ву:/ воста́нием же Твои́м просвети́л еси́ род челове́ческий./ Сего́ ра́ди вопие́м Ти:// Благоде́телю Христе́ Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Стих: И́мене ра́ди Твоего́ потерпе́х Тя, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́ в сло́во Твое́,// упова́ душа́ моя́ на Го́спода.
Стихира: Отверзо́шася Тебе́, Го́споди,/ стра́хом врата́ сме́ртная,/ вра́тницы же а́довы ви́девше Тя, убоя́шася:/ врата́ бо ме́дная сокруши́л еси́,/ и вереи́ желе́зныя стерл еси́,/ и изве́л еси́ нас от тьмы и се́ни сме́ртныя,// и у́зы на́ша растерза́л еси́.
На 4. Стих: От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния,// да упова́ет Изра́иль на Го́спода.
Стихира: Спаси́тельную песнь пою́ще, от уст возсле́м:/ прииди́те вси, в дому́ Госпо́днем припаде́м, глаго́люще:/ на дре́ве Распны́йся, и из ме́ртвых Воскресы́й,/ и Сый в не́дрех О́тчих,// очи́сти грехи́ на́ша.
Стихиры Недели жен-мироносиц, глас 2, самогласны:
Стих: Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у Него́ избавле́ние,// и Той изба́вит Изра́иля от всех беззако́ний его́.
Стихира: Мироно́сицы жены́, у́тру глубоку́,/ арома́ты взе́мша, Госпо́дня гро́ба достиго́ша,/ я́же не наде́яхуся обре́тша/ помышля́ху благогове́юще ка́менному отвале́нию,/ и друга́ ко друзе́й глаго́лаху:/ где суть печа́ти гро́ба?/ Где есть Пила́това кустоди́а, и опа́сное утверже́ние?/ Бысть же возвести́тель не разумева́ющим жена́м,/ блиста́яйся а́нгел, и глаго́ляй к ним:/ что с рыда́нием и́щете жива́го и оживотвори́вшаго род челове́ческий?/ Воста́ Христо́с Бог наш из ме́ртвых я́ко всеси́лен,/ подая́й всем нам нетле́ние и жизнь,// просвеще́ние и ве́лию ми́лость.
На 2. Стих: Хвали́те Го́спода вси язы́цы,// похвали́те Его́ вси лю́дие.
Стихира: Почто́ ми́ра со слеза́ми, о учени́цы растворя́ете?/ Ка́мень отвали́ся, гроб истощи́ся:/ ви́дите тлю живото́м попра́нную,/ печа́ти свиде́тельствующа я́вственно,/ спя́щия лю́те стра́жники непокори́вых,/ сме́ртное спасе́ся пло́тию Бо́жиею, ад рыда́ет./ Те́кша ра́достию рцы́те апо́столом:/ умертви́вый смерть Христо́с, перворожде́н из ме́ртвых,// вас предваря́ет в Галиле́и.
Стих: Я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на нас,// и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во век.
Стихира: Мироно́сицы ра́но бы́вша,/ и гроб Твой со тща́нием дости́гша,/ иска́ху Тебе́ Христе́, во е́же пома́зати пречи́стое те́ло Твое́./ И а́нгеловыми глаго́лы огласи́вшеся,/ радостотво́рныя о́бразы апо́столом пропове́даху,/ я́ко воскре́се Нача́льник спасе́ния на́шего, плени́вый смерть,/ ми́рови же да́руяй живо́т ве́чный// и ве́лию ми́лость.
Стихира Недели жен-мироносиц, глас 6:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Мироно́сицы жены́, гро́ба Твоего́ дости́гша,/ и печа́ти гро́бныя ви́девша,/ не обре́тша же пречи́стаго те́ла Твоего́,/ рыда́юща со тща́нием приидо́ша, глаго́люща:/ кто укра́де на́ше упова́ние?/ Кто взят ме́ртва на́га сми́рною пома́зана,/ Ма́тери еди́но утеше́ние?/ О ка́ко ме́ртвыя оживи́вый умертви́ся?/ Ад плени́вый, ка́ко погребе́ся?/ Но воскресни́ Спа́се самовла́стно,/ я́коже рекл еси́,// тридне́вен, спаса́яй ду́ши на́ша.
Догматик, глас 2:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Догматик: Пре́йде сень зако́нная,/ благода́ти прише́дши:/ я́коже бо купина́ не сгара́ше опаля́ема,/ та́ко Де́ва родила́ еси́,/ и Де́ва пребыла́ еси́./ Вме́сто столпа́ о́гненнаго, пра́ведное возсия́ Со́лнце:/ вме́сто Моисе́я, Христо́с,// спасе́ние душ на́ших.
Вход с кади́лом:
Диакон: Прему́дрость, про́сти.
Све́те Ти́хий:
Хор: Све́те Ти́хий святы́я сла́вы Безсме́ртнаго Отца́ Небе́снаго, Свята́го, Блаже́ннаго, Иису́се Христе́! Прише́дше на за́пад со́лнца, ви́девше свет вече́рний, пое́м Отца́, Сы́на и Свята́го Ду́ха, Бо́га. Досто́ин еси́ во вся времена́ пет бы́ти гла́сы преподо́бными, Сы́не Бо́жий, живо́т дая́й; те́мже мир Тя сла́вит.
Диакон: Во́нмем.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Проки́мен воскре́сный, глас 6:
Диакон: Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас шесты́й: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся.
Хор: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся. (На каждый стих)
Диакон: Облече́ся Госпо́дь в си́лу, и препоя́сася.
Стих 2: И́бо утверди́ вселе́нную, я́же не подви́жится.
Стих 3: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня, Го́споди, в долготу́ дний.
Диакон: Госпо́дь воцари́ся.
Хор: В ле́поту облече́ся.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Рцем вси от всея́ души́, и от всего́ помышле́ния на́шего рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Го́споди Вседержи́телю, Бо́же оте́ц на́ших, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепископе, или: преосвященнейшем епископе) имярек, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Сподо́би, Го́споди:
Хор: Сподо́би, Го́споди, в ве́чер сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено и́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя. Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Влады́ко, вразуми́ мя оправда́нием Твои́м. Благослове́н еси́, Святы́й, просвети́ мя оправда́нии Твои́ми.
Го́споди, ми́лость Твоя́ во век, дел руку́ Твое́ю не пре́зри. Тебе́ подоба́ет хвала́, Тебе́ подоба́ет пе́ние, Тебе́ сла́ва подоба́ет. Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним вече́рнюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Ве́чера всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Бу́ди держа́ва Ца́рствия Твоего́ благослове́на и препросла́влена, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Лития́: (В приходской практике может опускаться)
Стихиры Недели жен-мироносиц, глас 1, самогла́сны:
Стихира: Мироно́сицы жены́, ко гро́бу что приидо́сте?/ Что и́щете жива́го в ме́ртвых?// Воскре́се Госпо́дь, дерза́йте, вопие́т А́нгел.
Стихира: Со стра́хом приидо́ша жены́ на гроб,/ арома́ты те́ло Твое́ пома́зати тща́щияся:/ и сие́ не обре́тше,/ недоумева́хуся друга́ ко друзе́й, не ве́дуще Воскресе́ния./ Но предста́ им А́нгел, и рече́:/ воскре́се Христо́с,// да́руяй нам ве́лию ми́лость.
Стихира: Приидо́ша на гроб Магдали́на,/ и друга́я Мари́я и́щуще Го́спода,/ и А́нгела ви́деша я́ко мо́лнию/ седя́ща на ка́мени, и глаго́люща им:/ что и́щете жива́го с ме́ртвыми?/ Воскре́се, я́коже рече́:/ в Галиле́и Его́ обря́щете./ К Нему́ же возопии́м:// воскресы́й из ме́ртвых, Го́споди сла́ва Тебе́.
Стихира Недели жен-мироносиц, глас 6:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Проси́ Ио́сиф те́ло Иису́сово,/ и положи́ е́ в но́вом свое́м гро́бе:/ подоба́ше бо Ему́ из гро́ба,/ я́ко от черто́га проити́./ Сокруши́вый держа́ву сме́рти,/ и отве́рзый врата́ ра́йская челове́ком,// Го́споди сла́ва Тебе́.
Богоро́дичен воскре́сный, глас 6
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Творе́ц и Изба́витель мой, Пречи́стая,/ Христо́с Госпо́дь из Твои́х ложе́сн проше́д,/ в мя оболки́йся,/ пе́рвыя кля́твы Ада́ма свободи́./ Те́мже Ти, Всечи́стая,/ я́ко Бо́жии Ма́тери же и Де́ве,/ вои́стинну вопие́м немо́лчно:/ ра́дуйся а́нгельски, ра́дуйся, Влады́чице,/ предста́тельство и покро́ве,// и спасе́ние душ на́ших.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и святаго имярек, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о господи́не на́шем преосвяще́ннейшем митрополи́те (или архиепископе, или епископе) имярек и о всем во Христе́ бра́тстве на́шем, и о вся́кой души́ христиа́нстей, скорбя́щей же и озло́бленней, ми́лости Бо́жия и по́мощи тре́бующей; о покрове́нии гра́да сего́, и живу́щих в нем, о ми́ре, и состоя́нии всего́ ми́ра; о благостоя́нии святы́х Бо́жиих церкве́й; о спасе́нии и по́мощи со тща́нием и стра́хом Бо́жиим тружда́ющихся и служа́щих оте́ц и бра́тий на́ших; о оста́вльшихся и во отше́ствии су́щих; о исцеле́нии в не́мощех лежа́щих; о успе́нии, осла́бе, блаже́нней па́мяти и о оставле́нии грехо́в всех преждеотше́дших оте́ц и бра́тий на́ших, зде лежа́щих и повсю́ду правосла́вных; о избавле́нии плене́нных, и о бра́тиях на́ших во слу́жбах су́щих, и о всех служа́щих и служи́вших во святе́м хра́ме сем рцем.
Хор: Го́споди, поми́луй. (50 раз)
Диакон: Еще́ мо́лимся о е́же сохрани́тися гра́ду сему́, и свято́му хра́му сему́, и вся́кому гра́ду и стране́, от гла́да, губи́тельства, тру́са, пото́па, огня́, меча́, наше́ствия иноплеме́нников и междоусо́бныя бра́ни; о е́же ми́лостиву и благоуве́тливу бы́ти благо́му и человеколюби́вому Бо́гу на́шему, отврати́ти вся́кий гнев на ны дви́жимый, и изба́вити ны от належа́щаго и пра́веднаго Своего́ преще́ния и поми́ловати ны.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Еще́ мо́лимся и о е́же услы́шати Го́споду Бо́гу глас моле́ния нас, гре́шных, и поми́ловати нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Иерей: Услы́ши ны, Бо́же, Спаси́телю наш, упова́ние всех конце́в земли́ и су́щих в мо́ри дале́че, и ми́лостив, ми́лостив бу́ди, Влады́ко, о гресе́х на́ших, и поми́луй ны. Ми́лостив бо и человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Влады́ко многоми́лостиве, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и святаго имярек, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. благоприя́тну сотвори́ моли́тву на́шу, да́руй нам оставле́ние прегреше́ний на́ших, покры́й нас кро́вом крилу́ Твое́ю, отжени́ от нас вся́каго врага́ и супоста́та, умири́ на́шу жизнь. Го́споди, поми́луй нас и мир Твой, и спаси́ ду́ши на́ша, я́ко благ и человеколю́бец.
Хор: Ами́нь.
Стихи́ры на стихо́вне:
Стихира воскресная, глас 2:
Стихира: Воскресе́ние Твое́, Христе́ Спа́се,/ всю просвети́ вселе́нную,/ и призва́л еси́ Твое́ созда́ние,// Всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.
Стихиры Пасхи, глас 5:
Стих: Да воскре́снет Бог,// и расточа́тся врази́ Его́.
Стихира: Па́сха/ свяще́нная нам днесь показа́ся;/ Па́сха но́ва свята́я;/ Па́сха та́инственная;/ Па́сха всечестна́я./ Па́сха Христо́с Изба́витель;/ Па́сха непоро́чная;/ Па́сха вели́кая;/ Па́сха ве́рных./ Па́сха две́ри ра́йския нам отверза́ющая.// Па́сха всех освяща́ющая ве́рных.
Стих: Я́ко исчеза́ет дым,// да исче́знут.
Стихира: Прииди́те/ от виде́ния жены́ благове́стницы,/ и Сио́ну рцы́те:/ приими́/ от нас ра́дости благове́щения, Воскресе́ния Христо́ва:/ красу́йся, лику́й/ и ра́дуйся, Иерусали́ме,/ Царя́ Христа́ узре́в из гро́ба,// я́ко жениха́ происходя́ща.
Стих: Та́ко да поги́бнут гре́шницы от Лица́ Бо́жия,// а пра́ведницы да возвеселя́тся.
Стихира: Мироно́сицы жены́,/ у́тру глубоку́,/ предста́вша гро́бу Живода́вца,/ обрето́ша А́нгела/ на ка́мени седя́ща,/ и той провеща́в им,/ си́це глаго́лаше:/ что и́щете Жива́го с ме́ртвыми?/ Что пла́чете Нетле́ннаго во тли?// Ше́дше, пропове́дите ученико́м Его́.
Стих: Сей день, его́же сотвори́ Госпо́дь,// возра́дуемся и возвесели́мся в онь.
Стихира: Па́сха кра́сная,/ Па́сха, Госпо́дня Па́сха!/ Па́сха всечестна́я/ нам возсия́. Па́сха,/ ра́достию друг дру́га обы́мем./ О Па́сха!/ Избавле́ние ско́рби,/ и́бо из гро́ба днесь,/ я́ко от черто́га/ возсия́в Христо́с,/ жены́ ра́дости испо́лни, глаго́ля:// пропове́дите апо́столом.
Стихира Недели жен-мироносиц, глас 5:
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира: Тебе́, оде́ющагося све́том я́ко ри́зою,/ снем Ио́сиф с Дре́ва с Никоди́мом,/ и ви́дев ме́ртва на́га непогребе́нна,/ благосе́рдный плач восприи́м,/ рыда́я глаго́лаше:/ увы́ мне, сладча́йший Иису́се!/ Его́же вма́ле со́лнце на Кресте́ ви́сима узре́вше,/ мра́ком облага́шеся,/ и земля́ стра́хом колеба́шеся,/ и раздира́шеся церко́вная заве́са:/ но се ны́не ви́жду Тя,/ мене́ ра́ди во́лею подъе́мша смерть./ Ка́ко погребу́ Тя Бо́же мой?/ Или́ ка́ко плащани́цею обвию́?/ Ко́има ли рука́ма прикосну́ся нетле́нному Твоему́ Те́лу?/ Или́ ки́я пе́сни воспою́ Твоему́ исхо́ду, Ще́дре?/ Велича́ю Стра́сти Твоя́,/ песносло́влю и погребе́ние Твое́, со Воскресе́нием, зовы́й:// Го́споди, сла́ва Тебе́.
Стихира Пасхи, глас 5:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Стихира: Воскресе́ния день,/ и просвети́мся торжество́м,/ и друг дру́га обы́мем./ Рцем бра́тие,/ и ненави́дящим нас,/ прости́м вся Воскресе́нием,/ и та́ко возопии́м:/ Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в,// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. [2]
Моли́тва свято́го Симео́на Богоприи́мца:
Хор: Ны́не отпуща́еши раба́ Твоего́, Влады́ко,/ по глаго́лу Твоему́, с ми́ром;/ я́ко ви́деста о́чи мои́ спасе́ние Твое́,/ е́же еси́ угото́вал пред лице́м всех люде́й,/ свет во открове́ние язы́ков,// и сла́ву люде́й Твои́х Изра́иля.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Тропа́рь, глас 4:
Хор: Богоро́дице Де́во, ра́дуйся,/ Благода́тная Мари́е, Госпо́дь с Тобо́ю:/ благослове́на Ты в жена́х/ и благослове́н Плод чре́ва Твоего́,// я́ко Спа́са родила́ еси́ душ на́ших. (Трижды)
Благослове́ние хле́бов:
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же наш, благослови́вый пять хле́бов и пять ты́сящ насы́тивый, Сам благослови́ и хле́бы сия́, пшени́цу, вино́ и еле́й; и умно́жи сия́ во гра́де сем и во всем ми́ре Твое́м; и вкуша́ющия от них ве́рныя освяти́. Я́ко Ты еси́ благословля́яй и освяща́яй вся́ческая, Христе́ Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, со Безнача́льным Твои́м Отце́м и Всесвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Бу́ди И́мя Госпо́дне благослове́но от ны́не и до ве́ка. (Трижды)
Псало́м 33:
Хор: Благословлю́ Го́спода на вся́кое вре́мя,/ вы́ну хвала́ Его́ во усте́х мои́х./ О Го́споде похва́лится душа́ моя́,/ да услы́шат кро́тции, и возвеселя́тся./ Возвели́чите Го́спода со мно́ю,/ и вознесе́м И́мя Его́ вку́пе./ Взыска́х Го́спода, и услы́ша мя,/ и от всех скорбе́й мои́х изба́ви мя./ Приступи́те к Нему́, и просвети́теся,/ и ли́ца ва́ша не постыдя́тся./ Сей ни́щий воззва́, и Госпо́дь услы́ша и,/ и от всех скорбе́й его́ спасе́ и./ Ополчи́тся А́нгел Госпо́день о́крест боя́щихся Его́,/ и изба́вит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпо́дь:/ блаже́н муж, и́же упова́ет Нань./ Бо́йтеся Го́спода, вси святи́и Его́,/ я́ко несть лише́ния боя́щимся Его́./ Бога́тии обнища́ша и взалка́ша:/ взыска́ющии же Го́спода// не лиша́тся вся́каго бла́га.
Иерей: Благослове́ние Госпо́дне на вас, Того́ благода́тию и человеколю́бием, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Хор: Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Трижды)
У́треня
Шестопса́лмие:
Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. (Трижды)
Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. (Дважды)
Псало́м 3:
Чтец: Го́споди, что ся умно́жиша стужа́ющии ми? Мно́зи востаю́т на мя, мно́зи глаго́лют души́ мое́й: несть спасе́ния ему́ в Бо́зе его́. Ты же, Го́споди, Засту́пник мой еси́, сла́ва моя́ и вознося́й главу́ мою́. Гла́сом мои́м ко Го́споду воззва́х, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя. Не убою́ся от тем люде́й, о́крест напа́дающих на мя. Воскресни́, Го́споди, спаси́ мя, Бо́же мой, я́ко Ты порази́л еси́ вся вражду́ющия ми всу́е: зу́бы гре́шников сокруши́л еси́. Госпо́дне есть спасе́ние, и на лю́дех Твои́х благослове́ние Твое́.
Аз усну́х, и спах, воста́х, я́ко Госпо́дь засту́пит мя.
Псало́м 37:
Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́. Я́ко стре́лы Твоя́ унзо́ша во мне, и утверди́л еси́ на мне ру́ку Твою́. Несть исцеле́ния в пло́ти мое́й от лица́ гне́ва Твоего́, несть ми́ра в косте́х мои́х от лица́ грех мои́х. Я́ко беззако́ния моя́ превзыдо́ша главу́ мою́, я́ко бре́мя тя́жкое отяготе́ша на мне. Возсмерде́ша и согни́ша ра́ны моя́ от лица́ безу́мия моего́. Пострада́х и сляко́хся до конца́, весь день се́туя хожда́х. Я́ко ля́двия моя́ напо́лнишася поруга́ний, и несть исцеле́ния в пло́ти мое́й. Озло́блен бых и смири́хся до зела́, рыка́х от воздыха́ния се́рдца моего́. Го́споди, пред Тобо́ю все жела́ние мое́ и воздыха́ние мое́ от Тебе́ не утаи́ся. Се́рдце мое́ смяте́ся, оста́ви мя си́ла моя́, и свет о́чию мое́ю, и той несть со мно́ю. Дру́зи мои́ и и́скреннии мои́ пря́мо мне прибли́жишася и ста́ша, и бли́жнии мои́ отдале́че мене́ ста́ша и нужда́хуся и́щущии ду́шу мою́, и и́щущии зла́я мне глаго́лаху су́етная и льсти́вным весь день поуча́хуся. Аз же я́ко глух не слы́шах и я́ко нем не отверза́яй уст свои́х. И бых я́ко челове́к не слы́шай и не имы́й во усте́х свои́х обличе́ния. Я́ко на Тя, Го́споди, упова́х, Ты услы́шиши, Го́споди Бо́же мой. Я́ко рех: да не когда́ пора́дуют ми ся врази́ мои́: и внегда́ подвижа́тися нога́м мои́м, на мя велере́чеваша. Я́ко аз на ра́ны гото́в, и боле́знь моя́ предо мно́ю есть вы́ну. Я́ко беззако́ние мое́ аз возвещу́ и попеку́ся о гресе́ мое́м. Врази́ же мои́ живу́т и укрепи́шася па́че мене́, и умно́жишася ненави́дящии мя без пра́вды. Воздаю́щии ми зла́я возблага́я оболга́ху мя, зане́ гоня́х благосты́ню. Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мой, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.
Псало́м 62:
Бо́же, Бо́же мой, к Тебе́ у́тренюю, возжада́ Тебе́ душа́ моя́, коль мно́жицею Тебе́ плоть моя́, в земли́ пу́сте и непрохо́дне, и безво́дне. Та́ко во святе́м яви́хся Тебе́, ви́дети си́лу Твою́ и сла́ву Твою́. Я́ко лу́чши ми́лость Твоя́ па́че живо́т, устне́ мои́ похвали́те Тя. Та́ко благословлю́ Тя в животе́ мое́м, о и́мени Твое́м воздежу́ ру́це мои́. Я́ко от ту́ка и ма́сти да испо́лнится душа́ моя́, и устна́ма ра́дости восхва́лят Тя уста́ моя́. А́ще помина́х Тя на посте́ли мое́й, на у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́. Ти́и же всу́е иска́ша ду́шу мою́, вни́дут в преиспо́дняя земли́, предадя́тся в ру́ки ору́жия, ча́сти ли́совом бу́дут. Царь же возвесели́тся о Бо́зе, похва́лится всяк клены́йся Им, я́ко загради́шася уста́ глаго́лющих непра́ведная.
На у́тренних поуча́хся в Тя. Я́ко был еси́ Помо́щник мой, и в кро́ве крилу́ Твое́ю возра́дуюся. Прильпе́ душа́ моя́ по Тебе́, мене́ же прия́т десни́ца Твоя́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 87:
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́, я́ко испо́лнися зол душа́ моя́, и живо́т мой а́ду прибли́жися. Привмене́н бых с низходя́щими в ров, бых я́ко челове́к без по́мощи, в ме́ртвых свобо́дь, я́ко я́звеннии спя́щии во гро́бе, и́хже не помяну́л еси́ ктому́, и ти́и от руки́ Твоея́ отринове́ни бы́ша. Положи́ша мя в ро́ве преиспо́днем, в те́мных и се́ни сме́ртней. На мне утверди́ся я́рость Твоя́, и вся во́лны Твоя́ наве́л еси́ на мя. Уда́лил еси́ зна́емых мои́х от мене́, положи́ша мя ме́рзость себе́: пре́дан бых и не исхожда́х. О́чи мои́ изнемого́сте от нищеты́, воззва́х к Тебе́, Го́споди, весь день, возде́х к Тебе́ ру́це мои́. Еда́ ме́ртвыми твори́ши чудеса́? Или́ вра́чеве воскреся́т, и испове́дятся Тебе́? Еда́ пове́сть кто во гро́бе ми́лость Твою́, и и́стину Твою́ в поги́бели? Еда́ позна́на бу́дут во тьме чудеса́ Твоя́, и пра́вда Твоя́ в земли́ забве́нней? И аз к Тебе́, Го́споди, воззва́х и у́тро моли́тва моя́ предвари́т Тя. Вску́ю, Го́споди, отре́еши ду́шу мою́, отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Нищ есмь аз, и в труде́х от ю́ности моея́; возне́с же ся, смири́хся, и изнемого́х. На мне преидо́ша гне́ви Твои́, устраше́ния Твоя́ возмути́ша мя, обыдо́ша мя я́ко вода́, весь день одержа́ша мя вку́пе. Уда́лил еси́ от мене́ дру́га и и́скренняго, и зна́емых мои́х от страсте́й.
Го́споди Бо́же спасе́ния моего́, во дни воззва́х, и в нощи́ пред Тобо́ю. Да вни́дет пред Тя моли́тва моя́: приклони́ у́хо Твое́ к моле́нию моему́.
Псало́м 102:
Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и вся вну́тренняя моя́ и́мя свя́тое Его́. Благослови́, душе́ моя́, Го́спода, и не забыва́й всех воздая́ний Его́, очища́ющаго вся беззако́ния твоя́, исцеля́ющаго вся неду́ги твоя́, избавля́ющаго от истле́ния живо́т твой, венча́ющаго тя ми́лостию и щедро́тами, исполня́ющаго во благи́х жела́ние твое́: обнови́тся я́ко о́рля ю́ность твоя́. Творя́й ми́лостыни Госпо́дь, и судьбу́ всем оби́димым. Сказа́ пути́ Своя́ Моисе́ови, сыново́м Изра́илевым хоте́ния Своя́: Щедр и Ми́лостив Госпо́дь, Долготерпели́в и Многоми́лостив. Не до конца́ прогне́вается, ниже́ в век вражду́ет, не по беззако́нием на́шим сотвори́л есть нам, ниже́ по грехо́м на́шим возда́л есть нам. Я́ко по высоте́ небе́сней от земли́, утверди́л есть Госпо́дь ми́лость Свою́ на боя́щихся Его́. Ели́ко отстоя́т восто́цы от за́пад, уда́лил есть от нас беззако́ния на́ша. Я́коже ще́дрит оте́ц сы́ны, уще́дри Госпо́дь боя́щихся Его́. Я́ко Той позна́ созда́ние на́ше, помяну́, я́ко персть есмы́. Челове́к, я́ко трава́ дни́е его́, я́ко цвет се́льный, та́ко оцвете́т, я́ко дух про́йде в нем, и не бу́дет, и не позна́ет ктому́ ме́ста своего́. Ми́лость же Госпо́дня от ве́ка и до ве́ка на боя́щихся Его́, и пра́вда Его́ на сыне́х сыно́в, храня́щих заве́т Его́, и по́мнящих за́поведи Его́ твори́ти я́. Госпо́дь на Небеси́ угото́ва Престо́л Свой, и Ца́рство Его́ все́ми облада́ет. Благослови́те Го́спода вси А́нгели Его́, си́льнии кре́постию, творя́щии сло́во Его́, услы́шати глас слове́с Его́. Благослови́те Го́спода вся Си́лы Его́, слуги́ Его́, творя́щии во́лю Его́. Благослови́те Го́спода вся дела́ Его́, на вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
На вся́ком ме́сте влады́чествия Его́, благослови́, душе́ моя́, Го́спода.
Псало́м 142:
Го́споди, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ моле́ние мое́ во и́стине Твое́й, услы́ши мя в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м, я́ко не оправди́тся пред Тобо́ю всяк живы́й. Я́ко погна́ враг ду́шу мою́, смири́л есть в зе́млю живо́т мой, посади́л мя есть в те́мных, я́ко ме́ртвыя ве́ка. И уны́ во мне дух мой, во мне смяте́ся се́рдце мое́. Помяну́х дни дре́вния, поучи́хся во всех де́лех Твои́х, в творе́ниих руку́ Твое́ю поуча́хся. Возде́х к Тебе́ ру́це мои́, душа́ моя́, я́ко земля́ безво́дная Тебе́. Ско́ро услы́ши мя, Го́споди, исчезе́ дух мой, не отврати́ лица́ Твоего́ от мене́, и уподо́блюся низходя́щим в ров. Слы́шану сотвори́ мне зау́тра ми́лость Твою́, я́ко на Тя упова́х. Скажи́ мне, Го́споди, путь во́ньже пойду́, я́ко к Тебе́ взях ду́шу мою́. Изми́ мя от враг мои́х, Го́споди, к Тебе́ прибего́х. Научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой. Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву. И́мене Твоего́ ра́ди, Го́споди, живи́ши мя, пра́вдою Твое́ю изведе́ши от печа́ли ду́шу мою́. И ми́лостию Твое́ю потреби́ши враги́ моя́ и погуби́ши вся стужа́ющия души́ мое́й, я́ко аз раб Твой есмь.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Услы́ши мя, Го́споди, в пра́вде Твое́й и не вни́ди в суд с рабо́м Твои́м.
Дух Твой Благи́й наста́вит мя на зе́млю пра́ву.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
После Шестопсалмия
Вели́кая ектения́:
Диакон: Ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй. (На каждое прошение)
Диакон: О Свы́шнем ми́ре и спасе́нии душ на́ших, Го́споду помо́лимся.
О ми́ре всего́ ми́ра, благостоя́нии Святы́х Бо́жиих Церкве́й и соедине́нии всех, Го́споду помо́лимся.
О святе́м хра́ме сем и с ве́рою, благогове́нием и стра́хом Бо́жиим входя́щих в онь, Го́споду помо́лимся.
О вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем, Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепископе, или: преосвященнейшем епископе) имярек, честне́м пресви́терстве, во Христе́ диа́констве, о всем при́чте и лю́дех, Го́споду помо́лимся.
О Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, Го́споду помо́лимся.
О гра́де сем (или: О веси сей), вся́ком гра́де, стране́ и ве́рою живу́щих в них, Го́споду помо́лимся.
О благорастворе́нии возду́хов, о изоби́лии плодо́в земны́х и вре́менех ми́рных, Го́споду помо́лимся.
О пла́вающих, путеше́ствующих, неду́гующих, стра́ждущих, плене́нных и о спасе́нии их. Го́споду помо́лимся.
О изба́витися нам от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды, Го́споду помо́лимся.
Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко подоба́ет Тебе́ вся́кая сла́ва честь и поклоне́ние, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Бог Госпо́дь, глас 2:
Диакон: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
Стих 1: Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Хор: Бог Госпо́дь, и яви́ся нам, благослове́н Гряды́й во И́мя Госпо́дне.
(И далее на каждый стих)
Стих 2: Обыше́дше обыдо́ша мя, и И́менем Госпо́дним противля́хся им.
Стих 3: Не умру́, но жив бу́ду, и пове́м дела́ Госпо́дня.
Стих 4: Ка́мень, Его́же небрего́ша зи́ждущии, Сей бысть во главу́ у́гла, от Го́спода бысть Сей, и есть ди́вен во очесе́х на́ших.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Благообра́зный Ио́сиф,/ с Дре́ва снем Пречи́стое Твое́ Те́ло,/ плащани́цею чи́стою обви́в, и благоуха́ньми,/ во гро́бе но́ве, закры́в, положи́,/ но тридне́вен воскре́сл еси́, Го́споди,// подая́й ми́рови ве́лию ми́лость.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Друго́й тропа́рь Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Мироно́сицам жена́м, при гро́бе предста́в А́нгел, вопия́ше:/ ми́ра ме́ртвым суть прили́чна,/ Христо́с же истле́ния яви́ся чуждь./ Но возопи́йте: воскре́се Госпо́дь,// подая́й ми́рови ве́лию ми́лость.
Кафи́змы: (В приходской практике могут опускаться или сокращаться)
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма втора́я:
Псало́м 9:
Испове́мся Тебе́, Го́споди, всем се́рдцем мои́м, пове́м вся чудеса́ Твоя́. Возвеселю́ся и возра́дуюся о Тебе́, пою́ и́мени Твоему́, Вы́шний. Внегда́ возврати́тися врагу́ моему́ вспять, изнемо́гут и поги́бнут от лица́ Твоего́. Я́ко сотвори́л еси́ суд мой и прю мою́, сел еси́ на Престо́ле, судя́й пра́вду. Запрети́л еси́ язы́ком, и поги́бе нечести́вый, и́мя его́ потреби́л еси́ в век и в век ве́ка. Врагу́ оскуде́ша ору́жия в коне́ц, и гра́ды разруши́л еси́, поги́бе па́мять его́ с шу́мом. И Госпо́дь во век пребыва́ет, угото́ва на суд Престо́л Свой, и Той суди́ти и́мать вселе́нней в пра́вду, суди́ти и́мать лю́дем в правоте́. И бысть Госпо́дь прибе́жище убо́гому, помо́щник во благовре́мениих, в ско́рбех. И да упова́ют на Тя зна́ющии и́мя Твое́, я́ко не оста́вил еси́ взыска́ющих Тя, Го́споди. По́йте Го́сподеви, живу́щему в Сио́не, возвести́те во язы́цех начина́ния Его́, я́ко взыска́яй кро́ви их помяну́, не забы́ зва́ния убо́гих. Поми́луй мя, Го́споди, виждь смире́ние мое́ от враг мои́х, вознося́й мя от врат сме́ртных, Я́ко да возвещу́ вся хвалы́ Твоя́ во врате́х дще́ре Сио́ни, возра́дуемся о спасе́нии Твое́м. Углебо́ша язы́цы в па́губе, ю́же сотвори́ша, в се́ти сей, ю́же скры́ша, увязе́ нога́ их. Зна́емь есть Госпо́дь судьбы́ творя́й, в де́лех руку́ свое́ю увязе́ гре́шник. Да возвратя́тся гре́шницы во ад, вси язы́цы забыва́ющии Бо́га. Я́ко не до конца́ забве́н бу́дет ни́щий, терпе́ние убо́гих не поги́бнет до конца́. Воскресни́, Го́споди, да не крепи́тся челове́к, да су́дятся язы́цы пред Тобо́ю. Поста́ви, Го́споди, законоположи́теля над ни́ми, да разуме́ют язы́цы, я́ко челове́цы суть. Вску́ю, Го́споди, отстоя́ дале́че, презира́еши во благовре́мениих, в ско́рбех? Внегда́ горди́тися нечести́вому, возгара́ется ни́щий, увяза́ют в сове́тех, я́же помышля́ют. Я́ко хвали́мь есть гре́шный в по́хотех души́ своея́, и оби́дяй благослови́мь есть. Раздражи́ Го́спода гре́шный, по мно́жеству гне́ва своего́ не взы́щет, несть Бо́га пред ним. Оскверня́ются путие́ его́ на вся́ко вре́мя, отъе́млются судьбы́ Твоя́ от лица́ его́, все́ми враги́ свои́ми облада́ет. Рече́ бо в се́рдце свое́м, не подви́жуся от ро́да в род без зла, его́же кля́твы уста́ его́ по́лна суть, и го́рести и льсти, под язы́ком его́ труд и боле́знь. Приседи́т в лови́тельстве с бога́тыми в та́йных, е́же уби́ти непови́ннаго, о́чи его́ на ни́щаго призира́ете. Лови́т в та́йне я́ко лев во огра́де свое́й, лови́т е́же восхи́тити ни́щаго, восхи́тити ни́щаго, внегда́ привлещи́ и́ в се́ти свое́й. Смири́т его́, преклони́тся и паде́т, внегда́ ему́ облада́ти убо́гими. Рече́ бо в се́рдце свое́м: забы́ Бог, отврати́ лице́ Свое́, да не ви́дит до конца́. Воскресни́, Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́, не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́. Чесо́ ра́ди прогне́ва нечести́вый Бо́га? Рече́ бо в се́рдце свое́м: не взы́щет. Ви́диши, я́ко Ты боле́знь и я́рость смотря́еши, да пре́дан бу́дет в ру́це Твои́, Тебе́ оста́влен есть ни́щий, си́ру Ты бу́ди помо́щник. Сокруши́ мы́шцу гре́шному и лука́вому, взы́щется грех его́ и не обря́щется. Госпо́дь Царь во век и в век ве́ка, поги́бнете, язы́цы, от земли́ Его́. Жела́ние убо́гих услы́шал еси́, Го́споди, угото́ванию се́рдца их внят у́хо Твое́. Суди́ си́ру и смире́ну, да не приложи́т ктому́ велича́тися челове́к на земли́.
Псало́м 10:
На Го́спода упова́х, ка́ко рече́те души́ мое́й: превита́й по гора́м, я́ко пти́ца? Я́ко се, гре́шницы наляко́ша лук, угото́ваша стре́лы в ту́ле, состреля́ти во мра́це пра́выя се́рдцем. Зане́ я́же Ты соверши́л еси́, они́ разруши́ша, пра́ведник же что сотвори́? Госпо́дь во хра́ме святе́м Свое́м. Госпо́дь, на Небеси́ Престо́л Его́, о́чи Его́ на ни́щаго призира́ете, ве́жди Его́ испыта́ете сы́ны челове́ческия. Госпо́дь испыта́ет пра́веднаго и нечести́ваго, любя́й же непра́вду ненави́дит свою́ ду́шу. Одожди́т на гре́шники се́ти, огнь и жу́пел, и дух бу́рен часть ча́ши их. Я́ко пра́веден Госпо́дь, и пра́вды возлюби́, правоты́ ви́де лице́ Его́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 11:
Спаси́ мя, Го́споди, я́ко оскуде́ преподо́бный, я́ко ума́лишася и́стины от сыно́в челове́ческих. Су́етная глаго́ла ки́йждо ко и́скреннему своему́, устне́ льсти́выя в се́рдце, и в се́рдце глаго́лаша зла́я. Потреби́т Госпо́дь вся устны́ льсти́выя, язы́к велере́чивый, ре́кшия: язы́к наш возвели́чим, устны́ на́ша при нас суть, кто нам Госпо́дь есть? Стра́сти ра́ди ни́щих и воздыха́ния убо́гих ны́не воскресну́, глаго́лет Госпо́дь, положу́ся во спасе́ние, не обиню́ся о нем. Словеса́ Госпо́дня словеса́ чи́ста, сребро́ разжже́но, искуше́но земли́, очище́но седмери́цею. Ты, Го́споди, сохрани́ши ны и соблюде́ши ны от ро́да сего́ и во век. О́крест нечести́вии хо́дят, по высоте́ Твое́й умно́жил еси́ сы́ны челове́ческия.
Псало́м 12:
Доко́ле, Го́споди, забу́деши мя до конца́? Доко́ле отвраща́еши лице́ Твое́ от мене́? Доко́ле положу́ сове́ты в души́ мое́й, боле́зни в се́рдце мое́м день и нощь? Доко́ле вознесе́тся враг мой на мя? При́зри, услы́ши мя, Го́споди Бо́же мой, просвети́ о́чи мои́, да не когда́ усну́ в смерть, да не когда́ рече́т враг мой, укрепи́хся на него́. Стужа́ющии ми возра́дуются, а́ще подви́жуся. Аз же на ми́лость Твою́ упова́х, возра́дуется се́рдце мое́ о спасе́нии Твое́м, воспою́ Го́сподеви благоде́явшему мне и пою́ и́мени Го́спода Вы́шняго.
Псало́м 13:
Рече́ безу́мен в се́рдце свое́м: несть Бог. Растле́ша и омерзи́шася в начина́ниих, несть творя́й благосты́ню. Госпо́дь с Небесе́ прини́че на сы́ны челове́ческия, ви́дети, а́ще есть разумева́яй или́ взыска́яй Бо́га. Вси уклони́шася, вку́пе неключи́ми бы́ша: несть творя́й благосты́ню, несть до еди́наго. Ни ли́ уразуме́ют вси де́лающии беззако́ние, снеда́ющии лю́ди моя́ в снедь хле́ба? Го́спода не призва́ша. Та́мо убоя́шася стра́ха, иде́же не бе страх, я́ко Госпо́дь в ро́де пра́ведных. Сове́т ни́щаго посрами́сте, Госпо́дь же упова́ние его́ есть. Кто даст от Сио́на спасе́ние Изра́илево? Внегда́ возврати́т Госпо́дь плене́ние люде́й Свои́х, возра́дуется Иа́ков, и возвесели́тся Изра́иль.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 14:
Го́споди, кто обита́ет в жили́щи Твое́м? Или́ кто всели́тся во святу́ю го́ру Твою́? Ходя́й непоро́чен и де́лаяй пра́вду, глаго́ляй и́стину в се́рдце свое́м. И́же не ульсти́ язы́ком свои́м и не сотвори́ и́скреннему своему́ зла, и поноше́ния не прия́т на бли́жния своя́. Уничиже́н есть пред ним лука́внуяй, боя́щия же ся Го́спода сла́вит, клены́йся и́скреннему своему́ и не отмета́яся. Сребра́ своего́ не даде́ в ли́хву и мзды на непови́нных не прия́т. Творя́й сия́ не подви́жится во век.
Псало́м 15:
Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко на Тя упова́х. Рех Го́сподеви: Госпо́дь мой еси́ Ты, я́ко благи́х мои́х не тре́буеши. Святы́м, и́же суть на земли́ Его́, удиви́ Госпо́дь вся хоте́ния Своя́ в них. Умно́жишася не́мощи их, по сих ускори́ша: не соберу́ собо́ры их от крове́й, ни помяну́ же име́н их устна́ма мои́ма. Госпо́дь часть достоя́ния моего́ и ча́ши моея́, Ты еси́ устроя́яй достоя́ние мое́ мне. У́жя нападо́ша ми в держа́вных мои́х, и́бо достоя́ние мое́ держа́вно есть мне. Благословлю́ Го́спода, вразуми́вшаго мя, еще́ же и до но́щи наказа́ша мя утро́бы моя́. Предзре́х Го́спода предо мно́ю вы́ну, я́ко одесну́ю мене́ есть, да не подви́жуся. Сего́ ра́ди возвесели́ся се́рдце мое́, и возра́довася язы́к мой, еще́ же и плоть моя́ всели́тся на упова́нии. Я́ко не оста́виши ду́шу мою́ во а́де, ниже́ да́си преподо́бному Твоему́ ви́дети истле́ния. Сказа́л ми еси́ пути́ живота́, испо́лниши мя весе́лия с лице́м Твои́м, красота́ в десни́це Твое́й в коне́ц.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́, Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Твоя́ держа́ва и Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 2:
Ка́мень гро́бный запеча́тати не возбрани́в,/ ка́мень ве́ры воскресы́й по́дал еси́ всем:// Го́споди сла́ва Тебе́.
Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Не́дро пречи́стое в вы́шних не истощи́вый,/ погребе́ние и Воскресе́ние о всех прия́л еси́:// Го́споди сла́ва Тебе́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Вся па́че смы́сла,/ вся пресла́вная Твоя́, Богоро́дице, та́инства,/ чистоте́ запеча́танней, и де́вству храни́му,/ Ма́ти позна́лася еси́ нело́жна,/ Бо́га ро́ждши и́стиннаго:// Того́ моли́, спасти́ся душа́м на́шим.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Кафи́зма тре́тья:
Псало́м 17:
Возлюблю́ Тя, Го́споди, кре́посте моя́. Госпо́дь утвержде́ние мое́, и прибе́жище мое́, и Изба́витель Мой, Бог мой, Помо́щник мой, и упова́ю на Него́, Защи́титель мой, и рог спасе́ния моего́, и Засту́пник мой. Хваля́ призову́ Го́спода и от враг мои́х спасу́ся. Одержа́ша мя боле́зни сме́ртныя, и пото́цы беззако́ния смято́ша мя, боле́зни а́довы обыдо́ша мя, предвари́ша мя се́ти сме́ртныя. И внегда́ скорбе́ти ми, призва́х Го́спода, и к Бо́гу моему́ воззва́х, услы́ша от хра́ма Свята́го Своего́ глас мой, и вопль мой пред Ним вни́дет во у́ши Его́. И подви́жеся, и тре́петна бысть земля́, и основа́ния гор смято́шася и подвиго́шася, я́ко прогне́вася на ня Бог. Взы́де дым гне́вом Его́, и огнь от лица́ Его́ воспла́менится, у́глие возгоре́ся от Него́. И приклони́ небеса́, и сни́де, и мрак под нога́ма Его́. И взы́де на Херуви́мы, и лете́, лете́ на крилу́ ве́треню. И положи́ тму закро́в Свой, о́крест Его́ селе́ние Его́, темна́ вода́ во о́блацех возду́шных. От облиста́ния пред Ним о́блацы проидо́ша, град и у́глие о́гненное. И возгреме́ с Небесе́ Госпо́дь и Вы́шний даде́ глас Свой. Низпосла́ стре́лы и разгна́ я́, и мо́лнии умно́жи и смяте́ я́. И яви́шася исто́чницы водни́и, и откры́шася основа́ния вселе́нныя, от запреще́ния Твоего́, Го́споди, от дохнове́ния ду́ха гне́ва Твоего́. Низпосла́ с высоты́, и прия́т мя, восприя́т мя от вод мно́гих. Изба́вит мя от враго́в мои́х си́льных и от ненави́дящих мя, я́ко утверди́шася па́че мене́. Предвари́ша мя в день озлобле́ния моего́, и бысть Госпо́дь утверже́ние мое́. И изведе́ мя на широту́, изба́вит мя, я́ко восхоте́ мя. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю возда́ст ми. Я́ко сохрани́х пути́ Госпо́дни и не нече́ствовах от Бо́га моего́. Я́ко вся судьбы́ Его́ предо мно́ю и оправда́ния Его́ не отступи́ша от мене́. И бу́ду непоро́чен с Ним, и сохраню́ся от беззако́ния моего́. И возда́ст ми Госпо́дь по пра́вде мое́й и по чистоте́ руку́ мое́ю пред очи́ма Его́. С преподо́бным преподо́бен бу́деши, и с му́жем непови́нным непови́нен бу́деши, и со избра́нным избра́н бу́деши, и со стропти́вым разврати́шися. Я́ко Ты лю́ди смире́нныя спасе́ши и о́чи го́рдых смири́ши. Я́ко Ты просвети́ши свети́льник мой, Го́споди, Бо́же мой, просвети́ши тму мою́. Я́ко Тобо́ю изба́влюся от искуше́ния и Бо́гом мои́м прейду́ сте́ну. Бог мой, непоро́чен путь Его́, словеса́ Госпо́дня разжже́на, Защи́титель есть всех упова́ющих на Него́. Я́ко кто бог, ра́зве Го́спода? или́ кто бог, ра́зве Бо́га на́шего? Бог препоясу́яй мя си́лою, и положи́ непоро́чен путь мой. Соверша́яй но́зе мои́, я́ко еле́ни, и на высо́ких поставля́яй мя. Науча́яй ру́це мои́ на брань, и положи́л еси́ лук ме́дян мы́шца моя́. И дал ми еси́ защище́ние спасе́ния, и десни́ца Твоя́ восприя́т мя, и наказа́ние Твое́ испра́вит мя в коне́ц, и наказа́ние Твое́ то мя научи́т. Ушири́л еси́ стопы́ моя́ подо мно́ю, и не изнемого́сте плесне́ мои́. Пожену́ враги́ моя́, и пости́гну я́, и не возвращу́ся, до́ндеже сконча́ются. Оскорблю́ их, и не возмо́гут ста́ти, паду́т под нога́ма мои́ма. И препоя́сал мя еси́ си́лою на брань, спял еси́ вся востаю́щия на мя под мя. И враго́в мои́х дал ми еси́ хребе́т, и ненави́дящия мя потреби́л еси́. Воззва́ша, и не бе спаса́яй: ко Го́споду, и не услы́ша их. И истню́ я́ я́ко прах пред лице́м ве́тра, я́ко бре́ние путе́й погла́жду я́. Изба́виши мя от пререка́ния люде́й, поста́виши мя во главу́ язы́ков. Лю́дие, и́хже не ве́дех, рабо́таша ми. В слух у́ха послу́шаша мя. Сы́нове чужди́и солга́ша ми. Сы́нове чужди́и обетша́ша и охромо́ша от стезь свои́х. Жив Госпо́дь, и благослове́н Бог, и да вознесе́тся Бог спасе́ния моего́. Бог дая́й отмще́ние мне и покори́вый лю́ди под мя. Изба́витель мой от враг мои́х гневли́вых, от востаю́щих на мя вознесе́ши мя, от му́жа непра́ведна изба́виши мя. Сего́ ра́ди испове́мся Тебе́ во язы́цех, Го́споди, и и́мени Твоему́ пою́: велича́яй спасе́ния царе́ва, и творя́й ми́лость христу́ Своему́ Дави́ду, и се́мени его́ до ве́ка.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 18:
Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию, творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет твердь. День дни отрыга́ет глаго́л, и нощь но́щи возвеща́ет ра́зум. Не суть ре́чи, ниже́ словеса́, и́хже не слы́шатся гла́си их. Во всю зе́млю изы́де веща́ние их и в концы́ вселе́нныя глаго́лы их. В со́лнце положи́ селе́ние Свое́, и Той, я́ко Жени́х исходя́й от черто́га Своего́, возра́дуется, я́ко Исполи́н тещи́ путь. От кра́я небесе́ исхо́д Его́, и сре́тение Его́ до кра́я небесе́, и несть и́же укры́ется теплоты́ Его́. Зако́н Госпо́день непоро́чен, обраща́яй ду́ши, свиде́тельство Госпо́дне ве́рно, умудря́ющее младе́нцы. Оправда́ния Госпо́дня пра́ва, веселя́щая се́рдце, за́поведь Госпо́дня светла́, просвеща́ющая о́чи. Страх Госпо́день чист, пребыва́яй в век ве́ка: судьбы́ Госпо́дни и́стинны, оправда́ны вку́пе, вожделе́нны па́че зла́та и ка́мене че́стна мно́га, и сла́ждша па́че ме́да и со́та. И́бо раб Твой храни́т я́, внегда́ сохрани́ти я́, воздая́ние мно́го. Грехопаде́ния кто разуме́ет? От та́йных мои́х очи́сти мя, и от чужди́х пощади́ раба́ Твоего́, а́ще не облада́ют мно́ю, тогда́ непоро́чен бу́ду и очи́щуся от греха́ вели́ка. И бу́дут во благоволе́ние словеса́ уст мои́х, и поуче́ние се́рдца моего́ пред Тобо́ю вы́ну, Го́споди, Помо́щниче мой и Изба́вителю мой.
Псало́м 19:
Услы́шит тя Госпо́дь в день печа́ли, защи́тит тя и́мя Бо́га Иа́ковля. По́слет ти по́мощь от Свята́го и от Сио́на засту́пит тя. Помяне́т вся́ку же́ртву твою́, и всесожже́ние твое́ ту́чно бу́ди. Даст ти Госпо́дь по се́рдцу твоему́ и весь сове́т твой испо́лнит. Возра́дуемся о спасе́нии твое́м и во и́мя Го́спода Бо́га на́шего возвели́чимся. Испо́лнит Госпо́дь вся проше́ния твоя́. Ны́не позна́х, я́ко спасе́ Госпо́дь христа́ Своего́, услы́шит его́ с Небесе́ Свята́го Своего́, в си́лах спасе́ние десни́цы Его́. Си́и на колесни́цах, и си́и на ко́нех, мы же во и́мя Го́спода Бо́га на́шего призове́м. Ти́и спя́ти бы́ша и падо́ша, мы же воста́хом и испра́вихомся. Го́споди, спаси́ царя́ и услы́ши ны, во́ньже а́ще день призове́м Тя.
Псало́м 20:
Го́споди, си́лою Твое́ю возвесели́тся царь и о спасе́нии Твое́м возра́дуется зело́. Жела́ние се́рдца его́ дал еси́ ему́, и хоте́ния устну́ его́ не́си лиши́л его́. Я́ко предвари́л еси́ его́ благослове́нием благосты́нным, положи́л еси́ на главе́ его́ вене́ц от ка́мене че́стна. Живота́ проси́л есть у Тебе́, и дал еси́ ему́ долготу́ дний во век ве́ка. Ве́лия сла́ва его́ спасе́нием Твои́м, сла́ву и велеле́пие возложи́ши на него́. Я́ко да́си ему́ благослове́ние во век ве́ка, возвесели́ши его́ ра́достию с лице́м Твои́м. Я́ко царь упова́ет на Го́спода, и ми́лостию Вы́шняго не подви́жится. Да обря́щется рука́ Твоя́ всем враго́м Твои́м, десни́ца Твоя́ да обря́щет вся ненави́дящия Тебе́. Я́ко положи́ши их я́ко пещь о́гненную во вре́мя лица́ Твоего́, Госпо́дь гне́вом Свои́м смяте́т я́, и снесть их огнь. Плод их от земли́ погуби́ши, и се́мя их от сыно́в челове́ческих. Я́ко уклони́ша на Тя зла́я, помы́слиша сове́ты, и́хже не возмо́гут соста́вити. Я́ко положи́ши я́ хребе́т, во избы́тцех Твои́х угото́виши лице́ их. Вознеси́ся, Го́споди, си́лою Твое́ю, воспое́м и пое́м си́лы Твоя́.
Чтец: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Хор: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Чтец: И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Псало́м 21:
Бо́же, Бо́же мой, вонми́ ми, вску́ю оста́вил мя еси́? Дале́че от спасе́ния моего́ словеса́ грехопаде́ний мои́х. Бо́же мой, воззову́ во дни, и не услы́шиши, и в нощи́, и не в безу́мие мне. Ты же во Святе́м живе́ши, хвало́ Изра́илева. На Тя упова́ша отцы́ на́ши, упова́ша и изба́вил еси́ я́. К Тебе́ воззва́ша, и спасо́шася, на Тя упова́ша, и не постыде́шася. Аз же есмь червь, а не челове́к, поноше́ние челове́ков и уничиже́ние люде́й. Вси ви́дящии мя поруга́ша ми ся, глаго́лаша устна́ми, покива́ша главо́ю: упова́ на Го́спода, да изба́вит его́, да спасе́т его́, я́ко хо́щет его́. Я́ко Ты еси́ исто́ргий мя из чре́ва, упова́ние мое́ от сосцу́ ма́тере моея́. К Тебе́ приве́ржен есмь от ложе́сн, от чре́ва ма́тере моея́ Бог мой еси́ Ты. Да не отсту́пиши от мене́, я́ко скорбь близ, я́ко несть помога́яй ми. Обыдо́ша мя тельцы́ мно́зи, юнцы́ ту́чнии одержа́ша мя. Отверзо́ша на мя уста́ своя́, я́ко лев восхища́яй и рыка́яй. Я́ко вода́ излия́хся, и разсы́пашася вся ко́сти моя́, бысть се́рдце мое́ я́ко воск, та́яй посреде́ чре́ва моего́. И́зсше я́ко скуде́ль кре́пость моя́, и язы́к мой прильпе́ горта́ни моему́, и в персть сме́рти свел мя еси́. Я́ко обыдо́ша мя пси мно́зи, сонм лука́вых одержа́ша мя, ископа́ша ру́це мои́ и но́зе мои́. Исчето́ша вся ко́сти моя́, ти́и же смотри́ша и презре́ша мя. Раздели́ша ри́зы моя́ себе́, и о оде́жди мое́й мета́ша жре́бий. Ты же, Го́споди, не удали́ по́мощь Твою́ от мене́, на заступле́ние мое́ вонми́. Изба́ви от ору́жия ду́шу мою́, и из руки́ пе́сии единоро́дную мою́. Спаси́ мя от уст льво́вых и от рог единоро́жь смире́ние мое́. Пове́м и́мя Твое́ бра́тии мое́й, посреде́ це́ркве воспою́ Тя. Боя́щиися Го́спода, восхвали́те Его́, все се́мя Иа́ковле, просла́вите Его́, да убои́тся же от Него́ все се́мя Изра́илево. Я́ко не уничижи́, ниже́ негодова́ моли́твы ни́щаго, ниже́ отврати́ лице́ Свое́ от мене́, и егда́ воззва́х к Нему́, услы́ша мя. От Тебе́ похвала́ моя́, в це́ркви вели́цей испове́мся Тебе́, моли́твы моя́ возда́м пред боя́щимися Его́. Ядя́т убо́зии и насы́тятся, и восхва́лят Го́спода взыска́ющии Его́, жива́ бу́дут сердца́ их в век ве́ка. Помяну́тся и обратя́тся ко Го́споду вси концы́ земли́, и покло́нятся пред Ним вся оте́чествия язы́к. Я́ко Госпо́дне есть ца́рствие, и Той облада́ет язы́ки. Ядо́ша и поклони́шася вси ту́чнии земли́, пред Ним припаду́т вси низходя́щии в зе́млю, и душа́ моя́ Тому́ живе́т. И се́мя мое́ порабо́тает Ему́, возвести́т Го́сподеви род гряду́щий. И возвестя́т пра́вду Его́ лю́дем ро́ждшимся, я́же сотвори́ Госпо́дь.
Псало́м 22:
Госпо́дь пасе́т мя, и ничто́же мя лиши́т. На ме́сте зла́чне, та́мо всели́ мя, на воде́ поко́йне воспита́ мя. Ду́шу мою́ обрати́, наста́ви мя на стези́ пра́вды, и́мене ра́ди Своего́. А́ще бо и пойду́ посреде́ се́ни сме́ртныя, не убою́ся зла, я́ко Ты со мно́ю еси́, жезл Твой и па́лица Твоя́, та мя уте́шиста. Угото́вал еси́ предо мно́ю трапе́зу сопроти́в стужа́ющим мне, ума́стил еси́ еле́ом главу́ мою́, и ча́ша Твоя́ упоява́ющи мя, я́ко держа́вна. И ми́лость Твоя́ пожене́т мя вся дни живота́ моего́, и е́же всели́ти ми ся в дом Госпо́день, в долготу́ дний.
Псало́м 23:
Госпо́дня земля́, и исполне́ние ея́, вселе́нная и вси живу́щии на ней. Той на моря́х основа́л ю есть, и на река́х угото́вал ю есть. Кто взы́дет на го́ру Госпо́дню? или́ кто ста́нет на ме́сте святе́м Его́? Непови́нен рука́ма и чист се́рдцем, и́же не прия́т всу́е ду́шу свою́, и не кля́тся ле́стию и́скреннему своему́. Сей прии́мет благослове́ние от Го́спода, и ми́лостыню от Бо́га, Спа́са своего́. Сей род и́щущих Го́спода, и́щущих лице́ Бо́га Иа́ковля. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь кре́пок и си́лен, Госпо́дь си́лен в бра́ни. Возми́те врата́ кня́зи ва́ша, и возми́теся врата́ ве́чная, и вни́дет Царь сла́вы. Кто есть сей Царь сла́вы? Госпо́дь сил, Той есть Царь сла́вы.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благ и Человеколю́бец Бог еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Седа́льны воскре́сные, глас 2:
Мироно́сицы у́тро прише́дшия,/ и гроб тощ ви́девшия, апо́столом глаго́лаху:/ тле́ние низложи́ держа́вный,/ и су́щия во а́де исхити́ уз:/ пропове́дите дерзнове́нием, я́ко воскре́се Христо́с Бог,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,/ пове́м вся чудеса́ Твоя́.
Ми́ры погребе́ния Твоего́ жены́ нося́ща,/ тай ко гро́бу приидо́ша ура́нше,/ иуде́йския боя́щеся де́рзости,/ и во́инов предзря́ще утвержде́ние./ Но естество́ немощно́е му́жество победи́,/ я́ко наме́рение ми́лостивное Бо́гу угоди́./ Прили́чно у́бо взыва́ху:/ воскресни́ Го́споди, помози́ нам,// и изба́ви нас сла́вы ра́ди и́мене Твоего́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Препросла́вленна еси́ Богоро́дице Де́во, пое́м Тя:/ Кресто́м бо Сы́на Твоего́ низложи́ся ад/ и смерть умертви́ся:/ умерщвле́ннии воста́хом и живота́ сподо́бихомся,/ рай восприя́хом дре́внее наслажде́ние./ Тем благодаря́ще славосло́вим,/ я́ко держа́внаго Христа́ Бо́га на́шего,// и еди́наго Многоми́лостиваго.
После кафизм:
Полиеле́й: [3]
Хор: Хвали́те И́мя Госпо́дне, хвали́те, раби́ Го́спода.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Благослове́н Госпо́дь от Сио́на, живы́й во Иерусали́ме.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко Благ, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Испове́дайтеся Бо́гу Небе́сному, я́ко в век ми́лость Его́.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа.
Тропари́ воскре́сные, глас 5:
Хор: Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
А́нгельский собо́р удиви́ся,/ зря́ Тебе́ в ме́ртвых вмени́вшася,/ сме́ртную же, Спа́се, кре́пость разори́ша,/ и с Собо́ю Ада́ма воздви́гша,// и от а́да вся свобо́ждша.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Почто́ ми́ра с ми́лостивными слеза́ми,/ о учени́цы растворя́ете?/ Блиста́яйся во гро́бе а́нгел/ мироно́сицам веща́ше:/ ви́дите вы гроб и уразуме́йте,// Спас бо воскре́се от гро́ба.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Зело́ ра́но мироно́сицы теча́ху/ ко гро́бу Твоему́ рыда́ющия,/ но предста́ к ним а́нгел, и рече́:/ рыда́ния вре́мя преста́, не пла́чите,// воскресе́ние же апо́столом рцы́те.
Благослове́н еси́, Го́споди,/ научи́ мя оправда́нием Твои́м./
Мироно́сицы жены́, с ми́ры прише́дша/ ко гро́бу Твоему́, Спа́се, рыда́ху,/ а́нгел же к ним рече́, глаго́ля:/ что с ме́ртвыми Жива́го помышля́ете?// Я́ко Бог бо воскре́се от гро́ба.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху/
Поклони́мся Отцу́,/ и Его́ Сы́нови, и Свято́му Ду́ху,/ Святе́й Тро́ице во еди́ном существе́, с серафи́мы зову́ще:/ Свят, Свят, Свят еси́, Го́споди.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./
Жизнода́вца ро́ждши,/ греха́, Де́во, Ада́ма изба́вила еси́,/ ра́дость же Е́ве в печа́ли ме́сто подала́ еси́;/ па́дшия же от жи́зни/ к сей напра́ви,// из Тебе́ воплоти́выйся Бог и Челове́к.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа,// сла́ва Тебе́, Бо́же. (Трижды)
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Благослови́ся И́мя Твое́ и просла́вися Ца́рство Твое́, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ипакои́, глас 2:
По стра́сти ше́дша во гроб жены́,/ во е́же пома́зати те́ло Твое́, Христе́ Бо́же,/ ви́деша А́нгелы во гро́бе, и ужасо́шася:/ глас бо слы́шаху от них, я́ко воскре́се Госпо́дь,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость.
Степе́нна, глас 2:
1 антифо́н:
Хор: На не́бо о́чи пуща́ю моего́ се́рдца, к Тебе́, Спа́се,// спаси́ мя Твои́м осия́нием. (Дважды)
Поми́луй нас согреша́ющих Тебе́ мно́го,/ на вся́кий час, о Христе́ мой,// и даждь о́браз пре́жде конца́ пока́ятися Тебе́. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свято́му Ду́ху, Е́же ца́рствовати подоба́ет,/ освяща́ти, подвиза́ти тварь:// Бог бо есть, Единосу́щен Отцу́ и Сло́ву.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Свято́му Ду́ху, Е́же ца́рствовати подоба́ет,/ освяща́ти, подвиза́ти тварь:// Бог бо есть, Единосу́щен Отцу́ и Сло́ву.
2 антифо́н:
А́ще не Госпо́дь бы был в нас,/ кто дово́лен цел сохране́н бы́ти от врага́,// ку́пно и человекоуби́йцы? (Дважды)
Зубо́м их не преда́ждь, Спа́се, Твоего́ раба́:// и́бо льво́вым о́бразом на мя подвиза́ются врази́ мои́. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свято́му Ду́ху живонача́лие и честь:/ вся бо созда́нная,/ я́ко Бог сый си́лою,// соблюда́ет во Отце́, Сы́ном же.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Свято́му Ду́ху живонача́лие и честь:/ вся бо созда́нная,/ я́ко Бог сый си́лою,// соблюда́ет во Отце́, Сы́ном же.
3 антифо́н:
Наде́ющиися на Го́спода, уподо́бишася горе́ святе́й:// и́же ника́коже дви́жутся прило́ги вра́жиими. (Дважды)
В беззако́нии рук свои́х да не про́струт боже́ственне живу́щии:// не оставля́ет бо Христо́с жезла́ на жре́бии Свое́м. (Дважды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Святы́м Ду́хом то́чится вся́ка прему́дрость:/ отсю́ду благода́ть апо́столом,// и страда́льчествы венча́ются му́ченицы, и проро́цы зрят.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́м Ду́хом то́чится вся́ка прему́дрость:/ отсю́ду благода́ть апо́столом,// и страда́льчествы венча́ются му́ченицы, и проро́цы зрят.
Проки́мен и чте́ние Ева́нгелия:
Диакон: Во́нмем. Прему́дрость во́нмем. Проки́мен, глас вторы́й: Воста́ни, Го́споди, Бо́же мой, повеле́нием, и́мже запове́дал еси́,/ и сонм люде́й обы́дет Тя.
Хор: Воста́ни, Го́споди, Бо́же мой, повеле́нием, и́мже запове́дал еси́,/ и сонм люде́й обы́дет Тя.
Диакон: Го́споди Бо́же мой, на Тя упова́х, спаси́ мя.
Хор: Воста́ни, Го́споди, Бо́же мой, повеле́нием, и́мже запове́дал еси́,/ и сонм люде́й обы́дет Тя.
Диакон: Воста́ни, Го́споди, Бо́же мой, повеле́нием, и́мже запове́дал еси́,/
Хор: И сонм люде́й обы́дет Тя.
Диакон: Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Иерей: Я́ко Свят еси́ Бо́же наш, и во святы́х почива́еши, и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́, хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Диакон: Вся́кое дыха́ние.
Хор: Да хва́лит Го́спода.
Диакон: И о сподо́битися нам слы́шанию Свята́го Ева́нгелия, Го́спода Бо́га мо́лим.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Диакон: Прему́дрость, про́сти, услы́шим Свята́го Ева́нгелия.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Иерей: От Ма́рка Свята́го Ева́нгелия чте́ние.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Диакон: Во́нмем.
Ева́нгелие у́треннее воскре́сное 3-е (Мк., зач.71: гл.16, стт.9-20):
Иерей: Во вре́мя о́но воскре́с Иису́с зау́тра, в пе́рвую суббо́ту, яви́ся пре́жде Мари́и Магдали́ни, из нея́же изгна́ седмь бесо́в. Она́ же ше́дши возвести́ с Ним бы́вшим, пла́чущимся и рыда́ющим. И они́ слы́шавше, я́ко жив есть, и ви́ден бысть от нея́, не я́ша ве́ры. По сих же двема́ от них гряду́щема яви́ся ине́м о́бразом, иду́щема на село́. И та ше́дша возвести́ста про́чим: и ни те́ма ве́ры я́ша. Последи́ же возлежа́щим им единомуна́десяте яви́ся, и поноси́ неве́рствию их и жестосе́рдию, я́ко ви́девшим Его́ воста́вша не я́ша ве́ры. И рече́ им: ше́дше в мир весь, пропове́дите Ева́нгелие всей тва́ри. И́же ве́ру име́т и крести́тся, спасе́н бу́дет, а и́же не име́т ве́ры, осужде́н бу́дет. Зна́мения же ве́ровавшим сия́ после́дуют: и́менем Мои́м бе́сы иждену́т; язы́ки возглаго́лют но́вы; зми́я во́змут; а́ще и что сме́ртно испию́т, не вреди́т их; на неду́жныя ру́ки возложа́т, и здра́ви бу́дут. Госпо́дь же у́бо, по глаго́лании Его́ к ним, вознесе́ся на не́бо, и се́де одесну́ю Бо́га. Они́ же изше́дше пропове́даша всю́ду, Го́споду поспе́шствующу и сло́во утвержа́ющу после́дствующими зна́меньми. Ами́нь.
Воскреснув рано в первый день недели, Иисус явился сперва Марии Магдалине, из которой изгнал семь бесов.
Она пошла и возвестила бывшим с Ним, плачущим и рыдающим;
но они, услышав, что Он жив и она видела Его, — не поверили.
После сего явился в ином образе двум из них на дороге, когда они шли в селение.
И те, возвратившись, возвестили прочим; но и им не поверили.
Наконец, явился самим одиннадцати, возлежавшим на вечери, и упрекал их за неверие и жестокосердие, что видевшим Его воскресшего не поверили.
И сказал им: идите по всему миру и проповедуйте Евангелие всей твари.
Кто будет веровать и креститься, спасен будет; а кто не будет веровать, осужден будет.
Уверовавших же будут сопровождать сии знамения: именем Моим будут изгонять бесов; будут говорить новыми языками;
будут брать змей; и если что́ смертоносное выпьют, не повредит им; возложат руки на больных, и они будут здоровы.
И так Господь, после беседования с ними, вознесся на небо и воссел одесную Бога.
А они пошли и проповедовали везде, при Господнем содействии и подкреплении слова последующими знамениями. Аминь.
Хор: Сла́ва, Тебе́, Го́споди, сла́ва Тебе́.
Воскре́сная песнь по Ева́нгелии, глас 6:
Хор: Воскресе́ние Христо́во ви́девше,/ поклони́мся Свято́му Го́споду Иису́су,/ еди́ному безгре́шному,/ Кресту́ Твоему́ покланя́емся, Христе́,/ и свято́е Воскресе́ние Твое́ пое́м и сла́вим:/ Ты бо еси́ Бог наш,/ ра́зве Тебе́ ино́го не зна́ем,/ и́мя Твое́ имену́ем./ Прииди́те вси ве́рнии,/ поклони́мся Свято́му Христо́ву Воскресе́нию:/ се бо прии́де Кресто́м ра́дость всему́ ми́ру./ Всегда́ благословя́ще Го́спода,/ пое́м Воскресе́ние Его́:/ распя́тие бо претерпе́в,// сме́ртию смерть разруши́. (Трижды)
Псало́м 50:
Чтец: Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя. Я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х, и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х и победи́ши, внегда́ суди́ти Ти. Се бо в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо и́стину возлюби́л еси́, безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся, омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие, возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х, и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́, и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́, и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́, возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо, всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н, се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския, тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая: тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
После 50 псалма:
Глас 6:
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху./ Моли́твами апо́столов,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь./ Моли́твами Богоро́дицы,/ Ми́лостиве, очи́сти// мно́жество согреше́ний на́ших.
Поми́луй мя, Бо́же,/ по вели́цей ми́лости Твое́й,/ и по мно́жеству щедро́т Твои́х// очи́сти беззако́ние мое́.
Стихира воскресная, глас 6:
Стихира: Воскре́с Иису́с от гро́ба,/ я́коже прорече́,/ даде́ нам живо́т ве́чный// и ве́лию ми́лость.
Диакон: Спаси́, Бо́же, лю́ди Твоя́ и благослови́ достоя́ние Твое́, посети́ мир Твой ми́лостию и щедро́тами, возвы́си рог христиа́н правосла́вных и низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя, моли́твами всепречи́стыя Влады́чицы на́шея Богоро́дицы и Присноде́вы Мари́и, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, предста́тельствы честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, честна́го, сла́внаго проро́ка, Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, и́же во святы́х оте́ц на́ших и вселе́нских вели́ких учи́телей и святи́телей, Васи́лия Вели́каго, Григо́рия Богосло́ва и Иоа́нна Златоу́стаго, и́же во святы́х отца́ на́шего Никола́я, архиепи́скопа Мирлики́йскаго, чудотво́рца, святы́х равноапо́стольных Мефо́дия и Кири́лла, учи́телей слове́нских, святы́х равноапо́стольных вели́каго кня́зя Влади́мира и вели́кия княги́ни О́льги, и́же во святы́х оте́ц на́ших: святи́теля Михаи́ла, пе́рвого митрополи́та Ки́евскаго, первосвяти́телей Моско́вских и всея́ Руси́: Петра́, Алекси́я, Ио́ны, Мака́рия, Фили́ппа, И́ова, Ермоге́на и Ти́хона, митрополи́тов Моско́вских Филаре́та, Инноке́нтия и Мака́рия. Святы́х, сла́вных и добропобе́дных му́чеников, новому́чеников и испове́дников Це́ркве Ру́сския: Влади́мира, митрополи́та Ки́евскаго, Вениами́на, митрополи́та Петрогра́дского, Петра́, митрополи́та Крути́цкаго, Иларио́на, архиепи́скопа Вере́йскаго, святы́х ца́рственных страстоте́рпцев, преподобному́чениц вели́кия княги́ни Елисаве́ты и и́нокини Варва́ры, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, преподо́бных оте́ц ста́рцев О́птинских, святы́х пра́ведных Иоа́нна Кроншта́дтскаго и Алекси́я Моско́вскаго, святы́х блаже́нных Ксе́нии Петербу́ржския и Матро́ны Моско́вския, святы́х и пра́ведных богооте́ц Иоаки́ма и А́нны (и святаго имярек, егоже есть храм и егоже есть день), и всех святы́х. Мо́лим Тя, многоми́лостиве Го́споди, услы́ши нас, гре́шных, моля́щихся Тебе́, и поми́луй нас.
Хор: Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Иерей: Ми́лостию и щедро́тами и человеколю́бием единоро́днаго Твоего́ Сы́на, с Ни́мже благослове́н еси́, со Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Кано́н: (В приходской практике сокращается по-разному)
Песнь 1:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Воскресе́ния день,/ просвети́мся, лю́дие./ Па́сха, Госпо́дня Па́сха:/ от сме́рти бо к жи́зни,/ и от земли́ к небеси́,/ Христо́с Бог нас преведе́,// побе́дную пою́щия. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Очи́стим чу́вствия, и у́зрим/ непристу́пным све́том/ Воскресе́ния, Христа́/ блиста́ющася,/ и ра́дуйтеся, реку́ща,/ я́сно да услы́шим,// побе́дную пою́ще.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Небеса́ у́бо досто́йно да веселя́тся,/ земля́ же да ра́дуется,/ да пра́зднует же мир,/ ви́димый же весь и неви́димый:/ Христо́с бо воста́,// весе́лие ве́чное.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Умерщвле́ния преде́л сломи́ла еси́,/ ве́чную жизнь ро́ждшая Христа́,/ из гро́ба возсия́вшаго днесь,/ Де́во Всенепоро́чная,// и мир просвети́вшаго.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Воскре́сшаго ви́девши Сы́на Твоего́ и Бо́га,/ ра́дуйся со апо́столы Богоблагода́тная Чи́стая:/ и е́же ра́дуйся пе́рвее,/ я́ко всех ра́дости вина́, восприя́ла еси́,// Богома́ти Всенепоро́чная.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Распя́лся еси́ пло́тию, безстра́стный естество́м О́тчим:/ прободе́н был еси́ в ре́бра, источи́вый ми́рови кровь и во́ду:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Крест Твой почита́ю, и погребе́ние сла́влю Бла́же,/ и пою́, и покланя́юся воста́нию Твоему́, и взыва́ю:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: А́ще и вкуси́л еси́ же́лчи, сла́досте церко́вная,/ но источи́л еси́ нам нетле́ние от ребр Твои́х:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Вмени́лся еси́, Спа́се, с ме́ртвыми, ме́ртвыя воздви́гнувый,/ вкуси́л еси́ тли:/ истле́ния бо вся́ко не позна́л еси́:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Да весели́тся Сио́н, да ра́дуется и не́бо,/ воскре́се Христо́с, ме́ртвыя воздви́гнувый, песносло́вящия:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Предвари́вшия у́тро жены́, ви́деша Христа́,/ и боже́ственным вопия́ху ученико́м:/ вои́стинну Христо́с воскре́се,// прииди́те с на́ми воспо́йте Его́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Всесвята́я Тро́ице, еди́но Божество́, безнача́льная Еди́нице,/ О́тче и Сы́не и Боже́ственный Ду́ше, спаса́й мир:// Ты Бог наш, и прославля́ем Тя.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Дре́внюю кля́тву разреши́вши, Чи́стая, во утро́бе Твое́й/ возрасти́ла еси́ нам благослове́ние, Младе́нца роди́вши:// Сей бо Бог, а́ще и плоть но́сит.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Воскресе́ния день,/ просвети́мся, лю́дие./ Па́сха, Госпо́дня Па́сха:/ от сме́рти бо к жи́зни,/ и от земли́ к небеси́,/ Христо́с Бог нас преведе́,// побе́дную пою́щия.
Песнь 3:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Прииди́те, пи́во пие́м но́вое,/ не от ка́мене непло́дна чудоде́емое,/ но нетле́ния исто́чник/ из гро́ба одожди́вша Христа́,// в Не́мже утвержда́емся. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Ны́не вся испо́лнишася све́та,/ не́бо же и земля́, и преиспо́дняя:/ да пра́зднует у́бо вся тварь/ воста́ние Христо́во,// в не́мже утвержда́ется.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Вчера́ спогребо́хся Тебе́ Христе́,/ совостаю́ днесь/ воскре́сшу Тебе́,/ сраспина́хся Тебе́ вчера́,// Сам мя спросла́ви Спа́се во Ца́рствии Твое́м.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: На нетле́нную жизнь прихожду́ днесь/ бла́гостию ро́ждшагося из Тебе́, Чи́стая,// и всем конце́м свет облиста́вшаго.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Бо́га, Его́же родила́ еси́ пло́тию,/ из ме́ртвых, я́коже рече́,/ воста́вша ви́девши, Чи́стая, лику́й,// и Сего́ я́ко Бо́га Пречи́стая возвелича́й.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Дла́ни на Кресте́ просте́рл еси́ Иису́се,/ язы́ки вся от пре́лести собра́в,// к позна́нию Твоему́ созва́л еси́ Спа́се.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Иуде́йстии лю́дие Пила́ту вопию́т:/ отпусти́ нам злоде́йственнаго разбо́йника,// возми́, возми́, распни́ Безгре́шнаго.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Распе́ншуся Тебе́, Христе́, помрачи́ся свет, земля́ потрясе́ся,// и из гробо́в ме́ртвии воста́ша мно́зи, стра́хом держа́вы Твоея́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Предстоя́щи Кресту́ А́гница Твоя́, Иису́се, пла́чем вопия́ше:/ ка́мо и́деши, Сы́не?// Ка́мо гряде́ши, А́гнче, за всех закла́выйся?
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Воскре́сшу Тебе́, Христе́,/ сокруши́шася вереи́ и врата́ а́дова,// и сме́ртныя у́зы разруши́шася, а́бие стра́хом держа́вы Твоея́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Да ра́дуется с на́ми ученико́в двоенадеся́тица,/ с мироно́сицами жена́ми и Ио́сифом,// и со други́ми ученики́ и учени́цами Христо́выми.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Со Отце́м и Сы́ну и Ду́ху Пра́вому,/ еди́ному Естеству́ покланя́юся и воспева́ю,// Ли́цы разделя́я, и Существо́м соединя́я.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Блаже́нна еси́, Чи́стая, из ко́рене Иессе́ова су́щая,// из него́же жезл и цвет Христа́, по пло́ти нас ра́ди возрасти́вшая.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Прииди́те, пи́во пие́м но́вое,/ не от ка́мене непло́дна чудоде́емое,/ но нетле́ния исто́чник/ из гро́ба одожди́вша Христа́,// в Не́мже утвержда́емся.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Ты еси́ Бог наш, и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к Па́схи, глас 8:
А́ще и во гроб снизше́л еси́, Безсме́ртне,/ но а́дову разруши́л еси́ си́лу,/ и воскре́сл еси́, я́ко победи́тель, Христе́ Бо́же,/ жена́м мироно́сицам веща́вый: ра́дуйтеся,/ и Твои́м апо́столом мир да́руяй,// па́дшим подая́й воскресе́ние.
И́кос:
Е́же пре́жде со́лнца Со́лнце заше́дшее иногда́ во гроб,/ предвари́ша ко у́тру, и́щущия я́ко дне мироно́сицы де́вы,/ и друга́ ко друзе́й вопия́ху:/ о други́ни! Прииди́те, воня́ми пома́жем те́ло живоно́сное и погребе́ное,/ плоть воскреси́вшаго па́дшаго Ада́ма, лежа́щую во гро́бе./ И́дем, потщи́мся я́коже волсви́, и поклони́мся,/ и принесе́м ми́ра я́ко да́ры, не в пелена́х, но в плащани́це обви́тому,/ и пла́чим, и возопии́м: о Влады́ко, воста́ни,// па́дшим подая́й воскресе́ние.
Седа́лен Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2, подо́бен: «Вы́шних ища́...»:
Ми́ра те́пле гро́бу прино́сят жены́, Спа́се,/ А́нгела све́тлостию ду́ши веселя́ху,/ и Бо́га Тя всех пропове́даху, и ученико́м вопия́ху:// вои́стинну воскре́се из гро́ба всех Жизнь.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в, ами́нь.
Друго́й седа́лен Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Ученико́в Твои́х лик с мироно́сицами жена́ми ра́дуется согла́сно:/ о́бщий бо пра́здник с ни́ми пра́зднуют,/ в сла́ву и честь Твоего́ Воскресе́ния./ И те́ми вопие́м Ти, Человеколю́бче Го́споди:// лю́дем Твои́м пода́ждь ве́лию ми́лость.
Песнь 4:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: На Боже́ственней стра́жи/ богоглаго́ливый Авваку́м/ да ста́нет с на́ми, и пока́жет/ светоно́сна А́нгела,/ я́сно глаго́люща:/ днесь спасе́ние ми́ру,/ я́ко воскре́се Христо́с,// я́ко всеси́лен. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Му́жеский у́бо пол,/ я́ко разве́рзый де́вственную утро́бу,/ яви́ся Христо́с:/ я́ко челове́к же,/ А́гнец нарече́ся:/ непоро́чен же,/ я́ко невку́сен скве́рны,/ на́ша Па́сха,/ и я́ко Бог и́стинен// соверше́н рече́ся.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Я́ко единоле́тный а́гнец,/ благослове́нный нам вене́ц Христо́с,/ во́лею за всех закла́н бысть,/ Па́сха чисти́тельная,/ и па́ки из гро́ба кра́сное// пра́вды нам возсия́ Со́лнце.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Созда́вый Ада́ма, Твоего́ пра́отца, Чи́стая,/ зи́ждется от Тебе́,/ и сме́ртное жили́ще разори́ Свое́ю сме́ртию днесь,/ и озари́ вся// боже́ственными блиста́ньми воскресе́ния.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Его́же родила́ еси́ Христа́,/ прекра́сно из ме́ртвых возсия́вша, Чи́стая, зря́щи,/ до́брая и непоро́чная в жена́х и кра́сная,/ днесь во спасе́ние всех,// со апо́столы ра́дующися, Того́ прославля́й.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Кресто́м плени́л еси́ а́дово чре́во,/ и совоздви́гл еси́ ме́ртвыя,/ и сме́рти разруши́л еси́ мучи́тельство:/ те́мже и́же от Ада́ма покланя́ющиися,// пое́м погребе́ние Твое́ и воста́ние Христе́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Благоволи́вый, Спа́се наш,/ за благоутро́бие ми́лости пригвозди́тися на Кресте́,/ и от пра́отчия изба́вити ны кля́твы,/ разреши́ у́зы мно́гих мои́х согреше́ний:// мо́жеши бо, ели́ка хо́щеши, твори́ти.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: На Кресте́ пригвозди́вый мою́ дре́внюю кля́тву,/ и источи́вый мне, Спа́се, благослове́ние кро́вию от ребр Твои́х,/ разреши́ у́зы мно́гих мои́х согреше́ний:// мо́жеши бо, ели́ка хо́щеши, твори́ти.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ад Спа́се, срет Тя в преиспо́дних, огорчи́ся/ помышля́я, я́ко я́же дре́вле пожре́ти возмоги́й,/ ны́не нево́лею отда́в, истязу́ется в до́льних,// и пленя́емь и обнажа́емь быва́ет ме́ртвых.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Вои́стинну постыди́теся беззако́ннии,/ Христо́с бо воскре́се, и совоздви́же ме́ртвыя, зовы́й:/ дерза́йте, аз победи́х мир./ Ве́руйте у́бо Ему́, или́ умолчи́те лестцы́,// отмета́ющиися Воскресе́ния Его́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ио́сифа благообра́знаго,/ ревни́теля благоче́стия, сове́тника и ученика́,/ с мироно́сицами почти́м, и апо́столами, зову́ще с ни́ми,// и ве́рно воспева́юще Спа́сово Воскресе́ние све́тло.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Пресу́щнаго Божества́ неразде́льную сла́ву, кто возмо́жет изрещи́?/ Еди́но бо Естество́м су́щи Тро́ица пое́тся безнача́льная,/ сра́сленная я́ко Еди́ница,// в Тро́ице пева́емая Ипоста́сьми просты́ми.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Во чре́во Твое́ все́льшагося безму́жно ро́ждшая, Ма́ти Де́во Чи́стая,/ непреста́нно моли́, я́ко Богоро́дица,/ разреши́ти у́зы мно́гих мои́х согреше́ний:// мо́жеши бо, ели́ка хо́щеши, помощи́.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: На Боже́ственней стра́жи/ богоглаго́ливый Авваку́м/ да ста́нет с на́ми, и пока́жет/ светоно́сна А́нгела,/ я́сно глаго́люща:/ днесь спасе́ние ми́ру,/ я́ко воскре́се Христо́с,// я́ко всеси́лен.
Песнь 5:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: У́тренюем у́треннюю глубоку́,/ и вме́сто ми́ра песнь принесе́м Влады́це,/ и Христа́ у́зрим/ пра́вды Со́лнце,// всем жизнь возсия́юща. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Безме́рное Твое́ благоутро́бие,/ а́довыми у́зами содержи́мии зря́ще,/ к све́ту идя́ху, Христе́,/ весе́лыми нога́ми,// Па́сху хва́ляще ве́чную.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Присту́пим свещено́снии,/ исходя́щу Христу́ из гро́ба, я́ко жениху́,/ и спра́зднуем любопра́зднственными чи́нми// Па́сху Бо́жию спаси́тельную.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Просвеща́ется боже́ственными луча́ми и живоно́сными/ воскресе́ния Сы́на Твоего́,/ Богома́ти Пречи́стая,// и ра́дости исполня́ется благочести́вых собра́ние.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Не разве́рзл еси́ врата́ де́вства в воплоще́нии,/ гро́ба не разруши́л еси́ печа́тей, Царю́ созда́ния:// отону́дуже воскре́сшаго Тя зря́щи, Ма́ти, ра́довашеся.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ты пе́рвую оде́жду мою́,/ ю́же ми истка́, увы́ мне, се́ятель греха́,// совле́кл еси́, Спа́се мой, обле́кся в мя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ли́ствие смоко́вное сши мне грех мой, увы́ мне,/ не сохра́ншему, Спа́се мой, пречи́стую за́поведь Твою́,// змии́ным сове́том.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Уязви́вшуюся ду́шу мою́ разбо́йническими помышле́ньми мои́ми,// предста́вый и́же от Мари́и, и еле́й возлия́в, исцели́ Христо́с.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: У Креста́ предстоя́щи Пречи́стая Богоро́дица, ма́терски взыва́ше:// оста́вил Мя еси́ еди́ну, о Сы́не Мой и Бо́же!
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Где твое́, сме́рте, жа́ло?/ Где твоя́, а́де, побе́да?/ Ада́м да свопие́т:// сокруши́лся еси́ оживле́нием воздви́гшаго ме́ртвыя.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Мироно́сицы жены́ гро́ба Твоего́ дости́гшия, оживи́вшаго до́льных,// глас слы́шаху глаго́лющий: воскре́се Христо́с.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Тебе́, Бо́гу и Отцу́, и Сы́ну, и Ду́ху покланя́юся, трем Ипоста́сем,// и еди́но три ве́рую, Существо́м еди́нем.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Тя, безсе́менным Рождество́м роди́вшую па́че естества́// обнови́вшаго естество́, Христа́ еди́наго Влады́ку воспева́ем, ве́рнии.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: У́тренюем у́треннюю глубоку́,/ и вме́сто ми́ра песнь принесе́м Влады́це,/ и Христа́ у́зрим/ пра́вды Со́лнце,// всем жизнь возсия́юща.
Песнь 6:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Снизше́л еси́ в преиспо́дняя земли́,/ и сокруши́л еси́ вереи́ ве́чныя,/ содержа́щия свя́занныя, Христе́,/ и тридне́вен, я́ко от ки́та Ио́на,// воскре́сл еси́ от гро́ба. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Сохрани́в це́ла зна́мения Христе́,/ воскре́сл еси́ от гро́ба,/ ключи́ Де́вы не вреди́вый в рождестве́ Твое́м,// и отве́рзл еси́ нам ра́йския две́ри.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Спа́се мой,/ живо́е же и неже́ртвенное заколе́ние,/ я́ко Бог Сам Себе́/ во́лею приве́д Отцу́,/ совоскреси́л еси́ всеро́днаго Ада́ма,// воскре́с от гро́ба.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Возведе́ся дре́вле держи́мое сме́ртию и тле́нием,/ воплоти́вшимся от Твоего́ пречи́стаго чре́ва,/ к нетле́нней и присносу́щней жи́зни,// Богоро́дице Де́во.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Сни́де в преиспо́дняя земли́,/ в ложесна́ Твоя́, Чи́стая, сше́дый,/ и всели́выйся и воплоти́выйся па́че ума́,/ и воздви́же с Собо́ю Ада́ма,// воскре́с от гро́ба.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Мертв есть ад, дерза́йте земноро́днии,/ Христо́с бо на Дре́ве ви́сяй,/ ве́рже ору́жие нань, и лежи́т мертв:// я́же бо имя́ше, плени́ся обнажи́вся.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Плени́ся ад, дерза́йте ме́ртвии, и гро́би отверзо́шася,/ воста́ните от а́да, вопие́т вам Христо́с,// вся прише́дый изба́вити от сме́рти и тли.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ме́ртвыя я́коже возмо́г поже́рл еси́ иногда́, ны́не истязу́емь/ а́де, отда́ждь Ми, вопие́т тебе́ Жизнода́вец и Бог,// вся прише́дый изба́вити от несы́таго твоего́ чре́ва.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Жены́ мироно́сицы, что тщите́ся про́чее?/ Что же живо́му ми́ра прино́сите?/ Воскре́се Христо́с, я́коже предрече́.// Да преста́нут ва́ша сле́зы, преше́дшия на ра́дость.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Плащани́цею Тя, Христе́, обви́в Ио́сиф благообра́зный, во гро́бе положи́:/ миропома́зав же разоре́нный Твоего́ телесе́ храм,// привали́ ка́мень вели́кий ко гро́бу.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Госпо́дь воскре́се плени́вый врага́,/ и у́зники исто́ргнув, возведе́ вся,/ и первозда́ннаго Ада́ма, того́ возставля́я,// я́ко Благоутро́бен и Человеколю́бец Бог.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Тро́ицу во Еди́нстве воспои́м ве́рнии,/ с Сы́ном Отца́ сла́вяще, и Ду́ха единосу́щна Сы́ну, и су́ща во Отце́// собезнача́льнаго и присносу́щнаго Бо́га.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Во чре́ве невозде́ланно зачала́ еси́, Чи́стая, нетле́ния грозд, я́ко лоза́:/ из нея́же безсме́ртия то́ки,// я́коже вино́ нам источа́ют ве́чную жизнь.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Снизше́л еси́ в преиспо́дняя земли́,/ и сокруши́л еси́ вереи́ ве́чныя,/ содержа́щия свя́занныя, Христе́,/ и тридне́вен, я́ко от ки́та Ио́на,// воскре́сл еси́ от гро́ба.
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Ты бо еси́ Царь ми́ра и Спас душ на́ших, и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Конда́к Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Ра́доватися мироно́сицам повеле́л еси́,/ плачь прама́тере Е́вы утоли́л еси́/ воскресе́нием Твои́м, Христе́ Бо́же,/ апо́столом же Твои́м пропове́дати повеле́л еси́:// Спас воскре́се от гро́ба.
И́кос:
На гроб Твой, Спа́се, мироно́сицы иду́щия,/ к себе́ недоумева́хуся умо́м, и веща́ху:/ кто нам ка́мень отвали́т гро́бный?/ И воззре́вша ви́дят, я́ко ка́мень отвале́н бе,/ зра́ку же а́нгелову со одея́нием дивля́хуся:/ содержи́ми же бя́ху тре́петом, и бежа́ти помышля́ху./ И к ним ю́ноша возопи́:/ не бо́йтеся вы, Его́же и́щете, воста́,/ прииди́те, ви́дите ме́сто, иде́же лежа́ше те́ло Иису́сово,/ и ско́ро ше́дшия возвести́те ученико́м:// Спас воскре́се от гро́ба.
Песнь 7:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: О́троки от пе́щи изба́вивый,/ быв Челове́к,/ стра́ждет я́ко сме́ртен,/ и стра́стию сме́ртное,/ в нетле́ния облачи́т благоле́пие,/ Еди́н благослове́н// отце́в Бог, и препросла́влен. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Жены́ с ми́ры богому́дрыя в след Тебе́ теча́ху:/ Его́же, я́ко ме́ртва, со слеза́ми иска́ху,/ поклони́шася ра́дующияся Живо́му Бо́гу,/ и Па́сху та́йную// Твои́м, Христе́, ученико́м благовести́ша.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Сме́рти пра́зднуем умерщвле́ние,/ а́дово разруше́ние,/ ино́го жития́ ве́чнаго нача́ло,/ и игра́юще пое́м Вино́внаго,/ Еди́наго благослове́ннаго// отце́в Бо́га, и препросла́вленнаго.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Умертви́в Сын Твой смерть, Всенепоро́чная, днесь,/ всем сме́ртным пребыва́ющий живо́т/ во ве́ки веко́в дарова́,/ еди́н благослове́нный// отце́в Бог и препросла́вленный.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Всем ца́рствуяй созда́нием, быв челове́к,/ всели́ся в Твою́, Богоблагода́тная, утро́бу,/ и распя́тие претерпе́в и смерть,/ воскре́се боголе́пно,// совозста́вив нас я́ко всеси́лен.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ты, я́ко Человеколю́бец, хотя́й вся спасти́ от пре́лести, я́же созда́л еси́,/ претерпе́л еси́ пригвозди́тися на Кресте́:/ да погребе́нный о́браз страстьми́, сей пло́тию Твое́ю обнови́ши, Спа́се,// и ад низложи́в, воскреси́л еси́ и уме́ршия с Собо́ю.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: На Кресте́ возвыша́емь, вся призва́л еси́/ к Себе́ Ще́дре, я́коже обеща́л еси́ Бла́же:/ я́ко вои́стинну вся сия́ грехо́в ра́ди на́ших пострада́ти благоволи́л еси́.// Те́мже и разбо́йнику ра́йская врата́ отве́рзл еси́, Спа́се.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ты храм теле́сный воздви́гл еси́ разоре́нный,/ тридне́вно из гро́ба, я́коже обеща́л еси́ Бла́же:/ да вои́стинну ска́жеши сла́ву Твою́,/ ю́же нам источа́еши ве́рою,// у́зы разреши́в, и́хже держа́ше дре́вле ад свя́занных.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: О иуде́йское безу́мие! О неи́стовство беззако́нных!/ Что неве́рное ви́девше, не ве́ровасте Христу́?/ Я́ко немощны́я, не сло́вом ли воздви́же?/ Или я́ко весь мир Той не спасе́ ли?// Да уверя́ют вас поне́ во́ини, или́ воскре́сшие из ме́ртвых.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Омертве́вшии стра́жие ны́не да глаго́лют,/ ка́ко укра́ден бысть, Его́же не ви́деша неразу́мнии всегда́?/ А́ще бо воскре́сша не ви́деша, ни ощути́ша,/ ка́ко укра́дена Сего́ разуме́ти можа́ху когда́?// Да уве́рит вы поне́ ка́мень сей, и погреба́льная Христо́ва
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Что я́ко ме́ртва блюде́те?/ Что печа́ти на ка́мени положи́сте евре́е, стра́хом боя́щеся краде́ния?/ Се вои́стинну гроб запечатле́ся:/ ка́ко у́бо воскре́се, а́ще не бы Бог был Христо́с?// Да уверя́ют вы воскре́сшии, и ви́дени бы́вшии мно́гими.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Со Отце́м сла́вим Сы́на, и Ду́ха Свята́го,/ вопию́ще непреста́нным гла́сом:/ Тро́ице, еди́нственное Существо́, поми́луй, спаси́ вся,/ в трие́х Ли́цех Еди́нице, уще́дри ны,// препросла́вленный Бо́же, во ве́ки.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Во чре́ве Твое́м, Пречи́стая, ка́ко вмести́ла еси́ Младе́нца,/ Его́же трепе́щут си́лы а́нгельския я́ко Бо́га?/ Ра́зве я́коже восхоте́, я́коже весть всели́ся,/ вся спасти́ хотя́й от Ада́ма земноро́дныя,// разреши́вый Ада́ма кля́твы о́ныя, сне́дию го́рькою.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: О́троки от пе́щи изба́вивый,/ быв Челове́к,/ стра́ждет я́ко сме́ртен,/ и стра́стию сме́ртное,/ в нетле́ния облачи́т благоле́пие,/ Еди́н благослове́н// отце́в Бог, и препросла́влен.
Песнь 8:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Сей нарече́нный и святы́й день,/ Еди́н суббо́т Царь и Госпо́дь,/ пра́здников пра́здник/ и торжество́ есть торже́ств,// во́ньже благослови́м Христа́ во ве́ки. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Прииди́те, но́ваго виногра́да рожде́ния,/ Боже́ственнаго весе́лия,/ в наро́читом дни Воскресе́ния,/ Ца́рствия Христо́ва приобщи́мся,/ пою́ще Его́,// я́ко Бо́га, во ве́ки.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: Возведи́ о́крест о́чи твои́, Сио́не, и виждь:/ се бо приидо́ша к тебе́,/ я́ко богосве́тлая свети́ла,/ от за́пада, и се́вера, и мо́ря,/ и восто́ка ча́да твоя́,// в тебе́ благословя́щая Христа́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Прии́де Тобо́ю в мир Госпо́дь, Де́во Богоро́дице,/ и чре́во а́дово расто́рг,/ сме́ртным нам воскресе́ние дарова́:// Те́мже благослови́м Его́ во ве́ки.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Всю низложи́в сме́рти держа́ву Сын Твой, Де́во,/ Свои́м воскресе́нием,/ я́ко Бог кре́пкий совознесе́ нас и обожи́:// те́мже воспева́ем Его́ во ве́ки.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Со́лнечныя зари́ спря́тахуся стра́хом Христо́вых страда́ний,/ и востая́ху ме́ртвии, и го́ры прекланя́хуся,// и колеба́шеся земля́, и ад обнажа́шеся.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: В пещи́ су́щии иногда́ треблаже́ннии о́троцы/ возвыша́юще ру́ки, прообража́ху, Бла́же, пречестны́й Крест Твой,// и́мже низложи́л еси́, Христе́, вра́жию си́лу.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: О иуде́е слепи́и преле́стницы и престу́пницы,/ Христо́ву Воскресе́нию неве́рующии, я́ко ло́жному:// что неве́рное ви́дите, я́ко воскре́се Христо́с, ме́ртвыя воздви́гий?
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: О иуде́е врази́, а́ще и нам не ве́руете,/ ва́ша во́ины вы вопроси́те, что пострада́ша они́?// Кто отвали́вый рука́ми ка́мень от гро́ба?
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Зове́т ка́мень са́мый, печа́ти вопию́т, я́же вы положи́вше,/ поста́висте стра́жу храня́щую гроб:// вои́стинну воскре́се Христо́с, и живе́т во ве́ки.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Вои́стинну воскре́се Христо́с,/ плене́н бысть ад, умертви́ся змий,/ изба́вися Ада́м, потрясо́шася до́льнии:// что не ве́руете про́чее, врази́ и престу́пницы?
Благослови́м Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, Го́спода.
Троичен: Со Отце́м Сы́на, и Ду́ха Свята́го/ Святу́ю Тро́ицу в Божестве́ еди́ном прославля́ем, вопию́ще:// Свят, Свят, Свят еси́ во ве́ки.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Во чре́ве Твое́м, Чи́стая, присноживо́тный хлеб,/ смеше́ный несме́сно, смеше́нием на́шим,// родила́ еси́ непрело́жно еди́наго Христа́ Бо́га во двою́ существу́.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Го́сподеви, пою́ще и превознося́ще во вся ве́ки.
Сей нарече́нный и святы́й день,/ Еди́н суббо́т Царь и Госпо́дь,/ пра́здников пра́здник/ и торжество́ есть торже́ств,// во́ньже благослови́м Христа́ во ве́ки.
Песнь 9:
Кано́н Па́схи, глас 1:
Ирмос: Свети́ся, свети́ся,/ но́вый Иерусали́ме:/ сла́ва бо Госпо́дня/ на тебе́ возсия́./ Лику́й ны́не/ и весели́ся, Сио́не./ Ты же, Чи́стая, красу́йся, Богоро́дице,// о воста́нии Рождества́ Твоего́. (Дважды)
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: О Боже́ственнаго, о любе́знаго,/ о сладча́йшаго Твоего́ гла́са!/ С на́ми бо нело́жно/ обеща́лся еси́ бы́ти,/ до сконча́ния ве́ка, Христе́:/ Его́же, ве́рнии,// утвержде́ние наде́жди иму́ще, ра́дуемся.
Припев: Христо́с воскре́се из ме́ртвых.
Тропарь: О Па́сха ве́лия и свяще́ннейшая, Христе́!/ О му́дросте, и Сло́ве Бо́жий, и си́ло!/ Подава́й нам и́стее Тебе́ причаща́тися,// в невече́рнем дни Ца́рствия Твоего́.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Согла́сно, Де́во, Тебе́ блажи́м ве́рнии:/ ра́дуйся, две́ре Госпо́дня:/ ра́дуйся, гра́де одушевле́нный:/ ра́дуйся, Ея́же ра́ди нам ны́не возсия́ свет,// из Тебе́ Рожде́ннаго из ме́ртвых Воскресе́ния.
Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Богородичен: Весели́ся и ра́дуйся боже́ственная две́ре Све́та:/ заше́дый бо Иису́с во гроб возсия́,/ просия́в со́лнца светле́е,/ и ве́рныя вся озари́в,// Богора́дованная Влады́чице.
Кано́н Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: И́же на Кресте́ разбо́йника, позна́вша Тя Бо́га,/ насле́дника соде́лал еси́ мы́сленному раю́,// е́же помяни́ мя, вопию́ща, Всеси́льне Спа́се.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Зауше́н нас ра́ди,/ и оплева́н был еси́, Иису́се, от беззако́нников,// скрижа́ли зако́на начерта́вый в Сина́и, уго́днику Моисе́ю.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: О́цта и же́лчи, Спа́се, напое́н был еси́ нас ра́ди,/ да́вый нам Те́ло и честну́ю Кровь,// в снедь же и питие́ ве́чныя Твоея́ жи́зни.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: В животво́рная ре́бра копие́м прободе́н быв, Христе́,/ пречи́стую Твою́ Кровь, и честну́ю во́ду// источи́л еси́ ми́рови, я́ко присноживо́тный исто́чник.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Кто укра́дый ме́ртваго, па́че же и на́га?/ Что льстите́ся евре́е?// Христо́с воскре́се, и разруша́ются а́довы у́зы и вереи́.
Припев: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Тропарь: Ио́сифа чу́днаго да восхва́лим ве́рнии,/ ку́пно с Никоди́мом, и мироно́сицами ве́рными,// вопию́щия: Госпо́дь воскре́се вои́стинну.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Троичен: Безнача́лен еси́ О́тче,/ несозда́нен еси́ Сы́не,/ сопресто́лен и Ду́ше Святы́й,/ еди́но [Сия́ три] Естество́м, и три Ли́цы,// еди́не Бо́же и́стинный.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь
Богородичен: Да весели́тся Иессе́й, да ликовству́ет и Дави́д:/ се бо Де́ва Богора́сленный жезл прозябе́,// цвет присноживо́тный Христа́.
Катава́сия Па́схи, глас 1:
Хор: Свети́ся, свети́ся,/ но́вый Иерусали́ме:/ сла́ва бо Госпо́дня/ на тебе́ возсия́./ Лику́й ны́не/ и весели́ся, Сио́не./ Ты же, Чи́стая, красу́йся, Богоро́дице,// о воста́нии Рождества́ Твоего́.
После канона:
Ектения́ ма́лая:
Диакон: Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́ и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Тя хва́лят вся си́лы небе́сныя, и Тебе́ сла́ву воссыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Я́ко Свят Госпо́дь Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Диакон: Над все́ми людьми́ Бог наш.
Хор: Свят Госпо́дь Бог наш.
Ексапостила́рий Па́схи, самогла́сен:
Пло́тию усну́в,/ я́ко мертв,/ Царю́ и Го́споди,/ тридне́вен воскре́сл еси́,/ Ада́ма воздви́г от тли,/ и упраздни́в смерть:/ Па́сха нетле́ния,// ми́ра спасе́ние.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свети́лен Неде́ли жен-мироно́сиц:
Жены́ услы́шите глас ра́дования:/ мучи́теля а́да попра́вый, от тли мир воздви́же,/ тецы́те, друго́м рцы́те Мои́м благове́стия:/ хощу́ бо созда́ние Свое́ ра́достию озари́ти,// отону́дуже прии́де печа́ль.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Тот же свети́лен:
Жены́ услы́шите глас ра́дования:/ мучи́теля а́да попра́вый, от тли мир воздви́же,/ тецы́те, друго́м рцы́те Мои́м благове́стия:/ хощу́ бо созда́ние Свое́ ра́достию озари́ти,// отону́дуже прии́де печа́ль.
Хвали́тны псалмы́, глас 2:
Хор: Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода./ Хвали́те Го́спода с небе́с,/ хвали́те Его́ в вы́шних.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Хвали́те Его́ вси А́нгели Его́,/ хвали́те Его́ вся си́лы Его́.// Тебе́ подоба́ет песнь Бо́гу.
Стихиры воскресные, глас 2:
На 8. Стих: Сотвори́ти в них суд напи́сан:// сла́ва сия́ бу́дет всем преподо́бным Его́.
Стихира: Вся́кое дыха́ние и вся тварь,/ Тя сла́вит, Го́споди,/ я́ко Кресто́м смерть упраздни́л еси́,/ да пока́жеши лю́дем, е́же из ме́ртвых Твое́ Воскресе́ние,// я́ко еди́н Человеколю́бец.
Стих: Хвали́те Бо́га во святы́х Его́,/ хвали́те Его́ во утверже́нии си́лы Его́.
Стихира: Да реку́т иуде́и, ка́ко во́ини погуби́ша стрегу́щии Царя́?/ Почто́ бо ка́мень не сохрани́ Ка́мене жи́зни?/ Или́ погребе́ннаго да дадя́т,/ или́ Воскре́сшему да покло́нятся, глаго́люще с на́ми:/ сла́ва мно́жеству щедро́т Твои́х,// Спа́се наш, сла́ва Тебе́.
На 6. Стих: Хвали́те Его́ на си́лах Его́,// хвали́те Его́ по мно́жеству вели́чествия Его́.
Стихира: Ра́дуйтеся, лю́дие, и весели́теся,/ А́нгел седя́й на ка́мени гро́бнем,/ той нам благовести́, рек:/ Христо́с воскре́се из ме́ртвых, Спас ми́ра,/ и испо́лни вся́ческая благоуха́ния:// ра́дуйтеся, лю́дие, и весели́теся.
Стих: Хвали́те Его́ во гла́се тру́бнем:// хвали́те Его́ во псалти́ри и гу́слех.
Стихира: А́нгел у́бо, е́же ра́дуйся,/ пре́жде Твоего́ зача́тия, Го́споди, Благода́тней принесе́;/ А́нгел же ка́мень сла́внаго Твоего́ гро́ба в Твое́м Воскресе́нии отвали́./ Ов у́бо в печа́ли ме́сто, весе́лия о́бразы возвеща́я:/ сей же в сме́рти ме́сто, Влады́ку Жизнода́вца пропове́дуя нам./ Те́мже вопие́м Ти:// Благоде́телю всех, Го́споди, сла́ва Тебе́.
На 4. Стих: Хвали́те Его́ в тимпа́не и ли́це,// хвали́те Его́ во стру́нах и орга́не.
Стихира: Возлия́ша ми́ра со слеза́ми на гроб Твой жены́,/ и испо́лнишася ра́дости уста́ их,// внегда́ глаго́лати: воскре́се Госпо́дь.
Стих: Хвали́те Его́ в кимва́лех доброгла́сных, хвали́те Его́ в кимва́лех восклица́ния.// Вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.
Стихира: Да похва́лят язы́цы и лю́дие Христа́ Бо́га на́шего,/ во́лею нас ра́ди Крест претерпе́вшаго,/ и во а́де тридне́вновавшаго,/ и да покло́нятся Его́ из ме́ртвых Воскресе́нию,// и́мже просвети́шася всего́ ми́ра концы́.
Стих: Воскресни́ Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́,// не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.
Стихира: Ра́спят и погребе́н был еси́, Христе́, я́коже изво́лил еси́,/ испрове́ргл еси́ смерть, и воскре́сл еси́ во сла́ве,/ я́ко Бог и Влады́ка,/ да́руя ми́рови жизнь ве́чную,// и ве́лию ми́лость.
Стих: Испове́мся Тебе́ Го́споди всем се́рдцем мои́м,// пове́м вся чудеса́ Твоя́.
Стихира: О вои́стинну беззако́ннии,/ печа́тавше ка́мень, бо́льших нас чуде́с сподо́бисте!/ И́мут ра́зум стра́жие,/ днесь про́йде из гро́ба, и глаго́лаху:/ рцы́те, я́ко нам спя́щим,/ приидо́ша ученицы́, и украдо́ша Его́./ И кто кра́дет мертвеца́, па́че же и на́га?/ Сам воскре́се самовла́стно, я́ко Бог,/ оста́вль во гро́бе и погреба́тельная Своя́./ Прииди́те, ви́дите, иуде́е,/ ка́ко не расто́рже печа́ти, смерть попра́вый/ и ро́ду челове́ческому безконе́чную жизнь да́руяй,// и ве́лию ми́лость.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Стихира Евангельская воскресная, глас 2:
Стихира: С ми́ры прише́дшим я́же с Мари́ею жена́м,/ и недоумева́ющимся,/ ка́ко бу́дет им улучи́ти жела́ние,/ яви́ся ка́мень взят,/ и Боже́ственный ю́ноша утоля́я мяте́ж душ их,/ воста́ бо, глаго́лет, Иису́с Госпо́дь./ Те́мже пропове́дите пропове́дником Его́,/ ученико́м в Галиле́ю тещи́,/ и ви́дети Его́ воскре́сша из ме́ртвых,// я́ко Жизнода́вца и Го́спода.
Богородичен, лас 2:
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Преблагослове́нна еси́, Богоро́дице Де́во,/ Вопло́щшим бо ся из Тебе́ ад плени́ся,/ Ада́м воззва́ся,/ кля́тва потреби́ся,/ Е́ва свободи́ся,/ смерть умертви́ся, и мы ожи́хом./ Тем воспева́юще вопие́м:/ благослове́н Христо́с Бог,// благоволи́вый та́ко, сла́ва Тебе́.
Иерей: Сла́ва Тебе́, показа́вшему нам свет.
Славосло́вие вели́кое:
Хор: Сла́ва в вы́шних Бо́гу, и на земли́ мир, в челове́цех благоволе́ние. Хва́лим Тя, благослови́м Тя, кла́няем Ти ся, славосло́вим Тя, благодари́м Тя, вели́кия ра́ди сла́вы Твоея́. Го́споди Царю́ Небе́сный, Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди, Сы́не Единоро́дный, Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше. Го́споди Бо́же, А́гнче Бо́жий, Сы́не Оте́чь, взе́мляй грех ми́ра, поми́луй нас; взе́мляй грехи́ ми́ра, приими́ моли́тву на́шу; седя́й одесну́ю Отца́, поми́луй нас. Я́ко Ты еси́ еди́н Свят, Ты еси́ еди́н Госпо́дь, Иису́с Христо́с, в сла́ву Бо́га Отца́. Ами́нь.
На всяк день благословлю́ Тя, и восхвалю́ И́мя Твое́ во ве́ки, и в век ве́ка.
Сподо́би, Го́споди, в день сей без греха́ сохрани́тися нам. Благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, и хва́льно и просла́влено И́мя Твое́ во ве́ки. Ами́нь.
Бу́ди, Го́споди, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже упова́хом на Тя.
Благослове́н еси́, Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м. (Трижды)
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Аз рех: Го́споди, поми́луй мя, исцели́ ду́шу мою́, я́ко согреши́х Тебе́. Го́споди, к Тебе́ прибего́х, научи́ мя твори́ти во́лю Твою́, я́ко Ты еси́ Бог мой: я́ко у Тебе́ исто́чник живота́, во све́те Твое́м у́зрим свет. Проба́ви ми́лость Твою́ ве́дущим Тя.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас.
Тропа́рь воскре́сный, глас 2:
Хор: Воскре́с из гро́ба и у́зы растерза́л еси́ а́да,/ разруши́л еси́ осужде́ние сме́рти, Го́споди,/ вся от сете́й врага́ изба́вивый;/ яви́вый же Себе́ апо́столом Твои́м,/ посла́л еси́ я на про́поведь,/ и те́ми мир Твой по́дал еси́ вселе́нней,// Еди́не Многоми́лостиве.
Ектения́ сугу́бая:
Диакон: Поми́луй нас, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды, на каждое прошение)
Диакон: Еще́ мо́лимся о Вели́ком Господи́не и Отце́ на́шем Святе́йшем Патриа́рхе Кири́лле, и о Господи́не на́шем Высокопреосвяще́ннейшем митрополи́те (или: архиепи́скопе, или: преосвященнейшем епископе) имярек, и всей во Христе́ бра́тии на́шей.
Еще́ мо́лимся о Богохрани́мей стране́ на́шей, власте́х и во́инстве ея́, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́.
Еще́ мо́лимся о блаже́нных и приснопа́мятных созда́телех свята́го хра́ма сего́, и о всех преждепочи́вших отце́х и бра́тиях, зде лежа́щих и повсю́ду, правосла́вных.
Еще́ мо́лимся о ми́лости, жи́зни, ми́ре, здра́вии, спасе́нии, посеще́нии, проще́нии и оставле́нии грехо́в рабо́в Бо́жиих настоя́теля, бра́тии и прихо́жан свята́го хра́ма сего́.
Еще́ мо́лимся о плодонося́щих и доброде́ющих во святе́м и всечестне́м хра́ме сем, тружда́ющихся, пою́щих и предстоя́щих лю́дех, ожида́ющих от Тебе́ вели́кия и бога́тыя ми́лости.
Иерей: Я́ко Ми́лостив и Человеколю́бец Бог еси́, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Ектения́ проси́тельная:
Диакон: Испо́лним у́тренюю моли́тву на́шу Го́сподеви.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ нас, Бо́же, Твое́ю благода́тию.
Хор: Го́споди, поми́луй.
Диакон: Дне всего́ соверше́нна, свя́та, ми́рна и безгре́шна у Го́спода про́сим.
Хор: Пода́й, Го́споди. (На каждое прошение)
Диакон: А́нгела ми́рна, ве́рна наста́вника, храни́теля душ и теле́с на́ших, у Го́спода про́сим.
Проще́ния и оставле́ния грехо́в и прегреше́ний на́ших у Го́спода про́сим.
До́брых и поле́зных душа́м на́шим и ми́ра ми́рови у Го́спода про́сим.
Про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и покая́нии сконча́ти у Го́спода про́сим.
Христиа́нския кончи́ны живота́ на́шего, безболе́знены, непосты́дны, ми́рны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве про́сим.
Пресвяту́ю, Пречи́стую, Преблагослове́нную, Сла́вную Влады́чицу на́шу Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, со все́ми святы́ми помяну́вше, са́ми себе́, и друг дру́га, и весь живо́т наш Христу́ Бо́гу предади́м.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Я́ко Бог ми́лости и щедро́т и человеколю́бия еси́ и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Иерей: Мир всем.
Хор: И ду́хови твоему́.
Диакон: Главы́ на́ша Го́сподеви прикло́ним.
Хор: Тебе́, Го́споди.
Иерей: Твое́ бо есть, е́же ми́ловати и спаса́ти ны, Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь.
Диакон: Прему́дрость.
Хор: Благослови́.
Иерей: Сый благослове́н Христо́с Бог наш, всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Хор: Ами́нь. Утверди́, Бо́же, святу́ю правосла́вную ве́ру, правосла́вных христиа́н во век ве́ка.
Иерей: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.
Хор: Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, Упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст.
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых Христо́с, И́стинный Бог наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере...
Многоле́тие:
Хор: Вели́каго Господи́на и Отца́ на́шего Кири́лла,/ Святе́йшаго Патриа́рха Моско́вского и всея́ Руси́,/ и Господи́на на́шего (Высоко-) Преосвяще́ннейшаго (имярек),/ (архи-)епи́скопа (митрополита (титул)),/ богохрани́мую страну́ на́шу Росси́йскую,/ настоя́теля, бра́тию и прихо́жан свята́го хра́ма сего́/ и вся правосла́вныя христиа́ны,// Го́споди, сохрани́ их на мно́гая ле́та.
Пе́рвый час
Чтец: Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Трижды)
Псало́м 5:
Глаго́лы моя́ внуши́, Го́споди, разуме́й зва́ние мое́. Вонми́ гла́су моле́ния моего́, Царю́ мой и Бо́же мой, я́ко к Тебе́ помолю́ся, Го́споди. Зау́тра услы́ши глас мой, зау́тра предста́ну Ти, и у́зриши мя. Я́ко Бог не хотя́й беззако́ния, Ты еси́: не присели́тся к Тебе́ лука́внуяй, ниже́ пребу́дут беззако́нницы пред очи́ма Твои́ма: возненави́дел еси́ вся де́лающия беззако́ние. Погуби́ши вся глаго́лющия лжу: му́жа крове́й и льсти́ва гнуша́ется Госпо́дь. Аз же мно́жеством ми́лости Твоея́, вни́ду в дом Твой, поклоню́ся ко хра́му свято́му Твоему́, в стра́се Твое́м. Го́споди, наста́ви мя пра́вдою Твое́ю, враг мои́х ра́ди испра́ви пред Тобо́ю путь мой. Я́ко несть во усте́х их и́стины, се́рдце их су́етно, гроб отве́рст горта́нь их: язы́ки свои́ми льща́ху. Суди́ им, Бо́же, да отпаду́т от мы́слей свои́х, по мно́жеству нече́стия их изри́ни я́, я́ко преогорчи́ша Тя, Го́споди. И да возвеселя́тся вси упова́ющии на Тя, во век возра́дуются, и всели́шися в них, и похва́лятся о Тебе́ лю́бящии и́мя Твое́. Я́ко Ты благослови́ши пра́ведника, Го́споди: я́ко ору́жием благоволе́ния венча́л еси́ нас.
Псало́м 89:
Го́споди, прибе́жище был еси́ нам в род и род. Пре́жде да́же гора́м не бы́ти и созда́тися земли́ и вселе́нней, и от ве́ка и до ве́ка Ты еси́. Не отврати́ челове́ка во смире́ние, и рекл еси́: обрати́теся, сы́нове челове́честии. Я́ко ты́сяща лет пред очи́ма Твои́ма, Го́споди, я́ко день вчера́шний, и́же мимои́де, и стра́жа нощна́я. Уничиже́ния их ле́та бу́дут. У́тро я́ко трава́ мимои́дет, у́тро процвете́т и пре́йдет: на ве́чер отпаде́т ожесте́ет и и́зсхнет. Я́ко исчезо́хом гне́вом Твои́м, и я́ростию Твое́ю смути́хомся. Положи́л еси́ беззако́ния на́ша пред Тобо́ю: век наш в просвеще́ние лица́ Твоего́. Я́ко вси дни́е на́ши оскуде́ша, и гне́вом Твои́м исчезо́хом, ле́та на́ша я́ко паучи́на поуча́хуся. Дни́е лет на́ших, в ни́хже се́дмьдесят лет, а́ще же в си́лах, о́смьдесят лет, и мно́жае их труд и боле́знь: я́ко прии́де кро́тость на ны, и нака́жемся. Кто весть держа́ву гне́ва Твоего́, и от стра́ха Твоего́, я́рость Твою́ исчести́? Десни́цу Твою́ та́ко скажи́ ми, и окова́нныя се́рдцем в му́дрости. Обрати́ся, Го́споди, доко́ле? И умоле́н бу́ди на рабы́ Твоя́. Испо́лнихомся зау́тра ми́лости Твоея́, Го́споди, и возра́довахомся, и возвесели́хомся, во вся дни на́ша возвесели́хомся, за дни в ня́же смири́л ны еси́, ле́та в ня́же ви́дехом зла́я. И при́зри на рабы́ Твоя́, и на дела́ Твоя́, и наста́ви сы́ны их. И бу́ди све́тлость Го́спода Бо́га на́шего на нас, и дела́ рук на́ших испра́ви на нас, и де́ло рук на́ших испра́ви.
Псало́м 100:
Ми́лость и суд воспою́ Тебе́, Го́споди. Пою́ и разуме́ю в пути́ непоро́чне, когда́ прии́деши ко мне? Прехожда́х в незло́бии се́рдца моего́ посреде́ до́му моего́. Не предлага́х пред очи́ма мои́ма вещь законопресту́пную: творя́щия преступле́ние возненави́дех. Не прильпе́ мне се́рдце стропти́во, уклоня́ющагося от мене́ лука́ваго не позна́х. Оклевета́ющаго тай и́скренняго своего́, сего́ изгоня́х: го́рдым о́ком, и несы́тым се́рдцем, с сим не ядя́х. О́чи мои́ на ве́рныя земли́, посажда́ти я́ со мно́ю: ходя́й по пути́ непоро́чну, сей ми служа́ше. Не живя́ше посреде́ до́му моего́ творя́й горды́ню, глаго́ляй непра́ведная, не исправля́ше пред очи́ма мои́ма. Во у́трия избива́х вся гре́шныя земли́, е́же потреби́ти от гра́да Госпо́дня вся де́лающия беззако́ние.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 2:
Егда́ снизше́л еси́ к сме́рти, Животе́ Безсме́ртный,/ тогда́ ад умертви́л еси́ блиста́нием Божества́;/ егда́ же и уме́ршия от преиспо́дних воскреси́л еси́,/ вся Си́лы Небе́сныя взыва́ху:// Жизнода́вче, Христе́ Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Благообра́зный Ио́сиф,/ с Дре́ва снем Пречи́стое Твое́ Те́ло,/ плащани́цею чи́стою обви́в, и благоуха́ньми,/ во гро́бе но́ве, закры́в, положи́,/ но тридне́вен воскре́сл еси́, Го́споди,// подая́й ми́рови ве́лию ми́лость.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Что Тя нарече́м, о Благода́тная? Не́бо, я́ко возсия́ла еси́ Со́лнце Пра́вды. Рай, я́ко прозябла́ еси́ цвет нетле́ния Де́ву, я́ко пребыла́ еси́ нетле́нна. Чи́стую Ма́терь, я́ко име́ла еси́ на святы́х Твои́х объя́тиях Сы́на, всех Бо́га. Того́ моли́ спасти́ся душа́м на́шим.
Стопы́ моя́ напра́ви по словеси́ Твоему́ и да не облада́ет мно́ю вся́кое беззако́ние. Изба́ви мя от клеветы́ челове́ческия, и сохраню́ за́поведи Твоя́. Лице́ Твое́ просвети́ на раба́ Твоего́ и научи́ мя оправда́нием Твои́м.
Да испо́лнятся уста́ моя́ хвале́ния Твоего́, Го́споди, я́ко да воспою́ сла́ву Твою́, весь день великоле́пие Твое́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Ра́доватися мироно́сицам повеле́л еси́,/ плачь прама́тере Е́вы утоли́л еси́/ воскресе́нием Твои́м, Христе́ Бо́же,/ апо́столом же Твои́м пропове́дати повеле́л еси́:// Спас воскре́се от гро́ба.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды.)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Бо́же, уще́дри ны и благослови́ ны, просвети́ лице́ Твое́ на ны и поми́луй ны.
Чтец: Ами́нь.
Иерей: Христе́, Све́те И́стинный, просвеща́яй и освяща́яй вся́каго челове́ка, гряду́щаго в мир, да зна́менается на нас свет лица́ Твоего́, да в нем у́зрим Свет Непристу́пный: и испра́ви стопы́ на́ша к де́ланию за́поведей Твои́х, моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере, и всех Твои́х святы́х, ами́нь.
Конда́к Па́схи, глас 8:
А́ще и во гроб снизше́л еси́, Безсме́ртне,/ но а́дову разруши́л еси́ си́лу/ и воскре́сл еси́, я́ко Победи́тель, Христе́ Бо́же,/ жена́м мироно́сицам веща́вый: ра́дуйтеся!/ И Твои́м апо́столом мир да́руяй,// па́дшим подая́й воскресе́ние.
Иерей: Сла́ва Тебе́, Христе́ Бо́же, упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́.
Хор: Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (Трижды) Благослови́.
Отпу́ст:
Иерей: Воскресы́й из ме́ртвых, Христо́с, и́стинный Бог наш, моли́твами пречи́стыя Своея́ Ма́тере, преподо́бных и Богоно́сных оте́ц на́ших и всех святы́х, поми́лует и спасе́т нас, я́ко Благ и Человеколю́бец.
Хор: Го́споди, поми́луй. (Трижды)
[1] Если поют два хора возможен следующий вариант:
Первый раз тропарь поет духовенство, второй — один хор, третий раз тропарь поет другой хор.
[2] В конце «Христос воскресе из мертвых...» поется единожды, как окончание стихиры
[3] По уставу положено пение Непорочных (118-й псалом (17-я кафизма) на 5-й глас, независимо от недельного гласа, и сразу после него тропари «Ангельский собор...».) В приходской практике вместо Непорочных на воскресных всенощных бдениях обычно поется полиелей.
Тексты богослужений праздничных и воскресных дней. Часы воскресного дня. 4 мая 2025г.

Неделя 3-я по Пасхе, святых жен-мироносиц. Глас 2.
Третий час.
Иерей: Благослове́н Бог наш всегда́, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Трижды)
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный да́ждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь. Го́споди, поми́луй. (12 раз)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.
Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.
Псало́м 16:
Услы́ши, Го́споди, пра́вду мою́, вонми́ моле́нию моему́, внуши́ моли́тву мою́ не во устна́х льсти́вых. От лица́ Твоего́ судьба́ моя́ изы́дет, о́чи мои́ да ви́дита правоты́. Искуси́л еси́ се́рдце мое́, посети́л еси́ но́щию, искуси́л мя еси́, и не обре́теся во мне непра́вда. Я́ко да не возглаго́лют уста́ моя́ дел челове́ческих, за словеса́ усте́н Твои́х аз сохрани́х пути́ же́стоки. Соверши́ стопы́ моя́ во стезя́х Твои́х, да не подви́жутся стопы́ моя́. Аз воззва́х, я́ко услы́шал мя еси́, Бо́же, приклони́ у́хо Твое́ мне и услы́ши глаго́лы моя́. Удиви́ ми́лости Твоя́, спаса́яй упова́ющия на Тя от проти́вящихся десни́це Твое́й. Сохрани́ мя, Го́споди, я́ко зе́ницу о́ка, в кро́ве крилу́ Твое́ю покры́еши мя. От лица́ нечести́вых остра́стших мя, врази́ мои́ ду́шу мою́ одержа́ша. Тук свой затвори́ша, уста́ их глаго́лаша горды́ню. Изгоня́щии мя ны́не обыдо́ша мя, о́чи свои́ возложи́ша уклони́ти на зе́млю. Объя́ша мя я́ко лев гото́в на лов и я́ко ски́мен обита́яй в та́йных. Воскресни́, Го́споди, предвари́ я́ и запни́ им, изба́ви ду́шу мою́ от нечести́ваго, ору́жие Твое́ от враг руки́ Твоея́. Го́споди, от ма́лых от земли́, раздели́ я́ в животе́ их, и сокрове́нных Твои́х испо́лнися чре́во их, насы́тишася сыно́в, и оста́виша оста́нки младе́нцем свои́м. Аз же пра́вдою явлю́ся лицу́ Твоему́, насы́щуся, внегда́ яви́ти ми ся сла́ве Твое́й.
Псало́м 24:
К Тебе́, Го́споди, воздвиго́х ду́шу мою́, Бо́же мой, на Тя упова́х, да не постыжу́ся во век, ниже́ да посмею́т ми ся врази́ мои́, и́бо вси терпя́щии Тя не постыдя́тся. Да постыдя́тся беззако́ннующии вотще́. Пути́ Твоя́, Го́споди, скажи́ ми, и стезя́м Твои́м научи́ мя. Наста́ви мя на и́стину Твою́, и научи́ мя, я́ко Ты еси́ Бог Спас мой, и Тебе́ терпе́х весь день. Помяни́ щедро́ты Твоя́, Го́споди, и ми́лости Твоя́, я́ко от ве́ка суть. Грех ю́ности моея́, и неве́дения моего́ не помяни́, по ми́лости Твое́й помяни́ мя Ты, ра́ди бла́гости Твоея́, Го́споди. Благ и прав Госпо́дь, сего́ ра́ди законоположи́т согреша́ющим на пути́. Наста́вит кро́ткия на суд, научи́т кро́ткия путе́м Свои́м. Вси путие́ Госпо́дни ми́лость и и́стина, взыска́ющим заве́та Его́, и свиде́ния Его́. Ра́ди и́мене Твоего́, Го́споди, и очи́сти грех мой, мног бо есть. Кто есть челове́к боя́йся Го́спода? Законоположи́т ему́ на пути́, его́же изво́ли. Душа́ его́ во благи́х водвори́тся, и се́мя его́ насле́дит зе́млю. Держа́ва Госпо́дь боя́щихся Его́, и заве́т Его́ яви́т им. О́чи мои́ вы́ну ко Го́споду, я́ко Той исто́ргнет от се́ти но́зе мои́. При́зри на мя и поми́луй мя, я́ко единоро́д и нищ есмь аз. Ско́рби се́рдца моего́ умно́жишася, от нужд мои́х изведи́ мя. Виждь смире́ние мое́, и труд мой, и оста́ви вся грехи́ моя́. Виждь враги́ моя́, я́ко умно́жишася, и ненавиде́нием непра́ведным возненави́деша мя. Сохрани́ ду́шу мою́, и изба́ви мя, да не постыжу́ся, я́ко упова́х на Тя. Незло́бивии и пра́вии прилепля́хуся мне, я́ко потерпе́х Тя, Го́споди. Изба́ви, Бо́же, Изра́иля от всех скорбе́й его́.
Псало́м 50:
Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя; я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю, и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х, и победи́ши внегда́ суди́ти Ти. Се бо, в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо, и́стину возлюби́л еси́; безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся; омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие; возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́ и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́ и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́; возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо: всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н; се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския. Тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая; тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 2:
Егда́ снизше́л еси́ к сме́рти, Животе́ Безсме́ртный,/ тогда́ ад умертви́л еси́ блиста́нием Божества́;/ егда́ же и уме́ршия от преиспо́дних воскреси́л еси́,/ вся Си́лы Небе́сныя взыва́ху:// Жизнода́вче, Христе́ Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Благообра́зный Ио́сиф,/ с Дре́ва снем Пречи́стое Твое́ Те́ло,/ плащани́цею чи́стою обви́в, и благоуха́ньми,/ во гро́бе но́ве, закры́в, положи́,/ но тридне́вен воскре́сл еси́, Го́споди,// подая́й ми́рови ве́лию ми́лость.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богоро́дице, Ты еси́ лоза́ и́стинная, возрасти́вшая нам Плод живота́, Тебе́ мо́лимся: моли́ся, Влады́чице, со святы́ми апо́столы поми́ловати ду́ши на́ша.
Госпо́дь Бог благослове́н, благослове́н Госпо́дь день дне,/ поспеши́т нам Бог спасе́ний на́ших, Бог наш, Бог спаса́ти.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Ра́доватися мироно́сицам повеле́л еси́,/ плачь прама́тере Е́вы утоли́л еси́/ воскресе́нием Твои́м, Христе́ Бо́же,/ апо́столом же Твои́м пропове́дати повеле́л еси́:// Спас воскре́се от гро́ба.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас.
Чтец: Ами́нь. Влады́ко Бо́же О́тче Вседержи́телю, Го́споди Сы́не Единоро́дный Иису́се Христе́, и Святы́й Ду́ше, Еди́но Божество́, Еди́на Си́ла, поми́луй мя, гре́шнаго, и и́миже ве́си судьба́ми, спаси́ мя, недосто́йнаго раба́ Твоего́, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Шесто́й час
Чтец: Христо́с воскре́се из ме́ртвых,/ сме́ртию смерть попра́в// и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в. (Трижды)
Псало́м 53:
Бо́же, во и́мя Твое́ спаси́ мя, и в си́ле Твое́й суди́ ми. Бо́же, услы́ши моли́тву мою́, внуши́ глаго́лы уст мои́х. Я́ко чу́ждии воста́ша на мя и кре́пции взыска́ша ду́шу мою́, и не предложи́ша Бо́га пред собо́ю. Се бо Бог помога́ет ми, и Госпо́дь Засту́пник души́ мое́й. Отврати́т зла́я враго́м мои́м, и́стиною Твое́ю потреби́ их. Во́лею пожру́ Тебе́, испове́мся и́мени Твоему́, Го́споди, я́ко бла́го, я́ко от вся́кия печа́ли изба́вил мя еси́, и на враги́ моя́ воззре́ о́ко мое́.
Псало́м 54:
Внуши́, Бо́же, моли́тву мою́ и не пре́зри моле́ния моего́. Вонми́ ми и услы́ши мя: возскорбе́х печа́лию мое́ю и смято́хся от гла́са вра́жия и от стуже́ния гре́шнича, я́ко уклони́ша на мя беззако́ние и во гне́ве враждова́ху ми. Се́рдце мое́ смяте́ся во мне и боя́знь сме́рти нападе́ на мя. Страх и тре́пет прии́де на мя и покры́ мя тьма. И рех: кто даст ми криле́, я́ко голуби́не? И полещу́, и почи́ю. Се удали́хся бе́гая и водвори́хся в пусты́ни. Ча́ях Бо́га, спаса́ющаго мя от малоду́шия и от бу́ри. Потопи́, Го́споди, и раздели́ язы́ки их: я́ко ви́дех беззако́ние и пререка́ние во гра́де. Днем и но́щию обы́дет и́ по стена́м его́. Беззако́ние и труд посреде́ его́ и непра́вда. И не оскуде́ от стогн его́ ли́хва и лесть. Я́ко а́ще бы враг поноси́л ми, претерпе́л бых у́бо, и а́ще бы ненави́дяй мя на мя велере́чевал, укры́л бых ся от него́. Ты же, челове́че равноду́шне, влады́ко мой и зна́емый мой, и́же ку́пно наслажда́лся еси́ со мно́ю бра́шен, в дому́ Бо́жии ходи́хом единомышле́нием. Да прии́дет же смерть на ня, и да сни́дут во ад жи́ви, я́ко лука́вство в жили́щах их, посреде́ их. Аз к Бо́гу воззва́х, и Госпо́дь услы́ша мя. Ве́чер и зау́тра, и полу́дне пове́м, и возвещу́, и услы́шит глас мой. Изба́вит ми́ром ду́шу мою́ от приближа́ющихся мне, я́ко во мно́зе бя́ху со мно́ю. Услы́шит Бог и смири́т я́, Сый пре́жде век. Несть бо им измене́ния, я́ко не убоя́шася Бо́га. Простре́ ру́ку свою́ на воздая́ние, оскверни́ша заве́т Его́. Раздели́шася от гне́ва лица́ Его́, и прибли́жишася сердца́ их, умя́кнуша словеса́ их па́че еле́а, и та суть стре́лы. Возве́рзи на Го́спода печа́ль твою́, и Той тя препита́ет, не даст в век молвы́ пра́веднику. Ты же, Бо́же, низведе́ши я́ в студене́ц истле́ния, му́жие крове́й и льсти не преполовя́т дней свои́х. Аз же, Го́споди, упова́ю на Тя.
Псало́м 90:
Живы́й в по́мощи Вы́шняго, в кро́ве Бо́га Небе́снаго водвори́тся. Рече́т Го́сподеви: Засту́пник мой еси́ и Прибе́жище мое́, Бог мой, и упова́ю на Него́. Я́ко Той изба́вит тя от се́ти ло́вчи и от словесе́ мяте́жна, плещма́ Свои́ма осени́т тя, и под криле́ Его́ наде́ешися: ору́жием обы́дет тя и́стина Его́. Не убои́шися от стра́ха нощна́го, от стрелы́ летя́щия во дни, от ве́щи во тме преходя́щия, от сря́ща и бе́са полу́деннаго. Паде́т от страны́ твоея́ ты́сяща, и тма одесну́ю тебе́, к тебе́ же не прибли́жится, оба́че очи́ма твои́ма смо́триши, и воздая́ние гре́шников у́зриши. Я́ко Ты, Го́споди, упова́ние мое́, Вы́шняго положи́л еси́ прибе́жище твое́. Не прии́дет к тебе́ зло и ра́на не прибли́жится телеси́ твоему́, я́ко А́нгелом Свои́м запове́сть о тебе́, сохрани́ти тя во всех путе́х твои́х. На рука́х во́змут тя, да не когда́ преткне́ши о ка́мень но́гу твою́, на а́спида и васили́ска насту́пиши, и попере́ши льва и зми́я. Я́ко на Мя упова́ и изба́влю и́, покры́ю и́, я́ко позна́ и́мя Мое́. Воззове́т ко Мне и услы́шу его́, с ним есмь в ско́рби, изму́ его́ и просла́влю его́, долгото́ю дней испо́лню его́ и явлю́ ему́ спасе́ние Мое́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Аллилу́иа, аллилу́иа, аллилу́иа, сла́ва Тебе́ Бо́же. (Трижды)
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Тропа́рь воскре́сный, глас 2:
Егда́ снизше́л еси́ к сме́рти, Животе́ Безсме́ртный,/ тогда́ ад умертви́л еси́ блиста́нием Божества́;/ егда́ же и уме́ршия от преиспо́дних воскреси́л еси́,/ вся Си́лы Небе́сныя взыва́ху:// Жизнода́вче, Христе́ Бо́же наш, сла́ва Тебе́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Тропа́рь пра́здника Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Благообра́зный Ио́сиф,/ с Дре́ва снем Пречи́стое Твое́ Те́ло,/ плащани́цею чи́стою обви́в, и благоуха́ньми,/ во гро́бе но́ве, закры́в, положи́,/ но тридне́вен воскре́сл еси́, Го́споди,// подая́й ми́рови ве́лию ми́лость.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Я́ко не и́мамы дерзнове́ния за премно́гия грехи́ на́ша, Ты и́же от Тебе́ Ро́ждшагося моли́, Богоро́дице Де́во, мно́го бо мо́жет моле́ние Ма́тернее ко благосе́рдию Влады́ки. Не пре́зри гре́шных мольбы́, Всечи́стая, я́ко ми́лостив есть и спасти́ моги́й, И́же и страда́ти о нас изво́ливый.
Ско́ро да предваря́т ны щедро́ты Твоя́, Го́споди, я́ко обнища́хом зело́; помози́ нам, Бо́же, Спа́се наш, сла́вы ра́ди И́мене Твоего́, Го́споди, изба́ви нас и очи́сти грехи́ на́ша, И́мене ра́ди Твоего́.
Трисвято́е по О́тче наш:
Чтец: Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.
Го́споди, поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.
Иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.
Чтец: Ами́нь.
Конда́к Неде́ли жен-мироно́сиц, глас 2:
Ра́доватися мироно́сицам повеле́л еси́,/ плачь прама́тере Е́вы утоли́л еси́/ воскресе́нием Твои́м, Христе́ Бо́же,/ апо́столом же Твои́м пропове́дати повеле́л еси́:// Спас воскре́се от гро́ба.
Го́споди, поми́луй. (40 раз)
Окончание часа:
И́же на вся́кое вре́мя и на вся́кий час, на Небеси́ и на земли́, покланя́емый и сла́вимый, Христе́ Бо́же, Долготерпели́ве, Многоми́лостиве, Многоблагоутро́бне, И́же пра́ведныя любя́й и гре́шныя ми́луяй, И́же вся зовы́й ко спасе́нию обеща́ния ра́ди бу́дущих благ. Сам, Го́споди, приими́ и на́ша в час сей моли́твы и испра́ви живо́т наш к за́поведем Твои́м, ду́ши на́ша освяти́, телеса́ очи́сти, помышле́ния испра́ви, мы́сли очи́сти и изба́ви нас от вся́кия ско́рби, зол и боле́зней, огради́ нас святы́ми Твои́ми А́нгелы, да ополче́нием их соблюда́еми и наставля́еми, дости́гнем в соедине́ние ве́ры и в ра́зум непристу́пныя Твоея́ сла́вы, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в, ами́нь.
Го́споди поми́луй. (Трижды)
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Честне́йшую Херуви́м и Сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.
И́менем Госпо́дним благослови́, о́тче.
Иерей: Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас.
Чтец: Ами́нь. Бо́же и Го́споди сил и всея́ тва́ри Соде́телю, И́же за милосе́рдие безприкла́дныя ми́лости Твоея́ Единоро́днаго Сы́на Твоего́, Го́спода на́шего Иису́са Христа́, низпосла́вый на спасе́ние ро́да на́шего, и честны́м Его́ Кресто́м рукописа́ние грех на́ших растерза́вый, и победи́вый тем нача́ла и вла́сти тьмы. Сам, Влады́ко Человеколю́бче, приими́ и нас, гре́шных, благода́рственныя сия́ и моле́бныя моли́твы и изба́ви нас от вся́каго всегуби́тельнаго и мра́чнаго прегреше́ния и всех озло́бити нас и́щущих ви́димых и неви́димых враг. Пригвозди́ стра́ху Твоему́ пло́ти на́ша и не уклони́ серде́ц на́ших в словеса́ или́ помышле́ния лука́вствия, но любо́вию Твое́ю уязви́ ду́ши на́ша, да, к Тебе́ всегда́ взира́юще и е́же от Тебе́ све́том наставля́еми, Тебе́, непристу́пнаго и присносу́щнаго зря́ще Све́та, непреста́нное Тебе́ испове́дание и благодаре́ние возсыла́ем, Безнача́льному Отцу́ со Единоро́дным Твои́м Сы́ном и Всесвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Твои́м Ду́хом ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в, ами́нь.